فهرست مطالب

زیست شناسی ایران - سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1399)

مجله زیست شناسی ایران
سال چهارم شماره 8 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 23
|
  • عطاالله کالیراد* صفحات 1-6

    با وجود پیشرفت روزافزون بشر در شاخه های مختلف علم، به ظاهر بسیاری همچنان از پذیرش گزاره های علمی سرباز می زنند. گرچه شاید بتوان علت بخشی از این مقاومت در برابر گزاره ها و دیدگاه ها را به ناآشنایی مبانی و پیش فرض های علمی که به تولید این گزاره های انجامیدند نسب داد، اما به نظر می رسد که علل ژرف تر در این پدیده دخیل باشند. در چارچوب این مقاله تلاش می شود تا تصویری کلی از ریشه های ضدیت با علم و گزاره های علمی ترسیم شود. تصویری که شاید به کار علم ورزان و مروجان علم بیاید.

    کلیدواژگان: علم، ضدیت، ریشه
  • علی فرازمند صفحه 1
  • غلامرضا رکنی لموکی* صفحات 7-25

    در این مقاله به طور مختصر به نقش ریاضی در مطالعات زیست شناسی می‍پردازیم. به طور معمول مفاهیمی مانند شمارش، اندازه گیری، و محاسبات آماری در زیست شناسی به کرات مورد استفاده قرار می‍گیرند. ولی این همه کاری نیست که ریاضی برای زیست شناسی انجام می‍دهد و یا می‍تواند انجام دهد. پرسش اصلی در این بحث، نقش تفکر ریاضی در مطالعات زیست شناسی است. اساس چنین تفکری مشخص کننده جزییات فنی وارد شده از ریاضی به زیست شناسی است. در این خصوص به سه دوره مهم در زمینه تعامل ریاضی با زیست شناسی پرداخته می‍شود. دوره نخست سده های هفدهم تا نوزدهم است. در این دوره ابهامات زیادی در خصوص رابطه ریاضیدانان با زیست شناسی وجود دارد. بررسی‍های این مقاله، با نشان دادن این که این دوره غنی از ریاضیدانانی است با سودای زیست شناسی/پزشکی و یا موثر بر زیست شناسی/پزشکی، اندکی از این ابهامات می کاهد. دوره دوم سده بیستم است، که رسما از سال هزارو دویست و نودونه هجری خورشیدی با ظهور عنوان ریاضیات زیستی (Biomathematics) آغاز می‍شود. این دوره سرشار از تلاش‍های بسیار در زمینه ریاضیات زیستی با تحولاتی شگرف است. دستاوردهای ریاضی محور این دوره در حوزه زیست شناسی/پزشکی با هیچ روش صرفا زیست شناسانه مرسوم قابل دریافت نبوده است. تحول گرایی در روزهای پایانی این دوره به اوج می‍رسد و مفهوم ریاضیات زیستی به مفهوم زیست شناسی ریاضی وار (Mathematical Biology) تطور می‍یابد. دوره سوم از سال‍های ابتدایی سده بیست و یکم آغاز می‍شود و در مسیر تطور به ابهامی جدید می‍انجامد. آیا ریاضیدانان کسانی خواهند بود که اهداف زیست شناسی را تحقق می‍بخشند. آیا زیست‍شناسی به روش مرسوم، که همچنان تداوم دارد، منسوخ خواهد شد. امیدها و بیم ها در خصوص مهارتهای ریاضی زیست شناسان و مهارتهای زیست شناسی ریاضیدانان چه خواهد شد. سر رشته کار در دست که خواهد بود، ریاضیدنان و یا زیست شناسان؟ این مقاله برآن است که آغاز دوره سوم در سده بیست و یکم را بررسی کند و برای آن پیشنهاداتی ارایه کند. تحولات نشان می‍دهند که نسل جدیدی از زیست شناسان ریاضیدان جایگزین ریاضیدانان علاقه مند به زیست شناسی خواهند شد. این افراد که، هسته اصلی فعالیت شان از زیست شناسی آغاز می‍شود، به وسیله ریاضیدانان آموزش خواهند دید. حدود نه برابر محتوای زیست شناسی مرسوم، در آثار آنها محتوای ریاضی وجود خواهد داشت. در آینده ای نزدیک تشخیص اینکه این افراد زیست شناس هستند و یا ریاضیدان در یک نگاه بسیار دشوار خواهد بود همانگونه که در سده نوزدهم و بیستم تشخیص ریاضیدان از فیزیکدان امری آسان نبوده است. پس از این دوره، باید منتظر دورانی باشیم که در آن ریاضیاتی مختص زیست شناسی ابداع شود که حاصل آن فناوری‍های زیستی اعجاب انگیزی خواهد بود که از حد تصور زیست-ریاضیدانان بجا مانده از دوره دوم خارج است. مقیاس‍های زمانی دوره سوم و دوران پس از آن، بسیار وابسته به نظام آموزش ریاضی برای زیست شناسان جوان است.

    کلیدواژگان: ریاضیات زیستی، سایبرنتیک، دکارت، اویلر، گالیله، نیوتن
  • ربابه لطیف* صفحات 25-39

    جهان در چنگ بحرانی است که در تاریخ معاصر بی سابقه بوده است. بیماری همه گیر کووید-19 یک فوریت با مقیاس جهانی و از نظر تاثیرات بسیار سنگین است. در سایه ی دیدگاه Harold D. Lasswell در علوم سیاست گذاری برای ارایه بینش کافی در رمزگشایی پدیده ها، این گزارش با مرور منابع علوم سیاست گذاری در پی درک پویایی پدیده کووید-19 به کمک درسهای علوم سیاستگذاری است. ما راه هایی را بررسی می کنیم که در آن تخصص علمی و فنی، احساسات و روایت ها بر تصمیمات سیاست گذارانه تاثیر می گذارند و روابط بین شهروندان، سازمان ها و دولت ها را شکل می دهند. ما در مورد فرآیندهای گوناگون سازگاری و تغییر، از جمله یادگیری، جریان های مخالف سیاسی، تغییر در شبکه ها (محلی و جهانی)، اجرای سیاست های فرامرزی و ارزیابی موفقیت و شکست سیاست ها بحث می کنیم. در نهایت درباره جنبه های کم مطالعه شده سیاست گذاری ها که شایسته توجه در پیامدهای بعدی همه گیری هستند، نتیجه گیری می کنیم.

    کلیدواژگان: کروناویروس، بیماری همه گیر، علوم سیاست گذاری، خط مشی های عمومی، فرایندهای سیاست گذاری، بحران
  • علی فرازمند* صفحات 40-44
    یکی از نگرانی های امروزه همه گیری کرونا ویروس، بومی شدن آن است. شاید علت این نگرانی، بومی شدن تعدادی از عفونت های کروناویروس های دیگر باشد. کروناویروسهای OC43، 229E، NL63 از جمله این ویروسها هستند که می توانند عامل عفونت های ملایم تا سخت دستگاه تنفسی شبیه سرماخودگی‍های معمولی باشند. بومی شدن یک بیماری ویروسی به امکان عفونت دوباره مبتلایان، رقابت ویروسها و فصلی بودن، یعنی الگوهای انتقال بومی، بستگی دارد. پس از یک سال همه گیری ویروس جدید کرونا هنوزشاید امکان نتیجه گیری کامل از بومی شدن ویروس وجود ندارد. علاوه بر اینکه کروناویروسها با داشتن ژنگان (genume) بزرگتر RNA و امکان بیشتر برای رانش ژنی (genetic drift) وضعیت مساعدی برای تغییرات جدید دارند، وضعیت درمان ضدویروسی و واکسیناسیون موثر برعلیه بیماری در بومی شدن کووید-19 نقش خواهد داشت.
    کلیدواژگان: کووید-19، کروناویروس، سارس کووی-2، بیماری عفونی، عفونت تکراری، بومی، دنیاگیری
  • اتابک روحی امینجان* صفحات 45-49
    در دسامبر 2019، درست یک ماه قبل از سال نوی چینی، چندین مورد بیماری سینه پهلو در ووهان، استان هوبی، چین مشاهده شد که عامل ایجاد کننده آن ناشناخته بود. بعدا، یک کروناویروس جدید در نمونه ای از مایع لاواژ برونکوآلویولار از بازار غذای دریایی ووهان با استفاده از تکنولوژی توالی یابی شناسایی شد. در 11 فوریه 2020، این ویروس توسط کمیته بین المللی تاکسونومی ویروس ها به اسم کروناویروس2 سندرم حاد تنفسی نامگذاری شد. تعداد بی سابقه موارد ابتلاء به کووید-19 نه تنها در چین بلکه در بسیاری از کشورها زنگ خطر را برای بهداشت عمومی به منظور مقابله با بیماریهای نوظهور به صدا درآورده است. برای پیروزی در نبرد با کووید-19 و سایر بیماری های عفونی، باید به سرعت یک استراتژی جامع، شامل پایش، تشخیص، درمان بالینی، پژوهش و ساخت واکسن ها و داروها بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ووهان، کروناویروس جدید، کروناویروس2 سندرم حاد تنفسی، درمان بالینی، ساخت واکسن و دارو
  • کلثوم اینانلو* صفحات 49-61

    همه گیری کووید-19 یک بحران گسترده بهداشت جهانی ایجاد کرده است. این بحران نیاز به تغییر رفتار در مقیاس وسیع دارد و بارهای روانی قابل توجهی را بر افراد وارد می کند، بنابراین می توان با استفاده از دیدگاه های علوم اجتماعی و رفتاری، رفتار افراد را با توصیه متخصصان اپیدمیولوژی و بهداشت عمومی همسو کرد.  در اینجا ما شواهدی از برخی تحقیقات مرتبط با بیماریهای همه گیر، شامل کار در زمینه تهدیدها ، تاثیرات اجتماعی و فرهنگی در رفتار ، ارتباطات علمی ، تصمیم گیری اخلاقی، رهبری، استرس و مقابله مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. در هر بخش، ماهیت و کیفیت تحقیقات قبلی به همراه عدم اطمینان ها و مسایل حل نشده ذکر می شود.  ما نظریات مختلف برای پاسخ به همه گیری کرونا را شناسایی کرده و مهمترین خلاء های موجود در تحقیقات را که باید خیلی سریع در طی هفته ها و ماه های آینده برطرف شود مشخص می کنیم.

    کلیدواژگان: کووید-19، علوم اجتماعی و رفتاری، همه گیری
  • اتابک روحی امینجان* صفحات 62-69
    در طی تاریخ جوامع انسانی تحت تاثیر بیماری های همه گیر و دنیاگیر مختلف قرار گرفته اند. کارهای دقیق باستان شناسی و تاریخی نشان داده است که نابرابری های اجتماعی و اقتصادی الگوی شیوع بیماری های همه گیر را شکل داده است. زیست باستان شناسی و سایر علوم اجتماعی بارها نشان داده اند که این نوع بحران ها از الگوی گسل های اجتماعی از قبل موجود در جامعه پیروی می کنند. افراد در معرض بیشترین خطر، اغلب کسانی بوده اند که از قبل مجبور به حاشیه نشینی شده اند - به سلامتی فقیران و اقلیت هایی که با تبعیض روبرو بوده اند آسیب رسیده است یا دسترسی آنها به مراقبت های پزشکی، حتی در دوره های پیش از شیوع بیماری محدود شده است. بیماری های همه گیر، به نوبه خود، با تضعیف یا تقویت ساختارهای قدرت، بر نابرابری اجتماعی تاثیر گذاشته اند. این واقعیت در دوران دنیاگیری کووید-19 بطور کامل نمایان است. اگرچه این بیماری برخی از ثروتمندان و قدرتمندان جهان را مبتلا کرده است، اما این بیماری در جمعیت های مختلف باعث مرگ ومیر یکسان نمی شود. میزان مرگ ومیر در مناطق فقیرتر و پرتراکم بیشتر است به این دلیل که آنها قبلا از شرایط وخیم بهداشتی، فقر و سوء تغذیه آسیب دیده اند.
    کلیدواژگان: نابرابر، حاشیه نشین، شیوع، آسیب
  • سعیده جعفری نژاد* صفحات 70-77
    در جمعیتی که به قدر کفایت ایمن شده است، ایمنی جمعی (یا گله‍ای) از راه به حداقل رساندن احتمال تماس موثر بین افراد مستعد و یک فرد آلوده منجر به حفاظت غیرمستقیم افراد مستعد می شود. در ساده ترین شکل ممکن، اثر ایمنی جمعی زمانی  آغاز می شود که جمعیت به آستانه ایمنی جمعی رسیده باشد، به عبارتی نسبت افرادی که به پاتوژن ایمن هستند از 1-1/R0 عبور کند. در این مرحله، سرایت مداوم رخ نخواهد داد، بنابراین شیوع کمتر خواهد شد. با این حال در جمعیت جهان واقعی، شرایط پیچیده تر است. فاکتور های اپیدمیولوژیک و ایمونولوژیک مانند ساختار جمعیتی، تنوع در قدرت سرایت بین جمعیت ها و افول ایمنی حاصل شده، منجر به تفاوت هایی در حفاظت غیرمستقیم ایمنی جمعی خواهد شد. در نتیجه به هنگام بحث در رابطه با ایجاد ایمنی جمعی تمامی این موارد باید لحاظ شود. دو راهکار برای ایجاد ایمنی گسترده علیه سارس کو-2 وجود دارد: 1- یک واکسیناسیون گسترده که نیاز مند تولید یک واکسن موثر و ایمن است، 2-مصون شدن طبیعی جوامع جهانی در برابر ویروس در طول زمان. عواقب راهکار دوم جدی است و دور از دسترس، زیرا بخش بزرگی از جمعیت انسانی باید به ویروس آلوده شوند و میلیون ها نفر در این میان تسلیم ویروس خواهند شد و جان خود را از دست خواهند داد. بنابراین در غیاب یک برنامه واکسیناسیون، ایجاد ایمنی جمعی نباید هدف اصلی باشد. در عوض، تاکید باید بر سیاست هایی باشد که از قشر آسیب پذیر محافظت کند به این امید که ایمنی جمعی نهایتا در کنار چنین اقداماتی رخ دهد اگر چه خود هدف اصلی نیست.
    کلیدواژگان: کووید-19، ایمنی جمعی، آستانه ایمنی جمعی
  • شکیبا درویش علیپور آستانه* صفحات 78-89
    بیشتر واکسن ها به دلیل سوددهی کم و یا عدم سودهی در کشورهای تحت توسعه و کمترتوسعه یافته تولید نمی شوند. معرفی یک مدل جدید پایدار برای سرمایه گذاری در توسعه واکسن برعلیه بیماری هایی مانند سل، ایدز، مالاریا، ابولا و همچنین بیماری ناشی از پاتوژن های مقاوم به چند دارو، به همکاری نزدیک بین بخش های دولتی و خصوصی نیاز دارد.
    کلیدواژگان: واکسن، بهداشت جهانی، طرح ایمنی زایی
  • علیرضا ایرانبخش* صفحات 89-98

    سندروم تنفسی حاد کروناویروس2 (SARS-CoV-2) (Severe acute respiratory syndrome coronavirus-2) از یک کروناویروس جدید  ناشی می شود و اکنون باعث ایجاد یک دنیا گیری (pandemic) انسانی درحال پیشرفت (کووید-19) شده است. درحال حاضر، تلاش های بین المللی زیادی برای توسعه عوامل یا معرف های تشخیصی و نیز کشف واکسن و داروهای ضدویروسی به منظور کاهش سرعت شیوع بیماری و نجات جان انسان ها درحال انجام هستند. بخشی از این تلاش های بین المللی، شامل محققانی می شود که روی گیاهان کار می کنند. آن ها درواقع دانشمندان و شرکت های تجاری و سرمایه گذاری را از سراسر جهان گرد هم آورده اند تا سریعا به منبعی از پروتئین های آنتی ژنی و آنتی بادی ها برای ساخت کیت های تشخیصی و نیز سیستم های تولیدی مقیاس پذیر برای ساخت با فوریت واکسن ها و داروهای ضدویروسی، دست پیدا کنند. ما در این جا بعضی از روش هایی را مرور می کنیم که گیاهان می توانند در آن ها برای مبارزه با کووید-19 به کار گرفته شده یا می‍شوند.

    کلیدواژگان: گیاهی، کووید-19، زیست فناوری، سندروم تنفسی حاد کروناویروس2
  • اتابک روحی امینجان* صفحات 99-105
    در قرن گذشته، بیماری های دنیاگیر مختلفی وجود داشته است. در چارچوب بهداشت جهانی، این بیماری های دنیاگیر اغلب از دریچه عوامل تعیین کننده ای مانند جمعیت، فقر و آلودگی بررسی شده اند. در دنیای در حال تغییر و با ظهور بیماری دنیاگیر کووید-19، عوامل موثر بر بهداشت عمومی باید بسط داده شوند. در این مقاله، عوامل مهم موثر بر بهداشت عمومی جهانی برای جلوگیری از شیوع بیماری های دنیاگیر در آینده، بررسی و بازتعریف می شوند. سیاست گذاران و رهبران جهانی باید عوامل موثر بحث شده در این مقاله را در نظر داشته باشند و در برنامه ریزی ها، اجرا و ارزیابی تلاش ها برای بهبود بهداشت عمومی جهانی و جلوگیری از بیماری های دنیاگیر به کار گیرند.
    کلیدواژگان: کروناویروس، بیماری های دنیاگیر، بهداشت جهانی، کووید-19، بهداشت عمومی، فقر، جمعیت، آلودگی، جهانی شدن
  • بهاره عطاران* صفحات 106-123
    این سند روزآمد شده راهنمایی است که روز 6 آوریل 2020 منتشر شده است و شامل شواهد علمی روزآمد شده مربوط به استفاده از ماسک برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا ویروس 2019 (COVID-19) و همچنین ملاحظات عملی است. تفاوت اصلی با نسخه قبلی شامل موارد زیر است:
    کلیدواژگان: ماسک، COVID19
  • سمیه عرب زاده* صفحات 124-126
    شیوع کووید-19 که توسط عامل بیماریزای ویروسی تازه شناخته شده SARS-CoV-2 به وجود آمده، اثر مخربی بر جامعه علمی دارد. ماه هاست که چین در حال مبارزه با این ویروس است و این مبارزه چندین ماهه نشان دهنده آسیب هایی است که تحقیقات جهانی تجربه خواهند کرد.
  • سهامه محبی* صفحات 126-131

    در حال حاضر، تنها روش های موجود برای کاهش انتقال کرونا ویروس2 (SARS-CoV-2) ، ویروس سندرم تنفسی حاد، رویکردهای رفتاری هستند: شستن دستها، رعایت آداب سرفه و عطسه و مهمتر از همه فاصله‍ گیری فیزیکی. سیاست‍گذاران از ابزارهای مختلفی برای فعال کردن این "مداخلات غیردارویی" (NPIs) (Nonpharmaceutical Interventions)، از تشویق و توصیه های ساده گرفته تا وضع مقررات و تحریم‍های کامل استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: مداخلات، همه گیری
  • سمیه عرب زاده* صفحات 132-134
    هنگامی که جهان به یک مسابقه پرمخاطره برای تولید واکسن کووید-19 تغییر شکل داده است، یک رقابتی به همان اندازه مهم برای تولید آنتی بادی های هدفمند که می توانند تقویت سیستم ایمنی فوری را در برابر ویروس ایجاد کنند، در حال ظهور است. کارآزمایی های بالینی آنتی بادی های مونوکلونال، که ممکن است هم در پیشگیری و هم در درمان بیماری نقش داشته باشند، در حال حاضر در جریان هستند و می توانند شاید زودتر از آزمایشات بالینی واکسن ها، نشانه های اثربخشی را در چند ماه آینده نشان دهند. دکتر Anthony Fauci ، رییس انستیتوی ملی آلرژی و بیماری های عفونی (NIAID)  می گوید" اگر قرار بود با پولتون شرط بندی کنید، باید شرط می بستید که قبل از جواب گرفتن از واکسن با آنتی بادی مونوکلونال جواب می گیرید"
    کلیدواژگان: پاندمی
  • مهدی شمس آرا، سعید امین زاده* صفحات 134-137
    مدت زمان کوتاهی پس از ظهور ویروس کرونای جدید و مشاهده ی سندروم شدیدی (SARS-CoV-2 or COVID-19) که ایجاد می کند، گروه های بسیاری در سراسر جهان به دنبال درمان و همچنین تهیه ی واکسن برای آن برآمدند. یکی از تلاش هایی که برای درمان آن صورت پذیرفت؛ تجویز عوامل ضدویروسی وسیع الطیف موجود است. جهت آماده سازی واکسن علیه ویروس کرونا نیز، واکسن های بر پایه ی اسیدهای نوکلییک بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: درمان، کووید-19، واکسن
  • سمانه مسلط پور، رضا حاجی حسینی، مهدی شمس ارا، سعید امین زاده * صفحات 137-141

    ویروس کرونا توسط یکی از پروتئین‌های سطحی خود به گیرنده‌های سطح سلول‌های انسانی متصل می‌شود و پس از ورود به سلول‌های میزبان و همانندسازی RNA آن در داخل سلول میزبان؛ موجب برانگیختن پاسخ‌های ایمنی می‌شود. به طور خلاصه، یک واکسن که ممکن است ویروس ضعیف یا کشته شده باشد؛ سیستم ایمنی را جهت مبارزه با بیماری‌زای مهاجم آماده می‌کند. تاکنون تکنولوژی‌های مختلفی جهت تولید واکسن‌هایی علیه SARS-CoV-2 در سراسر توسعه یافته‌ است. از جمله‌ی این واکسن‌ها شامل: واکسن‌های اسیدنوکلییکی، واکسن‌های بر پایه‌ی ناقل ویروسی و واکسن‌های پروتئینی هستند.

    کلیدواژگان: کروناویروس، واکسن، مسابقه
  • حورا بحرالعلوم، ساقی نورایی، سعید امین زاده * صفحات 142-149

    به نظر اجتناب‌ناپذیر می‌رسد که سندرم تنفسی حاد شدید کرونا ویروس 2 همچنان به گسترش خود ادامه دهد. اگرچه ما هنوز اطلاعات محدودی در مورد اپیدمیولوژی این ویروس در اختیارداریم، گزارش‌های متعددی از رخدادهای با سرعت بالای انتشار (شخصی که به یک باکتری، ویروس یا میکروارگانیسم دیگر آلوده‌شده و آن را به تعداد غیرمعمول زیادی به افراد دیگر منتقل کند. "یک انتشاردهنده می‌تواند یک عفونت آزمایشگاهی را به یک بیماری همه‌گیر تبدیل کند.") گزارش‌شده است که هم در اوایل شیوع و هم در مراحل بعدی با انتقال پایدار همراه بوده است. اگرچه به نظر می‌رسد پیش‌بینی رخدادهای با سرعت بالای انتشار دشوار و بنابراین جلوگیری از آن دشوار است؛ اقدامات اصلی بهداشت عمومی می‌تواند از تعداد و تاثیر رخدادهای ابرانتشار جلوگیری کند و آن را کاهش دهد. برای جلوگیری و کنترل رخدادهای ابرانتشار، سرعت عمل ضروری است .پیشگیری و کاهش رخدادهای ابرانتشار، قبل از هر چیز بستگی به شناخت و درک سریع این وقایع، به ویژه در محیط‌های مراقبت بهداشتی دارد. درک بهتر پویایی انتقال مرتبط با رخدادهای ابرانتشار، شناسایی و کاهش موقعیت‌های پرخطر، پایبندی دقیق به اقدامات پیشگیری و کنترل عفونت در مراقبت‌های بهداشتی و اجرای به‌موقع مداخلات غیر دارویی (nonpharmaceutical interventions) می‌تواند به پیشگیری و کنترل شیوع سندرم حاد تنفسی شدید کرونا ویروس 2 و همچنین سایر بیماری عفونی در آینده کمک کند.

    کلیدواژگان: کنترل، سرعت بالای انتشار، کرونا ویروس
  • سهامه محبی * صفحات 149-151

    اگرچه آفریقا هفته گذشته میلیونومین مورد رسمی ابتلا به COVID-19  خود را گزارش کرد، به نظر می‍رسد که با کمتر از یک مورد تایید شده برای هر هزار نفر و فقط 23000 مرگ تاکنون، همه گیری را نسبتا به خوبی پشت سر گذاشته است. با این حال بررسی چندین آنتی‍بادی نشان می‍دهد آفریقایی‍های بیشتری آلوده به ویروس کرونا آلوده شده اند-تضادی که دانشمندان را در همه قاره‍ها متحیر ساخته!

    کلیدواژگان: معما، کووید-19، آفریقا
  • حورا بحرالعلوم، ساقی نورایی، سعید امین زاده * صفحات 151-153

    Roxane Cohen Silver استاد علوم روانشناسی، بهداشت عمومی و پزشکی در دانشگاه کالیفرنیا (ایالات‌متحده) و رییس فدراسیون انجمن‌های علوم رفتاری و مغز اظهار می‌دارد: من به عنوان یک دانشمند روانشناسی که چگونگی واکنش افراد و جوامع به آسیب‌های جمعی را بررسی می‌کند، انعطاف‌پذیری انسان را در شرایط مختلف - از زلزله و طوفان گرفته تا خشونت گسترده و جنگ- مطالعه می‌کنم. اندکی پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 علیه ایالات‌متحده، من در دفتر امنیت داخلی کاخ سفید حضور داشتم و در مورد مقاومت جامعه صحبت کردم. اگرچه تهدید برای جامعه واقعی و مداوم به نظر می‌رسید، رهبران ملی مشتاق بودند مردم را به هواپیما و ساختمان‌های بلند اداری برگردانند. با نگاهی به گذشته، ملت کاملا مقاومت نشان دادند: تهدید تروریسم هرگز از بین نرفت، اما صنایع و مراکز شهری به رشد خود ادامه دادند. چند دهه بعد، ایالات‌متحده و جهان با تهدید دیگری روبرو می‌شوند؛ به همان اندازه غیر شفاف و بسیار کشنده. طی ماه‌ها، سندرم تنفسی حاد شدید کرونا ویروس 2(SARS-CoV-2)، ویروسی که باعث بیماری ویروسی کرونا می‌شود (COVID-19)، در زمان نگارش این یادداشت بیش از 10 میلیون نفر را آلوده، بیش از 125000 آمریکایی را کشته و منجر به مرگ بیش از 500000 نفر در سراسر جهان شده است. تا دستیابی به واکسن COVID-19 احتمالا یک سال دیگر باقی‌مانده است. علم روانشناسی درباره‌ی نحوه‌ی پاسخ‌گویی افراد در حال حاضر و در آینده در طول فراز و نشیب این همه‌گیری، به ما چه می‌گوید؟"شرایط طبیعی " پس از بروز بیماری چگونه خواهد بود؟ آیا جامعه ما مقاومت نشان می‌دهد؟

    کلیدواژگان: آسیب روحی، زنده ماندن، کووید-19
  • علی فرازمند * صفحات 153-155

    همه گیریها بخشی طبیعی از زندگی،و از نظر وقوع قابل پیش بینی، هستند. بازگشت پیاپی ویروس نقص ایمنی اکتسابی (ایدز)، سندروم تنفسی سخت حاد (SARS)، انفلونزای H1N1، سندروم تنفسی خاور میانه (MERS)و اینک بیماری کروناویروس 2019 (کووید-19) بخوبی رژه چاره ناپذیر بیماریهای مشترک انسان- حیوان را از دهه 1980 به این سو را به نمایش گذارده است. هرچند عده‍ای ممکن است همه گیری اخیر را به عنوان "قوی سیاه"، یعنی رخدادی تماما پیش‍بینی‍ناپذیر با پیامدهای تهدیدکننده بنامند تنها امور غیرقطعی همه گیریها آن است که کی رخ می دهند و یا شدت شان چقدر است. آلبر کامو در رمان تمثیلی خود طاعون گفته است که علی‍رغم بازگشت  همه گیریها " کنار آمدن با آنها را که [ناگهان] چون آوار از آسمان آبی بر سرمان فرو می‍ریزند را سخت می‍بینیم" . اما بیش از این دیگر نباید از بروز همه‍گیریها شگفت زده شویم.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، بیماری
  • علی فرازمند * صفحات 155-156

    بیش از 70 سال پیش آلبرکامو رمان طاعون (1) را منتشر کرد، روایت شهر حاکم نشین فرانسوی اران در ساحل الجزایر که دستخوش همه‍گیری طاعون خیارکی شده است. آسیب پذیریی که در دنیاگیری امروزه سندروم تنفسی بسیار حاد کروناویروس-2 شاهد آن هستیم را کامو به شکلی شیوا و فصیح در داستان طاعون ویرانگر شهر الجزایری توصیف کرده است. به شکلی مشابه دنیاگیری جدید، بیماری کروناویروس 2019 [1](کووید-19)[2]- سومین مورد از کروناویروسهای با بیماریزایی شدید در جمعیت‍های انسانی در سده 21- خسارات غیرقابل اندازه‍گیری زیادی در تمام ابعاد زندگی انسانی پدید آورده و اقتصاد جهانی را به زیرکشیده است. تا زمان نگارش این مقاله (16 اوریل 2020) با 1991562 مورد ابتلا و 130885 مورد مرگ در 185 کشور گزارش شده است (2). در میانه دنیاگیری، تعهد، یکدلی و روح انسانی تک تک کادر بهداشت و درمان تنها منبع الهام و افتخار بوده است.

    کلیدواژگان: طاعون، آلبرکامو، کووید-19
|
  • Ata Kalirad * Pages 1-6

    < p class="Body">In spite of our ceaseless progress in different areas of science, it seems like many still refuse to accept scientific propositions. Although, some of this resistance might be attributed to unfamiliarity with the basis of scientific propositions, there seem to be deeper reasons for this opposition. Here, I attempt to present a rough outline of the causes of opposing science and scientific propositions. This outline that might prove useful for scientists and the advocates of science.

    Keywords: Science, Resisting, Roots
  • Page 1
  • GholamReza Rokni Lamouki * Pages 7-25

    The role of mathematics in biological studies is briefly discussed within the time frame of 17th to 21st centuries. The considered time line is partitioned into a number of sections within each a special scheme of two fields interactions is observed. Biological consideration within the serious work of mathematicians and serious consideration of mathematics within the work of biologists are employed to map various interval of interactions. Such interactions were (and yet are) constructive. These lead to the new interdisciplinary field of mathematical biology in 20th century. This paper will draw the picture of future modern biologists. It is claimed in this paper that, very soon, it will be impossible to meet a biologist who is not a sort of mathematician and there will be many mathematicians who works on biology. The relations between biology and mathematics will be similar to the relations between mechanics and mathematics. It is argued that, the time comes for building classical mathematical theories for biological concepts/problems. Some examples are given; specifically, the work of Shahshahani metric is addressed as an example towards such classical theories.

    Keywords: Biological mathematics, Cybernetics, Descartes, Euler, Galileo, Newton
  • Robabeh Latif * Pages 25-39

    The world is in the grip of a crisis that stands unprecedented in living memory. The COVID-19 pandemic is urgent, global in scale, and massive in impacts. Following Harold D. Lasswell’s goal for the policy sciences to ofer insights into unfolding phenomena, this commentary draws on the lessons of the policy sciences literature to understand the dynamics related to COVID-19. We explore the ways in which scientifc and technical expertise, emotions, and narratives infuence policy decisions and shape relationships among citizens, organizations, and governments. We discuss varied processes of adaptation and change, including learning, surges in policy responses, alterations in networks (locally and globally), implementing policies across transboundary issues, and assessing policy success and failure. We conclude by identifying understudied aspects of the policy sciences that deserve attention in the pandemic’s aftermath.

    Keywords: Coronavirus, Pandemic, Policy sciences, ·Public policy, Policy processes, Crisis
  • Ali Farazmand * Pages 40-44
    In amid of COVID-19 pandemic, one of the concerns is whether it can become an endemic disease. Perhaps the main reason for this concern is that other coronaviruses, OC43, 229E, NL63, are already among endemic cause of moderate to severe respiratory infections similar to that of common cold. Becoming endemic depends on reinfection by the same virus, viral competition, and the seasonality of the infection. Coronaviruses, having larger RNA  genomes and potentially prone to genetic drift are capable to becoming endemic, which in the case of new coronavirus all depends on antiviral therapy and effective vaccination  against viral infection.
    Keywords: Covid-19, Coronavirus, SARS, infectious diseases, reinfection, endemic, Pandemic
  • Atabak Roohi Aminjan * Pages 45-49
    Since December 2019, just a month before the Chinese Spring Festival, multiple cases of pneumonia of unknown etiology appeared in Wuhan, Hubei Province, China. Later, a novel coronavirus was identified in a bronchoalveolar lavage fluid sample from the Wuhan Seafood Market using metagenomic next-generation sequencing technology. On February 11, 2020, the virus was named severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) by the International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV). The unprecedented number of COVID-19 cases not only in China but also in many countries has triggered the alarm for public health to respond to emerging and reemerging diseases. A comprehensive strategy, including surveillance, diagnostics, clinical treatment, research, and development of vaccines and drugs, is urgently needed to win the battle against COVID-19 and other infectious diseases.
    Keywords: Wuhan, novel coronavirus, SARS-CoV-2, clinical treatment, development of vaccines, drugs
  • Kolsoom Inanloo * Pages 49-61

    The COVID-19 pandemic represents a massive global health crisis.  Because the crisis requires large-scale behaviour change and places significant psychological burdens on individuals, insights from the social and behavioural sciences can be used to help align human behaviour with the recommendations of epidemiologists and public health experts.  Here we discuss evidence from a selection of research topics relevant to pandemics, including work on navigating threats, social and cultural influences on behaviour, science communication, moral decision-making, leadership, and stress and coping. In each section, we note the nature and quality of prior research, including uncertainty and unsettled issues. We identify several insights for effective response to the COVID-19 pandemic and highlight important gaps researchers should move quickly to fill in the coming weeks and months.

    Keywords: Covid-19, Social, Behavioral Science, Pandemy
  • Atabak Roohi Aminjan * Pages 62-69
    Throughout history, human societies have been affected by various epidemic and pandemic infectious diseases. Careful archaeological and historical work has revealed that intersecting social and economic inequalities shaped the course of epidemics. Bioarchaeology and other social sciences have repeatedly demonstrated that these kinds of crises play out along the preexisting fault lines of each society. The people at greatest risk were often those already marginalized—the poor and minorities who faced discrimination in ways that damaged their health or limited their access to medical care even in prepandemic times. In turn, the pandemics themselves affected societal inequality, by either undermining or reinforcing existing power structures. That reality is on stark display during the COVID-19 pandemic. Although the disease has memorably struck some of the world’s rich and powerful, it is not an equal-opportunity killer. The death toll is higher in poorer and denser areas because they have already suffered from poor health, poverty, and malnutrition.
    Keywords: Unequal, Suburban, outbreak, Blow
  • Saeedeh Jafarinejad * Pages 70-77
    In a sufficiently immune population, herd immunity provides indirect protection to susceptible individuals by minimizing the probability of an effective contact between a susceptible individual and an infected host. In its simplest form, herd immunity will begin to take effect when a population reaches the herd immunity threshold, namely when the proportion of individuals who are immune to the pathogen crosses 1 – 1/R0 . At this point, sustained transmission cannot occur, so the outbreak will decline. However, in real-world populations, the situation is often much more complex. Epidemiological and immunological factors, such as population structure, variation in transmission dynamics between populations, and waning immunity, will lead to variation in the extent of indirect protection conferred by herd immunity. Consequently, these aspects must be taken into account when discussing the establishment of herd immunity within populations. There are two possible approaches to build widespread SARS-CoV-2 im- munity: (1) a mass vaccination campaign, which requires the development of an effective and safe vaccine, or (2) natural immunization of global populations with the virus over time. However, the consequences of the latter are serious and far-reaching—a large fraction of the human population would need to become in- fected with the virus, and millions would succumb to it. Thus, in the absence of a vaccination program, establishing herd immunity should not be the ultimate goal. Instead, an emphasis should be placed on policies that protect the most vulnerable groups in the hopes that herd immunity will eventually be achieved as a byprod- uct of such measures, although not the primary objective itself.
    Keywords: Herd immunity, Covid-19, threshold
  • Shakiba Darvishalipour * Pages 78-89
    Most vaccines for diseases in low- and middle-income countries fail to be developed because of weak or absent market incentives. Conquering diseases such as tuberculosis, HIV, malaria, and Ebola, as well as illnesses caused by multidrug-resistant pathogens, requires considerable investment and a new sustainable model of vaccine development involving close collaborations between public and private sectors.
    Keywords: World health, Vaccine, Immunogenicity
  • Alireza Iranbakhsh * Pages 89-98

    Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is a novel coronavirus responsible for an ongoing human pandemic (COVID-19). There is a massive international effort underway to develop diagnostic reagents, vaccines, and antiviral drugs in a bid to slow down the spread of the disease and save lives. One part of that international effort involves the research community working with plants, bringing researchers from all over the world together with commercial enterprises to achieve the rapid supply of protein antigens and antibodies for diagnostic kits, and scalable production systems for the emergency manufacturing of vaccines and antiviral drugs. Here, we look at some of the ways in which plants can and are being used in the fight against COVID-19.

    Keywords: Plant, Covid-19, Biotechnology, SARS-CoV-2
  • Atabak Roohi Aminjan * Pages 99-105
    In the past century, there have been several pandemics. Within the context of global health, these pandemics have often been viewed from the lens of determinants such as population, poverty, and pollution. With an ever-changing world and the COVID-19 pandemic, the current global determinants of public health need to be expanded. In this editorial, we explore and redefine the major determinants of global public health to prevent future pandemics. Policymakers and global leaders should keep at heart the determinants suggested hereby in any planning, implementation, and evaluation of efforts to improve global public health and prevent pandemics.
    Keywords: pandemics, global health, public health, poverty, Population, Pollution, globalization
  • Bahareh Attaran * Pages 106-123
    This document is an update of the guidance published on 6 April 2020 and includes updated scientific evidence relevant to the use of masks for preventing transmission of Coronavirus disease 2019 (COVID-19) as well as practical considerations.
    Keywords: Mask, COVID19
  • Somayeh Arabzadeh * Pages 124-126
    COVID-19: Navigating Uncertainties Together, The Cell Editorial Team, Cell, April 16, 2020
    Keywords: COVID, 19
  • Sahameh Mohebi * Pages 126-131

    Which interventions work best in a pandemic?Johannes Haushofer and C. Jessica E. Metcal SCIENCE, JUNE 2020

    Keywords: interventions, Pandemic
  • Somayeh Arabzadeh * Pages 132-134
    Antibodies may curb pandemics before vaccines, Jon Cohen, SCIENCE, AUGUST 2020.
    Keywords: Pandemic
  • Mahdi Shamsara, Saeed Aminzadeh * Pages 134-137
    In a short time following the emergence of the new coronavirus and observation of its severe symptoms caused by SARS-CoV-2, many groups around the world sought to treat and also develop a vaccine. One of the therapeutic attempts is to repurpose the existing broad-spectrum antiviral agents. Also, To prepare a vaccine against the coronavirus, mostly nucleic acid-based vaccines have been noticed.
    Keywords: therapies, Covid-19, Vaccine
  • samaneh Mosalatpour, Reza Hajihosseini, ahdiM shamsara, Saeed Aminzadeh * Pages 137-141

    Coronavirus by one kind of its surface proteins (spike protein) locks onto the human cells surface receptors and after entering and replication of its RNA in the host cells causes immune responses. Briefly, a vaccine that may be weakened or inactivated virus, provokes the immune system to be ready to fight an invasive pathogen. So far, various technologies have been applied to develop vaccines against SARS-CoV-2 all over the world. Such vaccines including “Nucleic acid vaccines”, “Viral-vector vaccines” and protein-based vaccines”.

    Keywords: Coronavirus, Vaccine, race
  • Houra Bahrulolum, Saghi Nooraee, Saeed Aminzadeh * Pages 142-149

    It appears inevitable that severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 will continue to spread. Although we still have limited information on the epidemiology of this virus, there have been multiple reports of superspreading events (SSEs), which are associated with both explosive growth early in an outbreak and sustained transmission in later stages. Although SSEs appear to be difficult to predict and therefore difficult to prevent, core public health actions can prevent and reduce the number and impact of SSEs. To prevent and control of SSEs, speed is essential. Prevention and mitigation of SSEs depend, first and foremost, on quickly recognizing and understanding these events, particularly within healthcare settings. A better understanding of transmission dynamics associated with SSEs, identifying and mitigating high-risk settings, strict adherence to healthcare infection prevention and control measures, and timely implementation of non-pharmaceutical interventions can help prevent and control severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, as well as future infectious disease outbreaks.

    Keywords: control, superspreading, Corona virus
  • Sahameh Mohebi* Pages 149-151

    It appears inevitable that severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 will continue to spread. Although we still have limited information on the epidemiology of this virus, there have been multiple reports of superspreading events (SSEs), which are associated with both explosive growth early in an outbreak and sustained transmission in later stages. Although SSEs appear to be difficult to predict and therefore difficult to prevent, core public health actions can prevent and reduce the number and impact of SSEs. To prevent and control of SSEs, speed is essential. Prevention and mitigation of SSEs depends, first and foremost, on quickly recognizing and understanding these events, particularly within healthcare settings. Better understanding transmission dynamics associated with SSEs, identifying and mitigating high-risk settings, strict adherence to healthcare infection prevention and control measures, and timely implementation of non-pharmaceutical interventions can help prevent and control severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, as well as future infectious disease outbreaks.

    Keywords: control, superspreading, Corona virus
  • Houra Bahrulolum, Saghi Nooraee, Saeed Aminzadeh * Pages 151-153

    Roxane Cohen Silver, professor of psychological science, public health, and medicine writes: “Successfully managing COVID-19 and its aftermath will require that behavioral scientists provide a roadmap for public officials to ensure the public’s cooperation, trust in, and implementation of what is learned from biomedical science.  Although the timing of containment of COVID-19 remains unknown, most people will get to the other side of the pandemic recognizing strengths and coping skills that they did not realize they had.”

    Keywords: trauma, COVID-19, Surviving
  • Ali Farazmand* Pages 153-155

    Roxane Cohen Silver, professor of psychological science, public health, and medicine writes:“Successfully managing COVID-19 and its aftermath will require that behavioral scientists provide a roadmap for public officials to ensure the public’s cooperation, trust in, and implementation of what is learned from biomedical science. Although the timing of containment of COVID-19 remains unknown, most people will get to the other side of the pandemic recognizing strengths and coping skills that they did not realize they had.”

    Keywords: Coronavirus, Covid-19, Disease
  • Ali Farazmand* Pages 155-156