فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 102، پاییز 1399)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 102، پاییز 1399)

  • ویژه نامه کووید 19 - 1399
  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهرداد کاظم زاده عطوفی، نازیلا رضایی، فرزاد کمپانی، فاطمه شیرزاد، شیرین جلالی نیا* صفحات 264-279
    اهداف

     شیوع بیماری ویروسی جدید در ووهان چین در دسامبر سال 2019، در مدت زمان خیلی کوتاهی، به دلیل سرعت انتشار ویروس منجر به یک پاندمی جهانی شد. این مقاله قصد دارد با استفاده از اصول و روش های مرور نظام مند منابع موجود به بررسی الزامات ارایه خدمات بهداشت روان هنگام شیوع بیماری کووید 19 بپردازد.

    مواد و روش ها

    یک جست وجوی جامع در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی پابمد، NLM Gateway ،ISI و اسکوپوس انجام شد. همچنین پایگاه های سایک اینفو و بانک اطلاعاتی CINAHL نیز جست وجو شدند. ریشه های واژگانی اصلی برای شکل گیری استراتژی جست وجوی کلمات «Covid» ،«mental health» ،«care» ،«services» بودند. تمام مقالات مربوط بدون در نظر گرفتن زمان انتشار و زبان مقاله جمع آوری شدند. از آنجا که با توجه به ماهیت انتشارات، انجام یک بررسی رسمی سیستماتیک امکان پذیر نبود، تصمیم گرفته شد از ترکیب مرور سیستماتیک و یک مرور روایتی به عنوان مکمل برای پوشش تمام حوزه ها استفاده شود.

    یافته ها

    از هشتاد مقاله به دست آمده بعد از حذف موارد تکراری، 58 مقاله وارد مراحل سه گانه پالایش شد. این مراحل مبتنی بر جست وجو در عنوان، خلاصه و متن کامل مقاله بود و درنهایت، چهار مطالعه گزارش شده، مورد استخراج اطلاعات قرار گرفت. یافته های مربوطه، نکات کلیدی و نتایج تحقیق خلاصه شده در مولفه های اصلی زیرساخت ها و منابع شامل: سیاست گذاری برای گروه های در معرض خطر، رویکردهای مختلف در ارایه خدمات بهداشت روان، بسترهای غیرمستقیم برای ارایه خدمات بهداشت روان، نگرش های پیگیری و تحقیقات تکمیلی بود.

    نتایج

     اصلی مطالعه نشان داد که بسیاری از مطالعات به بررسی پیامدهای جنبه های جسمی و علایم تشخیصی بیماری پرداخته اند. در چنین مواردی، جنبه های سلامت روان یا کمتر دیده شده و یا مورد غفلت قرار گرفته است. در زمینه پیامدهای سلامت روان، توجه فوری و اولویت دادن به برنامه های فشرده برای ارزیابی سلامت روان، آمادگی برای خدمات حمایتی، درمان و پیشگیری مورد تاکید قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    هنگام به کارگیری مداخلات بهداشت روان، به منظور بهبود خدمات، علاوه بر توجه به محدودیت ها و چالش های اجرایی باید به نگرش گروه های هدف و ترجیحات آن ها نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: کووید 19، خدمات سلامت روان، مداخلات، سرویس ها، مراقبت
  • سجاد رضایی، آزاده ثامنی توسروندانی، عذرا زبردست* صفحات 280-293
    اهداف

     حمله حاد بیماری های همه گیر علاوه بر خطر جسمی، اثرات نامطلوب روان شناختی جدی را در کودکان به خاطر توان محافظتی کمتر، ایجاد می کند. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر روانی قرنطینه خانگی ناشی از پاندمی کروناویروس (COVID-19) بر استرس والدین و رابطه آن با اضطراب و افسردگی کودکان بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در بازه زمانی 17 تا 26 اسفند سال 1398(مراحل آغازین فراخوان عمومی مردم ایران برای قرنطینه) در استان گیلان انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کودکان 5 تا 12 ساله و والدین آن ها بود که به طور هدفمند نمونه گیری شدند و 181 نفر به پرسش نامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) فرم والد و مقیاس تجدیدنظرشده تاثیر رویداد (IES-R) به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون، تی استودنت مستقل و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد.

    یافته ها

    پس از حذف اثر متغیرهای جمعیت شناختی مشخص شد نمرات بیشتر والدین در خرده مقیاس مزاحمت (0/004=β=0/568 ، P) و گوش به زنگی شدید
    (0/0001>β=0/772 ، P) می تواند پیش بینی کننده نمرات بیشتر اضطراب در کودکان باشد. هیچ کدام از مولفه های IES-R در والدین نتوانستند به طور معنی داری نمرات افسردگی کودکان را پیش بینی کنند (0/05β=0/325 ، P) در کودکان را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    تاثیر روانی قرنطینه خانگی ناشی از پاندمی کووید 19 در والدین می تواند بر اضطراب و افسردگی کودکان تاثیر مخربی بگذارد و این نتایج لزوم برنامه های آموزشی حمایت روانی از والدین و کودکان آن ها را ضروری می کند.

    کلیدواژگان: قرنطینه، اضطراب، افسردگی، کووید 19، کودک، رویدادهای تغییر زندگی
  • مسعود سیرتی نیر، لیلا کریمی، ربابه خلیلی* صفحات 294-305
    اهداف

     شیوع ناگهانی کووید 19 به عنوان یک بیماری مهلک در سراسر جهان باعث ایجاد مشکلات گسترده روانی در کنار مشکلات جسمی شده است. با توجه به اهمیت پیشگیری و کنترل مشکلات روان شناختی در افراد مواجهه یافته، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان استرس ادراک شده کارکنان درمانی و غیردرمانی در مواجهه با همه گیری بیماری کووید 19 انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی مقطعی که در فروردین 1399 انجام گرفت، 528 نفر از کارکنان درمانی و غیردرمانی با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه جمعیت شناختی و مقیاس استرس ادراک شده ده سوالی کوهن بود که به صورت آنلاین از طریق تلفن همراه ارسال شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون های ناپارامتری من ویتنی یو و کروسکال والیس) تحلیل شدند.

    یافته ها

    90/2 درصد افراد، استرس شغلی متوسط و 4/2 درصد استرس شدید داشتند.میزان استرس در دانشجویان نسبت به شاغلین رسمی و قراردادی بیشتر بود. همچنین زنان نسبت به مردان، افرادی با مصرف دارو نسبت به افراد بدون مصرف دارو و افراد با مشاغل درمانی نسبت به مشاغل غیردرمانی، میزان استرس بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    گروه های آسیب پذیر جامعه مثل زنان، دانشجویان و کارکنان مشاغل بهداشتی درمانی در بحران کووید 19 به پیشگیری و مراقبت بیشتری نیاز دارند که باید به مرور راهبردهای مقابله ای موثر و مدیریت اپیدمی بیماری، دسترسی به منابع درمانی و سیستم خدمات روانی برای این قشر، تقویت شود. همچنین برنامه ریزی راهبردهای ملی و کمک های اولیه در بحران ها از طریق تله مدیسین و خدمات آنلاین مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس روان شناختی، همه گیری، کووید 19، کارکنان بهداشتی درمانی
  • ندا اسدی، فاطمه سلمانی، سیروس پورخواجویی، معصومه مهدوی فر، زهرا رویانی*، مهین سلمانی صفحات 306-319
    اهداف

     شیوع ویروس کرونا و پیامدهای روانی اجتماعی مرتبط با سلامت یکی از مهم ترین وقایع اجتماعی بشر در قرن 21 است. پرستاران به دلیل تماس نزدیک با بیماران کووید 19در برابر عفونت آسیب پذیر بوده و بنابراین با پیامدهای روان شناختی شدیدی روبه رو هستند. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین اضطراب کرونا و رفتار های مراقبتی پرستاران شاغل در بیمارستان های ارجاعی کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی از نوع توصیفی همبستگی است. نمونه گیری به شیوه سرشماری انجام شد. درمجموع 166 پرستار از دو بیمارستان ارجاعی کرونا در شهر کرمان وارد مطالعه شدند. سه پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، اضطراب بیماری کرونا و پرسش نامه رفتارهای مراقبتی برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. آنالیز داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 18 با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    نمره کلی اضطراب کرونا در پرستاران مورد مطالعه 9/80±21/39 و نمره کلی رفتار مراقبتی آن ها 4/2±109/7 با طیف 94 تا 118 بود. ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد بین اضطراب کرونا با رفتار مراقبتی در پرستاران همبستگی معنی داری وجود ندارد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد پرستاران شاغل در بخش های کرونا از اضطراب متوسط رنج می برند و میزان رفتارهای مراقبتی ارایه شده توسط پرستاران، در حد مطلوب است. پیشنهاد می شود در زمان شیوع بیماری های نوظهور و همه گیر، جهت کاهش اضطراب پرسنل پرستاری، آموزش راهبردهای مقابله با اضطراب و مهارت های تاب آوری و حل مسئله بیش از پیش مورد توجه مدیران قرار گیرد.</p).

    کلیدواژگان: مراقبت، رفتار، پرستاران، اضطراب، کووید 19
  • ساناز عینی*، متینه عبادی، زهره هاشمی صفحات 320-331
    اهداف

     کارکنان حوزه مراقبت های بهداشتی که درگیر مبارزه با کرونا هستند در معرض میزان بالایی از حالات افسردگی و اضطراب قرار دارند؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا در پرستاران بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و حس انسجام بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش، روش همبستگی، از نوع توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان ها و درمانگاه های شهر رشت در سال 1399 بودند. دویست نفر به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده و پرسش نامه حس انسجام فرم سیزده ماده ای بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون هم زمان و از طریق نرم افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

    اضطراب کرونا در پرستاران با حمایت اجتماعی ادراک شده (0/03>β=-0/581 ، P) و حس انسجام (0/001>β=-0/672 ، P) رابطه منفی و معناداری داشت. حمایت اجتماعی ادراک شده و حس انسجام 42 درصد از واریانس نمرات اضطراب کرونا در پرستاران را پیش بینی کردند (0/01>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین، حمایت اجتماعی ادراک شده و حس انسجام نقش مهمی در میزان اضطراب کرونا پرستاران ایفا می کنند؛ بنابراین آموزش پرستاران در زمینه افزایش حس انسجام جهت توانمندسازی و اجرای برنامه های حمایتی قابل درک برای آن ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، اضطراب، حس انسجام، حمایت اجتماعی ادراک شده، پرستار
  • آیت الله فتحی*، سولماز صادقی، علی اکبر ملکی راد، سعید شریفی رهنمو، حسین رستمی، کریم عبدالمحمدی صفحات 332-347
    اهداف

     یکی از مسایل مهمی که امروزه نسل جوان با آن درگیر است، فضای مجازی و میزان استفاده از آن است که متاسفانه با همه گیری کرونا ویروس به صورت غیرمنطقی سیر فزونی داشته و باعث بروز اختلال هایی در سبک زندگی افراد شده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر میزان استفاده از فضای مجازی بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و اضطراب کرونای جوانان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی از نوع پس رویدادی، 307 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد تبریز از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند و به پرسش نامه های محقق ساخته سنجش "میزان استفاده از فضای مجازی"، "پرسش نامه اضطراب کرونا" و" سبک زندگی ارتقادهنده سلامت" پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی LSD مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از بین مولفه های سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، زیرمقیاس های رشد معنوی (P=0/001)، مسئولیت پذیری (P=0/016)، روابط بین فردی (P=0/033)، ورزش (P=0/009) و همچنین نمره کل سبک زندگی (P=0/001) و از مولفه های اضطراب کرونا زیرمقیاس علایم روانی (P=0/001) و همچنین نمره کل اضطراب کرونا  (P=0/001) در گروه های مربوط به میزان استفاده از فضای مجازی معنی دار بودند و دانشجویانی که میزان استفاده بیش از چهار ساعت فضای مجازی داشتند در سبک های زندگی ارتقادهنده سلامت نمره پایین تر و در مولفه های اضطراب کرونا نمره بالاتری به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    استفاده بیش از حد از فضای مجازی نقش منفی در سبک زندگی ارتقادهنده سلامت دانشجویان ایفا می کند. همچنین استفاده بیش از حد و بسیار کم از فضای مجازی نیز اضطراب دانشجویان را بالا می برد. در همین راستا پیشنهاد می شود میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی توسط دانشجویان مدیریت شود.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، دانشجویان، سبک زندگی، سلامت، اضطراب، کووید 19
  • امیرحسین جلالی ندوشن*، سعیده شیردل، مرجان شکرانی، پرشاد پورضرابیان حقیقی، مریم سادات علوی، کاوه علوی صفحات 348-359
    اهداف

     بیماری کووید 19 موجب ایجاد نگرانی و استرس در افراد مختلف شده است. یکی از گروه های حساس جامعه در این همه گیری، افراد مبتلا به اختلال روان پزشکی هستند. در این مطالعه به بررسی عوامل عمده نگرانی در بین این بیماران و خانواده های آنان، طی و پس از بستری پرداخته شده است و هدف آن بهبود مراقبت و خدمت رسانی به این بیماران و مراقبین آنان با توجه به این نگرانی هاست.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به صورت تلفنی با 48 بیمار مبتلا به اختلال روان پزشکی، بستری در بازه زمانی اوایل اسفند تا اواسط اردیبهشت سال 99 در بیمارستان روان پزشکی ایران، تماس گرفته شد و یک پرسش نامه در ارتباط با همه گیری بیماری کرونا و مشکلات ناشی از آن، طی و پس از بستری، تکمیل شد.

    یافته ها

    عدم امکان ملاقات با خانواده و نگرانی از ابتلا به کووید 19، اصلی ترین نگرانی های بیماران هنگام بستری و تاثیر منفی قرنطینه در عود بیماری روان پزشکی، بیشترین عامل نگرانی آنان پس از ترخیص بوده است. در مورد مراقبین بیماران، نگرانی از ابتلای بیمار به کووید 19 و همچنین عدم دسترسی به پزشک معالج، بیشترین نگرانی هنگام بستری و عدم امکان حضور به دلیل نگرانی شخصی از ابتلا به کووید 19، بیشترین نگرانی مراقبین این بیماران پس از ترخیص است.

    نتیجه گیری

    همه گیری کووید 19 موجب بروز چالش هایی در درمان بیماران روان پزشکی شده است. در این میان ارایه راه حل هایی همچون اختصاص فضایی ایمن جهت ویزیت بیماران، آموزش استفاده از وسایل بهداشتی و خودمراقبتی و امکان ویزیت بیماران از طریق مجازی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نگرانی، بیماران روان پزشکی، کووید 19
  • راضیه عابدینی ولامدهی*، صبا قیصری، کیومرث بشلیده صفحات 360-373
    اهداف

     به دنبال شیوع بیماری کرونا و اجرای قرنطینه، الزام رعایت ایمنی و بهداشت در این دوران اثرات مختلفی بر جنبه های روانی و اجتماعی افراد جامعه برجا گذاشته است. از آنجا که افراد با ویژگی های شخصیتی متفاوت، رفتارهای متفاوتی در دوران قرنطینه نسبت به رعایت ایمنی از خود نشان می دهند، هدف از پژوهش حاضر، بررسی و آزمودن مدلی از پیشایندهای شخصیتی و شناختی ملاحظات بهداشتی کرونا بود. 

    مواد و روش ها

    به این منظور نمونه ای شامل 220 نفر از افراد شاغل در آموزش و پرورش و دانشگاه، به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های اجتماعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. شرکت کنندگان پرسش نامه های ملاحظات بهداشتی (رفتار بهداشتی و نگرش بهداشتی)، جایگاه مهار درونی، توافق جویی، وظیفه شناسی و روان نژندی (NEO) را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی برازش مدل و روابط مستقیم از نرم افزار SPSS و AMOS ویراست 23 استفاده شد. همچنین برای بررسی روابط میانجی گر از روش بوت استرپ استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد مدل طراحی شده، از شاخص های برازش خوبی برخوردار بود. به غیر از رابطه بین توافق جویی و جایگاه مهار درونی(رابطه منفی) بقیه روابط بین متغیرها مثبت و مستقیم گزارش شد. همچنین جایگاه مهار درونی نقش میانجی گر کامل را ایفا کرد.

    نتیجه گیری

    ویژگی وظیفه شناسی، سازه جایگاه مهار درونی را فعال می کند و به تبع آن فرد به سمت رعایت رفتارهای بهداشتی تمایل پیدا می کند. به بیان دیگر تمام اثر وظیفه شناسی از طریق دخل و تصرف در سازه شناختی جایگاه مهار (میانجی گر کامل) به رعایت اصول بهداشتی منتهی می شود. رابطه ساده بین روان نژندی و جایگاه مهار درونی که منفی (0/20-) گزارش شده بود در اثر برهم کنشی با متغیر وظیفه شناسی به 0/23 تغییر کرد. تبیین این تغییر علامت ها و مقادیر، گویای این مطلب است که نمی توان از داده ها تفسیر خطی ارایه داد؛ بنابراین می توان گفت، ایجاد مقداری نگرانی در افراد نسبت به پیام های بهداشتی و پیگیری انتقادی و جست وجوگرانه اطلاعات کرونایی در کنار وظیفه شناسی، می تواند شرایط مطلوبی جهت گرایش به سوی رفتارهای بهداشتی فراهم کند.

    کلیدواژگان: ملاحظات ایمنی، ویژگی های شخصیتی، جایگاه مهار درونی
  • محسن محمدپور، وجیهه قربانی، سمیرا مرادی، زینب خاکی، علی اکبر فروغی، محمدرضا رضایی* صفحات 374-387
    اهداف

     در شرایط همه گیری ویروس کرونا و تاثیر روان شناختی آن، ساخت ابزارهای مناسب برای سنجش جنبه های آسیب شناسی روانی آن ضروری است. بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس پنج سوالی اضطراب کرونا (شرمن لی) در نمونه ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 399 نفر زن و مرد از جمعیت بزرگسال شهر کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی روایی هم گرا از پرسش نامه های ترس از کرونا و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و برای بررسی روایی واگرا از پرسش نامه پذیرش و عمل نسخه دوم استفاده شد. همچنین برای تعیین پایایی از روش همسانی درونی به شیوه آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ برای نمره کل مقیاس 91/5 به دست آمد. مقیاس اضطراب کرونا همبستگی مثبت و معنی داری با مقیاس ترس از کرونا و زیرمولفه های دشواری در تنظیم هیجان (به استثنای دشواری در انجام رفتار هدفمند) نشان داد، ولی با پذیرش و عمل همسبتگی منفی داشت. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد ساختار تک عاملی از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    اضطراب مرتبط با کرونا می تواند نامتناسب و غیرضروری باشد و باعث مشکلات روان شناختی زیادی شود. نسخه ایرانی اضطراب کرونا اعتبار و روایی مطلوبی را نشان داد و می توان از آن به عنوان یک ابزار غربالگری کوتاه و معتبر برای سنجش اضطراب کرونا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی و اعتبار، تحلیل عاملی تاییدی، مقیاس اضطراب کرونا
  • حسین قرائتی ستوده، سید سلمان علوی* صفحات 388-393
  • سید محمد حسین جوادی، رویا مرسا، فهیمه رحمانی* صفحات 394-399
|
  • Mehrdad Kazemzadeh Atoofi, Nazila Rezaei, Farzad Kompani, Fatemeh Shirzad, Shirin Djalalinia* Pages 264-279
    Objectives

     After the outbreak of a new viral disease in Wuhan, China, in late December 2019, COVID-19 in a very short time and rapidly became a global pandemic. Through a systematic review, the present paper investigated the requirements of Mental Health Services during the COVID-19 outbreak.

    Methods

    A comprehensive search was conducted through PubMed and NLM Gateway (for MEDLINE), Institute of Scientific Information (ISI), and Scopus. PsychINFO and CINAHL data banks were also searched. The primary roots for the development of the search strategy developed based on the keywords of “Covid”, “mental health”, “care”, “services”. All relevant studies were included without any limitation of publication time or the papers’ language as it was not possible to conduct a formal systematic review given the nature of the publications. Instead, it was decided to conduct a mixed systematic and complementary narrative review covering different interested domains.

    Results

     Out of 80 papers, after excluding duplications, 58 articles were selected for the refinement process. Three refining steps based on the titles, abstracts, and full texts led to data extraction from 4 eligible papers. Considering the importance of the problem, related findings, key points, and research findings were summarized and presented in terms of critical components of infrastructure and resources, including policy for at-risk groups, different approaches to mental health service delivery, indirect contexts for mental health service delivery, follow-up attitudes, and complementary research. The results of the study indicate that many studies considered the consequences of physical aspects and diagnostic symptoms. Thus, aspects of mental health have been either less focused or even neglected. In mental health consequences, immediate attention and intensive programs to assess mental health, preparation for support and treatment, and prevention services are emphasized.

    Conclusion

     During the implementation of mental health interventions, to improve services and to consider the limitations and challenges of implementing programs, it is necessary to pay attention to the attitudes of target groups and their preferences.

    Keywords: Covid, Coronavirus, Mental health, Intervention, Health services, Health care program development
  • Sajjad Rezaei, Azadeh Sameni Toosarvandani, Azra Zebardast* Pages 280-293
    Objectives

     Acute attacks of epidemics and the physical risk have adverse severe psychological effects on children due to their lower protective capacity.
    This study aimed to determine home quarantine’s psychological effect because of Coronavirus (COVID-19) on parental stress and its relationship with anxiety and depression in children.

    Methods

     This research was conducted during 17-26 March 2017 - the initial stages of the Iranian people’s public call for quarantine - in Guilan province. The study’s statistical population included all children aged 5 to 12 years and their parents who were purposefully sampled, and 181 people responded voluntarily to the Child Symptom Inventory-4 (CSI-4)-Parental Form and the Impact of Event Scale-Revised (IES-R). For data analysis, the Pearson correlation coefficient, independent t-test, and regression analysis were used.

    Results

     After eliminating the effect of demographic variables, it was found that more parents› scores on the intrusion subscale (β=0.568, P=0.004) and hyperarousal (β=0.772, P<0.0001) could predict more anxiety scores. None of the IES-R components in parents could predict children’s depression scores (P>0.05). In general, the higher parental scores on IES-R, the more likely the child to have anxiety scores (β=0.258, P=0.011) and depression (β=0.325, P<0.0001) in children.

    Conclusion

     Based on the results, it can be said that the psychological effect of home quarantine caused by Covid-19 pandemic in parents can have a devastating impact on children’s anxiety and depression, and these results necessitate the training programs of psychological support for parents and their children.

    Keywords: Quarantine, Anxiety, Depression, COVID-19, Child, Life change events
  • Masoud Sirati Nir, Leila Karimi, Robabe Khalili* Pages 294-305
    Objectives

     The sudden outbreak of Coronavirus (COVID-19) as a deadly disease worldwide has caused widespread psychological problems and physical problems. Given the importance of preventing and controlling mental health problems in patients with this disease, the present study was conducted to investigate the Perceived Stress level of health care and non- health care in Exposed to COVID-19 pandemic.

    Methods

     This is a descriptive-cross-sectional study conducted in April 2020. A total of 528 medical and non-medical workers entered the study by simple sampling method. Include criteria as follows Employees exposed to the Coronavirus (COVID-19) who had access to a smartphone. People with a history of mental illness were excluded from the study. The tools used included a demographic questionnaire, and the Cohen 10-item Perceived Stress Scale distributed online via the mobile phone.

    Results

     Among 528 participants in the study, the majority (68.2%) were married (52.7%) were male, and (47.3%) were in the age group of 46-46 years. Most research units (90.2%) had moderate stress, and (4.2%) had severe stress. The Kruskal–Wallis test showed that students were more stressed than formal and contract workers. In comparison with the averages in the Mann-Whitney test, women were more stressed than men. People who were not taking medication had more stressed than people who were taking medication. Also, people with therapeutic occupations were more stressed than Non-therapeutic jobs.

     Discussion and Conclusion

    The findings of the present study showed the need for more vulnerable groups in society such as women, students, and staff of therapeutic occupations in the Coronavirus (COVID-19) crisis prevention and care, which should be reviewed by effective coping strategies and epidemic disease management, access to healing resources and psychological services system should be further strengthened for this group. Also, the planning of national strategies and first aid in crises should be emphasized through telemedicine and online services

    Keywords: Psychological stress, COVID-19, Pandemic, Health care workers
  • Neda Asadi, Fatemeh Salmani, Siroos Pourkhajooyi, Masoomeh Mahdavifar, Zahra Royani*, Mahin Salmani Pages 306-319
    Objectives

     The prevalence of Coronavirus and its health-related psychosocial consequences is one of the most important human social events of the 21st century. Nurses, due to close contact with patients, are vulnerable to be infected with Covid-19. Therefore, they face severe psychological consequences. This study aimed to determine the relationship between Corona’s anxiety and nursing care behaviors in working in Corona referral hospitals in Kerman in 2020.

    Methods

     The present study is cross-sectional descriptive-correlational research. Sampling was performed by the census method. A total of 166 nurses entered the study. In the present study, three demographic questionnaires, the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) and Caring Behaviors Inventory (CBI) were used. The analysis was done using Descriptive and Inferential statistics SPSS V. 18 software

    Results

     The overall score of Corona anxiety among the nurses was 21.39±9.8, and the overall score of the nursing behavior of the studied nurses was 109.7±4.2 with a range of 94 to 118. Spearman’s correlation coefficient showed that there was no significant relationship between corona anxiety and caring behaviors.

    Conclusion

     The present study showed that nurses working in corona wards suffer from moderate anxiety, and the level of caring behaviors provided by nurses was optimal. According to the current study findings, it is suggested that during the outbreak of emerging and epidemic diseases, to reduce nursing staff’s anxiety, coping strategies and resilience skills, and problem-solving, managers should pay more attention.

    Keywords: Caring, Behavior, Nurses, Anxiety, COVID-19
  • Sanaz Eyni*, Matineh Ebadi, Zohreh Hashemi Pages 320-331
    Objectives

     Healthcare workers involved in the fight against corona are at high risk for depression and anxiety; therefore, this study aimed to predict Corona anxiety in nurses based on perceived social support and a sense of coherence.

    Methods

    The research method was descriptive and correlational. The present study’s statistical population consisted of all nurses working in hospitals and clinics in Rasht, employed in 2020, and 200 people participated in the survey online and through virtual networks. Data collection tools included the Corona anxiety Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and Sense of Coherence Inventory-(SOC)13 Scale. Data were analyzed using the Pearson correlation test and simultaneous regression analysis using SPSS V. 23 software.

    Results

    Corona anxiety in nurses had a negative and significant relationship with perceived social support (β=-0.581; P<0.03) and sense of coherence(β=-0.672; P<0.001). Perceived social support and a sense of coherence of 42% of variance predicted Corona anxiety scores in nurses (P<0.01).

    Conclusion

    Therefore, perceived social support and a sense of coherence play an essential role in nurses’ Corona anxiety. Therefore, educating nurses to increase the understanding of cohesion to empower and implement understandable support programs is recommended.

    Keywords: Coronavirus, Sense of coherence, Social support, Nurse
  • Ayatollah Fathi*, Solmaz Sadeghi, Ali Akbar Maleki Rad, Saeed Sharifi Rahnmo, Hossein Rostami, Karim Abdolmohammadi Pages 332-347
    Objectives

     The most critical issue that the young generation faces is cyberspace, which has increased irrationally with the coronavirus outbreak. The present study aimed to identify cyberspace’s role in lifestyle, promoting health, and coronary anxiety in young people.

    Methods

     The research method is descriptive post-event. The community included all undergraduate students of Tabriz Azad University, of which 307 people participated in the study through an online call answer to a Researcher-Made Questionnaires, which designed to measure the use of cyberspace, Corona Anxiety Questionnaire and the Lifestyle Promoters. Data were analyzed by multivariate analysis of variance and Post Hoc test.

    Results

     The findings show the components of lifestyle promoting health, subscales of spiritual growth (P=0.001), responsibility (P=0.016), interpersonal relationships (p=0.033), exercise (P=0.009) as well as the overall score of lifestyle (P=0.001); And one of the components of Corona Anxiety is a subscale of psychological symptoms (P=0.001) and also the total score of Corona Anxiety (P=0.001) in groups related to the use of cyberspace is significant, And students who spent more than four hours using cyberspace scored lower on health-promoting lifestyles and higher on coronary anxiety components.

    Conclusion

     The excessive use of cyberspace has played a negative role in improving the health of students. Excessive and very little use of cyberspace also increases students’ anxiety, and in this regard, it is suggested that students manage the use of virtual social networks.

    Keywords: Social networks, Students, Lifestyle, Health, Corona anxiety, Covid-19
  • Amir Hossein Jalali Nadoushan*, Saeedeh Shirdel, Marjan Shokrani, Porshad Pourzarabian Haghighi, Maryam Sadat Alavi, Kaveh Alavi Pages 348-359
    Objectives

     The Covid-19 has caused anxiety and stress in people all over the world. One of the most vulnerable groups during this epidemic are people with psychiatric disorders. In this study, we investigate the leading causes of concern among patients with psychiatric disorders and their families during and after hospitalization. The purpose of this study is to improve the care and service given to these patients and their caregivers regarding their concerns.

    Methods

     In this study, 48 patients with psychiatric disorders hospitalized from late February to late April 2020 in the Iran Psychiatric Hospital were contacted by telephone. They completed a questionnaire related to the covid-19 pandemic and the problems caused by it during and after their hospitalization.

    Results

     Inability to meet with family and the fear of infection to Covid-19 were among the main concerns of these patients at the time of admission. Their most worrying factors after discharge were the negative impact of quarantine on the recurrence of psychiatric illness. On the other hand, the most significant concern during the hospitalization of a patient with Covid-19 is the caregivers of these patients after discharge and the inaccessibility to a physician.

    Conclusion

     The Covid-19 pandemic has caused challenges in treating psychiatric patients; thus, this study suggests some solutions such as providing a safe place for doctors to visit the patients, recommending the patients and the caregivers to observe self-hygiene protocols, and seeing patients virtually.

    Keywords: 2019-nCoV, Coronavirus, COVID-19, Pandemic, Psychiatric patients, Hospitalization, Quarantine
  • Razieh Abedini Vellamdehi *, Saba Gheysari, Kioumars Beshlideh Pages 360-373
    Objectives

    Following the prevalence of COVID-19 and quarantine, the requirement to observe safety and hygiene during this period has left various effects on the psychological and social aspects of society. Because people with different personality traits have shown different behaviors for safety attentions during the quarantine, the present study aimed to examine and test a model of personality and cognitive antecedents of health considerations COVID-19.

    Methods

    For this purpose, a sample of 220 people working in education and universities, were evaluated online and through social networks. Participants completed the safety considerations questionnaire (safety behavior and safety attitude), internal locus of control, NEO questionnaire. The proposed model was evaluated through Structural Equation Modeling (SEM) AMOS-23 and SPSS V. 23. The bootstrap procedure by Preacher and Hayes (2008) was used for testing indirect relationships.

    Results

    The results showed that the designed model had good fit indicators. Apart from the relationship between agreeableness and internal locus of control (negative relationship), other relationships between variables were reported to be positive and direct. The position of internal locus of control also played the role of a complete mediator.

    Conclusion

    The conscientiousness trait activates the internal locus of control construct, and consequently, the person tends to observe health behaviors. In other words, the whole conscientiousness effect leads to the observance of hygienic principles through the intervention and occupation of the cognitive structure of the locus of control (full mediator). The simple relationship between neuroticism and the locus of control, which was reported to be negative (-0.20), changed to (0.23) due to interaction with the conscientious variable. Explaining this change in signs and values indicates that a linear interpretation of the data cannot be provided. Therefore, it can be said that creating some concern in people about health messages and critical and searching following Coronavirus information along with conscientiousness, can provide profitable conditions for the tendency towards health behaviors.

    Keywords: Health consideration, Antecedents, CVID-19
  • Mohsen Mohammadpour, Vajiheh Ghorbani, Samira Moradi, Zeinab Khaki, Ali Akbar Foroughi, Mohammad Reza Rezaei* Pages 374-387
    Objectives

     In the context of the epidemic of coronavirus and its psychological effect, it is necessary to develop appropriate tools for measuring the aspects of its psychological pathology. Therefore, this study aims to determine coronavirus anxiety›s psychometric properties using a 5-point Likert scale (Sherman A. Lee) in the Iranian statistical population. 

    Methods

     In this study, 399 men and women from the adult population of Kermanshah were studied by the available sampling method. The Fear of COVID-19 Scale (FCV-19S), Difficulties in Emotion Regulation Scale(DERS), as well as the second version of the Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II) were used for convergent validity and divergent validity, respectively. Internal consistency method using Cronbach’s alpha was used to analyze data, and confirmatory factor analysis using Lisrel-8.8 software was used for construct validity.

    Results

     Cronbach’s alpha was found to be 91.5 for the scales overall score. CAS found a positive and significant correlation between the coronavirus anxiety scale and the sub-components of difficulty in emotion regulation (except for problems engaging in goal-directed behaviors). Still, he also found that there was a negative correlation between acceptance and action. Furthermore, the results of the confirmatory factor analysis indicated that the single-factor structure is well-suited

    Conclusion

     Covid-19 related anxiety can be disproportionate and unnecessary and cause many psychological problems. The Iranian version of the coronavirus anxiety Scale reflected desirable validity and reliability and could be used as a short and valid screening tool for measuring coronavirus anxiety measurement.

    Keywords: Validity, reliability, Confirmatory factor analysis, Coronavirus anxiety scale
  • Hossein Gharaati Sotoudeh, Seyyed Salman Alavi* Pages 388-393
  • Seyyed Mohammad Hossein Javadi, Roya Marsa, Fahimeh Rahmani* Pages 394-399