فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 148، بهمن و اسفند 1399)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 148، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صدیقه صفائیان، تکتم مالکی شاه محمود، زهرا قیومی انارکی، فاطمه حارث آبادی*، مجید حدادی اول، محدثه سلطانی صفحه 1
    زمینه و هدف

    مهارت های آگاهی واجشناختی به عنوان جزیی از مهارت های پردازش واجی می توانند پیش بینی کننده میزان موفقیت در اکتساب مهارت های نوشتاری و خواندن باشند. آگاهی واجشناختی یکی از حوزه های دارای مشکل در کودکان کم شنوای شدید و عمیق است که  کمتر در این کودکان مورد پژوهش قرار گرفته است. لذا هدف از این مطالعه بررسی این مهارت ها در کودکان کاشت حلزون شده و مقایسه با همتایان طبیعی آنهاست.

    مواد و روش ها

    جمعیت مورد مطالعه این تحقیق شامل 25 کودک کاشت حلزون شده و 25 کودک طبیعی در محدوده سنی 4-6 سال و تک زبانه (فارسی زبان) می باشند. کودکان کاشت حلزون شده به روش نمونه گیری در دسترس از مرکز توانبخشی نغمه مشهد و کودکان طبیعی نیز از مهدکودک های شهر مشهد انتخاب شدند. پس از انتخاب آزمودنی ها، آزمون آگاهی واج شناختی بر روی هر کودک اجرا شد. سپس میانگین نمرات مربوط به هر یک از خرده آزمون ها در دو گروه طبیعی و کاشت حلزون شده محاسبه گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری من ویتنی مورد مقایسه قرار گرفتند.
    ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد اخلاق IR.MUMS.REC.1396.263در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به ثبت رسیده است.

    یافته ها

    میانگین امتیازات کودکان کاشت حلزون شده در تمام خرده آزمون های آگاهی واج شناختی از کودکان طبیعی به طور معنادار پایین تر بود (P<0.05)..

    نتیجه گیری

    کودکان گروه اختلال عملکرد ضعیف تری در مهارت های آگاهی واج شناختی نسبت به کودکان طبیعی داشتند. به نظر می رسد ضعف کودکان کاشت حلزون در مهارت های آگاهی واجی با محرومیت شنیداری قبل از کاشت حلزون شنیداری در ارتباط باشد که تسریع در انجام عمل در سنین پایین و اجرای یک برنامه توانبخشی کارآمد را می طلبد.

    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، کاشت حلزون، کم شنوا، کودکان
  • مرضیه رضایی، محمد ربانی خوراسگانی*، محمدرضا علی رمایی صفحه 2
    زمینه و هدف

    لاکتوکوکوس لاکتیس جزو گروه باکتری های لاکتیک اسید، گرم مثبت، بی هوازی اختیاری، غیر اسپورزا و غیرمتحرک می باشد.  اهداف این مطالعه مروری، معرفی باکتری های زنده لاکیتک اسید به ویژه لاکتوکوکوس لاکتیس غیر بیماری زا، غیر تهاجمی و ایمن، بررسی محاسن، محدودیت های استفاده از واکسن های مبتنی بر لاکتوکوکوس لاکتیس نوترکیب، بررسی مطالعات انجام شده در زمینه واکسن دهانی مبتنی بر آنها، روش های ارتقای واکسن و چشم انداز های آینده به عنوان یک استراتژی امیدبخش جهت تولید واکسن و پیشگیری از بروز برخی بیماری های عفونی  می باشد. 

    مواد و روش ها

     در این مقاله مروری ، 62 مقاله مرتبط با لاکتوکوکوس و کاربردهای گسترده آن در زمینه تولید واکسن دهانی ، در فاصله سالهای1998 تا 2020 از طریق پایگاه های جهت جستجوی مقالات از پایگاه های اطلاعاتی Scopus ,PubMedو Google Scholar جمع آوری شد.

    یافته ها

    لاکتوکوکوس لاکتیس به عنوان یک میکروارگانیسم ایمن(GRAS) با قابلیت استفاده گسترده در صنایع غذایی محسوب می شود. لاکتوکوکوس لاکتیس نوترکیب زنده به عنوان "داروی زیستی" به صورت تجویز خوراکی به عنوان یکی از واکسن های زنده بیان کننده آنتی ژن های ویروسی و باکتریایی می باشد.

    نتیجه گیری

    وکتورهای مبتنی بر لاکتوکوکوس های نوترکیب می توانند جایگزین مناسبی برای واکسن های سویه های ضعیف شده باشند و می توان به عنوان میزبانی از نوع درجه غذایی و ایمن برای تولید محصولات مورد نظر انسانی نسبت به سایر سیستم های تولید در نظر گرفت. همچنین پتانسیل بالایی برای تحویل واکسن ها به خصوص از طریق روش های مخاطی جهت پیشگیری یا درمان برخی بیماری ها دارد.

    کلیدواژگان: ایمنی، لاکتوکوکوس لاکتیس، مخاطی، واکسن
  • مژگان معرف خانلی، محمد اکبری*، علی امیری صفحه 3
    زمینه و هدف

    تمرکز برنامه درمانی معمول پس از جراحی تعویض مفصل زانو بر روی تقویت عضله چهار سر ران و دامنه حرکتی زانو بوده است اما ضعف دیگر عضلات ران نیز در بیمار مبتلا به استیوآرتروز زانو دیده می شود. هدف این مطالعه بررسی اثر تقویت عضلات اطراف مفصل ران بر درد، دامنه حرکتی، کیفیت زندگی و عملکرد بیماران تحت عمل جراحی تعویض کامل یک طرفه مفصل زانو بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از روز دوم بعد از جراحی به مدت 10 جلسه و به صورت یک روز در میان روی 24 نفر در دو گروه کنترل (تمرینات معمول + IR,TENS) و گروه درمان (مداخله گروه کنترل + تمرینات تقویتی عضلات ران) صورت گرفت. معیار های سنجش شامل درد، دامنه فلکشن و اکستنشن زانو، کیفیت زندگی(پرسشنامه 36Short Form )، آزمون زمان بلند شدن و رفتن، آزمون بالا و پایین رفتن از پله، آزمون راه رفتن در 6 دقیقه و قدرت عضلات زانو و ران بودند.
    ملاحظات اخلاقی: کد اخلاق IR.IUMS.REC 1396.9511340012  و کد ثبت کارآزمایی بالینی N620150314021459 IRCT بود.

    یافته ها

    تمام معیار های سنجش در دو گروه بهبود یافتند که نشان از موثر بودن هر دو روش درمانی داشته است. درد با P=0/03، دامنه اکستنشن با P=0/007، زمان آزمون بالا و پایین رفتن از پله با P=0/033 و قدرت عضلات فلکسور زانو با P=0/023، فلکسور ران با P=0/040، اکستنسور ران با P=0/028، ادکتور ران با P=0/040، چرخاننده خارجی ران با P=0/047 در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل بهبود معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    هر دو روش درمانی فیزیوتراپی معمول و فیزیوتراپی معمول همراه با تقویت عضلات ران در بهبود نتایج به دست آمده بعد از جراحی تعویض کامل یک طرفه زانو موثر بودند اما با توجه به اینکه اضافه کردن تقویت عضلات ران به درمان فیزیوتراپی معمول در بهبود بعضی متغیرها موثر تر بوده است پیشنهاد می شود به عنوان درمان پس از جراحی استفاده شود.

    کلیدواژگان: زانو، تعویض مفصل، تقویت عضلات ران، عملکرد
  • مریم مرادی، مهلا سالارفرد*، زهرا عابدیان، سید رضا مظلوم، احسان موسی فرخانی صفحه 4
    زمینه و هدف

    تبعیت بیماران دیابتی از رژیمهای توصیه شده درمانی یکی از مهمترین چالشها در کنترل دیابت است. تبعیت از رژیم غذایی نیز در زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری پایین می باشد. عدم پیروی می تواند سبب کاهش اثرات مفید درمانی، علایم و نشانه ها، افزایش عوارض و یا حتی مرگ گردد. بنابراین انجام تحقیقات بیشتر در مورد عوامل تعیین کننده رفتارهای پیروی از رژیمهای درمانی ضروری به نظر می رسد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط مشخصات دموگرافیک و بارداری با تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به دیابت بارداری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی 260 نفر از زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با رژیم غذایی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی و بیمارستان امام رضا(ع)، قایم و ام البنین(س) در شهر مشهد به روش نمونه گیری روش چند مرحله ای تلفیقی انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و بارداری و پرسشنامه پژوهشگرساخته تبعیت از رژیم درمانی گردآوری شد.سپس با آزمونهای آماری استنباطی و آزمون رگرسیون خطی چندگانه و توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شدند.
    ملاحظات اخلاقی: این مقاله حاصل بخشی از نتایج طرح تحقیقاتی مصوب درکمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با کد IR.MUMS.NURSE.REC.1397.091  باشد.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون نشان داد نمره تبعیت از رژیم غذایی، نمره پایش قند خون و نمره تبعیت از ورزش اثر معنی دار و مثبتی بر نمره کل تبعیت از درمان دارند(001/0P<). همچنین نتایج نشان دادند سطح تحصیلات افراد(044/0=P)، ناخواسته بودن(006/0=P) و یا برنامه ریزی نشده بودن(021/0=P) حاملگی اثر مثبت و معنی دار بر نمره کل تبعیت از درمان داشت. زنانی که سابقه دیابت در بستگان درجه یک (010/0=P) و نیز زنانی که سابقه سقط(021/0=P) داشتند، از نمره کل تبعیت از درمان بالاتری برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    برخی از مشخصات دموگرافیک و بارداری می توانند در میزان پیروی از رژیم درمانی در زنان مبتلا به دیابت بارداری تاثیرگذار باشند لازم است مراقبین سلامت به نقش این عوامل در بهبود تبعیت از رژیم درمانی بیماران توجه کنند.

    کلیدواژگان: عوامل زمینه ای، تبعیت از رژیم درمانی، دیابت بارداری
  • ابوالفضل مرادی، مهدی زین الدینی* صفحه 5
    زمینه و هدف

    در آلودگی های میکروبی آب و موادغذایی، شناسایی مقادیر ناچیز باکتری آلوده کننده، همواره از دغدغه های محققین بوده و هست. مرسومترین راهکار برای رفع این مشکل، کشت باکتری برای افزایش تعداد باکتری است که این روش زمان تشخیص باکتری را به چندین ساعت یا چند روز افزایش می دهد.  یکی از استراتژی های هوشمند برای رفع این مشکل، تغلیظ باکتری با روش های فیزیکی است. هدف از تحقیق حاضر، غنی سازی باکتری ویبریو کلرا به عنوان مهمترین میکروب آلوده کننده آب، با استفاده از روش فیلتراسیون و ارزیابی این عملکرد به کمک روش کشت و دو روش تشخیصی سنجش ATP و PCR است. 

    مواد و روش ها

    غلظت معینی از باکتری ویبریو کلرا در حجم مشخصی از آب استریل بصورت مصنوعی انتقال می یابد. سپس با کمک فیلتر های 45/0  قابل جداسازی، باکتری از محیط استخراج و تغیلظ گردید. در نهایت عملکرد روش بعد و قبل از فیلتراسیون با استفاده از کشت سلولی، سنجش ATP  و روش ملکولی  PCR با پرایمرهای اختصاصی ژن ompW باکتری ویبریو کلرا، مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که این روش کارایی و عملکرد بازیافتی بالای را نشان می دهد. بطوریکه نمونه قبل از فیلتراسیون فاقد جواب مثبت در هر دو روش مذکور بوده است، حال آنکه پس از فیلتراسیون، در نمونه های جدا و بازیافت شده، حضور  باکتری در هر دو روش سنجش ATP  و PCR رویت و اثبات گردید.

    نتیجه گیری

    در نتیجه با استفاده از این استراتژی می توان باکتری ویبریو کلرا را بدون نیاز به کشت، در کمترین زمان در نمونه های آب آلوده، شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: ویبریو کلرا، تغلیظ باکتری، فیلتراسیون، تشخیص
  • حمزه اکران، امین قنبر نژاد، معصومه افسا* صفحه 6
    مقدمه

    آگاهی از موقعیت سوراخ چانه ای (Mental Foramen) در موارد متعددی مانند تزریق بی حسی و انجام جراحی های پری آپیکال درناحیه جلویی فک تحتانی از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرفی، وجود تنوع و گوناگونی در محل و موقعیت این سوراخ می تواند مشکلاتی را در حین اعمال جراحی در این ناحیه بوجود آورد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با بررسی لندمارک های آناتومیک بر اساس تصاویر رادیوگرافی پانورامیک بدست آمده در شهر بندر عباس انجام گرفت. در این مطالعه تعداد 450 تصویر رادیوگرافی پانورامیک از مردان و زنان مورد ارزیابی قرار گرفت. تمام تصاویر به فرمت JPEG تبدیل و با اندازه واقعی وارد نرم افزار Auto CAD (2014) شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و تست های آماری One way ANOVA، Student T-test و Chi Square انجام گرفت.
     

    یافته ها

    میانگین فاصله ی سوراخ چانه ای تا لبه ی تحتانی فک پایین در سمت راست 53/10 و سمت چپ 51/10 میلی متر بود. میانگین فاصله ی سوراخ چانه ای تا کناره ی خلفی فک تحتانی در سمت راست 36/49 میلیمتر و در سمت چپ 72/48 میلیمتر بود. همچنین میانگین فاصله ی این سوراخ تا خط وسط فک تحتانی در سمت راست و چپ به ترتیب 16/27 و 27/26 میلیمتر بود. در اغلب موارد نیز موقعیت موقعیت قدامی - خلفی این سوراخ نسبت به لندمارک های آناتومیک، بصورت متقارن بود. فاصله ی قدامی - خلفی سوراخ چانه ای نسبت به میدلاین فک پایین در دو گروه مردان و زنان از نظر آماری اختلاف معناداری با هم دارند (pv<0.001). شکل سوراخ چانه ای در دو گروه زنان و مردان از نظر آماری با همدیگر تفاوت معناداری ندارند (pv=0.89).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شایع ترین موقعیت قدامی- خلفی سوراخ چانه ای، بین آپکس دندان های پره مولار اول و دوم قرار دارد. همچنین شایع ترین شکل سوراخ چانه ای با استفاده از تصاویر پانورامیک بصورت بیضی می باشد.

    کلیدواژگان: سوراخ چانه ای، رادیوگرافی پانورامیک، موقعیت سوراخ چانه ای، شکل سوراخ چانه ای
  • معصومه خدا دوست، معصومه حبیبیان* صفحه 7
    زمینه و هدف

    افزایش وزن و کمبود ویتامین D با افزایش التهاب سیستمیک و بیماری های مزمن همراه است.. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات پیلاتس همراه با مصرف ویتامین D بر سطوح فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا(TNF-α) و اینترلوکین 10(IL-10) در مردان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 50 مرد دارای اضافه وزن با دامنه سنی 45 تا55 سال انجام شد. آزمودنیها در ابتدا به صورت  دردسترس انتخاب و سپس بطور تصادفی به گروه های تمرین، تمرین+ویتامینD (ترکیبی) ، ویتامینD  و کنترل تقسیم شدند(13 نفر در هر گروه). گروه های تمرین و ترکیبی، 8 هفته تمرین ورزشی (با شدت 50-70%  ضربان قلب ذخیره، 3 جلسه/ هفته) انجام دادند. گروه های ویتامینD و ترکیبی، 50000 واحد ویتامین D یک بار در هفته  و به مدت 8 هفته دریافت نمودند. سطوح سرمی متغیرها  با استفاده از روش الایزا تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای t زوجی، آنوا یکطرفه و کروسکال والیس در سطح معنا داری 05/0>P  انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی:

    این مطالعه با کد  IR.IAU.BABOL.REC.1398.088در کمیته پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل به ثبت رسید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 8 هفته تمرین پیلاتس، مصرف ویتامین D و مداخله ترکیبی با افزایش سطوح IL-10(001/0>p) و  کاهش TNF-α (001/0>p) در مردان چاق همراه بود. بعلاوه مداخله ترکیبی با تغییرات بیشتر این متغیرها در مقایسه با دو مداخله درمانی دیگر همراه بود اما میزان کاهش سطوح TNF-α در گروه تمرینی بیشتر از گروه ویتامین D بود(012/0=p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که اثرات ضد التهابی هر یک مداخله های ورزش پیلاتس، مکمل ویتامین D و ترکیبی از این دو شیوه در وضعیت اضافه وزنی همراه با سطوح پایین ویتامین D، تا حدی می تواند به تنظیم مثبت IL-10 و کاهش TNF-α نسبت داده شود اما اثر بخشی مداخله ترکیبی بر  بهبود التهاب در مقایسه با دو مداخله دیگر بیشتر است. هم چنین تاثیر تمرین پیلاتس در  کاهش TNF-α قوی تر از مکمل ویتامین D  می باشد.

    کلیدواژگان: اینترلوکین10، اضافه وزن، تمرین پیلاتس، ویتامین D، فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا
  • محمدصادق مسچی، شیدا سوداگر*، فرهاد جمهری، مرجان حسین زاده تقوایی، مژگان فروتن صفحه 8
    زمینه و هدف

    بیماران با علایم اختلالات و زخم های دستگاه گوارش تعداد زیادی از مراجعین به کلینیک های عمومی و داخلی را تشکیل می دهند و مطالعات اولیه زخم معده، نقش عوامل روان شناختی را در تولید زخم معده مستعد نشان داده اند. هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی درمان شناختی-رفتاری  بر شدت درد و سبک های مقابله با استرس بیمارن مبتلا به زخم معده بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مداخله ای با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری، کلیه بیماران مبتلا به زخم معده مراجعه کننده به مراکز درمانی دولتی شهر تهران  در زمستان 1397 بود. از بین افراد داوطلب شرکت در پژوهش، تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به زخم معده به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه شدت درد مک کیل (2000) و سبک های مقابله اندلر و پارکر (1990) بود. آزمودنی های گروه آزمایش اول در 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی-رفتاری شرکت کردند. آزمودنی های گروه کنترل در این مدت درمان روان شناختی دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازه گیری مکرر و آزمون های تعقیبی استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی:

    این مطالعه با شناسه IR.IAU.K.REC.1397.85 به تصویب کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج رسیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان شناختی-رفتاری منجر به افزایش سبک مقابله مسئله مداری (01/0> P) و کاهش سبک ه ای مقابله هیجان مدار (0/01>P) و اجتنابی (0/01>P) شد. همچنین میانگین نمرات شدت درد در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت درمان شناختی-رفتاری بر شدت درد و سبک های مقابله با استرس در بیمارن مبتلا به زخم معده موثر بود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، درد، مقابله با استرس، زخم معده، روان تنی
  • زهره کریمی طاهری، محمدحسین اعرابی، علی نظری عالم، مجید نجاتی، محمد شایسته پور، حمیدرضا گیلاسی، افشین صالحی، محمداسماعیل شهاب الدین* صفحه 9
    مقدمه

    گیاهان شیرین بیان و لاواند دارای اثرات ضد سرطانی و ضد میکروبی می باشند اما به دلیل فراهمی زیستی پایین و تخریب پذیر بودن، استفاده از آنها به عنوان دارو دارای محدودیت هایی می باشد. یکی از راه های رفع این محدودیت ها، استفاده از نانو ذرات می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد تکثیری نانوامولسیون حاوی عصاره شیرین بیان و اسانس لاواند بر علیه سلول های سرطانی و خواص ضد میکروبی آن در محیط برون تنی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی نانوامولسیون حاوی عصاره شیرین بیان و اسانس لاواند به روش امولسیون سازی خودبخودی ساخته شد. اثر ضد تکثیری نانوامولسیون با استفاده از روش رنگ سنجی MTT بر روی دو رده سلولی HepG2 و SK-MEL-3 بررسی گردید. برای سنجش اثر ضد میکروبی از چهار سویه باکتری استاندارد استافیلوکوکوس اوریوس، اشریشیا کلی، سودوموناس آیروژینوزا و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و روش کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تست MTT بر روی سلول های HepG2 نشان داد غلظت های 2500، 1250 و 630  میکروگرم بر میلی لیتر نانوامولسیون برای سلول سمیت ایجاد کرده و موجب مرگ بیش از 50% سلول ها شده اند (IC50=401μg/ml) (05/0(p<. نتایج حاصل از این ارزیابی بر روی سلول های  SK-MEL3نشان داد   که به استثنای غلظت 75 میکروگرم نانوامولسیون، بقیه غلظت های آن سبب مرگ بیش از 50%  سلول ها شده اند (IC50=82) (05/0(p<.
    به علاوه نانوامولسیون دارای خواص ضد میکروبی در چهار سویه باکتری مورد مطالعه شده و بیشترین خاصیت ضد میکروبی آن در باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نانوامولسیون حاوی عصاره شیرین بیان و اسانس لاواند دارای اثرات ضد میکروبی و ضد تکثیری بر علیه دو رده سلولی مورد مطالعه می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که تبدیل عصاره و اسانس به شکل نانوامولسیون می تواند اثرات بیولوژیک آنها را افزایش داده و به عنوان یک فرمولاسیون دارویی جدید به کار رود.

    کلیدواژگان: شیرین بیان، لاواند، نانو امولسیون، ضد میکروبی، ضد تکثیری
  • طه فریدونی، سعید حاجی هاشمی*، پارسا یوسفی چایجان، علی رهبری صفحه 10
    زمینه و هدف

    دفراسیروکس (اکسجید) یک داروی شلات کننده آهن است که در بیماران بتا تالاسمی ماژور مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف دفراسیروکس به دلیل ایجاد استرس اکسیداتیو و افزایش میزان آپوپتوز سلول ها سبب ایجاد اختلال عملکرد در توبول های کلیوی و ایجاد سمیت کلیوی می شود. در این مطالعه با توجه به خصوصیات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی اثر ویتامین C بر روی آسیب کلیوی ایجاد شده توسط دفراسیروکس بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 30 رت از نژاد ویستار در سه گروه کنترل ، گروه دقراسیروکس و گروه دفراسیروکس همرا ه با ویتامین C صورت گرفت. جهت ایجاد سمیت کلیوی از دفراسیروکس (/day mg/kg 75) به صورت تزریق داخل صفاقی استفاده شده است. میزان  غلظت یونهای سدیم، پتاسیم و منیزیم در نمونه های پلاسما وادرار  توسط دستگاه فلیم فتومتر  اندازه گیری شد.، سپس  اسمولالیته و [BUN] پلاسما و ادرار اندازهگیری شد. میزان کلیرانس کلیوی کراتینین (Cr)، دفع مطلق و نسبی سدیم و پتاسیم محاسبه گردید. بعد از خارج کردن کلیه ها جهت مطالعه بافتی و رنگ آمیزیH&E  و جهت مطالعه بیوشیمیایی FRAP  و  MDA مورد استفاده قرار گرفتند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    این مطالعه با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1396.309 در کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی اراک به ثبت رسیده است. 

    یافته ها

    مصرف همزمان  ویتامین C همراه با دفراسیروکس باعث کاهش معنی داری در  میزان مالون دی آلدهید (MDA)بافت کلیوی(001/0>P)  ، دفع نسبی  و مطلق سدیم (001/0>P) و پتاسیم (001/0>P) و اسمولالیته ادرار(001/0>P)   شد که در اثر تجویز دفراسیروکس افزایش یافته بودند، همچنین باعث افزایش کلیرانس کراتینین و میزان توان آنتی اکسیدانی احیاء آهن(FRAP) بافت کلیوی(001/0>P)  شد که در اثر تجویز دفراسیروکس کاهش یافته بودند.

    نتیجه گیری

    تجویز همزمان ویتامین C اثر محافظتی قابل ملاحظه ای بر روی سمیت کلیوی حاصل از  دفراسیروکس دارد. خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین C با کاهش دادن  استرس اکسیداتیو و کاهش میزان پراکسیداسیون لیپیدی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: سمیت کلیوی، ویتامین C، دفراسیروکس- اکسجید - رت
  • لیلا ناصرپور*، راحیل جنتی فر، کتایون برجیس صفحه 11
    زمینه و هدف

    استفاده از روش های کمک باروری (ART) در سال های اخیر روند افزایشی داشته است.  در استفاده از روش های کمک باروری، در صورت آماده نبودن ضخامت اندومتر رحم انتقال جنین انجام نمی شود، در این صورت جنین، فریز شده و در سیکل های بعدی از جنین فریزی استفاده می شود. روش های مختلفی برای آماده سازی آندومتر جهت انتقال جنین فریزی وجود دارد که  انتخاب بهترین روش هنوز مورد بحث است.  هدف از این تحقیق  ارزیابی میزان بارداری حاصل از انتقال جنین های فریز شده در حضور و عدم حضور آگونیست GnRH می باشد.  

    مواد و روش ها

    این مطالعه گذشته نگر سال های 2013 تا 2015 بر روی 146 زوج نابارور مراجعه کننده به مرکز در مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی قم انجام شد. پرونده افرادی که کاندید سیکل انتقال جنین فریزی بودند و در دو گروه سیکل درمانی با استفاده و بدون استفاده از آگونیست  GnRH، قرار گرفته بودند مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات بالینی، میزان لانه گزینی، درصد بارداری (شیمیایی و کلینیکی) و میزان سقط در هر دو گروه بررسی شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه تفاوت معنی داری در خصوصیات پایه و بالینی، میزان لانه گزینی، درصد بارداری (شیمیایی و کلینیکی) و میزان سقط بین دو گروه آماده سازی آندومتر با استفاده از آگونیست GnRHو بدون استفاده از آگونیست GnRH مشاهده نشد (05/0 < (P .

    نتیجه گیری

    در این تحقیق نتیجه بارداری در هرگروه مشابه بود و با توجه به این که در روش آماده سازی آندومتر بدون آگونیست GnRH هزینه و مدت زمان کمتری صرف می گردد و سختی تزریق از بین می رود لذا این روش به عنوان روش پیشنهادی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آماده سازی آندومتر، GnRH، لانه گزینی جنین، جنین های فریزی
  • زهرا جهانگیری، محسن شمسی*، محبوبه خورسندی، رحمت الله مرادزاده صفحه 12
    زمینه و هدف

    کم خونی یکی از شایعترین مشکلات تغذیه ای دوران بارداری است که می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر سلامت زنان باردار داشته باشد لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش براساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده در ارتقا رفتارهای تغذیه ای پیشگیری کننده از کم خونی در زنان باردار اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارازمایی اموزشی شاهد دار تعداد 80 زن باردار به طور تصادفی در دو گروه (40 نفر گروه آزمون و 40 نفر گروه کنترل) قرار گرفتند. اطلاعات از طریق پرسشنامه دموگرافیک و سازه های تیوری رفتار برنامه ریزی شده شامل آگاهی،نگرش،هنجارهای ذهنی،کنترل رفتاری درک شده،قصدرفتاری و عملکرد بوده است. قبل از مداخله  از هر دو گروه اطلاعات پیش آزمون جمع آوری و سپس مداخله آموزشی بر اساس نتایج نیازسنجی برای گروه آزمون، طی یک ماه و در قالب 4 جلسه آموزشی 60 دقیقه ای براساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده صورت گرفت. نتایج سه ماه بعد از مداخله جمع آوری و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های من ویتنی یو و ویلکاکسون، کای اسکویر و ضریب همبستگی انجام گردید.
    ملاحظات اخلاقی: این مطالعه با کد IR.ARAKMU.REC.1395.445به تصویب کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی اراک رسیده است. همچنین این مطالعه با کدIRCT2017052334106N1در مرکز ثبت کارآزمایی بالینی ایران ثبت گردیده است.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه مداخله ای نشان داد، قبل از مداخله همه متغیرها در دو گروه اختلاف معناداری نداشتند. ولی پس از انجام مداخله دو گروه از نظر همه سازه های مورد بررسی شامل آگاهی،نگرش،هنجارهای ذهنی،کنترل رفتاری درک شده،قصدرفتاری و عملکرد تفاوت معنادار آماری داشتند(05/0>p). در این مطالعه عملکرد گروه مداخله قبل از آموزش 415/0±88/2(از 5 نمره) بود که بعد از آموزش به 216/0±64/ 3ارتقاء معنی داری یافت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده رفتارهای تغذیه ای  پیشگیری کننده از کم خونی را در زنان باردار افزایش داد که این افزایش رفتار را می توان مرتبط با روش آموزشی در گروه مداخله دانست.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، قصد، کم خونی، پیشگیری
|
  • Sedigheh Safaeyan, Toktam Maleki Shahmahmood, Zahra Ghayoumi-Anaraki, Fatemeh Haresabadi*, Majid Haddadi Avval, Mohadeseh Soltani Page 1

    Background & Aim:

    Phonological awareness skills as part of phonological processing skills can predict the degree of success in acquiring written and reading skills. Phonological awareness skills are one of the areas of concern in children with severe and profound hearing loss, which has been less studied in these children. So the aim of this study was to evaluate these skills in cochlear implant children and compare them with their normal counterparts.

    Materials and Methods

    Studied population included 25 CI children and 25 normal children aged 4-6 years, who were monolingual Persian speakers. There were selected CI children and the normal children from the Rehabilitation Center of Naqmeh and the Kindergartens in Mashhad respectively. After selecting each participant, test of phonological awareness was administered. In order to compare the mean scores of each of the subtests, data were analyzed using SPSS software and Mann-Whitney U test.
    Ethical Considerations:This study was registered with the Ethics Committee of Mashhad University of Medical Sciences under code IR.MUMS.REC.1396.263  .

    Findings

    Mean scores of cochlear implant children were significantly lower than normal children in all phonological awareness subscales (P<0.05).

    Conclusion

    In both age groups, normal children showed better performance than the cochlear implanted children in the phonological awareness test. Weakness of phonological awareness skills in cochlear implant children seems to be associated with hearing deprivation before cochlear implantation, which requires to speed up surgery at an early age and implementation of an effective rehabilitation program.

    Keywords: Phonological awareness, Cochlear implant, Hearing loss, Children
  • Marzieh Rezaei, Mohammad Rabbani Khorasgani*, Mohammadreza Aliramaei Page 2
    Background and Aim

      The genus of Lactococcus lactis belonging to the lactic acid bacteria (LAB) group, is a gram positive, faculative anaerobic, non-spore forming and non-motile bacterium. The aims of this paper are to introduce Lactic acid bacteria especially non-pathogenic, non-invasive and safe Lactococcus lactis, to study the previous studies and to investigate the advantages, limitations, promotion methods and future prospects of oral vaccine based on this bacterium as a promising strategy for vaccine production and prevention of some infectious diseases.

    Materials and Methods

    In this review article, 62 articles related to Lactococcus lactis and its application in producing oral vaccines were collected via data bases such as PubMed, Google Scholar, Scopus since 1981-2020.

    Findings

    Lactococcus lactis, as a safe microorganism (GRAS) widely used in the food industry. Live recombinant Lactococcus lactis as a "biologic drug" is orally administered as one of the live vaccines expressing viral and bacterial antigens.

    Conclusion

    Recombinant Lactococcus-based vector can be suitable substitutes for live attenuated vaccines and can be considered as a safe and food-grade host for producing the desired products of human consumption over other systems. It also has a high potential for vaccine delivery, especially through mucosal methods to prevent or treat certain diseases.

    Keywords: Immunity, Lactococcus lactis, Mucosal, Vaccine
  • Mojgan Moaref Khanli, Mohammad Akbari*, Ali Amiri Page 3
    Background and Aim

    Traditional Post-operative rehabilitation programs focus on quadriceps strengthening and knee range of motion. Hip muscles weakness is although evident in patients with knee osteoarthritis. The aim of this trial is to investigate the effect of adding early hip muscles strengthening exercises to traditional rehabilitation program on pain, range of motion, quality of life and physical function in patients wih unilateral Total knee Arthroplasty (TKA).

    Materials and Methods

    The intervention started from second day after surgery and continued for ten sessions, three times a week on twenty four participants in Control and Intervention groups. Both groups recieved Transcutaneous Electrical Neural Stimulation (TENS) and Infra Red (IR) and then started doing exersice. The control group did knee extensor and flexor strengthening and range of motion exersices. The intervention group did hip strengthening exercises in addition. Outcome measures include pain, knee flexion & extension range of motion, quality of life using Short Form 36, Timed up and go test, step test, six minute walk test and strength of hip and knee muscles.
    Ethical Considerations: Research Ethics Code: 1396.9511340012 and  Iranian Registry of Clinical Trials Code: IRCT 20150314021459N6.

    Findings

    All of outcome measures improved in both groups. Pain (P=0/03), knee extension range of motion (P=0/007), Timed up and go test (P=0/033) improvement was significantly higher in intervention group than control group. The Strength of knee flexors (P=0/023), hip flexors (P=0/040), hip extensors (P=0/028), hip adductors (P=0/040), hip external rotators (P=0/047) was significantly better improved in intervention group.

    Conclusion

    According to the results, both treatments could be effective on patients with unilateral total knee arthroplasty. Considering better result of some of outcome measures in intervention group, addition of hip strengthening exercises to knee exercises can be useful.

    Keywords: Knee, Arthroplasty, Hip strengtheing, Physical function
  • Maryam Moradi, Mahla Salarfard*, Zahra Abedian, Seyed Reza Mazlum, Ehsan Musa Farkhani Page 4
    Background and Aim

    Adherence of diabetic patients to the recommended treatment regimens is one of the most important challenges in diabetes control. Dietary adherence is low in pregnant women with gestational diabetes. Non-compliance can reduce the beneficial effects of treatment, symptoms and signs, increase complications or even death. Therefore, further research on the determinants of follow-up behaviors is essential.

    Material and Methods

    This descriptive-analytical study on 260 women with gestational diabetes treated with diet referred to health centers and Imam Reza (AS), Ghaem and Umm Al-Banin Hospitals in Mashhad was performed by sampling of possible, multi-stage, class and cluster methods. Data were collected using a demographic and pregnancy profile questionnaire and a researcher-made questionnaire of adherence to treatment regimen. They were then analyzed by inferential statistical and regression tests and by SPSS software version 16.
    Ethical considerations: This study was registered in the ethics code of IR.MUMS.NURSE.REC.1397.091 in the ethics committee of Mashhad University of Medical Sciences.

    Findings

    The results of regression showed that dietary adherence score, blood sugar monitoring score and exercise adherence score had a significant and positive effect on total treatment adherence score(P<0.001). The results also showed that education(P = 0.044), Unwantedness(P = 0.006) or unplanned pregnancy(P = 0.21) had a positive and significant effect on the overall score of treatment adherence. Women with a history of diabetes in first-degree relatives(P= 0.010) and women with a history of miscarriage(P = 0.021) Had a higher score of total treatment adherence.

    Conclusion

    Therefore, according to the present study, Some demographic and pregnancy characteristics can affect the rate of adherence to treatment regimen in women with gestational diabetes. Health care providers need to pay attention to the role of these factors in improving adherence to patientschr('39') treatment regimens.

    Keywords: Underlying factors, Adherence to treatment, Gestational diabetes
  • Abolfazl Moradi, Mehdi Zeinoddini* Page 5
    Background and Aims

    In microbial contamination of food and water, identification of trace amounts of contaminating bacteria has always been an interest and concern for researchers. The most common way to remove of this problem is culture-based methods in order to increase and enrichment of bacteria samples, which extends the bacterial detection process to several hours or days. One of the smart strategies to solve this problem is concentrated of bacteria using physical methods. The aim of the present study was to enrich of Vibrio cholerae as the most important water polluting germs using filtration method and evaluation of its function by culture method and two detection methods ATP and PCR assay.

    Materials and Methods

    A certain concentration of V. Cholerae was added into a specified volume of sterile water, artificially. Then, the bacteria were extracted from the medium and filtered using 0.450µm separable filters. Finally, the performance of the pre- and post-filtration process was compared using bacterial cell culture (CFU), ATP and PCR assay with the specific primers for the ompW gene of V. cholerae.

    Finding

    The results of this work showed that this method shows high efficiency and recovery performance. So that, samples had no positive response before filtration in both methods, but after filtration in isolated and recovered samples, the presence of bacteria was detected in both ATP and PCR methods.

    Conclusion

    In conclusion, this strategy can detect V. cholerae in non-culture and in the least amount of time in contaminated water samples.

    Keywords: Vibrio cholerae, Bacterial enrichment, Filtration, Detection
  • Hamzeh Ekran, Amin Ghanbar Nejad, Masomeh Afsa* Page 6
    Introduction

    Knowing the position of the Mental Foramen is important in many cases, such as anesthesia injection and periapical surgery in the anterior region of mandible. On the other hand, the existence of diversity in the location of mental foramen can cause problems during surgical operations in this area.

    Methods

    This study was performed by anatomical landmarks based on panoramic radiographic images obtained in Bandar Abbas. In this study, 450 panoramic radiographic images of men and women were evaluated. All images were converted to JPEG format and imported into Auto CAD (2014) in real size. Data were analyzed using SPSS 16 software and one way ANOVA, Student t-test and Chi Square tests were done.

    Results

    The mean distance of the mental foramen to the lower border of the mandible was 10.53 mm and 10.51 mm, respectively. The mean distance of the chin hole to the posterior margin of the lower jaw was 49.36 mm and 48.72 mm on the left, respectively. The mean distance of mental foramen to the midline of the right and left was 27.27 and 26.27 mm, respectively. In most cases, the anterior-posterior position of this hole was also symmetric with respect to anatomical landmarks.

    Conclusion

    The results of this study showed that the most common anterior-posterior position of the mental foramen is between the apices of the first and second premolar teeth and the most common shape of mental foramen is oval using panoramic images.

    Keywords: Mental Foramen, panoramic Radiography
  • Masoumeh Khodadost, Masoumeh Habibian* Page 7
    Background and Aim

    Weight gain and vitamin D deficiency are associated with increased systemic inflammation and chronic diseases. The aim of this study was to investigate the effects of regular Pilates training associated with VitaminD intake on Tumor necrosis factor-α (TNF-α)  and  Interleukin-10 (IL-10) levels in men with overweight.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 50 overweight men with 45-55 years. Volunteers were firstly selected through convenience sampling and were divided into Pilates training, Pilates training +vitaminD supplementation, vitamin D supplementation (combined), and control groups (13 people in each group). The Pilates training program was performed for 8 weeks (with the intensity of 50-75% of reserve heart rate, 3 sessions/week). The supplement and combined groups also received 50000 units of oral vitamin D weekly for 8 weeks. Serum levels of variables were determined using ELISA method.The data were analyzed by paired t test, one wayANOVA and Kruskal Wallis tests at the significant level of less than 0.05.

    Ethical Considerations:

    This study with research ethics code IR.IAU.BABOL.REC.1398.088 has been approved by research ethics committee at Islamic Azad University, Babol Branch, Iran

    Findings

    The results showed that 8 weeks of Pilates training, vitamin D intake and the combined intervention were associated with a significant increase in IL-10 (P<0.001) and decreased in TNF-α (P<0.001). In addition, combination intervention was associated with more changes in these variables compared to the other two interventions but in the exercise group, the decrease in TNF-α level was more than vitaminD group (p=0.012).

    Conclusion

    It seems that in the overweight status with low levels of vitamin D, anti-inflammatory effects of each Pilates training,  vitaminD supplementation interventions and a combination of the two methods can be attributed in part to up-regulation IL-10 and TNF-α reduction  but the effectiveness of combined intervention on the development of inflammation was greater than on the other two interventions. Also, the effect of Pilates training on reducing TNF-α is stronger than vitaminD supplementation.

    Keywords: Interleukin-10, Overweight, Pilates training, Vitamin D, Tumor necrosis factor-α
  • Mohammad Sadegh Maschi, Sheida Sodagar*, Farhad Jomehri, Marjan Hosseinzadeh Taghvai, Mojgan Forootan Page 8
    Background and Aim

    Patients with symptoms of gastrointestinal disorders and ulcers constitute a large number of patients referred to general and internal clinics and preliminary studies of gastric ulcer have shown the role of psychological factors in the production of susceptible gastric ulcer. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on pain intensity and stress coping styles in patients with gastric ulcer.

    Materials and Methods

    The present study was an intervention with a pre-test, post-test and follow-up design with a control group. The statistical population was all patients with gastric ulcer referred to public health centers in Tehran in the winter of 2018. Among the volunteers participating in the study, 30 patients with gastric ulcer were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental group and the control group (15 people in each group). Measurement tools included McGill (2000) Pain Intensity Questionnaire and Andler & Parker (1990) coping styles. Subjects in the first experimental group participated in 8 sessions of 90-minute cognitive-behavioral therapy. The subjects in the control group did not receive psychological treatment during this period. For data analysis, mixed analysis of variance with repeated measures and post hoc tests were used.

    Ethical considerations:

    This study with the ID IR.IAU.K.REC.1397.85 has been approved by the Research Ethics Committee of the Islamic Azad University, Karaj Branch.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy led to an increase in problem-oriented coping style (P<0.01) and a decrease in emotion-focused coping styles (P<0.01) and avoidance (P<0.01). Also, the mean scores of pain intensity decreased compared to the control group (P<0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive-behavioral therapy was effective on pain intensity and stress coping styles in patients with gastric ulcer.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Pain, Coping with stress, Gastric ulcer, Psychosomatic
  • Zohreh Karimi Taheri, Mohammad Hossein Aarabi, Ali Nazari Alam, Majid Nejati, Mohammad Shayestehpour, Hamid Reza Gilasi, Afshin Salehi, Mohammad Esmaeil Shahaboddin* Page 9
    Background

    Despite the anti-cancer and antimicrobial effect of licorice extract and lavender essential oil, some factor such as low bioavailability and biodegradable, limit the use of them as a therapeutic treatment. Using of nanoparticles is one of the ways to overcome these limitations. The aim of this study was to investigate the anti-proliferative effects of nanoemulsion containing licorice extract and lavender essential oil against cancer cells and evaluate its antimicrobial properties in the In Vitro environment.

    Materials and methods

    In this experimental study nano-emulsion containing rosemary and peppermint essential oils was synthesized by spontaneous emulsification. The cell toxicity of nanoemulsion was studied using the MTT method against HepG2 and SK-MEL-3 cell lines. The antibacterial activity of nanoemulsion was determined using four bacterial strains (Bacillus subtilis, Stapphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) and minimum inhibitory concentration (MIC) method.

    Results

    The results of MTT test on HepG2 cells showed that concentrations of 630, 1250 and 2500 μg/ml nanoemulsions caused toxicity to the cell and caused the death of more than 50% of the cells (IC50=401μg/ml ((p<0.05). Evaluation of SK-MEL3 cells showed that with the exception of 75 μg of nanoemulsion, other concentrations caused the death of more than 50% of the cells (IC50=82μg/ml ((p<0.05). The MIC results revealed that the nanoemulsion had a significant antibacterial activity.

    Conclusion

    The nanoemulsion containing lavender essential oil and licorice extract had antibacterial and anti-proliferative activities against cancer cells. The results of this study indicated that nanoemulsification of lavender essential oil and licorice extract can enhance their biological effect and it can be used as a drug formulation.

    Keywords: Nanoemulsion, Lavandula angustifolia, Glycyrrhiza glabra, Antimicrobial, Antiproliferative
  • Taha Fereydouni, Saeed Hajihashemi*, Parsa Yousefichaijan, Ali Rahbari Page 10
    Background and aim

    Defrasirox (Exjade) is an iron chelating drug used in patients with beta thalassemia major. Oxidative stress is one of the most important causes of nephrotoxicity and its progression. Defecirox due to oxidative stress and increased cell apoptosis causes dysfunction of renal tubules and renal toxicity. In this study, according to the antioxidant and anti-inflammatory properties, the effect of vitamin C on kidney damage caused by defrasirox was investigated.

    Material and methods

    This study was performed on 30 Wistar rats in three groups, control group, Deferasirox group and Deferasirox with vitamin C group. Inorder to induce the nephrotoxicity, intra-peritoneum injection of deferasirox(75 mg/kg/day) has been used. After taking plasma from blood samples of the rats, the determination of  values of [17]Cr], [Na+], [K+], [Mg+], osmolality , [BUN] in plasma and urine samples performed. The creatinine clearance, relative and absolute excretion of sodium and potassium have been calculated. After separating the two kidneys, they used for  histologic study  with H&E staining and, MDA and FRAP bichemical study.

    Results

    Cotreatment with deferasirox and  vitamin C, reduced renal tissue MDA and relative and absolute Na and K excretion and urine osmolarity also increased creatinine clearance and renal tissue FRAP .

    Conclusion

    Co treatment adminstration of  vitamin C has a significant protective effect on the renal toxicity induced by defacirox. The protective ability of deferasirox is because of the antioxidant properties of vitamin C in reducing oxidative stress and reducing lipid peroxidation.

    Keywords: Nephrotoxicity, Vitamin C, Deferasirox, Exjade, Rat
  • Leila Naserpoor*, Rahil Jannatifar, Katayoun Berjis Page 11
    Background and Aim

    Recently, the use of assisted reproductive technologies (ART) is increasing day by day. one of the critical steps in art is the frozen embryo transfer, in which the endometrium thickness has great importance in outcome. In this case, the frozen embryo will be transferred during the next cycle. There are several ways to prepare an endometrium for transmitting embryos, however, choosing the best method is still debated.  The present study aimed to evaluate the pregnancy rate of frozen embryo transfer in the presence or absence of GnRH agonists.

    Materials and methods

     A retrospective analysis was conducted of 146 consecutive patients attending Qomchr('39')s infertility treatment center since 2015 to 2017 who were candidates for the transfer cycle of the frozen-thawed embryo were randomly assigned to receive either protocol with or without GnRH agonist. Clinical features, implantation rate, pregnancy rate (chemical and clinical), and abortion rate were assessed.

    Findings

    There was no significant difference in baseline and clinical characteristics, implantation rate, pregnancy rate (chemical and clinical), and abortion rate between two groups of endometrial preparations with or without GnRH agonist (P <0.05).

    Conclusion

    In this study, pregnancy outcome was similar in each group and this method is recommended as an endometrial preparation without GnRH agonist.

    Keywords: Endometrial preparation, GnRH, Embryo implantation, Embryo freezing
  • Zahra Gahangiri, Mohsen Shamsi*, Mahboobeh Khorsandi, Rahmatollah Moradzadeh Page 12
    Background and Aim

    Iron deficiency is one of the most common nutritional problems during pregnancy, which can have a significant effect on the health of pregnant women. Therefore, this study aimed to determine the effect of education on the theory of planned behavior in promoting anesthetic prevention nutritional behaviors in women The pregnant woman was executed.

    Methods & Materials:

    This is an educational randomized controlled trial study, 80 pregnant women were randomly divided into two groups (40 in the experimental group and 40 in the control group). Data collection with reliable and validity questionnaire consist of demographic factors, knowledge, construct of TPB ( attitude, subjective norms, perceived behavior control, intention) and performance. Before intervention from both groups, pre-test data were collected and then educational intervention was performed based on the results of the needs assessment for the test group, within a month and in the form of four session to 60-minute training sessions based on the theory of planned behavior. The results were collected three months after the intervention and analyzed using Mann-Whitney, Chi-square and correlation coefficient.
    Ethical  Considerations: This  study  obtained  its  ethical  approval  from  the  Research  Ethics  Committee  of Arak University of Medical Sciences (code IRCT : IR.ARAKMU.REC.1395.445)

    Results

    The results of this interventional study showed that before the intervention, all variables did not differ significantly between two groups. But after the intervention, the two groups had a statistically significant difference for all the studied structures (p <0.05). In this study, the performance of the intervention group before education was was 2.88 ±0.415 (out of 5), which had a significant upgrade after training to 3.64 ± 0.216 (p <0.001).

    Conclusion

    Educational intervention based on the theory of planned behavior of anesthetic anxiety behaviors in pregnant women has increased, which can be attributed to the educational method in the intervention group.

    Keywords: Theory of planned behavior, Intention, Anemia, Prevention