فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 37 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهین اللهی پور شری*، فرزانه فرخ فر صفحات 1-38

    منظومه خاوران نامه اثری بی بدیل در حوزه ادبیات و نگارگری است که از هم آمیزی دو وجه حماسی و مذهبی شکل گرفته و بدعتی در تاریخ ادب و هنر ایران نهاده است. روایت های این منظومه، جدال بین خوبی و بدی است و نگارگر نیز، سعی کرده هم پای با مضمون، به بازنمایی خیر و شر و طبقات اجتماعی مختلف، از والاترین طبقه که خاص پیامبران الهی و امامان است، تا طبقات درباری، مردمان عادی و انسان های دون مرتبه و گناهکاران بپردازد. از این روی، این اثر ضمن مصورسازی متن ادبی این روایت بی همتا، منبعی ارزشمند در خوانش فرهنگ و ادبیات عامه در عصر ترکمانان است که تلاقی دیدگاه شاعر و نگارگر را در دو وجه حماسی و مذهبی و حساسیت های آن ها را در نمایش طبقات اجتماعی مختلف نشان می دهد. هدف این پژوهش، ضمن خوانش طبقات اجتماعی  و انواع شخصیت پردازی ها در متن و تصویر نسخه مصور خاوران نامه موجود در کاخ گلستان، شناسایی و تطبیق نوع پوشاک آن ها در تصاویر است تا لایه های پنهان فرهنگ آن روزگار را شناسایی کند. پرسش این است که چه شخصیت هایی در متن و تصویر نسخه خاوران نامه نقش بسته است؟ و چه ارتباطی بین انواع پوشاک در توصیف و بازنمایی شخصیت ها در نگاره های نسخه خاوران نامه وجود دارد؟ نتایج تحقیق نشان می دهند که شخصیت های نسخه خاوران نامه برحسب وجوه ادبی و طبقات اجتماعی ، در دو حوزه متن و تصویر دارای گونه های متنوع و مشابهی هستند؛ لیکن در ترسیم پوشاک، به دلیل فقدان اطلاعات لازم در متن ادبی، نگارگر از رسم زمانه و فرهنگ عامه آن روزگار بهره برده است. این تحقیق از حیث هدف بنیادین کاربردی و از نظر روش، استقرایی با رویکرد تطبیقی است.

    کلیدواژگان: مکتب نگارگری شیراز ترکمان، خاوراننامه، مطالعات تطبیقی هنر و ادبیات، فولکور مادی، طراحی پوشاک
  • نینا بهزادی، مصطفی مختاباد امرئی*، محمدرضا شریف زاده صفحات 39-71

    باورهای دینی با اسطوره شکل می گیرند و قهرمانان و امامان معصوم همواره از اسطوره ها و بن مایه های تکرارشونده مقدس و هویت بخش فرهنگ ایرانی به شمار می آیند که در ناخودآگاه، باور و سنن عامه مردم جای دارند. آن ها با آرمان مشترک، سرنوشت و رسالت مشابه بر شکل گیری متون مختلف ادبی و هنری ازجمله شاهنامه فردوسی و نمایش تعزیه اثرگذار بوده اند. رمزگشایی معنایی از نمادهای اسطوره ای و تکرارشونده و میزان تاثیرپذیری قهرمانان از یکدیگر، در دو متن قبل و بعد از اسلام، درخوانشی بینانشانه ای، با رویکرد بیش متنیت ژنتی، یکی در داستان «سیاوش» شاهنامه (پیش متن) و دیگری تعزیه امام حسین (ع)، به منزله بیش متن و نیز چگونگی برگرفتگی یا گشتار روایت متنی به روایت نمایشی، هدف تحقیق است. بعد از بیان مبانی نظری، تطبیق نمادهای اسطوره ای مربوط به قهرمانان دو متن و درنتیجه، اشتراکات و افتراقات در جدول هایی ارایه شده است. این پژوهش درپی پاسخ به این پرسش است که وجود چه عناصر و نمادهای مشترک یا منحصربه فردی در تفکر و اعمال قهرمان ایرانی، گاه در شخصیتی زمینی اسطوره ای و گاه مذهبی تاریخی و آسمانی تجلی می یابد که سبب احیا، تکرار و بازتولید هرساله بزرگداشت سوگشان، با نمادهای آیینی مشابه می شود؟ روش پژوهش توصیفی تطبیقی و تحلیل محتوای متن از نوع کیفی و استفاده از اسناد کتابخانه ای است. درنتیجه، در همان گونه گی ها می توان به نمادهای هاله نور، اسب همه چیز فهم، عدد سه مقدس، سپیدی جامه، حضور فرازمینی ها و... و در تراگونه گی ها به نماد ایزد نباتی، گذر از آتش، عنصر پرسیاوشان، ذوالفقار و زره سحرانگیز و... اشاره کرد.

    کلیدواژگان: قهرمان، اسطوره، سوگ سیاوش، تعزیه امام حسین(ع)، بیش متنیت
  • علی خالقی*، میرجلال الدین کزازی، محمود بشیری صفحات 73-99

    شناخت «اسطوره» در شناخت جامعه، رفتارها و باورهای مردم بسیار اهمیت دارد. می دانیم که اسطوره در طول تاریخ معمولا دچار دگرگونی هایی می شود، اما کم تر از بین می رود. «داستان فریدون» به منزله یکی از داستان های مهم اسطوره ای ایران به شمار می آید که پژوهشگران ریشه های اسطوره ای آن را تا دوران اوستا و متون ودایی پی گرفته و بن مایه های اسطوره ای زایش و نبرد دیو خشکی و خدای باران را در آن گزارش کرده اند. از سوی دیگر، در میان مردم افسانه ها و داستان هایی وجود دارد که بن مایه ها، نمادها و نشانه های اسطوره ای را به شکل های گوناگون خود در خود جای داده است و بررسی و تحلیل این افسانه ها در ردیابی و ریشه یابی عناصر اسطوره ای جامعه نقشی مهم دارد. از جمله این داستان های عامه «داستان شاهزید» از امامزادگان شهرستان آمل مازندران است که در ساختار داستانی و عناصر نشانه شناختی و نمادهای اسطوره ای مشابهت های بسیاری با داستان فریدون دارد. در این مقاله این دو داستان با هم بررسی و تحلیل شدند و عناصر اسطوره ای آن مشخص شد و این نتیجه به دست آمد که دو داستان، علاوه بر شباهت در برخی رخدادها، در عناصر و نمادهای اسطوره ای مانند: گاو، درخت، جنگل، مار، نوشیدنی شفابخش، جادوگری و موقعیت جغرافیایی با هم سنجیدنی هستند و به احتمال بسیار، عناصر شکل دهنده هر دو داستان از یک منشا که همان «اسطوره زایش» و جنگ بین خدای باران با دیو خشکی است، سرچشمه گرفته است.

    کلیدواژگان: اسطوره، فریدون، دگردیسی، داستان عامه شاهزید، نشانه شناسی
  • محمد مشهدی نوش آبادی، محمدرضا غیاثیان* صفحات 101-131

    آمدن شخصی مقدس در رویای باورمندان و دستور وی به ساخت بنایی یادمانی، یکی از علت های اصلی ساخت قدمگاه ها بوده و نمونه های متعددی از این قبیل بناها در ایران قابل شناسایی است. در برخی موارد، برای بیان رویا و استمرار این باور برای نسل های آینده از الواح یادمانی استفاده شده است. در این مقاله به پنج کاشی زرین فام در منطقه کاشان اشاره می شود که در آن ها گزارش یک رویا ثبت شده است. دو نمونه از آن ها که متنشان به طور کامل حفظ شده است، شباهت های معناداری با هم دارند: اولی متعلق به قدمگاه درب مهریق آباد کاشان است که شخصی در سال 711ق/1312م امام علی (ع) را در خواب می بیند و به فرمان او تربت خانه ای می سازد. طبق متن کاشی دوم در قدمگاه خضر روستای یزدلان، شخصی در سال 1015ق/1607م خضر را در خواب دیده که به او سفارش تعمیر یک بنای گنبددار مخروبه را داده است. این نوشتار به دنبال واکاوی محتوا و بررسی وجوه تمایز و تشابه این دو لوح است. یافته های مقاله نشان می دهد که آن دو در بازتاب باورهای عامه ایرانی شیعی، زمان و مکان مقدس و کرامت های شخص محوری مقدس، بن مایه ای مشترک دارند و جهت اصلی آن ها مستندسازی عمارت بنایی مذهبی با بن مایه های ایرانی و شیعی است. طرفه آنکه گذشت قرون و اعصار نتوانسته است این بن مایه های اعتقادی را از میان بردارد.

    کلیدواژگان: قدمگاه، کاشی زرین فام، باورهای عامه ایرانی شیعی، خواب نما شدن، دوران ایلخانی و صفوی
  • سید مهدی دادرس* صفحات 133-163

    مقاله حاضر مطالعه ای تطبیقی میان شعر عامه بختیاری و ادبیات کلاسیک فارسی است که با رویکردی تاریخی می کوشد سرچشمه ها و ریشه های پاره ای از مضامین شعری بختیاری را در شعر کهن فارسی شناسایی کند. این مضامین در چند دسته اصلی قرار می گیرند: تصاویر (صور خیال) و توصیفات، باهمایی ها، تلمیحات تاریخی ادبی، و رسومی که دستمایه مضمون آفرینی قرار گرفته اند. وجود این مضامین مشترک، گرچه گاه چیزی جز تصادف و توارد نیست، اما به نظر می رسد اغلب در گذشته مشترک این اقوام ریشه داشته باشد، زیرا به دلیل انزوا و دورافتادگی اقوام لر از جریان ادبیات مکتوب فارسی، اقتباس و اخذ مستقیم از این ادبیات چندان گسترده نیست؛ هرچند بی شک برخی مضامین شعر لری برگرفته از ادب فارسی است. تاثیر ادبیات فارسی را به وضوح می توان در تلمیحات اشعار بختیاری به افسانه های ایرانی، خاصه شاهنامه فردوسی، دید. در پایان، با نظر به پیوند عمیق و دیرینه ادب پارسی و تازی، مقایسه ای نیز میان مضامین مشترک در اشعار بختیاری و معلقات سبع به منزله نمونه ای از شعر کهن تازی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعر عامه بختیاری، شعر کلاسیک فارسی، فیلولوژی، معلقات سبع
  • زینب خسروی، بهروز افخمی*، کریم حاجی زاده، محسن برغمدی صفحات 165-194

    کشتی از گذشته های دیرین رواج داشته و با ابعاد چندگانه فرهنگ ایرانی در پیوند بوده است. در این رابطه کشتی، آیین حرکتی و جسمانی بوده است و امروزه در سطح ملی، بومی و محلی انجام می شود. مسئله پژوهش این است که چه اسطوره هایی در پس این فعالیت حرکتی آیینی مطرح بوده است؟ هدف پژوهش حاضر این است که با روش تحلیلی اساطیری را که سبب معنادهی، تدوام و ارزش این فعالیت حرکتی به منزله آیین در فرهنگ عامه ایران طی تاریخ شده است، شرح داده شود. در فرهنگ باستانی، فردی که با نیروی های مخرب طبیعت به نبرد تن به تن می رفت، به کهن الگوی قهرمان تبدیل می شد که معیشت و امنیت را در جامعه ایجاد می کرد و مردم به او احترام می گذاشتند. این چالش با آنتاگونیست به عرصه دشمنان ایران نیز وارد شد و کشتی گرفتن نماد عمل پهلوانانی بود که برای حفظ سرزمینشان و ارزش های آن به نبرد تن به تن می رفتند، اما آنچه در فرهنگ ایرانی مطرح شد این بود که این پهلوانان که با اعمالشان امنیت و نظم جامعه را برپا می کردند، باید در ابتدا درون خود را از آنتاگونیست پاک کنند و به اختیار به نبرد با سایه درون بروند. این کار در جامعه ایران به یک ارزش و بنیان اخلاقی برای کهن الگوی قهرمان تبدیل شد و در ناخودآگاه جمعی جامعه ایرانی باقی ماند و در جشنواره های فرهنگ عامه که کشتی بخشی از آن مراسم است، همه این ارزش ها به شخصیت کشتی گیر فرافکنی می شود و گونه ای از هویت و انسجام اجتماعی را شکل می دهد که تماشاگران از خلال آن محبت و خودشکوفایی را دریافت می کنند.

    کلیدواژگان: کشتی، آنتاگونیست، آیین، کهن الگوی قهرمان، مهر
  • مرضیه عظیمی، حسن ذوالفقاری، نجمه دری*، غلامحسین غلامحسین زاده صفحات 195-228

    در میان انواع اشعار عامه، دوبیتی بیشترین رواج را دارد. در متون ادبی کهن و همچنین در نواحی مختلف ایران، در اشاره به دوبیتی نام های متفاوتی به کار می رود؛ مانند فهلوی، ترانه، حاجیانی، غریبی، فریاد، شروه و بسیاری موارد دیگر. در رویارویی با این اسامی متنوع این پرسش پیش می آید که آیا این نام های متفاوت مصداق های متفاوتی هم دارند؟ و آیا وجوه تمایز احتمالی که بین آن ها وجود دارد، به گونه ای هست که بتوان به هر یک از آن ها نام جداگانه ای داد و هر یک را نوع مستقلی به شمار آورد؟ یا اینکه بر اساس معیارهای ادبی و ژانرشناسی، نمی توان آن ها را نوع مستقلی به شمار آورد، بلکه همه آن ها زیرمجموعه دوبیتی محسوب می شوند؟ برای پاسخ به این پرسش، ویژگی های ساختاری و محتوایی حدود هزار و پانصد دوبیتی فارسی را از نقاط مختلف ایران که در ذیل نام های متفاوتی مانند چهاربیتی، سیتک، شروه، فراقی، فریاد، فلکی، کلگی، هزارگی، حسینا، نجما، شرمه، شربه و... گردآوری شده بودند بررسی کردیم. درنهایت، مشخص شد که به لحاظ ژانرشناختی همه آن ها را باید ذیل ژانر دوبیتی طبقه بندی کرد و تمام این موارد نام هایی متفاوت برای نوعی واحد هستند.

    کلیدواژگان: دوبیتی، شروه، شعر، ادبیات عامه، ژانرشناسی
  • سید حسین طباطبایی، الهام مومنی* صفحات 229-258

    فرهنگ شفاهی اقوام ایرانی دنیایی رمزآلود و دست ناسوده است که بررسی محتوایی ظرایف آن می تواند چشم اندازهای تازه ای به دنیای مردم شناسی و جامعه شناسی انسانی بگشاید. پژوهش پیش رو می کوشد با بیان و بهره گیری از عناصر فرهنگی و اعتقادات عامه مرسوم در میان مردمان منطقه سرکویر جنوب استان سمنان و در مجاورت دشت کویر، به تبیین و تحلیل جایگاه مفهوم تابو در میان مردم این دیار بپردازد. این جستار با بهره گیری از شیوه مشاهده مستقیم و مبتنی بر مصاحبه، مشاهده و تحلیل داده ها به معرفی و شناسایی بخشی از فرهنگ عامه اقوام ایرانی و تحلیل ریشه های کهن افکار تابوآفرین پرداخته است. در این راستا، مضامین تابو در ادب شفاهی مردم منطقه مورد پژوهش در دو دسته کلی تحلیل شده است: پاره نخست در حوزه واژه های تابو و مفردات زبانی و پاره دوم شامل تابوهای ممنوعیت آداب و سنن رفتاری و مادی است. در نوشتار حاضر، تابوهای رفتاری درپیوسته با ازدواج، مردگان و آداب سوگواری، تابوهای نام افراد، پیشه ها و دیگر تابوهای اجتماعی بر بنیاد روایت راویان بومی و محلی تحلیل محتوایی شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، سرکویر، تحلیل محتوا، باورهای عامه، تابو
  • آنیتا الداغی* صفحات 259-291

    ضرب المثل ها انعکاس دهنده جنبه ها و زاویه های مختلف زندگی مردم و دربردارنده مفاهیم اجتماعی و فرهنگی و به منزله متن های زبانی در کانون توجه زبان شناسی اجتماعی هستند. پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی تحلیلی است که به بررسی کلیشه های جنسیتی در ضرب المثل های فارسی و ترکیه ای از دیدگاه جامعه شناسی زبان پرداخته است. در این مقاله تعداد 100 ضرب المثل دارای کلیشه جنسیتی در زبان فارسی و ترکیه ای، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و بررسی شده اند. این پژوهش درپی دستیابی به این پرسش هاست که کدام نوع از کلیشه های جنسیتی در ضرب المثل های فارسی و ترکی بیشتر مشاهده می شود؟ کلیشه های جنسیتی موجود در ضرب المثل های فارسی و ترکی بیشتر بر کدام جنسیت تاثیر می گذارد؟ از منظر جامعه شناسی زبان کاربرد کلیشه های جنسیتی خاص در ضرب المثل های فارسی و ترکی، چگونه اوضاع اجتماعی هر دوره را بازنمایی می کند؟ نتایج این تحقیق بیانگر آن است که کلیشه های جنسیتی در ضرب المثل های مربوط به زنان بیشتر از مردان است. همچنین، بیان ویژگی های اخلاقی در ضرب المثل های فارسی و ترکی بیشتر از سایر ویژگی ها کاربرد داشته است و مفاهیم مطرح شده در ضرب المثل ها نشان دهنده سوگیری جنسیتی، بی توجهی به زنان و سطح پایین اجتماعی زنان در فرهنگ عامه مردم در گذشته است. همچنین، فرهنگ ترک زبانان و ایرانیان به دلیل نزدیکی مرزها و فرهنگ های ایران و ترکیه، در کاربرد کلیشه های جنسیتی در جامعه، دارای شباهت های زیادی با هم هستند.

    کلیدواژگان: کلیشه های جنسیتی، ضرب المثل های فارسی، ضرب المثل های ترکیه ای، جامعه شناسی زبان
  • جواد نظری مقدم* صفحات 293-320

    آواها و ترانه های کار، یکی از جلوه ها و عناصر فرهنگ عامه به شمار می روند. بررسی و مطالعه در زمینه این عناصر هویتی و فرهنگی در جامعه ایرانی به منظور بازشناسی میراث فرهنگی و تاریخی که در بستر اقتصادی و زندگی روزمره مردمان ایران زمین شکل گرفته به منزله یکی از موضوعات بکر و بااهمیت در حوزه مردم شناسی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. از این رو، بازارهای گیلان یکی از بازارهای مهم و بااهمیت به شمار می آیند، زیرا کاسبان بازار با آواها و ترانه های کار شور خاصی به فضای بازار می بخشند. در این مطالعه تلاش شد تا با حضور در میادین و بازارهای سنتی در رشت و ثبت و ضبط و تحلیل محتوای آواهای کار بازاریان، ترانه های کار کاسبان از جنبه های زبانی و واژگانی، زیبایی شناسانه و ادبی و جنبه های محتوایی و مضمونی بررسی شود. زبان محلی، بیان ساده و عامه، استفاده از ریتم و قافیه، زبان طنز، جمله های ندا، توصیف کیفیت، تازگی، ارزانی و مضامین مذهبی و اجتماعی از جمله مهم ترین ویژگی های عمومی، زبانی، زیبایی شناسانه و محتوایی ترانه ها و آواهای کار در بازارهای رشت به شمار می رود. کاسبان بازار به مثابه کنشگری اقتصادی با خواندن این ترانه ها، ضمن تبلیغ کالای خود نقش مهمی در بازتولید هویت و فرهنگ محلی و ملی دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، بازار، بازار رشت، ترانه های عامه، ترانه های کار
|
  • Mahin Allhi*, Farzane Farokhfar Pages 1-38

    The epic of Khavaran-Nameh, composed by Ibn Hessam Khosfi, is a unique work in the field of literature and painting in the Turkmen era in the 15th century. It is one of the best-known Shi'at books composed in Masnavi style and has been a novelty in Iran’s history of literature and art bearing both epic and religious genres. The first illustrated manuscript of Khavaran-Nameh belongs to the painting school of Shiraz-Turkmen. Along with its literary texts, unique paintings with epic and religious themes were also created and the painter tried to convey the good and evil in different social classes, from the highest attributed to prophets and imams, to the royals, courtiers, ordinary people, and at last, underlings and sinners. The goal of this research, firstly, is studying and identifying the characters existing in the text and illustrations of Khavaran-Nameh, and secondly, it aims to compare their pattern of clothing according to the literary text of the narratives. The research questions are: what is the relationship between the text and the illustration in describing and representing different characters in the paintings and stories of Khavaran-Nameh? What similarities and differences can be observed in diverse clothing of these characters? The results of this study show that the characterizations in the text and the illustrations of Khavaran-Nameh are largely consistent. However, there are certain differences owing to various religious beliefs and artistic tastes. The difference between the text and the illustration is more distinct when the clothing pattern of characters are compared

    Keywords: Shiraz-Turkmen school of painting, comparative studies of literature, material folklore, Khavaran-Nameh, type of clothing.Literature review
  • Nina Behzadi, Mostafa Mokhtabad Amraie*, Mohammadreza Sharifzadeh Pages 39-71

    Religious beliefs are shaped by myth. Mythical heroes and innocent Imams are always considered to be among the recurring themes as the sacred and identifying elements of the Iranian culture. They are in the subconscious, beliefs, and traditions of the people. With common goals and similar destiny, they have been influential in the formation of various literary and artistic works, including Ferdowsichr('39')s Shahnameh and Taziehs. This study focuses on the semantic decoding of repetitive mythical elements, in two texts from the pre - and post- Islamic eras. Employing the Genettechr('39')s hypertextual approach, the study analyzes the story of Siavash in Shahnameh (pre-Islamic) and the Tazieh of Imam Hussein) post-Islamic(. The purpose of the research is to find out how the textual narrative was adapted by the theatrical narrative. After explaining the theoretical issues, the summary of the texts, and the characteristics of the heroes, the results are given in a table. The common or unique elements and symbols of thought and actions of the Iranian hero are sometimes manifested in an earthly-mythical and sometimes religious-historical and celestial personalities. Every year, similar rituals are repeated and reproduced in the mourning. The research method is descriptive-comparative and the analysis is done through content analysis and the use of library documents. The findings showed the following symbolic similarities: the halo of light, intelligent horse, white clothes, the presence of extraterrestrials, among others. The difference between the rituals were: the symbol of the plant god, the passage of fire, the Siavashun feather, Zulfiqar, the magical armor, among others.

    Keywords: Hero, myth, mourning Siavash, Imam Hussein's Tazieh, hypertextuality
  • Ali Khaleghi*, MirJalaladin Kazzazi, Mahmod Bashiri Pages 73-99

    Understanding "myth" is very important in understanding society, peoplechr('39')s behaviors, and beliefs. We know that myth usually changes throughout history, but it disappears gradually. "The Story of Fereydoun" is considered as one of the most important stories of Iranian myths and researchers have traced its mythological roots to the Avestan period, Vedic texts, and the myths of birth and battle of the demon of land. The god of rain is mentioned in this story as well. On the other hand, there are myths and stories among people that contain mythical themes, symbols and signs in various forms, and the study and analysis of these myths in tracing the origins of the mythical elements of society plays an important role. One of these popular stories is "The Story of Shahzid", one of the Imamzadehs of Amol city of Mazandaran, which has many similarities with the story of Fereydoun in its narrative structure, semiotic elements, and mythical symbols. In this article, these two stories are examined and analyzed together, and their mythological elements are identified. It was concluded that the two stories, there are some similarities in some events and symbols of the myths such as: cow, tree, forest, snake, healing drink, witchcraft and geographical location. Both stories originate from a source which is the "myth of birth" and the war between the god of rain and the demon of land.

    Keywords: Myth, Fereydoun, metamorphosis, Shahzid's folk tale, semiotics
  • Mohammad Mashhadi Noosh Abadi, MohamadReza Ghiasian* Pages 101-131

    One of the main reasons of building Qadamgāhs (literally meaning the place of foot or the place of stepping) was the dreams a believer had of a saint. There are a large number of such buildings in Iran. In some cases, the dreams are inscribed on tablets in order to preserve the dream for future generations. This paper introduces five lustre ceramic tablets, which contain records of such dreams. The texts of two of them have been preserved completely, and significantly show astonishing similarities. The first is dated back to 1312 AD and belongs to Qadamgāh of Mehrīqābād. Its text mentions that Fakhr alDin Hasan Tabari saw Imam Ali in a dream ordering him to build a shrine. According to the text of the second tile in Qadamgāh-i Khezr in the village of Yazdelan in 1607, someone saw Khezr in a dream who orders to reconstruct a ruined domed building. This article examines the differences and similarities between these two tablets from the Ilkhanid and Safavid periods, and analyzes them in detail. It can be said that these two tablets have a common content that have been written with the aim of documenting the reconstruction of a religious building borrowing the Iranian and Shi'at themes. These two examples show that the tradition of recording dreams on lustre tiles was not only prevalent at the glorious era of lustre production, but also extended to three centuries later.

    Keywords: Qadamgāh, Kashan lustre tiles, Iranian – Shi'at folk beliefs, dreams, Ilkhanid, Safavid periods
  • Seyyed Mehdi Dadras* Pages 133-163

    The present article is a comparative study between folk Bakhtiari poetry and classical Persian literature which attempts to trace a number of Bakhtiari poetical items to classical Persian poetry by adopting a historical approach. These common items can be divided as follows: images and depictions, literary collocations, historio-literary allusions, and customs used to create imagery. Although in some cases these are mere accidental similarities, they seem to originate in the shared past of these people, especially due to the isolation of the Lurs from the written tradition of Persian literature that questions the possibility of direct borrowing. However, a number of elements of Luri poetry are undoubtedly taken from Persian literature. The influence of Persian literature is seen more clearly in Bakhtiari allusions to Iranian legends, particularly those of the Shahnameh of Ferdowsi. Finally, considering the deep and old relationship of Persian and Arabic literature, a comparison has been carried out between Bakhtiari poetry and the Muʻallaqāt - as an example of the earliest Arabic poems.

    Keywords: Comparative literature, folk Bakhtiari poetry, classical Persian poetry, philology, Muʻallaqāt
  • Zeynab Khosravi, Behrouz Afkhami*, Karim Hajizadeh, Mohsen Barghamadi Pages 165-194

    Wrestling has been popular since ancient times and it has been associated with many aspects of Iranian culture. In this regard, wrestling has been a physical ritual, and today it is performed at the national, indigenous, and local levels. This study focuses on the myths behind this ritual movement. It is aimed to explain the myths that have been the reason for the meaning, continuity, and the value of this movement as a ritual in Iranian folk culture throughout history via the analytical method. In ancient culture, a person who fought with the destructive forces of nature became the heroic archetype who created livelihood and security in a society and was respected by the people. This challenge with the antagonist also entered the arena of the enemies of Iran, and wrestling was a symbol of the action of the heroes who fought a duel to protect his land and its values; but what was suggested in Iranian culture was that these heroes, whose actions establish the security and order of the society, first, must clear their background as an antagonist, and voluntarily go into the battle with shadows. In Iranian society, this became a value and moral foundation for the heroic archetype and remained in the collective subconscious of the Iranian society, and in the festivals of folk culture where wrestling is held, all these values are projected on the wrestler character. This forms the kind of social identity and cohesion through which viewers receive love and self-fulfillment.

    Keywords: Wrestling, antagonist, ritual, hero archetype, Mithra
  • Marzie Azimi, Hasan Zolfaghari, Najmeh Dorri*, Gholamhossein Gholamhosseinzade Pages 195-228

    Quatrain is one of the most popular forms of Persian folk poetry. In the early literary works and in different regions in Iran, various names are used to refer to Quatrain: Fahlavi, Tarāne, Hājiyāni, Qaribi, Faryād, Šarve and so forth. The question is if these different names correspond to different genres with distinct characteristics, or they are merely different names that all belong to one autonomous genre, based on the generic and literary criteria. To answer this question, the structure and content of approximately five thousand three hundred Persian Quatrains were studied, including Čārbeiti, Seytak, Šarve, Ferāqi, Faryād, Falaki, Kallegi, Hazāragy, Hoseinā, Najmā, and Šarbe. The results show that, based on the generic and literary criteria, all of the above-mentioned have the same structural and content features and should be classified under the Quatrain genre.

    Keywords: Quatrain, poetry, folk literature, genre studies
  • Seyed Hosein Tabatabaie, Elham Momeni* Pages 229-258

    The oral culture of the Iranian people is a mysterious and untapped world, the study of the delicate content of which can open new perspectives to the world of anthropology and human sociology. The present study tries to analyze and use the cultural elements and popular beliefs common among the people of Sarkavir region in the south of Semnan province in the proximity of the desert plain, to explain the concept of taboo among the people of this land. To this aim, the themes of taboo in the folk literature are categorized into two parts: The first one concerns the taboo words and languages, and the second one concerns the behavioral and material taboos in the customs of the people. The study found that the behavioral taboos are related to marriage, the dead and the mourning customs, taboos of the people's names, occupations and other social taboos which are contentanalyzed based on the local narratives.

    Keywords: Folklore, Sarkavir, content analysis, popular beliefs, taboo
  • Anita Aldaghi* Pages 259-291

    Proverbs reflect different aspects and angles of people’s lives including social-cultural concepts as if they were linguistic texts being focused by sociolinguistics. The present research is a descriptiveanalytic study investigating the gender-related stereotypes in Turkish and Persian proverbs from the viewpoint of sociology of language. In this essay, 100 Turkish and Persian proverbs having gender-related stereotypes were selected and investigated through purposive sampling. This research intends to answer these questions: what type of gender-related stereotypes have been much more observed in Turkish and Persian proverbs? Which gender is more impressed by the gender-related stereotypes in Turkish and Persian proverbs? From the viewpoint of sociology of language, how does the utilization of the special gender-related stereotypes in Turkish and Persian proverbs represent the social status of each era? The results obtained from this study indicate that the gender-related stereotypes have been more frequently used in the proverbs related to the women than men. Furthermore, the ethical characteristics have been stated and used more than other characteristics in the Turkish and Persian proverbs. The concepts stated in the proverbs indicate the gender bias (gender discrimination), and ignorance of women and women's low social status in popular culture in the past. Besides, there are a lot of similarities between the cultures of Turks and Iranians regarding the utilization of gender-related stereotypes in the society due to the proximity of cultures and the borders of Iran and Turkey

    Keywords: Gender-related stereotypes, Persian proverbs, Turkish proverbs, sociology of language
  • Javad Nazari moghaddam* Pages 293-320

    The sounds and songs during work are one of the manifestations and elements of popular culture. So far as anthropology is concerned, studying these identity and cultural elements in the Iranian society for the sake of recognizing the cultural and historical heritage - which have been formed in the economic context and daily life of the Iranian people - is significant. Therefore, Guilan bazaars are important in this regard, because the merchants of the bazaar give a special passion to the market space with the sounds and songs of their work. In this study, the traditional squares and markets in Rasht were visited and the voices of the bazaars were recorded so that the songs of the businessmen from the linguistic and lexical, aesthetic and literary aspects could be analyzed and the content and thematic aspects would be extracted. Local language, simple and popular expression, the use of rhythm and rhyme, humorous language, Neda sentences, description of quality, novelty, cheapness, and religious and social themes are among the most important general, linguistic, aesthetic and thematic features of songs and sounds in the markets. The bazaar merchants, as economic activists, play an important role in reproducing local and national identity and culture by singing these songs while promoting their goods.

    Keywords: Popular culture, bazaar, Rasht bazaar, folk songs, worksongs