فهرست مطالب

فصلنامه علوم حدیث
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 98، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید معارف، حسام امامی دانالو* صفحات 3-30

    در جوامع روایی، مجموعه‏‏ای از احادیث وجود دارند که بر اساس آن ها، آب، قلم، عقل، نور پیامبر اکرم9، ارواح ایمه:، مشیت الهی و حروف معجم به عنوان مخلوق اول معرفی شده اند که سبب تعارض ظاهری این اخبار است. در میان حدیث پژوهان دو رویکرد جمع و نقد نسبت به این احادیث وجود دارد؛ جمع به این صورت که موارد مذکور، نام‏‏های حقیقتی واحدند و نقد به این صورت که مضمون یکی را تایید و مدلول سایر موارد را رد کرده‏‏اند؛ اما شواهد متعددی همچون معنای لغوی کلمه «اول» که مخلوقات مذکور در احادیث به آن توصیف شده اند و کاربرد قرآنی - روایی آن، پذیرش هر دو رویکرد را با چالش روبه رو می‏‏کند. لذا در پژوهش حاضر جمع نوینی نسبت به این احادیث ارایه شده است؛ به این نحو که مقصود از معرفی مخلوقاتی متنوع تحت عنوان مخلوق اول در روایات، اشاره به شرافت و اهمیت آن ها و ضرورت توجه مسلمانان به مصادیق مخلوق اول بوده و نه معرفی مخلوق نخستین.

    کلیدواژگان: مخلوق اول، کنایه در حدیث، سنخیت خالق و مخلوق، تباین خالق و مخلوق، تعارض در روایات
  • فاطمه آلبوغبیش، حمیدرضا بصیری*، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 31-55

    اصطلاح «ده دوازده» در متون حدیثی، با عنوان روشی در معامله شناخته می شود. این اصطلاح به دلیل فاصله زمانی و ناآگاهی مترجم از ابعاد گفتمان متن، اغلب بدون هیچ تغییر یا توضیحی در متون ترجمه وارد شده و این عدم توجه باعث ایجاد گسست گفتمانی و انتساب دو حکم مغایر به این روش معامله شده است. برخی از ابزارهای گفتمان فرکلاف مانند نظام نقش گرای هلیدی می تواند در تحلیل و شناخت حکم این روش معامله موثر باشد؛ اما از آنجایی که امروزه گفتمان متن در متون دینی برای ما ناشناخته است، ابزارهای دیگری نیز چون شناسایی دال مرکزی، استخراج پیش انگاره، مطالعه همزمانی پویا، بررسی همنشین و جانشین های متن نیز در این پژوهش استفاده شده است. در نتیجه، با بررسی این موارد به نظر می رسد که ایمه اطهار: با تغییر گفتمان این اصطلاح به تغییر کاربرد آن اقدام کرده و آن را از معامله و بیعی فاسد به پیش معامله ای بدون اشکال مبدل ساخته اند.

    کلیدواژگان: غریب الحدیث، تحلیل گفتمان، ده دوازده، ترجمه حدیث، هلیدی
  • زهره شریعت ناصری*، علی صفری، محمدعلی مهدوی راد صفحات 56-78

    ملاک هایی که مفسران برای دلالت یابی آیات بر می گزینند در هر دوره متفاوت بوده است. در برخی از ادوار تاریخ تفسیر، روایت، تنها ملاک یا مهم ترین ملاک مقبول بوده و در برخی از دوره‏ها بافت کلام، بر روایت ترجیح یافته است. گاه نیز مفسران بین این دو قرینه، تعامل ایجاد کرده‏اند. مفسران بر اساس نوع ملاکی که پذیرفته‏اند، درباره آیات حوزه زنان در سوره نساء به نتایج معناداری دست یافته‏اند. مقاله حاضر به روش توصیف و تحلیل محتوای تفاسیر، این تعامل را پی گیری نموده است. نتیجه این بررسی نشان داده است که مفسران دوره معاصر در تعامل سیاق با روایت در اکثر موارد، سیاق را بر روایت ترجیح داده‏اند. در دلالت یابی آیات حوزه زنان در سوره نساء به طور کلی دو نوع تعامل مشاهده می شود: 1. تعامل مجموعی (عام)، 2. تعامل جزیی (خاص) و تعامل جزیی از بسامد بالاتری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: سیاق، روایت تفسیری، آیات زنان، سوره نساء
  • مصطفی امیری*، مهدی غلامعلی صفحات 79-111

    مساله اصلی پژوهش حاضر، تبیین و تحلیل «رجفه الشام» قبل از ظهور است. در صحنه تحولات فتنه شام قبل از ظهور، دو واژه «رجفه» و «خسف» به عنوان نشانه‏های کلیدی و سرنوشت‏ساز در حوادث قبل از تسلط سفیانی (اولین نشانه حتمی ظهور) بر دمشق سوریه بیان شده است؛ اگرچه درباره مصداق و معنای خسف، اتفاق نظر وجود دارد و به فرو رفتن زمین در منطقه حرستا و جابیه دمشق تعبیر شده است لکن درباره معنا و مصداق رجفه الشام، اختلاف نظر فراوان بوده و کماکان مبهم است. اهمیت فراوان «رجفه الشام» به عنوان «اولین» حادثه از سلسله حوادث منتهی به حاکمیت سفیانی مورد حمایت غربی ها بر دمشق سوریه قبل از ظهور، محل نزاع و گفتگوی علمی بین صاحب نظران و کارشناسان مهدویت قرار گرفته است. در این نوشتار، سه تفسیر در معنای «رجفه الشام»، یعنی: 1. حادثه زمینی (زلزله)، 2. حادثه آسمانی (حمله با سلاح مرگبار اتمی و قتل بیش از صد هزار نفر)، 3. جنگ در منطقه شام بیان گردیده و در پایان با توجه به کتب لغت، احادیث هم‏خانواده و قراین دیگر، معنای سوم اخذ گردید. بنابراین، وقوع زلزله بسیار بزرگ در مقیاس وسیع (احتمال اول) و نیز حمله با سلاح غیرمتعارف و مرگبار اتمی (احتمال دوم) قبل از ظهور در منطقه شام که در آن ‏واحد منجر به کشته شدن صد هزار نفر شود، منتفی است و رجفه الشام به معنای جنگ بین دو جبهه نظامی مخالف هم است که در ضمن «فتنه شام»، منجر به قتل فراوان انسان‏ها نیز خواهد شد. در این نوشتار از منابع اسنادی - کتابخانه ای استفاده شده و در چارچوب روش توصیفی - تحلیلی به رشته تحریر در آمده است.

    کلیدواژگان: امام مهدی7، نشانه ظهور، فتنه شام، سوریه، رجفه، رجفه الشام قبل از ظهور
  • معصومه ریعان * صفحات 112-140

    «تصحیف» و «إدراج» از نمونه‏های اضطراب حدیث و موجب آسیب فهم متن در روایات است. «تصحیف» به معنای تغییر یافتن بخشی از حدیث به کلمه یا عبارت دیگر و «ادراج» به معنای آمیختن کلام راوی با سخنان معصوم7 است. این عوامل موجب ابهام در معنای روایت و محل اختلاف و تعارض در اخبار گردیده و شنونده یا خواننده را از مراد جدی متکلم باز می‏دارد و بر حدیث‏پژوه لازم است با شناسایی این آسیب‏ها از پیامدهای استنتاجات غلط یا جانبدارانه در متن روایات جلوگیری نموده و مقصود از کلام معصوم را بازخوانی نماید. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی از طریق تاریخ‏گذاری متن و اسناد روایات، سه روایت را از منابع اهل سنت و شیعه در بحث «عدم خروج زنان از خانه» بررسی نموده و با شناسایی تصیحف و ادراج واژگان «متلفعات» به «تفلات»، «مسجد» به «مخدع» و «ثیاب الرقاق» به «ثیاب الرقاق» خلط معنای موجود را با رفع تصحیف و ادراج آن ها به موضع مخالف آن در «جواز خروج زنان از خانه» تبدیل نموده است.

    کلیدواژگان: تصحیف، إدراج، تفلات، مخدع، ثیاب الرقاق، تاریخ‏گذاری
  • سیده سکینه موسوی، محمد مهدی تقدیسی*، سیده فاطمه حسینی میرصفی صفحات 141-160

    پدیده غلو و تسامح در نقل از غالیان و افراد متهم به غلو به عنوان یکی از عواملی که اعتبار احادیث شیعی را تهدید می کند، مطرح شده است. صالح بن سهل از جمله راویان احادیث شیعه است که از سوی برخی رجالیان، غالی معرفی شده است؛ در حالی که برخی دیگر او را بری از غلو و از یاران میانه رو امام7 و در بالاترین درجه حسن دانسته‏اند. همسو بودن احادیث موجود این راوی با باورهای امامیه و نیز وجود روایات منافی با غلو در میان آن ها موید دیدگاه دوم است. از آنجا که مستند ما روایات موجود صالح بن سهل در تفاسیر روایی شیعه است و بر اساس این مستندات، روایتی که دال بر غلو باشد، وجود ندارد، می توان گفت نسبت دادن غلو به این راوی بنا بر اتهامی است که صحیح به نظر نمی رسد و استفاده از این روایات - که او در سلسله راویانش قرار گرفته - بلامانع است.

    کلیدواژگان: راویان، غلو، اتهام، شیعه، صالح بن سهل
  • فریبرز حسین جانزاده، محمد شایگان مهر، صدیقه بزرگنیا* صفحات 161-184

    منظورشناسی به مطالعه منظور پاره‏‏گفتار‏‏هایی می‏‏پردازد که میان پیام‏‏رسان و پیام‏‏گیر رد و بدل می‏‏شود. بر اساس این دانش هر پاره‏‏گفتار می‏‏تواند در بافت های مختلف حامل نقش های متفاوتی باشد. مایکل هلیدی (1973م) از نظریه پردازان این عرصه، نقش های معنایی - منظوری زبان را هفت نوع معرفی نمود و بر این باور است که این هفت نقش زبانی را می‏‏توان در تمامی گونه های کاربردی زبان ردیابی کرد. در احادیث نبوی و ایمه معصوم: پاره‏‏گفتارهای متعددی درباره زن وجود دارد که نقش‏‏های زبانی آن ها، بدون درنظر گرفتن بافت کلام، باعث خدشه‏‏دار شدن وجهه اجتماعی زن می‏‏شود. در این پژوهش تلاش می‏‏شود مجموعه این احادیث - که در کتاب من لایحضره الفقیه جمع‏‏آوری شده ‏‏است - از این منظر بررسی شود. نتایج نشان می‏‏دهد که از مجموع 960 پاره‏‏گفتاری که درباره زنان در این کتاب روایت شده است، بیشترین بسامد مربوط به نقش اطلاع‏‏رسانی (%41) و اکتشافی (%33) است. این آمار بیان گر آن است که ابلاغ پیام خاص مرتبط با زن (اطلاع‏‏رسانی) و یا پرسش از مسایل فقهی و شرعی (اکتشافی) درباره وی، نه تنها باعث تنزل جایگاه اجتماعی وی نیست، بلکه در بسیاری از پیام‏‏ها نقش وی را به عنوان کنش گر در یک جامعه زبانی برجسته می‏‏سازد.

    کلیدواژگان: زن، کتاب من لایحضره الفقیه، منظورشناسی، مایکل هلیدی، اطلاع‏‏رسانی، اکتشافی
  • وحید حاتمی شندی*، محسن زندی، عباس بخشنده بالی صفحات 185-207

    توجه به «عیوب نفس(خود)» یکی از مفاهیم مهم در روایات است که بیشتر شارحان برداشتی صرفا اخلاقی از آن ارایه داده اند. میان دو مفهوم توجه به «عیوب نفس» در روایات و «سهم خود» نیکولز در اصلاح روابط همسران رابطه نزدیکی وجود دارد. پرسش اصلی تحقیق این است که نتایج حاصل از تطبیق دو مفهوم توجه به «عیوب نفس» در روایات و «سهم خود» نیکولز در اصلاح و بهبود روابط همسران کدام اند؟ یافته های تحقیق این است که این مفهوم غیر از این که دارای ارزش اخلاقی است، به عنوان یک اصل در تنظیم رفتارهای میان فردی زوج ها نیز کاربرد دارد. از سویی دیگر، در آموزه های اسلامی، غیر از تبیین این مفهوم، راهکارهایی نیز برای تسهیل «توجه به سهم خود» بیان شده است که موجب افتراق نسبت به دیدگاه نیکولز است. روش گردآوری داده ها، مبتنی بر بررسی اسناد کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی متون است.

    کلیدواژگان: اصلاح روابط همسران، سهم خود، توجه به عیوب نفس، زوج درمانی
  • سید ابوالحسن نواب*، حیدر حب الله صفحات 208-224

    قاعده زرین اخلاقی، از جمله قواعدی است که در میان همه ادیان - به ویژه ادیان ابراهیمی - حضور دارد. این قاعده، به شکل گیری گونه ای از ارتباطات و تعاملات بین پیروان ادیان مختلف و حتی بین افراد مختلفی که در دین و مذهب و اندیشه و ملیت و زبان و... یکسان نیستند کمک کرده است.در این پژوهش دنبال این هستیم در کنار اشاره به برخی از آیات قرآن کریم به بررسی احادیث و روایاتی که می تواند این نظریه را تایید کند پرداخته ایم و بدین نتیجه رسیدیم که قاعده زرین به عنوان یک قاعده کلی برای سلوک و تعامل با دیگران، معتبر است و با همراهی دیگر قواعد اخلاقی، نشان می دهد که اسلام، از پیروان خویش می خواهد تا با غیر هم کیشان خود، به گونه ای تعامل کنند که دوست دارند آنان با پیروان اسلام، تعامل نمایند. این قاعده می تواند موجب بهره مندی اقلیات دینی و مذهبی از حقوق سیاسی شان گردد. همچنین برای خروج از این قاعده، نیازمند دلیل و استثنایاتی هستیم که مستند به ارزشهای مورد اهتمام اسلام است.

    کلیدواژگان: اخلاق، غیر هم کیش، روایات، قاعده زرین اخلاقی
|
  • Majid Ma’Aref, Hesam Emami Danalou * Pages 3-30

    There exists in hadith collections a set of traditions based on which water (mā’), pen (qalam), wisdom (‘aql), Prophet Muhammad’s light (nūr rasūlallāh), the Infallible Imams’ souls (arwāḥ al-a’immah), divine decree (mashiyyah) and the letters of the alphabet (ḥurūf al-mu‘jam) have been introduced as awwal makhlūq (the first creature), a fact that caused apparent contradiction between these traditions. There are two approaches with respect to these hadiths among the scholars of hadith which are called jam‘ (reconciliation) and naqd (criticism). The term jam‘ denotes that these cases are real names, while the term naqd denotes that the context of one tradition is approved while the purport of the rest is rejected, however, many indications like the literal meaning of the term awwal (the first) by which the creatures mentioned in the hadiths have been described, as well as its Qur’anic-narrative application make it difficult to accept either of the approaches. Therefore, in the present study a novel reconciliation for this kind of hadiths has been suggested. By introducing such various creatures under the title of awwal makhlūq (or awwal mā khalaq allāh) in traditions, their nobleness and significance as well as the necessity of the Muslims’ attention to the instances of awwal makhlūq are meant and not the introduction of the first creature.

    Keywords: awwal makhlūq, metonymy in hadiths, general resemblance between Creator, creature, heterogeneousness between Creature, contradiction in traditions
  • Fatemeh Aalboughobaysh, Hamid Reza Basiri *, Muhammad Kazem Rahman Setayesh Pages 31-55

    The [Persian] term "dah dawāzdah" (lit. ten twelve i.e. the capital is 10 and the capital plus profit is 12, and thus the profit is 20%) in the hadith literature (e.g. al-Kāfī, vol. 5, p. 197, h. 2-3) is known as a method of trading. This term because of the translator's temporal interval [of 13 centuries) and ignorance about the dimensions of the text discourse, has mostly crept into texts translated [into Persian] without any change or explanation. This ignorance has caused a discourse rupture and applying two contradictory verdicts to this way of trading. Therefore, certain discourse tools of [Norman] Fairclough, such as [Michel] Halliday's Functional System can be effective in analyzing and recognizing the rule of this way of trading. But since today the discourse of the text in religious texts is unknown, some other tools (of text analysis) such as nodal point, extracting the presupposition, dynamic synchronic study, and the study of paradigmatic and syntagmatic elements of the text, have been used in this research.  As a result, it seems that the Pure Imams (‘a.s.) have changed the discourse of this term and this way have changed its application. Consequently, they have turned an invalid transaction (i.e. capital plus profit with mention of percentage ratio) to a valid deal or transaction (i.e. fixed price regardless of the capital).

    Keywords: Gharīb al-ḥadīth, discourse analysis, dah dawāzdah, [Persian] translation of hadith, Halliday, hadiths
  • Zohreh Shari’At Naseri *, Ali Safari, Muhammad Ali Mahdavi Rad Pages 56-78

    The criteria applied by the exegetes to infer the denotations of the verses have varied in different periods. In some periods of the history of exegesis the only criterion or the most important accepted one has been the tradition, while in some other periods the context has taken precedence over the tradition. At times the exegetes let these two indications interact. Based on the type of the applied criterion, the exegetes have achieved meaningful results about the verses dealing with the women in the fourth surah of the Qur’an. Having applied a descriptive-analytical approach regarding the content of exegeses, this article follows up this interaction. The result of this study indicates that in the issue of interaction of the context with the traditions the contemporary exegetes, in particular, have mostly preferred the context to the traditions. Generally speaking, two types of interaction are seen in the issue of inferring of the denotation of verses of the fourth surah of the Qur’an in the field of the women: 1) collective interaction (general), 2) slight interaction (particular) and that the latter has been more frequent.

    Keywords: Siyāq (context), interpretative traditions, verses pertaining to women, the fourth Surah
  • Mustafa Amiri *, Mahdi Gholam Ali Pages 79-111

    The main problem of this study is explaining and analyzing rajfat al-Shām prior to Imam Mahdi's reappearance. In the scene of the developments of fintnat al-Shām prior to Imam Mahdi's reappearance the two terms of rajfah and khasf have been explained as the key and crucial signs among the incidents prior to the domination of Sufyānī over Damascus (Syria) (the first definite sign of reappearance). Although there is a complete agreement about the meaning and instance of khasf, that is, it has been defined as being sunk into the ground in the region of Harasta or Jabiyah in [the suburbs of] Damascus, however, there exists a big diversity of opinions about the meaning and instance of rajfat al-Shām and the issue is still ambiguous. The high importance of rajfat al-Shām as the "First'" incident leading to Sufyani's domination backed by the westerners over Damascus (Syria) prior to the Mahdi's reappearance, has become a matter of controversy and caused academic dialogue among the experts and scholars of Mahdiism. In this article three interpretations for meaning of rajfat al-Shām are given: 1) a terrestrial incident (earthquake), 2) a celestial incident (attack with atomic fatal weapon causing more than hundred thousand people perish), 3) war in the territory of Sham (Syria). Taking into account the lexicons, cognate hadiths belonging to the same family, and other indications, the third interpretation was approved. Therefore, occurrence of a high scale enormous earthquake (the first probability), also attack with unconventional fatal atomic weapons (the second probability) prior to the reappearance in the Sham region causing the immediate killing of hundred thousand people are negated. So rajfat al-Shām means the war between two hostile military fronts that will result in numerous killing of humans within fitnat al-Shām. In this article – compiled in descriptive-analytical method - documentary and library-oriented sources have been used.

    Keywords: Imam Mahdi, sign of reappearance, fitnat al-Shām, Syria, rajfah
  • Ma’Soumeh Ree’An * Pages 112-140

    Taṣḥīf and idrāj are from among the instances of iḍṭirāb al-ḥadīth (disturbance of tradition) causing disorder in the comprehension of the text of traditions. Taṣḥīf means partial alteration of the hadith due to misreading; and idrāj means mixing the narrator's words with those of the infallible figure. These factors cause ambiguity in the meaning of the tradition and bring about difference and contradiction in the reports and consequently, the audience or the reader will fail to learn what the speaker has seriously meant. It is incumbent, therefore, upon the scholars of hadith to recognize these damages and this way to prevent the consequences of misunderstanding and invalid or partial deductions in the text of traditions and to understand the purpose of the Infallibles’ discourse. Having applied a descriptive-analytical method this article has investigated through dating the text and the isnads of the traditions three traditions regarding “impermissibility of leaving home for women” in both Sunni and Shi‘a sources. It detected taṣḥīf and idrāj with regard to the terms “mutalaffi‘āt” (covered or wrapped in their robes) vs “tafilāt” (spit) and “masjid” (praying room) vs “mikhda‘” (chamber) and “thiyābar-riqāq” vs “thiyābir-riqāq” and then has changed the present misunderstanding to an opposite stance that is permissibility of leaving home for women by removal of taṣḥīf and idrāj.

    Keywords: Taṣḥīf, idrāj, tafilāt, mikhda‘, thiyāb al-riqāq, dating
  • Seyyedeh Sakineh Mousavi, Muhammad Mahdi Taqdisi *, Seyyedeh Fatemeh Husayni Mir-Safi Pages 141-160

    The phenomenon of extremism (ghuluww) and the leniency (tasāmuḥ) in quoting the extremists (ghulāt) and those hadith transmitters who are accused of ghuluww has been mentioned as one of the factors threatening the liability of the Shi‘a hadiths. Ṣāliḥ ibn Sahl is among those Shi‘a hadith transmitters that has been introduced by certain Rijal experts as a ghālī (extremist) while some others deem him free of ghuluww and mention him among the moderate disciples of the Imam enjoying the highest rank of goodness (ḥusn).  Conformity of the extant hadiths transmitted by this narrator with the Imami creeds as well as the existence of traditions denying the ghuluww among them confirm the second viewpoint. Since our evidence and documentation are the extant traditions of Ṣāliḥ ibn Sahl in the Shi‘a hadith-oriented exegetes and on this basis no tradition denoting ghuluww exists therein, it can be said that attribution of ghuluww to this rāwī (hadith transmitter) is based on an accusation which does not seem to be true. Therefore, there is no harm to rely on traditions he is contained in their isnads.

    Keywords: hadith transmitters, ghuluww, accusation, Shi‘a, Ṣāliḥ ibn Sahl
  • Fariborz Husaynjan-Zadeh, Muhammad Shayegan-Mehr, Seddiqeh Bozorg-Niya * Pages 161-184

    Pragmatics deals with the study of the purpose of those utterances exchanged between a messenger and those who receive his/her messages. Based on this knowledge the same utterance can convey different functions in different contents. Michael Halliday (1975) who is a pragmatics theorist has introduced the semantic and purpose-oriented functions of language in seven types and believes that these seven linguistic functions can be traced in all applied types of language. The hadiths quoted from the Prophet (ṣ.‘a.w) and the Infallible Imams (‘a.s.) contain numerous utterances about women, linguistic functions of which regardless of the context will harm the social prestige of women. It is attempted in this study to investigate from this perspective a collection of these hadiths extracted from Kitāb Man lā-Yaḥḍuruh al-Faqīh. The results of this investigation indicate that out of 960 utterances about women quoted in this book the functions that enjoy the highest frequency include the ‘representational’ (41%) and ‘heuristic’ (33%) functions. This statistics indicates that to convey a particular message pertaining to women (representational function) or the  inquiries about legal and canonical issues pertaining to women (heuristic function) not only would not cause the decline of women's social status but also would cause, in many of the messages, emphasis on their functions as performers in a linguistic community.

    Keywords: Women, Kitāb Man lā-Yaḥḍuruh al-Faqīh, pragmatics, Michael Halliday, representational function, heuristic function
  • Vahid Hatami Shendi *, Mohsen Zandi, Abbas Bakhshandeh Bali Pages 185-207

    Attention to “one’s faults” is one of the significant concepts in the traditions about which most of the commentators have suggested a merely moral understanding. There exists a close relation between the two concepts of attention to “one’s faults” in the traditions and Nichols’ “one's share” [theory] in rectifying the relations of the spouses. The main question of this study is “What are the results gained from comparing the two concepts of attention to “one's faults” in the traditions and Nichols' “one's share” [theory] in rectification and improvement of the spouses’ relations?” The findings of this study indicate that in addition to the fact that this concept has moral value, it is used as a principle in regulating the inter-personal behaviors of the spouses. On the other hand, other than explanation of this concept, there have been explained in Islamic teachings strategies to facilitate “attention to one’s share” which cause differentiation with Nichols’ viewpoint. The method of collecting information applied in this article is based on the study of library-oriented documents and the descriptive-analytical method of the texts.

    Keywords: rectification of the relations of spouses, one’s share, attention to one's faults, spouse-therapy
  • Abul-Hasan Navvab *, Haydar Hubbullah Pages 208-224

    The Golden Rule is among those rules that is present in all religions in general, and in Abrahamic religions in particular. This rule has contributed to the formation of a kind of relation and interaction between the followers of different religions, even between different individuals who do not profess the same religion or denomination, nor do they possess the same thought and nationality or speak the same tongue. In this article we attempt to refer to some of the verses of the Holy Qur’an and analyze those hadiths and traditions that can approve this theory. We have concluded that the Golden Rule is valid as a general rule for treatment and interaction with other individuals. It indicates, along with other moral rules, that Islam demands its followers to interact those who are not fellow Muslims, in the same way that they themselves want to be interacted. This rule can pave the way for the religious and denominational minorities to enjoy their political rights. To disregard this rule, one is in need of evidence and exceptions that are supported by the values underlined by Islam.

    Keywords: Golden Rule, interaction with individuals who are not one’s co-religionists, religious, denominational minorities