فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مختار ابراهیمی*، حامد توکلی دارستانی صفحات 1-20

    قدرت ازنظر میشل فوکو، متفکر سرشناس فرانسوی، آن قدر نافذ است که می تواند بسیاری از ساحت های زندگی انسان را تحت الشعاع قرار دهد. این نفوذ حتی در زبان متون ادبی نیز راه می یابد و خود را در قالب استعاره ها، نشانه ها و نماد ها نشان می دهد. داستان عاشقیت در پاورقی نوشته مهسا محب علی، ازجمله داستان های تکنیک محور و فرم گرا است که آشنایی نویسنده با رویکردهای فلسفی و همچنین تبحر وی در حوزه داستان نویسی را نشان می دهد؛ ازجمله چالش برانگیزترین نکات موجود در متن، وجود تصویری نه چندان مطلوب از شخصیت زن داستان است. باوجود زن بودن راوی و نویسنده، برای مخاطب این پرسش پدید می آید که چرا چنین انگاره ای از زن داستان تصویر شده است. در پژوهش حاضر براساس نظریه قدرت میشل فوکو می توان به نفوذ قدرت مردانه در زبان داستان اشاره داشت؛ البته با طرح مفاهیمی همچون بدن معترض و عصیان گر و همچنین برخی دیدگاه های نیچه، ازجمله اخلاق اربابان و بردگان، نشان داده می شود که برخی تصاویر به ظاهر شکننده از زن، خود نوعی تمهید برای تقابل با زبان مردانه است؛ اما درنهایت می توان اثبات کرد که این داستان ازجمله مصادیق انضمامی نظریه قدرت میشل فوکو است؛ زیرا قدرت مردانه در بسیاری از عناصر زبانی داستان نفوذ کرده و آن را تحت تاثیر قرار داده است.

    کلیدواژگان: نظریه قدرت، میشل فوکو، فمینیسم، نوشتار زنانه، عاشقیت در پاورقی
  • فاطمه الهامی* صفحات 21-40
    تاریخ بیهقی از جنبه روایتی، نقل حکایت تاریخی، عبرت انگیزی، توصیف و... یکی از آثاری است که قابلیت ها و بن مایه های تصویری و دراماتیک دارد. این کتاب در یک نگاه، داستانی با روایت تاریخی در توالی زمان است و هر یک از حکایت های آن، ساختار داستانی منسجمی دارد. بافت قوی داستان افشین و بودلف و توصیف های دقیق در فضای روایت، با ارایه زمان و مکان مشخص در پنج پرده، به تصویر نمایشی گرایشی آشکار دارد. شخصیت های این داستان به شیوه های گوناگونی از راه کنش و گفت وگو معرفی می شوند و مخاطب با خصوصیات ظاهری و رفتار آن ها آشنا می شود. بیهقی در این حکایت با عینیت و برون گرایی در توصیف، کنش مندی روابط، تصویری ساختن موقعیت ها، فضاها و گفت وگوها، جذابیت بصری و عاطفی، جدال های مکرر شخصیت های داستانی و...، بخشی از استعدادها و توانمندی های نگارشی خود را در فرایند تبدیل به آثار نمایشی نشان می دهد و این امکان را برای نمایش نامه نویس فراهم می کند تا با اقتباس از این داستان، به ارایه شیوه تصویری و ارایه نمایشی چندپرده ای بپردازد.
    کلیدواژگان: عناصر نمایشی، روایت، تاریخ بیهقی، افشین و بودلف
  • فروزان حق شناس گتابی، پریسا داوری*، مریم محمودی صفحات 41-58
    موضوع روایت شناسی، روش شناسی ساختار و شیوه روایت است. روایت متضمن مفهوم حرکت است. دیالکتیک نیز روشی است که در حوزه های جامعه شناسی و تاریخ به بحث درباره حرکت می پردازد. روایت شناسی و روش فلسفی دیالکتیک متضمن مفهوم زمان هستند و با رویکردهای پژوهشی به موضوع حرکت می پردازند. پژوهش حاضر می کوشد تمرکز خود را بر نوع و شیوه حرکت روایت در رمان چشم هایش معطوف کند و با رویکرد اسلوب شناسی گورویچ شیوه روایی رمان را تحلیل کند؛ همچنین چگونگی شیوه حرکت روایی را با انواع اسلوب های دیالکتیک بنمایاند. در این صورت ارزش هنری در بعد روایت شناسی و هنر روایت بزرگ علوی مشخص می شود. در روایت چشم هایش، حرکت با روش های متنوع دیالکتیکی ایجاد شده است. روش اکمال متقابل جبرانی و روش هم فراخوانی در تداوم یا دیرش روایی رمان تاثیرگذار است. ایجاد هیجان و تعلیق روایی نیز در روایت رمان چشم هایش از اسلوب دیالکتیک ابهام، تاثیر می پذیرد. این نوع گاه وارد اسلوب تقارنی و گاه قطبی شدن نیز می شود. در رابطه دیالکتیکی تقابل مناظر، شخصیت ها رفته رفته بعد قطبی به خود می گیرند و شخصیت های اصلی همدیگر را طرد می کنند.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، نظریه دیالکتیک چنداسلوبی، گورویچ، بزرگ علوی، چشم هایش
  • طاهره صادقی تحصیلی، محمد خسروی شکیب*، گلی اشرف مدرس صفحات 59-73
    فمینیسم معاصر آن دسته از نظریه های سنتی را درزمینه هایی به چالش می کشد که علایق، دغدغه ها و هویت زنان را جدی نمی گیرد و کارآمدی و استقلال فکری و شخصیت مستقل آن ها را در مقایسه با مردان منکر می شود. جریان فمینیسم نوین در اعتراض به جنبش مردسالارانه سنتی، امکانات ساختاری جامعه و روند رو به رشد مردسالاری بورژوایی را مورد حمله و نقد قرارداد و جنبش آزادی بخش زنان را با اولویت تغییر و رفع تبعیض در مناسبات اجتماعی شکل داد. این تفکرات آرام آرام در آثار نویسندگان مرد و زن رخنه کرد و زیرساخت بسیاری از آثار ادبی قرارگرفت. شهرنوش پارسی پور، نویسنده معاصر زن ازجمله افرادی است که این دغدغه برابری، جایگاه اجتماعی زنان را داستان هایش به کار گرفت. داستان عقل آبی همچون مانیفیستی صریح و آشکار، نماینده ذهنیت و گرایش های فمینیستی این نویسنده است. نشانه هایی همچون نگاه زنانه مسلط، سنت زدایی و تجددگرایی، تکیه بر فردیت، خردگرایی، مسئولیت پذیری و اختیار، از آشکارترین گزاره های فمینیستی ای هستند که در داستان عقل آبی به چالش کشیده شده اند. در نوشتار پیش رو به گرایش ها و دغدغه های زن مدارانه شهرنوش پارسی پور در این داستان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: فمینیسم، تجددگرایی، فردیت، پارسی پور، داستان عقل آبی
  • سکینه عباسی*، روح الله هاشمی صفحات 75-93

    پختستان رمانی علمی - تخیلی با بافتی تمثیلی است که ادوین ابوت آن را در سال 1884 م. نوشت و با خلق اشخاصی با اشکال یک، دو و سه بعدی به انتقادی عمیق از دنیای معاصر خود پرداخت. در این مقاله کوشش شده با شیوه توصیفی تحلیلی و روش گردآوری کتابخانه ای، داده ها، نشانه ها و نمادهای مورد استفاده ابوت استخراج و رابطه آن ها با عصر پرداخت اثر آشکار گردد. حاصل کار نشان می دهد که گرچه این عناصر، ابعاد اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زمان نویسنده را با زبانی تلخ و گزنده به انتقاد می گیرند، ساختار اثر برمبنای ساحت سفرهای زمینی، زیرزمینی و فرازمینی همچنان سنتی است؛ همچنین طرز نگرش نویسنده به دنیای اشخاص داستانی خود و ارتباط آن ها با یکدیگر، به ویژه راوی مربعی شکل پختستان و اشخاص سرزمین حجمستان، ضمن توجه به شناخت ابعاد پنهان اشیاء و پدیده ها، رو به سوی سبکی در نقاشی دارد که کوبیسم نام گرفته است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شخصیت پردازی، سفر، کوبیسم، ادوین ابوت، پختستان
  • مجیدرضا مقنی پور*، اشکان رحمانی صفحات 95-111
    بشر امروز تمامی مولفه های وجودی خود را در چارچوبه ای منطقی و عقلانی جستجو می کند و غافل از این واقعیت است که روش های سیستماتیک عقلانی، تنها یکی از شیوه های آگاهی بخش انسان از خود و جهان پیرامونش است و همین غفلت، پایه بدفهمی هایی شناختی از فرهنگ گذشته وی می گردد. ادبیات عامیانه یکی از جلوه های این فرهنگ است که باوجود فراگیربودن، بسیاری از تصاویر و محتواهای تجسم یافته در آن، چندان با منطق حاکم بر آگاهی عقلانی انسان امروزی هم سو نیست. مسئله اصلی پژوهش حاضر، جستجوی الگوی شناختی حاکم بر اجزای شکل دهنده افسانه پری چهل گیسو، یکی از نمونه های ادبیات عامیانه منطقه فارس است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و الگوی تحلیلی مورد استفاده، الگوی «آگاهی اسطوره ای» ارنست کاسیرر بوده که از بررسی آثار متنوع و پرشمار وی در حوزه شناخت شناسی به دست آمده است. با تطبیق این بن مایه ها و الگوهای غیر عقلانی با محتوای اجزای افسانه پری چهل گیسو، مشخص شد که هفت ویژگی مرتبط با شناخت غیر عقلانی و اسطوره ای به روش های مختلف در قالب مکان ها، زمان ها، شخصیت ها، کنش ها و بسامدها در این روایت حضور دارد که بیشترین حضور آن ها، شامل «عدد اسطوره ای» و «تقدیر گرایی» است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، ارنست کاسیرر، اسطوره، آگاهی اسطوره ای
  • سمیه شرونی*، محمدرضا نجاریان صفحات 113-129

    ادبیات داستانی جنگ به آن دسته از داستان هایی گفته می شود که از جنگ، برای جنگ و درباره جنگ و حواشی آن نوشته شده باشد. ازجمله نویسندگان ادبیات داستانی جنگ، اسماعیل فصیح است که با نگارش دو اثر ثریا در اغما و زمستان 62 در این گروه قرار گرفته است. با توجه به اینکه نویسندگان ادبیات داستانی جنگ، براساس دیدگاه خود نسبت به جنگ، به سه گروه (نگاه مثبت، نگاه منفی و نگاه خنثی یا بی طرفانه) تقسیم می شوند، در نوشتار پیش رو این دو اثر و پیامدهای جنگ در آن ها و نگاه نویسنده نسبت به جنگ تحمیلی بررسی شده است. در پژوهش حاضر که براساس روش توصیفی - تحلیلی و شیوه کتابخانه ای تنظیم شده است، با مطالعه پژوهش های پیشین و بررسی های مرتبط با این موضوع، به برداشتی متفاوت با برخی نویسندگان درباره تحلیل دیدگاه فصیح در آثار جنگی اش رسیده ایم. مطالعه دقیق و بررسی این دو اثر نشان می دهد که فصیح نگاه منفی و بدبینانه ای ندارد؛ بلکه واقعیت جنگ را به تصویر می کشد و با پیگیری دو جریان موازی (مثبت و منفی) داستان هایش را ادامه می دهد.

    کلیدواژگان: رمان جنگ، اسماعیل فصیح، ثریا در اغما، زمستان 62
|
  • Mokhtar Ebrahimi, Hamed Tavakoli Darestani * Pages 1-20

    According to the French thinker Michel Foucault, power is so pervasive that it can overshadow many areas of human life. This influence penetrates even in the language of literary texts and it manifests itself in the form of metaphors, signs and symbols. Lyrical Story in a Footnote is written by Mahsa Mohebbali is one of the stories of technique-oriented and form-based, which shows the author's familiarity with philosophical approaches and also his mastery in the field of storytelling. But one of the most challenging points in the text is the non-desirable image of the female character in the story. Despite the femininity of the narrator and the writer, the question arises as to why such an idea is portrayed by the female character in the story? In the present study, based on Michel Foucault's theory of power, one can point to the penetration of masculine power in the language of the story. Of course, the concepts such as the protesting and rebellious bodies, as well as some of Nietzsche's views, such as the ethics of masters and slaves, show that some seemingly fragile images of women are themselves are in opposition to masculine language, but in the end it can be proved that this story is one of the concrete examples of Michel Foucault's theory of power: because masculine power is present in many linguistic elements. They have penetrated and overshadowed it.

    Keywords: Power Theory, Michele Foucault, Feminism, Feminine Writing, Lyrical Story in a Footnote
  • Fatemeh Elhami * Pages 21-40
    Bayhaqi’s History, in term of the narration of historical anecdote, instructive description, etc. is one of the works that has visual and dramatic capabilities and themes. At first glance, this book is a story with a historical narration in the sequence of time, and each of its anecdotes has a coherent structure. The strong texture of the story of “Afshin and Bodelaph”and the detailed descriptions in the narrative space, by presenting a specific time and place in five acts, have a clear tendency towards the dramatic image. The characters of this story are introduced in various ways through action and dialogue, and the audience becomes acquainted with their physical characteristics and behavior. In this anecdote, Beyhaqi with objectivity and extraversion in describing, activating relationships, visualizing situations, spaces and conversations, visual and emotional attractiveness, frequent debates of fictional characters, etc., show some of his talents and abilities in the process of turning into dramatic works, and allows the playwright to adapt the story to present a visual style and a multi-act play.
    Keywords: Dramatic Elements, Narration, “Afshin, Bodelaf”, Bayhaqi’s History
  • Foroozan Haghshenas Gatabi, Parisa Davari *, Maryam Mahmoodi Pages 41-58
    The topic of narratology is the methodology of structure and narration. The narration involves the concept of movement. Dialectics also discusses the subject as a method in the fields of sociology and history. The narratology and philosophical method of dialectics imply the concept of time and move the subject with the research approach. The present article tries to focus on the type and manner of narrative movement in its Chashmhaiash novel and to analyze the narrative style in this novel with Gurvitch's methodology. It also demonstrates how the narrative moves with a variety of dialectical modes. In this case, the artistic value is determined in the narrative art of Bozorg Alavi. The narration of Chashmhaiash was created by the dialectical method of motion. The method of compensatory reciprocity and the method of interconnection in the continuity or delay of the novel. Creating excitement and narrative suspense also affects the dialectical style with ambiguity in this novel. This type sometimes becomes symmetrical and sometimes polarized. The relationship between characters and situations becomes a form of polarization. In this regard, the dialectical opposition to the scene is gradually taking on a polar dimension, and the main characters reject each other.
    Keywords: Narratology, Dialectic Theory, Chashmhaiash, Bozorg Alavi, Georges Gurvitch
  • Tahereh Sadeghi Tahsili, Mohammad Khosravishakib *, Goli Ashrafmodares Pages 59-73
    Contemporary feminism challenges the traditional theories in areas that do not take women's interests, concerns, and identities seriously and deny their effectiveness, intellectual independence, and independent personality compared to men. In protest of the traditional patriarchal movement, modern feminism attacked and criticized the structural possibilities of society and the growing trend of bourgeois patriarchy, and formed the women's liberation movement with the priority of changing and eliminating discrimination in their social relations. These thoughts gradually penetrated the works of male and female writers and formed the basis of many literary works. Shahrnosh Parsipoor, a contemporary female writer, is one of the people whose stories used this concern for equality, the social status of women, in her stories. The story of the Blue Wisdom, as a clear manifesto, represents the author's feminist mentality and tendencies. The signs such as the dominant feminine view, de-traditionalization and modernism, reliance on individuality, rationalism, responsibility and authority are some of the most obvious feminist propositions are visible in the story of “Blue Wisdom”. In the following article, Shahrnosh Parsipoor's feminist tendencies and concerns are discussed in this story.
    Keywords: Parsipoor, Feminism, Modernism, Individuality, Blue wisdom
  • Sakineh Abbasi *, RuhAllah Hashemi Pages 75-93

    Pokhestan is a science fiction novel with an allegorical texture, written in 1884 by Edwin Abbott. The author engages in a profound critique of his contemporary world by creating people in one-, two-, and three-dimensional forms. In this article, an attempt has been made to extract the data, symbols and signs used by Abbott through analytical-descriptive method and library collection way in order to reveal their relationship with the processing era. The result shows that although these elements criticize the social, political and cultural dimensions of the author's time with bitter and satirical language; but the structure of the work is based on the journey in the land, underground and extraterrestrial travels that are still traditional. Also, the author's attitude towards the world of his fictional characters and their relationship with each other, especially the square narrator of Pokhestan and the people of Hajmestan concerns the recognition of the hidden dimensions of objects and phenomenon, tends towards a style in painting called Cubism.

    Keywords: Comparative Literature, Characterization, Trip, Edwin A. Abbott, cubism, Pokhestan
  • Majid Reza Moghanipour *, Ashkan Rahmani Pages 95-111
    Humanity today seeks its whole existence in a logical and rational framework, and he is unaware of the fact that systematic rational methods are just one of the ways in which humans are aware of the world around them. This neglect itself is the basis for cognitive misunderstandings of his past existence. Folk literature is one of those culture that, despite being pervasive, many of the Folk literature is one of those objects that, in spite of being pervasive, many of the characteristics embodied in them are not so much in line with the logic that governs the rational consciousness of modern man; the main question in this study is the search for a cognitive sample governing the constituent components of the legendary “Pari-Čehel Gisū (= Fairy with forty hairs)” of the folk and oral literature of the Fars region. The research method is descriptive-analytical, and the used analytical way that is Ernest Cassirer's which has been obtained from the study of his various and numerous works in the field of epistemology. By adapting these irrational themes and patterns to the content of the components of the Pari-Čehel Gisū myth, it was determined that there are seven characteristics associated with irrational cognition and myth in various ways in the form of places, time characters, actions and frequencies are present in this narration, the most of which include “mythical number” and “destiny-orientation”.
    Keywords: Folk literature, Ernst Cassirer, myth, Mythical Consciousness
  • Somayeeh Sharuni *, MohammadReza Najjarian Pages 113-129

    War fiction is a term for those stories which are written of war, for war or about war. Among the authors of war fictions is Esmail Fasih which is considered among this group for writing two stories called “Surayya dar Eghma” and “Zemestan 62”. Considering the fact that authors of war fiction in literature are divided tothree groups based on their attitudes (negative attitude, positive attitude or neutral), in this research we study these two publications and the consequences of war in them as well as the attitude of the author towards the imposed war. In this study which is conducted in a descriptive analytical method using library work, by reviewing the literature and related studies, we reached a different stance than any other authors about analyzing Fasih’s attitude towards his war fiction publications. Accurate and detailed study on these two publications indicated that Fasih does not have a negative and pessimistic attitude towards war, and he depicts the true nature of war and by considering two parallel streams (positive and negative) continues his stories.

    Keywords: War novel, Esamil Fasih, “Surayya dar Eghma”, “Zemestan 62”