فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 18
|
  • عبدالصمد پورمحمد، احمد احمدی خلجی*، سیدمسعود همام، محمد ابراهیمی، رسول اسمعیلی، زهرا طهماسبی صفحات 809-828

    منطقه گیسور در شرق شهرستان گناباد قرار دارد و بخشی از شمال قطعه لوت محسوب می شود. این منطقه شامل سنگ های گرانیتوییدی و مجموعه دگرگونی است. سنگ های دگرگونی این منطقه به دو دسته رسی دگرگونه و آمفیبولیت ها تقسیم می شوند. براساس شواهد صحرایی و کانی شناسی؛ سنگ مادر آمفیبولیت ها سنگ کربناتی ناخالص است. وجود گارنت پسازمین ساخت و آمفیبول های متقاطع و تصادفی در این آمفیبولیت ها بیانگر عملکرد دگرگونی مجاورتی بر این سنگ هاست. گارنت ها رفتاری از آرمانی تا غیرآرمانی دارند. اعضای نهایی گارنت در این سنگ ها متنوع و شامل Al-شورلومایت، اواروایت، اسپسارتین، پیروپ، آلماندین، گروسولار، آندرادیت، موریموتایت و میجورایت هستند، اما الگوی نیم رخ آن ها مسطح است. آمفیبول از نوع فروهورنبلند تا فروچرماکیت و چرماکیت بوده و دارای منطقه بندی ترکیبی است. بیوتیت کلریتی شده است. حضور کانی های تیتانیت، اسفن و اپیدوت نشانه ای از اثر گریزندگی اکسیژن است. بر پایه زمین دما فشارسنجی، مقدار دما و فشار برای آمفیبولیت ها oC 609 - 534 و حدود kbar 4 - 2 به دست آمد. آمفیبولیت های گیسور تا گستره رخساره آمفیبولیت میانی در هاله دگرگونی پیش رفته اند. این سنگ ها دستخوش یک دگرگونی برگشتی نیز شده اند که دما و فشار آن oC489 و kbar 8/2 است و بیوتیت های کلریتی شده دمایی کمتر از oC150 را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: گریزندگی اکسیژن، گارنت آمفیبولیت، هاله دگرگونی، گیسور، گناباد، قطعه لوت
  • علی اکبر احمدی، علی عابدینی*، ساسان باقری، علی اصغر کلاگری صفحات 829-844

    ذخیره کایولن شترخسب در 7 کیلومتری جنوب شرق تربت حیدریه، استان خراسان رضوی، در شمال شرق ایران قرار دارد. این ذخیره بخشی از پهنه فلززایی خواف-کاشمر- بردسکن است. پیمایش های صحرایی و بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهند که این ذخیره فرآورده دگرسانی سنگ های آندزیتی ایوسن است. در این پژوهش نمونه های کایولن با روش های پراش پرتو X (XRD) و تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی روبشی اثر میدان (FE-SEM)، میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به طیف سنج پراش انرژی پرتوی X ((SEM-EDS و گرماسنجی تفاضلی (DTA) و وزن سنجی گرمایی (TGA) بررسی شدند. بر اساس نتایج کانی شناسی، کایولینیت، ایلیت، هالویزیت، مونت موریلونیت، کوارتز، آلونیت، جاروسیت، ناتروجاروسیت، آلبیت، مسکوویت، هماتیت، پیریت، ژیپس، روتیل، گالن و باریت بیشترین فازهای کانیایی در این ذخیره هستند. هالویزیت در این ذخیره از نوع 7 انگستروم است و به شکل های لوله ای و تخته ای دیده می شود. آلونیت دارای شکل های مکعبی دروغین و لوزی رخ است. الگوی توزیع عناصر خاکی نادر (REE) و نسبت های لانتانیدی بیانگر نقش موثر  pH و تغییرات دمایی در گسترش این ذخیره هستند. ضرایب همبستگی بین عناصر نقش ارزنده رس ها، هماتیت، روتیل و کانی های فسفردار در تمرکز لانتانیدها را آشکار می سازند. کاهش بی هنجاری Ce در نمونه های کایولن نسبت به سنگ اولیه آندزیتی نشانگر کاهش گریزندگی اکسیژن طی گسترش فرایندهای کایولینیتی شدن در ذخیره شترخسب دارد.

    کلیدواژگان: ذخیره کائولن، کانی های میزبان، زمین شیمی، عناصر خاکی نادر، شترخسب، تربت حیدریه
  • صادق درخش، جواد ایزدیار*، ابوالفضل پورامیدی، علی حاج ابوالفتح، مهسا طهماسبی صفحات 845-858

    منطقه شاه نشین در جنوب غرب زنجان و در مرز استان های زنجان و کردستان قرار دارد. بر اساس بررسی های سنگ نگاری، شیست های بازی این منطقه شامل اکتینولیت شیست، اکتینولیت پیروکسن شیست، اکتینولیت پیروکسن گارنت شیست و اکتینولیت اپیدوت شیست هستند. اکتینولیت شیست ها فراوان ترین نوع شیست های بازی هستند و از آمفیبول، موسکوویت، کلریت و آلبیت به عنوان کانی های اصلی تشکیل شده اند. در این شیست ها، آمفیبول ها در دو جایگاه بافتی مایل به شیستوارگی اصلی و هم راستا با شیستوارگی اصلی دیده می شوند. بررسی ویژگی های نوری آمفیبول ها نشان می دهد که از مرکز به سمت لبه بلور، مقادیر شکست مضاعف و زاویه خاموشی (nγᴧ c) کاهش یافته و رنگ غیر تداخلی از سبز مایل به آبی در راستا nγ در مرکز به سبز کمرنگ در لبه تغییر می کند. از سوی دیگر، بررسی ویژگی های شیمیایی آمفیبول ها نشان می دهد که مرکز آن دارای ترکیب وینچیت - ریشتریت است، درحالی که لبه ها دارای ترکیب اکتینولیت هستند. بنابراین، تغییر ویژگی های نوری ارتباط مستقیمی با تغییر ترکیب شیمیایی آمفیبول ها دارد که بیشتر بر اثر عکس جانشینی گلوکوفانی CaM4 MgOct AlOctو جانشینی پلاژیوکلازی (CaM4 AlT) رخ می دهد. محاسبات فشار - دما برای ترکیب شیمیایی مرکز آمفیبول ها نشان دهنده شرایط میانگین فشار kbar 14 و دمای OC 440 است درحالی که لبه آن ها در شرایط میانگین  kbar4 و OC 520 تشکیل شده اند. از این رو، ساختار منطقه بندی نوری و شیمیایی در آمفیبول های شیست های بازی منطقه شاه نشین برآمده از تغییر شرایط فشار - دمای دگرگونی است.

    کلیدواژگان: آمفیبول های سدیمی - کلسیمی و کلسیمی، شیست های بازی، ویژگی های نوری، شاه نشین، زنجان
  • الهه حسینی نسب، محمد هاشم امامی*، منصور وثوقی عابدینی، غلامرضا تاجبخش، سید جمال شیخ ذکریایی صفحات 859-868

    توده های نفوذی الیگوسن-میوسن شمال ساردوییه در پهنه ارومیه-دختر قرار دارد. ترکیب سنگ شناسی گرانیتوییدها شامل کوارتزدیوریت، تونالیت، گرانودیوریت، گرانیت و گرانوفیر است، بررسی شیمی کانی ها در این منطقه نشان می دهد که آمفیبول ها در گستره آمفیبول های کلسیمی و از نوع اکتینولیت تا منیزیوهورنبلند قرار دارند. براساس همه تمامی روش های به کار رفته برای دما - فشارسنجی، این توده ها در دمای 700 تا 750 درجه سانتیگراد با گریزندگی اکسیژن 57/13- تا 76/15- و فشار پایین 1 تا 3 کیلوبار در عمق 20 کیلومتری تشکیل شده اند، این آمفیبول ها وابسته به محیط فرورانش هستند که با ویژگی های زمین ساختی ماگمایی پیشنهادی برای این توده ها، یعنی محیط کرانه فعال قاره ای وابسته به فرورانش، همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: ساردوئیه، ارومیه دختر، گرانیتوئید، آمفیبول، دماسنجی، فشارسنجی
  • آزاده ملکزاده شفارودی*، محمدحسن کریم پور، مریم جاویدی مقدم صفحات 869-882

    منطقه پی جویی کوه شورو در جنوب فردوس، استان خراسان جنوبی، واقع بوده و از کانه زایی های رگه ای وابسته به فعالیت های ماگمایی ترشیاری قطعه لوت است. کانی سازی به صورت روزادی در سنگ میزبان شیل-لای سنگ (ژوراسیک)، داسیت و دیوریت پورفیری (ترشیاری) تشکیل شده است. کانه سازی با بافت های پرکننده فضای خالی، برشی و جانشینی در پهنه های گسلی شکل گرفته است و می توان آن را به دو مرحله اصلی 1. کوارتز-گالن-پیریت-زرنیخ قرمز همراه با دگرسانی آرژیلی-سیلیسی و 2. کوارتز-استیبنیت-پیریت- زرنیخ قرمز همراه با دگرسانی سیلیسی تقسیم کرد. بیشترین بی هنجاری های زمین شیمی در رگه ها برای آنتیموان 14 درصد، سرب 293 گرم در تن، آرسنیک 98 گرم در تن و روی 168 گرم در تن است. نتایج ریزدماسنجی نشان می دهد که رگه های کوارتز-سولفید از یک سیال با دمای 160 تا 224 درجه سانتی گراد و شوری 7/13 تا 8/22 درصد وزنی NaCl تشکیل شده اند. مخلوط شدن محلول ماگمایی کانه دار گرم و شور و آب های جوی سرد و با شوری کم و جوشش می توانند باعث ته نشینی فلزات شده باشند. بر پایه بررسی های زمین شناسی، کانی شناسی، بافت و ساخت، زمین شیمی و یافته های سیال های درگیر، کانسار کوه شورو را می توان در رده فراگرمایی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: کانی سازی، زمین شیمی، سیال های درگیر، کوه شورو، قطعه لوت
  • محبوبه مرادی ناوخ، آزاده ملکزاده شفارودی*، مریم جاویدی مقدم صفحات 883-894

    منطقه اکتشافی مس مشکان در شمال شرق سبزوار و در جنوب کمربند ماگمایی قوچان-سبزوار واقع است. زمین شناسی منطقه شامل واحد آتشفشانی (هورنبلند آندزیت) و واحدهای رسوبی (کنگلومرا، ماسه سنگ، آهک، شیل و آهک ماسه ای) به سن ایوسن است. کانی سازی رگه ای مس بیشتر با راستای شمال شرق-جنوب غرب در واحدهای رسوبی ایجاد شده است. کانی های اولیه شامل کوارتز، باریت، پیریت، کالکوسیت و بورنیت هستند که در اثر اکسایش به کانی های مالاکیت، آزوریت، کالکوسیت، کوولیت، گوتیت و هماتیت تبدیل شده اند.  بیشترین بی هنجاری های زمین شیمی در رگه ها برای مس 6/4 درصد (با میانگین 1/2 درصد)، آرسنیک 100 گرم در تن (با میانگین 1/55 گرم در تن) و آنتیموان 65 گرم در تن (با میانگین 6/28 گرم در تن) است. بر پایه بررسی سیال های درگیر دو فازی در کانی کوارتز و باریت، کمینه دمای تشکیل کانی سازی 170 تا 240 درجه سانتی گراد و درجه شوری بین 7/10 تا 2/15 درصد وزنی است. کاهش دما و رقیق شدگی توسط آب های جوی می توانند مهمترین عوامل ته نشست سولفید ها باشند. کنترل ساختاری کانی سازی، دگرسانی محدود به کناره رگه، دما و شوری کم محلول کانه دار و کانی شناسی ساده ذخیره، مشابه کانسارهای رگه ای فراگرمایی است.

    کلیدواژگان: کانی سازی، زمین شیمی، سیال های درگیر، مشکان، سبزوار، خراسان رضوی
  • علیرضا روان خواه*، محسن موید، غلامرضا احمدزاده صفحات 895-906

    پنجره زمین ساختی ترازوج - سوسهاب در مرز بین روستاهای ترازوج و سوسهاب و در انتهای شمال شرق ورقه 1:100000 هشجین واقع است. این منطقه بخشی از نوار ماگمایی ترشیری البرز غربی محسوب می شود. سنگ های آذرین مافیک شامل بازالت با دبی گدازه های بالشتی و توده های گابرویی بوده و سنگ های آذرین فلسیک شامل گرانیت و روانه های تراکیتی هستند. کانی های اصلی تشکیل دهنده سنگ های گابرویی و بازالتی شامل پلاژیوکلاز، الیوین و کلینوپیروکسن بوده و کانی های اصلی تشکیل دهنده سنگ های گرانیتی شامل پلاژیوکلاز، ارتوکلاز و کوارتز هستند و تراکیت ها بیشتر از پتاسیم فلدسپار تشکیل شده اند. ماگمای مولد سنگ های گابرویی و بازالتی دارای سرشت آهکی قلیایی و ماگمای مولد توده های گرانیتی و تراکیتی شوشونیتی است. بررسی نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه در بازالت ها و گابروها نشانگر غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک (LREEs) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREEs) است. غنی شدگی از عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) و LREE و تهی شدگی از HREE در این الگو می تواند نشانگر نرخ کم ذوب، گریزندگی بالای CO2/H2O در محیط تشکیل ماگما و یا عمق زیاد تشکیل ماگمای مولد بازالت و گابرو باشد. بررسی نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده نسبت به کندریت و گرانیتوییدهای پشته میان اقیانوسی (ORG) در گرانیت ها و تراکیت ها نشانگر غنی شدگی LREEها و عناصر ناسازگار نسبت به HREEهاست. در این الگوها، تهی شدگی مشخصی از Eu (به ویژه در گرانیت ها) دیده می شود. سنگ های گابرویی و بازالتی در یک محیط اقیانوسی با گرایش به انواع بازالت های پشته های میان اقیانوسی نوع مورب غنی شده (E-MORB) قرار دارند و گرانیت ها و تراکیت های همراه با این مجموعه وابسته به گرانیتوییدهای غیرکوهزایی (نوع A) و زیر گروه A1 هستند. این ویژگی ها نشان می دهد که رخنمون های مورد بررسی در پنجره زمین ساختی ترازوج- سوسهاب وابسته به ماگمایی کافتی و گشایش باریکه اقیانوسی پالیوتتیس (پالیوتتیس دوم) در شمال غرب ایران هستند.

    کلیدواژگان: پالئوتتیس، غنی شدگی، غیرکوهزایی، ترازوج-سوسهاب، هشجین
  • صدیقه زیرجانی زاده، سمیه سمیعی* صفحات 907-920

    کانسار بیدوک در 10کیلومتری جنوب شرق بجستان، خراسان رضوی و در بخش شمالی پهنه ساختاری قطعه لوت قرار دارد. رخنمون های سنگی منطقه شامل آندزیت و واحدهای آذرآواری است. دگرسانی در این واحدها شامل پروپیلیتی، سیلیسی و آرژیلی هستند. کانی سازی بصورت رگه های کوارتز - سولفید در سنگ های آندزیتی و آذرآواری تشکیل شده اند. این رگه ها دارای بافت توده ای هستند و پیریت کانی اولیه سولفیدی اصلی بوده که اغلب به اکسیدهای آهن هوازده شده و ظاهری نارنجی تا زرد به رگه ها داده است. بررسی های زمین شیمی سنگی در نواحی دگرسانی و رگه های کانی سازی، ناهنجاری از عناصر طلا (بین 3 تا 201 میلی گرم در تن و در یک نمونه  1173 میلی گرم در تن) را نشان داد. بر اساس سیال های موجود در کانی کوارتز، در رگه های کوارتز- سولفید یک نوع سیال درگیر اولیه غنی از مایع شناسایی شد. دماسنجی بر سیال های درگیر اولیه دوفازی (L+V) غنی از مایع در رگه کوارتز- اکسید آهنی، بیانگر تشکیل این نوع کانی سازی در دمای حدود 202 تا 273 درجه سانتی گراد و شوری حدود 76/15 تا 99/19درصد معادل وزنی نمک طعام است. ترکیب سنگ میزبان، کانی شناسی، دمای تشکیل، انواع دگرسانی ها و داده های زمین شیمی منطقه بیدوک مشابه کانسارهای اپی ترمال است.

    کلیدواژگان: رگه های سیلیسی، طلا، کانسار بیدوک، بجستان
  • آزاد کریمی، علی احمدی*، عبدالرضا پرتابیان صفحات 921-932

    کانی شناسی و زمین دما-فشارسنجی پریدوتیت ها در مجموعه افیولیتی مریوان - کامیاران به عنوان بخشی از افیولیت های نیوتتیس در رشته کوه زاگرس، غرب ایران، بررسی شد. نمونه های مورد بررسی شامل انواع پریدوتیت های گوشته ای و پوسته ای هستند. نتایج ریزپردازش الکترونی پریدوتیت ها نشان می دهد که الیوین از نوع فورستریت (Fo88 - Fo92)، کلینوپیروکسن از نوع اوژیت دیوپسیدی (En48-56 Fs3-6 Wo39-49) و ارتوپیروکسن از نوع انستاتیت (En90-91). عدد کرم (Cr#) و عدد آلومینیم (Al#) در اسپینل های پریدوتیت های گوشته ای به ترتیب 33-59 و 41-67 هستند. Cr# و Al# در اسپینل های پریدوتیت های پوسته ای نیز بترتیب 67-98 و 2-32 هستند. محاسبات زمین دما-فشارسنجی برای پریدوتیت های گوشته ای دمای متوسط 1100 درجه سانتی گراد و فشار متوسط 14 کیلوبار را نشان می دهد. پریدوتیت های پوسته ای در دمای900 درجه سانتی گراد و فشار 7 کیلوبار تشکیل شده اند. دو ترکیب شیمیایی متمایز برای کانی های پریدوتیت های گوشته ای افزون بر تاکید بر وجود دو نوع پریدوتیت گوشته ای در منطقه، بیانگر احتمال اثر برهمکنش مذاب-سنگ بر پریدوتیت های گوشته ای منطقه است.

    کلیدواژگان: پریدوتیت، دمافشارسنجی، تتیس، افیولیت، زاگرس
  • محمد خالقی، علی عابدینی*، حجت الله رنجبر، علی اصغر کلاگری صفحات 933-948

    منطقه زمین حسین در 170 کیلومتری جنوب شرق شهر کرمان، کمربند فلززایی دهج - ساردوییه در جنوب شرق ایران واقع است. اندرکنش سیال های گرمابی با سنگ های آتشفشانی ایوسن پیشین (به طور عمده آندزیت) در این منطقه با رخداد یک سامانه دگرسانی گسترده همراه بوده است. این سامانه دگرسانی گرمابی شامل پهنه های دگرسانی آرژیلیک، فیلیک و پروپلیتیک است. با توجه به بررسی های میکروسکوپی، کالکوپیریت، مگنتیت، پیریت، هماتیت، گوتیت، مالاکیت و آزوریت کانی های مهم در رگه ها و رگچه های کانی سازی شده پهنه دگرسانی آرژیلیک محسوب می شوند. نتایج کانی شناسی نشان می دهند که پهنه دگرسانی آرژیلیک دربردارنده کانی هایی چون کوارتز، کایولینیت، مونت موریلونیت، مسکوویت-ایلیت، جاروسیت، هماتیت، گوتیت، آلبیت، اورتوکلاز و کلسیت است. محاسبات تغییرات جرم عناصر جزیی با فرض Al به عنوان عنصر شاخص کم تحرک نشان می دهند که فرایند تبدیل سنگ های آندزیتی به پهنه دگرسانی آرژیلیک با غنی شدگی عناصری چون U، Ba، Nb، Ga، Tl، Sr، Sc، Ta، Th و Mo و تهی شدگی عناصری مانند Th، Co، Cs، Rb، V، Pb، Ni، Cu و Zn همراه بوده است. سایر عناصر جزیی مثل Hf، Y، Zr و عناصر خاکی نادر (REE) طی تشکیل پهنه دگرسانی آرژیلیک دستخوش هر دو فرایند شستشو و تثبیت شده اند. الگوی توزیع REEها بهنجار شده به کندریت بیانگر جدایش و غنی شدگی عناصر خاکی نادر سبک (LREE) نسبت به عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و رخداد بی هنجاری منفی ضعیف Eu طی گسترش پهنه دگرسانی آرژیلیک هستند. نتایج به دست آمده از بررسی های کانی شناسی، زمین شیمی تغییرات جرم و بررسی ضرایب همبستگی بین عناصر آشکار می کنند که رفتار عناصر جزیی طی تشکیل پهنه دگرسانی آرژیلیک در منطقه زمین حسین تابعی از عواملی چون تغییرات دما و شیمی محلول های مسیول دگرسانی، اختلاف در شدت دگرسانی، جذب سطحی توسط کانی های رسی، روبش توسط اکسید ها و هیدروکسیدهای فلزی، و تثبیت در فازهای کانیایی تازه تشکیل شده بوده است.

    کلیدواژگان: دگرسانی آرژیلیک، کانی شناسی، زمین شیمی عناصر جزئی، زمین حسین، ساردوئیه، ایران
  • مهدی ابراهیم نژاد*، محسن آروین، سارا درگاهی، کازو ناکاشیما صفحات 949-962

    توده گابرویی منطقه ده سرد به سن تریاس پسین در جنوب غرب کرمان و جنوبی ترین بخش پهنه سنندج- سیرجان قرار دارد. براساس پیمایش های صحرایی و بررسی های سنگ نگاری، این توده مافیکی از نوع هورنبلندگابرو است. توده گابرویی مورد بررسی شامل کانی های پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، آمفیبول، تیتانیت، آپاتیت، اپیدوت و کلریت است. بررسی شیمی کانی ها نشان می دهد که ترکیب پلاژیوکلازها از نوع آلبیت تا الیگوکلاز است و کلینوپیروکسن ها از نوع دیوپسید هستند. کلینوپیروکسن های مورد بررسی در گستره کلسیم، منیزیم و آهن دار واقع هستند. آمفیبول ها در گروه آمفیبول های کلسیم دار و از نوع مگنزیوهورنبلند و اکتینولیت هستند. بررسی زمین دماسنجی کلینوپیروکسن و آمفیبول گابروها دمای 1000 تا 1200 درجه سانتی گراد را برای تبلور این سنگ ها تعیین می کند. زمین فشار سنجی بر اساس کانی کلینوپیروکسن، فشار تبلور سنگ های گابرویی مورد بررسی را در گستره 58/5-05/2 کیلوبار معادل عمق میانگین 14 کیلومتر تعیین می کند. ترکیب شیمیایی کانی های کلینوپیروکسن و آمفیبول ها نشان دهنده تبلور آنها از ماگمایی نیمه قلیایی- آهکی قلیایی است. محیط پیدایش این ماگماها کمان آتشفشانی وابسته به محیط فرورانش است.

    کلیدواژگان: ده سرد، دما- فشارسنجی، کلینوپیروکسن، آمفیبول، آهکی قلیایی، کمان آتشفشانی
  • فاطمه جهانگیریار*، صمد علیپور، وارطان سیمونز، الکساندر توالچرلیدزه صفحات 963-978

    منطقه کانی زایی طلای میاردان در 15 کیلومتری غرب شهرستان بستان آباد در استان آذربایجان شرقی واقع است. واحدهای سنگی عمده منطقه شامل توف و گدازه های آندزیتی وابسته به ایوسن بوده که میزبان کانی سازی رگه ای طلا هستند. کانه زایی طلا در درون سنگ های آندزیتی دگرسان،خرد شده و برشی شده به سن ایوسن دربرخوردگاه با استوک دیوریت پورفیری شکل گرفته است. این سنگ ها توسط محلول های گرمابی دستخوش دگرسانی سیلیسی و سریسیتی شده و در اثر فرآیند دگرنهادی ناشی از تزریق توده نفوذی، به کوارتزیت و هورنفلس تبدیل شده اند. کانه سازی طلا در این واحدها به شکل پهنه های سیلیسی و رگه های کوارتزی دارای سولفید با راستا 300 تا 320 درجه شمال غربی و باشیب نزدیک به عمود  صورت گرفته است. نمودارهای عنکبوتی عناصر خاکی نادر بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه نشان دهنده جدایش عناصر خاکی نادر سبک (LREE) از عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و غنی شدگی LREE ها و عناصر سنگ دوست یون (LILE) است. شاخص های زمین شیمیایی مانند Ti+Fe و Ce+Y+La)-(Ba+Sr)) نشان می دهند که محلول های گرمابی برون زاد نقش بسیار مهمی در گسترش پهنه های دگرسانی و کانه زایی در این منطقه داشته اند.

    کلیدواژگان: میاردان، طلای رگه ای، زمین شیمی، دگرسانی، عناصر خاکی نادر
  • محمد عظیمی، سعید سعادت*، علیرضا مظلومی صفحات 979-992

    منطقه افسو در شمال شرق ایران واقع شده است. در این منطقه سنگ آهک و شیل به عنوان سنگ میزبان اصلی کانی سازی همراه با سنگ های آذرین از نوع مونزونیت و واحدهای آذرآواری رخنمون دارند. کانی سازی باریت و گالن بیشتر به صورت رگه و رگچه درون سنگ آهک و یا مرز شیل و سنگ آهک رخ داده است. گالن با رخ های مثلثی شکل خمشی و باریت با ماکل های فشارشی و چندریخت دیده می شوند. بیشترین مقدار اکسید باریم 4/57 درصد، اکسید استرانسیوم 8/4 درصد، اکسید سرب 3/3 درصد، اکسید مس 1/2 درصد و اکسید روی 1/0 درصد در کانسنگ دربردارنده باریت و گالن گزارش شده است. تمرکز عناصر خاکی نادر در باریت و گالن با تمرکز این عناصر در سنگ های منطقه متفاوت است. مجموع کل عناصر خاکی نادر در نمونه های باریت منطقه مورد بررسی بسیار پایین و حدود 1 تا 8/1 گرم در تن است که می تواند نشانه تبلور از شاره ای با فاصله بسیار از خاستگاه خود باشد. پایین بودن مقدار Al2O3 و بالا بودن مقدار Sr نیز نشانه ای از خاستگاه شاره های کانه زایی نوع گرمابی دما پایین در این کانسار است. مقایسه الگوی پراکندگی این عناصر با الگوهای ارایه شده در سطح جهانی نشان می دهد که بیشتر نمونه ها در گستره باریت های برآمده از شاره های گرمابی با دمای پایین جای می گیرند.

    کلیدواژگان: باریت، گالن، زمین شیمی، عناصر خاکی نادر، افسو
  • طاهره نظری، زهرا طهماسبی*، احمد احمدی خلجی صفحات 993-1008

    سنگ های آتشفشانی شمال کبودرآهنگ با ترکیب آندزیت و تراکی آندزیت به سن ایوسن در پهنه ارومیه-دختر بصورت ستون های منشوری عمودی رخنمون یافته اند. این سنگ ها دارای درشت بلورهایی از آمفیبول و پلاژیوکلاز با بافت پورفیری، گلومروپورفیری و ریزسنگی هستند. شواهد زمین شیمیایی نشان می دهد که این سنگ ها از سری ماگمایی آهکی قلیایی هستند و از نظر محیط زمین ساختی در کرانه های فعال قاره ای وابسته به قوس تشکیل شده اند که می تواند با فروررانش اقیانوس نیوتتیس به زیر ایران مرکزی مربوط باشد. همچنین، الگوی عناصر خاکی نادر و نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده، غنی شدگی از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) در مقایسه با عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) و عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) را نشان می دهند که از شواهد محیط های فرورانشی است. بر اساس نتایج به دست آمده از شیمی کانی آمفیبول ها مشخص شد که این کانی ها در گستره ی آمفیبول های کلسیمی و از نوع منیزیوهورنبلند تا چرماکیت بوده و وابسته به کرانه های فعال قاره ای هستند که با نتایج سنگ میزبان همخوانی دارد. براساس محاسبات دما فشارسنجی، این آمفیبول ها در دمای تعادلی 5/815 درجه سانتیگراد و فشار 35/6 کیلوبار تشکیل شده اند. گریزندگی بالای به دست آمده برای این سنگ ها نشان دهنده شرایط اکسایشی در پیدایش این سنگ ها و گواهی بر پیدایش آنها در مرز صفحه های همگراست.

    کلیدواژگان: آمفیبول، دما فشارسنجی، آندزیت، ائوسن، قوس آتشفشانی، کبودرآهنگ
  • امیر اثنی عشری*، ماسیمو تیه پولو، قاسم قربانی صفحات 1009-1022

    مجموعه آذرین بروجرد (گرانیت، گرانودیوریت و کوارتزدیوریت) در نیمه شمالی نوار سنندج-سیرجان واقع است. در این پژوهش، فراوانی عناصر اصلی و کمیاب در کلینوپیروکسن و آمفیبول موجود در کوارتزدیوریت اندازه گیری و ترکیب شیمیایی مذاب اولیه ای که این کانی ها از آن متبلور شده اند، محاسبه گردید. ترکیب شیمیایی این مذاب با کوارتز دیوریت بروجرد و همچنین کوارتز دیوریت و سنگ فرامافیک الیگودرز در کنار مجموعه بروجرد مقایسه شد. نتیجه این مقایسه به همراه مدلسازی های شیمیایی نشان می دهند که ماگمایی مشابه با کوارتز دیوریت الیگودرز دستخوش تبلور بخشی و هضم همزمان سنگ فرامافیک شده است. پیروکسن و آمفیبول از این ماگمای دگرگونه متبلور شده اند. سپس این ماگما با ماگمایی مشابه با کوارتز دیوریت الیگودرز آمیخته شده و کوارتز دیوریت بروجرد به وجود آمده است. نقش سنگ های فرامافیک در تشکیل کوارتز دیوریت بروجرد نشان می دهد که آنها با وجود رخنمون کم در سطح زمین، حجم قابل توجهی در اعماق دارند.

    کلیدواژگان: کوارتز دیوریت، سنگ فرامافیک، آمیختگی ماگمایی، هضم و تبلور بخشی، بروجرد، سنندج-سیرجان
  • سیده ارغوان ابوالقاسم پور، علیرضا سلیمی*، علی نخعی پور صفحات 1023-1036

    در این پژوهش، پلیمر کیوردیناسیونی جدید از واکنش کلرید روی و ترکیب کربوکسامید LNPI -N (4-پیریدیل) ایزونیکوتین آمید تهیه شد و با استفاده از طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، تجزیه ی عنصری (CHN)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراش پرتو ایکس نمونه ی تک بلور شناسایی گردید. نتایج نشان داد که ترکیب [ZnCl2(LNPI)]n با ساختار پلیمر یک بعدی به صورت زنجیره ی زیگزاگی در سیستم بلوری راستگوشی (با گروه فضایی Pca21 متبلور شده است. بررسی برهم کنش های بین مولکولی و تحلیل سطح هرشفلد در ساختار بلوری ترکیب نشان داد که پیوند هیدروژنی Zn-Cl∙∙∙H-N نقش موثری در پایداری زنجیرهای پلیمری در ساختار انباشته ی بلوری دارد. به منظور درک بهتر ساختار مولکولی و ویژگی های الکترونی لیگاند و کمپلکس، محاسبات بر پایه نظریه تابعی چگالی (DFT) نیز انجام شد.

    کلیدواژگان: پلیمر کئوردیناسیونی، کربوکسامید، تک بلور، پیوند هیدروژنی، نظریه تابعی چگالی
  • عالمه اسدپور ارزفونی، مرتضی ایزدی فرد*، محمدابراهیم قاضی صفحات 1037-1050

    در این پژوهش، نخست لایه های نازک MASnI3 به روش آسان و کم هزینه تبخیر گرمایی تک مرحله ای بر زیرلایه هایی از جنس شیشه، SnO2:F (FTO) و TiO2 مزومتخلخل سنتز شدند و سپس، ویژگی های ساختاری، ریخت شناسی و نوری آنها بررسی گردید. طرح های پراش پرتو ایکس (XRD) و طیف های رامان نمونه ها نشان دادند که همه لایه ها دارای ساختار پروسکایتی چارگوشی در فاز α هستند. بررسی پارامترهای ساختاری لایه ها و همچنین تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی اثر میدان (FESEM) از سطح آنها نشان داد که بلورینگی و ریختار لایه ها با تغییر زیرلایه ها به طور محسوسی تغییر می کنند. همچنین بررسی ویژگی های اپتیکی لایه های پروسکایتی سنتز شده نشان داد که با وجود ضخامت کم لایه ها (حدود nm 200)، همه آنها، به ویژه لایه پروسکایتی نهشته شده روی زیرلایه FTO، دارای ضریب جذب بالایی (از مرتبه cm-1 105) در گستره طول موجی مورد استفاده برای سلول های خورشیدی پروسکایتی هستند. این نتیجه به همراه مقادیر گاف نواری محاسبه شده برای لایه ها (eV 28/1-53/1) نشان می دهد که لایه های سنتز شده گزینه بسیار مناسبی به عنوان لایه جاذب در سلول های خورشیدی پروسکایتی هستند.

    کلیدواژگان: لایه های جاذب CH3NH3SnI3، روش تبخیرگرمایی، سلول های خورشیدی پروسکایتی، پروسکایت هالیدی هیبریدی آلی- معدنی، لایه های جاذب پروسکایتی
  • مریم خوشاب، پروانه ایرانمنش* صفحات 1051-1062

    نانو کامپوزیت MoS2/Ag2S از سنتز سبز نانوذرات Ag به روش گرمابی و بدون استفاده از جو بی اثر تهیه شد. نمونه های سنتزشده با استفاده از پراش سنج پرتو ایکس (XRD)، طیف سنج تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مشخصه یابی شدند. ویژگی های نوری نمونه ها با استفاده از طیف سنج جذبی UV-Vis بررسی گردیدند. الگو های (XRD) تشکیل ساختارهای ششگوشی MoS2 و تک میل Ag2S را تایید کرد. تصاویر SEM و TEM ریخت شناسی و بارگیری Ag2S بر ساختار MoS2 را نشان دادند. فعالیت فوتوکاتالیزوری نانو کامپوزیت با استفاده از رنگ های متیل اورانژ و متیلن بلو با تابش نور رابنفش مورد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که نانو کامپوزیت MoS2/Ag2S مخرب خوب رنگ های متیل اورانژ و تاحدی متیلن بلو با تابش نور فرابنفش است.

    کلیدواژگان: گرمابی، نانو کامپوزیت، دی سولفید مولیبدن، سولفید نقره، فعالیت فوتوکاتالیزوری
|
  • A.Pourmohammad, A.Ahmadi Khalaji *, S.M.Homam, M.Ebrahimi, R.Esmaeili, Z.Tahmasebi Pages 809-828

    The Geysour area is located east of Gonabad and is a part of the northern Lut block. The rocks in this area include granitoid and metamorphic rocks. Based on field and mineralogical evidence, the protolith of amphibolite rocks are calc-silicate. The metamorphic rocks of this region are divided into metapelites and amphibolites. Textures, such as post-tectonic garnet and random amphiboles, are indicative of contact metamorphism in amphibolites. Garnets behave from ideal to non-ideal. The end members of the garnet are varied in these rocks and include Al-schorlomite, uvarovite, spessartine, pyrope, almandine, grossular, andradite, morimotoite, and majorite, but their profile patterns are flat. The amphibole is of the ferrohornblende type to the ferrochermakite and chermakite, and has zoning. Biotite has converted to chlorite. The presence of titanite, hematite and epidote are an indication of the effect of oxygen fugacity. Temperature and pressure were calculated in the range of 534-609 oC and 2-<4 Kbar, respectively.  Geysour amphibolites have progressed to the mid-amphibolite facies in the metamorphic aureole. Also, these rocks were undergone a retrograde metamorphism where the temperature and pressure were 489oC and 2.8 kbar, respectively, and the chloritizied biotites exhibit temperatures below 150 oC.

    Keywords: oxygen fugacity, garnet amphibolite, metamorphic aureole, Geysour, Gonabad, Lut block
  • A.Ahmadi, A.Abedini *, S.Bagheri, A.A.Calagari Pages 829-844

    The Shotorkhosb kaolin deposit is located about 7 km southeast of Torbat-e-Heydariyeh, Khorasan Razavi Province, northeast Iran. This deposit is a part of the Khaf-Kashmar-Bardaskan metallogenic zone. Field observations and laboratory studies indicate that this deposit is a product of alteration of Eocene andesitic rocks.  In this study, different analytical techniques, such as XRD, SEM-EDS, FE-SEM, DTA and TGA, were used to evaluate the characterization of the studied kaolin samples. Based on mineralogical examinations, kaolinite, illite, halloysite, montmorillonite, quartz, alunite, jarosite, natrojarosite, albite, muscovite, hematite, pyrite, gypsum, rutile, galena and barite are the most mineral phases in this deposit. Halloysite is a type 7 angstrom in this deposit and can be seen in the form of tubes and plate. Alunites have pseducubic and rhombuhedral forms. The distribution pattern of rare earth elements (REEs) and investigation of lanthanide ratios imply the effective role of pH and temperature changes in the development of this deposit. The correlation coefficients between elements reveal the effective role of clays, hematite, rutile and phosphorus-bearing minerals in the concentration of lanthanides. The decrease of Ce anomaly in the kaolin samples relative to the andesitic precursor rock  implies a decrease in oxygen fugacity during the development of kaolinitization processes in the Shotorkhosb deposit.

    Keywords: Kaolin deposit, host minerals, geochemistry, REEs, Shotorkhosb, Torbat-e-Heydarieh
  • S.Derakhsh, J. Izadyar *, A.Pouromidi, A.Hajabolfath, M.Tahmasebi. Pages 845-858

    Shahneshin area is located in southwest of Zanjan at the border between Zanjan and Kurdestan provinces. Based on petrographic investigation, Shahneshin basic schists could be divided into actinolite schist, actinolite pyroxene schist, actinolite pyroxene garnet schist and actinolite epidote schist. Actinolite schists are the most abundant rocks among basic schists and are composed of amphibole, muscovite, chlorite and albite as major minerals. Amphiboles occurred in two different fabric including inclined and parallel to the main schistosity. Optical characters of amphibole changes from core towards rim in which birefringence and extinction angle decrease and ppl color changes from green-blue to the pale green. In the other hand, chemical analysis of the same amphibole from core towards rim shows that core has richerite-winchite composition while rim has actinolite composition. Therefore, there is clear relation between optical and chemical characters in which reverse glaucophane substitution (CaM4 MgOctAlOct) and plagioclase substitution (CaM4 AlT) occurred. P-T calculation using chemical composition of amphibole cores show that they formed under 14 kbar pressure and 440 OC temperature while their rims formed under pressure of 4 kbar and temperature of 520 OC. Thus optical and chemical zoning observed in amphiboles in Shahneshin basic schists could be formed due to changes in pressure and temperature of the metamorphism.

    Keywords: Sodic–calcic, calcic amphiboles, basic schists, optical characters, Shahneshin, Zanjan
  • E.Hosseini Nasab, M.hashemi Emami *, M.Vosoughi Abedini, GH.Tajbakhsh, S.J.Sheikh Zakariaee Pages 859-868

    The Oligo-Miocene intrusive masses of northern Sarduieh are located in the Urumieh-Dokhtar zone and the lithology is composed of granitoids include quartzdiorite, tonalite, granodiorite, granite and granophyre. Mineral chemistery studies showed that the amphibole minerals in diorite and granodiorites are calcic in composition and range from actinolite to magnesio-hornblende.  Geochemical and mineralogical results revealed that these bodies have been generated in the lower part of the lower crust at a temperature of 700 to 750 °C, with an oxygen fugacity of -13.57 to -15.76 and a low pressure of 1 to 3 kb. These amphiboles are subduction-related and in accordance to the tectono-magmatic features seen in these massifs, they show characteristics of subduction and active continental margin environments.

    Keywords: Sarduieh, Urumieh-Dokhtar, granitoied, amphibole, themoeters, barometers
  • A.Malekzadeh Shafaroudi *, M.H. Karimpour, M.Javidi Moghaddam Pages 869-882

    Kuh-e-Shuru prospect area is located in the southern Ferdows, South Khorasan Province, and is one of the vein-type mineralization, related to the Tertiary magmatic activities of Lut block. Mineralization, as epigenetic, is formed in host rocks of shale-siltstone (Jurassic), dacite, and diorite porphyry (Tertiary). Mineralization with open space filling, breccia, and replacment textures is formed in fault zones and can be divided into two main stage including: 1. Quartz-galena-pyrite-realgare with argillic-sericitic alteration and 2. Quartz-stibnite-pyrite-realgar with silicified alteration. Maximum geochemical anomalies in veins are for antimony with 14%, lead 293 ppm, arcenic 98 ppm, and zinc 168 ppm. Microthermometric measurements show quartz-sulfide veins are formed from a fluid with temperature of 160 to 224ºC and salinity of 13.7 to 22.8 NaCl wt. % equivalent. The mixing of hot and brine magmatic ore fluid with cold and low salinity meteoric fluid and boiling can be casued metal deposition. Based on geological studies, mineralogy, texture and structure, geochemistry, and fluid inclusion data, Kuh-e-Shuru prospect area can be classified as epithermal deposits.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, fluid inclusion, Kuh-e-Shuru, Lut Block
  • M.Moradi Navokh, A.Malekzadeh Shafaroudi *, M.Javidi Moghaddam Pages 883-894

    Mashkan copper prospect area is located in northeastern Sabzevar and southern Ghochan-Sabzevar magmatic belt. Geology of the area includes Eocene volcanic unit (hornblende andesite) and sedimentary units (conglomerate, sandstone, limestone, shale and sandy limestone). Copper mineralization, as vein-type, mostly occurs with northeast-southwest trend in sedimentary units. Primary minerals include quartz, barite, pyrite, chalcocite, and bornite, which are oxidized to malachite, azurite, chalcocite, covellite, goethite, and hematite. Maximum geochemical anomalies in veins are 4.6% Cu (with an average of 2.1%), 100 ppm As (with an average 55.1 ppm), and 65 Sb ppm (with average 28.6 ppm). On the basis of fluid inclusion studies of quartz and barite, minimum formation temperature for mineralization is 170 to 240ºC with salinity of 10.7 to 13.51 NaCl wt. % equivalent. Decreasing temperature and dilution by meteoric water can be the most important factors for sulfide deposition. Structural control of mineralization, limited alteration to vein margin, low temperature and salinity of fluid inclusions and simple mineralogy are similar to epithermal-type deposit.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, fluid inclusion, Mashkan, Sabzevar
  • A.Ravankhah*, M.Moayyed, GH. Ahmadzadeh Pages 895-906

    Tarazoj-Soushab tectonic window is located between Tarazoj and Soushab villages at the upper corner of the northeast of 1:100,000 Hashjin sheet. This area is a part of the West Alborz Tertiary magmatic belt. Mafic igneous rocks include basaltic pillow lava and gabbro bodies and felsic igneous rocks include granite and trachytic flows. The main minerals of the gabbroic and basaltic rocks are plagioclase, olivine and clinopyroxene and the main minerals of the granitic rocks include plagioclase, orthoclase and quartz, and the trachyte consists mainly of potassium feldspar. Gabbroic and basaltic rocks show calc-alkaline nature and granitic and trachytic rocks have shoshonitic nature. Examination of chondrite and primitive-mantle normalized spider diagrams in basalts and gabbros indicates enrichment of LREEs relative to HREEs. The LILE and LREE enrichment and HREE depletion in the pattern may indicate low melting rate, high fugacity of CO2/H2O in the magma formation environment or high depth of generation of basaltic and gabbroic magma. Examination of chondrite and ORG-normalized spider diagrams in granites and trachytes indicate enrichment of light rare earth elements (LREE) and incompatible elements relative to heavy rare earth elements (HREE). These patterns show a marked depletion of Eu (especially in granites). Gabbroic and basaltic rocks are located in an oceanic environment with E-MORB basalts tendency and the granites and trachites associated with this assemblage belong to anorogenic granitoids (A-type) and subgroup A1. These features indicate that the studied outcrops in the Tarazoj-Soushab tectonic window belong to the rift-related magmatism and opening of the Paleo-Tethys ocean (Paleo-Tethys II) in the northwest of Iran.

    Keywords: Paleo-Tethys, enrichment, anorogenic, Tarazuj-Susahab, Hashjin
  • S.Zirjanizadeh, S.Samiee * Pages 907-920

    Bidook deposit is located about 10 km southeast of Bajistan, Khorasan Razavi Province, in the northern part of Lut Block. Geology of the area includes andesite and pyroclastic units. Alterations in these rock units include propylitic, silicic and argillic. Mineralizations were formed as veins of quartz sulfide  that are cut through andesitic and pyroclastic rocks. These veins have massive texture and pyrite is the primary sulfide mineral that is often weathered to iron oxides, so veins have orange to yellow appearance. Litho-geochemical studies of alteration and mineralization veins revealed anomalies of gold element (between 3 to 201 mg/t and even in one of samples it is up to 1173 mg/t).  One type of fluid inclusion as liquied rich, on the basis of fluid inclusion assemblage in quartz at quartz- fe oxide veins, has been identified. Thermometric analysis on two-phase primary (L+V) fluid inclusions shows that temperature of mineralization ranges between 202 ͦ C to 273 ͦ C and salinity in the range 15.76 to 19.99 wt% of NaCl equivalent. Host rock composition, mineralogy, formation temperature, alterations and geochemistry data of the Bidook area make it similar to epithermal deposits.

    Keywords: Silicified veins, gold, Bidook deposit, Bajestan
  • A.Karimi, A.Ahmadi*, A.Partabian Pages 921-932

    The mineralogical composition and geothermobarometry of the peridotites from the Marivan-Kamyaran ophiolitic complex, as a part of the Neo-Tethyian ophiolites in the Zagros Mountains, western Iran, are investigated. The studied samples are belonged to mantle and crustal peridotite types. Results of electron probe microanalysis in peridotites indicate that olivine is forsterite (Fo87-Fo92), clinopyroxene is augite-diopside (En48-56Fs3-6Wo39-49) and orthopyroxene is enstatite (En90-91). Cr-number (Cr#) and Al-number (Al#) in spinels of the mantle peridotites are 33-59 and 41-67, respectively. The same values in spinels of the crustal peridotites are 67-98 and 2-32, respectively. Geothermobarometry calculations for the mantle peridotites show average temperature of ~1104°C and average pressure of ~14 kbar. The crustal peridotites are formed at ~900 °C and ~7 kbar. Two distinct mineral chemistry of the mantle peridotites indicate existence of two types of mantle peridotites in the area, suggesting the possibility of the influence of melt-rock interaction on the chemical composition of the mantle peridotites in the area.

    Keywords: Peridotite, thermobarometry, Tethys, ophiolite, Zagros
  • M.Khaleghi, A.Abedini *, H.Ranjbar, A.A.Calagari Pages 933-948

    The Zamin Hossein district is located about 170 km southeast of Kerman city in the Dehaj-Sarduieh metallogenic belt, SE Iran. Interaction of hydrothermal fluids with volcanic rocks (mainly andesite) of the Lower Eocene age in this district accompanied with occurrence of an extensive alteration system. The hydrothermal alteration system of the district includes argillic, phyllic and propylitic alteration zones. On the basis of microscopic observations, chalcopyrite, magnetite, pyrite, hematite, goethite, malachite and azurite are the most important minerals in the mineralized veins and veinlets of the argillic alteration zone. Mineralogical studies indicate that the argillic alteration zone contains minerals such as quartz, kaolinite, montmorillonite, muscovite-illite, jarosite, hematite, goethite, albite, orthoclase and calcite. Calculations of the mass changes of trace elements, assuming Al as the monitor immobile element, show that the process of conversion of andesitic rocks into argillic alteration zone accompanied with enrichment of elements such as U, Ba, Nb, Ga, Tl, Sr, Sc, Ta, Th and Mo, and depletion of elements such as Th, Co, Cs, Rb, V, Pb, Ni, Cu and Zn. Other trace elements, such as Hf, Y, Zr, and REEs, have undergone both leaching and fixation processes during development of the argillic alteration zone. The distribution pattern of normalized REEs to chondrite implies difererntiation and enrichment of LREEs ratio to HREEs and occurrence of weak negative Eu anomaly during development of the argillic alteration zone. Combination of the obtained results from mineralogical studies, geochemistry of mass changes, and investigation of correlation coefficients between elements reveal that the behavior of trace elements during the development of argillic alteration zone in the Zamin Hossein district is a function of factors such as changes in temperature and chemistry of solutions involved in alteration, differences in alteration intensity, adsorption by clay minerals, scavenging by metallic oxides and hydroxides, and fixation in the neomorph mineral phases.

    Keywords: Argillic alteration, mineralogy, trace elements geochemistry, Zamin Hossein, Sarduieh, Iran
  • M.H.brahimnejad*, M.Arvin, S.Dargahi, K.Nakashima Pages 949-962

    The Upper Triassic gabbroic bodies of Dehsard is located in southwest of Kerman in the southern parts of the Sanandaj-Sirjan zone. According to field observation and petrographic studies, the mafic bodies consist of hornblende gabbro. The studied gabbroic bodies are composed of plagioclase, clinopyroxene, amphibole, titanite, apatite, epidote and chlorite. Mineral chemistry studies reveal that the composition of plagioclase is albite-oligoclase and clinopyroxenes have diopsidic composition. The clinopyroxenes are classified as Ca-Mg and Fe clinopyroxenes. The amphiboles belong to calcic amphiboles group (magnesio-hornblende and actinolite). The geothermometry studies of the clinopyroxene and amphibole of the studied hornblende gabbro display that these rocks have crystalized at temperature of 1000 to 1200°C. The geobarometry of studied clinopyroxene estimate the crystallization of gabbroic rocks occurred in 2.05-5.58 kb, equivalent 14 km depth. The chemical compositions of the clinopyroxene and the amphiboles show the minerals have crystallized from a subalkaline- calcalkaline magma. The tectonic setting of these magmas are volcanic arc that are derived from the subduction zone.

    Keywords: Dehsard, geothermobarometry, clinopyroxene, amphibole, calcalkaline, volcanic arc
  • F.Jahangiryar *, S.Alipour, V.Simmonds, A. Towalcherlidzeh Pages 963-978

    The Miardan gold deposit is located near the Miardan village, 15 km west of the Bostan Abad town in the East Azarbaidjan Province. The main rock units in the area include andesitic tuffs and lavas of Eocene age, which host vein-type gold mineralization. The orebody is formed within the altered, crushed and sheared andesitic rocks, in contact with porphyry diorite stock. These rocks have been subjected to siliceous and sericitic alteration by hydrothermal fluids and converted to quartzite and hornfels under the metasomatism related to the intrusive body. Gold mineralization within these rocks occurs as almost vertical sulfide-bearing silicic zones and quartz veins with N300W to N320W trend. Chondrite and primitive mantle-normalized spider diagrams of trace and rare earth elements indicate differentiation of LREE from HREE and enrichment of LREEs. Geochemical indices, such as TiO2 and (Ce+Y+La)-(Ba + Sr), show that supergene fluid played the most important role in the development of alteration zones and mineralization in this area.

    Keywords: Miardan, vein-type gold, geochemistry, alteration, rare earth elements
  • M.Azimi, S.Saadat *, A.Mazlomi Pages 979-992

    Afsoo area is located in northeastern Iran. Limestone and shale are the main host mineralization and monzonite and pyroclastic rocks are exposed in this area. Barite and galena mineralization occurred mainly as veins and veinlets within the limestone or shale and limestone boundaries. Galena with bented triangular cleavage and barite with compressive and polysynthetic twinning are observed. The highest amounts of barium oxide present is about of 57.4%, strontium oxide 4.8%, lead oxide 3.3%, copper oxide 1.2% and zinc oxide 0.1% in ore containing barite and galena. Concentrations of Rare Earth Elements in barite, galena and exposed rocks in this area are different and indicate at least part of the ore-bearing fluid have originated from deeper sources. The Amount of all rare earth elements in the barite samples from the study area is very low and about 1 to 1.8 g/t that can be a sign of crystallization from a fluid that has originated far away. The low Al2O3 and the high Sr content in the deposit are also indicative of the origin from low temperature hydrothermal-type ore-bearing fluid. Comparison of the distribution pattern of these elements with the patterns presented globally indicates that most of the samples fall within the range of barites from low temperature hydrothermal fluids.

    Keywords: Barite, galena, geochemistry, Rare Earth Elements, Afsoo
  • T.Nazari, Z.Tahmasbi*, A.Ahmadi Khalaji Pages 993-1008

    The volcanic rocks in the north of Kaboudarahang consist of andesite-tracky andesite with the Eocene age have been exposed in the Uromieh-Dokhtar zone. These andesite are scattered as prasmatic columns. Petrographic studies show that these rocks consist of amphibole and plagioclase with porphyritic, glomoroporphyritic and microlitic tetures. Geochemical studies show that these rocks belong to the calc alkaline magmatic series. In terms of tectonic environment, they are located in the active continental margin associated with subduction zone. Trace element patern shows the enrichment of LREE to HREE. Amphibole mineral chemistry shows that they are belonging to the calcic group of magnesium hornblend and chermackit types. These amphiboles belong to active continental margin that consistent with the results of host andesite. Based on thermobarometric methods, these amphiboles are formed at a temperature of 815.5 ° C and a pressure of 6.35 kbar. The high fugacity obtained for these rocks indicates the oxidant conditions in the formation of these rocks and evidence of their formation at the boundary of convergent plates.

    Keywords: Thermobarometry, andesite, Eocene, volcanic arc, Kaboudarahang
  • A.Esna Ashari*, M.Tiepolo, GH.Ghorbani Pages 1009-1022

    Boroujerd plutonic complex (granodiorite, quartz-diorite, and granite) is located in northern Sanandaj-Sirjan Zone. In this study, abundance of trace elements in clinopyroxene and amphibole from the quartz-diorite is measured and then composition of the parental melt of the minerals calculated. The melts are chemically compared with: 1- whole rock composition of the host quartz-diorite, and 2- quartz-diorite and ultramafic rock from the neighboring Aligoodarz plutonic complex. Geochemical modelings indicate that a melt chemically comparable with Aligoodarz quartz-diorite, affected by concurrent ultramafic rock assimilation and fractional crystallization to generate a new evolved melt from which pyroxene and amphibole crystallized. Then this melt mixed with Aligoodarz quartz-dioritic melt to generate a new melt that is comparable with Boroujerd quartz-diorite. The role that ultramafic rocks played in genesis of the Boroujerd quartz-diorite indicates that despite scarcity of ultramafic rocks on the surface, they are much more voluminous at depth.

    Keywords: quartz-diorite, ultramafic rock, magma mixing, assimilation, fractional crystallization, Boroujerd, Sanandaj-Sirjan zone
  • S.A.Abolghasempour, A.Salimi *, A.Nakhaei Pour Pages 1023-1036

    In this study, new coordination polymer was synthesized by the reaction of ZnCl2 and LNPI carboxamide, (N-(4-pyridyl)isonicotinamide) as well as characterized by FT-IR spectroscopy, elemental analysis (CHN), scanning electron microscope (SEM) and single-crystal X-ray diffraction analysis. The results revealed that the compound [ZnCl2 (LNPI)]n, as a one-dimensional zig-zag polymeric chain, was crystallized in “orthorhombic” crystalline system with the space group Pca21. The study of intermolecular interactions and hirshfeld surface analysis showed that the Zn-Cl∙∙∙H-N hydrogen bond plays an important role in the stability of the polymeric chains in the crystal packing structure. To get more insight about molecular structure and electronic properties of ligand and complex structures, theoretical studies using density functional theory (DFT) method were performed.

    Keywords: Coordination polymer, carboxamide, single crystal, hydrogen bond, theoretical study
  • A.Asadpour Arzefooni, M. Izadifard *, M.E.Ghazi Pages 1037-1050

    In this study, CH3NH3SnI3 Perovskite thin films were prepared on different substrates, Glass, FTO, and mesoporous TiO2 by easy and cheap thermal evaporation method in one step. Then, structural, morphology and optical properties of the layers were investigated. The XRD patterns and Raman spectra showed that all samples have α-phase tetragonal Perovskite structures and crystallinity, as well as the morphology of the samples significantly changes as the substrates changes. Investigation of the optical properties of the samples showed that despite small thickness of the layers (about 200 nm), the absorption coefficient of the layers (specially the layer grown on FTO substrate) is significantly large (in order of 105 cm-1). This result with the values of the bandgap of the layers (1.28-1.53 eV) show that the synthesized CH3NH3SnI3 Perovskite thin films are a very good candidate for using in solar cells as absorber layers.

    Keywords: Perovskite solar cells, thermal evaporation method, CH3NH3SnI3 absorber layers, Organic-inorganic halide Perovskite
  • M.Khoshab, P.Iranmanesh * Pages 1051-1062

    MoS2/Ag2S nanocomposite is synthesized by hydrothermal method without using inert atmosphere from green synthesized Ag nanoparticle. The synthesized samples were characterized and studied by X-Ray Diffraction (XRD), Fourier Transform-Infrared Spectroscopy (FTIR), Scaning Electron Microscope (SEM) and Transmision Electron Microscope (TEM) analysis. The optical properties of the samples were investigated by using UV-Vis absorption spectra. Also the formation of Ag nanoparticles via Sesbania sesban extract is confirmed by UV-Vis spectra. The hexagonal crystal structure of MoS2 and the monoclinic structure of Ag2S nanoparticles was confirmed by the result of X-ray diffraction pattern. SEM and TEM images showed the morphology and loading Ag2S on MoS2 structures. The photocatalytic activity of nanocomposite against of the methyl orange and methylene blue colors was evaluated by UV light. The results showed that the MoS2/Ag2S nanocomposite is a good destructive dye of methyl orange and to some extent methylene blue with UV light.

    Keywords: Hydrothermal, nanocomposite, molybdenum disulfide, silver sulfide, photocatalytic activity