فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم احمدی*، سحر کاوندی، محسن جاهد صفحات 293-320

    این پژوهش در صدد بررسی دیدگاه ملاصدرای متاله، پیرامون چیستی شخصیت است؛ این مهم، با نگرشی نو بر مباحث علم النفس صدرایی و با ابتناء بر مبانی عام فلسفی ایشان، نظیر«اصالت وجود»، «تشکیک در مراتب وجود» و... امکان پذیر می گردد. پرسش اساسی این مقاله عبارت است از اینکه: ملاصدرا بر اساس نظام فلسفی خود، چیستی شخصیت را چگونه تبیین می کند؟ در این راستا، با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی، پس از إحصاء و استخراج مولفه های شخصیت از آثار ملاصدرا، مدل شخصیت فلسفی - اخلاقی ملاصدرا، به عنوان اولین مدل شخصیت فلسفی در حوزه فلسفه ی اسلامی، تبیین و ارایه می گردد. دستاوردهای این پژوهش عبارتند از: ارایه مدل شخصیت وجودی انسان، در نموداری طولی در سه مرتبه: فطرت عام (به عنوان عامل زمینه ساز شخصیت)؛ شخصیت غیرارادی پایه؛ و شخصیت ارادی خاص. دو مرتبه نخست، عمدتا زمینه ساز مرتبه اصلی شخصیت محسوب می شوند؛ آنچه شاکله شخصیت ارادی انسان را می سازد، ملکات غالب و مکتسبه آدمی است؛ این مرتبه از شخصیت، مبنای ادراکات، اعمال، افکار و نیات انسان در این دنیا و معیار تعلق ثواب و عقاب و نیز خلود در جنت و نار در نشاه بعدی بوده و حقیقت شخصیت انسان صدرایی مبتنی بر آن است.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، شخصیت، فطرت عام، شخصیت غیرارادی پایه، شخصیت ارادی خاص
  • فردین جمشیدی مهر*، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 321-345
    همه مشربهای فلسفی در جهان اسلام، به کمال حق تعالی و نقصان سایر موجودات حکم کرده و تنها خداوند را عین الکمال و کل الکمال می دانند. اما صدرالمتالهین شیرازی بر این باور است که هر موجودی عین کمال است و هیچ کمالی از هیچ موجودی قابل سلب نیست. نظر ملاصدرا با دو گونه تفسیر از جانب شارحان حکمت صدرایی روبرو شده است؛ تفسیر اول این است که اگر چه همه موجودات، واجد همه کمالات هستند اما نحوه کمالات در آنها متفاوت و به صورت تشکیکی است. تفسیر دوم با انکار این تفاوت تشکیکی و با این ادعا که هر موجودی واجد همه کمالات است و هیچ کمالی از هیچ موجودی قابل سلب نیست، تمایز آنها را در کمون و بروز کمالات می داند، نه وجدان و فقدان آن. تفسیر اول با نظام تشکیکی وجودی سازگار است و تفسیر دوم با نگاه وحدت وجودی و تشکیک در مظاهر وجود سازگاری بیشتری دارد. در این نوشتار - که با روش اسنادی و تحلیل منطقی فراهم شده است - با ابطال تفسیر اول به اثبات تفسیر دوم پرداخته می شود و در ضمن آن توجیه برخی از معاصران برای آشتی میان این دو تفسیر مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: وجود، کمال، تشکیک در وجود، تشکیک در مظاهر، وحدت وجود
  • یاسر طاهررحیمی، موسی ملایری* صفحات 347-374
    یکی از زوایای درخشان اندیشه های علم شناسان مسلمان تاملات آن ها در باب ملاک تمایز علوم است. رای مشهور آن است که دو ملاک غایت و موضوع، ابزارهای تمایز دو یا چند علم از یکدیگر بوده اند. سوال محوری این مقاله این است که آیا ملاکی که حکما برای تمایز علوم طرح کرده اند منشایی هستی شناختی داشته یا اعتباری صرف بوده است. بررسی های این مقاله سه مسئله را روشن خواهدکرد: اولا حکما از غایت، نه فقط به مثابه ملاک تمایز دو یا چند علم؛ بلکه برای طبقه بندی کلان علوم (نظری و عملی) نیز از غایت بهره برده اند. دوم آنکه این غایت، امری صرفا اعتباری، قراردادی نیست؛ بلکه غایتی وجودشناختی است. سوم آنکه اگر غایت مذکور وجودشناختی و عینی است تمایز اقسام حکمت نیز، عینی و حقیقی است؛ و این بدان معناست که هیچ یک از این دانش ها نمی تواند نقش دیگری را بازی کنند. از نتایج مهم رویکرد هستی شناختی در تقسیم علوم به ویژه در حکمت عملی آن است که تفکیک تدبیر منزل از سیاست مدن تفکیکی حقیقی است و نمی توان قواعد و اقتضایات این دو حوزه را در حوزه دیگر جاری دانست. فضایل و کمالات نفس، دسته ای در اجتماع (حکمت مدنی) دسته ای در حیات فردی (اخلاق) و دسته ای در خانواده (حکمت منزلی) قابل تحصیل است. بدین ترتیب همان قدر که تفرد و حیات فردی اصیل است، خانواده و اجتماع نیز از اصالت برخوردارند و این، برخلاف رای بسیاری از اندیشمندان فردگرای متاخر است.
    کلیدواژگان: غایت، علم شناسان مسلمان، طبقه بندی علوم، تفکیک اعتباری، تفکیک حقیقی، اقسام حکمت
  • نفیسه نجبا*، مهدی غیاثوند صفحات 375-400

    این مقاله نوشته ای است در باب فعل خاص الهی در عالم طبیعت. در فضای فلسفه دین معاصر، عموما نگاه ایستای فیلسوفان ارسطویی مشرب یا مشایی به طبیعت، مانعی بر سر تبیین فعل خاص الهی قلمداد می شود. در این مقاله دو هدف پیگیری شده است؛ نخست تلاش شده است تا با تحلیل نگرش ابن سینا نسبت به عالم طبیعت، نحوه فاعلیت خداوند و نیز امکان تبیین فعل خاص در آن مورد بررسی قرار گیرد. سپس از سازگاری حکمت سینوی با برخی تلقی ها از فعل خاص الهی بر مبنای تلقی های گوناگونی که می توان از معنای تعبیر «خاص» در اصطلاح «فعل خاص الهی» داشت، دفاع شده است. گام نخست بر اساس جدا ساختن سه معنای ذهنی، کارکردی و عینی تخصص فعل الهی طی شده است. در گام دوم به بررسی این نکته پرداخته ایم که آیا می توان بر اساس مبانی این حکمت تبیینی از فعل خاص ارایه داد که دارای مولفه های مطلوب باشد. نویسندگان مدعی شده اند که مبانی حکمت سینوی در باب فعل الهی می تواند از معنای ذهنی فراتر رفته، معنای کارکردی را تامین کند اما قادر نیست مولفه های فعل خاص به معنای عینی آن را تحقق بخشد.

    کلیدواژگان: طبیعت، صورت، فعل عام، فعل خاص
  • عبدالله صلواتی* صفحات 401-422

    ملاصدرا در آثارش از دو تلقی از خدا سخن می گوید: خدای مطلق و جامع اسما و خدای متجلی با اسم خاص برای هر انسانی. تلقی دوم از خدا، به نظر ملاصدرا بت مفهومی است. پرسشی که در این موضع مطرح می شود به این قرار است: میان خدای مطلق و جامع اسما و خدای متجلی با اسم خاص برای هر انسانی، فاصله ای وجود دارد. این فاصله را چه چیزی پر می کند؟ و ملاصدرا برای اینکه با خدای رهای از هر تعین و قیدی مواجه شویم چه راهکار یا راهکارهایی ارایه می کند؟ دستاوردهای این پژوهش به این قرار است: 1. ملاصدرا در مواضعی تحلیل خدای رهای از هر قید و خدای حاضر در هر موطن  و مواجهه با او را در طور عقل می داند و عقل را عهده دار پر کردن فاصله یاد شده می داند نه طور ورای طور عقل را؛ 2. همچنین، از نظر او، در مواضعی کشف و در مواردی، انسان کامل فاصله مذکور را پر می کند و در پرتو انسان کامل و اقتدا به او هر انسانی می تواند با خدای جامع اسما و خدای جامع «تعالی و حضور» در جهان روبرو شود؛ 3. در تحلیل شبکه ای مواجهه آدمی با خدا می توان گفت: موقعیت وجودی فرادست، زمینه را برای کشف آماده می کند و کشف نیز در مرحله بعد سبب ارتقای موقعیت وجودی می شود اما آنچه تمام کننده شبکه ای از روابط و مولفه هاست انسان کامل است؛ 4. ملاصدرا در مواضعی به امتناع مواجهه با ذات الهی باور دارد و در موضع مقابل، از شناخت ذات الهی سخن می گوید. نگارنده بر این عقیده است که: موضع دوم او قراین و شواهد موید محکمی دارد.

    کلیدواژگان: خدا، صفات، انسان کامل، کشف، مواجهه وجودی، ملاصدرا
  • محمدجواد پاشایی*، ابوالفضل کیاشمشکی صفحات 423-446

    هرچند حکمای یونانی از نخستین اندیشمندانی اند که موضوع کمال در انسان را با رویکردی فلسفی به گفتگو نشسته اند، اما صدرالمتالهین در تحلیلی متفاوت و کم سابقه، پیوندی عمیق میان کمال انسانی و قوه عالمه او برقرار ساخته است؛ آن سان که با شکل گیری شناخت در انسان، کمال غایی او نیز تحقق می یابد. در این پژوهش ابتدا با تقسیم کمال به اولی و ثانوی و تطبیق کمال انسانی بر کمال ثانوی او که عبارت از فعلیت یافتن اوصاف و عوارض مختص انسانی پس از تحقق ذاتش باشد، به تحلیل سرشت کمال پرداخته شده است. پرسش اصلی پژوهش آن است که چه رابطه ای میان کمال انسان و قوه عالمه او برقرار است؟ و فرضیه مقاله بر آن است که با تقسیم قوای انسان به عقل نظری و عملی و ایجاد اتحاد میان کمال انسان و مراتب عقل او به ویژه عقل نظری، رابطه عمیق کمال و علم در انسان فاش می گردد. روی آورد این پژوهش روی آوردی تحلیلی توصیفی است.

    کلیدواژگان: علم، کمال، عقل نظری، عقل عملی، صدرالمتالهین
  • عابدین درویش پور*، مهرداد امیری، حبیب حاتمی کن کبود صفحات 447-466
    در فرهنگ شیعی در کنار معرفت به توحید، نبوت و معاد هیچ اصلی به اهمیت و عظمت اصل امامت نمی رسد. در این میان مسئله ی ضرورت هستی شناسانه ی وجودامام از جمله موضوعات کلامی- فلسفی است که مورد توجه برخی اندیشمندان اسلامی قرارگرفته است.  صدرالمتالهین به عنوان یک حکیم متاله شیعی، بر پایه استدلال و شهود، در مهم ترین آثار فلسفی و کلامی خویش به بررسی ابعاد مساله امامت پرداخته است. ایشان با تکیه بر مبانی فلسفی خویش جایگاه امام را در مراتب هستی مورد تحقیق قرار داده  و برمبنای اصالت وجود و حرکت جوهری  به تبیین رابطه ی خداوند، انسان کامل و عالم هستی می پردازد و با رویکردی هستی شناسانه براساس قاعده امکان اشرف، قوس نزول و قوس صعود و حرکت جوهری ضرورت وجود امام را به اثبات رسانده و امام را واسطه ی فیوضات حق نسبت به ممکنات معرفی و بر مبنای تداوم واستمرار فیض الهی جایگاه ایشان را مشخص می سازد. این پژوهش تلاش دارد با رویکرد توصیفی - تحلیلی، ضرورت وجود امامت را در حکمت متعالیه براساس مبانی فلسفی و هستی شناسانه آن مورد تشریح و تبیین قرار دهد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، امامت، هستی شناسی، امکان اشرف، واسطه فیض
  • سمانه امامی کوپائی*، ویدا نوروز برازجانی، محمدجواد صافیان صفحات 467-497

    پرسش از سرشت زیبایی و اینکه چگونه فضاهای معمارانه کهن این سرزمین در نگاه مخاطبان خود به عنوان آثاری زیبا آشکار می شوند؛ پرسش مهمی است که همواره مورد توجه پژوهشگران و متفکران این عرصه بوده است. این مطالعه بنای آن را دارد که این مقوله را از نگاهی دیگر؛ و البته بنیادی تر مورد تفکر قرار دهد. لذا سعی شده با صورت بندی و کاربست روش تفکر پدیدارشناسانه هایدگر، در راه آشکارگی بیشتر و تفکری عمیق تر بر سرشت زیبایی در یک از فضاهای زیبای معماری گذشته گام برداشته شود. در این راه، روشن سازی ذات زیبایی نه از طریق تفکر مفهومی، که با رجوع به خود اثر معماری صورت می گیرد. ما میدان نقش جهان را به عنوان یکی از آثار شاخص و زیبای اصفهان عصر صفوی مورد خوانش قرار دادیم تا به این پرسش پاسخ دهیم که میدان به عنوان چه اثری در احساسات و تجربه زیباشناسانه مخاطبان خود آشکار می شود؟ در نهایت، تفسیر تجربه های زیباشناسانه مخاطبان مولفه هایی همچون آزادی خاطر، آرامش، قداست، صداقت، معنویت، زندگی، انکشاف، تازگی، منطق و غیره، را ظاهر ساخت که نشان دهنده آن است که میدان نقش جهان به مثابه اثری هنری، انسانی، طبیعت گرا، کارکردگرا، اخلاقی و خاطرانگیز برای مخاطبان تجلی کرده و تجربه های زیبا و لذت بخشی را آفریده است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، پدیدارشناسی هرمنوتیکی، میدان نقش جهان، زیبایی، هنر دوران سنت
  • نجف طهماسبی پور* صفحات 499-522
    هدف ازاین مطالعه، بررسی رواندرمانی لوگوتراپی(معنادرمانی) از دیدگاه ویکتور فرانکل بود که به نقش معنا در زندگی و ساختار معنادرمانی پرداخته است، روش مطالعه توصیفی و اسنادی بود. تحقیق با این پیش فرض انجام شد که هر نظریه به کاربرد عملی خاصی در روانشناسی می انجامد و کاربردهای عملی، به مکتبی فکری و زیربنایی تکیه دارد. لذا زیربنای نظریه معنادرمانی و نیز کاربردهای عینی آن در کارهای بالینی نیز بررسی شد.  در بررسی   فلسفه معنای زندگی، از نظر فرانکل مشخص شد وی نه تنها جنبه های جسمی و روانی-اجتماعی را برای حیات انسان ضروری می دانست، بلکه معتقد بود، با جستجوی اهداف عینی و شخصی متناسب با هدفی فراگیر در زندگی، به معنای غایی زندگی می توان پی برد. با توجه به این مفهوم، معنادرمانی این امکان را بوجود می آورد که حتی در رویارویی با رنجهایی که کل وجود فرد را متاثر می کند، زندگی به شکلی هدفمند و با ارزش درک شود. بر اساس شواهد متعدد در این تحقیق، اثربخشی معنا درمانی عمدتا برمبنای کمک به اراده برای زندگی با معنا است. از طرفی شیوه های بکار گرفته شده در معنا درمانی توسط فرانکل به مثابه درمانی خاص در واکنش به حس بی معنایی به کار می رود، یا در چهارچوب رویکردی التقاطی به مثابه مکمل انواع دیگر مداخلات، کاربرد پیدا کرده است. فرانکل با توجه به اینکه معنادرمانی را از حیطه  نظریه به عرصه عمل درآورد، لذا از آن، جهت درمان انواعی از اختلالات روانپزشکی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: معنای غایی، درمان، نظریه، معنادرمانی
  • عباسعلی منصوری* صفحات 523-548

    مساله سعادت برای ابن سینا و سایر فیلسوفان مسلمان از مسایل اصلی فلسفه محسوب می شود که هم به صورت مستقیم آن را بررسی نموده و هم اساسا غایت فلسفه را رسیدن به کمال و رستگاری می دانند.یکی از پرسش های مهم در بحث سعادت این است که مولفه ها و عوامل دخیل در نیل به سعادت کدامند و نسبت این عوامل از حیث میزان تاثیرگزاری چگونه است؟ از آنجایی که معمولا عوامل دخیل در سعادت را ذیل دو عامل کلی تر به نام نظر و عمل تقسیم بندی می کنند. پرسش محوری این مقاله این است که دیدگاه شیخ در مورد میزان تاثیر و اهمیت این دو عامل چیست. مباحث شیخ در مساله سعادت حکایت از این دارد که وی نقش نظر را مهمتر از عمل می داند. این نوشتار قصد دارد اولا با ذکر شواهد کافی نشان دهد که این نکته صرفا برداشت نویسنده مقاله نیست بلکه متون برجای مانده از شیخ آن را تایید می کنند و ثانیا علت و چرایی برتر بودن نظر بر عمل را تحلیل و بررسی کند. اما از آنجایی که پاسخ به این مساله مستلزم فهم ماهیت سعادت از نگاه ابن سینا است، ابتدا چیستی سعادت از نگاه ابن سینا را بررسی نموده ایم.اما در پاسخ به هدف اول -یعنی اثبات این مدعا که ابن سینا نظر را مهمتر از عمل می داند- در متن مقاله نه شاهد که دلالت بر برتری نظر بر عمل در نیل به سعادت دارند، احصا گردیده است. و پاسخ به این پرسش که چرا ابن سینا نظر را در نیل به سعادت مهمتر از عمل می داند، به فهم دو نکته مبنایی در فلسفه شیخ بر می گردد:1- مبانی انسان شناسی ابن سینا 2- تعریف ابن سینا از چیستی و ماهیت سعادت. توضیح و تفصیل این دو مبنا در بخش پایانی مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، سعادت، شقاوت، نظر، عمل، لذت
  • فاطمه بختیاری* صفحات 549-570
    مرگ و اندیشه در باب آن همواره یکی از دغدغه های بشر بوده است. تولستوی در داستان مرگ ایوان ایلیچ به طور خاص ماحصل تاملاتش در باب مرگ را در قالب داستان بیان کرده است. هایدگر که در وجود و زمان به بحث فلسفی در باب مرگ پرداخته، به مرگ ایوان ایلیچ تولستوی اشاره کرده است. به نظر می رسد مرگ ایوان ایلیچ تولستوی مقوم مرحله ای از تبیینی بوده است که شرح و کامل آن در فلسفه هایدگر آمده است. توضیح این که مرگ ایوان ایلیچ تولستوی بی شک یک گام بلند در پرداختن به مرگ از نقطه نظر دیدگاه انسانی است که بعد در فلسفه اگزیستانس مورد مطالعه جدی قرار گرفت و در هایدگر به کمال رسید. بنابراین مطالعه و مقایسه این دو دیدگاه مفید فایده به نظر می رسد. به همین منظور در این نوشتار ابتدا دیدگاه هایدگر شرح داده شده و سپس دیدگاه تولستوی و  هایدگر مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفته و حاصل این مقاله آن است که تولستوی در مرگ ایوان ایلیچ دو رویکرد به مرگ را نشان داده است: رویکرد اصیل و رویکرد غیراصیل. رویکردی که هایدگر آن را بسط داده و در فلسفه او منجر به توصیف دو نوع زیستن شده است: زندگی اصیل و زندگی غیراصیل.
    کلیدواژگان: تولستوی، مرگ، ایوان ایلیچ، هایدگر، وجود و زمان
  • احمد شه گلی* صفحات 571-594
    در این مقاله با رویکرد فلسفی و روش عقلی به رابطه بین صنعت و صانع و نحوه ظهور انسان در صنعت پرداخته می شود. بر این اساس، انسان در صنعت تجلی می کند و صنعت نوعی عمل انسانی است که امتداد و بسط وجود انسان می باشد. برای تبیین نحوه ظهور انسان در صنعت مجاری هفت گانه زیر بیان شده است: 1- ظهور علی انسان، 2- ظهور علمی انسان، 3- ظهور غایی انسان، 4- ظهور حکمی انسان، 5- ظهور ارادی انسان، 6- ظهور فعلی انسان، 7- ظهور کیفی مجاری. این موارد انحاء کلی ظهورات انسان در صنایع هستند. بنابراین انسان در صنعت ظهور می کند و صنایع جلوه گاه ظهور انسانند. نگارنده بر اساس تبیین رابطه ای که انسان نسبت به صنعت دارد، صنعت را «بدن صناعی» به وزان «بدن طبیعی» می داند. این تناظر بین «بدن صناعی» با «بدن طبیعی» ما را در فهم برخی از مسایل صنعت و فناروی یاری می کند. «بدن صناعی» همانند «بدن طبیعی» در مواجهه با انسان، احکام و اقتضایات خاصی پیدا می کند.
    کلیدواژگان: صنعت، انسان، ظهور انسان در صنعت، بدن صناعی
|
  • Maryam Ahmadi *, Sahar Kavandi, Mohsen Jahed Pages 293-320

    This study seeks to examine Mollasadra's perspective on the nature of personality; This is made possible by a new approach to Sadrian soul discourse and by basing on their general philosophical foundations, such as the "originality of existence", the "rationalization of existence" and ... The main question of this article is: How does Mulla Sadra explain her personality based on her philosophical system? In this regard, using the descriptive-analytical method, after summarizing and extracting the personality components from Mulla Sadra's works, Mulla Sadra's Philosophical-Ethical Personality Model as the first model of philosophical personality in the field of Islamic philosophy, is explained And it is provided. The results of this study are: To present a model of human existential personality in a longitudinal graph three times: General (as a factor in personality formation); Non-voluntary personality; and special voluntary personality. The first two levels are mainly the basic level of personality; What constitutes the shackle of the voluntary personality of man is the dominant and contemplative property of man; This rank of personality is the basis of human perceptions, actions, thoughts and intentions in this world and the criterion of belonging to the eagle and eagle, And also Khaddat in Janet and Narr is next in line, and the truth of the human personality is based on it.

    Keywords: Mulla Sadra, Personality, Innate Personality, Nonvolatile Personality, Special Voluntary Personality
  • Fardin Jamshidimehr *, Sayed Morteza Hosseini Shahroudi Pages 321-345
    All philosophical scholars in the Islamic world have ruled for the perfection of The Transcendent God and defects of other creatures and consider God as the just perfection and absolute perfection. But Sadr –ol-Motahlin believes that every existent is just perfection and no perfection of any creature can be denied. The view of Mulla Sadra has been met with two kinds of commentary from the Sadrai’s commentators that, of course, is the origin of these two interpretations of his own person. The first interpretation is that although all beings have all the perfections, but the way in which perfections are different and they have severity and weakness. The second interpretation, by denying this distinction, suggests the distinction between them in the hiding and appearing of perfections. The first interpretation is consistent with the system of modulation of existence and the second interpretation is more consistent with the look of existential unity and the system of modulation in the manifestations of existence. In this paper, which is provided by documentary and logical analysis, with the annulment of the first interpretation, the proof of the second interpretation is discussed. It also criticizes some of the contemporaries for reconciling these two interpretations.
    Keywords: existence, Perfection, modulation in the existence, modulation in the manifestations, Unity of existence
  • Yaser Taherrahimi, Musa Malayeri * Pages 347-374
    One of the brightest points of view of Muslim scholars is their reflection on the criterion for distinguishing sciences. The popular opinion is that the purpose and subject as a criteria have been the tools for distinguishing between two or more sciences. This article answers two central questions in this regard. One is whether the criteria used by scholars to differentiate between sciences have an ontological origin or it had abstract origin. Another question is whether the answer to this question will have a significant effect on the philosophical issues. Studies of this article will shed light on three issues: First, scholars have used the end, not only as a criterion for distinguishing between two or more sciences, but also as a criterion for the large classification of sciences (theoretical and practical). Second, the end of all knowledge is not merely a  non- factual value, but an existential end. Third, if the said end is existential and objective, the distinction between the various forms of wisdom is also objective and real, and this means that none of these sciences can play another role. One of the important results of the ontological approach in the division of sciences, especially in practical wisdom, is that the separation of home management from civil politics is a real separation and the rules and requirements of these two fields cannot be considered in another field. The virtues and perfections of the soul, the categories in society (civic wisdom), the categories in individual life (morality), and the categories in the family (home wisdom) can be studied. Thus, as much as individuality and individual life are genuine, family and community are also original, and this is contrary to the opinion of many late individualist thinkers.
    Keywords: Purpose, Muslim Scientists, Classification of Sciences, Non-Factual Separation, Real Separation, Types of Wisdom
  • Nafiseh Nojaba *, Mahdi Ghiasvand Pages 375-400

    This paper is about the special divine action in the nature. In the contemporary philosophy of religion, the static view of Aristotelianism or Peripatetic school to the nature seems to be a barrier in the explanation of the special divine action. This paper has two definite goals. The first is to defend the consistency of Avicenna's philosophy with different interpretations of the term "special" in special divine action. The second goal is to answer this question:  Is it possible to present an explanation of "specific action" based on Avicenna's philosophy, which has the necessary and sufficient components of a good answer? It seems the explanation of the nature and act of God in Avicenna's philosophy cannot provide that necessity and this sufficiency. The authors claim that the foundations of Avicenna's philosophy on the divine action can go beyond the mental meaning, provide the functional meaning, but are unable to realize the components of the special divine action in its objective sense.

    Keywords: nature, Form, General Act of God, Special Act of God
  • Abdollah Salavati * Pages 401-422

    Mulla Sadra speaks of two interpretations of God: The Absolute and Comprehensive God of Names and the Manifest God with a specific name for each human being. The second view of God, according to Mulla Sadra, is a conceptual idol. The question that arises in this position is this: there is a gap between the absolute and all-encompassing God of names and the God who manifests with a specific name for each human being. What fills this gap? And what solution or solutions does Mulla Sadra offer in order to face a God free from any determination? The achievements of this research are as follows: In some positions, Mulla Sadra considers the analysis of God free from any determination and encounter with him in the intellect and considers the intellect to be responsible for filling the mentioned distance and not the position beyond the intellect; 2. Also, in his view, in positions of intuition and in some cases, the perfect man fills the mentioned distance, and in the light of the perfect man and following him, every human being can face the all-encompassing God of names and the all-encompassing God of "transcendence and presence" in the world. ; 3. In the analysis of the networks of human encounter with God, it can be said that the transcendental existential position prepares the ground for intuition, and the intuition in the next stage promotes the existential position, but what completes a network of relationships and components is the perfect human being.

    Keywords: God, Attributes, Perfect Man, intuition, Existential Encounter, Mulla Sadra
  • MohmmadJavad Pshaie *, AbouAlfazl Kiyashemshaki Pages 423-446

    Though Greek scholars must be considered as the first thinkers who describe the ultimate perfection of man in a philosophical language but Hakim Sadra Shirazi is one of the most prominent thinkers who have established a deep link between man's perfection and his cognition in a different, less historical analysis, In the same way that through the realization of knowledge in man, his ultimate perfection will also be realized. In this research, by dividing the powers of man into theoretical and practical reason and creating a direct relation between human perfection and the levels of his intellect, especially theoretical reason, Sadra's most important attempt to analyze perfection and how it is realized in humans is written in a descriptive analytical manner. The main question of research is what relationship is there between human perfection and his cognitive ability? And the hypothesis of the paper is that by dividing human forces into theoretical and practical reason and creating unity between man's perfection and his level of intellect, especially theoretical reason, the deep relation of perfection and science in man is revealed. The approach of this research is a descriptive analytical approach.

    Keywords: Knowledge, Perfection, theoretical intellect, Practical Reason, Sadr al-Motahalalin
  • Abedin Darvishpour *, Mehrdad Amiri, Habib Hatamikankabood Pages 447-466
    In Shiite culture besides the knowledge of monotheism, prophecy and resurrection, no principle reaches to the importance of the principle of Imamate. Sadr al-Mutallin as a Shi'ite theologian, based on reasoning and intuition has studied the dimensions of the Imamate problem in his most important philosophical and theological works.  Based on his philosophical foundations, he studies the position of the Imam in the hierarchy of being, explaining the relationship between God, the perfect man and the universe on the basis of the essence and essence of existence, and using an ontological approach based on the rule of Ashraf, ascending and descending arches.  And the substantive movement proves the necessity of the Imam's existence and introduces the Imam through the virtues of the right to the possibilities and determines his position on the basis of the continuity and continuity of the divine grace. This research attempts to describe and explain the necessity of Imamate in transcendent wisdom based on its philosophical and ontological principles with a descriptive-analytical approach.
    Keywords: MullaSadra, Imamate, Ontology, Ashraf possibility, mediator of grace
  • Samaneh Emami *, Vida Norouz Borazjani, MohammadJavad Safian Pages 467-497

    The question of the essence of beauty and how the ancient architectural spaces of this land are revealed to their audiences as beautiful works is an important question that has always been of interest to scholars and thinkers in this field. This study is intended to rethink this issue from a different perspective, yet more fundamental. By formulating and applying Heidegger's phenomenological method of thinking, we strive to take the path of greater revelation and a deeper reflection on the essence of beauty in one of the beautiful architectural spaces of the past. In this regard, the illumination of the aesthetic essence is achieved not by conceptual thinking but by reference to the architectural work itself. We read the naghshe jahan square as one of the most beautiful works of Isfahan in the Safavid era to answer the question that how does naghshe jahan square manifest itself in the emotions and aesthetic experience of its audience? Finally, the interpretation of the audience's aesthetic experiences revealed for the audiences some elements, including freewill, consolatory, sanctity, honesty, spirituality, life, illumination, novelty, and logic, which represents that the naghshe jahan square is being revealed to the audiences as an artistic, humane, naturalistic, functional, ethical and memorable work and creates a beautiful and enjoyable experience for them.

    Keywords: phenomenology. Hermeneutic phenomenology, Beauty, Naghshe jahan square, traditional art
  • Najaf Tahmasbipour * Pages 499-522
    The purpose of this study was to investigate the meaning therapy from Victor Frankl's point of view and the study method was descriptive and documentary. In examining the philosophy of the meaning of life, Frankl found that he not only considered the physical and psychosocial aspects necessary for human life, but also believed that, by seeking objective and personal goals appropriate to a comprehensive purpose in life, the ultimate meaning of life can be understood. Based on the numerous evidences in this research, the effectiveness of meaning therapy is mainly based on helping the will to live meaningfully. On the other hand, the methods used in semantic therapy by Frankel are used as a special therapy in response to the sense of meaninglessness or in the framework of an eclectic approach as a complement to other types of interventions to treat a variety of psychiatric disorders.
    Keywords: Ultimate Meaning, Treatment, Theory, Therapy
  • Abbas Ali Mansouri * Pages 523-548

    Responding to the question requires an understanding of the nature of happiness in the view of Ibn Sina.Avicenna considers enjoyment the nature and essences of happiness. Therefore’ he often begins the debate of happiness from the debate of enjoyment. However Avicenna’s aim in the definition of happiness is not absolute enjoyment, but he means the extreme kind of enjoyment (i.e. intellectual enjoyment). Here the meaning of the theory is Theory Reason Practical and the meaning of action is Morality. He in the comparison between the shares of thought and practice believes that although both (thought and practice) are effective in human happiness, the real happy person is the person who has reached the perfection in both aspects, but he does not regard their share equal and places the importance on the effect of thought. He believes that the role of practice in human happiness is not positive (i.e. ethical acts do not have independent importance. Priority of thought, from the perspective of Avicenna, refers to his anthropological foundations and his definition of the nature and essence of happiness.

    Keywords: Avicenna Theory, Practice, Joy, Happiness, Disaster
  • Fatemeh Bakhtiari * Pages 549-570
    Death has always been human’s concern. Tolstoy has especially explained the result of his meditations on death as a novella in The Death of the Ivan Ilych. Heidegger who has dealt with philosophical debate on death in Being and Time, pointed to Tolstoy’s The Death of the Ivan Ilych in a note on Being and time. The Death of the Ivan Ilych was apparently a great step forward in the debate of death from the humanistic point of view which has later been considered and explained as one of the aspects of human being and completed by Heidegger. Thus, it seems that the study of death in the view of Tolstoy and comparing with Heidegger’s view is very useful. Hence, in this essay the attitudes of Tolstoy and Heidegger were first explained and then the attitudes of Tolstoy and Heidegger were compared and explained. It has finally been followed that in The Death of the Ivan Ilych, Tolstoy has described two approaches to death: authentic and inauthentic. The approaches which have been developed by Heidegger and led to describing two kinds of life: authentic and inauthentic.
    Keywords: Being, Time, Death, Heidegger, The Death of the Ivan Ilych, Tolstoy
  • Ahmad Shahgoli * Pages 571-594
    In this study, the relationship between the Industry and makers and emergence of human in the Industry is discussed with a philosophical approach and rational method. Accordingly, man manifests through Industry  and the Industry is the kind of human action that is the extension of human existence. The following seven courses are suggested to explain how the man emerged through the Industry.1. The causal emergence of the man,2. The scientific emergence of the man,3. The ultimate emergence of the man,4. The Wisdom emergence of the man, 5. The voluntary emergence of the man,6. The practical emergence of the man,7. The quality emergence of the man.These cases are chiefly relevant to the emergence of the man through Industry. The author regards Industry existence to be an “artificial body” as much as a “natural body” is, based on his explanation of the relationship between the man and the Industry. The association between the “artificial body” and the “natural body” assissts us to understand some of the issues surroudning Industry and the technology. The “artificial body”, like the “natural body” has certain requirements that force to human beings.
    Keywords: Industry, human, the Emergence of Human in the Industry, the Industrial Body