فهرست مطالب

مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی - پیاپی 85 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی
پیاپی 85 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • صفحات 785-788
  • ابوذر رجبی* صفحات 789-820
    هدف

    در منظومه فکری رهبر انقلاب، تعصب و جمود، از آسیبهای خطرناک در پژوهشهای علمی به حساب می آیند. هدف از انجام این تحقیق، کشف دیدگاه مقام معظم رهبری درباره تحجر علمی، چیستی، ابعاد و پیامدهای آن بود. از اهداف دیگر آن، روگردانی از موانع توسعه علمی کشور و به خصوص تحول بنیادین در علوم انسانی بود.

    روش

    در این تحقیق با روش تبیینی- تحلیلی، ضمن اکتشاف نظرات رهبر انقلاب درباره تحجر علمی، به بایدها و نبایدهای نواندیشی علمی اشاره شد. روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و در استکشاف دیدگاه، از توصیف تبیین بهره برده شد.

    یافته ها

    مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب، دانش آشکارترین وسیله عزت و قدرت یک کشور دانسته شده و نیاز کشور به جوشاندن چشمه دانش اعلام شده است. لذا برای تحقق امور یادشده باید از هنجارها و ناهنجارها، بایدها و نبایدهای لازم در حوزه علم و دانش مطلع باشیم. تحجر علمی یکی از این ناهنجارهاست که باید از آن برحذر ماند. بر اساس یافته های تحقیق، تولید علم نیازمند جرات نوآوری داشتن و رهایی از قید و زنجیرهای جزمی گرایی و تحجرگرایی علمی دانسته شد.

    نتیجه گیری

    از میان عناصر دخیل در اخلاق پژوهش، اجتناب از تحجر علمی است. آسیبهای متعددی برای این ناهنجاری اخلاقی بیان شد که رکود، رخوت، سکون علمی و مقابله با هرچیز نو و بدیع از مهم ترین آنها بودند.

    کلیدواژگان: اخلاق علم، تحجر علمی، رکود، نواندیشی علمی، مقام معظم رهبری
  • سیده زهرا موسوی*، رضا حبیبی صفحات 821-840
    هدف

    مقاله پیش رو در صدد بررسی کتاب «فلسفه اخلاق با تکیه بر مباحث تربیتی» به لحاظ حدود انطباق با استاندارد های کتاب درسی بود. سوال اساسی پژوهش این بود که کتاب مذکور چه اندازه با ملاکهای ساختاری کتابهای درسی هماهنگ است.

    روش

    روش استفاده شده در این مقاله، روش تحلیل محتوا بود. یافته ها: این کتاب با وجود برخی ویژگی های کتب درسی، از قبیل اهداف و تمرین و منابعی برای مطالعه بیشتر، از جهات دیگر با استانداردهای کتب درسی فاصله دارد. مواردی همچون: استاندارد نبودن اهداف یا مناسب نبودن پیش سازمانها که ساختاردهی نسبت به درس نداشتند.

    نتیجه گیری

    این نکات بیانگر آن بود که برای تبدبل این کتاب به کتاب درسی استاندارد، باید تلاش مضاعفی صورت بگیرد و به رفع نقایص معطوف به بعد درسی بودن کتاب مبادرت شود. با توجه به نوظهور بودن تدوین کتاب درسی در این حوزه، پیشنهاد می شود سایر صاحب نظران نیز، به بررسی این کتاب پرداخته، با ارایه پیشنهادهای مناسب، زمینه غنی تر شدن آن را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: نقدکتاب، تحلیل محتوا، کتاب درسی، نقد ساختاری. تدوین کتاب
  • محمدتقی مبشری*، محمود صفری، ابوالفضل صابری صفحات 841-858
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، تبیین رابطه بین آموزه های تربیتی دعای ابوحمزه ثمالی با رشد مهارتهای اجتماعی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش

    این پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد و جامعه آماری آن، دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان استان تهران به تعداد 250 نفر بود. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 151 نفر و از نوع همبستگی به صورت پیمایشی انجام شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته آموزه های تربیتی و پرسشنامه مهارتهای اجتماعی گرشام و الیوت، با طیف پنج گزینه ای لیکرتی بود و روایی صوری و محتوایی آنها توسط صاحب نظران تایید شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب: 94/0 و 81/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    بین آموزه های تربیتی دعای ابوحمزه(توبه، توکل، خوف و رجا، دوری از ریا، دوری از کبر و غرور، محبت، شکرگزاری و حلم) با رشد مهارتهای اجتماعی(خودکنترلی، همدلی و همکاری) دانشجویان هدف، ارتباط معنا داری وجود دارد؛ در حالی که بین مولفه ابراز وجود، با هیچ یک از آموزه های تربیتی دعای ابوحمزه رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین آموزه های تربیتی دعای ابوحمزه می تواند 42 درصد از رشد مهارتهای اجتماعی دانشجویان را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    رشد مهارتهای اجتماعی دانشجویان و آگاهی به تاثیر ادعیه ماثوره در زندگی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آموزه های تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، دعای ابوحمزه ثمالی، مهارتهای اجتماعی
  • معصومه امینی، عبدالله غلامی*، سعیده پوراحمد صفحات 859-878
    هدف

    نوشتار حاضر در پی نشان دادن میزان اهتمام دانشگاهیان به پژوهشهای میان رشتگی و فرارشتگی به عنوان الگویی نوین برای دستیابی به راه حلی فراگیر و گره گشا در معضلات حل ناشده ملی و فراملی و نیز مقایسه دانشگاه ها و رشته های گوناگون در دست کم 80 سال اخیر بوده است.

    روش

    پژوهش پیش رو از نوع تحلیلی- استنادی است.

    یافته ها و نتایج

    با وجود توجه دنیای علم به مباحث میان رشتگی، این مقوله- به ویژه در حوزه معارف اسلامی و علوم سلامت- در بین دانشگاهیان این سرزمین به عنوان مهم ترین متولیان امر دانش و پژوهش جاگیر نشده است و این کم توجهی در دانشگاهیان غیر دولتی ملموس تر است. طبق آمار موجود، توجه دانش آموختگان الهیات و معارف اسلامی به مسئله سلامت روان در قیاس با دانش آموختگان علوم سلامت بیشتر بوده است که می توان دریافت بحث روان یا نفس(با قدری تساهل) بیشترین محل کار را در پژوهشهای میان رشته ای علوم دین و سلامت دارد. کم توجهی دانشگاهیان علوم سلامت به مسئله «روان» مطابق آمار موجود نیز جای درنگ دارد؛ به ویژه که امروزه ثابت شده حتی ریشه بسیاری از بیماری های جسمی در کم توجهی به مسئله سلامت روان است.

    کلیدواژگان: میان رشتگی و فرارشتگی، علوم سلامت، معارف اسلامی، مراقبت معنوی، سلامت روان و جسم
  • مهدی جمشیدی* صفحات 879-894
    هدف

    هدف از نگارش این مقاله، بازسازی و صورت بندی دلایل مرتضی مطهری درباره معناداری علم اجتماعی اسلامی بود. بر این اساس، هم نظر اثباتی و مستقل وی بیان شده است و هم گفته های نفی ای و انتقادی دیگران پاسخ داده شده اند.

    روش

    گردآوری داده های این مقاله، متن مدار بود و در مرحله تحلیل داده ها نیز روش استنباطی و استنتاجی مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نقدهای مرتضی مطهری به بی معناانگاری علم اجتماعی اسلامی عبارتند از: اکثری انگاری مضمونهای اجتماعی اسلام، متداخل انگاری غایت اسلام با علم اجتماعی، همساز انگاری منطق معرفتی اسلام با علم اجتماعی، عدم نسبی انگاری معرفت اسلامی و آمیخته انگاری تعلیل اسلامی با علم اجتماعی.

    نتیجه گیری

    اولا، علم اجتماعی اسلامی از لحاظ نقلی و درون دینی، موجه است و اسلام دارای چنین پیوندی با علم اجتماعی است؛ ثانیا، از لحاظ عقلی و برون دینی نیز مانع ابطال کننده ای در برابر معقولیت علم اجتماعی اسلامی وجود ندارد؛ ثالثا، علم اجتماعی اسلامی افزون بر امکان و معناداری، ضروری و بایسته است و ما باید در پی نظریه پردازی درباره آن باشیم.

    کلیدواژگان: اسلام، علم اجتماعی، علم اجتماعی اسلامی، بی معناانگاری، علم اجتماعی سکولار
  • محمد شهریاری*، سعید بهشتی، محسن ایمانی، طیبه ماهروزاده صفحات 895-914
    هدف

    این پژوهش با هدف تبیین وجود ذهنی از منظر هستی شناسی معرفت حکمت متعالیه و استنتاج دلالتهای آن در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش با روش استنتاجی(قیاس عملی) انجام شده است.

    یافته ها

    در گام اول، بحث وجود ذهنی در هستی شناسی معرفت حکمت متعالیه توصیف و تحلیل شده و چکیده مباحث آن در قالب چهار گزاره «وجود ذهنی، مرتبه ای از هستی است»، «در علم حصولی، ماهیت شیء در نفس با وجود ذهنی موجود است»، «میان وجود خارجی و وجود ذهنی اشیا، اتحاد ماهوی برقرار است» و «اکتساب و توسعه موجودات ذهنی(علوم حصولی)، انبساط و اشتداد ذهن است»، تدوین شده است که در شمار مبانی فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی محسوب می شوند. در گام دوم، مدلولهای تربیتی گزاره های مبنایی مذکور، با استفاده از روش استنتاجی(قیاس عملی) استنباط شده است.

    نتیجه گیری

    در این بخش، اصل «یقین گرایی در شناخت هستی و پرهیز از معارف مظنون و مشکوک» و اصل «اولویت علوم یقینی بر علوم ظنی در تنظیم محتوای برنامه درسی»، ناظر به تحقق هدف «شناخت یقینی عالم هستی» و اصل «توسیع و تشدید اکتساب علوم حصولی»، ناظر به تحقق هدف «انبساط و اشتداد ذهن»(در مجموع، سه اصل و دو هدف تربیتی) ارایه شده است.

    کلیدواژگان: وجود ذهنی، هستی شناسی معرفت، حکمت متعالیه، فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی
  • محمداسماعیل صالحی زاده، محمدعلی اسماعیلی*، سید عبدالله اصفهانی صفحات 915-932
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، تقریر، مقایسه و ارزیابی الهیات سلبی در حوزه معرفت شناختی صفات الهی در اندیشه موسی بن میمون(متولد 530 ق/ 1135 م)، الهی دان برجسته یهودی و آیت الله دکتر محمد صادقی تهرانی(1305-1390 ش)، قرآن پژوه معاصر بود.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به تحلیل عقلانی این دو دیدگاه پرداخته است.

    یافته ها

    به باور این دو شخصیت، نه تنها صفات ثبوتی ذاتی الهی، بلکه حتی وجود الهی نیز بیانگر معنای سلبی است و محذور تشبیه، برهان مشترک آنان در نقد الهیات ایجابی است.

    نتیجه گیری

    «خلط میان مفهوم و مصداق»، «یکسان انگاری شناخت ماهوی و غیر ماهوی»، «تفسیر ناصحیح دو آموزه قرآنی همراهی حمد با تسبیح و تنزیه ذات الهی از توصیف غیر مخلصان» و «فقدان تصویر صحیح از الهیات ایجابی عینیت»، مهم ترین آسیبهای معرفت شناختی و هستی شناختی این دو دیدگاه است.

    کلیدواژگان: زبان دین، الهیات سلبی، الهیات ایجابی، ابن میمون، صادقی تهرانی
  • حامد جوکار*، علیرضا حیدرزاده، مهدی رضازاده جودی صفحات 933-958
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی سیره عملی پیامبر اکرم(ص) در بخش سیاسی و کشف مولفه های اصلی ساختار سیاسی مطلوب به منظور ارایه الگوی اصیل اسلامی است که توان شکل دهی به تمدن نوین اسلامی را داشته باشد.

    روش

    در این مقاله با روش تحلیل مضمون و واکاوی سیره عملی پیامبر(ص)، مولفه های تمدن ساز سیره در بعد سیاسی استخراج و معرفی شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش را می توان ذیل مواردی چون: ایجاد امت واحده اسلامی، تاکید بر امامت و رهبری امت، مدارا و رواداری، مشورت و پرهیز از استبداد رای، قانون مداری در امر حکومت، آزادی بیان، پایبندی به عهد و پیمان و برخورد قاطعانه با تخلفات عوامل حکومت دسته بندی کرد.

    نتیجه گیری

    رعایت موارد پیش گفته، زمینه ساز به سامان آمدن ساختار مطلوب سیاسی است که با توجه به شرایط و اقتضایات زمانی و مکانی می تواند صورتهای مختلف به خود بگیرد، اما در هیچ حالتی نباید به کلی از این اصول تهی و عاری باشد.

    کلیدواژگان: سیره نبوی، مولفه های سیاسی، ابعاد سیاسی سیره، الگوی تمدن اسلامی، حکومت نبوی
  • بهنام طالبی طادی، محمدرسول آهنگران، نوید امساکی* صفحات 959-976
    هدف

    هدف از نگارش این مقاله، نمایاندن غنای روش شناسانه علوم دینی در تطبیق با قالبهای پرسابقه در مکاتب غربی با مطالعه تطبیقی در موضوعات هم عرض بود.

    روش

    در این نوشتار با روش توصیفی- تطبیقی، به انگاره های موازی در دو مکتب روشی پرداخته شد.

    یافته ها

    توجه به روشمندی علم، سابقه دیرینه ای در علوم غیر اسلامی دارد. اگرچه در علوم اسلامی به معرفتهای درجه دوم پرداخته شده و ریوس ثمانیه نیز از مهم ترین ابحاث فلسفه علمی است که در علوم اسلامی مورد توجه واقع شده است، اما بحث از روش به عنوان یک فصل مستقل در نظریه پردازی، مورد توجه جدی اندیشمندان اسلامی نبوده است. شهید آیت الله سید محمدباقر صدر، از اندیشمندانی است که در آثار مهم فقه بین رشته ای خود، به روش شناسی نسبتا منقحی اشاره داشته و از آنها استفاده نیز کرده است.

    نتیجه گیری

    مفهوم مکتب و روش اکتشاف آن، محوری ترین روشی است که شهید صدر در مباحث فقه اقتصاد مطرح کرده و قابل تطبیق با مفهوم «پارادایم» در مباحث روش شناسانه توماس کوهن، فیزیکدان آمریکایی است.

    کلیدواژگان: مکتب، شهید صدر، توماس کهن، پارادایم، روش
  • نفیسه مصطفوی* صفحات 977-994
    هدف

    دو نظریه عینیت صفات با ذات از سوی صدرالدین و نفی صفات از ذات از جانب ابن عربی، دو رهیافت موازی و مطرح دربارهنسبت صفات الهی با ذات اند. امام خمینی در آثار فلسفی و عرفانی دو تلقی را صایب می داند و به تبیین هر یک می پردازد. هدف تحقیق پیش رو، مقایسه نسبت دو نظریه با هم و جستجوی ریشه اختلاف آنها با ملاحظات ترمینولوژیک و آنتولوژیک بود.

    روش

    اینتحقیق کیفی به روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است.

    یافته ها

    دو نظریه به یک نسبت، درست و هماهنگ با قواعد و مفروضات نظام فکری خود بوده، از نظر کاربرد وحدت تشکیکی در زبان برهان و وحدت شخصی در بیان تجارب عرفانی، هر دو رهیافت مقبول امام خمینی می باشند.

    نتایج

    در مکتب وحدت تشکیکی، واجب الوجود، بسیط الحقیقه و حقیقت ساری در تمام مراتب امکانی و متحد با صفات کمالی آنهاست و در مکتب وحدت شخصی، مقام بسیط، صادر اول و مشیت است که ساری در مراتب امکانی و متحد با صفات کمالی آنهاست. حقایق مندمج در واجب الوجود، «مفاتیح غیب» یا «جواهر اسما» و متباین با صفات امکانی و همچون ذات الهی، در پرده غیب و خارج از دسترس معرفت بشراست.

    کلیدواژگان: ذات غیبی، بساطت، صفات الهی، واجب الوجود
  • حمزه علی بهرامی* صفحات 995-1014
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، تبیین و تفهیم صحیح «ایمان» و حوزه معنایی آن از دیدگاه ابن تیمیه بود.

    روش

    روش به کار رفته در این پژوهش، ترکیبی از روش اسنادی-کتابخانه ای و معناشناسی توصیفی- تحلیلی بود؛ بدین صورت که با مراجعه به منابع دست اول ابن تیمیه، واژه «ایمان» در آثار ایشان مطالعه و نسبت و روابط مفهومی آن با دیگر مفاهیم همنشین و جانشین از دیدگاه وی استخراج، ارزیابی، تحلیل و تبیین معناشناختی شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    از یافته های پژوهش حاضر این بود که دیدگاه ابن تیمیه افزون بر قرابت بسیار با باورهای شیعه در موضوع ایمان، بر خلاف ادعای وهابیان است که مدعی پیروی از ابن تیمیه اند. تبیین صحیح، درست و ترویج دیدگاه ابن تیمیه در مبحث ایمان، می تواند بستر مهمی برای شکل گیری گفتمان و تعامل با گروه های بنیادگرای سلفی تکفیری باشد.

    کلیدواژگان: ابن تیمیه، سلفیان، ایمان
  • غلامرضا اسم حسینی* صفحات 1015-1030
    هدف

    این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که در اندیشه سیاسی امام خمینی مبانی و اصول اخلاقی چیست و این مبانی چه تاثیری بر تبیین و رعایت حقوق شهروندی می گذارد؟

    روش

    این مقاله به روش تحلیلی و استنباطی با اتکا به متون و آثار امام خمینی نگاشته شده است. با توجه به گستردگی منابع، در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    مدعای مقاله این است که مبانی و اصول اخلاقی در ساختار فکری حضرت امام، مبتنی بر فطرت، عقلانیت دینی،کرامت ذاتی و تحول گرای انسان است که از طریق تاثیرگذاری در گرایشهای انسان در آیین شهروندی تاثیر می گذارد. در واقع؛ اخلاق الهی، با هدف رسیدن به قرب الهی، حضور مسیولانه و متعهدانه شهروندان در نظام اسلامی را در پی دارد و زمینه توسعه سیاسی، آزادی های اجتماعی و سیاسی،عقلانیت جمعی، قانون مندی، انعطاف پذیری و شناخت و رعایت حقوق فردی و جمعی را افزایش و در نهایت موجب رشد فضایل، تعالی، پیشرفت و پویایی جامعه اسلامی می شود. مقاله این پرسش را به روش تحلیلی و استنباطی پاسخ داده است.

    کلیدواژگان: امام خمینی، مبانی اخلاق، حقوق شهروندی، اخلاق شهروندی، اندیشه سیاسی
  • علی ابراهیم پور* صفحات 1031-1072
    هدف

    هدف در این مقاله، استخراج مولفه های مفهوم «جریان اجتماعی» و «جریان شناسی» بر اساس آرای صاحب نظران بود.

    روش

    این مقاله به روش توصیفی و تحلیل محتوای کیفی، با استفاده از منابع کتابخانه ای و با رهیافتی درجه دومی به رشته تحریر درآمد.

    یافته ها

    از مجموع آرای صاحب نظران، هفت مولفه «جریان» کشف شد که بر اساس آن می توان تعریفی جامع از جریان شناسی ارایه داد.

    نتیجه گیری

    جریان شناسی، رهیافت جدیدی در آموزش و پژوهش مباحث تاریخی، فکری، فرهنگی است که بر خلاف شیوه های سنتی، هم برای مخاطبان جذابیت دارد و هم به مرحله کاربرد نزدیک است. با توجه به هفت مولفه مستخرج از تحلیل مضامین آرای صاحب نظران؛ یعنی «هویت اجتماعی»، «اصول و فروض معرفتی»، «سیلان و پویایی»، «عدم رسمیت»، «جمعیت»، «مدیریت»، «اثرگذاری» و همچنین «ضرورت ارتباط ارگانیک میان مولفه ها»(که هویت شبکه ای جریان را نتیجه می دهد)، تعریف منتخب از جریان بدین صورت است: «جریان، پدیده اجتماعی پویا و سیال، با هویتی شبکه ای(= سیستمی) غیر رسمی و متشکل از مجموعه اصول و فروض معرفتی(= نظام مشترک معنایی) است که جمعیتی نظام یافته(= مدیریت شده) بر اساس آن عمل کرده و اثر می گذارند».

    کلیدواژگان: مفهوم شناسی، جریان، جریان شناسی، دانش جریان شناسی
  • سید مصطفی حسینی* صفحات 1073-1092
    هدف

    هدف از نگارش این مقاله، دفاع صحیح از ولایت تکوینی اهل بیت(ع) به عنوان یکی از آموزه های مهم تشیع بود که توسط سلفی گرایان ایران مورد نقد و تردید قرار گرفت.

    روش

    برای دستیابی به هدف مقاله، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شد؛ بدین ترتیب که ابتدا دلایل و شبهات سلفی گرایان ذکر و سپس، تحلیل و بررسی شد.

    یافته ها

    بر خلاف دیدگاه سلفی گرایان ایران، اهل بیت(ع) به لحاظ ظرفیت وجودی، با سایر انسانها تفاوت دارند و به اذن خداوند، قادر به تصرفاتی تکوینی در عالم اند. اشتباه آنان در نگاه گزینشی و ناقص به دسته ای خاص از نصوص دینی بود که اغلب سند معتبری نیز ندارند.

    نتیجه گیری

    ادعای سلفی گرایان ایران در نتایج باور به ولایت تکوینی اهل بیت(ع)، همچون: غلو، شرک و تعارض با روایات، نادرست بود و نه تنها این اعتقاد، مفاسدی که سلفی گرایان بیان کردند نداشت، بلکه نصوص دینی اثبات کننده آن بودند و حتی برخی شواهد عقلی مهم نیز وجود داشتند که این نصوص را تایید کردند

    کلیدواژگان: ولایت تکوینی، سلفی گرایان ایران، اهل بیت، غلو، شرک
  • داریوش نظری، اکرم کرمعلی، احسان صادقیان دهکردی، مجتبی ذهابی* صفحات 1093-1109
    هدف

    هدف از نگارش مقاله حاضر، ارایه کلان روایتی تاریخی از مرتضی مطهری و تبیین جایگاه آن در مشروعیت بخشی نسبت به گفتمان سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی بود.

    روش

    در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، کلان روایت تاریخ نگارانه مطهری، واکاوی و نقش آن در مشروعیت بخشی سیاسی و تاثیر تیوریک بر بنیانهای نظری انقلاب اسلامی بررسی شد.

    یافته ها

    نظام تاریخ نگارانه مطهری که برآمده از جهان بینی دینی و برداشت شیعی از قرآن و احادیث است، به مثابه مهم ترین آبشخور نگرش تاریخی وی، نقشی بی بدیل ایفا کرده است و در پی آن، کلان روایتی خلق شده که سیر حرکت تاریخ را به کمک مفاهیمی همچون: فطرت، غیبت، امامت، تکامل، تکامل معنوی، و مفاهیمی از این دست تبیین کرده است.

    نتیجه گیری

    تفکر و بینش تاریخی مطهری در مشروعیت بخشی به انقلاب اسلامی در ایران، پیوندی ایدیولوژیک و تیوریک برقرار کرد و پدیده سیاسی انقلاب در نظر وی، مولفه ای مهم برای تدوام سیر روند تاریخ بر مبنای فطرت و مهدویت بوده است.

    کلیدواژگان: مطهری، فراروایت، تاریخ، مشروعیت، انقلاب اسلامی
|
  • Pages 789-820
    Objectives

    In the intellectual system of the Leader of the Revolution, prejudice and stagnation are considered as dangerous harms in scientific research. The purpose of this study is to explore the Supreme Leader's view on scientific petrification, what it is, its dimensions and consequences. Another objective is to avoid obstacles to the scientific development of the country, especially the fundamental change in the humanities.

    Method

    In this research, using the explanatory-analytical method, while exploring the views of the Supreme Leader of the Revolution about scientific petrification, the do's and don'ts of scientific modern thinking were pointed out. The method of data collection was library type and descriptive description was used to explore the perspective.

    Results

    According to the statement of the second step of the revolution, knowledge has been considered the most obvious means of honor and power of a country, and the country needs to be boiled down to the source of knowledge. To achieve this, we must be aware of the norms and anomalies, do's and don'ts in the field of science and knowledge. According to the research findings, the production of science required the courage to innovate and get rid of the shackles of scientific dogmatism and petrification.

    Conclusion

    This research reached the important conclusion that among the elements involved in research ethics is the avoidance of scientific petrification. Numerous harms were expressed for this moral anomaly, the most important of which were stagnation, lethargy, scientific stillness, and confrontation with anything new and innovative.

    Keywords: : ethics of science, scientific petrification, recession, scientific innovation, supreme leader
  • Pages 821-840
    Objectives

    The present article aims to review the book "Philosophy of Ethics Based on Educational Issues" in terms of compliance with textbook standards. The key question was, to what extent did the textbook conform to the structural criteria of the textbook?

    Method

    The method used in this article was content analysis method.

    Results

    Findings showed that this textbook was far from textbook standards despite some textbook features such as goals, exercises, and resources for further study. Cases such as non-standardization of goals, for example, 87% of the objectives were not sentence or inappropriate for pre-organizations, whereas 66% of pre-organizations did not have structured lessons.

    Conclusion

    These points indicate that to convert this book to a textbook in accordance with the standards, additional efforts must be made to address the deficiencies in the textbook dimension. Given the emergence of textbook editing in this field, it is suggested that other scholars also review this textbook to provide a richer context by offering appropriate suggestions.

    Keywords: book review, content analysis, textbook, structural review. book editing
  • Pages 841-858
    Objectives

    The present survey aims at explaining the relationship between the educational teachings of Abu Hamze Thomali prayer and development of social skills of Farhangian University students.

    Method

    A simple random sampling method with statistical population including 250 undergraduate students of Tehran Farhangian University. The statistical sample size was determined 151 people based on Cochran's formula. The instruments of this research, as a survey correlational study, included a researcher-made questionnaire of educational teachings and a social skills standard questionnaire (Garsham and Elliott, 1990) with a range of five Likert options. Their formal and content validity were confirmed by ten experts. The reliability of both questionnaires was calculated through Cronbach's alpha coefficient of 0.94 and 0.81, respectively. Pearson correlation test and multivariate regression were used to analyze data.

    Results

    There is a significant relationship between the educational teachings of Abu Hamze prayer ("repentance", "trust", "fear and hope", "avoidance of hypocrisy", "avoidance of arrogance and pride", "kindness", "thanksgiving", and "patience") and the development of social skills ("self-control", "empathy", and "cooperation") of Farhangian University students. There is no significant relationship between " self-assertive" component and any of the educational teachings of Abu Hamze prayer. Abu Hamze prayer’s educational teachings can predict 42% of students' social skills development.

    Conclusion

    The authors of the article conclude that teachings of Abu Hamze Thomali prayer lead to development of the social skills of students.

    Keywords: educational teachings, farhangian university, abu hamze thomali prayer, social skills
  • Pages 859-878
    Objectives

    The following research is trying to study the rate of tendency to interdisciplinary researches in Ph.D. theses, master’s theses, and even bachelor theses in academics over the past eighty years and analyze the results by comparing different universities and fields.

    Method

    The present study is an analytical-documentary research with a statistical view. Results and

    Conclusion

    Despite the science world’s paying attention to interdisciplinary topics, this issue -especially in Islamic education and health sciences- has not been well established among the academics of this region who are believed to be the most important directors of the matter of knowledge and research; and this disregard is more tangible among NGO academics. Another important discovery based on available statistics, is the greater attention paid by Islamic education graduates to mental health in comparison with health sciences graduates; from which can be understood that spirit or ego issues have the boldest role in interdisciplinary researches on religious and health science-related subjects. Health sciences academics’ disregard for the matter of spirit, based on statistics, is also considerable; especially now that it’s proven that even many physical illnesses have a root in paying insufficient attention to the matter of mental health.

    Keywords: interdisciplinary, transdisciplinary, Health Sciences, islamic education, spiritual care, mental, physical health
  • Pages 879-894
    Objectives

    The purpose of this article is to reconstruct and formulate Morteza Motahari's arguments about the meaning of Islamic social science. Accordingly, both his positive and independent views were expressed, and others' negative and critical statements were answered.

    Method

    The data collection of this paper was text-based and inferential and deductive method based on qualitative content analysis was used in data analysis.

    Results

    Morteza Motahari's criticisms of the meaninglessness of Islamic social science were as follows: the prevalence of Islamic social themes;The interplay of Islam's end with social science, the epistemic logic of Islam with social science, the relevance of Islamic knowledge, and the relevance of Islamic analysis to social science.

    Conclusion

    First, Islamic social science was religiously justified, and Islam had such a link with social science; secondly, rationally, there was also a possible impediment to the scientific rationality of science. And it was meaningful, necessary, and necessary, and we must seek to theorize about it.

    Keywords: islam, social science, islamic social science, meaninglessness, secular social science
  • Pages 895-914
    Objectives

    The article at hand aims at giving a clear account of mental being within the context of discussions pertaining to ontology of knowledge in Transcendent Philosophy as well as discovering educational implications follow therefrom.

    Method

    The method of the survey is inferential (practical syllogism).

    Results

      The findings of the research could be expressed in two main steps. First, the problem of mental being in Mulla Sadra’s philosophy has been discussed and then formulated as four central propositions: “mental being is a level of the whole being”, “at the level of acquired knowledge, an entity’s quiddity does exist with its mental being in the mind”, “an entity’s mental being and its external being are identical in quiddity”, and “acquiring mental beings is, as we say, some sort of mind’s development”. These are to be counted as (a number of) fundamentals of education. At the second step, taking benefit of an inferential method (practical syllogism), the educational implications of these fundamentals are uncovered.

    Conclusion

      The principles of “the need for gaining certain knowledge and avoiding the uncertain” and “the priority of certain knowledge over the uncertain in the education” are means to the purpose of “having a certain knowledge of the whole being”, and the principle of “development and intensifying of  acquired knowledge” prepares the ground for getting to the purpose of “mental development”.

    Keywords: mental being, ontology of knowledge, transcendent philosophy, philosophy of education
  • Pages 915-932
    Objectives

     The purpose of this study is to compare, evaluate and evaluate the Kataphatic theology in the epistemological domain of Divine attributes in the monkey mind (born 530 AH / 1135 AD), a prominent Jewish scholar and Ayatollah Dr. Mohammad Sadeghi Tehrani (6-1), contemporary Quran researcher .

    Method

    The present study used a descriptive-analytical method to rationally analyze these two views.

    Results

    According to this character, not only the inherent affirmative attributes of God but also "divine existence" expresses the negative meaning and the "resemblance" of their common argument in critique of the theology.

    Conclusion

    "Confusion between concept and case", "equilibrium of substantive and non-material cognition", "incorrect interpretation of two Quranic teachings of Hamad's accompaniment to glorification and divine essence of impersonal description" and "lack of correct picture of the most important objective theology" are epistemological and ontological aspects of these two perspectives.

    Keywords: religion language, kataphatic theology, apophatic theology, ibn maymun, sadeghi tehrani
  • Pages 933-958
    Objectives

    The purpose of this article is to examine the practical course (Sira'ah) of the Prophet (p.b.u.h.) in the political sector and to discover the components of the main desired political structure in order to present a genuine Islamic model capable of shaping a modern Islamic civilization.

    Method

    In this paper, we have tried to extract and introduce the components of the civilization in the political dimension by analyzing the content of the Prophet's Sira'ah.

    Results

    The findings are as follows: Establishment of the Islamic Ummah, Emphasis on the Imamate and leadership of the Ummah, Tolerance, Consultation and Avoidance of Tyranny, Governance of Law, Freedom of Expression, Fulfilling the covenant and Fight against violations of government agents.

    Conclusion

      In conclusion, it should be acknowledged that observance of the foregoing is the basis for arranging a favorable political structure that can take different forms depending on time and place conditions and requirements, but should in no way be devoid of these principles.

    Keywords: prophetic sira'ah, political components, political dimensions of sira'ah, islamic civilization pattern, prophetic government
  • Pages 959-976
    Objectives

    The purpose of this article is to demonstrate the methodological richness of religious sciences in matching Western disciplines to comparative study of cross-cutting issues.

    Method

    In this descriptive-comparative method, parallel ideas in two methodological schools are discussed.

    Results

    Attention to methodological science has a long history in non-Islamic sciences. Although second-hand knowledge has also been dealt with in Islamic science, and the outline of Samanieh is one of the most important aspects of the "philosophy of science" that has been considered in Islamic science, but the discussion of method as an independent chapter in theorizing, Islamic scholars have not received serious attention. Martyr Ayatollah Seyyed Mohammad Baqir Sadr is one of the scholars who in his important interdisciplinary jurisprudence points to and uses a rather rigorous methodology.

    Conclusion

    The concept of school and its method of discovery is the most central one in the field of economics jurisprudence and have been adapted to the concept of paradigm in the methodological discussions of the ancient American physicist Thomas.

    Keywords: school, muhammad bagher sadr, thomas kuhn, paradigm, method
  • Pages 977-994
    Objectives

    Two theories of the union of divine attributes with God by Sadr al-Din and the negation of attributes of God by Ibn-Arabi are two rival theories that still have many proponents. Imam Khomeini considered both theories to be valid and explained in his works.Leading research was based on a comparison of the ratio of the two theories and the search for the root of the difference between the two approaches with terminological and anthological considerations.

    Method

    This research was qualitative and was done by analytical-descriptive method.

    Results

    These two theories are in a correct proportion and in harmony with the rules and assumptions of her own intellectual system and due to the use of gradational unity of existence in the language of argument andpersonal unity of existence in expressing mystical experiences, both approaches are acceptable to Imam Khomeini.

    Conclusion

      In the intellectual system of gradational existence, simple truth is the Necessary Being that is united with all possible levels and possesses the qualities of perfection inherently and absolutely, while On Personal Unity of Existence, Simple truth is the First issued that has all the possible attributes. Almighty Lord's attributes are substances of divine attributes which bears no resemblance to the possible attributes and like the unseen essence, are unknown and beyond the reach of human knowledge.

    Keywords: unseen essence, simple truth, divine attributes, necessary being
  • Pages 995-1014
    Objectives

    This study aimed to explain faith and its semantic domain from Ibn Taymiyyah’s (d. 728/1328) point of view.

    Method

    The method used in this research was a combination of documentary-library and descriptive-analytical semantics. By referring to Ibn Taymiyyah’s primary sources, the term faith was first studied, and then the relationship between faith and its other companion and successor concepts from Ibn Taymiyyah’s point of view were extracted and analyzed semantically. Results and

    Conclusion

    One of the findings of the present study was that contrary to the Wahhabis who claim to follow Ibn Taymiyyah, Ibn Taymiyyah’s viewpoint had a lot of affinity with Shiite beliefs on the subject of faith. Proper explanation and promotion of Ibn Taymiyyah’s viewpoint on the subject of faith can provide an important platform for the formation of discourse and interaction with Salafi-takfiri’s fundamental groups.

    Keywords: ibn taymiyyah, salafis, faith
  • Pages 1015-1030
    Objectives

    The purpose of the present survey is to indicate the Ethical fundamentals of citizenship rights in imam Khomeini,s thoghts and it,s effect on  respect for citizenship rights.

    Method

    The method of the research is analytical and inferential based on Imam Khomeini, s works. Data collection is through library method.

    Results

    The results of the article indicate that ethical fundamentals in imam Khomeini,s thoghts are based on nature , Religious rationality , Intrinsic dignity and human development.

    Conclusion

    The author of the paper concludes that Divine ethics will lead to responsible presence of citizens in Islamic government with the aim of getting closer to God (proximity). The mentioned theory will increase political development, social freedom, multiple advocacy, Legality, tolerance and cognition, respect for individual and social rights and finally growth in Virtues, excellence and progress in Islamic society.

    Keywords: imam khomeini, ethical fundamentals, citizenship rights, citizenship ethics, political thought
  • Pages 1031-1072
    Objectives

    The purpose of this article is to extract the components of the concept of "Social Current" and "Study of (Social) Currents" from the theories of scholars.

    Method

    This article is written by descriptive and analytical method and by using library resources .And the approach is second-rate (Scientific Philosophy).

    Results

    Seven components of "Current" were developed from the viewpoints of the thinkers. They can provide a complete definition of "Study of currents".

    Conclusion

    "Study of (Social) Currents" is a new approach to teaching and researching historical, intellectual, and cultural topics. Unlike traditional methods, this approach is both appealing to audiences and close to the application stage. Based on the extracted components, the optimal definition of "Current" and "Study of currents" is formulated.

    Keywords: conceptology, current, Currentology, Currents studies, Studies of Social Currents
  • Pages 1073-1092
    Objectives

    The purpose of this essay is to properly defend the Takwani province of Ahl al-Bayt as one of the important teachings of the Shiites that has been criticized by the Iranian Salafists.

    Method

    In order to achieve this goal, a descriptive-analytical method is used, in which the reasons and doubts of the Salafists are first mentioned and then analyzed. 

    Results

    Contrary to the Iranian Salafist viewpoint, Ahl al-Bayt in terms of existential capacity, they are different from other human beings and, by the permission of God, are capable of possessing a formative occupation in the universe. Their mistake is in the selective and incomplete view of certain categories of religious scripture that are largely invalid.

    Conclusion

    The Salafist-Iranian claim as a result of belief in the development of Tawquinite Ahl al-Bayt such as exaggeration, idolatry and contradiction with traditions is false, and not only does this belief have no corruptions expressed by the Salafists but also religious proof. They are, and there is even some rational evidence that supports this point.

    Keywords: takvini province, iranian salafists, the prophet s household, immoderate beliefs, polytheism
  • Pages 1093-1109
    Objectives

    The purpose of this article is to present a major historical narrative of Morteza Motahhari and to explain its position in legitimizing the political discourse arising from the Islamic Revolution.

    Method

    In this descriptive-analytical study, the macro narrative of Motahari historiography has been analyzed and its role in political legitimacy and theoretical impact on the theoretical foundations of the Islamic Revolution has been studied.

    Results

    Motahari's historiographical system derived from Shi'i religious worldview and the Qur'an and hadiths, as the most important source of his historical attitude, has played an unmatched role and subsequently created a vast narrative that has evolved. The movement of history is explained by concepts such as nature, absence, imamate, evolution, spiritual evolution, and such.

    Conclusion

    This study has shown that Motahhari's historical thinking and his historical insight into legitimizing the Islamic Revolution in Iran have made an ideological and theoretical link and that the political phenomenon of revolution in Motahhari's view is an important component in continuing the process. History has been based on nature and Mahdism.

    Keywords: motahhari, grand-narrative, history, legitimacy, islamic revolution