فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی اکبری گلزار*، قاسم زائری صفحات 349-367
    تصویر زنان در سینمای ایران همواره در ژانرهای متنوعی بازنمایی شده است. از گفتمان های فمنیستی که به دنبال به تصویر کشیدن تبعیض های موجود به زنان در هر دوره است گرفته تا ژانرهایی که به نقش زنان در سال های جنگ و پس از آن اشاره دارند، هر یک به نحوی به این موضوع پرداخته اند. در این میان، اما پرداخت به زنان در یک ایدیولوژی خاص دینی کمتر صورت گرفته است. فیلم شبی که ماه کامل شد از معدود فیلم هایی است که به بازنمایی تصویر زن در یک ایدیولوژی دینی (گروهک طالبان) در قالب یک روایت عاشقانه پرداخته است. به همین منظور، در این مقاله با ترکیب روش تحلیل نشانه شناختی و تحلیل روایت بارت به دنبال تبیین و بازنمایی تصویر زن در این فیلم خواهیم بود. نتایج تحلیل گویای آن اند که کارگردان اثر با روایت دراماتیک یک عضو ارشد گروهک طالبان در پی نشان دادن تاثیر ایدیولوژیک تفکری است که در آن هیچ مانعی نمی تواند جلودار دستیابی به هدف مقدس و والای اعضای گروه طالبان بشود. این تصویر از ایدیولوژی طالبان روایت می شود که انسان دینی حتی باید برای رسیدن به اهداف، از زن (معشوقه) و فرزند خویش نیز گذر کند و دل مشغولی های آن ها نباید او را از پرداختن به ماموریت هایی بازدارد که گروه طالبان برای آن ها در نظر گرفته است. درنتیجه، تصویر زن در این گروهک موجودی بی ارزش در مقابل ارزش ها و اهداف گروه طالبان و حتی مانعی اضافی برای دستیابی به آن ها تلقی می شود.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی دینی، تحلیل روایت، تصویر زن، گروهک طالبان، نشانه شناسی
  • پریسا شاد قزوینی*، معینه السادات حجازی صفحات 369-392

    پوشش و زیورآلات سهمی بسزا در شکل‏ گیری هویت‏ جمعی اقوام دارند و چگونگی آراستگی بدن به نوعی بیانگر ساختار زندگی و فرهنگ یک قوم محسوب می‏شود. زینت همواره بخشی مهم از سنت زندگی افراد، به خصوص زنان، را شکل می‏دهد. در این زمینه، اقوام ترکمن، که از خرده فرهنگ ‏های تمدن ‏اسلامی به‏ حساب می‏آیند و در بخشی از آسیای ‏مرکزی و ایران زندگی می‏کنند، به طوایف مختلف تقسیم می‏شوند که یکی از آن طوایف ایل تکه است. زیورآلات طوایف ترکمن ویژگی‏ های هویتی خاصی دارند که ضمن حفظ هویت ‏جمعی قوم ترکمن، هویت ایل خود را نیز متمایز می‏کند. زنان قوم تکه، زیوری به نام تومار دارند که به عنوان قاب محافظ کاغذ دعا زینت زنان ایل است. این مقاله در نظر دارد به مطالعه نشانه ‏های هویتی، باوری و آیینی «زیورتومار» بپردازد. اینکه چه لایه‏ های نشانه‏ شناسانه ‏ای در طراحی این زیور (تومار زنان ایل تکه) به کار رفته است؟ و تومار غیر از کاربردهای اولیه (قاب دعا و پوشش تزیینی)، چه دلالت‏های معنایی دیگری در گفتمان معناشناختی قوم ترکمن دارد؟ از پرسش‏های اساسی این نوشتار است. در مقاله حاضر، نشانه‏ های بصری در هفت نمونه تومار به ‏طور کیفی مورد خوانش نشانه‏ شناسانه قرار گرفته است و داده ‏ها از میان اسناد مکتوب، شفاهی و میدانی گردآوری شده ‏اند. شیوه بررسی توصیفی تحلیلی با رویکرد نشانه ‏شناسی لایه ‏ای است. در تجزیه نشانه‏ شناسانه زیور تومار به شش لایه ادارکی، این نتیجه حاصل آمد که توصیف، تحلیل و تفسیر نشانه ‏ها کاربرد مشخص اولیه آن را معنادار می‏کند و دلالت‏های معنایی نشانه‏ ها به مفاهیم عمیق در باورهای قومی، مذهبی شمنی و اسلامی اشاره دارد.

    کلیدواژگان: ایل تکه، تومار، زیورآلات زنان، قوم ترکمن، نشانه شناسی
  • الهه پنجه باشی*، آنیتا صانعی صفحات 393-410
    نقاشی قهوه خانه ای سبکی از نقاشی است که از سوی نقاشان مکتب ندیده آغاز شد. از ویژگی های شاخص هنرهای نقاشی قهوه خانه ای حضور زنان در این تصاویر است که کمتر به آن پرداخته شده است. زنان در این نقاشی جایگاه کمتری داشته و تاکنون مورد پژوهش قرار نگرفته اند. هدف از این پژوهش مطالعه ویژگی نقش زنان و حضور آنان در نقاشی های قهوه خانه ای در آثار حسین قوللرآقاسی است. در این زمینه، پژوهش حاضر در پی پاسخگویی به این سوالات است: ویژگی های بصری زنان در این تصاویر چگونه است ؟ روش این تحقیق از نوع تحلیلی بوده و روش جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای است. نتایج یافته ها حاکی از آن است که زنان به مثابه عنصری پویا در نقاشی های قوللرآقاسی حضور داشته و با پوشش اسلامی ایرانی در ترکیب بندی آثار از جایگاه والایی برخوردار بوده اند. در آثار قوللرآقاسی، زن بیشتر در گونه های حماسی مورد توجه قرار گرفته است. زنان در آثار او به شکل پهلوانی و مردانه و با حفظ هویت زنانه به تصویر کشیده شده اند. زنان در داستان های شاهنامه کمتر نقش های اصلی را برعهده دارند و بیشتر نقش مکمل مردان را ایفا می کنند، اما این بدین معنا نیست که آن ها هیچ گاه تاثیری اساسی بر روند داستان ها نمی گذارند. درواقع، آن ها در تکمیل قهرمان پروری نقش مردان به کار رفته اند. مهم ترین ویژگی های این زنان خردمندی، فرزانگی و حکمت است. در این مقاله، نتیجه گرفته می شود که قوللرآقاسی با استفاده از نشانه های تصویری برای اثرگذاری بیشتر بر مخاطب در آثاری که شخصیت اصلی آن را زنان تشکیل داده اند تلاش کرده است با استفاده از این نشانه ها نگاه گفتمانی متفاوتی را در معنای تصویری آثار خود در نقش این زنان به تصور بکشد.
    کلیدواژگان: حماسی، زن، قاجار، قوللرآقاسی، مشروطه، نقاشی قهوه خانه ای
  • پیام زین العابدینی*، سارا باجقلی، احمد الستی صفحات 411-436

    شانتال آکرمن در فیلم‏هایش مسایل فمنیسم را مطرح می‏کند و تناقضات مستتر در هم‏ زیستی عمومی را به نمایش می‏گذارد. شخصیت‏های فیلم ‏هایش نقش‏های سنتی را به چالش می‏کشند و از این طریق هنجارهای مربوط به زنان را که در اجتماع پذیرفته شده ‏اند مورد پرسش قرار می‏دهند. تحقیق حاضر سعی در شناسایی و معرفی سینمای زنانه این فیلم ساز دارد. مسئله اصلی پژوهش کاوش و واکاوی عناصر فمنیستی در سینمای شانتال آکرمن است. روش تحقیق کیفی و رویکرد آن توصیفی و اسنادی است و بر اساس اطلاعات برگرفته شده از منابع مکتوب کتابخانه ‏ای اعم از کتاب‏ها، مقاله ‏ها و آثار صوتی و تصویری است. از این رو، پس از شناسایی مولفه ‏های اصلی این نوع فیلم سازی، سه فیلم از آکرمن با نام‏های ژان‏دیلمان، شماره 23 اسکله تجارت، 1080 بروکسل، شهرم را منفجر کن و من تو او او، که به صورت انتخاب هدف‏مند از موارد مطلوب گزینش شده، بر مبنای مبانی نظری بحث و تحلیل شده است. نتیجه حاصله نشان از آن دارد که آثار آکرمن سعی در نمایش و ایجاد گفتمان تصویری ساده اما صادق از شخصیت و زندگی زنانه‏ای دارد که در روزمرگی دچار فراموشی و بی‏توجهی شده است.

    کلیدواژگان: بت وارگی، سینمای زنانه، شانتال آکرمن، فمنیسم، قدرت زنانه
  • حبیب شهبازی شیران، سید مهدی حسینی نیا*، اسماعیل معروفی اقدم، زهرا نصراللهی صفحات 437-462

    در زمان حکومت تیموریان، هنر نقاشی به چنان درجه‏ای از تکوین و تکامل رسید که الگویی برای کل مکاتب آینده نقاشی ایران شد. با توجه به رویکرد حکمرانان تیموری، شاهد بلوغ و کمال موسیقی در این دوره هستیم که با مطالعه در نگاره‏ های موجود، می‏توان به نکات بسیار پراهمیت و مطرح حیات موسیقیایی، از جمله جلوت و ملازمت زنان نوازنده و سازها و ابداعات این هنر، در این دوره پی ‏برد. در تاریخ ایران پس از اسلام، عصر صفوی هم به لحاظ دگرگونی ‏های مهم سیاسی فرهنگی و اجتماعی نقطه عطفی محسوب می‏شود و نگارگری صفویه نیز، مانند سایر شاخه‏ های هنری، از این قاعده مستثنا نبوده است. نوشته حاضر بر آن است تا با رویکرد تطبیقی و به روش توصیفی تحلیلی و تاریخی و با استناد به منابع کتابخانه‏ای و اسناد موزه‏ای بر جای مانده از روزگار تیموریان و صفویان، هویت و جایگاه اجتماعی زنان نوازنده را به صورت تطبیقی بررسی و تبیین کند. سوال اصلی این پژوهش بدین صورت مطرح می شود؛ نگاه دو سلسله به زنان نوازنده در آثار هنری چگونه تببین یافته است؟ مطالعات صورت گرفته نشان می‏دهد که به‏ رغم شباهت نقش‏های این دو دوره با یکدیگر، مع الوصف در عصر صفوی بزرگ داری و احترام به مقام زن و نوازنده نسبت به دوره تیموریان بیشتر بوده است. در عصر تیموری، زنان نوازنده در مجالس آرام و بدون هیاهو همراه با پادشاه و معمولا در رده پایین مجلس به نمایش در آمده ‏اند. در اوایل دوره صفویه، زنان همراه مردان درباری و نزدیک شخص شاه و در اواخر این دوره نیز در صحنه‏ های شلوغ به تصویر کشیده شده ‏اند؛ در حالی که به جای نوازندگی بیشتر به رقص می‏پردازند و جایگاهشان تنزلی مقطعی به خود دیده است.

    کلیدواژگان: تیموری، زنان نوازنده، صفوی، مجالس موسیقی، نگارگری
  • نجمه فانی، محمدحسین اسدی داوود آبادی*، علی روشنایی صفحات 463-488

    بررسی تغییراتی که در ادراک و عملکرد نسل های مختلف از زیبایی بدن رخ داده است بر این فرض استوار است که نسل های مختلف با سپری کردن تحولات متفاوت اجتماعی، تجارب متفاوتی از منظر ارزش ها، هنجارها و عملکرد زیبایی دارند. بر این مبنا، این پژوهش با هدف مطالعه تحولات عینی و ذهنی زیبایی بین سه نسل زنان در شهر اراک به انجام رسیده است. چارچوب نظری پژوهش بر اساس تلفیق نظریه های بوردیو، گیدنز، اینگلهارت و فمنیسم تدوین شده است. روش پژوهش، پیمایش مقطعی و علی تبیینی است. نمونه از بین سه نسل اخیر زنان شهر اراک (گروه های سنی بین 1968) مطابق فرمول کوکران 383 نفر محاسبه شد؛ اما برای اطمینان از افت نمونه پرسش نامه بین 390 نفر توزیع شد. نتایج پژوهش شواهدی از «تمایز نسلی در عینیت و همگرایی نسلی در ذهنیت زیبایی» در اختیار ما قرار می دهد که بر اساس آن هرچند در نوع خودپنداره بدنی و میزان تمایل به زیباسازی بدن تفاوت معناداری بین نسل های جوان، میان سال و مسن مشاهده نمی شود، در نمود و اقدام عملی برای زیباسازی بدن، که در قالب مدیریت بدن خود را نشان می دهد، بین نسل های سه گانه تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تمایل به زیباسازی، خودپنداره بدنی، رسانه، زنان، زیبایی، مدیریت بدن، نسل، هنجارها
  • فاطمه گلابی*، توکل آقایاری هیر، مریم آسیابانیان بارنجی صفحات 489-515

    این پژوهش به بررسی برخی عوامل موثر بر ایدیال های فرزندآوری زنان متاهل شهر تبریز پرداخته است. در این زمینه، از نظریات مختلفی استفاده شده است که از منظر اقتصادی، اجتماعی، جمعیت شناختی و فرهنگی به بحث باروری و فرزندآوری پرداخته اند. روش تحقیق، پیمایشی است و جامعه آماری کلیه زنان متاهل 1549 ساله شهر تبریزند. از طریق فرمول کوکران، حجم نمونه برابر 446 به دست آمده است. شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. این مطالعه در مقایسه نسلی دو گروه سنی 1534 و 3549 ساله را با یکدیگر بررسی و مقایسه کرده است. طبق یافته های تحقیق حاضر، در هر دو نسل از زنان متاهل 1534 و 3549 ساله هزینه فرزندان رابطه منفی و معنادار با ایدیال های فرزندآوری زنان داشته است. در نسل جوان تر (1534 سال)، بین سن ازدواج و با ایدیال های فرزندآوری رابطه معکوس و معنادار وجود دارد، ولی این رابطه در نسل 3549 سال معنادار نبوده است. همچنین در هر دو نسل، رابطه بین پایگاه اجتماعی و اقتصادی زنان و ایدیال های فرزندآوری معنادار نبوده است. براساس نتایج رگرسیون چند متغیره، برای دو نسل از زنان، متغیر هزینه فرزندان بر ایدیال های باروری نسل زنان متاهل 1534 ساله تاثیر بیشتری داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت: «هزینه فرزندآوری» به یکی از دغدغه های مهم خانواده ها در جامعه امروزی تبدیل شده است. بالا رفتن سن ازدواج و افزایش دغدغه های معیشتی و تربیتی خانواده ها می تواند بر تعیین بعد خانواده و آینده جمعیت کشور تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: ایده آل های فرزندآوری، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، سن ازدواج، نسل، هزینه فرزندان
|
  • Mahdi Akbari Golzar *, Qasem Zaeri Pages 349-367
    The image of women in Iranian cinema has always been represented in various genres. From the feminist discourses that seek to portray the existing discrimination against women in each period to the genres that refer to the role of women in the war years and beyond, each has addressed this issue in some way. In the meantime, however, less payment has been made to women in a particular religious ideology. "when the Moon Was Full" is one of the few films that represention the image of a woman in a religious ideology (Taliban group) in the form of a love story. Therefore, in this article, by combining Bart's semiotic analysis method and his analysis narrative, we will seek to explain and represent the image of women in this film. The results of the analysis show that the director of the play, with the dramatic narrative of a senior member of the Taliban, seeks to show the ideological impact of thinking in which no obstacle can lead to the achievement of the sacred and lofty goal of the Taliban. This image is narrated from the Taliban ideology that a religious man must even go through his wife (mistress) and child in order to achieve his goals, and their preoccupations should not stop him from carrying out the missions that the Taliban group has planned for them. As a result, the image of women in this group is considered a worthless asset against the values and goals of the Taliban and even an additional obstacle to achieving them.
    Keywords: Woman image, Narrative Analysis, Semiotics, Taliban group, religious ideology
  • Parisa Shad Ghazvini *, Moeine Ossadat Hejazi Pages 369-392

    Clothing and ornaments play an important role in shaping the collective identity of tribes. How the body is decorated is a kind of indicator of the structure of life and culture of a people. Adornment has always been an important part of the life tradition of people, especially women. In this regard, Turkmen ethnic groups that are considered subcultures of Islamic civilization and live in parts of Central Asia and Iran, they are divided into different tribes one of which is the Tekke tribe. The ornaments of the Turkmen tribes have special identity features while preserving the collective identity of the Turkmen people, it also differentiates the identity of its tribe. The women of the Tekke tribe have an ornament called Tumar, which, as a protective frame for prayer paper, adorns women, especially the young bride of the tribe. This article intends to study the identity, belief and ritual signs of " Tumar". These are the basic questions of this article: What semiotic layers have been used in the design of this ornament (Tumar)? And apart from its basic uses (prayer frame and decorative cover), what other semantic implications does it have in the semantic discourse of the Turkmen people? In the article, visual signs in 7 sample Tumar have been qualitatively read semiotically. Data were collected from written, oral and field documents. The method of descriptive-analytical study is layered semiotic approach. In the semiotic analysis of the Tumar ornament into six perceptual layers, it was concluded that the description, analysis and interpretation of the signs make significant use of its initial use. The semantic implications of the signs refer to deep and rooted concepts in ethnic beliefs and shamanic and Islamic faith.

    Keywords: Turkmen, Teke tribe, women's ornaments, Tumar, Semiotics
  • Elahe Panjebashi *, Anita Sanei Pages 393-410
    the coffee painting is a style of painting that began by the painters of the school . one of the characteristics of the coffee painting arts is the presence of women in these pictures . women have less position in this painting and have not been studied so far . the purpose of this study is to study the characteristics of women and their presence in the coffee plantations of house in hossein and agassi . in this regard , the present study seeks to answer these questions : how is the visual characteristics of women in these pictures ? the method of this research is analytical and data collection method is library type . the results indicate that women as a dynamic element in agassi 's paintings are present and have a high place with islamic - iranian coverage in the composition of works . in his works , women are more considered in epic forms , women in his works are depicted as heroic and masculine , while preserving women 's identity . in shahnameh , women play the main roles and play the most important role of men , but this does not mean that they have never had a significant impact on the process of playing the role of men . these women are wisdom , wisdom , wisdom . in this paper , it is concluded that using visual cues to influence the audience in the works the main character of women have formed . to use these symbols to visualize a different discourse in the meaning of their works on the role of these women .
    Keywords: Qajar, Constitutional, coffee house painting, Qollar Aghasi
  • Payam Zinalabedini *, Sara Bajgholi, Ahmad Alasti Pages 411-436

    Cinema is one of the tools that republish and establish definitions of gender in society. So it can be assumed that the filmmaker can subvert and conceal these concepts in this way. Chantal Ackerman uses arrangements to consult with feminists and the dominant elite to expose hidden ideological contradictions. It seems permissible for the characters in the film to be challenging the traditional characters and so selecting the most special posts in these fields, by accepting many different norms for women. It is assumed that he wants to show in his works, by the reflecting women in the field of work, family and society, how affect the ideology and discourse of gender the formation of attitudes and perceptions of individuals, its relations and social interactions.This is manifested in the content of these films, feminist theory in postmodern, feminist literature, such as Laura Malloy will be used, and who believes the birth of creativity. There is always a way to change the code, which has become power. These images prove cinematically that the domestic lives of women is an artistic thing. In other words the private lives of women are being destroyed by the forces of history as much as they are living in the political arena. Besides that, unquestioning, unchallenged, and irreversible pressure on women in family roles, such as in prison, is social stupidity. And eventually leads to destruction. This is the kind of violence that can lead to more violence.

    Keywords: feminism, Womanpower, Fetishism, women's cinema, Chantal Akerman
  • Habib Shahbazi Shiran, Seyed Mehdi Hosseini Nia *, Esmaiel Maroufi Aghdam, Zahra Nasrollahi Pages 437-462

    During the reign of the Timurids, the art of painting reached such a level of development and evaluation that it became a model for all future schools of painting in Iran. According to the approach of the Timurid rulers, we see the maturity and perfection of music in this period, by studying the existing Painting, one can understand the very important and prominent points of musical life, including the presence and service of female musicians and the instruments and innovations of this art in this period. In the history of Iran after Islam, the Safavid era is also a turning point in terms of important political, cultural, and social changes, and Safavid miniature, like other branches of art, was no exception to this rule. The present article intends to comparatively examine and explain the identity and social status of female musicians with a comparative approach and in a descriptive-analytical and historical method and according to library sources and museum documents left from the Timurid and Safavid eras. The main question of this research is as follows; How are the two dynasties’ insights into female musicians explained in works of art? Studies show that despite the similarity of the maps of these two periods, in the Safavid era, however, greatness and respect for women and musicians were more than the Timurid period. In the Timurid era, female musicians were performed in quiet, unhurried gatherings with the king, usually in the lower house. In the early Safavid period, women were depicted with court men and close to the king, and in the late period, in crowded scenes; Instead of playing more, they dance and their position has seen a temporary decline.

    Keywords: Painting, Music Councils, Women Musicians, Teymouri, Safavid
  • Najmeh Fani, MohammadHossein Asadi Davoodabadi *, Ali Roshanaie Pages 463-488

    Comparing Subjective and Objective Dimensions of Body Contouring among Three generations of Women in Arak City Abstract The study of changes occurred in perception and performance of different generations is based on the assumption that, through experiencing different social revolutions, different generations have different experiences of beauty values, norms and performance. Based on this, the present research was carried out to study subjective and objective revolutions of beauty among three generations of women in Arak city. Theoretical framework of the research is developed based on theories by Bourdieu, Giddens, Inglehart, and feminism. The research methods were cross-sectional survey and causal-explanatory. The sample was calculated as 383 from three recent generations of women in Arak city (age groups 19-68) based on Cochran formula; but, to consider sample loss, the questionnaire copies were distributed among 390 women. The results showed “intergenerational distinctions in beauty's objectivity and intergenerational congruence in beauty's subjectivity” based on which we see that even if there are no significant differences among young, middle-aged, and old generations regarding physical self-concept but there are significant differences among these three generations regarding manifestation of and attempt to body contouring which appears as body management. Keywords: women, beauty, medium, inclination towards body contouring, body management, norms, self-concept

    Keywords: Medium, inclination towards body contouring, body management, Norms, self-concept
  • Fatemeh Golabi *, Tavakkol Aghayari Hir, Maryam Asiabanian Barenji Pages 489-515

    This study has investigated some factors affecting the childbearing ideals of married women in Tabriz. In this regard, various theories have been used that have discussed fertility and childbearing from an economic, social, demographic and cultural perspective. The research method is survey and the statistical population is all married women aged 15-49 in Tabriz.Through Cochran's formula, the sample size is 446. Sampling method is multi-stage cluster sampling. In a generational comparison, this study examined and compared the two age groups of 15-34 and 35-49 years old. According to the findings of the present study, in both generations of married women aged 15-34 and 35-49, the cost of children has a negative and significant relationship with women's ideals of childbearing. In the younger generation (15-34 years), there is an inverse and significant relationship between the age of marriage and the ideals of childbearing. But this relationship was not significant in the generation of 35-49 years. Also, in both generations, the relationship between women's socio-economic status and ideals of childbearing has not been significant. According to the results of multivariate regression test for two generations of women, the variable of children's cost had a greater impact on the fertility ideals of the generation of married women aged 15-34 years. Given what has been said, the cost of childbearing has become one of the major concerns of families in today's society. Increasing the age of marriage and increasing the livelihood and educational concerns of families can affect the determination of the family dimension and the future of the country's population.

    Keywords: : generation, Ideals of childbearing, children's cost, age of marriage, economic, social status