فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی - پیاپی 32 (زمستان 1399)

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 32 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد نامور، حامد بخشی*، مسعود ایمانیان صفحات 1-22

    سرقت نوعی کج رفتاری دارای زمینه های اجتماعی و اقتصادی است که تاثیر زیادی در کاهش احساس امنیت اجتماعی شهروندان دارد. در حال حاضر، نرخ افزایشی سرقت ها در استان خراسان شمالی تبدیل به یک مسئله و دغدغه در ذهن اندیشمندان و متفکران اجتماعی و امنیتی شده است. ازاین رو در این پژوهش به بررسی رابطه خسارت های ناشی از سرقت با احساس ترس و ناامنی شهروندان استان خراسان شمالی پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع کمی است. داده ها از طریق پیمایش به دست آمده و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان استان خراسان شمالی است که نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران به تعداد (384) نفر به دست آمد. نمونه گیری به روش طبقه ای متناسب با حجم اجرا شد. داده های حاصل از توزیع و گردآوری پرسشنامه ها در نرم افزار «اس.پی.اس.اس»[1]وارد شد و برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون استفاده شد. با توجه به نتایج ضریب همبستگی پیرسون، همه فرضیه های پژوهش با اطمینان (99/0) و سطح خطای کوچک تر از (01/0) مورد تایید قرار گرفتند و بین خسارت های مالی، جانی و حیثیتی ناشی از سرقت با احساس ترس و ناامنی شهروندان به ترتیب (252/0)، (279/0) و (248/0) رابطه معنی وجود دارد. در یک جمع بندی می توان گفت بین خسارت های ناشی از سرقت و احساس ترس و ناامنی شهروندان خراسان شمالی رابطه معنی داری وجود دارد؛ خسارت های جانی بیشتر از سایر خسارت ها موجب کاهش امنیت اجتماعی شهروندان می شود و بعدازآن به ترتیب خسارت های مالی و حیثیتی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: احساس ترس و ناامنی، خسارت های ناشی از سرقت، خسارت مالی، خسارت جانی، خسارت حیثیتی
  • رضا درستان، حسین ذبیحی*، علی اصغرزاده، مرضیه گرجی پشتی صفحات 31-58

    امروزه یکی از اولویت های موکد در حوزه طراحی شهری، توجه به مقوله پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی[1] و اجرایی کردن آن در فضا و طراحی شهری است. فضای شهری با این رویکرد، سبب بهبود کیفیت شهری، افزایش رضایت مندی و بهبود سطح رفاه جامعه خواهدشد. در جامعه ای که بستر شکل گیری هویت، فرهنگ و رفتار افراد است، توجه به عوامل جامعه شناختی، درک ریشه ای یک اتفاق و فهم دقیق آن را در سطوح مختلف به همراه دارد. از این منظر، این پژوهش با توجه به گسترش جرایم، موضوع پیشگیری از جرم را با رویکرد جامعه شناسی و تکیه بر مفهوم گسست نسلی در طراحی محیط شهری موردبررسی قرار داده است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش ات کمی بوده و داده ها از طریق پیمایش به دست آمده اند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شهروندان خیابان اصلی رجایی شهر کرج است که نمونه آماری آن بر اساس فرمول کوکران به تعداد (360) نفر به دست آمد. نمونه گیری به روش طبقه ای متناسب با حجم، اجرا و داده های حاصل از توزیع و گردآوری پرسشنامه ها به نرم افزار «اس.پی.اس.اس»[2] وارد شد؛ روش تحلیل مبتنی بر تصاویر، آزمون رگرسیون چندمتغیره و فن افتراق معنایی بوده است. برابر نتایج، توجه به مولفه های به دست آمده از پژوهش، در بعد جامعه شناسی (شناسایی مهاجران به کلان شهرها، احراز دلیل مهاجرت و تهیه پروفایل مهاجران، توجه ویژه به طراحی شهری بر اساس گسست نسل ها و تاثیر آن در گسست عاطفی، به خصوص در جوانان) و در بعد طراحی کالبدی محیطی (کنترل دسترسی ها، حفظ قلمرو و تامین نور کافی)، باعث کاهش جرایم در طراحی فضای شهری و در نتیجه، ایجاد شهر امن خواهدشد.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، جرم، جامعه شناسی، معماری، پیشگیری از جرم
  • امیر صفاری، سعید رحیمی هرآبادی*، ندا مجیدی راد صفحات 59-88

    ژیوتوریسم شاخه ای از اکوتوریسم است که بر ارزش توریستی سیستم های سطحی زمین همگام با ارزش های جغرافیای انسانی تاکید دارد. آنچه امروزه بر مسئله کنونی دانش ژیوتوریسم دامن می زند، نواقصی است که در عرصه مدیریت و تدوین راهبردهای حفاظتی، بهره برداری هوشمندانه و تامین امنیت مشاهده می شود و مطالعات فعلی این دانش نوپا، تنها بر اساس معرفی جاذبه ها، اولویت بندی و ارزیابی آن هاست و با دست آوردهای این دانش مبتنی بر پایدارسازی محیط، احیا و بهره برداری از میراث فرهنگی و رفاه اقتصادی جامعه بومی میزبان، مطابقت ندارد. به همین دلیل در دو دهه پیشین، روش های متنوعی برای شناسایی، اولویت بندی و ارزیابی ژیومورفوسایت ها در قلمروهای مختلف کوهستانی، ساحلی، کارستیک، بیابانی و... تدوین شده و در حال انجام است. این پژوهش بر آن است تا با ارایه و تدوین یک الگوی مدیریتی، ابعاد جامع دانش ژیوتوریسم را از شناسایی تا مدیریت موردمطالعه قرار دهد. از نظر روش شناسی تلفیقی از روش بومی شده ارزیابی، مطالعات میدانی و کتابخانه ای تشکیل می دهد. در این راستا تاکید ویژه ای بر روی ملاحظات امنیتی و چالش های پیش روی آن شده است. چراکه در صورت محیاشدن شرایط زیرساختی و الگوهای رفتاری بومیان برای بهره برداری، در صورت فقدان امنیت، نمی توان انتظار توسعه اقتصادی و فرهنگی ناشی از مدیریت ژیوتوریسم را داشت. بر این اساس یافته های پژوهش، در راستای فرآیند تدوین و اجرای الگوی مدیریتی ژیوتوریسم در مناطق بیابانی و کویری مرنجاب، مبتنی بر راهبردهای اجرایی و مطالعاتی اعم از شناسایی، ارزیابی، مولفه های مدیریتی، امنیتی و... است. نتایج نشان داد، پیش از تنظیم مولفه های مدیریت طبیعی و انسانی محوطه مرنجاب، لازم است ابتدا مولفه های مدیریت نظم و امنیت در این منطقه اعم از اقدامات ضروری (امنیت بهره برداری، امنیت انسانی، تبلیغات و...) و همچنین اجراکننده این مهم (نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در شهرستان آران و بیدگل) را محور مطالعه قرار داد.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئومورفوسایت، نواحی کویری و بیابانی، امنیت پژوهی، مرنجاب
  • یونس عابدی* صفحات 89-116

    تامین امنیت از اساسی ترین نیازهای بشر و دارای پیوندی عمیق با شکوفایی و رشد و توسعه نظام های سیاسی و حکومت هاست. از جمله عوامل موثر بر امنیت، احترام و رعایت آداب ورسوم در سطوح محلی، منطقه ای یا ملی موجود جامعه است؛ چنانچه موضوعاتی مانند تمسخر و توهین، تحقیر باورهای عمومی و اعتقادات، عدم توجه به بزرگان و نمادهای مردمی، عرف و... به شدت مسایل اجتماعی را دستخوش تغییرات امنیتی می کنند. از سوی دیگر، مسایل اجتماعی در صورت حل نشدن می توانند به سرعت، به صورت بحران های سیاسی یا امنیتی تغییر شکل داده و تمامیت یک نظام اجتماعی را مورد تهدید قرار دهند و هزینه های اجتماعی بسیاری را برای جامعه ایجاد کنند. مواردی نظیر احساس ناامنی در بین شهروندان، اختلال در زندگی روزمره آنان، تضعیف انسجام اجتماعی و قطبی شدن جامعه، افزایش تخاصم و رفتارهای خشونت آمیز، کاهش اعتماد در بین بازیگران اجتماعی و... ازجمله مهم ترین هزینه های اجتماعی امنیتی شدن مسایل اجتماعی هستند. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان تاثیر عدم توجه به آداب ورسوم اقوام بر امنیتی شدن پدیده های اجتماعی است. نوع پژوهش توسعه ای-کاربردی، روش آن توصیفی-تحلیلی و داده های پژوهش نیز به صورت اسنادی و میدانی جمع آوری و روش تجزیه وتحلیل آن نیز آمیخته بوده است. برای دستیابی به چارچوب، از وجوه مشترک منابع دینی، اسناد بالادستی، مکاتب امنیتی، نظریه های روان شناختی و جامعه شناختی و مصاحبه با اندیشمندان استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که عدم رعایت احترام به آداب ورسوم مردم در جامعه تاثیر مستقیم بر امنیتی شدن پدیده های اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: آداب و رسوم، پدیده اجتماعی، امنیت، امنیتی شدن، پیشگیری از امنیتی شدن
  • نورمحمد رضایی، حافظ مهد نژاد*، علیرضا بزرگوار صفحات 117-146

    امنیت، نیازی بنیادین و پایدار و تضمین کننده ثبات جامعه است که برآورده شدن سایر نیازهای جمعی منوط به وجود امنیت است. باوجوداین، رشد غیرنظام مند شهرهای جدید و فاصله زیاد میان فازها و مجتمع ها و ساخت وسازهای نیمه تمام منجر به کاهش احساس امنیت ساکنان شده است. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر، سنجش تاثیر تغییرهای اقتصادی، اجتماعی و اقتصادی بر احساس امنیت ساکنان شهر جدید هشتگرد است.  پژوهش حاضر با استفاده از روش پژوهش همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش برابر (42147) نفر از ساکنان شهر جدید هشتگرد است. با استفاده از فرمول کوکران با قراردادن مقادیر حداکثر p و q و با ضریب (5/1) برابر، (567) نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیره و مدل تحلیل مسیر و نرم افزار «اس.پی.اس.اس»برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج نشان داد رابطه معناداری میان متغیر احساس امنیت با شاخص های کالبدی و اجتماعی وجود دارد. بر اساس نتایج تحلیل مسیر، میزان تاثیر مستقیم، غیرمستقیم و اثر کل متغیر کالبدی بر احساس امنیت به ترتیب (29/0)، (12/0) و (41/0) است. این ضرایب برای متغیر نظارت اجتماعی، به ترتیب برابر با (30/0)، (12/0) و (42/0) و ضریب تاثیر مستقیم و غیرمستقیم متغیر اقتصادی نیز برابر با (25/0-) و (53/0-) برآورد شده است.  ازهم گسیختگی بافت کالبدی و تعداد زیاد زمین های بایر و ساخته نشده در مقیاس درشت دانه در شهر جدید هشتگرد دسترسی شهروندان را به خدمات و امکانات شهری با مشکل جدی مواجه ساخته است که این مسئله سبب ایجاد فضاهای ناامن و احساس امنیت پایین در محدوده موردمطالعه شده است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، شاخص های کالبدی، شاخص های اجتماعی، شهر جدید هشتگرد
  • وحید بارانی پسیان*، علی حنفی، سید علی عبادی نژاد صفحات 147-176

    مخاطرات محیطی مانند سیلاب، زلزله و خشک سالی از عوامل تاثیرگذار در جوامع بشری هستند و از بلایای عمده و مهم قلمداد می شوند. کشور ایران و به ویژه مناطق مرزی در منطقه خوزستان به علت توزیع نامناسب بارش به لحاظ پراکنش مکانی و زمانی، شدت و حجم بارش ها، کمبود پوشش گیاهی، عدم وجود بندها و سدهای خشکه چین و مسیل های متعدد، همواره در معرض خطر سیل قرار دارند. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی و پهنه بندی میزان آسیب پذیری اماکن و پاسگاه های یگان های مرزبانی استان خوزستان از مخاطره سیلاب و شناسایی نقاط مطلوب در این خصوص است. در پژوهش حاضر پس از شناسایی عوامل موثر در وقوع سیلاب در منطقه خوزستان، لایه های اطلاعاتی در محیط GIS ایجاد شد و در ادامه با استفاده از روش های تحلیل فازی و سلسله مراتبی، لایه های موجود، استانداردسازی و بر اساس مدل های همپوشانی، نقشه نهایی سیلاب در استان خوزستان تهیه شد. برای دسترسی به اطلاعات رقومی از نقشه های توپوگرافی با مقیاس (1:50000) سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و نقشه کاربری اراضی با مقیاس (100000: 1) سازمان جنگل ها و مراتع استفاده شده است. نتایج حاصل از ارزیابی میزان آسیب پذیری اماکن مرزبانی از مخاطره سیلاب نشان داد که در بخش شمالی مرز (از دویرج تا طلاییه) در بین اماکن مرزبانی موجود در منطقه، (5) نقطه از اماکن مرزبانی در ناحیه با آسیب پذیری خیلی کم، (15) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری کم، (11) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری متوسط، (2) نقطه از اماکن ناحیه با آسیب پذیری زیاد و (1) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری خیلی زیاد از لحاظ مخاطره سیلاب قرار دارند. در بخش جنوبی مرز (از طلاییه تا دهانه اروندرود) در بین اماکن مرزبانی موجود، (12) نقطه از اماکن مرزبانی در ناحیه با آسیب پذیری خیلی زیاد، (15) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری زیاد، (6) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری متوسط، (1) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری کم و (1) نقطه از اماکن در ناحیه با آسیب پذیری خیلی کم از لحاظ مخاطره سیلاب قرار دارند.

    کلیدواژگان: اماکن مرزبانی، استان خوزستان، سیلاب، AHP، GIS
|
  • Sajad Namvar, Haamed Bakhshi *, Masoud Imanian Pages 1-22

    Stealing is a form of misconduct with social and economic contexts that has a great impact on reducing the sense of social security of citizens. Currently, the increasing rate of thefts in North Khorasan Province has become an issue and concern in the minds of social and security thinkers and thinkers. Therefore, in this study, the relationship between theft damages and the feeling of fear and insecurity of the citizens of North Khorasan province has been investigated. The present study is of a quantitative type. Data were obtained through survey and a researcher-made questionnaire was used to collect information. The statistical population of the study includes all citizens of North Khorasan province. The statistical sample was obtained based on Cochran's formula (384). Sampling was performed by stratified proportional method. Data obtained from the distribution and collection of questionnaires were entered in SPSS software and Pearson torque correlation coefficient was used to test the hypotheses. According to the results of Pearson correlation coefficient, all research hypotheses were confirmed with confidence (0.99) and error level less than (0.01) and between financial, human and prestige losses due to theft with fear and insecurity. Citizens have a significant relationship (0.252), (0.279) and (0.248), respectively. In summary, there is a significant relationship between the damage caused by theft and the fear and insecurity of the citizens of North Khorasan; Losses of life more than other damages reduce the social security of citizens, followed by financial and prestige losses, respectively.

    Keywords: Feelings of fear, insecurity, theft damage, financial loss, loss of life, loss of dignity
  • Reza Dorostan, Hossein Zabihi *, Ali Asgharzadeh, Marziyeh Gorji Pages 31-58

    Today, one of the main priorities in the field of urban design is to pay attention to crime prevention through environmental design and its implementation in space and urban design. With this approach, urban space will improve urban quality, increase satisfaction and improve the welfare of society. In a society that is the bedrock of the formation of identity, culture and behavior of individuals, paying attention to sociological factors leads to understanding the roots of an event and its accurate understanding at different levels. From this perspective, this study, considering the spread of crime, has examined the issue of crime prevention with a sociological approach and relying on the concept of generational rupture in the design of urban environment. The present study is a quantitative research and the data were obtained through survey. A researcher-made questionnaire was used to collect information. The statistical population of the study includes all citizens of the main street of Rajai Shahr, Karaj, whose statistical sample was obtained based on Cochran's formula (360). Sampling by stratified method according to the volume, implementation and data obtained from the distribution and collection of questionnaires were entered into the SPSS software; Image-based analysis method was multivariate regression test and semantic differentiation technique. According to the results, attention to the components obtained from the research, in the sociological dimension (identifying immigrants to metropolitan areas, determining the reason for migration and preparing profiles of immigrants, special attention to urban design based on generational rupture and its effect on emotional rupture, especially in youth) The physical design of the environment (controlling access, maintaining territory and providing adequate lighting) will reduce crime in urban space design and, consequently, create a safe city.

    Keywords: Urban design, Crime, sociology, architecture, Crime Prevention
  • Amir Saffari, Saeed Rahimi Herabadi *, Neda Majidirad Pages 59-88

    Geotourism is a branch of ecotourism that emphasizes the tourist value of terrestrial surface systems in line with the values of human geography. For this reason, over the past two decades, various studies and methods have been developed to identify, prioritize, and evaluate geomorphoses in various mountainous, coastal, karstic, desert, and other areas. This study aims to present and develop a comprehensive management model, to study the comprehensive dimensions of geotourism knowledge from identification, evaluation to sustainable management. In this regard, special emphasis is placed on security considerations due to the importance of guaranteeing the implementation of the geotourism management model. To the extent that if the infrastructure conditions and patterns of behavior of the natives are exploited for exploitation, in the absence of security, economic and cultural development cannot be expected from the management of geotourism. The present paper seeks to explore the study and implementation of security issues in the process of compiling and implementing the management model of geotourism in the desert and desert areas of Maranjab with the help of field and office studies. The results showed that before adjusting the components of natural and human management of Maranjab area, it is necessary to first compile the components and challenges of order and security management in this area, including the required measures (operational security, human security ...) and the implementer of this important (armed forces The Islamic Republic of Iran studied the city of Aran and Bidgol.

    Keywords: Geotourism, Geomorpholsite, Desert, kavir Areas, Security Studies, Marnjab
  • Yunes Abedi * Pages 89-116

    One of the most basic human needs are providing security and has a deep connection with the flourishing and growth of political systems and governments. Among the factors affecting security, respect and observance of customs at local, regional or national levels of society; If issues such as ridicule and insult, humiliation of public beliefs, lack of attention to elders and popular symbols, custom, etc., social issues are subject to severe security changes. On the other hand, social problems, if left unresolved, can quickly transform into political or security crises, threatening the integrity of a social system and creating many social costs for society. Issues such as feelings of insecurity among citizens, disruption of their daily lives, weakening of social cohesion and polarization of society, increasing conflict and violent behaviors, declining trust among social actors, etc. are among the most important social security costs of social issues. The purpose of this study is to investigate the effect of not paying attention to the customs of ethnic groups on the security of social phenomena. The type of development-applied research, its method is descriptive-analytical and the research data has been collected in the form of documents and field and its analysis method has been mixed. Common aspects of religious sources, upstream documents, security schools, psychological and sociological theories, and interviews with thinkers were used to achieve the framework. Findings show that lack of respect for the customs and traditions of the people in society have a direct impact on the security of social phenomena.

  • Noormohammad Rezaee, Hafez Mahdnejad *, Alireza Bozorgvar Pages 117-146

    Security is a prerequisite for community survival, which it depends on its existence meeting other collective needs. However, the rapid expansion and unorganized growth of cities has diminished residents' sense of security. Accordingly, the purpose of the present research is measurement of economic, social and physical variables on the sense of resident’s security in the Hashtgerd New Town. This research is a developmental one and its method is descriptive-analytical. The statistical population of research is Hashtgerd New Town in 2016. Sample size was calculated using Cochran's formula with a coefficient of 1.5. The sample size is 378 people. Random and cluster sampling was used. Pearson correlation test, multivariate regression and path analysis model and SPSS software were used for data analysis. The Pearson test results indicate that there is a significant relationship between the two variables of security sense and urban spaces (physical indices) with % 99 confidence and error level less than % 1. There is also a significant relationship between the two variables of security sense and social indices with % 95 confidence and error level less than %5. The results of the path analysis show that The direct, indirect and total impact coefficients of physical variables were %29, %12 and %41, respectively. The direct, indirect and total impact coefficients of social surveillance were % 30, %42 and %12, respectively. Also, the direct and indirect impact coefficients of economic variables were % -25 and % -53, respectively Population density, space form and employment have negative effects and patterns of activities and uses, social surveillance and citizen identity have positive effects on sense of security based on regression analysis.

    Keywords: security feeling, Physical indices, Social indices, Hashtgerd New Town
  • Vahidbarani Psyan *, Ali Hanafi, Seyed Ali Ebadinezhad Pages 147-176

    In human societies environmental hazards such as floods, earthquakes and droughts are influential factors and considered as major disasters. Always iran and especially the border areas in Khuzestan region are at risk of flood due to inadequate distribution of rainfall in terms of spatial and temporal distribution, intensity and volume of rainfall, lack of vegetation, lack of dams and numerous problems. The main purpose of this study is to assess and zoning the vulnerability of places and checkpoints of border units of Khuzestan province from flood risk and identify desirable points in this regard. In this research, after identifying the effective factors in the occurrence of floods in Khuzestan region, information layers were created in GIS environment and then using fuzzy and hierarchical analysis methods, existing layers, standardization and based on overlap models, the final flood map in Khuzestan province it was prepared. To access digital information, topographic maps with scale (1: 50000) of the Geographical Organization of the Armed Forces and land use map with scale (100000: 1) of the Forests and Rangelands Organization have been used. The results of assessing the vulnerability of border areas to flood risk showed that in the northern part of the border (from Doviraj to Talaieh) among the border sites in the region, (5) border points in the area with very low vulnerability, (15) points of Places in the area with low vulnerability, (11) points of places in the area with medium vulnerability, (2) points of places in the area with high vulnerability and (1) points of places in the area with very high vulnerability in terms of flood risk. In the southern part of the border (from Talaieh to the mouth of Arvand River) among the existing border places, (12) points of border places in the area with high vulnerability, (15) points of places in the area with high vulnerability, (6) points of places in the area With moderate vulnerability, (1) points of places are in the area of ​​low vulnerability and (1) point of places are in the area of ​​very low vulnerability in terms of flood risk.

    Keywords: Border Places, Khuzestan province, Flood, AHP, GIS