فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 45 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدتقی گل محمدی شورکی*، محمدرضا بلانیان صفحات 7-24

    درباره چگونگی زمین اخروی در مقایسه با زمین دنیوی ابهام هایی وجود دارد. آیه 48 إبراهیم: «یوم تبدل الارض غیر الارض و السماوات و برزوا لله الواحد القهار» به صراحت از تفاوت زمین دنیوی و اخروی سخن به میان آمده است. مفسران، تفاسیر و تاویل های مختلفی را درباره این آیه داشته اند. برخی تبدل یادشده در قرآن را از جنس تبدل در صفات و اعراض و گروهی آن را تبدل ذاتی و جوهری دانسته و برخی نیز از فهم ناپذیری نوع تبدل مورد بحث سخن گفته اند. تلاش این مقاله بر آن است تا ضمن تبیین اقوال گوناگون موجود، با عنایت به ریشه مشترک اختلاف آراء راهکاریی جهت حل اختلاف ها و برون رفت از ابهام ها ارایه نماید؛ ازاین رو با بیان مطالبی از تفسیر ملاصدرا و حرکت جوهری این احتمال می رود که این تبدل باید به صورتی باشد که در عین حالی که ویژگی های ماده را ندارد و ذاتا عوض می شود، به صورتی نباشد که یک نظامی جمع شود و نظام جدیدی جایگزین آن گردد.

    کلیدواژگان: تفسیر علمی، آیه 48 إبراهیم، الارض، زمین اخروی
  • سید جلیل امامی میبدی، کمال صحرائی اردکانی* صفحات 25-40

    درباره مفهوم آیات 5 تا 7 طارق نظریه‌های متفاوت و گاه متناقضی از سوی مفسران ارایه شده است. بیشتر مفسران با برگرداندن مرجع ضمیر در «یخرج» به ماء دافق، مراد از ماء دافق را نطفه و خروج آن از بین صلب و ترایب را خروج نطفه از پشت مرد و سینه زن دانسته‌اند. عده‌ای نیز نطفه را مخصوص مرد دانسته و خروج آن از بین صلب و ترایب را به خروج منی از بین پشت و دو استخوان ران پا تفسیر نموده‌اند. برخی از محققان معاصر با رد دیدگاه پیشین، فاعل «یخرج» را انسان دانسته و مراد از خروج انسان را خروج از رحم مادر تفسیر نموده‌اند. پژوهش حاضر در تلاش است تا ضعف‌ها و کاستی‌های نظریه‌های ارایه‌شده را به کمک قراین درونی و بیرونی، تبیین و دیدگاه جدیدی که می‌تواند کمترین نقد به آن وارد باشد، را ارایه کند. بر پایه این دیدگاه منظور از ماء دافق، آب ماده آفرینش اولیه انسان، صلب، قسمت‌های سخت و ترایب، قسمت‌های نرم زمین است.

    کلیدواژگان: تفسیر علمی، سوره طارق، ماء دافق، صلب، ترائب
  • علی مدبر* صفحات 41-58

    از اصول معاشرت، معاشرت بر مدار «معروف» است. معروف، هر کاری است که به دید عقل و نقل، نیکو و زیبا باشد و منکر هر کاری است که نزد عقل و نقل ناشناخته باشد. معروف، همه اموری را که عنوان هایی مانند خیر، صلاح، فلاح، جمیل و حسن بر آنها منطبق اند، دربرمی گیرد و با همین معیار، اموری که عنوان هایی مانند شر، فساد و قبیح بر آنها منطبق اند، منکرند. معاشرت معروف مدار معنایی گسترده تر از قانونمداری و عدل گرایی دارد و افزون بر رعایت حق قانونی و عادلانه، کارهای متعالی اخلاقی را نیز دربرمی گیرد. در قرآن کریم، معروف مداری در مصادیقی از معاشرت یاد شده است: در معاشرت با همه مردم؛ با پدر و مادر؛ با زنان؛ با اقشار آسیب پذیر؛ در سخن گفتن؛ در وصیت؛ در قصاص و دیه.

    کلیدواژگان: تفسیر اخلاقی، معناشناسی، معاشرت، معروف، معاشرت معروف مدار
  • محمد صدقی* صفحات 59-76

    آیات قرآن انسان را در اعمال اختیاری و تعیین سرنوشت خودمختار و مسیول می دانند، در مقابل، ظاهر ادله ای از سعادت و شقاوت ذاتی انسان حکایت دارند، دانشمندان اسلامی با مشرب های گوناگون و اخیرا علامه طباطبایی با روش تفسیری خود تلاش در رفع این ناسازگاری ظاهری نموده اند، تازگی نظر علامه نویسندگانی را با روش های تطبیقی و فلسفی به بیان آن کشانده اما این مقاله با روش توصیفی تحلیلی روش ایشان، نظر تفسیری اش در حل این تناقض را بیان می کند. نتیجه مقاله بیانگر آن است که علامه طباطبایی در رفع تناقض دو روش انتخاب نموده: بر اساس قانون علیت، سرشت انسان را عاری از سعادت و شقاوت دانسته و با آیاتی مانند آیه تبلیغ و... سرنوشت انسان را در اثر اعمال اختیاری وی می داند، از این رو دلالت ادله بر سعادت و شقاوت ذاتی را اقتضایی دانسته نه علیت تامه. ایشان ضمن قبول صحت صدور احادیث دال بر سعادت و شقاوت ذاتی، آنها را در دسته هایی به نحوی که با دلایل اختیاری منافی نباشد، تبیین می نماید.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، مسئولیت انسان، ذاتی بودن، سعادت، شقاوت، علامه طباطبائی
  • عباس اقبالی* صفحات 77-96

    تعویض یا جایگزینی، یکی از سنت‌های رایج زبان عربی در آیات قرآن مجید پربسامد است و در مواردی از قبیل جایگزینی فعل امر با مصدر در «فضرب الرقاب»، مصدر با اسم فاعل در «لیس لوقعتها کاذبه» و مفعول مطلق با صفت در «وعد الله حقا» نمود دارد. این نوع جایگزینی که به عدول و تعویض نحوی تعبیر می‌شود، در دلالت معنایی، مفاهیمی فراتر از معنای ظاهری الفاظ را می‌رساند؛ ازاین‌رو در تفسیر آیات قرآن توجه ویژه مفسران را برانگیخته و عمده‌ترین کاربست تفسیری آن، در شرح اعجاز بیانی قرآن کریم متبلور است. این جستار، به استناد منابع تفسیری و با روش توصیفی استنتاجی، به شناسایی نمونه‌هایی از این تعویض‌ها در آیات برآمده است. ازجمله نتایج این پژوهش آن است که در قرآن کریم انواع جایگزینی‌ها به کار رفته است و مفسران؛ به‌ویژه فخرالدین رازی در مفاتیح الغیب به دلالت معنایی این جایگزینی‌ها پرداخته و نشان داده‌اند که این تعویض‌ها گاهی در ایجاد فواصل هماهنگ و خلق موسیقای متناسب با مفهوم آیات کارآمدند و اغلب دارای سایه معناهایی از قبیل مبالغه، تشویق، تعظیم و تعلیل به وصف جایگزین می‌باشند.

    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، جایگزینی، دلالت معنایی، سایه معنا
  • ولی الله نقی پورفر*، صدیقه پروان صفحات 97-122

    قرآن کریم در آیات 8 4 اسراء برای بنی‌اسراییل دو فساد و دو وعده عقاب را با تاکیدهای مکرر بیان می‌کند. کیستی مصداق این آیات در تفاسیر محل اختلاف است؛ برخی از مفسران وقایع مطرح‌شده در آیه را مربوط به گذشته می‌دانند. این پژوهش بر آن است تا ضمن ارایه مستندهای قرآنی در رد این نظریه، با تفسیر قرآن به قرآن و توجه به قراین و سیاق آیات و با مصداق‌یابی صحیح و استخراج چهار ویژگی از آیات و تطبیق آنها بر مصادیق مطرح‌شده در تفاسیر، به بررسی احتمال وقوع فساد یهود و سرکوبی آن در آخرالزمان بپردازد و این فساد مطرح‌شده در آیات را مربوط به فساد جهانی اسراییل و در ارتباط با وقایع ظهور بداند. برخی از مفسران عبارت «عبادا لنا» را با توجه به «و لیتبروا ما علوا تتبیرا» و «اولی با‌س‌ شدید»، بندگان خونریز و کافر گرفته‌اند، درصورتی‌که با بررسی قرآنی و با توجه به سیاق، مصداق «عبادا لنا»، بندگان مومن و مخلص هستند که زمینه‌سازان ظهور و یاوران امام زمان# می‌باشند.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، آخرالزمان، عصر ظهور، فساد یهود، اسرائیل
  • هادی وحدانی فر* صفحات 123-142

    واژه «اهل بیت» مشترک لفظی است که در مصادیق مختلف استعمال گردیده است، این واژه در آیه تطهیر، به ظاهر یکی از چالش های مهم قرآنی است؛ زیرا از سویی قایلان به شمولیت زنان پیامبر وحدت سیاق را ملاحظه نموده اند و برای آن استدلال اقامه کرده اند و در مقابل قایلان به عدم شمولیت زنان پیامبر با تغییر خطاب آیه به استدلال آن پرداخته اند. مقاله حاضر با روش عقلی و نقلی درصدد کشف هویت معنایی و مصداقی «اهل بیت» از نظر متکلمان و مفسران فریقین بوده و معتقد است؛ امامیه و بسیاری از عامه، واژه «اهل بیت» را در زمان نزول به معنای اخص؛ یعنی «اصحاب کساء» اطلاق نموده و در مقابل، برخی با دلایل عقلی و نقلی، دچار ابهام گردیده و ظواهر را بر نصوص، مقدم داشته اند. این پژوهش با رهیافت به قراین داخلی و خارجی، نقدهای فراوانی ازجمله قبض و بسط مفهومی، روایات ضعیف السند، توجیه ادبی، توقیفی بودن آیه و غلبه نصوص بر ظواهر را وارد دانسته و معتقد است، تلقی شمولیت زنان پیامبر دارای پارادوکس فاحش علمی است.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، اهل بیت، آیه تطهیر، زنان پبامبر
  • زهره اخوان مقدم*، مجید زیدی جودکی صفحات 143-162

    در آیه تبلیغ عبارت وعده حفظ الهی خطاب به پیامبر| با عبارت «یعصمک من الناس» دیده می‌شود، ولی تصریح نشده که این حفظ، ناظر به کدام شان ایشان است: هرگونه صدمات بدنی، حفظ جان از قتل، حفظ آرمان و دین پیامبر را می‌تواند شامل شود. مفسران شیعه بر پایه شان نزول و سیاق آیات معتقدند مراد آیه نمی‌تواند حفظ جان پیامبر| باشد اما مفسران عامه به دلیل عدم پذیرش شان نزول، معتقدند مراد آیه «حفظ جان نبی» است. ازاین‌رو به ورطه تعارض‌ها و ناهماهنگی‌های متعددی افتاده‌اند، ازجمله: تعارض با آیات دیگر و نیز روایات سبب نزول و بدیهیات عقلی. ازآنجاکه بین قرآن و سنت در هندسه فهم دینی نباید تعارضی باشد، عالمان عامه باید این تعارض را برطرف کنند. اما چون روایات مسمومیت را خود پذیرفته‌اند و نمی‌توانند رد کنند، منصفانه‌ترین راه، پذیرش شان نزول آیه است.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، عصمت پیامبر، مسموم شدن پیامبر، شهادت پیامبر
  • حمید سعید بخش*، محمد مرتضوی صفحات 163-176

    انسان دارای دو بعد مادی و مجرد است. فرایند رشد بدن از نطفه تا مرگ پیش روی محققان و اندیشمندان است اما فرایند رشد و تکامل نفس و بعد مجرد انسان به خاطر نامریی بودن آن و نیز به خاطر انکار بعد مجرد انسان توسط روانشناسی غربی مورد توجه چندانی قرار نگرفته است. این موضوع در منابع فلسفی و عرفانی تا حدودی مورد توجه قرار گرفته و نتایج خوبی در حوزه روان شناسی فلسفی ایجاد نموده است. قرآن کریم به عنوان کتاب انسان شناسی و انسان سازی برای سیر رشد انسان نگاهی فرایندی و مرحله به مرحله دارد. حرکت رشدی نفس از رحم شروع می شود و مراحل مختلف را طی می کند؛ برخی تکوینی و طبیعی است و برخی انتخابی و ارادی و تا حیات انسانی ادامه دارد، این سیر رشدی همچنان ادامه دار است. در این مقاله بر پایه آیات و دیدگاه مفسران به روش تحلیلی استنتاجی، مراحل سیر رشد طولی نفس که قرآن کریم بدان اشاره نموده، مورد پژوهش قرار گرفته است. مراحل گیاهی، حسی حرکتی، انسانی و الهی، مراحل متصلی است که در آیات مختلف برای انسان به تصویر کشیده شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر علمی، مراتب نفس، انسان شناسی، روان شناسی فلسفی
  • محمدمیثم حقگو* صفحات 177-196

    فرایند حکیمانه نزول قرآن طی 23 سال توانست جامعه ای مشحون از شرک را به امتی موحد تبدیل نماید. کشف این فرایند در گرو دست یابی به روش قرآن در طرح مسئله توحید بر پایه سیر نزول قرآن است. در این تحقیق با تمرکز بر مراتب توحید نظری، بخشی از این پروسه تعقیب شده و با استفاده از سبک تفسیر موضوعی تنزیلی، نتایج شایان توجهی به دست آمده است. بر این پایه، روش قرآن در طرح مساله توحید، شروع از نقطه صفر اعتقادی نیست؛ بلکه اثبات ذات و توحید ذاتی را مفروغ عنه لحاظ نموده و مراتب دیگری چون توحید در ربوبیت، توحید در خالقیت و توحید در علم را به گونه وسیعی مطرح کرده است. هرچند بررسی فرایند استدلال بر تک تک مراتب توحید، بسیار فراتر از مجال یک مقاله است اما به عنوان نمونه، ابطال والدیت تشریفی و حقیقی خدای سبحان، نشان می دهد که مطابق با سیر نزول، یک سیاست گذاری منطقی در مبارزه با معضلات اعتقادی دنبال شده است. بهره گیری از روش تدریج، اجمال به تفصیل، بیان داستان و مثل ازجمله رویکردهایی است که در این راستا استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، تفسیر موضوعی تنزیلی، آیات توحیدی، توحید نظری
  • لیلا احمدی*، محمد فاکر میبدی صفحات 197-218

    قاعده سیاق یکی از قواعد تفسیری پرکاربرد است که نقش بسزایی در قرآن پژوهی دارد. برخی از مفسران مانند علامه طباطبایی و آیت الله مکارم شیرازی به میزان زیادی از آن بهره گرفته اند. این جستار پس از تبیین سیاق و اعتبار و شرایط تحقق آن، به جایگاه، بسامد و کارکردهای دوازده گانه آن در تفاسیر المیزان و نمونه پرداخته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد این قاعده 394 بار در تفسیر نمونه و بیش از پنج برابر آن در تفسیر المیزان مورد استفاده قرار گرفته است. این نسبت در کارکرد تبیین مفهوم آیات که پربسامدترین کارکرد در هر دو تفسیر نیز هست، تقریبا حفظ شده است. پس از آن، ارزیابی آراء مفسران، تعیین معنای واژه، تبیین قواعد ادبی، ارزیابی روایات، تاریخ گذاری قرآن، تشخیص مرجع ضمیر، تشخیص مخاطب، تبیین مبهمات، ارزیابی قرایات و تقیید مطلقات جایگاه بعدی در هر دو تفسیر را از آن خود کرده اند. تنها کاربردی که برخلاف روند سایر کاربردها، در تفسیر نمونه فراوانی بیشتری دارد، استخراج احکام فقهی است که به روشنی تاثیر توانایی، علاقه و هدف مفسر را در میزان بهره گیری او از قاعده سیاق نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، کارکردهای سیاق، قاعده تفسیری، تفسیر المیزان، تفسیر نمونه
  • حسین نقوی* صفحات 219-234

    مشهور است که بنی اسراییل از دریا عبور کردند و فرعون و لشگریانش که در تعقیب آنان بودند، غرق شدند و آنان پس از عبور از دریا به سمت سرزمین مقدس فلسطین رفتند و پس از سرپیچی از فرمان خدا در مورد ورود به آن سرزمین، چهل سال در بیابان سرگردان شدند. این نوشتار با مراجعه به آیات و تفاسیر قرآن و تحلیل و بررسی دیدگاه مفسران درصدد است، نشان دهد که بنی اسراییل پس از عبور از دریا به مصر بازگشتند و مدتی در آنجا سکونت کردند و پس از آن به سمت سرزمین مقدس کوچ نمودند. نه شاهد قرآنی که مهمترین آنها وارث شدن بنی اسراییل نسبت به اموال فرعونیان مصر و استخلاف و جانشینی بنی اسراییل به جای فرعونیان است برای تقویت این احتمال ارایه شده است و در پایان به این نتیجه رسیده است که بنی اسراییل پس از عبور از دریا به مصر بازگشته اند.

    کلیدواژگان: تفسیرتاریخی، بنی اسرائیل، موسی علیه السلام، فرعون، مصر، فلسطین
|
  • MohammadTaghi Gol Mohammadi Shooraki*, MohammadReza Blanian Pages 7-24

    Comparing to the worldly earth, there are ambiguities about the nature of the Hereafter earth. The verse 48 of chapter Ibrahim "On the day when the earth will be replaced by another earth, and the heavens [as well] and they [i.e., all creatures] will come out before God, the One and the Prevailing”, has clearly talked about the difference between the two earths. The commentators have had different interpretations of the verse. Some have considered the change mentioned in the Qurchr('39')an as a change in attributes and features, and some have considered it as an intrinsic and substantial change, and some have spoken about the incomprehensibility of the type of change in question. The article at hand attempts to explain the current opinions, and given the common root of differences of opinion, puts forth a solution that resolves the disputes and removes ambiguities. Thus, by calling attention to the theory of substantial motion and commentary points developed by Mulla Sadra, it is possible that this transformation while lacking material properties, will not bring about a new system altogether.

    Keywords: Scientific Interpretation, verse 48 of chapter Ibrahim, the earth, the hereafter earth
  • Seyed Jalil Emami Meybodi, Kamal Sahraei Ardakani* Pages 25-40

    Commentators of the Quran have developed various and sometimes contradictory theories about the meaning of verses 5 to 7 of chapter Tariq. To most commentators, the pronoun in verb “emerges” refers to the emitted water, and ماء دافق means ejected fluid. So, the fluid semen emerges from between the backbone and the ribs. This is also called departure of the sperm from the back of the man and the breast of woman. Some have also said that sperm, specific to man, comes out from his back and two thigh bones. Rejecting the previous view, some contemporary scholars have considered the subject of “emerges” as human and have interpreted the meaning of human departure as leaving the motherchr('39')s womb. The present study attempts to explain the shortcomings of the current theories with the help of internal and external evidences and develop a new perspective that can be the least criticized. So, based on this view, what is meant by ejected fluid is the primary substantial matter of creation. The word Sulb translated as backbone means hard parts and the word Taraib translated as ribs means the soft parts of the earth.

    Keywords: Scientific Interpretation, Surah Tariq, Ma'dafiq, Sulb, Taraib
  • Ali Modbbir* Pages 41-58

    One of the principles of leading a social life is to behave others in an honorable manner. Maroof means honorable manner and is applicable anything that is suitable and beautiful in the eyes of reason and narration, and Munkar means wrongdoing and is means everything that is unknown to reason and narration. Maroof includes all matters to which titles such as good, righteousness, well-being, beauty, and goodness apply, and by the same criterion, Monkar applies to all titles of evil, corruption, and ugliness. Honorable consorting has a broader meaning than the rule of law and justice, and in addition to the observance of legal and just rights, it includes moral transcendental acts as well. In the Holy Qurchr('39')an, the examples of honorable consorting are many including: with people, with one’s parents, with wives, with vulnerable groups; and in speaking, in writing a will and In retribution and in execution of penalty

    Keywords: Ethical interpretation, semantics, consorting, honorable, based on Honor
  • Mohammad Sedghi* Pages 59-76

    According to the Quranic verses human beings are independent and responsible in taking their deliberate actions and determining their destiny. Contrary to that, some argue that human beings’ felicity and misery are inherently predestined. Recently, the Muslim scholars having different perspectives, and Allamah Tabatabai with his interpretive way, have attempted to resolve this seemingly inconsistency. The new theory of Allamah Tabatabai has prompted other writers to explain his theory in comparative and philosophical methods. This article expresses his interpretive opinion in resolving this contradiction with the descriptive-analytical method. The result of the article indicates that Allamah Tabatabai has chosen two methods to resolve the contradiction: according to the law of causality, human nature is considered free from felicity and misery and with verses such as the verse of propagation and ... relates human’s fate to his deliberate actions. Hence, the reasons that suggest human beings’ inherent felicity and misery calls attention to the conditions not the final cause. Allamah Tabatabai while accepting the authenticity of the issuance of hadiths which indicate to human being’s inherent felicity and misery, explains them in categories that do not contradict another view. The view that highlight the importance free will and deliberate actions in onechr('39')s destiny.

    Keywords: Theological interpretation, human responsibility, inherentness, felicity, misery Allamah Tabatabai
  • Abbas Eghbaly* Pages 77-96

    Replacement or substitution is one of the common traditions of Arabic language in the verses of the Holy Quran. In the 4th verse of chapter Muhammad "فضرب الرقاب", an imperative verb is replaced by an infinitive, likewise in the 2nd verse of chapter Waqia «لیس لوقعتها کاذبه», an infinitive is substituted with active participial, and in 124th verse of chapter al-Nisa «وعد الله حقا», object is replaced with adjective. This type of substitution, which is interpreted as a syntactic change, conveys in semantic connotation, concepts beyond the apparent meaning of words; Therefore, in interpreting the verses of the Qurchr('39')an, it has attracted special attention of the commentators. Its main interpretive use is orchestrated in the description of the expressive miracle of the Holy Qurchr('39')an. This paper, based on interpretive sources and descriptive-inferential method, has identified examples of these substitutions in the verses. One of the findings of this research is that various alternatives have been used in the Holy Quran and the commentators; In particular, Fakhreddin Razi in Mafatih al-Ghayb have dealt with the semantic significance of these replacements and has shown that these substitutions are sometimes effective in creating harmonious intervals and creating music appropriate to the meaning of the verses. The use of this literary element has often led to new shadow meanings such as exaggeration, encouragement, bowing and etc.

    Keywords: Literary interpretation, substitution, semantic signification, shadow meaning
  • Waliullah Naqi Porfar*, Sedigheh Parvan Pages 97-122

    In verses 4-8 of chapter Isra, the Holy Qurchr('39')an mentions two corruptions and two promises of punishment with repeated emphases for the children of Israel. It is a matter of controversy among the interpreters that who is the exact example of these verses. According to some commentators, the events mentioned in the given verses are related to the past. The author of the research intends to present Qurchr('39')anic documents, to reject this theory, by following interpreting the Qurchr('39')an to the Qurchr('39')an method and by paying attention to the evidences and contexts of the verses. Moreover, according to him there is a probability that the Jew corruption and its repression is related to the end times; thus, he attempts to correctly find and extract four features of the verses and apply them to the examples mentioned in the commentaries. According to the author, this corruption mentioned in the verses is related to the global corruption of Israel and in connection with the events of appearance. Given the phrases of «و لیتبروا ما علوا تتبیرا» and «اولی‏ باس شدید», some commentators, have meant the phrase «عبادا لنا» Our servants, as bloody and infidel servants, while according to the Qurchr('39')an and according to the context of “Our servants” phrase, it means the faithful and sincere servants who are the founders and helpers of Imam al-Zaman (as).

    Keywords: Theological interpretation, End times, the age of appearance, Jew Corruption, Israel
  • Hadi Vahdanifar* Pages 123-142

    The term "Ahl al-Bayt" is a common word that has been used in various instances. This word in the verse of purification is apparently one of the important challenges of the Qurchr('39')an; Because on the one hand, those who believe in the inclusion of women of the Prophet have considered the unity of context and have argued for their inclusion, and on the other hand, those who disagree with the inclusion of women of the Prophet have changed the addressee of the verse. The present article seeks to discover the semantic and exemplary identity of "Ahl al-Bayt" from the viewpoint of theologians and commentators of the two sects with a rational and narrative method. The Shiites and many Sunnites used the term "Ahl al-Bayt" in a special sense at the time of revelation; i.e. "the companions of Kesa". On the contrary, some got confused with rational and narrative reasons and gave precedence to the apparent meaning over the explicit texts. This study, with its focus on internal and external evidences, has included many criticisms, including conceptual constriction and expansion, weak narrations, literary justification, confinement of verses to specific examples, and the dominance of explicit texts over apparent meanings. So, the assumption that the wives of the prophet are included in the verse of purification suffers a clear scientific paradox.

    Keywords: Theological interpretation, Ahl al-Bayt, verse of purification, wives of the Prophet
  • Zohreh Akhavan Moghadam*, Majid Zaidi Judaki Pages 143-162

    Allah addresses his messenger in the verse of Propagation and promises him a divine protection «والله یعصمک من الناس». But it is not made clear what does this protection extend to? Does it mean that Allah will protect him from any bodily injuries and murder, or Allah will promote his ideas and religion. The Shiite exegetes, based on the occasions of revelation and the context of the verses, believe that the meaning of the verse can not be to save the [physical] life of the Prophet (PBUH and his progeny), whereas the Sunnite exegetes, due to rejecting the occasion of revelation, believe that the meaning of the verse is “Allah will protect his messenger’s life”. Hence, they have fallen into the abyss of numerous conflicts and inconsistencies, including: conflict with other verses as well as narrations that reveal the cause of revelation and finally the rational axioms. Since there should be no conflict between the Qurchr('39')an and Sunnah in the geometry of religious understanding, the Sunnite scholars should resolve this conflict. But the problem is that they have taken the narrations poisoning the prophet for granted and can’t deny them, the fairest way is to accept the occasion of the revelation of the verse.

    Keywords: Theological interpretation, infallibility of the Prophet, poisoning of the Prophet, martyrdom of the Prophet
  • Hamid Saeedbakhsh*, Muhammad Murtazavi Pages 163-176

    Man has two material and immaterial dimensions. The researchers and thinkers have adequate knowledge about the growth process human body from sperm to death. But as far as the process of growth and development of the soul is concerned, they have no knowledge about it. For soul has not received much attention from the Western psychology. The reason the Western psychology has not paid attention to it is the invisibility of the soul and the fact that they have reduced human being to its material dimension only. This issue has relatively received attention in philosophical and mystical sources and has created good results in the field of philosophical psychology. The Holy Quran, as a book on anthropology and training human, has a gradual and step-by-step look at the course of human development. The developmental movement of the soul begins from the uterus and passes through various levels; Some are evolutionary and natural, and some are selective and out of free will. As long as human life continues, this developmental movement continues as well. In this article, based on the verses and views of the commentators and following inferential-analytical method, the author studies the vertical development of the soul mentioned in the Holy Quran. The vegetative, corporeal, human and divine [levels] are the connecting levels that are depicted in various verses for human beings.

    Keywords: Scientific Interpretation, Different levels of soul, Anthropology, Philosophical Psychology
  • MohammadMaitham Haghgoo* Pages 177-196

    The wise process of revelation of the Qurchr('39')an in 23 years was able to turn a polytheistic society into a united monotheistic nation. The discovery of this process depends on achieving the method of the Qurchr('39')an in raising the issue of monotheism based on the revelation of the Qurchr('39')an. In this research, focusing on the levels of theoretical monotheism, part of this process has been followed and significant results have been achieved by using the new style in interpretation which is called Tanzili thematic. On this basis, the Qurchr('39')anic method in dealing with the topic of monotheism does not start from the zero point of belief; Rather, it has taken the unity of the Divine essence and oneness for granted. And the Quran has widely proposed other levels of monotheism, such as monotheism in divine sovereignty, monotheism in creation, and monotheism in belief/knowledge. Although the study of the process of reasoning on each branch of monotheism is far beyond the scope of an article. But the nullification of the ceremonial and true birth of God Almighty shows that in accordance with the descending order of revelation, a rational policy has been followed in the fight against superstitious beliefs. Using the gradual method, non-detailed and detailed, telling stories and parables are some of the approaches that have been used in this regard.

    Keywords: Theological interpretation, Tanzili thematic interpretation, monotheistic verses, theoretical monotheism
  • Leila Ahmadi*, Mohammad Faker Meybodi Pages 197-218

    The context rule is one of the most widely used interpretive rules that plays an important role in Qurchr('39')anic research. Some commentators such as Allamah Tabatabai and Ayatollah Makarem Shirazi have used it to a great extent. This article, after explaining the concept of context, its validity and its conditions of realization, deals with its position, frequency and twelve functions in the interpretations of Al-Mizan and Namoonah. The results of this study show that this rule has been used 394 times in the interpretation of Namoonah and more than five times it has been used in the interpretation of Al-Mizan. This ratio is almost preserved in the function of explaining the meaning of the verses, which is also the most frequent function of context in both commentaries. The other functions of context that have taken place in both the commentaries are as: evaluating the opinions of the commentators, determining the meaning of the word, explaining the literary rules, evaluating the narrations, the history of the Qurchr('39')an, identifying the pronoun reference, recognizing the addressee, explaining the ambiguities, evaluating the readings and delimitation of the absolutes. The only application that, contrary to the course of other applications, has more abundance in the commentary of Namoonah, is the extraction of jurisprudential rulings, which clearly shows the ability, interest and purpose of the interpreter on his use of the rule of context.

    Keywords: Literary Interpretation, Context Functions, Interpretive Rule, al-Mizan Commentary, Namoonah commentary
  • Hossein Naghavi* Pages 219-234

    It is a well-known fact that the children of Israel, followed by the Egyptian army, crossed the sea and Pharaoh and his armies were drowned. Once the Israelites have safely crossed the sea, they went to the Holy Land of Palestine, but after disobeying Godchr('39')s command to enter that land, they wandered in the desert for forty years. This article, by referring to the Quranic verses and their interpretations and analyzing the commentators’ views, seeks to show that the children of Israel returned to Egypt after crossing the sea and lived there for a while and then migrated to the Holy Land. Nine Qurchr('39')anic evidences - the most important of which are the inheritance of the Children of Israel over the property of the Pharaohs of Egypt and the succession of the Children of Israel in place of the Pharaohs - are presented to substantiate this possibility. Finally, he has concluded that the Children of Israel after crossing the sea have returned to Egypt.

    Keywords: Historical Interpretation, Children of Israel, Moses, Pharaoh, Egypt, Palestine