فهرست مطالب

نشریه مهندسی عمران
سال پنجاه و دوم شماره 4 (تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • یحیی چوپان*، سمیه امامی صفحه 1

    پژوهشها بیانگر این است که استفاده از روش آبیاری قطرهای اغلب نسبت به روش های دیگر آبیاری، سازگاری مناسبی را با کاربرد فاضلاب تصفیه شده دارد. در همین راستا، بهمنظور مطالعه تغییرات دبی قطرهچکانها در اثر استفاده از فاضلاب تصفیه شده در سیستمهای آبیاری قطرهای، دو سیستم آبیاری قطرهای (یک سیستم با آب چاه به عنوان تیمار شاهد و دیگری با فاضلاب تصفیه شده از تصفیهخانه شهرستان میاندوآب به عنوان تیمار اصلی) نصب و اجرا گردید. بنا به تفاوت و حساسیت قطرهچکانهای مختلف در برابر گرفتگی فیزیکی متاثر از املاح موجود در آب، از چهار قطرهچکان شامل، قطره چکان یورو دریپ 4 لیتری با فواصل خروجی یک متری، دو قطره چکان ایران دریپ 4 لیتری با فواصل خروجی یک متری و لوله تیپ 16 میلیمتری با فواصل خروجی 20 و 30 سانتیمتری استفاده گردید. سیستمها در حالت فشار کارکرد 4 متر تحت آزمایش قرار گرفتند و مشخص گردید قطره چکان یورو دریپ با دارا بودن کمترین درصد کاهش دبی بهترین عملکرد را داراست و با مدیریت فنی و صحیح، سیستم قابلیت اجرا با فاضلاب تصفیه شده را دارد. بالاترین درصد یکنواختی پخش مطلق قطرهچکانها در زمان کار با فشار 4 متر مربوط به قطرهچکان یورو دریپ با 6/95% و کمترین مقدار مربوط به قطرهچکان ایران دریپ با 15/88% درصد میباشد. همچنین قطرهچکان ایران دریپ بیشترین درصد کاهش دبی و به میزان 4/29% را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، فاضلاب تصفیه شده، درصد یکنواختی، گرفتگی، قطره چکان
  • جعفر سبحانی*، علی اکبر رمضانیان پور، علیرضا پورخورشیدی، محمد مهدی لطفی صفحه 2

    تفاوت اساسی بتن غلتکی و بتن معمولی دانه بندی متراکم بتن غلتکی می باشد که باعث می گردد که حجم خمیر سیمان در این بتن نسبت به بتن معمولی کمتر باشد. افزودن الیاف میکرو و ماکرو به رویه های بتنی نشان داده است که ظرفیت خمشی، مقاومت خستگی و توزیع ترک خوردگی را بهبود می دهند و به انتقال بار از میان ریز ترک های داخلی بتن کمک شایانی می نماید. در این مطالعه آزمایشگاهی، مزایای استفاده از الیاف میکرو و ماکرو پلیمری در بتن های غلتکی برای روسازی های بتن غلتکی با تعیین مشخصات مکانیکی و دوام مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور 3 طرح مخلوط بتن غلتکی با استفاده از الیاف های ماکرو (پلی الفین) و میکرو (پلی پروپیلن) در مقدار مصرف یک و دو کیلوگرم در مترمکعب ساخته و آزمایش های مکانیکی مقاومت فشاری و مقاومت خمشی (مدول گسیختگی و طاقت) و دوام پوسته شدن سطح در حضور نمک های یخ زدا و نفوذپذیری تحت فشار آب انجام گردید. نتایج آزمایش خمش نشان دهنده ی این موضوع است که در مخلوط های بتن الیافی ماکرو (پلی الفین) و مخلوط بتن الیافی میکرو (پلی پروپیلن)، الیاف ماکرو (پلی الفین) نقش موثرتری را در افزایش مدول گسیختگی نسبت به الیاف میکرو (پلیپروپیلنی) ایفا نموده است. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از الیاف (پلی الفین و پلی پروپیلن) می تواند نفوذپذیری را تا حدود 20 درصد کاهش دهد. به علاوه، مشخص شد که با استفاده از الیاف میکرو (پلی پروپیلن) می توان مقاومت سطح در برابر پوسته شدن در حضور نمک های یخ زدا را به میزان قابل توجهی بهبود بخشید اما برخلاف الیاف میکرو (پلیپروپیلنی)، الیاف ماکرو (پلی الفین) باعث کاهش مقاومت پوسته شدگی شده است.

    کلیدواژگان: بتن غلتکی، الیاف پلیمری، مشخصات مکانیکی، طاقت، دوام بتن
  • سید فتح الله ساجدی*، مهدی حریزاوی صفحه 3

    هدف این تحقیق، ارزیابی و مقایسه رفتار لرزه ای دیوار برشی های کامپوزیتی و فولادی در قاب های ساختمانی با ستون های کامپوزیت نیمه محصور است. ابتدا رفتار عددی دیوار برشی های کامپوزیتی و فولادی دارای ستون های فولادی و کامپوزیتی نیمه محصور، بررسی و سپس پارامترهای موثر بر رفتار لرزه ای دیوار برشی های کامپوزیت تحت بارگذاری چرخه ای، با نرم افزار آباکوس تحلیل شدند. صحت سنجی نرم افزار، با دو نمونه آزمایشگاهی انجام گردید. نتایج نشان داد که استفاده از ستون های نیمه محصور، به ترتیب باعث افزایش %48 و %56 در مقاومت نهایی دیوار برشی های کامپوزیت با پوشش بتنی یک طرفه و دو طرفه گردید. ضمنا، این ستون ها باعث بهبود شکل پذیری و استهلاک انرژی شدند. ستون های نیمه محصور موجب افزایش %15در مقاومت نهایی دیوار برشی فولادی شده و در افزایش شکل پذیری و استهلاک انرژی این سیستم تاثیر محدودی داشتند. افزایش ضخامت ورق فولادی دیوار برشی کامپوزیت از 2 به 4 و 4 به 6 میلی متر به ترتیب موجب بهبود %16و %14 در مقاومت نهایی، استهلاک انرژی و شکل پذیری دیوار برشی شدند. شکاف 11/3 میلی متر بین قاب فولادی و دیوار بتن مسلح بهینه بوده و باعث بهبود رفتار لرزه ای دیوار گردید؛ با کاهش قطر شکاف به 6/5، مقاومت سازه %1/5 کاهش و با افزایش آن به 9/16میلی متر، مقاومت %7 کاهش یافت. با افزایش ضخامت مقطع فولادی ستون های کامپوزیت از2 به 5 و از 5 به 8 میلی متر، مقاومت به ترتیب %5/3 و %12/1 افزایش نشان داد. با ازدیاد مقاومت فشاری بتن از 30 به 72/5 مگاپاسکال (%142 افزایش)، مقاومت سازه فقط %15 بیش تر شد، لذا افزایش مقاومت فشاری بتن در بهبود رفتار لرزه ای دیوار تاثیر اندکی داشته است.

    کلیدواژگان: رفتار لرزه ای، دیوار برشی های کامپوزیتی و فولادی، ستون کامپوزیت نیمه محصور، مقاومت، شکل پذیری
  • امیر قادری، رسول دانشفراز*، رضا زایرکعبه، فروغ اشکان صفحه 4

    مواد نانوساختار به دلیل دارا بودن خاصیت ضد آب، می توانند برای کاهش آبشستگی بستر رسوبی کاربرد داشته باشند. در این پژوهش تاثیر افزودن رس و نانو مواد و میکروسیلیس به مصالح بستر رسوبی پایین دست سرریز پلکانی در کنترل فرسایش و آبشستگی آن به عنوان یک راه حل غیرسازه ای بررسی شده است. در گام نخست به ارزیابی تاثیر تعداد پله ها و رژیم جریان ایجاد شده برروی پله ها در میزان آبشستگی پایین دست پرداخته شد. نتایج نشان داد که با افزایش تعداد پله در شیب شوت یکسان و در رژیم جریان غیرریزشی ایجاد شده بر روی پله ها مقدار عمق و طول آبشستگی در پایین دست سرریز پلکانی افزایش می یابد. درگام بعدی تاثیر افزودنی های تزریق شده به بستر رسوبی پایین دست سرریز در این تعداد پله از سرریز پلکانی و رژیم جریان غیر ریزشی برررسی گردید. نتایج آزمایش ها از تاثیر مثبت رس و ترکیب آن با نانو رس و میکروسیلیس در بهبود و کاهش پروفیل آبشستگی در پایین دست سرریز پلکانی حکایت دارد. بهترین عملکرد از بین 3 نوع ترکیب مختلف مربوط به ترکیب رس به همراه نانورس و میکروسیلیس بوده که نسبت به مدل شاهد در کاهش عمق و طول آبشستگی به ترتیب 48.74 و 46.38 درصد سهم داشتند. در تزریق رس به بستر رسوبی، عمق و طول آبشستگی به ترتیب 35.63 و 20.88 درصد و برای ترکیب رس به همراه نانو رس به ترتیب 41.41 و 37.75 درصد کاهش داشتند. این نتایج می تواند بیانگر تاثیر مثبت و قابل ملاحظه رس و نانو رس و میکروسیلیس در کنترل مکانیسم آبشستگی بستر پایین دست سازه های هیدرولیکی به ویژه در دبی های سیلابی باشد.

    کلیدواژگان: تثبیت بستر، تعداد پله، آبشستگی پایین دست سرریز پلکانی، میکروسیلیس، نانو رس مونت موریلونیتی
  • سید عرفان حسینی مبرا، رسول قبادیان* صفحه 5

    امواج ساحلی ناشی از زمین لغزش در دریاچه سدهای مخزنی می تواند ایمنی سد را مورد تهدید قرار دهد. بنابراین شناخت دقیق هیدرولیک جریان ناشی از امواج ساحلی همواره مورد توجه محققین بوده به گونه ای که تاکنون تحقیقات گسترده آزمایشگاهی و عددی را به خود معطوف نموده است. در این تحقیق از یک روش کاملا لاگرانژی عددی مبتنی بر ذرات و بدون شبکه بندی به نام روش هیدرودینامیک ذرات هموار برای شبیه سازی امواج ساحلی ناشی از زمین لغزش استفاده شده است. معادلات حاکم از یک الگوریتم جدید سه مرحله ایی هیدرودینامیک ذرات هموار که مبتنی بر روش پیش بینی و تصحیح است حل می شوند. به منظور معتبرسازی روش، از داده های آزمایشگاهی مسئله شکست سد روی بستر خشک استفاده شده است. نتایج این تحقیق، حل تحلیلی را خوب تقریب زده و مدل حاضر برای عمق جریان در محل شکست، به حل تحلیلی نزدیک است. رسیدن به ضریب همبستگی 9998/0، متوسط خطای مطلق 0542/0 و ضریب کارایی مدل نش-ساتکلیف 974/0 برای پارامترهای مورد محاسبه، نشان می دهد مدل با دقت مناسبی کالیبره شده است و مدل مذکور توانایی شبیه سازی عمق و دبی آب را دارد. نتایج نشان داد که مدل سازی امواج ناشی از زمین لغزش در ناحیه تولید و ناحیه دور خیز توانایی بالایی دارد و ناحیه انتشار را با دقت 95 درصد به خوبی شبیه سازی می کند. از مقایسه نتایج اندازه گیری شده و آزمایشگاهی، مقادیر آماری ضریب همبستگی و جذر میانگین مربعات خطا بترتیب 95/0 و 0071/0 بدست آمد که نشان دهنده دقت بالای مدل در محاسبه نیمرخ سطح آب ناشی از زمین لغزش زیرسطحی می باشد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی امواج، زمین لغزش زیر سطحی، جریان آزاد، روش هیدرودینامیک ذرات هموار، روش بدون مش
  • زهرا رزاق زاده، وحید نورانی*، نازنین بهفر صفحه 6

    در این پژوهش از دو مدل گردش عمومی جو (GCM) (Can-ESM2, BNU-ESM) برای شبیه سازی بارش دوره آتی در شهر تبریز، استفاده شده است. مهم ترین ضعف مدل های GCM، بزرگ بودن مقیاس مکانی متغیرهای اقلیمی شبیه سازی شده است که روش های مختلف ریزمقیاس نمایی درصدد رفع این نقیصه می باشند. در این مطالعه برای ریز مقیاس نمودن متغیرهای اقلیمی مدل های GCM، از مدل های هوش مصنوعی شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و نروفازی (ANFIS)، بهره گرفته شده است. بدون شک اصلی ترین مرحله به هنگام استفاده از این مدل ها، انتخاب مناسب ترین ورودی از میان داده های بسیار متعدد ارایه شده توسط GCMها می باشد. بنابراین در این مطالعه برای انتخاب پارامترهای ورودی موثر از روش های درخت تصمیم و تابع اطلاعات مشترک (MI) استفاده شده است. همچنین روش ترکیب مدل برای کاهش عدم قطعیت در ریزمقیاس نمایی و افزایش دقت پیش بینی استفاده شده است. در این پژوهش مقایسه نتایج روش های ریز مقیاس نمایی نشان داد که، مدل ترکیبی با موثرترین ورودی های تعیین شده با درخت تصمیم نتایج مناسبتری ارایه می دهد. بطوریکه در هر دو مدل GCM، بکارگیری مدل ترکیبی با پیش بینی کننده های مبتنی بر درخت تصمیم نسبت به مدل های ANN و ANFIS در ریزمقیاس نمایی سبب افزایش %38-%10 DC در مدلسازی بارش می گردد. پیش بینی بارش ایستگاه سینوپتیک تبریز با مدل ترکیبی نشان داد که بارش دوره آتی (2060-2020) تحت سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 تا %40-% 30 کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مدل گردش عمومی جو، شبکه عصبی مصنوعی، نروفازی، تابع اطلاعات مشترک، ریزمقیاس نمایی آماری
  • قاسم پاچیده، مجید قلهکی*، یونس نوری صفحه 7

    دیوار برشی فولادی به عنوان یک سیستم باربر جانبی در برخی سازه های بلندمرتبه جهان مورد استفاده قرار گرفته و به دلیل سختی، مقاومت، شکل پذیری و جذب انرژی مناسب و همچنین کاهش وزن اسکلت می تواند در آینده جایگزین برخی از سیستم های باربر مرسوم شود. از طرفی نیز در دهه اخیر خطرات و اثر آتش سوزی بر سیستم سازه ای ساختمان ها مورد توجه واقع شده که این مساله در سازه های بلندمرتبه و خاص دارای اهمیت ویژه ای است. در سیستم دیوار برشی فولادی با ورق نازک توجه به ضخامت کم ورق های دیوارها، اثرات آتش بر پایداری و کاهش مقاومت جانبی آنها می تواند قابل توجه باشد. بر این اساس در این مقاله اثر حرارت ناشی از آتش سوزی بر پایداری، سختی الاستیک و مقاومت تسلیم یک دیوار برشی فولادی سه طبقه مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج تحلیل های همبند تنش- حرارت نشان داد که افزایش ضخامت ورق باعث کاهش چشمگیر تغییرشکل ستون می شود. همچنین افزایش ضخامت و تنش تسلیم ورق در کاهش کمتر مقاومت تسلیم و سختی الاستیک سیستم پس از آتش سوزی موثر بوده اما در ضخامت ثابت ورق، سختی الاستیک سیستم با افزایش تنش تسلیم ثابت می ماند. بر اساس نتایج، روابط ساده ای جهت محاسبه کاهش سختی الاستیک و مقاومت تسلیم سیستم پس از آتش سوزی، به دست آمد.

    کلیدواژگان: دیوار برشی فولادی، آتش سوزی، پایداری، سختی، مقاومت تسلیم
  • حمیدرضا عباسیان جهرمی*، سعید اصیل قره باغی، محمدصادق اسحاقی خانقاه صفحه 8

    با توجه به لزوم طراحی بهینه و اقتصادی سازه ها، کاهش وزن نهایی سازه طراحی شده که رابطه مستقیم با هزینه ساخت در پروژه ها دارد، اهمیت زیادی پیدا می کند. از طرفی با کاهش وزن مقاطع استفاده شده در سازه، پارامترهای مقاومتی المان مربوطه کاهش می یابد و سازه توان تحمل در مقابل بارهای وارده را از دست می دهد. پژوهش حاضر، سعی دارد با استفاده از تکنیک های محاسبات نرم، الگوریتمی ارایه کند که علاوه بر حداقل سازی وزن سازه، تمامی قیود آیین نامه نیز ارضا شود، علاوه بر آن از سرعت مناسبی نیز برخوردار باشد. در انتها نیز روش های مختلف محاسبات نرم، شامل الگوریتم ژنتیک بهبودیافته، الگوریتم مورچگان بهبودیافته و انواع مختلفی از شبکه های عصبی دولایه و سه لایه با روش های مختلف آموزش در روند بهینه سازی با یکدیگر و با روش رایج طراحی سازه مقایسه و نتایج آورده شده است که نتایج نشان از بهینه شدن قابل توجه وزن سازه در حدود 14 تا 33 درصد با استفاده از الگوریتم مورچگان و ژنتیک دارد و از بین این تکنیک ها سرعت و دقت بالای الگوریتم مورچگان بهبودیافته نسبت به باقی تکنیک های محاسبات نرم مشخص شده است. ضمنا برای تحلیل سازه ها، علاوه بر مدل سازی سه بعدی از روش تحلیل دینامیکی طیفی استفاده شده و روند بهینه سازه برای چهار نوع سازه، منظم، نامنظم در ارتفاع، نامنظم در پلان و نامنظم در پلان و ارتفاع صورت گرفته است تا حالت های مختلف مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محاسبات نرم، الگوریتم ژنتیک بهبودیافته، الگوریتم مورچگان بهبودیافته، شبکه های عصبی، تحلیل دینامیکی طیفی
  • سپهر رسول پور، محمد صافی* صفحه 9

    در این مطالعه به بررسی رفتار لرزه ای مخازن سیال بتنی مستطیلی پرداخته شده و اهمیت اثر مولفه قایم زلزله بر پاسخ تلاطم و پاسخ سازه بررسی گردید؛ دیواره ها انعطاف پذیردر نظر گرفته شده و اثر پارامتر ضخامت دیواره نیز مورد بررسی قرار گرفت. در این مقاله سازه مخزن به روش المان محدود و محیط سیال به روش هیدرودینامیک ذرات هموار، که یک روش بدون مش و دارای مزایای زیادی نسبت به روش های سنتی بر پایه مش است، مدلسازی گردید. به منظور صحت سنجی، درستی مدلسازی با نتایج آزمایشگاهی و عددی معتبر موجود مقایسه شد. تحلیل ها تحت رکوردهای افقی با پریودهای غالب در محدوده های مختلف یک بار با در نظر گیری مولفه قایم و بار دیگر بدون در نظر گیری آن انجام شدند و پارامترهای ارتفاع تلاطم، برش پایه، نیرو در عرض واحد و جابه جایی دیواره برای مقایسه بدست آورده شدند. نتایج نشان دادند که در نظرگیری مولفه قایم در تحلیل، اثر نسبتا ناچیزی بر روی پاسخ تلاطم دارد اما اثر آن بر روی پاسخ سازه بسیار زیاد است، در عین حال حداکثر تلاطم در تحلیل تحت رکورد افقی با پریود غالب بالا مشاهده می شود. مخازن با ضخامت متفاوت یا به عبارت دیگر انعطاف پذیری متفاوت دیواره ها، پاسخ تلاطم و پاسخ سازه بسیار متفاوتی از هم نشان دادند. همچنین اثر انعطاف پذیری دیواره های موازی با جهت اعمال زلزله بر روی پاسخ سازه مقدار قابل توجهی دارد. نتیجه گیری می شود که اثر مولفه قایم و انعطاف پذیری دیواره ها در تحلیل لرزه ای مخازن باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: مخازن بتنی، مولفه قائم، ارتفاع تلاطم، اندرکنش آب-سازه، هیدرودینامیک ذرات هموار
  • محمدعلی فخارنیا، حامد بایسته* صفحه 10

    دردهه اخیر استفاده از ریزشمع های خودحفار افزایش چشمگیری داشته است. این ریزشمع ها باتوجه به روش اجرا، زمان و هزینه را کاهش داده و علاوه بر تسلیح خاک، همزمان سبب بهسازی خاک نیز می گردند. باوجود افزایش استفاده از این ریزشمع ها، مطالعات اندکی درخصوص عملکرد آنها خصوصا تعیین ظرفیت باربری، تدوین معیارهای گسیختگی و تفسیر آزمون های بارگذاری صورت گرفته است. در این تحقیق 22 ریزشمع خودحفار با روش تزریق همزمان در طول ها و خاک های متفاوت اجرا و آزمون های بارگذاری کششی و فشاری تمام مقیاس بر روی آن ها انجام شده است. سپس با استفاده از شش معیار گسیختگی متداول در ارزیابی باربری شالوده های عمیق، به تشریح عملکرد و ظرفیت باربری این نوع ریزشمع ها پرداخته شده است. درادامه با استفاده از روابط ریاضی و فرضیات موجود در خصوص منحنی های بارگذاری-جابجایی و همچنین با استفاده از مدلسازی عددی منحنی های بار-نشست، نتایج آزمایش میدانی تا حد گسیختگی ژیوتکنیکی توسعه داده شده است. نتایج نشان می دهد از آنجا که قطر و مقاومت باند حاصل در ریزشمع های خودحفار بیش از فرضیات تیوری می باشد، معیارهای گسیختگی موجود برای تفسیر نتایج بارگذاری ریزشمع های خودحفار مناسب نبوده و افزایش مقاومت جداره و کاهش طول الاستیک را درنظر نمی گیرند. براین اساس با استفاده از اطلاعات به دست آمده از اعمال معیارهای گسیختگی، توسعه نتایج آزمایش های بارگذاری و بررسی اثر کوتاه شدگی الاستیک در آزمون بارگذاری، رابطه ای جهت تعیین بارگسیختگی ریزشمع های خودحفار مبتنی بر روش متعارف دیویسون ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خودحفار، ریزشمع، بارگذاری استاتیکی، معیار گسیختگی، تمام مقیاس
  • صادق قوامی جمال، حمید جهان بخش، فریدون مقدس نژاد* صفحه 11

    یکی از مسایل مهم در اجرای پروژه های عمرانی وجود خاک های رسی با مقاومت پایین و مشکلات ژیوتکنیکی ناشی از آن است. تثبیت شیمیایی با مواد افزودنی مانند سیمان از روش های متداول بهسازی خاک های رسی است. با وجود تاثیر قابل قبول سیمان در بهبود مقاومت خاک، به دلیل آلودگی های زیست محیطی ناشی از فرایند تولید این ماده، در سال های اخیر محققین به دنبال مصالح جایگزین سیمان با آلودگی کمتر و صرفه اقتصادی بوده اند. یکی از این مصالح، غبار کوره سیمان است. غبار کوره سیمان یک محصول جانبی تولید سیمان پرتلند است که در محل خروجی گازهای آزاد شده کوره سیمان توسط فیلترهای پارچه ای یا رسوب کننده الکترواستاتیکی جمع آوری می شود. در این مقاله به مقایسه پارامترهای ژیوتکنیکی خاک رس کایولینیت تثبیت شده با سیمان و غبار کوره سیمان پرداخته می شود. به این منظور آزمایش های حدود اتربرگ، تراکم، مقاومت فشاری محصور نشده و نسبت باربری کالیفرنیا بر نمونه های حاوی 5، 10 و 15 درصد سیمان و غبار کوره سیمان (نسبت به وزن خشک خاک) انجام شد. نتایج نشان داد که سیمان و غبار کوره سیمان مقاومت خاک را افزایش می دهند و مقاومت فشاری محصور نشده نمونه با 15 درصد غبار کوره سیمان برابر با مقاومت نمونه با 10 درصد سیمان پس از 28 روز عمل آوری می باشد. آنالیز میکروسکوپ الکترونی روبشی نمونه های حاوی سیمان و غبار کوره سیمان نشان داد که به دلیل تشکیل ژل کلسیم سیلیکات هیدرات، حفره ها کاهش یافته و اتصال بین ذرات خاک بیشتر شده است که منجر به افزایش مقاومت می گردد.

    کلیدواژگان: تثبیت خاک، سیمان، غبار کوره سیمان، پارامترهای ژئوتکنیکی، میکروسکوپ الکترونی روبشی
  • جواد نظری افشار*، مجید اصلانی صفحه 12

    بدلیل پیچیدگیهای موجود درمحاسبات سه بعدی زمینهای مسلح شده با ستون های سنگی می توان مسایل سه بعدی را بکمک روش هایی مانند سطح معادل و ترانشه معادل به مسایل در حالت دوبعدی (کرنش مسطح) تبدیل نمود که درمطالعات تحلیلی و عددی به وفور استفاده می شود. در خصوص مقایسه نتایج حاصل از روش های مذکور و مدلسازی واقعی، مطالعات آزمایشگاهی کاملی صورت نگرفته است. بدین منظور در این مطالعه آزمایشهایی در دستگاه برش مستقیم در ابعاد152*305*305 میلی متر بر روی نمونه خاک بهسازی شده با ستون سنگی در آرایشهای ستون سنگی مجزا (منفرد ،مربعی و مثلثی)، ترانشه معادل و سطح معادل انجام شد. پارامترهای تاثیرگذار شامل نسبت ناحیه اصلاح شده(4/8 و 12 و 4/16 و 25 درصد) و مقدار سربار قایم اعمالی (55 و 75 و 100 کیلوپاسکال) موردبررسی قرارگرفت. نتایج بیانگر افزایش سختی و مقاومت برشی خاک بهسازی شده در آرایشهای ستون سنگی مجزا و ترانشه معادل و همچنین تاثیر نحوه چیدمان آرایش ستون های سنگی درافزایش مقاومت برشی نسبت به بستر سست ماسه ای می باشد. بیشترین افزایش مقاومت برشی و سختی مربوط به آرایش مربع و کمترین آن مربوط به آرایش منفردمی باشد. مقایسه نتایج حاصل از آرایشهای ستون سنگی مجزا و ترانشه معادل متناظر با هر آرایش نشان می دهد که میتوان از آرایش ترانشه معادل در حالت دو بعدی به جای ستونهای سنگی در حالت سه بعدی استفاده نمود. در آزمایشهای انجام شده در حالت سطح معادل افزایش در مقاومت برشی و پارامترهای مقاومت برشی نسبت به بستر ماسه ای سست غیر مسلح مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: ستون سنگی مجزا، ترانشه معادل، سطح معادل، مقاومت برشی، ماسه سست
  • امیر امرایی*، بهناز دهرآزما صفحه 13

    یکی از چالش های اصلی مناطق خشک و بیابانی، نحوه کنترل فرسایش بادی خاک های مستعد فرسایش می باشد. فرسایش بادی موجب آسیب هایی جدی به اقتصاد، محیط زیست و سلامت موجودات زنده می شود. تحقیق حاضر با هدف تثبیت خاک مستعد فرسایش، با استفاده از مالچ ارگانیک تهیه شده از پودر ریشه گیاه سریش (Eremurus spectabilis) انجام شد. تاثیر غلظت و میزان پاشش مالچ بر میزان فرسایش خاک بررسی و میزان نفوذ و کاهش ضخامت لایه تثبیت یافته در مقابل سرعت بادهای 6، 9، 12 و 15 متر بر ثانیه، به مدت زمان 5 دقیقه در تونل باد بررسی گردید. در انتها نیز مقادیر EC، pH، میزان شوری و دیگر عناصر تشکیل دهنده خاک به منظور ارزیابی تاثیر زیست محیطی مالچ مورد مطالعه، قبل و پس از مالچ پاشی مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش میزان پاشش مالچ باعث نفوذ بیشتر مالچ در خاک و افزایش غلظت مالچ علی رغم کاهش عمق نفوذ آن در خاک، بواسطه افزایش مقدار چسبندگی بین ذرات خاک سبب مقاومت بیشتر آن در مقابل فرسایش بادی می شود. همچنین براساس نتایج بدست آمده مالچ هایی با غلظت های 0.2، 0.6 و 0.7 درصد قادر به تثبیت خاک در برابر جریان باد به ترتیب تا حداکثر سرعت های 9، 12 و 15 متر بر ثانیه است. به طور کلی مالچ گیاهی مذکور مالچی سازگار با محیط زیست و گزینه ای مناسب برای کنترل فرسایش بادی خاک-های مستعد فرسایش محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: تثبیت، خاک، فرسایش بادی، مالچ گیاهی، تونل باد
  • معصومه کوشکی، رضا بابایی، احسان جباری* صفحه 14

    دقت روش بدون شبکه چندربعی کاملا به انتخاب پارامتر شکل بهینه آن وابسته است. هدف از پژوهش حاضر، پیشنهاد یک الگوریتم نوین برای تعیین پارامتر شکل بهینه است، به طوری که برخی از مشکلات پیشین اعم از؛ وابسته بودن به تعداد نقاط محاسباتی و یک حل دقیق از مسیله، هزینه بالا و دقت پایین محاسبات، تجربی بودن، همگرا شدن روش های بهینه سازی کلاسیک به نقاط بهینه محلی و... را برطرف نماید. به این منظور از الگوریتم ژنتیک استفاده می شود و برای سرعت بخشیدن به روند حل آن، حد پایین پارامتر شکل؛ کمینه شعاع با شرط عدم تکینگی ماتریس ضرایب و حد بالای آن؛ بیشینه شعاع اقلیدسی نقاط محاسباتی پیشنهاد شده است. الگوریتم مذکور از چهار مرحله تشکیل می شود: 1) تولید پارامتر شکل توسط الگوریتم ژنتیک در بازه پیشنهادشده، 2) تشکیل تابع چندربعی با تعداد پایینی از نقاط محاسباتی، 3) تشکیل تابع چندربعی با تعداد بالایی از نقاط محاسباتی و 4) کمینه سازی اختلاف جواب دو تابع به دست آمده از دو مرحله قبل. در الگوریتم فرا ابتکاری حاضر، توزیع نقاط یکنواخت است به طوری که هر سه نقطه، ریوس مثلث های متساوی الاضلاعی هستند که دامنه مسئله را نمایش می دهند. برای صحت سنجی، مسایلی همگن، ناهمگن و ناهمسان از پدیده تراوش حل شد به طوری که در میدان های ناهمگن از تکنیک تجزیه دامنه استفاده گردید. مقایسه نتایج با سایر حل های دقیق و عددی، توانایی و دقت بالای الگوریتم پیشنهادی را نشان داد. با این رویکرد می توان به پارامتر شکل بهینه ای ثابت و مستقل از تعداد نقاط محاسباتی برای هندسه های دلخواه دست یافت.

    کلیدواژگان: پارامتر شکل، روش چندربعی، توابع پایه شعاعی، الگوریتم ژنتیک، تراوش
|
  • Yahya Choopan *, Somayeh Emami Page 1

    Research indicates that the use of Emitters in more suitable for use with wastewater than other irrigation methods. In order to study the Emitters discharge variation by using refined wastewater in drip irrigation systems, two drip irrigation systems (a water well system as control treatment and the other with a Miandoab refinery refined wastewater as main treatment) was installed and implemented. Due to the difference and sensitivity of various emitters against physical clogs effected by water soluble, four emitters consists of 4-litr Euro-droplet emitter with 1 meter outlet distances, two 4-litr Iran drip emitter with 1 meter outlet distances and the 16mm type tube was used at 20 to 30 cm output distances. The systems were tasted in a 4-meter pressure mode and it was determined that the Euro-drip emitter has the best performance and with technical and appropriate management, the system has the ability to run with the refined wastewater. The results showed that the Euro-drip emitter indicates the lowest percentage of discharge decrease. The highest emitter absolute dispersion uniformity percentage during operation with a 4- meter pressure is related to the Euro-drip with 95.6% and the lowest value for the Iran-drip with 88.15%. Also, Iran-drip emitter the most discharge decrease by 29.4%.

    Keywords: Drop Irrigation, Emitter, Wastewater, Eclipse, Uniformity Percentage
  • Jafar Sobhani *, Aliakbar Ramezanianpor, Alireza Pourkhorshidi, MohamadMehdi Lotfi Page 2

    A laboratory study was performed to determine the benefits of micro and macro fibers in roller-compacted concrete (RCC) for concrete pavements by measuring the RCCs mechanical and durability properties. To this aim three polymer fiber reinforced RCC mixtures with use of micro and macro polyolefin-based and polypropylene-based fibers in two volumetric content (1 and 2 kg/m3) were prepared and their mechanical properties including the compressive strength and flexural strengths (measured as modulus of rupture and toughness as energy dissipation and durability properties including salt scaling under freeze and thaw cycles and water permeability were evaluated. The results showed that, the macro fibers (as polyolefin-based fibers) could be efficiently enhanced the toughness in comparison with the micro fibers (polypropylene-based fibers). Moreover, the water permeability under pressure of both micro (polypropylene-based fibers) and macro fibers as (polyolefin-based fibers) reinforced concrete decreased up to 20% in comparison with the reference concrete. Furthermore, it was found that the application of micro fibers in comparison with macro fibers significantly improved the salt-scaling resistance of roller compacter concrete.

    Keywords: roller compacted concrete, polymer fibers, Mechanical Properties, Durability of Concrete, Toughness
  • Seyed Fathollah Sajedi *, Mehdi Harizavi Page 3

    The research purpose is to evaluate and compare the seismic behavior of composite and steel shear-walls in construction frames with semi-enclosed composite columns. The numerical behavior of composite and steel shear-walls with semi-enclosed columns was investigated and then the parameters affecting the seismic behavior of the composite shear-walls under cyclic loading were analyzed with the Abaqus software. Software validation was performed with two laboratory samples. The results showed that the use of Semi-enclosed columns increased 48% and 56% in the ultimate strength of the composite shear-walls with unilateral and bilateral concrete. These columns improved the ductility and energy depletion. The semi-enclosed columns caused a 15% increase in the ultimate strength of the steel shear-walls and had a limited impact on the energy absorption. The increase in steel plate thickness of the composite shear-walls from 2 to 4 and 4 to 6 mm, resulted in 16% and 14% improvement in the ultimate strength and energy depletion, respectively. The gap of 11.3 mm between the steel frame and the concrete wall was optimum. By reducing the diameter of the gap to 6.5, the strength decreased by 1.5% and with increasing the diameter of the gap to 9.16 mm, strength dropped by 7%. By increasing the thickness of the cross section of the composite columns from 2 to 5 and from 5 to 8 mm, the strength increased 25.3% and 12.1%, respectively. With an increase in strength of concrete from 30 to 72.5 MPa (142% increase), the structural strength increased by only 15%.

    Keywords: Seismic behavior, Composite, steel shear-walls, Semi-enclosed composite column, strength, Ductility
  • Amir Ghaderi, Rasoul Daneshfaraz *, Reza Zaerkabehc, Forough Ashkan Page 4

    Nano-structured materials are waterproof, they can be used for scouring reduction in alluvial beds. In this research impact of clay additive and nanomaterials and silicafume to sediment bed materials of stepped spillway on control of erosion and scouring in investigated as a nonstructural solution. First effects of steps count and flow regime on downstream scouring were studied. The results show that increasing the steps count on the same slop of chute and in a skimming flow regime on the steps the depth and length of the scouring on step spillway downstream increases. Then impact of some injected additives to the sediment bed with the same step count and skimming flow regime was investigated. The results proof the positive effect of clay and its mixture with nanoclay and silicafume on improvement of scouring length and depth reduction on the weir downstream. The best performance between three different compositions is related to the mixture of clay with nanoclay and silicafume in which they contributed in reduction profile of scoring by 48.74% and 46.38% respectively compared with the reference model. At the same time injection of clay to the sediment bed reduced the depth and length of scouring by 35.63% and 20.88% and injection of clay with nanoclay reduced the depth and length of scouring by 41.41% and 37.75% respectively. These results can state the success of clay, nanoclay and silicafume on scouring control mechanism at downstream of hydraulic structures especially in flood discharges.

    Keywords: Bed stabilization, Steps count, Scouring in stepped spillway downstream, SILICAFUME, Nanoclay
  • Seyed Erfan Hosseini Mobara, Rasool Ghobadian * Page 5

    The coastal waves caused by landslide in the lake of reservoir dams can threaten the safety of the dam. Therefore, the exact recognition of hydraulic flow due to coastal waves has always been of interest to researchers. So far, extensive laboratory and numerical research has been devoted to it. In this research, a completely lagrangian numerical method which is based on particle and non grid called the Smoothed Particle Hydrodynamic Method (SPH) is used to simulate coastal waves due to landslide. In the present study, a new three-step SPH algorithm based on the prediction and correction method is solved by governing equations. In order to validate the method, the laboratory datas of the dam break problem on dry bed has been used. The results of this study approximated the analytical solution well. Also, the correlation coefficient of 0.9998, the mean absolute error of 0.5426 and the efficiency coefficient of the Nash-Sutcliff model 0.974 for the calculated parameters indicate that the model is accurately. In addition, the results showed that the ability of the present model in the numerical simulation of sub-surface landslide wave in the production region and run-up region is high, and it simulates the propagation region very well with a accuracy of 95%. With the comparison of measured and laboratory results, the correlation coefficient and the root mean square error were 0.95 and 0.0071 respectively, which indicates the high accuracy of the model in calculating the surface water profile due to subsurface landslide.

    Keywords: Wave simulation, Subsurface landslide, free flow, Smoothed particle hydrodynamics method, Mesh-free method
  • Zahra Razzaghzadeh, Vahid Nourani *, Nazanin Behfar Page 6

    In this study, two general circulation models (GCMs) (Can-ESM2, BNU-ESM) were used to simulate the future precipitation of Tabriz city. The weakness of GCMs is the coarse resolution of climate variables in which the different methods of downscaling is about to solve this deficiency. In this study, the Artificial Intelligence (AI) models i.e., Artificial Neural Network (ANN) and Adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS) were used to statistically downscale the climate variables of GCMs. Without any doubt, the most important step during the use of these models, is selecting of the dominant inputs among huge of large-scale GCM data. So in this study for the selection of dominant inputs, decision tree and mutual information (MI) feature extraction methods were used. Also, the ensemble techniques were used to evaluate the efficiency of downscaling models and to decrease the uncertainties. Comparison the result of downscaling models indicated that the ensemble technique (i.e., hybrid of ANN and ANFIS) with dominant inputs based on decision tree feature extraction method presents better performance. In both GCMs, the application of the ensemble downscaling couple with dominant predictors based on decision tree model in precipitation downscaling showed 10%-38% increase in DC in versus the individual ANN and ANFIS downscaling models. The projection precipitation of Tabriz synoptic station for future (2020-2060) by proposed ensemble AI- based model indicated 30%-40% precipitation decreases under RCP4.5 and RCP8.5 scenarios.

    Keywords: General Circulation Models (GCMs), Adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS), Artificial Neural Network (ANN), Mutual Information (MI), Statistical Downscaling
  • Ghasem Pachideh, Majid Gholhaki *, Yoones Noori Page 7

    The SPSWs have been enthusiastically applied in some of the tall buildings across the world as a novel lateral load-bearing system and due to their proper stiffness, strength, ductility, and energy absorption, as well as remarkable reduction in buildings’, weigh compared to the concrete cases, they are deemed as an efficient alternative for the traditional load-resisting systems. fire-related hazards and their impacts on the structural systems have been of major concern for practitioners which is of utmost significance for special structures and tall buildings. Accordingly, in case of thin steel plate shear walls, fire is most likely to leave detrimental effects on the lateral stability and strength of them due to their small values of thickness. To better understand the behavior of such systems in the event of a fire, this paper aims to investigate the impact of heat caused by a fire on the stability, elastic stiffness and yield strength of a 3-storey frame equipped with SPSW system. Based on the results derived by connected stress-heat analyses, thickening the wall results in substantial reduction in the column’s deformations. Moreover, increase in thickness and yield strength of the steel plate plays an effective role in less reduction in yield strength and elastic stiffness of the system after fire events although, while the plate thickness is kept constant, the system’s elastic stiffness does not vary as the yield strength raises. In addition, simple relations were achieved to estimate the post-fire elastic stiffness and yield strength of the SPSW system.

    Keywords: Steel Plate Shear Wall, Fire Condition, stability, Elastic Stiffness, Yield strength
  • Hamidreza Abbasianjahromi *, Saeed Asil Gharebaghi, MohammadSadegh Eshaghi Khanghah Page 8

    Regarding the importance of optimized and economic design of structures, reducing the total weight of structures has been considered. This approach leads to decrease the cost of building projects. In other point of view, reducing the weight of structures will be associated with decreasing the dimension of different elements so it can increase the likelihood of strength failure in the structures. This paper intends to apply the soft computing technique, firstly, to bring a new algorithm for minimizing the weight of structures with respect to satisfying different technical constraints and secondly, to improve the speed of answer. To achieve the second goals, various methods including the modified genetic algorithm, the modified ant colony and artificial neural network were applied and tested. Some performance indicators such as speed of answer, accuracy and etc. were selected to compare the output of those mentioned approaches with traditional calculations. The obtained results showed that the modified ant colony algorithm has better performance in terms of speed of answer and accuracy. While several previous investigations have been looked at the problem of structure weight optimization in a two-dimensional perspective, this paper developed three-dimensional modeling by applying the spectrum dynamic analysis. Four types of structures were examined to bring comprehensive results.

    Keywords: Soft Computing, Modified genetic algorithm, Modified ant colony algorithm, artificial neural network, Spectrum dynamic analysis
  • Sepehr Rassoulpour, Mohammad Safi * Page 9

    In this research, Seismic behavior of concrete rectangular fluid tanks has been studied and the importance of the effect of the earthquake’s vertical component investigated. The structure of tank and medium of the water has been modeled using finite element and smoothed particle hydrodynamics methods respectively. The smooth particle hydrodynamics which is a meshfree method, has many advantages over other traditional grid-based methods. For verification purposes, the modeling accuracy compared with the available experimental and numerical results. The analysis ran under horizontal records with predominant periods in different ranges, once considering vertical component and another time without it. Afterwards, The parameters of sloshing height base shear, force in unit width and displacement of the wall has been obtained for comparison. The results show that consideration of vertical component in analysis has a negligible effect on sloshing response but it is significant on structure’s response. Meanwhile, the maximum sloshing occurs in analysis under horizontal record with high predominant period. Tanks with different thicknesses or in other words, different flexibilities of walls, show completely different sloshing and structure response. Also considering walls which are parallel to direction of earthquake as flexible, has significant effect on response of the structure. As a result, the effect of vertical component and flexibility of walls must be considered in seismic analysis of tanks.

    Keywords: Concrete tanks, Vertical component of earthquake, Sloshing height, Water-structure interaction, Smoothed particle hydrodynamics
  • Mohammadali Fakharnia, Hamed Bayesteh * Page 10

    Recently, the use of hollow-bar micropiles has increased rapidly. These micropiles reduce the time and cost and not only were used as a reinforcement element, but also used to improve the surrounding soils. Despite the increasing use, few studies have been conducted on the performance of this type of micropiles, in particular the determination of load capacity, failures criteria, and interpretation of loading tests. In this study, 22 hollow bar micropiles with simultaneous injection method in different lengths and soils were executed and full-scale tension and compression loading tests were performed on them. Then, by using the six common failure criteria for pile foundation, the performance and ultimate load of these tests were evaluated. Using mathematical relations and assumptions about load-displacement curves, also using numerical modeling of the observed load-displacement behavior, field test results have been developed to reach to the geotechnical failure. The results show that since the diameter and bond strength of hollow bar micropiles is more than theoretical ones, the existing failure criteria are not suitable for interpretation of their load-deformation behavior. The existing failure criteria do not take into account the increase in the bond strength and the reduction of the elastic length. Based on the information obtained from the existing failure criteria and considering the effect of elastic shortening on the loading test results, a failure criterion has been proposed to determine the failure load of hollow bar micropile based on the Davison method.

    Keywords: Selfdrill, micropile, Static load test, Failure criteria, Full scale
  • Sadegh Ghavami, Hamid Jahanbakhsh, Fereydoon Moghaddasnezhad * Page 11

    Considering the geotechnical problems caused by low strength clayey soils is important in construction projects. Chemical stabilization with additives such as cement is a common method to improve the engineering properties of clay soils. In spite of the acceptable effects of cement on strength of soils, the cost of this additive and its destructive effects on the environment should be of concern. This has led the researchers to use by-products and waste materials. Cement Kiln Dust (CKD) is a powdery by-product of the Portland cement manufacturing process. In this paper, the geotechnical parameters of cement and cement kiln dust stabilized kaolinite clay are compared. For this purpose, Atterberg limits, standard proctor, unconfined compressive strength, and California bearing ratio tests were conducted on specimens containing 5, 10 and 15% cement and CKD (by dry weight of the soil). The results show that the cement and cement kiln dust increase the soil strength. It was seen that the unconfined compressive strength of the specimen with 15% CKD is equal to the specimen with 10% cement after 28 days of curing. It is evident from the scanning electron microscopy analysis of specimens containing cement and CKD that calcium silicate and aluminate hydration products reduce the volume of the void spaces and join the soil particles, leading the strength to increase.

    Keywords: Soil Stabilization, Cement, Cement Kiln Dust, Geotechnical Parameters, Scanning electron microscope
  • Javad Nazariafshar *, Majid Aslani Page 12

    Due to the complexity of a three-dimensional (3-D) arrangement of multiple columns, a 3-D problem has been commonly converted into a two-dimensional (2-D) model which has equivalent properties and dimensions by the equivalent trench method and the equivalent area method. These methods are used extensively in analytical and numerical studies. However, no comparison of the results of the above methods and the laboratory studies has been done. Therefore, in this research the experiments performed on reinforced soil in a large direct shear device with dimensions of 305*305*152 mm. Experiments performed with individual stone columns (single, square and triangular arrangement), equivalent trench and equivalent area method.The effective parameters include the area replacement ratio, 8.4 ,12, 16.4 and 25 percent, and vertical loads ( 55, 75 and 100 kPa) Has been studied. Results showed that improvement the stiffness of composite soils and increase in shear strength of individual stone columns (single, square and triangular arrangement) and equivalent trench and stone column arrangement had an impact on improving the shear strength of stone columns. The most increase in shear strength and stiffness values was observed for square arrangement of stone columns and the least increase was for single stone columns. Comparing the results of individual stone columns and equivalent trench in any arrangement, showed that equivalent trench arrangement can be used in two-dimensional models instead of three-dimensional individual stone columns. In the equivalent area method, there is no increase in shear strength and shear strength parameters compared to sandy bed.

    Keywords: Individual Stone Column, Equivalent trench, equivalent area method, Shear strengt, Loose sand
  • Amir Amraei *, Behnaz Dahrazma Page 13

    One of the main challenges of arid and desert regions is to control wind erosion that can cause significant economic and environmental damage. The present study aimed to stabilize erosion-prone soil using a vegetable mulch prepared from Eremurus spectabilis root powder. The effects of concentration and amount of mulch spraying on the soil erosion was investigated and the penetration and reduction of the thickness of the fixed layer against wind speeds of 6, 9, 12 and 15 m/s for 5 minutes was studied in the wind tunnel. Finally, EC, pH, salinity and other soil elements were tested to evaluate the environmental impact of mulching. The results showed that increasing the amount of mulch spraying results in more mulch penetration in the soil and increasing the mulch concentration, despite reducing the depth of its penetration into the soil due to increasing the amount of adhesion between the soil particles, its greater resistance to wind erosion. In addition, based on the results, mulches with concentrations of 0.2, 0.6 and 0.7% can stabilize the soil against the wind stream, up to maximum of 9, 12 and 15 m/s, respectively. Generally, the mulch is environmentally friendly and is an appropriate option for controlling the erosion of wind erosion-prone soil.

    Keywords: Stabilization, Soil, wind erosion, vegetable mulch, Wind tunnel
  • Masoumeh Koushki, Reza Babaee, Ehsan Jabbari * Page 14

    Accuracy of the Multiquadric method depends strongly on the choice of the shape parameter. This research proposes a new algorithm for determining the optimal shape parameter. It resolves some of the difficulties such as dependence on the number of computational nodes, existence of an analytical solution of the problem, high cost and low accuracy of calculations, convergence of classical optimization methods to local optimal points and so on. In this regard, the Genetic Algorithm (GA) has been used and, lower and upper bounds of the shape parameter are suggested as minimum (when the coefficient matrix is not singular) and maximum of Euclidean radius, for speeding up the solution process.The algorithm consists of four steps: 1) producing initial shape parameters by GA in the proposed range, 2) introducing the MQ function with a few numbers of computational points, 3) introducing the MQ function with a large number of computational points and 4) minimizing the difference of solutions of two functions obtained from the two preceding steps. In the meta-heuristic algorithm, distribution of points is uniform such that each three points are the vertices of equilateral triangles in the problem domain.For verification, examples of homogeneous, inhomogeneous and anisotropic types of the seepage phenomena were solved so that domain decomposition technique was used for inhomogeneous problems. The study shows the high capability and accuracy of the proposed algorithm. In this approach, the optimal shape parameter can be achieved independent of the number of computational points for arbitrary geometries.

    Keywords: Shape parameter, Multiquadric, Radial basis function, genetic algorithm, Seepage