فهرست مطالب

بلاغت کاربردی و نقد بلاغی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1399)

مجله بلاغت کاربردی و نقد بلاغی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا احمدخانی*، حوریه شقاقی صفحات 11-21

    بر اساس دیدگاه شناختی تصورات ذهنی مبنای شکل دهنده ی تصورات استعاری هستند و تفکرات، تجارب و فرهنگ هر ملت خاص همان ملت است و در زبان آنها بازتاب می یابد. هدغف مقاله حاضر بررسی تطبیقی استعاره های مفهومی در زبانهای فارسی و ترکی آذری است و بر آن است تا به این سوال پاسخ دهد که چه عواملی بر شکل گیری استعاره ها دراشعار یک شاعر دوزبانه مانند شهریار دخیل هستند و آیا این استعاره ها می توانند جهان بینی شاعر را منعکس کند. چارچوب نظری این پژوهش طبقه بندی لیکاف و جانسون (1980و1993) از استعاره های مفهومی و نیز زولتان کووچش (2005و2010) در تقسیم بندی استعاره ها به جهانی و متغیر وابسته به بافت و فرهنگ است. استعاره ها در 5 گروه طبیعت، عشق و هجران، مذهبی و اعتقادی، سیاسی و اجتماعی و نژادی قرار گرفتند. نتایج آماری نشان داد که در قلمرو این دو زبان حوزه های استعاری «طبیعت»، «مذهبی و اعتقادی» جهانی هستند ولی حوزه های استعاری «عشق و هجران»، «سیاسی و اجتماعی» و «نژادی» وابسته به زبان هستند، و این ادعا که تصورات استعاری نه تنها مقوله هایی زبانی هستند، بلکه اساس تفکر و رفتار آدمی را نیز شکل می دهند، تایید شد. در نتیجه بخشی از استعاره ها در تطابق با مبانی همگانی شکل می گیرند و بخش دیگری از آن ها تحت تاثیر مبانی فرهنگی، اجتماعی به وجود می آیند. یعنی ماهیت الگو برداری های استعاری و حتی ترجیح کاربرد یک استعاره مفهومی بر دیگری تحت تاثیر باورهای فرهنگی افراد در کنار مبانی جهانی استعاره ها می باشد و تاثیر پذیری ساخت استعاری از فرهنگ و محیط تایید می شود.

    کلیدواژگان: استعاره، شناختی، شهریار، ترکی آذری، فارسی
  • حافظ حاتمی* صفحات 23-36

    صنعت ادبی تشخیص (شخصیت بخشی) یکی از صور خیالی است که دامنه مبحث و مصادیق آن در منابع مختلف بسیار گسترده، در هم و تا اندازه ای مبهم و مشکل آفرین است. این عنصر زیبایی بخش سخن، در مطالعه و بررسی های متقدمان ادب فارسی و عربی، اغلب ذیل مبحث اسناد مجازی و استعاره مکنیه و تخییلیه گنجانده شده است. در پژوهش های معاصر نیز گستره بحث آن با حفظ موقعیت پیشین، تا حدودی با اصطلاحات تازه تری چون استعاره کنایی و جان دارانگاری پیوند و در هم تنیدگی دارد. این پژوهش که به شیوه جمع آوری، اسنادی، توصیفی و تحلیل محتوا ارایه می شود، بر آن است که با بررسی دقیق علمی، پیوند دیرباز صنعت تشخیص با دیگر فنون ادبی، ساختار و جایگاه مستقل آن را با بیان نمونه هایی از متون متفاوت ادبیات سنتی و معاصر نشان دهد. موضوعی که سرانجام منتج به این نکات می شود که: هر چند در آثار بلاغت فارسی تا حدود پنجاه سال اخیر نامی از تشخیص نیامده ، اما این صنعت از المفتاح سکاکی خوارزمی و شروح آن گرفته تا آثار عبدالقاهر جرجانی و امثال آن تا ادبیات معاصر حضوری پر رنگ داشته است و با تعابیر گوناگون مولفه ها و مصادیق آن مورد توجه و البته اغلب با خلط مبحث، ابهام و خدشه همراه بوده است.

    کلیدواژگان: صنایع ادبی، اسناد مجازی، استعاره مکنیه، تشخیص، جان دارانگاری
  • حسنعلی دانشور*، سپیده سپهری، علی عین علی لو صفحات 37-47

    چکیده سورریالیسم، مکتبی است که در فرانسه و قرن بیستم پدید آمده است. هرچند این مکتب در اروپا مطرح شد، بارقه هایی از اندیشه این مکتب را می توان در آثار شاعران و نویسندگان ایرانی نیز جست و جو و بازیابی کرد. گاه بین مولفه های سورریال این آثار و سورریال غرب، تشابه های عمیقی دیده می شود که حکایت از اصالت این مکتب در آثار ایرانی از گذشته تا کنون دارد. این پژوهش، با روش توصیفی-تحلیلی ، به کنکاش در اشعار نادرپور پرداخته و جلوه های سورریالیستی آن را با مولفه های غربی تطبیق داده است. نتیجه بدست آمده، نشان می دهد، هرچند نادرپور شاعر سورریالیست نیست، اما مولفه های سورریالیستی در اشعار او نمود پررنگی دارد. عدم هراس از مرگ، ایجاد تصاویر نامفهوم و عجیب، بکارگیری تصاویر سورریال و بسامد فراوان حس-آمیزی و تشخیص نمونه هایی از عناصر سورریالیستی در شعر نادرپور است که قابل تطبیق با مولفه های غربی سورریالیستی است. کلیدواژه: مکتب های ادبی، سورریالیسم، سورریالیسم غربی، شعر معاصر، نادر نادرپور

    کلیدواژگان: مکتبهای ادبی، سوررئالیسم، سوررئالیسم غربی، شعر معاصر، نادر نادرپور
  • هاله رعایی، محمدصادق بصیری*، عنایت الله شریف پور صفحات 49-62

    عروض و قافیه یکی از علوم بلاغی به شمار می رود. در کنار موسیقی وزن، قافیه نیز بخشی از موسیقی در شعر فارسی و عربی است. به گفته محققان اگرچه ایرانیان پیش از اسلام نیز شعر می سرودند، اما قوانینی برای آن تدوین نکرده بودند. از این رو پس از اسلام، علم عروض و قافیه فارسی بر مبنای اصول این علم در زبان عربی پایه گذاری شد. بنابراین برای درک هر چه بهتر اصول و قواعد شعر فارسی ناگزیر از بررسی این قوانین در شعر عربی هستیم تا اصل و منشا آنها را دریابیم. در علم قافیه هر دو زبان، غیر از تعاریف، پنج مبحث عمده حدود قافیه، حروف قافیه، حرکات حروف قافیه، انواع قافیه و عیوب قافیه وجود دارد. در هر کدام از مباحث ذکر شده در کنار شباهت ها، تفاوت هایی نیز میان قافیه در شعر دو زبان به چشم می خورد که گاه، سطحی و گاه، بنیادی اند. این مقاله که شیوه پژوهش در آن بر اساس روش کتابخانه ای است، ضمن آشنا کردن اجمالی خواننده با مطالب علم قافیه در دو زبان فارسی و عربی، به بررسی این شباهت ها و تفاوت ها می پردازد. چنانکه در این بررسی مشاهده می شود، بیشترین میزان تشابه در میان مباحث علم قافیه در دو زبان مربوط به مبحث حدود قافیه و بیشترین میزان تفاوت مربوط به مبحث انواع قافیه است.

    کلیدواژگان: حدود قافیه، حروف قافیه، حرکات حروف قافیه، انواع قافیه، عیوب قافیه
  • مهدی شریفیان* صفحات 63-76

    یکی از مفاهیم برجسته مکتب « صورت گرایی» در بررسی متون ادبی، عنصر برجسته سازی است که با عناوینی چون « هنجارگریزی » و « هنجارآفرینی » (قاعده افزایی) بحث می شود. از خلاف آمده عادت ادبی یا هنجارگریزی فرنگی به سه حوزه هنجارگریزی معنایی ، واژگانی و زمانی تقسیم می شود. در میان انواع مختلف هنجارگریزی ، گونه معنایی -که مباحث علم بیان و بدیع معنوی است و جنبه تخیل را در شعر به اوج می رساند- بیش از انواع دیگر آن دیده می شود.در مقاله حاضر پس از استخراج مصادیق هنجار گریزی معنایی در مجموعه شعری سهراب سپهری با نام های «مرگ رنگ ، زندگی خواب ها ، آوار آفتاب ، شرق اندوه ، صدای پای آب ، مسافر ، حجم سبز و ما هیچ ، ما نگاه» به این.نتیجه رسیدیم که، سپهری از میان انواع هنجارگریزی ها، به شکل وسیعی از هنجارگریزی معنایی نظیر؛ تشخیص، نماد ، متناقض نما ، ترکیبات تازه ، و حسامیزی استفاده کرده و ازاین طریق در ایجاد حس و حال تازه، انسجام و نظامند سازی بهتر اشعار و تقویت بعد موسیقایی شعرش موفق بوده واز انواع دیگر هنجارگریزی ، کمتر بهره جسته است .بی شک دلیل این امرعرفان مسلکی و درونگرایی شاعر است. بررسی شعر سپهری می تواند گواهی بر درستی چنین رویکردی باشد ؛ چرا که می توان میان اندیشه عادت ستیز،(خلاف آمده عادت) سپهری و زبان هنجارگریزش ارتباط معنا داری برقرار کرد.روش تحقیق در این پژوهش بر مبنای تحلیل و توصیف داده ها استوار است.

    کلیدواژگان: هنجارگریزی معنایی، برجسته سازی، بلاغت تصویر و هشت کتاب سپهری
  • سوری صادقی لیمنجوبی، دره دادجوی توکلی* صفحات 77-86

    آیرونی یکی از صورت های بلاغی روایت محسوب می شود که مشخصه اصلی آن برخورداری از منطق دو پهلوست. تجلی این دوگانگی در زبان عموما از طریق شیوه ها و شگردهای بیانی نظیر: نقیضه سازی، طنز، طعنه، کنایه، تهکم، وارونه گویی و... صورت می گیرد. مقاله حاضر به بررسی آیرونی در یکی از مهم ترین رمان های فریبا وفی پرداخته است و تلاش کرده از این تلقی که آیرونی صرفا ابزاری بیانی است، فراتر رود و چگونگی پیوند میان نگرش و زبان آیرونیک در اثر مذکور را تبیین نماید. در واقع، نگرش آیرونیک بیانگر شکل ویژه ای از مواجهه با واقعیت است و به نویسنده امکان می دهد از موضعی فرادست به مسایل و امور پیچیده ی زندگی بنگرد و زوایای پنهان وضعیت، شخصیت ها و رویدادها را با زبانی کنایی و بازی گوشانه بازتاب دهد. توجه توامان به نگرش و زبان آیرونیک در رمان پرنده من نشان می دهد که همه ی صور زبانی آیرونیک و کنایه های طنزآمیز ریشه در نحوه نگاه و نگرش این نویسنده دارد. ریالیسم در این اثر به واسطه نگرش آیرونیک، از ثبت ساده ی واقعیت سرباز می زند و با معطوف شدن عنصر خاطره در گذشته ی راوی، حقیقت درونی اش و واکاوی ذهنیت شخصیت ها، درک تازه ای در مواجهه با زمان را مطرح می کند. در پس زمینه ی همین نگاه آیرونیک است که دقیق ترین کلمه ها و مشخص ترین عبارات «مساله دار» می شوند و به درون زبان کنایی، طنزهای چندوجهی و معانی لغزنده درمی غلتند.

    کلیدواژگان: آیرونی، طنز، کنایه طنزآمیز، پرنده من، فریباوفی
  • کامیار صیدی*، حسن سلطانی کوهبنانی صفحات 87-102

    آیرونی از اصطلاحات مهم و پرکاربرد در سه حوزه نقد ادبی، فلسفه و بلاغت است که برای آن معادلهایی نظیر طعنه، استهزا، کنایه، طنز، تهکم، تجاهل العارف، ریشخند، وارونه گویی و... قرارداده اند؛ اما هیچ یک از این معادلها تعریف درست و جامع و مانعی از آیرونی نیست. ساده ترین تعریف از آیرونی تضاد بین بود و نمود است؛ اما آیرونی علاوه بر تضاد بین بود و نمود، عناصر دیگری هم دارد که در ایجاد آن، نقش اساسی ایفا می کنند. مصیبت نامه یکی از آثار مهم ادب عرفانی است که عطار در این کتاب برای بیان مسایل اجتماعی و یا طرح مباحث عرفانی در قالبهای متعدد و مبتنی بر دریافت مخاطب از این شگرد هنری و انواع آن بهره جسته است. عطار از موضعی فراتر از دیگران مسایل مهم زمانه خود را به دقت نگریسته و درک کرده است. نگارندگان با بررسی و تحلیل این اثر عرفانی دریافته اند که عطار از انواع آیرونی موقعیت، زبانی، ساده لوح، تقدیر، سقراطی، خودزنی و نمایشی در ساختار داستانهایش استفاده کرده است؛ می توان گفت مهمترین دلایل استفاده از آیرونی در مصیبت نامه، بستر روایی و داستانی کلام، بیان مضامین انتقاد اجتماعی و اخلاقی و خفقان سیاسی و محافظه کاری عطار بوده است.

    کلیدواژگان: آیرونی، عطار نیشابوری، مصیبت نامه، بلاغت، روایت
  • حمید طاهری* صفحات 103-112

    «استعاره» مهم ترین مبحث علم بیان است. استعاره یک ضرورت اجتماعی است که ماهیتی جمعی و اشتراکی داشته، اغلب بر اساس نیاز گوینده بر زبان می آید. هدف از آن، خلق فضایی خاص در ذهن شنونده است؛ فضایی که بتواند بین گوینده و خواننده ارتباطی بر مبنای اشتراک یا اشتراکاتی ایجاد کند. در واقع استعاره، تجلی تخیل و تحقق تداعی افکار در شکل زبان است.استعاره به سبب کارکرد بنیادینی که در آفرینش آثار ادبی دارد، از دیرباز مورد توجه قدما بوده است. استعاره را به انواع مختلفی دسته بندی کرده اند؛ ولی در میان این تقسیم بندی ها جای استعاره ای که ما آن را «استعاره جمع» می نامیم، خالی است و تاکنون شاید کسی بصراحت به وجود این نوع استعاره اشاره نداشته است. استعاره جمع، آوردن چندین مشبه به برای یک مشبه است. تلاش برای گذر از شکل اولیه استعاره و تصویرسازی های پی در پی شاعر برای یک مشبه، موجب پیدایش این استعاره می شود. در این مقاله برآنیم تا با روش توصیفی - تحلیلی وذکر شاهدهای شعری بدین پرسش پاسخ دهیم که آیا این نوع استعاره وجود دارد؟ چگونه این نوع استعاره شکل می گیرد؟

    کلیدواژگان: بلاغت، استعاره، تشبیه، تصویر.استعاره ی جمع
  • نعیمه طلوعی اشلقی*، رضا فهیمی، منیژه فلاحی صفحات 113-122

    میرزا عبدالقادر بیدل دهلوی یکی از بزرگترین شاعران سبک هندی است که با بهره گیری از استعاره و ترکیب های بدیع و شگفت، توانسته است به جایگاه رفیعی در شعر و غزل دست یابد. این شاعر بزرگ با بهره گیری از مفاهیم عرفانی و به مدد دانش ادبی و جوهر ذاتی شاعری، آثار فراوانی از خویش به جا گذاشته است. دشواری طرز بیان، پیچیدگی معنی، دشوار فهمی مضمون وکلآ دیرآشنایی در حوزه ی لفظ و معنی از خصوصیات شعر بیدل محسوب می شود. لفظ و معنی از جمله مفاهیمی است که در غزلیات بیدل حضور چشمگیری دارد. بیدل درغزل های خود با زاویه های دید گوناگون به این مفاهیم می پردازد. گاهی از عجز لفظ در بیان معانی بلند ذهنی اش گله مند است و گاهی معنی را از لفظ می جوید و معتقد است بدون لفظ معنی جلوه گر نمی شود. این مقاله دیدگاه های مختلف بیدل وپربسآمدترین آن ها را درحوزه ی لفظ و معنی مورد بررسی قرارمی دهد.

    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، لفظ، معنی، غزلیات، سبک هندی
  • ناهید طهرانی ثابت* صفحات 123-135

    در زبان شناسی ساختگرا تنها جمله و روابط بین اجزای آن بررسی می شود. در این رویکرد زبان پدیده ای ذهنی و درون فردی است. در مقابل، گروهی دیگر زبان را پدیده ای اجتماعی و ابزاری جهت ایجاد ارتباط می دانند که بر اساس آن ضرورت بررسی متن و رابطه ی زبان با موقعیت اجتماعی مطرح می شود که خود زمینه ساز پیدایش رویکرد « زبان شناسی متن» بوده است. ویژگی اساسی متن، توالی و پیوستگی اجزای آن است که «انسجام» نام دارد. هلیدی عوامل انسجام بخش متن را شامل عوامل واژگانی و نحوی دانسته است. انسجام واژگانی به دو روش تکرار و باهم آیی صورت می گیرد که خود انواع مختلفی دارد. بسیاری از فنون لفظی بدیع از انواع تکرارند. همچنین برخی از فنون معنوی در شمار انواع باهم آیی قرار می گیرند که می توانند در انسجام متن نقش موثری را ایفا کنند. بر این اساس می توان کارکرد فنون بدیعی را علاوه بر تحسین و زیبایی، انسجام بخشی به متن نیز دانست که در شعر نو ظهور و بروز بیشتری یافته است. در این مقاله فنون بدیعی در شعر نو از این دیدگاه بررسی شده است

    کلیدواژگان: زبان شناسی متن، انسجام، صنایع بدیعی، تکرار، باهم آیی
  • وحید علی بیگی*، محمدامیر عبیدی نیا، علیرضا مظفری صفحات 137-148

    برخلاف نظریه کلاسیک که استعاره را موضوعی صرفا ادبی و زبانی می داند، نظریه معاصر ادعا می کند نظام ادراکی انسان، اساسا سرشتی استعاری دارد و استعاره به شکل ناخودآگاه و غیراختیاری، در زندگی روزمره انسان به طور گسترده به کار می رود. با طرح این نظریه از سوی لیکاف و جانسون ، استعاره مفهوم کلاسیک خود را از دست داد و وارد مرحله ی تازه ای از مفاهیم شد. تعاریف گوناگونی که از زبانشناسان در باب استعاره مطرح شد ما را برآن داشت تا شعر خاقانی را که اوج اعتلای انواع استعاره بود را مورد واکاوی قرار داده و تمامی مبانی زبانشناسی نوین را بر پایه استعاره مفهومی و تعاریف لیکاف و جانسون در شعر وی بیابیم، زیرا که وی در فهم استعاره، حوزه پنداری الف را مبدا قرار داده تا به وسیله عوامل شناختی بتوان به مقصد لفظ استعاری مورد نظر رسید. در این پژوهش که با روش تحلیل ابیات و توصیف آنها انجام گرفته، استفاده خاقانی از انواع نگاشتها با درک استعاره های گوناگون به همراه آوردن نمونه شواهد مثال بر پایه تحلیل و ترسیم اشکال مختلف برای فهم بیشتر مخاطبان شکل گرفته است تا این امر را به اثبات برسانیم که استعاره در شعر خاقانی از نظر زبانشناسی شناختی تمامی معیارهای موجود را داراست و نظریات معاصر درباب استعاره های به کار گرفته شده در شعر او نمود قابل توجه ای دارد.

    کلیدواژگان: استعاره، شعر کلاسیک، خاقانی، زبان شناسی شناختی، لیکاف و جانسون
  • بتول مهدوی، مهشید روحی صفحات 199-214

    طنز یکی از ژانرهای ادبی مهم محسوب می شود،که در طول تاریخ ادبیات این سرزمین،بویژه پس از نهضت مشروطه وظیفه انتقاد از مسایل اجتماعی را بر عهده داشته است.در بررسی آثار طنز آمیز علاوه بر تحلیل درون مایه ها و آماج طنز می توان به بررسی تکنیک های طنز پردازی نیز پرداخت،که شناخت این شگرد ها در فهم و درک مخاطب و نیز التذاذ بیشتر آنها در مطالعه ی آثار طنزآمیز موثر است. رضا رفیع از طنزپردازان معاصر کشورمان است،که طنزهایی به شعر و نثر دارد.او با نگاهی دقیق و با زبانی شیرین ضمن بهره گیری از انواع تکنیک های طنزپردازی به طرح دیدگاه های انتقادی خود نسبت به نابسامانی های اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی کشور می پردازد،که هم موجب خنده و تفکر مخاطب و هم سبب تنبه مسیولان می گردد.رفیع هرچند در جایگاه یک طنزپرداز متعهد،دغدغه ی عدالت اجتماعی و آزادی بیان دارد؛اما طنز او شیرین و غیرگزنده است.جستار پیش رو که به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته،ضمن بررسی درونمایه و آماج کتاب حرف اضافه،شگردهای سه گانه ی زبانی،بلاغی و موقعیتی طنز رفیع نیز مورد بررسی قرار گرفته است.برایند پژوهش حاضر حاکی از آن است،که رفیع از غالب شگردهای طنزپردازی به ویژه بهره گیری از ظرفیت زبان عامیانه و محاوره،در حوزه ی زبانی وکنایه وتعریض در سطح بلاغت و خلق موقعیت های طنزآمیز به وسیله ی توصیف سود جسته است. نگارندگان از شاخه های فرعی طنز نظیر:آیرونی،نظیره نویسی و نقیضه پردازی در "حرف اضافه" رفیع غافل نبوده ونمونه هایی مناسب از مقولات یاد شده را مورد بررسی قرار داده اند.

    کلیدواژگان: طنز، حرف اضافه، رفیع، شگردزبانی و بلاغی، درونمایه
|
  • Ahmad Khani*, Hoorie Shaghaghizadeh Pages 11-21

    it is believed that thoughts, experience and the culture of each nation is specific for the same nation and is reflected in their language. The article attempts to show whether the metaphors of poems in poetry of Bilingual poet (like the Shahriar ) is language – dependent or not?The theoretical basis of this research is conceptual metaphor of Lakoff and Johnson (1980). . The results and findings of this analysis confirmed the hypothesis and found that the frequency of occurrence of ontological metaphors in Turkish (97/3%) and Persian (99/35%) is higher than other metaphors, and metaphors of poem in poetry of Bilingual poet (like the Shahriar) is language – dependent. Statistical analysis also showed that the metaphorical fields, "Nature", "religion or belief" are universal, but the metaphorical fields, "love and saying," "socio-political" and "race" are not universal, and the claim that metaphorical concept not only are linguistic categories, but also form the basis of human thinking and behavior is confirmed. As a result, some of the metaphors are formed accordance with general principles and the other part of it is affected by cultural biases, and social. The nature of imitation or even metaphoric use of a conceptual metaphor preferred over others, influenced by cultural beliefs in the principles of universal metaphors. And metaphoric influence of culture and environment is confirmed.

    Keywords: Metaphor, Cognitive, the Shahriar, Turkish, Persian
  • Hafez Hatami * Pages 23-36

    The literary devices personification is one of the imaginative spheres which scope and subject matter in various sources is vast, entangled, and somewhat ambiguous and problematic. This aesthetic element of speech has been included in the study of contemporary Persian and Arabic literature, often under the figural Proportion and Imaginary metaphor. Contemporary research also extends its discussion by preserving its former position, partly with more recent terms such as Imaginary metaphor and animism. This research, which is presented as a way of collecting, documenting, descriptive and content analysis, seeks to scientifically investigate the long-standing link between the recognition industry with other literary techniques, its structure and its status by expressing examples of different texts of traditional and contemporary literature. Finally, although no mention has been made in the Persian rhetoric for about fifty years, the industry has ranged from Sakaki’s al-Meftah and its Descriptions and the works of Abdul Qahir Jarjani and the like to contemporary contemporary literature; Various interpretations of the components and their contexts have been noted and, of course, often confused with debate, ambiguity and defamation.

    Keywords: Literary devices, figural Proportion, Imaginary metaphor, personification (prosopopeia) animism
  • Hassan Ali Daneshvar *, Sepideh Sepehri, Ali Ein Alilou Pages 37-47

    An investigation of Surrealism in Nader Naderpour's Poems Surrealism is the presentation of free images of subconscious mind. The aim of this method is to emancipate the imagination from reason dominance, and create original and intact themes in an atmosphere of sleep-awake and semi-conscious beyond time and space. This new method makes random emerging forms of writing to appear and presents a new report of reality. As sparks of this school reflection can be retrieved in Nader Naderpur's works, this research explored Naderpur's poems and analyzed its surrealistic effects using descriptive-analytical method. The obtained result shows that Naderpur is not a surrealist poet, but surrealistic components have a colorful presence in his poems. No fear of death, creation of weird and bizarre images, the use of strange and unfamiliar similes and metaphors, frequent use of synesthesia and personification are some examples of surrealistic elements in Naderpur's poetry.

    Keywords: Literary schools, Surreal, Surrealism, contemporary poetry, Nader Naderpour
  • Haleh Raaie, Mohamad Sadeq Basiri*, Enayatollah Sharifpour Pages 49-62

    Rhythm and Rhyme are counted as rhetoric sciences. In addition to the music of rhythm, rhyming is a part of poem music in Persian poetry and Arabic poetry. in spite of the fact that Iranians composed poem long before Islamic period, as it is said by the researchers, Persian poetry before Islam didn’t have precise rules and regulations. So after Islam, rhyming and rhythm in Persian literature have been established on the base of Arabic. Thus we ought to know these rules in Arabic poems to understand Persian ones. In rhyming in both languages, we see five parts separate from the definitions which are: rhyme borders, rhyme letters, rhyme letters movement, types of rhymes, and rhyme flaws. Differences and in commons are seen in each of them that are sometimes in the surface and sometimes basic. This lecture which is based on library research method, not only talk about and teach rhymes and its rules in Persian and Arabic, but also searches these differences and similarities. As it will be seen, the largest field of in commons in these two languages are seen in the title “rhyme borders” while title “types of rhymes” includes the most differences.

    Keywords: rhyme borders, rhyme letters, rhyme letters movement, types of rhymes, rhyme flaws
  • Mehdi Sharifian * Pages 63-76

    Parasitism in automated language is one of the key issues of modern linguistics that Goldman's proverbs has interpreted as normative. Normativeism is the most common type of "rhetoric of image" in contemporary Iranian poetry. In contrast to the literary habit or the normative avoidance, the divide is divided into three areas of semantic, lexical, and temporal normative. East of grief, the sound of water, the footsteps, the volume of green, and the "we are nothing, we look" we came to the conclusion that, through a variety of normative evasions, a wide range of semantic norms such as recognition, symbolism, paradox, new combinations, And is less sensitive to other forms of norm avoidance, no doubt because of their professionalism and introspection. Is on. Studying Sepehri's poetry can be a testament to the validity of such an approach, since it can make a meaningful connection between habitual thinking, (contradictory) Sepehrian thinking, and normative language avoidance. The research method in this study is based on data analysis and description. .

    Keywords: Semantic Normality, Highlighting, Image Rhetoric, and Eight Sephora Books
  • Suri Sadeghilimanjoobi, Dore Dadjooytavakoli * Pages 77-86

    Irony is one of the rhetorical forms of narration that its main characteristic is the privilege of double logic. The manifestation of this dichotomy in language is generally done through expressive methods and techniques such as: parodie, satire, allusion, sarcasm, authorization, reversal and …. The present article is examined irony In one of Fariba Wafi's most important novels and goes beyond this point that irony is just an expressive tool and explains the relationship between ironic attitude and language In the above novel. In fact, ironic attitude is expressed a special form of confronting with reality and allows the author to consider complex affair and issue of life from upper position and reflects hidden angles of position, characteristic and events with a lively and playful language. Conjunctive attention to ironic attitude and language in the My bird novel shows that all forms of ironic language and satirical allusion rooted in the method of attitude and viewing of This author. Realism In this novel refuses recording simple reality due to ironic attitude and by focusing on the reality of inner characteristic and analysis of their mentality, expresses new understanding for confronting with social time and context. At the background of this ironic view that the most accurate and clear clauses are “problematic” and they roll allusive language, multipurpose satire and slippery meaning.

    Keywords: irony, satire, satirical allusion, My Bird, Fariba Vafi
  • Kamyar Saydi *, Hassan Soltani Kofanani Pages 87-102

    Irony is one of the important and highly used term in the three fields of literal critics, philosophy and eloquence. There are many equivalent terms such as sarcasm, satire, quip, ridicule, etc. for it. But not of these equivalents are a comprehensive definition for it. The contrast between existence and representation is the simplest definition. however, more than this contrast, irony has other components that play crucial role in its creation. Mosibatname is one of the theosophical curtsy books in which he has used this artistic technique to present theosophical and social issues in varieties of patterns based on the readers’ understanding. Atar in a superior position than others, has deeply comprehended his contemporary issues. The authors, by carrying out this analysis, have understood that Atar has used different types of irony like situational, lingual, dramatic, and Socratic in the structures of his stories. It can be said that the important reasons for using irony were flow of the story, expressing social and ethical concepts, political oppression, and Atar’s conservatism.

    Keywords: irony, Atar-e- Nishaburi’s, Mosibatname, eloquence, narrative
  • H Tăheri * Pages 103-112

    "Metaphor" is the most important issue of the science of expression. Metaphor is a social necessity that has a collective and shared character, often referred to as the speaker's need. Its purpose is to create a special atmosphere in the mind of the listener, a space that can create a communication or communication between the speaker and the reader. In fact, metaphor, manifestation of imagination and the realization of the association of thoughts in the form of language.The metaphor has long been considered by the ancestors for its fundamental function in the creation of literary works. The metaphor has been categorized into several types, but among these divisions, the metaphor for which we call the "metaphor of aggregate" is empty, and so far perhaps no one has explicitly referred to the existence of this kind of metaphor.The aggregation of metaphor is bringing several layouts to a grid. The attempt to transcend the original form of metaphor and the sequential illustrations of the poet for a mash embodies the emergence of this metaphor. In this article, we are going to answer the question of whether there is such a metaphor with the descriptive-analytical method and the poetic evidence. How does this metaphor form?

    Keywords: rhetoric, Metaphor, simile, image, aggregate of metaphor
  • Naemeh Toluie Eshlaghi *, Reza Fahimi, Manijeh Fallahi Pages 113-122

    Mirza Abdul-Qadir Bidel Dehlavi is one of the greatest poets of Indian style that has achieved a high position in ghazal and poem by utilizing metaphor and fabulous, exquisite combinations. This Great poet has left plenty of writings by using mystical concepts and with the help of literary knowledge and nature of poetry. Difficulty of diction, complexity of meaning, difficulty of content's comprehension and generally hard to understand in content and context area are Bidel's Poems Characteristics. Content and context are concepts that have impressive presence in Bidel's ghazals. He has devoted his works to these concepts from different points of view. Sometimes he Complains about incapability of context in expressing his vast mental implications and sometimes he seeks meaning among words and believes that content has never appeared without context. This essay has been investigated in Bidel's different viewpoints specially the most frequent of them in content and context zone.

    Keywords: Bidel Dehlavi, content, Context, Ghazal, Hindi Style
  • Nahid Tehranisabet * Pages 123-135

    In structural linguistics, only sentence and relations between components are studied. Accordingly, language is subjective and intrapsychological phenomenon. But, language is considered social phenomenon and an instrument for communication by the other some. The necessity of text survey and relationship between language and social status has provided "the text linguistics". Basic text characteristic is sequence and continuity of its component that is called cohesion. According to Holyday devises of cohesion consist of verbal and syntactic elements. Verbal cohesion takes place in two ways, repetition and collocation that have different types. Many figures of diction are considered repeat types. Also, some of the figures of thought are of collocation types that have effective role in text creation. On this basis, figures of speech function is made text coherent in additional beautification. The role of the coherence of a figurative device is another function that helps to produce text, which is more clearer in modern poetry.

    Keywords: rhetoric, Coherence, Text linguistics, repetition, Collocation
  • Vahid Alibaygi *, Mohammad Amir Obidi Nia, Alireza Mozaffari Pages 137-148

    Contrary to the classical theory that regards metaphor as purely literary and linguistic, contemporary theory asserts that the human perceptual system is fundamentally arithmetic and that the metaphor is unconsciously pervasive, inhumane, and inhumane. With the layout of this theory by Lycaf and Johnson, metaphor lost its classical meaning and entered a new phase of concepts. Various linguistic definitions of metaphor led us to analyze Khaghani's poetry, which was the culmination of all kinds of metaphors, and to find all the foundations of modern linguistics based on the conceptual metaphor and the definitions of Lycaf and Johnson in his poem. In his understanding of metaphor, he originated the realm of the notion of A to reach the intended metaphorical goal by cognitive factors. In this study, which is done by analyzing and describing the scriptures, Khaghani uses a variety of mappings with understanding of various metaphors to provide examples of evidence based on the analysis and drawing of various forms to further understand the audience in order to prove this. Let us assume that the metaphor in Khaghani's poetry has all the criteria in cognitive linguistics, and the contemporary theories about the metaphors used in his poetry are remarkable.

    Keywords: Metaphor, classical poetry, Khaghani, Cognitive Linguistics, Lickoff &, Johnson
  • batool mahdavi, mahshid rouhi Pages 199-214

    Humor is one of the most important literary genres, which has been the subject of criticism of social issues throughout the history of literature in the land, especially after the constitutional movement. In addition to analyzing themes and targeting humor, the study of satirical works can also explore humorous techniques, which are effective in understanding and understanding audiences and in furthering their study of satirical works. Reza Rafi is one of the contemporary satirists of our country, who has satire on poetry and prose. He uses a variety of humorous techniques to convey his critical views of the country's economic, social and cultural disruptions, which both make the audience laugh and punish officials. Although Rafi has a passion for social justice and freedom of expression in the role of a committed comedian, his humor is sweet and unmistakable. The present paper, organized in a descriptive-analytical manner, examines the themes and objectives of the Harf e ezafe book, the triple linguistic, rhetorical, and situational techniques of humor. The result of the present study, however, is that the benefit of most of the humorous techniques, especially the use of slang and colloquial language, in linguistics and transcendence, and the rhetoric of transcendence and the creation of humorous situations have been profited by the description. The authors of the subcategories of humor, such as: irony, theatrical writing, and punctuation, have not been ignorant of the HARFE EZAFE" and have examined appropriate examples of these categories...

    Keywords: Humor, Harf e ezafe, Rafi, Linguistic, Rhetorical Perspectives, themes