فهرست مطالب

روان پرستاری - سال هشتم شماره 6 (پیاپی 42، بهمن و اسفند 1399)

نشریه روان پرستاری
سال هشتم شماره 6 (پیاپی 42، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نگار ظهری*، حمیدرضا صمدی فرد صفحات 1-10
    مقدمه

    سلامت جنسی یکی از جنبه های اصلی سلامت فردی است که همسران را در همه مراحل زندگی، تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت جنسی در بین زوجین بر اساس منبع کنترل، حمایت اجتماعی و فراهیجان صورت پذیرفت.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین شهر اردبیل در سال 1398 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 120 نفر (60 زن و شوهر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای منبع کنترل راتر (1966)، حمایت اجتماعی زیمت (1988)، فراهیجان میتمنسگرابر و همکاران (2009) و مقیاس سلامت جنسی معنوی پور (1388) استفاده شد. داده ها با روش های ضریب هبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS18 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین منبع کنترل، حمایت اجتماعی و فراهیجان با سلامت جنسی در بین همسران رابطه معناداری وجود دارد (05/0p<). همچنین نتایج نشان داد منبع کنترل، حمایت اجتماعی و فراهیجان در مجموع قادرند 57 درصد از واریانس سلامت جنسی را در زوجین تبیین کنند (05/0p<).

    نتیجه گیری

    سلامت جنسی زوجین با متغیرهای منبع کنترل، حمایت اجتماعی و فراهیجان پیش بینی شدنی است، بنابراین پیشنهاد می شود که روان شناسان و متخصصان حوزه سلامت برای بهبود سلامت جنسی همسران به نقش این متغیرها توجه بیشتری کنند. همچنین پژوهشگران، انجام مطالعات بیشتر در زمینه ی سلامت جنسی همسران را توصیه می کنند.

    کلیدواژگان: منبع کنترل، حمایت اجتماعی، فراهیجان، سلامت جنسی، زوجین
  • مریم آخوندی، میترا کامیابی*، احمدرضا صیادی، زهرا زین الدینی صفحات 11-19
    مقدمه

    ذهن آگاهی فرایندی درمانی است که بر توجه هدفمند، غیر قضاوتی، همراه با پذیرش تجارب و اعتراف به آن و زیستن در لحظه اشاره دارد.  این پژوهش به منظور بررسی اثر بخشی آموزش ذهن آگاهی بر سخت رویی روانشناختی و استرس ادراک شده دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش کار

    روش این تحقیق نیمه تجربی و به روش پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را کلیه ی دانشجویان دختر رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تشکیل دادند. نمونه ی پژوهش شامل 30 نفر که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامه های سخت رویی روانشناختی کوباسا (1979) و استرس ادراک شده (2005) قبل و بعد از مداخله پاسخ دادند. گروه آزمایش  به مدت 8 جلسه 80 دقیقه ای (هفته ای یک بار) تحت  درمان مدیریت ذهن آگاهی محور کابات ذین (2000) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. نمرات آزمودنی ها با استفاده از میانگین، انحراف معیار و تحلیل کوواریانس و به کمک نرم افزار -22 SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد بین نمرات سخت رویی روانشناختی در مرحله پیش آزمون (53/6±30/66) و پس آزمون (12/7±88/89) (01/0P<) تفاوت معناداری را نشان داد. همچنین در نمرات استرس ادراک شده در مرحله پیش آزمون (46/4±31/28) و پس آزمون (24/5±73/21) (01/0P<) در گروه آزمایش پس از اجرای مداخله تفاوت معناداری مشاهده شد. این تفاوت در گروه کنترل مشاهده نشد.  

    نتیجه گیری

    از آنجا که آموزش ذهن اگاهی بر افزایش سخت رویی روانشناختی و و استرس ادراک شده موثر است می توان از این نوع آموزش می توان برای کاهش  استرس ادراک شده تحصیلی و افزایش سخت رویی دانشجویان رشته ی پرستاری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سخت رویی روانشناختی، و استرس ادراک شده، دانشجویان پرستاری
  • معصومه برزگر، علی مصطفی زاده، حسین حبیب زاده*، مولود رادفر، حمیدرضا خلخالی صفحات 20-28
    مقدمه

    فرسودگی شغلی معمولا به‌عنوان یک پاسخ طولانی‌مدت به عوامل استرس زا و عواطف بین فردی است که با خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و کاهش موفقیت شخصی مشخص می گردد. پژوهش حاضر باهدف قدرت پیشگویی کنندگی استرس شغلی بر فرسودگی شغلی پرستاران شاغل در بخش های اورژانس مراکز آموزشی- درمانی ارومیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت 120 نفر از پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های آموزشی ارومیه (150 پرستار) در سال 98-1397 که با روش نمونه گیری طبقه‌بندی‌شده انتخاب شدند، انجام گرفت. برای گردآوری داده ها از چک‌لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه های فرسودگی شغلی ماسلاچ و مقیاس استرس پرستاری استفاده‌ گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS ورژن 17 و با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه‌وتحلیل ‌شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین و انحراف معیار استرس شغلی و فرسودگی شغلی کل به ترتیب 11/47± 89/62 و 19/66 ± 66/81 بود. از بین متغیرهای دموگرافیک موردبررسی، فرسودگی شغلی با جنسیت و سمت افراد و استرس شغلی با سن و سمت افراد ارتباط آماری معنی دار داشتند (0/05>P). همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که بین استرس شغلی کل و تمامی حیطه های آن با فرسودگی شغلی کل و ابعاد سه گانه آن ارتباط آماری معنی داری وجود دارد (0/000>P). علاوه براین رگرسیون چندگانه خطی نشان داد که استرس شغلی می تواند فرسودگی شغلی را در این پرستاران پیش بینی کند.

    نتیجه‌گیری

    استرس شغلی می تواند پیش بینی‌کننده فرسودگی شغلی باشد، بنابراین توصیه می شود در پیشگیری و کاهش فرسودگی شغلی، این عامل به‌دقت موردتوجه قرار گیرد و با تهیه برنامه های آموزشی و مداخله ای به‌منظور اصلاح و تغییر محیط کاری پرستاران به‌سلامت محیط شغلی آنان کمک کرد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، استرس شغلی، اورژانس، پرستاری، ماسلاچ
  • سارا باقری، رویا کوچک انتظار*، شیرین نیرومنش، فریبا حسنی صفحات 29-36
    مقدمه

    وجود مشکلات و بیماری های روانی در دوران بارداری، علاوه بر بر زن باردار بر جنین نیز تاثیر منفی می گذارد و شیوع افسردگی در دوران بارداری بیشتر از جمعیت عمومی زنان است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین نشخوار فکری و اجتناب تجربه ای با افسردگی دوران بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زنان افسرده باردار مراجعه کننده به بیمارستان یاس وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1398 بودند. تعداد 150 نفر پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های نشخوار فکری نولن- هوکسما و مارو، اجتناب تجربه ای بوند و همکاران و افسردگی دوران بارداری کاکس و همکاران جمع آوری و با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل گام به گام به کمک نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نشخوار فکری (472/0=r) و اجتناب تجربه ای (424/0=r) با افسردگی دوران بارداری رابطه مثبت و معنادار داشتند. همچنین، متغیرهای نشخوار فکری و اجتناب تجربه ای توانستند 1/28 درصد از تغییرات افسردگی دوران بارداری را تبیین کنند که سهم نشخوار فکری بیشتر از اجتناب تجربه ای بود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، نشخوار فکری و اجتناب تجربه ای نقش موثری در پیش بینی افسردگی دوران بارداری داشتند. بنابراین، برنامه ریزی برای کاهش نشخوار فکری و اجتناب تجربه ای در زنان باردار از طریق کارگاه های آموزشی جهت کاهش افسردگی دوران بارداری ضروری است.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، افسردگی دوران بارداری، نشخوار فکری
  • مهدی خان آبادی*، فردوس مهدی زاده، فریبا طبخی صفحات 37-52
    مقدمه

    کیفیت زندگی زناشویی زوج ها در ایران ارتباط نزدیکی با رابطه و عملکرد خانواده های اصلی زوج ها دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش خانواده های اصلی در کیفیت زندگی زناشویی زوج های نابارور است.

    روش کار

    این پژوهش با رویکردکیفی انجام شده وداده ها از طریق روش مصاحبه اکتشافی نیمه ساختاریافته با 15 زوج نابارور که به صورت هدفمند از بین مراجعه کنندگان به مرکز درمان ناباروری یزد انتخاب شده بودند انجام شد. داده های به دست آمده از هر مصاحبه در بار دوم به وضعیت اشباع رسید.برای کدگذاری و تحلیل داده ها از شیوه تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    باتوجه به تحلیل پاسخ های ارایه شده، ابعاد نقش خانواده های اصلی در کیفیت زندگی زناشویی زوج های نابارور را می توان در 129 مفهوم اولیه، 22 مقوله، 9 مضمون فرعی و چهار مضمون اصلی شامل «مواجهه آگاهانه و مدبرانه خانواده ها با ناباروری»، «حمایت و مساعدت همه جانبه خانواده ها»، «سلامت و رابطه حسنه خانواده های اصلی» و«نقش خانواده ها در سازگاری زوج و پایداری ازدواج» طبقه بندی کرد.

    نتیجه گیری

    سلامت خانواده های اصلی یک زوج نابارور و حمایت اجتماعی از آنان از طریق پذیرش مشکل ناباروری زوج و همدلی و همفکری با زن و شوهر، می تواند در سازگاری بهتر آنان با این بحران نقش موثری ایفا کند. نتایج این تحقیق می تواند به زوج درمانگرانی که در حوزه آموزش و مشاوره با زوج های نابارور مشغول به کار هستند در زمینه توجه جدی به سیستم خانواده اصلی در این رابطه و مداخلات مربوطه  و همچنین به زوج ها و خانواده های اصلی در راستای کمک به افزایش سطح رضایت از رابطه موثر و کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: خانواده های اصلی، کیفیت زندگی زناشویی، زوج های نابارور، تحلیل مضمون
  • محمدتقی بادله شموشکی*، هاجر صالحی یانسری، الهه صادقی صفحات 53-61
    مقدمه

    پرستاران با عوامل استرس زای متعددی در حرفه خود روبرو هستند که می تواند علاوه بر تهدید سلامتی بر توانمندی شغلی آنها  نیز تاثیر گذاشته و باعث کاهش کیفیت عملکرد آنها شود . هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش استرس شغلی پرستاران می باشد.

    روش کار

    این پژوهش  نیمه تجربی ، به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است . جامعه آماری کلیه پرستاران بخش های مختلف مرکز آموزشی درمانی پنج آذر شهر گرگان در سال 1397 بود. از این تعداد 40 نفر به صورت هدفمند انتخاب سپس به صورت تصادفی به دو گروه  کنترل و آزمایش تقسیم شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه استرس شغلی پرستاران و مداخله , شامل 8 جلسه 5/2 ساعته و  هفتگی ، آموزش استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS17   در سطح آماری 05/0 درصد(p≤ 0.05) تجزیه و تحلیل شد. 

     یافته ها

    طبق نتایج این پژوهش بین میانگین نمرات استرس شغلی در دو سطح پیش آزمون (52/105)و پس آزمون(94/83) در گروه آزمایش تفاوت معناداری وجود دارد ،در حالی که این تفاوت در گروه کنترل مشاهده نشد (پیش آزمون29/103 و پس آزمون 60/100) ؛ همچنین حدود 55%  از تغییرات در نمره پس آزمون استرس شغلی، حاصل تاثیر استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی بود. این یافته ها بیانگر موثر بودن این برنامه آموزشی در کاهش استرس شغلی پرستاران بود.

    نتیجه گیری

    به کار بردن روش های درمانی کوتاه مدت و کم هزینه برای کاهش استرس شغلی پرستاران  امری ضروری است چرا که پرستاران در مقایسه با سایر مشاغل، استرس شغلی بالاتری را تحمل می کنند. باتوجه به نتایج پژوهش حاضر درمان گروهی استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند گزینه مناسبی برای کاهش استرس شغلی در پرستاران  باشد.

    کلیدواژگان: استرس زدایی مبتنی بر ذهن آگاهی- استرس- استرس شغلی - پرستاران
  • مهتاب اردشیرزاده، سعید بختیارپور*، رضوان همایی، زهرا افتخار صعادی صفحات 62-71
    مقدمه

    طلاق باعث کاهش سلامت هر یک از زوجین به ویژه زنان می شود و یکی از روش های درمانی برگرفته از موج سوم روان درمانی که درباره آن پژوهش های اندکی انجام شده شفقت درمانی است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شفقت درمانی بر انسجام خود، سازگاری پس از طلاق و افکار خودآیند منفی در زنان مطلقه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان مطلقه مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 1398 بودند که از میان آنان 40 نفر پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با شفقت درمانی آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با کمک مقیاس های انسجام خود، سازگاری پس از طلاق و افکار خودآیند منفی جمع آوری و با آزمون های خی دو، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار پیش آزمون انسجام خود گروه آزمایش 71/2±00/16 و گروه کنترل 89/2±45/16 و پس آزمون آنها به ترتیب 88/2±10/20 و 80/2±90/15 بود. میانگین و انحراف معیار پیش آزمون سازگاری پس از طلاق گروه آزمایش 48/16±60/205 و گروه کنترل 53/15±70/201 و پس آزمون آنها به ترتیب 27/14±40/224 و 61/13±80/199 بود. میانگین و انحراف معیار پیش آزمون افکار خودآیند منفی گروه آزمایش 44/9±70/76 و گروه کنترل 16/13±55/75 و پس آزمون آنها به ترتیب 68/7±45/68 و 07/13±10/76 بود. دیگر یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر تحصیلات، سن، تعداد فرزند و مدت طلاق تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P). علاوه بر آن، شفقت درمانی باعث افزایش انسجام خود (001/0>P ,18/263=F) و سازگاری پس از طلاق (001/0>P ,95/289=F) و کاهش افکار خودآیند منفی (001/0>P ,70/90=F) در زنان مطلقه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اثربخشی شفقت درمانی بر افزایش انسجام خود و سازگاری پس از طلاق و کاهش افکار خودآیند منفی بود. در نتیجه، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از روش شفقت درمانی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت به ویژه افزایش انسجام خود و سازگاری پس از طلاق و کاهش افکار خودآیند منفی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: افکار خودآیند منفی، انسجام خود، سازگاری، شفقت درمانی، مطلقه
  • مژده عربی بم، علی نویدیان، رقیه کیخا* صفحات 72-83
    مقدمه

    مراقبین بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بعد از ترخیص بیماران اغلب احساس ناتوانی و تجربه اضطراب، افسردگی و استرس دارند. هدف از این پژوهش، تعیین تاثیر آموزش روانی با تلفن همراه بر استرس مراقبین خانوادگی بیماران ترخیص شده مبتلا به اختلال دوقطبی می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی دوگروهه با طرح پیش آزمون-پس آزمون است که در سال 1398 در مرکز آموزشی درمانی بهاران زاهدان انجام گرفت. به روش نمونه گیری آسان (در دسترس) انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه برابر کنترل(45) و مداخله(45) تخصیص یافتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه 14 سوالی استرس کوهن بود. برای گروه مداخله، آموزش از طریق تلفن همراه بصورت تلفنی و پیامک یک روز درمیان بمدت 20 روز بعد از ترخیص انجام گردید و برای گروه کنترل هیچگونه آموزشی صورت نگرفت. میزان استرس مراقبین قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه اندازه گیری و مقایسه شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های کای دو، t مستقل و t زوجی تجزیه و تحلیل شد و نیز مقدار p-value<0.05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو گروه از نظر ویژگی های فردی اجتماعی همگون بودند و میانگین میزان استرس در گروه مداخله در پیش آزمون 70/29 با انحراف معیار 14/7و در گروه کنترل 52/29 با انحراف معیار 14/7 بود.  میانگین میزان استرس در گروه مداخله در پس آزمون 12/26 با انحراف معیار 53/6 و در گروه کنترل 65/30 با انحراف معیار 11/7 بود(p-value<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه تاثیر ارایه آموزش روانی با استفاده از تلفن همراه را در کاهش استرس مراقبین خانوادگی بیماران ترخیص شده مبتلا به اختلال دوقطبی تایید می کند. توصیه می شود از این روش درجهت کاهش استرس این افراد استفاده شود.

    کلیدواژگان: استرس، اختلال دوقطبی، آموزش روانی خانواده، تلفن همراه
  • راضیه زاهدی، مینا مجتبایی*، امین رفیعی پور صفحات 84-94
    مقدمه

    زنان نابارور در زندگی شخصی با مشکلات فراوانی مواجه هستند و ناباروری با آسیب های روانشناختی فراوانی از جمله افزایش تنیدگی و استرس همراه است که نیاز به استفاده از مداخله های روانشناختی دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر راهبردهای مقابله با استرس در زنان نابارور انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان نابارور مراجعه کننده به کلینیک ناباروری ابن سینا شهر تهران در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). هر یک از گروه های آزمایش به تفکیک 10 جلسه 90 دقیقه ای با روش های واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس راهبردهای مقابله با استرس اندلر و پارکر جمع آوری و با روش های خی دو، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر سن، تحصیلات و مدت ناباروری تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P)، اما بین دو روش در بهبود راهبردهای مقابله با استرس آنها تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر افزایش راهبرد مساله مدار و کاهش راهبردهای هیجان مدار و اجتنابی در زنان نابارور و عدم تفاوت بین دو روش بود. در نتیجه، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از هر دو روش مذکور در کنار سایر روش های درمانی برای کاهش آسیب های روانشناختی به ویژه بهبود راهبردهای مقابله با استرس استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، راهبردهای مقابله با استرس، زنان نابارور، واقعیت درمانی
  • لیلا برون، فرح نادری*، علیرضا حیدری، سعید بختیارپور، پروین احتشام زاده صفحات 96-105
    مقدمه

    کودکان در مقایسه با بزرگسالان به شکل متفاوتی سوگ را تجربه می کنند. بر این اساس درمان مشکلات این کودکان نیز باید مناسب با شرایط آنها باشد. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی نمایش درمانی و موسیقی درمانی براختلال خواب کودکان مبتلا به سوگ بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی همراه با  پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل همه کودکان مبتلا به سوگ مراجعه کننده به کلینیک های روان شناختی شهر اهواز در مقطع زمانی 4 ماهه در سال 1396 به تعداد 93 نفر بودند. بر اساس ملاک های ورود، تعداد 45 کودک دختر و پسر دارای علایم سوگ انتخاب و به شیوه کاملا تصادفی در گروه های آزمایشی نمایش درمانی، گروه آزمایشی موسیقی درمانی و گروه کنترل (هرگروه15 کودک) گماشته شدند. ابزار پژوهش با مقیاس اختلال خواب (اوونز و همکاران،2000) (CSHQ) بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری با استفاده از نرم افزار spss-21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که هر دو درمان نمایش درمانی (پیش آزمون 33/7±33/75 و پس آزمون37/5±53/56) و موسیقی درمانی (پیش آزمون 47/7±06/71 و پس آزمون46/6±33/64) بر کاهش اختلال خواب در کودکان مبتلا به سوگ اثربخش بودند (0.01p<) و بین اثربخشی نمایش درمانی و موسیقی درمانی بر کاهش اختلال خواب در کودکان مبتلا به سوگ، تفاوت معنی داری به نفع نمایش درمانی وجود داشت (05/0p<).

    نتیجه گیری

    ارج نهادن به خلاقیتهای درمانجو و عدم پایبندی به چارچوبهای کلیشه ای درمان را شاید بتوان مهمترین دلایل اثربخشی نمایش درمانی و موسیقی درمانی دانست. بنابراین می توان بیان نمود که نمایش درمانی و موسیقی درمانی می توانند به عنوان یکی از روش های درمانی کمک به مشکلات روان شناختی کودکان مبتلا به سوگ بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اختلال خواب، نمایش درمانی و موسیقی درمانی، کودکان مبتلا به سوگ
  • جمیله زویداوی، سحر صفرزاده* صفحات 106-117
    مقدمه

    اختلال وسواس، یکی از شایع ترین بیماری های روان شناختی جامعه کنونی است که به موجب آن رفتار فردی و اجتماعی شخص، دچار مشکل می شود و اثرات مخربی بر کارکردهای طبیعی زندگی دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر بهزیستی اجتماعی، امید به زندگی و منبع کنترل در زنان مبتلا به اختلال وسواس انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی[i1]  با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با دوره پیگیری بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال وسواس شهر اهواز در سال 1397 بودند که از میان آنها 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 15نفر). گروه آزمایش طی 8 جلسه60 دقیقه ای در معرض واقعیت درمانی گروهی گلاسر (2003) قرار گرفتند و گروه کنترل، درمانی دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی اجتماعی (کیز، 1998)، پرسشنامه امید به زندگی (اسنایدر و همکاران، 1991) و پرسشنامه منبع کنترل (راتر، 1966) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که واقعیت درمانی در بهبود بهزیستی اجتماعی، امید به زندگی و منبع کنترل درونی و کاهش منبع کنترل بیرونی در زنان مبتلا به اختلال وسواس در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تاثیر معنی داری داشته و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است(001/0>P). در مرحله پس آزمون و همچنین پیگیری در متغیرهای بهزیستی اجتماعی، امید به زندگی و منبع کنترل درونی و بیرونی گروه کنترل با گروه درمان تفاوت معنی داری وجود دارد(001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر بهزیستی اجتماعی، امید به زندگی و منبع کنترل درونی و بیرونی در زنان مبتلا به اختلال وسواس بود. بنابراین، پیشنهاد می گردد که از این روش در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روان شناختی افراد دارای اختلال وسواس استفاده شود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، بهزیستی اجتماعی، امید به زندگی، کنترل درونی - بیرونی، اختلال وسواس
  • آزاده عسکری، بیوک تاجری*، ناصر صبحی قراملکی، محمد حاتمی صفحات 118-130
    مقدمه

    بارداری به قلب و سیستم گردش خون استرس وارد می کند. این استرس در زنانی که خود دچار مشکلات قلبی مانند افتادگی دریچه میترال هستند بیشتر می باشد. به نظر می رسد استرس و فشارهای روانی ناشی از آن در زنان باردار مبتلا به افتادگی دریچه میترال، عوارض روانی و فیزیولوژیکی زیادی مانند کاهش بهزیستی روانشناختی، افسردگی و تغییرات در میزان قند خون به بار می آورد. با این وجود پژوهش ها  در این زمینه ضعیف است. از اینرو هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی ایمن سازی در مقابل استرس بر بهزیستی روانشناختی، افسردگی و قند خون در زنان باردار مبتلا به افتادگی دریچه میترال بود.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه 107 زن باردار مبتلا به افتادگی دریچه میترال بودند که در سال 1398 به بیمارستان امام خمینی تهران مراجعه کردند. به منظور تشکیل دو گروه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، ابتدا 30 نفر انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گروه بندی شدند. برنامه ایمن سازی در برابر استرس طی 9 جلسه به صورت گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد ولی گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. بعد از اتمام جلسات، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد و آزمون پیگیری نیز سه ماه بعد از پس آزمون اجرا شد. از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) ، مقیاس افسردگی بک و کلارک (1987) و گلوکومتر برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد ایمن سازی در مقابل استرس در بهبود بهزیستی روانشناختی و کاهش افسردگی زنان باردار مبتلا به افتادگی دریچه میترال گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل تاثیر معنی داری داشته (001/0>p) و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است (01/0>p). دیگر یافته ها نشان داد ایمن سازی در مقابل استرس تاثیر معنی داری بر قند خون ندارد و بین گروه آزمایش و کنترل در میزان قند خون تفاوت معنی داری یافت نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، در مورد زنان باردار مبتلا به افتادگی دریچه میترال، روانشناسان، مشاوران و متخصصان حوزه سلامت می توانند از مداخله ایمن سازی در مقابل استرس به منظور بهبود بهزیستی روانشناختی و کاهش افسردگی آنها استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ایمن سازی در مقابل استرس، بهزیستی روانشناختی، افسردگی، قند خون، زنان باردار
|
  • Negar Zohri*, Hamidreza Samadifard Pages 1-10
    Introduction

    Sexual health is one main aspect of health, which can affect couples in different stages of life. This study aimed at exploring predicting sexual health in couples based on locus of control, social support and meta-emotions.

    Methods

    This study is a correlational one. The statistical population of this study consisted of all couples living in Ardebil City in 2019. Using convenient sampling method, 120 people (60 couples) were chosen as the sample. To collecting data, locus of control scale of Rotter (1966), social support of Zimet (1988), meta-emotion of Mitmansgruber et al (2009), sexual health scale of Manavi Pour (2010) were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficients and multiple regression in SPSS-18 software.

    Results

    The findings showed that there is a significant relationship between locus of control, social support, meta-emotion and sexual health of the couples (p<0.05). According to the results, locus of control, social support and meta-emotion can explain 57 per cent of sexual health variance (p<0.05).

    Conclusion

    Sexual health of couples can be predicted through variables such as locus of control, social support and meta-emotion. Thus, we suggest that psychologist and health professionals pay more attention to these variables to enhance the sexual health of couples. Given its importance, we think that researchers must carry out more research on sexual health issues.

    Keywords: Locus of Control, Social Support, Meta-emotion, Sexual Health, Couples
  • Maryam Akhondi, Mitra Kamiabi*, Ahmad Sayadi, Zahra Zeinadini Pages 11-19
    Introduction

    Mindfulness is a therapeutic process that refers to purposeful, non-judgmental attention, along with accepting and acknowledging experiences and living in the moment. This study was conducted to evaluate the effectiveness of mindfulness training on psychological distress and perceived stress in nursing students.

    Methods

    The method of this research was semi-experimental and pre-test-post-test method with control group. The statistical population of the present study consisted of all female nursing students of Rafsanjan University of Medical Sciences. The research sample consisted of 30 individuals selected by targeted sampling method and randomly divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people). Perceived stress (2005) responded before and after the intervention. The experimental group underwent 8 minutes of 80-minute sessions (once a week) under the direction of Cabin Dabinchr('39')s mindfulness management (2000) and the control group did not receive any intervention. Subjectschr('39') scores were analyzed using mean, standard deviation and analysis of covariance using SPSS-22 software.

    Results

    The findings showed that there was a difference between the scores of psychological distress in the pre-test (66.30±6.53) and post-test (89.88±7.12) (P <0.01). Also, a significant difference was observed in the perceived stress scores in the pre-test (28.31 ±4.46) and post-test (21.73 ± 5.24) in the experimental group after the intervention. This difference was not observed in the control group (P <0.01).

    Conclusion

    Mindfulness training is effective in increasing psychological hardship and perceived stress. Therefore, this type of training can be used to reduce the stress of nursing students.

    Keywords: Mindfulness, Psychological Hardship, and Perceived Stress, Nursing Students
  • Masoumeh Barzgar, Ali Mostafazadeh, Hossein Habibzadeh*, Moloud Radfar, Hamid Reza Khalkhali Pages 20-28
    Introduction

    Occupational burnout is usually as a long-term response to stressors and interpersonal emotions characterized by emotional exhaustion, depersonalization, and reduced personal success. The aim of this study was to determine predictive power of job stress on occupational burnout among nurses working in emergency wards of Urmia teaching hospitals in 2018.

    Methods

    This descriptive correlational study was performed on 120 nurses working in emergency wards of educational hospitals (150 nurse) affiliated to Urmia University of Medical Sciences in 2018 who were selected by relative classified sampling method. Data were collected by demographic checklist, Maslach Job Burnout Inventory, and nursing stress scale (NSS). Data were analyzed by SPSS software version 17 using descriptive and inferential statistical methods.

    Results

    In this study, mean ± SD of total job stress, and burnout were 89.62±20.59 and 66.86 ± 19.81 respectively. Among the demographic variables, job burnout had a significant relationship with gender and job position and job stress with age and job position of nurses (P <0.05). The results also showed that there is a significant relationship between total occupational stress and all domains with burnout and its three dimensions (P = 0.000). In addition, multiple linear regression showed that job stress can predict job burnout in these nurses.

    Conclusions

    Job stress can be a predictor of burnout, so it is recommended that in preventing and reducing burnout, this factor should be carefully considered and by preparing training programs and interventions to improve and change the work environment of nurses to ‌The health of their work environment helped.

    Keywords: Occupational burnout, Job stress, Emergency ward, nursing, Maslach
  • Sara Bagheri, Roya Kochakentezar*, Shirin Niromanesh, Fariba Hassani Pages 29-36
    Introduction

    The presence of mental problems and illnesses during pregnancy, in addition to the pregnant woman, also has a negative effect on the fetus and the prevalence of depression during pregnancy is higher than the general female population. Therefore, present research aimed to determining the relationship between rumination and experiential avoidance with depression during pregnancy.

    Methods

    This study was descriptive from type of correlation. The study population was depressed pregnant women referred to Yas Hospital affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2019 year. Number of 150 people after reviewing the inclusion criteria to research was selected by purposive sampling method. Data were collected with questionnaires of Nolen-Hoeksema & Morrow rumination, Bond & et al experiential avoidance and Cox & et al depression during pregnancy and were analyzed by methods of Pearson correlation coefficients and multiple regression with enter model with using SPSS-21 software.

    Results

    The findings showed that rumination (r=0.472) and experiential avoidance (r=0.424) had a positive and significant relationship with depression during pregnancy. Also, the variables of rumination and experiential avoidance were able to explain 28.1% of the changes of depression during pregnancy that the share of rumination was more than experimental avoidance (P<0.01).

    Conclusions

    According to the results, rumination and experimental avoidance had an effective role in predicting depression during pregnancy. Therefore, planning to reduce rumination and experience avoidance in pregnant women through workshops is essential to reduce depression during pregnancy.

    Keywords: Depression during Pregnancy, Experiential Avoidance, Rumination
  • Mahdi Khanabadi*, Ferdos Mehdizadeh, Fariba Tabkhi Pages 37-52
    Introduction

    the quality of coupleschr('39') life in Iran have a close relation with the connection and performance of their main families. The aim of this study is to investigate the role of main families in the quality of marital life of infertile couples.

    Methods

    this study is done with a qualitative approach and data were collected by semi-structured exploratory interview with 15 infertile couples who were selected purposefully among referrals to Yazd Infertility Center. Data from each interview were in a saturation status for the second time. Coding and data analysis was done by content analysis.

    Results

    According to the analysis of responds, the role of main families in the quality of marital life of infertile couples can be sorted in 129 first content, 22 categories, 9 sub-contents and 4 main contents such as "informative & thoughtful interface of families with infertility", "support and help of families in all aspects", "good relation of main families" and "the role of families in couples compatibility and the sustainability of marriage". 

    Conclusion

    The health of the main families of an infertile couple and their social support by accepting the problem of infertility of the couple and empathy and consensus with the couple, can play an effective role in their better adaptation to this crisis.The results of this study can help couples therapists working in the field of education and counseling with infertile couples to pay serious attention to the main family system in this regard and related interventions, as well as to couples and main families to help increase the level Marital Satisfaction to be effective with the relationship.

    Keywords: main families, marital life quality, infertile couples, content analysis ‎
  • Mohammad Taqi Badeleh Shamooshaki*, Hajar Salehi Yansari, Elahe Sadeqi Pages 53-61
    Introduction

      Nurses face many stressors in their job and profession. In addition to threatening various aspects of health can also affect their ability and cause an analysis of the quality of their performance. The purpose of this study was to evaluate the role of mindfulness-based stress-relieving training in reducing nurseschr('39') job stress

    Methods

    This quasi-experimental study is a pre-test-post-test with a control group that was performed in 2018 on 270 nurses from different wards of Panj Azar Medical Training Center in Gorgan. Of these, 40 of them regarding inclusion criteria were randomly divided into control and experimental groups. Data collection tools were demographic information questionnaire and nurseschr('39') job stress questionnaire. The intervention was consisted of 8 sessions for mindfulness-based stress reduction holding once a week. Data was analyzed using SPSS software using both descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, Covariance  and multivariate regression) at a significant level of p <0.05

    Results

    The results of this study showed that the mean scores of job stress before the intervention was not significantly different between the control and experimental groups (p <0.05) , but after the intervention the difference was significant (p <0.05). Furthermore, about 55% of the changes in post-test scores of job stress was related to the effect of mindfulness-based stress relief. This finding indicates that the implementation of mindfulness-based stress training program has been effective in reducing nurseschr('39') job stress.   

    Conclusion

    Given that nurses are exposed to high stress, the use of low-cost and short term therapy is necessary .The findings of this study showed that mindfulness-based stress training can be useful to reduce nurseschr('39') job stress.

    Keywords: Mindfulness Based Stress Reduction, Stress, Job Stress, Nurses
  • Mahtab Ardeshirzadeh, Saeed Bakhtiarpour*, Rezvan Homaei, Zahra Eftekhar Saadi Pages 62-71
    Introduction

    Divorce reduces the health of each couple, especially women and one of the treatment methods derived from the third wave of psychotherapy which about that has been done little research is compassion therapy. Therefore, present research aimed to determine the effectiveness of compassion therapy on self-coherence, post-divorce adjustment and negative automatic thoughts in divorced women.

    Methods

    This study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was the divorced women referred to Ahvaz city counseling centers in 2019 year, which from them 40 people after reviewing the inclusion criteria were selected by purposive sampling method and randomly replaced into two groups. The experimental group was trained 8 sessions of 90 minutes with compassion therapy and the control group was placed on a waiting list for training. Data were collected with using scales of self-coherence, post-divorce adjustment and negative automatic thoughts and analyzed by tests of Chi-square, independent t and multivariate analysis of covariance in SPSS-23 software.

    Results

    The mean and standard deviation of the self-coherence pretest of experimental group 16.00±2.71 and control group 16.45±2.89 and their posttest was 20.10±2.88 and 15.90±2.80, respectively. The mean and standard deviation of the post-divorce adjustment pretest of experimental group 205.60±16.48 and control group 201.70±15.53 and their posttest was 224.40±14.27 and 199.80±13.61, respectively. The mean and standard deviation of the negative automatic thoughts pretest of experimental group 76.70±9.44 and control group 75.55±13.16 and their posttest was 68.45±7.68 and 76.10±13.07, respectively. Other findings showed that the experimental and control groups didn’t significant difference in terms of education, age, number of children and duration of divorce (P>0.05). Also, groups in the pretest stage didn’t significant difference in any variables of self-coherence, post-divorce adjustment and negative automatic thoughts (P>0.05), but in the posttest stage there were significant differences in all three variables (P<0.001). In addition, compassion therapy led to increased self-coherence (F=263.18, P<0.001) and post-divorce adjustment (F=289.95, P<0.001) and decreased negative automatic thoughts (F=90.70, P<0.001) in divorced women.

    Conclusions

    The results indicated the effectiveness of compassion therapy on increasing self-coherence and post-divorce adjustment and decreasing negative automatic thoughts. As a result, clinical psychologists and therapists can use from compassion therapy method alongside other treatment methods to improve health related traits, especially increase self-coherence and post-divorce adjustment and decrease negative automatic thoughts.

    Keywords: Adjustment, Compassion Therapy, Divorced, Self-coherence, Negative Automatic Thoughts
  • Mojdeh Arabi Bam, Ali Navidian, Roghaieh Keykha* Pages 72-83
    Introduction

    Caregivers of patients with bipolar disorder often feel helpless and experience anxiety, depression, and stress after discharge. The aim of this study was to determine the effect of psych education with using mobile phone on the stress in family caregivers of patients with bipolar disorder after discharge from hospital.

    Methods

    The present study is a two-group quasi-experimental study with a pre-test-post-test design that was conducted in 1398 in Baharan Zahedan Educational and Medical Center. They were selected by convenience sampling method (available) and randomly assigned to two groups equal to control (45) and intervention (45). Data collection tools included a demographic characteristics questionnaire and a 14-item Cohen stress questionnaire. For the intervention group, training via mobile phone and SMS was done one day in between for 20 days after discharge and for the control group no training was provided. Caregiverschr(chr (chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr ('39'))) stress levels were measured and compared before and after the intervention in both groups. Data were analyzed using SPSS software using chi-square, independent t-test and paired t-test and p-value <0.05 was used.

    Results

    The results showed that both groups were homogeneous in terms of individual social characteristics and the mean stress level in the intervention group in the pre-test was 29.70 with a standard deviation of 7.14 and in the control group was 29.52 with a standard deviation of 7.14. The mean stress level in the intervention group in the post-test was 26.12 with a standard deviation of 6.53 and in the control group was 30.65 with a standard deviation of 7.11.

    Conclusion

    The results of this study confirmed the effectiveness of mobile phone-based psycho education in reducing the stress of family caregivers of discharged patients with bipolar disorder. It is recommended to use this method to reduce the stress of family caregivers of these patients.

    Keywords: Stress, bipolar disorder, family Psych education, Smartphone
  • Razieh Zahedi, Mina Mojtabaie*, Amin Rafieipour Pages 84-94
    Introduction

    Infertile women face many problems in their personal lives and infertility is accompanied with many psychological injuries including increased stress, which requires to the use of psychological interventions. Therefore, present research aimed to comparing the effectiveness of reality therapy and transactional analysis approach on stress coping strategies in infertile women.

    Methods

    Present study was semi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was infertile women who referred to Avicenna infertility clinic of Tehran city in 2018 year. The research sample was 45 people who were selected by purposive sampling method and randomly replaced in three equal groups (15 people in each group). Each experimental group separately trained 10 sessions of 90 minutes with the methods of reality therapy and transactional analysis approach and the control group did not receive any training. Data were collected with using demographic information form and Andler and Parker stress coping strategies scale and analyzed by methods of chi-square, multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc in SPSS software version 22.

    Results

    The findings showed that the experimental and control groups did not significant different in terms of age, education and duration of infertility (P>0.05). Also, both methods of reality therapy and transactional analysis approach led to significant increase the problem-orientation and significant decrease the emotion-orientation and avoidance strategies in infertile women (P<0.001), but between two methods there was no significant difference in improving their stress coping strategies (P>0.05).

    Conclusions

    The results showed the effectiveness both methods of reality therapy and transactional analysis approach on increasing the problem-orientation and decreasing the emotion-orientation and avoidance strategies in infertile women. As a result, clinical psychologists and therapists can use from both methods along with other treatments methods to reduce psychological injuries especially to improve stress coping strategies.

    Keywords: Infertile Women, Reality Therapy, Stress Coping Strategies, Transactional Analysis
  • Lila Broon, Farah Naderi*, Alireza Heidarei, Saeed Bakhtiyar Poor, Parvin Ehteshamzhdh Pages 96-105
    Introduction

    Children experience grief differently than adults. Accordingly, the treatment of these childrenchr(chr('39')39chr('39'))s problems should be appropriate to their condition. Accordingly, the aim of the present study was to compare the effectiveness of drama, therapy and music therapy on sleep disorders in children with grief.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental design with pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the study included all children with grief referred to psychological clinics in Ahvaz in a period of 4 months in 2017 to 93 people. According to the inclusion criteria, 45 boys and girls with symptoms of grief were selected and randomly assigned to the experimental groups of drama-therapy, experimental group of music-therapy and control group (15 children in each group). Research data were collected using the Sleep Disorder Scale (CSHQ). Data were analyzed using analysis of mono-variance using SPSS software version 21.

    Results

    The findings showed that both drama therapy (pre-test 75±7/33&post-test 56/53±5/37) and music therapy (pre-test 71/06±7/47&post-test 64/33±6/46) were effective in reducing sleep disorders in children with grief (p <0.01) and the difference between the effectiveness of drama therapy and music therapy in reducing sleep disorders in children with grief was different. There was significance in favor of demonstration therapy (p <0.05).

    Conclusion

    Respecting the therapistchr(chr('39')39chr('39'))s creativity and not adhering to the stereotyped frameworks of treatment may be considered as the most important reasons for the effectiveness of drama therapy and music therapy. Therefore, it can be said that drama therapy and music therapy can be used as one of the treatment methods to help psychological problems of children with grief.

    Keywords: sleep disorder, drama therapy, music therapy, children with grief
  • Jamileh Zweidawi, Sahar Safarzadeh* Pages 106-117
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder (OCD) is one of the most common psychological disorders in today’s society in which a person individual and social behavior is affected. This disorder has devastating effects on the normal functioning of life. Therefore, the present study was aimed to determine the effectiveness of group reality therapy on social well-being, life expectancy and locus of control in women with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    The design of this study was pre-test/post-test/follow-up semi-experimental with a control group. The statistical population of the research consisted of allwomen with obsessive-compulsive disorder in Ahvaz city in 2018 of whom 30 individuals were selected through convenient sampling and then randomly assigned to the experimental group and control group (15 individuals in each group). The experimental groupwent through reality group therapy proposed (Glasser, 2003) for 8 sessions of 60 minutes. The control group did not receive any therapy. The research instruments included the Social Well-being Questionnaire (Keyes, 1998), Life Expectancy Questionnaire (Snyder et al., 1991) and Locus of Control Questionnaire (Rotter, 1966). Data were analyzed using repeated measurement analysis and bonfroni pursuit test with SPSS 24 software.

    Results

    The results of the analysis showed that reality therapy had a significant effect on improving social well-being, life expectancy and the source of internal control and reducing the source of external control in women with obsessive-compulsive disorder in the experimental group compared to the control group. Remains in the follow-up stage (P <0.001). In the post-test stage as well as follow-up in the variables of social welfare, life expectancy and source of internal and external control in the control group with the treatment group there is a significant difference (P <0.001).

    Conclusions

    The results showed the effectiveness of group reality therapy on social well-being, life expectancy and internal and external locus of control in women with obsessive-compulsive disorder. Therefore, it is recommended that this approachto be used with other therapies to improve the psychosocial characteristics of individuals with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Reality Therapy, Social Well-being, Life Expectancy, Internal-External Control, Obsessive-Compulsive Disorder
  • Azadeh Askari, Biuk Tajeri*, Naser Sobhi Gharamaleki, Mohammad Hatami Pages 118-130
    Introduction

    Pregnancy puts stress on the heart and circulatory system. This stress is more common in women with heart problems such as mitral valve prolapse. Stress and its resulting stress in pregnant women with mitral valve prolapse appear to cause many psychological and physiological complications such as decreased psychological well-being, depression and changes in blood sugar levels. However, research in this area is weak. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of immunization against stress on psychological well-being, depression and blood sugar in pregnant women with mitral valve prolapse.

    Methods

    The design of the present study was quasi-experimental with pretest-posttest-follow-up with a control group. The statistical population of the study included all 107 pregnant women with mitral valve prolapse who referred to Imam Khomeini Hospital in Tehran in 2019. In order to form two groups using purposive sampling method, first 30 people were selected then they were randomly grouped into experimental and control groups. The stress immunization program was performed in 9 sessions as a group for the experimental group but the control group did not receive any intervention. At the end of the sessions, post-test was performed for both groups and follow-up test was performed three months after the post-test. Reef Psychological Welfare Questionnaire (1989), Beck and Clark Depression Scale (1987) and glucometer were used to collect data. Research data were analyzed using repeated measures tests and Bonferroni post hoc test in SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that immunization against stress had a significant effect on improving psychological well-being and reducing depression in pregnant women with mitral valve prolapse in the experimental group compared to the control group (p <0.001). And this effect remains in the follow-up stage (p <0.01). Other findings showed that immunization against stress had no significant effect on blood sugar and no significant difference was found between the experimental and control groups in blood sugar levels (p>0.05).

    Conclusions

    According to the results of this study, in the case of pregnant women with mitral valve prolapse, psychologists, counselors and health professionals can use immunization intervention against stress to improve psychological well-being and reduce depression.

    Keywords: Immunization against stress, Psychological well-being, Depression, blood sugar, Pregnant Women