فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و نهم شماره 6 (پیاپی 122، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/19
  • تعداد عناوین: 16
|
  • ناصر آق*، عبدالجبار ایرانی صفحات 1-10

    در این تحقیق اثرات رژیم های نوری مختلف شامل 24 ساعت روشنایی (تیمار 1)، سه ماه اول 18 ساعت روشنایی و سه ماه دوم 6 ساعت روشنایی (تیمار 2)، سه ماه اول 6 ساعت روشنایی و سه ماه دوم 18 ساعت روشنایی (تیمار 3) و 24 ساعت تاریکی (تیمار 4)، در شش ماهه دوم سال دوم زندگی آزادماهی دریای خزر (Salmo caspius) موردبررسی قرار گرفت. برای انجام تحقیق از مخازن یک هزار لیتری با 20 قطعه در هر مخزن (با سه تکرار برای هر تیمار) استفاده شد. نتایج نشان داد که رشد، تغذیه و شاخص های تولیدمثلی تحت تاثیر رژیم های نوری قرار گرفتند. بیش ترین رشد ویژه (44/0 درصد در روز) و کم ترین مقدار ضریب تبدیل غذایی (4/3) در ماهیان تیمار 4 مشاهده شد که نسبت به تیمار 1 (به ترتیب 30 درصد در روز و 4/4)، تیمار 2 (به ترتیب 29 درصد در روز و 7/4) و تیمار 3 (30 درصد در روز و 5/4) اختلاف معنی داری نشان داد. رژیم های نوری مختلف بر رشد و نمو گناد ها در ماهیان ماده تاثیر چندانی نداشتند، اما رشد و نمو گناد های ماهیان نر به شدت تحت تاثیر رژیم های نوری قرار گرفتند به طوری که تمام ماهیان نر تیمار 2 کاملا رسیده بودند. رژیم های نوری تیمار های 3 و 4 باعث توقف رشد و نمو یا تحلیل رفتن گناد های جنسی در ماهیان نر شده است. بنابراین، برای افزایش رشد ماهی آزاد دریای خزر، رژیم 24 ساعت تاریکی و برای تحریک رسیدگی جنسی آن، رژیم 18 و 6 ساعت روشنایی به ترتیب در سه ماه اول و سه ماه دوم بهتر است.

    کلیدواژگان: آزادماهی دریای خزر، رژیم نوری، رشد، رسیدگی جنسی
  • عرفان کریمیان*، محمد ذاکری، سید محمدوحید فارابی، مهسا حقی، پریتا کوچنین صفحات 11-28

    این تحقیق با هدف تعیین اثر فعالیت پرورش قزل‎آلای رنگین کمان بر پارامترهای غیرزیستی آب منطقه عباس‎آباد در حوضه جنوبی دریای خزر انجام گردید. بدین‎ منظور نمونه‎‎ آب در فواصل 5، 50، 100 و 1000 متری از قفس‎های پرورش ماهی طی ماه‎ دی‎ 1393 لغایت ماه مرداد 1394 جمع‎آوری شدند. بر اساس نتایج نشان داده شد که دمای لایه سطحی آب 16/30-2/12 درجه سانتی‏گراد از دی‏ماه لغایت مرداد ماه متغیر بود. بیشترین و کمترین میزان شوری به‎ترتیب در ‎ماه مرداد (26/11 گرم در لیتر) و اردیبهشت (66/10 گرم در لیتر) به‎دست آمد. دامنه تغییرات pH (83/8-36/8)، همانند میزان تغییرات هدایت الکتریکی (07/19-11/18 میکروموهوس بر سانتی‏متر مربع) کم بود. همچنین بیشترین میانگین غلظت اکسیژن محلول (23/9 میلی‏گرم در لیتر) در ماه دی‎ و ایستگاه 1000 متری و کمترین آن (27/7 میلی‏گرم در لیتر) در اردیبهشت‏ و ایستگاه 5 متری مشاهده شد. میانگین TDS، کدورت، نیتریت، نیترات، آمونیوم، نیتروژن کل، فسفات و فسفر کل به ترتیب 59/9 (گرم بر لیتر)، 55/5 (NTU)، 67/3، 45/133، 6/92، 72/929، 63/21 و 73/37 میکروگرم بر لیتر به دست آمد. نتایج حاصل از آنالیز پارامترهای غیرزیستی نشان داد که بیشتر عوامل اندازه‏ گیری شده فقط طی دوره های مختلف نمونه‏ برداری دارای تفاوت معنی دار بودند (05/0>p) در حالی‎که برای فاکتورهایی مانند میزان اکسیژن محلول، یون آمونیوم و فسفات بین ایستگاه‏ های مختلف در هر دوره ‎ی نمونه ‎برداری (اثر فاصله از قفس) نیز اختلاف معنی دار مشاهده شد (05/0>p). به‎ نظر می رسد که به‎دلیل تراکم کم ماهی، کوتاه بودن دوره پرورش و سرعت جریان زیاد، میزان اثرات ناشی از فعالیت پرورش در قفس قزل‎ آلای رنگین‎کمان در منطقه عباس‎آباد روی فاکتورهای اندازه‎گیری شده کم بود.

    کلیدواژگان: پرورش در قفس، قزل‎آلای رنگین‎کمان، پارامترهای غیرزیستی، دریای خزر
  • سکینه یگانه*، مینا اسمعیلی خاریکی، حامد احمدی صفحات 29-42

    در مطالعه حاضر فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف پروتئین آبکافتی حاصل از سر ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در زمان های مختلف آبکافت مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 8 قطعه کپور معمولی با میانگین وزن 034/0±766/0 کیلوگرم از بازار تهیه شدند، سپس آبکافت سر ماهی کپور معمولی با آنزیم آلکالاز با غلظت 1 درصد (حجمی/وزنی) در دمای 55 درجه سانتی گراد و pH 8 در زمان های مختلف (30، 60، 120 و 180 دقیقه) انجام شد. نتایج آنالیز تقریبی نشان داد که در نتیجه آبکافت، درصد پروتئین (از 9/1±31/58 به 49/1±26/75 درصد) به طور معنی داری افزایش و مقدار چربی و خاکستر (به ترتیب از 87/0±46/16 به 97/0±37/2  و از 64/0±16/27 به 63/1±34/25 درصد) به طور معنی داری کاهش یافت (05/0<p). همچنین محتوای پروتئین محلول و درجه آبکافت با افزایش مدت زمان آبکافت به طور معنی داری افزایش یافت به طوری که بیشترین پروتئین محلول 19/0±01/23 میلی گرم/ میلی لیتر و درجه آبکافت 86/0±67/49 درصد در زمان 180 دقیقه به دست آمد (05/0<p). درصد مهار رادیکال آزاد DPPH نیز با افزایش غلظت و افزایش مدت زمان آبکافت، به طور معنی داری افزایش یافت (05/0<p) و بهترین زمان برای شاخص قدرت مهار رایکال آزاد DPPH، 180 دقیقه و مقدار IC50 در حذف این رادیکال، 08/2 میلی گرم بر میلی لیتر تعیین شد. همچنین با افزایش غلظت و زمان آبکافت، قدرت کاهندگی یون آهن سه ظرفیتی و فعالیت مهارکنندگی رادیکال ABTS نیز افزایش معنی داری پیدا کردند (05/0<p). به طور کلی، با توجه به عملکرد مناسب پروتئین آبکافتی سر ماهی کپور معمولی در حذف رادیکال های آزاد DPPH و ABTS و قدرت کاهندگی آهن سه ظرفیتی، می توان اظهار داشت که این پروتئین آبکافتی می تواند به عنوان یک افزودنی غذایی با عملکرد آنتی اکسیدانی مطلوب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پروتئین آبکافتی، فعالیت آنتی اکسیدانی، سر کپور معمولی، قدرت مهار رادیکال آزاد، قدرت کاهندگی آهن
  • میلاد کرم زاده، مازیار یحیوی*، علیرضا سالارزاده، دلارام نخبه زارع صفحات 43-51

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر غلظت های متفاوت نانو ذرات سلنیوم و روی بر فاکتورهای رشد، بازماندگی و ترکیبات شیمیایی لاشه میگوی پا سفید غربی انجام شد. برای این منظور میگوها با میانگین وزنی 2/0±1/5گرم در 12 تانک فایبرگلاس (300 لیتری) با تراکم 25 عدد میگو توزیع و طی مدت 56 روز با غلظت های متفاوت نانو ذرات سلنیوم و روی در چهار تیمار و هر تیمار دارای 3 تکرار شامل: 0 (شاهد)، تیمار 1 (3/0 میلی گرم/کیلوگرم خوراک نانوذرات سلنیوم)، تیمار 2 (15/0 میلی گرم نانو سلنیوم+ 15 میلی گرم/ کیلوگرم خوراک نانو روی) و تیمار 3 (30 میلی گرم/ کیلوگرم خوراک نانو ذرات روی) غذادهی شدند. بر اساس این نتایج درصد افزایش وزن (BWI)، افزایش وزن بدن، میزان نرخ رشد ویژه (SGR) و ضریب تبدیل غذایی (FCR) در تیمار 2 (15/0 میلی گرم نانو سلنیوم+ 15 میلی گرم نانو روی) نسبت به گروه شاهد و تیمارهای 1 (3/0 میلی گرم نانوذرات سلنیوم) و 3 (30 میلی گرم نانو ذرات روی) اختلاف معنی داری داشت (05/0<p). همچنین اختلاف معنی داری در درصد بازماندگی بین تیمارهای 1 و 2 نسبت با تیمارهای شاهد و 3 مشاهده شد (05/0<p). بررسی آماری نشان داد که اختلاف معناداری در درصد پروتئین و چربی لاشه میان میگو پا سفید غربی تغذیه شده با جیره های حاوی سطوح مختلف نانو ذرات سلنیوم و روی با تیمار شاهد وجود دارد (05/0<p). در مجموع، تاثیر سطوح مختلف نانو ذرات سلنیوم و روی به ویژه در تیمار 2 بر شاخص های رشد و بازماندگی و ترکیبات شیمیایی لاشه میگوی پا سفید غربی کاملا مثبت و معنی دار ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: میگوی پا سفید غربی، نانو سلنیوم، نانو روی، شاخص های رشد، ترکیبات بدن
  • عیدمحمد سارانی یازتپه، سید محمدرضا حسینی طباطبایی*، علی مهدی آبکنار صفحات 53-63

    در این مطالعه خواص فارماکولوژیک سه گونه از ماکروجلبک های بومی سواحل چابهار (دریای عمان) شامل: Ulva lactuca، Sargassum ilicifolium و Nizimuddinia zanardini بررسی شد. عصاره متانولی از سه گونه جلبکی سبز، قرمز و قهوه ای تهیه گردید. اندازه گیری میزان بتا-کاروتن، فنلی کل و قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH بر اساس روش های معمول آزمایشگاهی انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده خواص آنتی اکسیدانی متفاوتی  بین جلبک ها مشاهده شد. این نتایج احتمالا متناسب با محتوای ترکیبات آنتی اکسیدانی  جلبک ها بود. مقدار شاخص های مذکور  در U. lactuca، S. ilicifolium و N. zanardini  بترتیب برای بتاکاروتن 56/0، 048/0 و 041/0 میلی گرم در 100 گرم وزن خشک، فنول کل 206/0، 396/0 و 133/0 میلی گرم اسید گالیک بر گرم وزن خشک و قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH  7/45-4/60، 6/51-8/61 و 6/9-28 درصد اندازه گیری شد. بر این اساس بیشترین مقدار بتا کاروتن در عصاره U. lactuca و بیشترین مقدار فنل و قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH در عصاره S. ilicifolium ثبت شد (05/0<p). در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد هر سه جلبک از قابلیت بالایی برای استفاده به عنوان یک ماده اولیه در صنایع غذایی و دارویی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: جلبک، سیستان و بلوچستان، دریای عمان، خواص آنتی اکسیدانی، بتا کاروتن
  • زهرا مهربانی، برزان بهرامی کمانگر*، ادریس قادری صفحات 65-76

    تغییرپذیری ژنتیکی جمعیت های سیاه ماهی خالدار صید شده از رودخانه های چومان، شوی، گرماب (منطقه بانه)، قشلاق، سیروان، گاوه رود (منطقه سیروان) و روآر (منطقه مریوان) در استان کردستان با استفاده از نشانگرهای چندشکلی تکثیر شده بین رتروترانسپوزونی (IRAP) مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از نشانگر مولکولی IRAP  نشان​داد که بیشترین و کمترین تعداد باندهای مشاهده شده، تعداد و درصد باندهای پلی مورف، تعداد باند متفاوت و اختصاصی، بیشترین تعداد آلل موثر، شاخص شانون و هتروزیگوسیتی مورد انتظار به ترتیب مربوط به جمعیت های روآر و گرماب می باشند. بیشترین فاصله ژنتیکی بین جمعیت روآر و شوی و کم ترین فاصله ژنتیکی بین جمعیت چومان و گرم آب بود. نتایج تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که 9% واریانس ژنتیکی مربوط به بین مناطق جغرافیایی، 16% مربوط به بین جمعیت ها و 75% مربوط به درون جمعیت ها می باشد. بیش ترین و کم ترین مقدار جریان ژنی (تعداد مهاجرت در هر نسل) به ترتیب بین جمعیت های چومان و گرم آب و روآر و شوی مشاهده شد. بررسی روابط خویشاوندی جمعیت ها با روش بیشینه پارسیمونی نشان​داد که جمعیت های منطقه مریوان در یک تک شاخه خواهری با جمعیت های مناطق بانه و سیروان قرار دارند. نتایج این پژوهش نشان​داد که اگرچه جمعیت سیاه ماهی خالدار منطقه مریوان تفاوت هایی با سایر جمعیت ها داشت، ولی وجود شباهت ها مانع از جدایی کامل آن می باشد. با این وجود ماهیان متعلق به هر جمعیت از مناطق جغرافیایی مورد بررسی با توجه به داشتن باندهای اختصاصی، قابل تفکیک می باشند.  همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که نشانگر IRAP دارای تکرارپذیری بالا و توان بیشتر در آشکار سازی تنوع ژنتیکی است و می تواند به طور موثر در مطالعات بررسی تنوع ژنتیک ماهیان و از جمله گونه سیاه ماهی خالدار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیاه ماهی خالدار (Capoeta trutta)، نشانگر IRAP، تغییرپذیری ژنتیکی
  • معبود علی زاده نوده، جمیله پازوکی* صفحات 77-84

    مطالعه حاضر در راستای بررسی‌های انگل‌شناسی ماهی سفید (Rutilus kutum) و کفال ماهیان (Chelon saliens و Chelon auratus) به عنوان ماهیان وحشی و ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در قفس سواحل جنوبی دریای‌خزر به شناسایی، معرفی و مقایسه انگل‌های کاذب در این دو گروه از ماهیان مذکور می‌پردازد. نمونه ماهیان وحشی از چهار ایستگاه صید پره انزلی، کیاشهر، چالوس و محمودآباد و ماهی قزل آلای پرورش یافته در قفس از سه ایستگاه کیاشهر، عباس آباد و سی سنگان بوسیله تور ساچوک در بهار سال‌های 1396 و 1397 جمع آوری شدند. پس از انتقال نمونه‌ها به آزمایشگاه، زیست‌سنجی شده و بررسی انگل شناسی بر تمامی اندام‌های داخلی و خارجی آنها انجام شد. نماتودهای آزاد‌‌‌زی، گرده گیاهی[1] و دانه گرده[2]، تک یاخته‌های گیاهی و جانوری، اسپورهای قارچی، دانه‌ها و رشته‌های گیاهی به عنوان انگل‌های کاذب از ماهیان جدا شدند. بیشترین درصد فراوانی انگل های کاذب متعلق به گرده گیاهی بود و تقریبا در تمامی اندام های ماهیان دیده شد. نماتودهای آزاد زی از معده، روده و آبشش و دانه گرده از کبد، طحال و کلیه ماهیان جدا شدند. انگل‌های کاذب دارای پراکنش وسیع هستند و ممکن است بوسیله مواد غذایی یا به صورت تصادفی به ماهی‌ها انتقال پیدا کنند. انگل‌های کاذب ایجاد عفونت و بیماری در میزبان خود نمی‌کنند و هیچ تاثیری در ظاهر بازارپسندی آنها ندارند. بررسی و شناخت آنها بواسطه فراوانی و اهمیتشان در بحث انگل شناسی می‌تواند برای انگل شناسان و پرورش دهندگان ماهی جهت جلوگیری از مصرف بیهوده مواد دارویی مفید باشد.

    کلیدواژگان: انگل های کاذب، نماتودهای آزادزی، ماهیان وحشی، پرورش در قفس، دریای خزر
  • فاطمه شریعتی*، عطیه امیدی صفحات 85-97

    ارزیابی کیفی منابع آب با استفاده از شاخص های زیستی از روش های بسیار مناسب می باشد. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت آب رودخانه پسیخان از پل بداب تا نوخاله با استفاده از تغییرات زمانی و مکانی بی مهرگان کفزی انجام پذیرفته است. بدین منظور در شش ایستگاه تعیین شده بر رودخانه پسیخان به مدت یک سال به صورت فصلی از پاییز 1394 لغایت تابستان 1395 از بزرگ بی مهرگان کفزی نمونه برداری صورت گرفت. نمونه های بی مهرگان کفزی توسط سوربر 25×25 سانتی متری با شانزده بار تکرار جمع آوری، شناسایی و شمارش شدند. نتایج حاصل از بررسی جوامع کفزی این رودخانه نشان داد غالب تاکسون های بزرگ بی مهرگان جمع آوری شده متعلق به گروه حشرات آبزی است. در این تحقیق 18 خانواده از 9 راسته از بی مهرگان کفزی شناسایی شدند. محاسبه شاخص [1] BMWP در ایستگاه 6 (نوخاله)، کمترین مقدار میانگین سالانه در حد 38/2±50/5 را با درجه کیفی خیلی بد و در ایستگاه 2 (شهرک صنعتی)، بیشترین مقدار میانگین یعنی 39/00±16/41 را با درجه کیفی متوسط نشان داد. همچنین بر اساس متوسط سالانه شاخص ASPT[2]  ایستگاه 2، بیشترین امتیاز (38/0±83/5) را دارد و رده کیفی آب های با کیفیت مشکوک به آلودگی را به خود اختصاص می دهد و ایستگاه 6، با کمترین امتیاز (91/0±50/2) در رده کیفی آب های با آلودگی شدید قرار می گیرد. در بین فصول، بیشترین مقدار میانگین BMWP و ASPT، در زمستان و کمترین آن، در فصل پاییز می باشد. نتایج حاصل از محاسبه شاخص هیلسنهوف نیز نشان می دهد که در بین ایستگاه ها، ایستگاه 1 (پل بداب) با متوسط امتیاز (10/1±26/5) در رده کیفی متوسط و ایستگاه 4 (پل خطیبان) با متوسط امتیاز (56/0±58/4) در رده کیفی خوب قرار می گیرد که دلیل کاهش کیفیت در پل بداب می تواند فعالیت برداشت شن و ماسه در بالادست آن باشد. بر اساس نتایج، شاخص ها نشان گر آن است که کیفیت آب در ایستگاه نوخاله که در پایین دست قرار دارد، از ایستگاه های بالاتر کمتر است که می تواند به دلیل فعالیت های انسانی و ورود فاضلاب های خانگی و رواناب های کشاورزی و برداشت شن و ماسه باشد.

    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، BMWP، ASPT، شاخص هیلسنهوف، رودخانه پسیخان
  • زهرا هادی زاده، مهدی شمسایی مهرجان*، سید پژمان حسینی شکرابی صفحات 99-107

    تحقیق حاضر به بررسی پرورش ریزجلبک Dunaliella viridis در پساب کارخانجات آرد ماهی (stickwater) پرداخته است. بدین منظور، محیط کشت گیلارد (F/2) به عنوان تیمار شاهد مورد استفاده قرار گرفت و با پنج سطح متفاوت از استیک‏واتر (SW) به نسبت‏های 10، 25، 50، 75 و 100 درصد جایگزین گردید. سپس این ریزجلبک‏ها در ظروف پلاستیکی 8 لیتری به مدت 14 روز به منظور اندازه‏گیری تراکم جلبکی و محتوای رنگدانه (کلروفیل a و کاروتنویید کل) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که با افزایش غلظت SW تا 75 درصد میزان تراکم سلولی در ریزجلبک افزایش داشت. به علاوه، SW ‏ به صورت معنی‏داری محتوای رنگدانه‏ها را تحت تاثیر قرار داد به طوری که بیشترین میزان کلروفیل a در غلظت 75 درصد SW در مقایسه با سایر تیمارها مشاهده گردید (05/0<p). همچنین بالاترین مقدار کاروتنویید به طور همزمان در تیمارهای 75 و 50 درصد SW نسبت به سایر تیمارها ثبت شد (05/0<p). با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از  SWدر سطح 75 درصد برای کشت ریزجلبک‏های D. viridis امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: Dunaliella viridis، استیک واتر، رشد، کاروتنوئید
  • سامره اربابی، پریا اکبری، زهرا امینی خویی* صفحات 109-120

    امروزه، ریزجلبک ها به عنوان یکی از منابع مهم برای تولید سوخت های زیستی و محصولات دارویی مورد توجه قرار گرفته اند. با این وجود فقدان یک روش کارآمد و اقتصادی برای آب گیری و برداشت زی توده آنها یک چالش مهم برای دستیابی به این هدف است. در انتخاب روش برداشت، مواردی مانند ویژگی های گونه، ارزش نهایی محصول و میزان مصرف انرژی اهمیت دارند. لذا، در این مطالعه تاثیر روش لخته سازی با تکنیک تغییرات pH در دامنه11-6، با استفاده از هیدروکسید سدیم و کلرید هیدروژن بر راندمان برداشت، چربی و محتوی اسید های چرب ریزجلبک Dunaliella salina، مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزودن هیدروکسید سدیم و افزایش pH در دامنه 8/9-2/8 روند لخته سازی به صورت صعودی افزایش یافت و از 18 به 90 درصد رسید و سپس تا  pHمعادل 11، به طور ثابت باقی ماند. در مقابل افزودن کلرید هیدروژن و ایجاد محیط اسیدی تا pH معادل 6 تاثیر در تحریک لخته سازی نداشت. بالاترین ضریب تغلیظ زی توده نیز در تیمار قلیایی با pH معادل با 8/9 به میزان 10 برابر غلظت اولیه (در pH معادل 2/8) مشاهده شد. در مرحله بعد، تاثیر تکنیک افزایش pH قلیایی بر محتوی چربی و اسید های چرب زی توده جمع آوری شده مورد آزمون بررسی قرار گرفت. در این آزمایش از تکنیک سانتریفیوژ به عنوان شاهد استفاده شد. آنالیز ها نشان داد که با افزایش pH قلیایی درصد چربی و اسید های چرب زی توده جمع آوری شده کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده روش لخته سازی از طریق افزایش  pHبه میزان 8/9، تکنیکی ساده و نسبتا ارزان با راندمان بالاست و برای برداشت زی توده ریزجلبک Dunaliella salina در راستای اهداف خاص مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: ریز جلبک Dunaliella salina، تغییرpH، راندمان برداشت، اسید های چرب
  • محمد صابری، یوسف پیغمبری*، پرویز زارع، سعید گرگین، منوچهر بابانژاد صفحات 121-131

    یکی از روش های استانداردسازی تورهای گوشگیر تعیین اندازه چشمه مناسب برای هر گونه بر اساس پارامترهای زیستی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تعیین اندازه چشمه مناسب در تورهای گوشگیر شناور سطحی مخصوص صید ماهی هوور مسقطی (Katsuwonus pelamis) صورت پذیرفت. عملیات نمونه برداری با لنج در فصل بهار 1397 انجام گرفت. ابزار صید شامل تور گوشگیر شناور سطحی ماهی هوور مسقطی با اندازه چشمه 160 میلیمتر به صورت کشیده بود. طول چنگالی و دور بدن در دو ناحیه از بدن ماهی هوور مسقطی صید شده اندازه گیری شد. از 394 عدد ماهی هوور مسقطی زیست سنجی شده، دامنه طول چنگالی 77-38 سانتی متر با میانگین و انحراف معیار 90/5 ± 02/55 سانتی متر به دست آمد. بیشترین فراوانی طول ماهی هوور  مسقطی در دامنه 58-48 سانتی متر با 77 درصد بود. معادله رابطه خطی بین طول چنگالی و محیط برانش به صورت 866/1FL+ 577/0Gop= با ضریب تشخیص 926/0 و رابطه خطی برای طول چنگالی و حداکثر دور بدن به صورت 750/9FL-922/0Gmax= با ضریب تشخیص 963/0 به دست آمد. میزان کشیدگی برای دور برانش 17 درصد و همین مقدار برای دور بدن 21 درصد تعیین شد. به طور کلی، براساس مطالعه حاضر می توان از تور گوشگیر سطحی با اندازه چشمه 136 میلی متر برای صید هوور مسقطی استفاده کرد که اندازه چشمه پیشنهادی تا حدی کوچکتر از حداقل اندازه چشمه مورد استفاده صیادان (140 میلی متر) می باشد.

    کلیدواژگان: هوور مسقطی، چشمه مناسب، تور گوشگیر شناور سطحی، روش غیر مستقیم
  • حنانه صمدی، سید روح الله جوادیان*، محمدرضا ایمانپور صفحات 133-142

    تعیین اثرات زیر حد کشندگی سم دیازینون بر استروییدزایی و وضعیت جنسی در مولدین نر ماهی قرمز در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین میزان LC50 ماهیان در غلظت های 9، 10، 11، 5/12، 15 و 20 میلی گرم در لیتر دیازینون، در آکواریوم قرار گرفتند. پس از تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار پروبیت، مقدار LC50 در 96 ساعت مشخص شد.  مقادیر LC50 طی 96 ساعت (40/11 میلی گرم در لیتر) به دست آمد و ماهیان براساس غلظت های، 25/0، 50/0 و 75/0 درصد LC50 در 96 ساعت، و گروه شاهد (فاقد سم دیازینون) تیماربندی شدند و به مدت 2 ماه در غلظت های مذکور قرار گرفتند. در پایان دوره آزمایش، سطوح استروییدهای جنسی (17 بتا استردایول و تستوسترون) و فاکتورهای کیفیت اسپرم از قبیل جمع اسپرم دهی، طول دوره تحرک، درصد اسپرم های متحرک، تراکم اسپرم، اسپرماتوکریت و شاخص گنادی در مولدین نر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سم دیازینون سبب کاهش معنی دار تستوسترون و 17 بتا- استرادیول در تیمارهای 50/0 و 75/0 درصد نسبت به شاهد (صفر درصد) شد (05/0<p). اختلاف معنی داری در برخی از پارامترهای کیفی اسپرم مثل حجم اسپرم ، تراکم اسپرم و اسپرماتوکریت بین تیمار شاهد و تیمار 25/0 مشاهده نشد، اما با افزایش میزان سم دیازینون (75/0-25/0 درصد) طول دوره تحرک اسپرم کاهش معنی داری داشت (05/0<p). درصد اسپرم های متحرک نیز در تیمار شاهد نسبت به تیمار های دریافت کننده بالاتر بود و با افزایش غلظت سم دیازینون روند کاهشی داشت (05/0<p). شاخص گنادوسوماتیک در تیمار شاهد نسبت به تیمار های دریافت کننده به طور معنی داری بالاتر بود (05/0<p) و با افزایش میزان سم روند کاهشی نشان داد. در مجموع، سم دیازینون در محیط های آبی حتی در غلظت های زیر حد کشنده سبب تغییرات منفی در سطوح استروییدهای جنسی و کیفیت گناد نر در ماهی قرمز می شود.

    کلیدواژگان: ماهی قرمز، دیازینون، استروئیدهای جنسی، کیفیت اسپرم
  • افشین عادلی*، مجید استارمی، سید مهرداد حسینی صفحات 143-154

    به منظور تحلیل اقتصادی - اجتماعی بازار ماهی، پرسشنامه ای از طریق مصاحبه با صاحب نظران و جستجو در منابع علمی طراحی شد. در سال 1398 اطلاعات 72 ماهی فروشی در سطح استان گلستان جمع آوری شد. با توجه به آزمون کلموگروف اسمیرنوف و ناپارامتریک بودن داده ها برای تجزیه تحلیل و مقایسه عوامل مستقل و وابسته از آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی یو استفاده شد. علاوه بر سودآوری و محاسبه سرانه هر یک از عوامل اقتصادی برای اولویت بندی مشکلات از آزمون فریدمن و ارزیابی ویژگی های اجتماعی فروشندگان از رگرسیون خطی استفاده شد. میانگین فروش سالانه هر ماهی فروشی 3/23 میلیون تومان بود که حدود 60 درصد سوددهی دارد. تنها 36 درصد شهرستان های استان ماهی فروشی داشتند. سرانه درآمد ماهی فروشان حدود 22 میلیون و سرانه سود آنان 5/13 میلیون تومان است. روزانه به طور متوسط حداقل 45 و حداکثر 528 کیلوگرم فروش دارند. مهم ترین مشکلات بازار ماهی آنها کاهش قدرت خرید مشتریان، رقبای زیاد، کمبود ذخایر دریایی و فضای کم و نامناسب است. فروشندگان با سابقه بالای 15 سال رقیب زیاد و کمبود ذخایر دریایی و خرده فروشان اجاره سنگین، مالیات و عوارض را مهم ترین مشکل بازار نسبت به گروه دیگر می دانستند. در مقابل، عمده فروشان کمبود ذخایر دریایی و افزایش صید غیرمجاز را مشکل اصلی تر می دانستند. فروشندگان زیر 35 سال نیز بیشتر از کمبود سرمایه و اجاره های سنگین رنج می بردند. سالانه فروشگاه های با سابقه بالای 15 سال 1/39 میلیون تومان درآمد و فروشندگان با تحصیلات بالاتر از دیپلم 47/33 تن فروش بیشتر نسبت به گروه مقابل ایجاد می کنند. بنابراین، ساماندهی بازار با تشویق به راه اندازی فروشگاه های ماهی فروشی در شهرستان های فاقد بازار و همچنین کمک به افزایش درآمد شهروندان گلستانی می تواند کمک های موثری در افزایش فروش و در نتیجه مصرف آبزیان باشد.

    کلیدواژگان: ماهی تازه، درآمد، بازار ماهی، ماهی فروش، استان گلستان
  • غلامرضا بختیاری، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، محسن شهریاری مقدم*، محسن صمیمی صفحات 155-166

    کیفیت گوشت ماهی تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله روش کشتار و همچنین شرایط پرورش قبل از کشتار می باشد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر شاخص های زمان قطع غذا (Xt)، تراکم (Xn) و وزن ماهی () به عنوان عوامل تاثیر گذار قبل از کشتار بر میزان TBA فیله کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از روش سطح پاسخ و مدل باکس- بنکن و بهینه سازی عددی مدل برای رسیدن به کمترین میزان TBA بوده است. ماهی کپور معمولی پس از سازگاری تحت تیمارهای قطع غذا، تراکم و وزن پس از 1، 4 و 7 روز برداشت و به روش خفه شدن خارج از آب کشتار و فیله گردید. نتایج نشان داد که کمترین میزان TBA  بر پایه مدل درجه دوم در شرایط آزمایشی با سطح پایین (Xn)  (4 عدد)، سطح پایین (Xw) (500 گرم) و سطح بالای (Xt) (7 روز قطع غذا) بود. میزان TBA در شرایط پیشنهادی با مدل 6842/0 (میلی گرم مالون دی آلدیید در کیلوگرم گوشت ماهی) تعیین گردید که پس از انجام تست اعتبارسنجی عملی در شرایط بهینه برابر 701/0 اندازه گیری گردید. این تفاوت و خطای ناچیز میزان TBA بین مدل و شرایط عملی نشان از صحت و اعتبار مدل پیشنهادی و نتایج بدست آمده دارد. لذا، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از روش سطح پاسخ برای بهینه سازی شرایط پیش از کشتار کپور معمولی مناسب بوده است و نیز مدل درجه دوم می تواند برای پیش بینی متغیر پاسخ در شرایط پیش کشتار متفاوت استفاده گردد.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، کشتار، قطع غذا، مدل باکس- بنکن
  • سمیرا جدی، مسعود رضایی*، مهدی آل بوفتیله صفحات 167-178

    آلژینات یکی از پلی ساکاریدهای منحصربه فرد موجود در جلبک های قهوه ای است که به طور گسترده در صنایع نساجی، کاغذ، غذایی، دارویی، پزشکی و آرایشی-بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. سواحل جنوبی کشور ما دارای تعداد زیادی گونه جلبک قهوه ای می باشد. اما متاسفانه تاکنون مطالعات محدودی جهت استخراج  پلی ساکارید آلژینات از این منابع صورت پذیرفته است. بر این اساس در تحقیق حاضر پلی ساکارید آلژینات از جلبک قهوه ای Sargassum ilicifolium استخراج و خالص سازی گردید. در ادامه بازده، وزن مولکولی، ویژگی های ضداکسایشی (خنثی کنندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت کاهندگی آهن) و امولسیون کنندگی (شاخص امولسیفایری) آلژینات استخراج شده، ارزیابی گردید. همچنین طیف سنجی مادون قرمز با تبدیل فوریه (FT-IR) برای شناسایی گروه های عاملی آلژینات مورد استفاده قرار گرفت. بازده پلی ساکارید استخراج شده 24/1±84/20 درصد (بر مبنای وزن خشک جلبک) بود. نتایج طیف FT-IR نشان داد که پلی ساکارید استخراج شده عمدتا آلژینات سدیم می باشد. وزن مولکولی آلژینات استخراج شده 1865 کیلو دالتون اندازه گیری شد. میزان مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH و کاهندگی آهن آلژینات استخراجی در غلظت یک میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب 03/2±17/18 درصد و 004/0±155/0 (جذب) اندازه گیری شدند. آلژینات استخراج شده قادر به امولسیون کردن روغن های آفتابگردان، ذرت و کانولا بوده است که در این بین بیشترین و کمترین مقدار شاخص امولسیون کنندگی به ترتیب در روغن های آفتابگردان و کانولا مشاهده شدند. به طورکلی، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که آلژینات استخراجی از گونه S. ilicifolium دارای ویژگی های ضد اکسایشی متوسط و امولسیون کنندگی بالا می باشد.

    کلیدواژگان: جلبک های قهوه ای، Sargassum ilicifolium، آلژینات، ویژگی های ضداکسایشی، ویژگی های امولسیون کنندگی
  • کیومرث روحانی قادیکلایی*، غلامعلی اکبرزاده، عیسی عبدالعلیان، مریم معزی، محمد صدیق مرتضوی صفحات 179-189

    (74 مشاهده) با توجه به اینکه پرورش میگو به عنوان یک صنعت آبزی‌پروری در سواحل جنوب و شمال کشور در حال توسعه است، از اینرو با چالش‌های مهمی در زمینه کیفیت آب روبروست که نیاز به پایش دارد. این مطالعه با هدف بررسی پارامترهای کیفی آب و مواد آلی کل (TOM) بستر مزارع پرورش میگوی وانامی طی یک دوره پرورشی از نیمه دوم تیرماه 1393 در منطقه تیاب شمالی واقع در 130 کیلومتری جنوب شرقی بندرعباس صورت گرفته است. نتایج بدست آمده بیانگر این است که میانگین میزان درجه‌حرارت، شوری، pH و اکسیژن محلول اختلاف معنی‌داری طی دوره پرورش نداشته است (05/0(p> در حالیکه میزان TOM به سمت انتهای دوره پرورش به طور معنی‌داری افزایش یافته است. نتایج بدست آمده همبستگی مثبتی را بین pH و درجه‌حرارت، pH و اکسیژن محلول، pH و آمونیاک نشان داده است. از سوی دیگر، بین میزان مواد آلی و pH، میزان مواد آلی و درجه حرارت، میزان مواد آلی و آمونیاک همبستگی منفی مشاهده شد. نتایج حاصل از آنالیز خوشه‌‌بندی نشان داد که کیفیت آب طی اوایل دوره پرورش از ثبات نسبی برخوردار بوده و از ماه دوم به سمت پایان دوره پرورش شرایط کیفیت آب ناپایدار گردیده است. بهرحال پارامترهای کیفیت آب بایستی مورد پایش قرار گیرد تا از آن به عنوان راهنمایی برای مدیریت استخرهای پرورش استفاده شود و از بروز شرایطی که به طور مخاطره‌آمیزی پرورش میگو را تهدید می‌کند، پرهیز گردد.

    کلیدواژگان: پرورش میگو، کیفیت آب، پرورش، تیاب، هرمزگان
|
  • Naser Agh*, Abdoljabbar Irani Pages 1-10

    Photoperiod is one of the very important environmental factors that extremely affect growth performance, feeding and reproduction of various fish species. Thus In this research effects of different photoperiod regimes on Caspian Salmon during the premature stage (18 months old at the beginning of experiment) were investigated. One thousand liter tank with 20 premature fishs were allocated for each treatment. Applied photoperiod regimes during 6 months experimental period were: (1) continues light (24L/0D), (2) 18L/6D during first three months and 6L/18D during second three months, (3) 6L/18D during first three months and 18L/6D during second three months and (4) continues dark (0L/24D). Results indicated that growth performance, feeding and reproduction were influenced by the photoperiod regimes. The highest values of SGR (0.44 % d-) and the lowest values of FCR (4/3) were observed in treatment 4 that showed significant differences as compared with treatment 1 (0.35 % d- and 4.4) treatment 2 (0.33 % d- and 4.7) and treatment 3 (0.34 % d- and 4.5). Maturation of females was not influenced by experimental photoperiod regimes but maturation of males was significantly influenced. As all males of treatment 2 reached sexual maturity at the end of experiment. In contrast, treatments 3 and 4 postponed gonad development and maturation of males. Therefore, to increase the growth of Caspian salmon, the 24-hour dark photoperiod and to stimulate its sexual maturation, the 18 and 6-hour light photpperiod is recomonded in the first and second trimesters of the six-month photpperiod regime, respectively.

    Keywords: Caspian Salmon, Photoperiod, Growth performance, Maturation
  • Erfan Karimian*, Mohammad Zakeri, Seyed MohammadVahid Farabi, Mahsa Haghi, Preeta Kochanian Pages 11-28

    This study was carried out to determine the effect of raibow trout cage culture on the abiotic factors of water in the Abbas Abad area, southern basin of the Caspian Sea. For this purpose, water samples were collected at distances of 5, 50, 100 and 1000 m from the cage culture during December 2014 to August 2015. Based on the results, it was shown that the mean value of water temperature for surface layer varied between 12.2 and 30.16 °C from December to August. The highest and lowest mean value of salinity obtained in August (11.26 g/l) and April (10.66 g/l) respectively. The range of pH value changes (8.36-8.83) was as small as the rate of electro conductivity variations (18.11-19.07 µs/cm). The highest concentration of dissolved oxygen was observed in December at 1000 m station (9.23 mg/l) and the lowest was seen in April at 5 m station (7.27 mg/l). Also the mean values of Total Dissolved Solids, Turbidity, Nitrite, Nitrate, ammonium, Total Nitrogen, Phosphate and Total Phosphorus was obtained 9.59 (g/l), 5.55 (NTU), 3.67, 133.45, 92.6, 929.72, 21.63, 37.73 (µg/l) respectively. The results of abiotic factors of water showed that most of the measured parameters had significant differences only among different sampling periods (p<0.05) whilst, for some factors such as dissolved oxygen, ion ammonium and phosphate, there were significant differences between different stations (The effect of distance from the cage) at each sampling period as well as (p<0.05). It seems that the cage culture of rainbow trout in the Abbas Abad area had only a minor impact on measured factors probably due to low stocking density, short-term of fish farm and high current velocity.

    Keywords: Cage culture, Rainbow trout, Abiotic factors, Caspian Sea
  • Sakineh Yeganeh*, Mina Esmaeili Kharyeki, Hamed Ahmadi Pages 29-42

    In the present study, the antioxidant activity of different concentrations of protein hydrolysate from Common carp (Cyprinus carpio) head at different hydrolysis time was investigated. For this purpose, 8 Common carp fish with average weight of 0.766±0.034 kg were prepared from market. Fish heads were hydrolyzed by Alcalase (1% v/w at 55˚C and pH 8) at different hydrolysis times (30, 60, 120 and 180 min). The result of proximate analysis showed that the protein content increased  significantly (from 58.31±1.9 to 75.26±1.49%) as a result of  hydrolysis, while the amount of fat and ash decreased significantly (from 16.46±0.87 to 2.37±0.97%; from 27.16±0.64 to 25.34±1.63%, respectively, p<0.05). Also, as the duration of hydrolysis increased, the amount of soluble protein and the degree of hydrolysis increased significantly, so that the highest soluble protein 23.01±0.19 mg/ml and the highest degree of hydrolysis 49.67±0.86% were obtained at the time of 180 min. DPPH radical scavenging activity of protein hydrolysate showed significant increasing trend at different hydrolysis times and different concentrations (p<0.05). The optimum time for DPPH radical scavenging activity (DPPH) was determined at 180 min and IC50 value was obtained 2.08 mg/ml. In addition, with increasing concentration and duration of hydrolysis, the ferric ion reduction power and ABTS radical scavenging activity increased significantly (p<0.05). In general, due to the proper activity of different concentrations of Common carp head protein hydrolysate on DPPH and ABTS radicals scavenging and reduction of ferric ion, it can be stated that this protein hydrolysate can be considered as a dietary supplement with desirable antioxidant function.

    Keywords: Protein hydrolysate, Antioxidant activity, Common carp head, Free radical scavenging, Ferric ion reduction power
  • Milad Karamzadeh, Maziar Yahyavi*, Alireza Salarzadeh, Delaram Nokhbezare Pages 43-51

    This study was conducted to evaluate the effect of different concentrations of selenium and zinc nanoparticles on growth performance, survival and chemical composition of Whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei). For this purpose, shrimp with an average weight of 5.1±0.2 g were distributed in 12 fiberglass tanks with 25 shrimp density and were fed for 56 days with different concentrations of selenium and zinc nanoparticles in four groups with three replicate including 0 (control), T1 (0.3 mg/kg of selenium nanoparticl), T2 (0.15 mg/kg of selenium nanoparticle+ 15 mg/kg of zinc nanoparticl) and T3 ( 30 mg/kg of zinc nanoparticl). Based on these results, weight gain increasing, specific growth rate and feed conversion ratio in T2 treatment compare to T1, T3 and control treatments (p<0.05). Also, there is significant differences in survival rate between T1 and T2 treatments compared to T3 and control (p<0.05). Statistical analysis showed that there was a significant difference in protein and lipid carcass percentage between shrimp-fed diets containing different levels of selenium and zinc nanoparticles compared to control treatment. In general, the effect of different concentrations of selenium and zinc nanoparticles, especially in the T2 on growth performance, survival and chemical composition was positively and significantly evaluated.

    Keywords: Selenium nanoparticle, zinc nanoparticle, Litopenaeus vannamei, Growth performance, Chemical composition
  • Eidmohammad Sarani Yaztapeh, Mohammadreza Hosseini, Tabatabaei*, Ali Mahdi Abkener Pages 53-63

    In this study, pharmacological properties of three native macro algae which collected from the shores of the Chabahar Gulf (the Omean Sea) including: Ulva lactuca, Sargassum ilicifolium and Nizimuddinia zanardini were evaluated. The methanol extracts of three species of green, brown and red algae were. The concentration of β-carotenoid, phenolic Compound and antioxidant activities (AOA) was analyzed by routine methods. Based on the results, different antioxidant properties were observed among algae. These results probably was associated with antioxidant compounds of algae. In the species of U. lactuca, S. ilicifolium and N. zanardini the amount of β-carotenoid was measured 0.56, 0.048 and 0.041 mg/100DW, total phenol was 0.206, 0.396 and 0.133 mg GA/g DW and inhibitory activity of free radicals (DPPH) was in the range of 45.7-60.4%, 51.6-61.8% and 9.6-28%, respectively (p<0.05). Based on obtaining results, the highest level of β- carotenoid was observed in the U. lactuca extract and the highest level of total phenol and inhibitory activity of free radicals (DPPH) was observed in S. ilicifolium extract. Overall, the results of this study indicated that all three species of algae have usability as a primary substance in food and drug industry.

    Keywords: Algae, Sistan, Balochestan, Oman Sea, Antioxidant properties, β-carotene
  • Zahra Mehrabani, Barzan Bahrami Kamangar*, Edris Ghaderi Pages 65-76

    Genetic variability of longspine scraper populations from the Choman, Shui, Garmab (Baneh region), Gheshlagh, Sirvan, Gaveh-Rud (Sirvan region), Rowar (Marivan region) of Kurdistan province were examined using Inter-Retrotransposon Amplified Polymorphism markers (IRAP) method. IRAP molecular markers data analysis showed the highest and the lowest number of bands, polymorphic bands, percent of polymorphic bands, number of different bands, number of private bands, number of effective bands, Shannonchr('39')s information index and expected heterozygosity in the Rowar and the Garmab populations, respectively. The highest and the lowest genetic distance was observed between the Rowar and the Shui populations and between the Choman and the Garmab populations, respectively. The molecular variance analysis results revealed that 9% of genetic variance was between geographic regions, 16% among and 75% within the populations. The highest and lowest gene flow rates (number of migrations per generation) were observed among the Choman, Garmab, Rowar and Shui populations, respectively. Phylogentic relationships of the populations were evaluated using the maximum parsimony methods. Phylogenetic analysis showed that the Marivan region is in a sister clade with the regions of Baneh and Sirvan. The results of this study showed that although the longspine scraper population of Marivan region was different from other populations, the existence of similarities prevents its complete separation. However, fish belonging to each population of the studied geographical areas can be distinguished by their private bands. The results of this research showed that the IRAP marker has high reproducibility and greater power in detecting genetic diversity and can be used effectively to study the genetic diversity of fish, including the longspine scraper species.

    Keywords: Capoeta trutta, Morphological traits, IRAP marker, Genetic variability
  • Maboud Alizadeh Noudeh, Jamileh Pazooki* Pages 77-84

    The present study aimed to identify, introduce and compare pseudoparasites in wild fish (Rutilus kutum and Mugilidae) and cage culture rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in the southern coast of the Caspian Sea. Wild fish specimens were collected from four stations in Anzali, Kiashahr, Chalus, Mahmoudabad and rainbow trout in three cages of Kiashahr, Abbas‌‌‌‌abad and Si-Sangan. After transferring the specimens to the laboratory, they were bioassayed and parasitological examination was performed on all internal and external organs. Free-living nematodes, pine pollen, pollen grain, protozoa, fungal spores, plant seeds, and filaments were isolated from fish as pseudoparasites. The highest percentage of pseudoparasites belonged to Pine pollen and was found in almost all fish organs. Free-living nematodes were isolated from the stomach, intestine, gills and Pollen grain from the liver, spleen, and kidneys of fish. Pseudoparasites are widespread in addition to they may be transmitted by food or randomly to fish. Pseudoparasites do not cause infection and disease in their host. Investigating and understanding them because of their importance in the parasitology can be useful for parasitologists and fish farmers to avoid the futile consumption of pharmaceuticals.

    Keywords: Pseudoparasites, Free-living nematodes, Wild fish, Cage culture, Caspian Sea
  • Fatemeh Shariati*, Atie Omidi Pages 85-97

    Water quality assessment using water quality indices and biotic indices is a group of suitable methods. This study was carried out to determine temporal and spatial variations of benthos in Pasikhan River, north of Iran. Therefore, 6 sampling stations were set up along the river mainstream and the macrobenthic invertebrate community samples were collected from these stations during 4 seasons (from autumn 2015 to summer 2016), seasonally. The benthos samples were collected by surber sampler (25×25 cm) in sixteen replicates, then were identified and counted. The results of the benthic communities of Pasikhan River showed the dominant taxa of the invertebrates collected belonged to aquatic insects group. In this study, 18 families of 9 orders of benthic macroinvertebrates were identified. BMWP index at sixth station, showed the lowest annual average score (5.50±2.38) with so bad quality and the second station, showed the highest average score (41.00±16.39) with medium quality. Also, according to the annual average ASPT, second station had the highest score (5.83±0.38), and showed suspected to water pollution. The sixth station with the lowest score (2.50±0.91) was classified in high pollution group. Among the seasons, the highest and the lowest amount of both BMWP and ASPT were observed in winter and autumn, respectively.The results of Hilsenhoff index between stations showed that first station with average score (5.26±1.10) was categorized in medium class and fourth station with average score (4.58±0.56) was categorized in good class. This could be due tosand mining before first station (Bodab Bridge). Based on the results, biotic indices showed that water quality in Nokhale station (Station 6) that is located in downstream is the lowest that may be due to anthropogenic activities, discharge of domestic wastewater and agricultural runoff and sand mining.

    Keywords: Macrobenthic invertebrate, BMWP, ASPT, Hilsenhoff index, Pasikhan River
  • Zahra Hadizadeh, Mehdi Shamsaie Mehrgan*, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi Pages 99-107

    The present study investigated the cultivation of Dunaliella viridis microalgae in the stickwater (SW) from the wastewater of fishmeal factories. For this purpose, Gillard culture medium (F/2) was used as a control treatment and five different levels of SW including 10, 25, 50, 75, and 100% were used. Then, these microalgae were cultured in 8-liter plastic containers for 14 days to evaluate the algal density and pigment contents (chlorophyll a and total carotenoids). The results of the present study showed that by increasing in the concentration of SW up to 75% the cell density was increased. In addition, the pigment contents were significantly affected by SW concentrations and the highest amount of chlorophyll a was observed at a concentration of 75% SW compared to other treatments (p<0.05). Also, the highest amount of carotenoids was recorded simultaneously in 75% and 50% SW treatments compared to other treatments (p<0.05). According to the obtained results, using SW at 75% is feasible to grow D. viridis microalgae.

    Keywords: Dunaliella viridis, Stickwater, Growth, Carotenoids
  • Samere Arbabi, Paria Akbary, Zahra Aminikhoei* Pages 109-120

    Today, microalgae are considered as an important source for the production of biofuels and pharmaceutical products. However, the lack of an efficient and economical method for dewatering and harvesting their biomass is is an important challenge to achieve this goal. The important issue for choosing the harvesting method are species characteristics, final product value and energy consumption. Therefore, in this study, the effect of flocculation method with pH change technique (range 6 to 11) using sodium hydroxide and hydrogen chloride on harvesting efficiency, and fatty acid content of Dunaliella salina was tested. The results of this study showed that with the addition of sodium hydroxide and increasing the pH from 8.2 to 9.8, the flocculation process increased upwards from 18 to 90% and then remained constant until: pH 11. In contrast, increasing hydrogen chloride and creating an acidic environment up to: pH equal to 6 had no effect on clot stimulation. The highest coefficient of biomass concentration was observed in alkaline treatment with pH: equivalent to 9.8 which was 10 times the initial concentration (at pH equal to 8.2 the effect of alkaline pH induction technique and the centrifuge technique on the fatty acids content of biomass was tested. In the next stage, the effect of alkaline pH induction technique and the centrifuge technique on the fatty acids content of biomass was tested. The analysis showed that the percentage of lipid and fatty acids of harvested biomass were significantly different from each other. Based on the obtained results, the flocculation method by increasing the pH by 9.8 is a simple and relatively inexpensive technique with high efficiency and is suitable for harvesting Dunaliella salina microalgae for specific purposes.

    Keywords: Microalgae Dunaliella salina, pH change, Harvest efficiency, fatty acids
  • Mohammad Saberi, Yousef Paighambari*, Parviz Zare, Saeid Gorgin, Manoochehr Babanezhad Pages 121-131

    One of the methods of standardization of gill nets is to determine the appropriate mesh size for each species. The purpose of this study was to determine. This study was aimed to determine the suitable mesh size of drift gillnets for catching skipjack (Katsuwonus pelamis).The sampling operation was carried out by the lange boat in the spring of 1397. The fishing tool consisted of drift gillnet for Skipjack tuna with a stretched mesh size of 160 mm. Fork length and body length were measured in two areas of skipjack tuna body. The total numbers of 394 specimens were measured, the fork length range was 38 to 77 cm with mean and standard deviation of 55.02 55 ± 5.90 cm. The highest frequency of Skipjack was in the range of 48-58 cm with 77%. The equations of linear relations between fork length and gill circumference: Gop = 0.577 FL + 1.866 with coefficient of determination 0.926 and linear relation for fork length and body circumference Gmax = 0.922 FL – 9.750 with a Coefficient of Determination 0.963 were gained. The elongation rate was 17% for gill circumference and 21% for the body circumference. In general, based on the present study, a drift gillnet with a mesh size of 136 mm can be used to capture Skipjack, which is slightly smaller than the minimum mesh size used by fishermen.

    Keywords: Katsuwonus pelamis, Appropriate mesh size, Drift gillnets, Indirect method
  • Hannaneh Samadi, Seyed Rohollah Javadian*, MohammadReza Imanpour Pages 133-142

    Determination of the sub-lethal effects of diazinon toxin carried out on steroidogenesis and quality of sexual production in male goldfish breeders. For this purpose, fish were first exposed to different lethal concentrations of diazinon toxin (9, 10, 11, 12.5, 15 and 20 mg/L) and LC50 values were analyzed for 96 h using probit software.  The amount of LC50 was 11.4 in 96 hours and fish were assorted according to 0, 0.25, 0.50 and 0.75 percent of LC50 in 96 hours and were put there for 2 months. At the end of the experiment, the level of sex hormones and the quality of sexual production were studied in male broodstock. The results showed that diazinon toxin significantly reduced testosterone and 17-β-estradiol levels in the 0.50 and 0.75 mg/L treatments compared to the control (p<0.05). There was no significant difference in some sperm quality parameters such as sperm volume, sperm density and spermatocrit between the control and 0.25 treatment. By increasing the concentration of diazinon toxin (from 0.25 to 0.75 %), the duration of sperm motility decreased significantly. The percentage of motile sperm in the control treatment was higher than other treatment and it was decreased with increasing diazinon toxin concentration. The Gonadosomatic Index in the control treatment was significantly higher than the other treatments (p<0.05) and showed a decreasing trend with increasing toxicity. In conclusion, diazinon toxin in the aquatic environment, even at sub-lethal concentrations, causes undesirable changes in the sex steroid indices and quality of male gonads in goldfish.

    Keywords: Goldfish, Diazinon, Sexual steroids, Sperm quality
  • Afshin Adeli*, Majid Estarami, Seyed Mehrdad Hosseini Pages 143-154

    In order to analyze the socio-economic of the fish market, a questionnaire was designed through interviews with experts and searching for scientific sources. In 2019, the questionnaire was then collected for 72 fishmonger Golestan province. According to Kolmogorov-Smirnov test and nonparametric data, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used to analyze and compare independent and dependent factors. In addition, the profitability and per capita of each economic factor were calculated. To prioritize problems from the Friedman test and linear regression was used to assess the social characteristics of sellers. The average annual sales per fishmonger were 23/3 million tomans, which is about 60 percent profitable. Only 36 percent of the provinces had fish store. Fishmongerchr('39')s per capita income is about 22 million and their profit per capita is 13/5 million tomans. On average they sell at least 45 kg and 528 kg daily. The most important problems in the fish market are the reduce customerschr('39') purchasing power, high competition, low marine reserves and low and unsuitable space. Fishmonger with over 15 years of experience, high competition and low marine reserves, and fish retailer heavy rent and tax as knew the most important market problem for the other group. In contrast, wholesalers saw low of marine reserves and the increase in illegal fishing as a major problem. Sellers under 35 years were also more upset about the lack of capital and heavy rents. Shops with more than 15 years of experience earn 39/1 million tomans a year and higher education than the retailerschr('39') diplomas generate 33/47 tons more than the other group. Therefore, market regulation by encouraging the launch of fish shops in non-market towns as well as helping to increase the income of Golestan citizens can be effective in boosting sales and consequently the consumption of fish.

    Keywords: Fresh fish, Income, Fish market, Fishmonger, Golestan Province
  • Gholamreza Bakhtiari, Ebrahim Alizadeh Doughikollaee, Mohsen Shahriari Moghadam*, Mohsen Samimi Pages 155-166

    The quality of fish flesh is affected by several factors including slaughtering methods and pre-slaughter conditions. In this study the effect of main operational variables such as fasting time (Xt), density  (Xn) and fish weight  (Xw) in the TBA value of common carp fillet has been evaluated and analyzed using the response surface method and Box-Behnken model. A numerical optimization model was performed to obtain the minimum amount of TBA in the fillets. Adapted fish treated by fasting time, density and weight and then harvested after 1, 4 and 7 days, slaughtered by smothering out of water and then fillet. The results showed that the lowest TBA value on the second-order model was obtained at low level of  (Xn) (4 fish numbers), low level of  (Xw) (500 g) and high levels of  (Xt) (7 days fasting time). The optimal TBA value was determined 0.6842 by model which was measured 0.701 after the practical validation test in optimal condition which indicating the high accuracy of the model to determine the optimum pre-slaughter. Therefore, the results of this study showed that using the response surface method is appropriate to optimize pre-slaughter conditions of common carp and also the second-order model can be used to predict the response variable in difference conditions of pre-slaughter.

    Keywords: Cyprinus carpio, Slaughtering, Fasting time, Box-Behnken model
  • Samira Jeddi, Masoud Rezaei*, Mehdi Alboofetileh Pages 167-178

    Alginate is one of the unique polysaccharides present in brown algae which are widely used in textile, paper, and food, pharmaceutical, biomedical and cosmetic industries. There are many seaweed species in the southern coast of our country (Iran). However, very few studies have been done so far on the extraction of alginate from these indigenous resources. Therefore, in the present study, alginate was extracted and purified from a brown seaweed Sargassum ilicifolium. Then, yield, molecular weight, antioxidant activity (DPPH radical scavenging activity and reducing power (FRAP), and emulsifying properties (emulsification indices) of the isolated alginate were evaluated. Furthermore, FT-IR spectra were used to identify the functional groups of the extracted alginate. Alginate extraction yield was 20.84±1.24% (based on seaweed dry weight). FT-IR results showed that the extracted polysaccharide was mainly sodium alginate. The molecular weight of the extracted alginate was 1865 kDa. The DPPH radical scavenging activity and the reducing power of the extracted alginate at 1 mg/ml were 18.17±2.03% and 0.155±0.004 (Abs), respectively. The extracted alginate was able to emulsify sunflower, corn, and canola oils. The highest and lowest emulsification indices (E24) were observed in sunflower and canola oils, respectively. Overall, the results of the present study showed that the alginate extracted from S. ilicifolium has medium antioxidant and high emulsifying properties.

    Keywords: Brown seaweed, Sargassum ilicifolium, Alginate, Antioxidant properties, Emulsifying properties
  • Kiuomars Rohani Ghadikolaei*, Gholamali Akbarzadeh, Eesa Abdolalian, Maryam Moezzi, Mohammad Seddiq Mortazavi Pages 179-189

    Considering shrimp farming is as an improving aquaculture practice in southern and northern coastal parts of Iran, it faces some critical and challenging problems in terms of water quality that need to be monitored. The present study purposed to assess the water quality and total organic matter (TOM) in sediment of Litopenaeus vannamei shrimp farms during the culturing period from July 2014 in Teyab shrimp farms, Hormozgan, Iran. The results indicated that during the culturing period, mean values for temperature, salinity, pH and dissolved oxygen were not significantly different in 3 farms, whereas the levels for total organic matter showed the highest content onwards to the end of culturing period. The results showed positive correlation was found between pH and water temperature, pH and dissolve oxygen (DO), pH and ammonia. However a negative correlation was observed between TOM and pH, TOM and water temperature, TOM and ammonia. Dendrogram of temporal clustering results showed that the water quality was relatively consistent during early culturing period and then represent an unstable condition from the second month towards end of culturing period. However, water quality parameters should be monitored to serve as guide for managing a pond so that conditions that can adversely affect the growth of prawns can be avoided.

    Keywords: Shrimp farming, Water quality, Culturing period, Teyab, Hormozgan