فهرست مطالب

جغرافیا و مخاطرات محیطی - پیاپی 35 (پاییز 1399)

نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی
پیاپی 35 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن لشکری*، قاسم کیخسروی، ندا کریمیان صفحات 1-20
    آلودگی هوا امروزه یک مشکل اساسی در کلان شهر تهران محسوب می شود. هدف این تحقیق معرفی الگوهای همدیدی پر تکرار و شایع در بروز آلودگی های شدید و بحرانی شهر تهران است. برای این منظور ابتدا داده های مربوط به آلودگی هوا در بازه زمانی (2017-2007) دریافت و سپس براساس شاخص AQI روزهای خطرناک در هر یک از ایستگاه های سنجش آلودگی شناسایی گردید. در ادامه از داده های بازتحلیل پایگاه NCEP/NCAR با قدرت تفکیک افقی 5/2 در 5/2 درجه برای ترازهای 1000،925،850 و 700 هکتوپاسکال دریافت شد. پس از ترسیم نقشه های همدیدی ترازهای فوق، الگوهای همدیدی غالب و پرتکرار شناسایی شد. در طول دوره آماری 157 روز همراه با آلودگی شدید و خطرناک شناسایی گردید. از میان آلاینده ها تاثیرگذار بر روی شهر تهران بیش ترین میزان تاثیرگذاری آلاینده ها مربوط به آلاینده های PM10،PM2/5 و NO2 می باشد. در مجموع 5 الگوهای همدیدی آلودگی شدید شناسایی گردید. الگوی پرفشارهای مهاجر، پرفشار سیبری، الگوی ترکیبی پرفشار سیبری و پرفشار عربستان و کم فشار پاکستان. سه الگو از پنج الگوی فوق بیش ترین تکرار را داشتند. در یک الگو که عموما در دوره گرم سال رخ می دهد، کم فشار پاکستان مهم ترین نقش را در ایجاد بادهای شدید در بیابان های اطراف تهران داشته و بیش ترین آلاینده ها در این گونه آلودگی ها ذرات ریزگرد PM 10 و PM 2.5 می باشد. الگوی دوم مرتبط با آلودگی های دوره سرد سال می باشد. در این الگو پرفشار سیبری در لایه زیرین وردسپهر با فرارفت سرد عامل اصلی پایداری و انباشت آلاینده ها و در ترازهای بالاتر پشته ای از پرفشار عربستان باعث تشدید پایداری و ماندگاری شرایط جوی است. در الگوی غالب سوم پرفشار عربستان و زبانه آن در تمام لایه های جوی سبب پایداری خیلی شدید و ماندگاری آلودگی و پایداری هوا می شود. در این الگو به دلیل ماهیت دینامیکی سامانه علیرغم پایداری، دمای هوا به تدریج افزایش یافته و شرایطی کاملا متفاوت از شرایط فصلی حاکم می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی های شدید، شاخص کیفیت هوا، لایه مرزی جوی، الگوهای همدید، تهران
  • معصومه درمانی، هایده آرا*، علیرضا راشکی، آبرادات مافی صفحات 21-37
    شهرستان سرخس در شمال شرقی ایران، با آب و هوایی خشک و بیابانی در استان خراسان رضوی قرار دارد. این شهرستان اگرچه در حوزه آلاینده های گازی مشکلی ندارد، اما ریزگرد ها بیشتر از گذشته باعث بروز روز های ناسالم می شود .هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، بر فراز شهرستان سرخس و شناسایی منابع و کانی های تشکیل دهنده گرد و غبار است .نمونه برداری به صورت تکرار مکانی در هنگام فصول تابستان و پاییز سال 1398 صورت پذیرفته است. این پژوهش بر روی ذرات ریز گرد با اندازه کمتر از 10میکرومتر در ارتفاع 2-4 متری از سطح زمین انجام شده است. با استفاده از روش های طیف سنجی القایی، پراش پرتوایکس، فلزات و کانی های حاضر در ذرات گرد و غبار شناسایی و با به کارگیری میکروسکوپ الکترونی و آنالیز لیزری، شکل ذرات و اندازه آن ها تعیین گردیده است. طبق نتایج به دست آمده. فلزات: کلسیم، آلومینیوم، سدیم، آهن، گوگرد، تیتانیوم، بر، منگنز، روی و استرانسیوم بالاترین میزان غلظت را در گرد و غبار روستا های تعیین شده، دارند. بررسی کانی شناسی ذرات گرد و غبار نشان می دهد که بیشترین غلظت کانی رسی تشکیل دهنده ذرات شامل: کایولینیت، کلریت، کوارتز، کلسیت، ژیبس است. کلسیم و آلومینیوم نیز با بالاترین میزان غلظت در بین فلزات محلول نشانگر منشا خاکزاد بودن گرد و غبار منطقه می باشد. همچنین برای عناصر همانند: استرانسیوم و گوگرد و ژیبس می توان منشا تبخیری برای آن در نظر گرفت، از سوی دیگر غلظت بالای عناصر سمی و شیمیایی شامل: آرسنیک، سرب و روی را می توان به پالایشگاه خانگیران نسبت داد. بنابراین  گرد و غبار منطقه سرخس دارای سه منشا خاکزاد، تبخیری و شیمیایی می باشد.
    کلیدواژگان: ذرات گرد و غبار، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، XRD، SEM
  • مهدی مدیری، محمد اسکندری، سمیرا حسن زاده* صفحات 39-56

    توزیع جغرافیایی زمین لرزه ها نشان می دهد تقریبا تمام سرزمین ایران در معرض خطر زلزله قرار داشته و پتانسیل ناامنی دارد و بیشترین فراوانی آن متعلق به پیرامون کشور ایران، یعنی محور شرق، شمال، غرب و جنوب است به طوری که در 40 سال گذشته تعدادی از زلزله های ویرانگر که به وقوع پیوسته و از اهمیت زیادی برخوردار بوده است، در این محور رخ داده اند. با توجه به وجود گسل های زلزله زا در استان مازندران که می تواند شهر ساری را تحت تاثیر قرار دهد بررسی میزان آسیب پذیری لرزه ای آن با استفاده از مدل مناسب امری ضروری و غیرقابل اجتناب است؛ ازاین رو هدف از این پژوهش تخمین خسارت ناشی از زلزله با استفاده از مدل رادیوس در محیط GIS  است. شهر ساری 3.5 کیلومتر با گسل خزر و 37.5 کیلومتر با گسل البرز فاصله دارد؛ بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع، شهر ساری به عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و ازلحاظ ماهیت، کاربردی است. برای جمع آوری داده ها، مطابق استانداردهای مدل رادیوس، از سازمان های مربوطه استفاده شده است. تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده با توجه به روش های مبتنی بر پایگاه اطلاعاتی و با بهره گیری از مدل رادیوس و نرم افزارهای مبتنی بر رویکرد سیستم اطلاعات جغرافیایی صورت پذیرفت و دو سناریو با توجه به دو گسل خزر و شمال البرز برای تخمین خسارت های ناشی از زلزله احتمالی در منطقه موردمطالعه در نظر گرفته شد. نتایج حاصل بیان گر آن است بر اساس سناریوی گسل خزر 18910 ساختمان تخریب،2382 نفر کشته و 22897 نفر مصدوم خواهند شد. مطابق سناریوی گسل البرز نیز 3086 ساختمان تخریب،15 نفر کشته و 2102 نفر مصدوم خواهند شد. بر اساس سناریوهای درنظرگرفته شده در منطقه موردمطالعه نتایج خسارات و تلفات ناشی از وقوع زلزله حاکی از آن است که گسل خزر به دلیل فاصله اندک با منطقه موردمطالعه بیشترین آسیب را به همراه دارد. کمترین میزان آسیب پذیری برای منطقه ناشی از گسل شمال البرز است. نتایج به دست آمده از این مطالعه موردی می تواند به تصمیم گیران در اولویت بندی مناطق آسیب پذیر برای کاهش خطر زمین لرزه و برنامه ریزی موثر جهت خدمات اضطراری پس از وقوع زلزله کمک کند.

    کلیدواژگان: تخمین خسارت، زلزله، مدل رادیوس، سیستم اطلاعات جغرافیایی، ساری
  • مهران مقصودی*، منصور جعفربگلو، رضا جعفری صفحات 57-77
    مطالعه تکتونیک فعال به لحاظ ارزیابی زمین لرزه در نقاط مختلف اهمیت دارد. این حرکات تاثیرات زیادی بر کره زمین دارد و هر کدام از این تاثیرات به نحوی در پیرامون ما قابل مشاهده هستند. هدف این پژوهش تحلیل و مقایسه فعالیت های تکتونیکی حوضه های حبله رود و کردان است. در این تحقیق علاوه بر روش های میدانی از تصاویر DEM 10m، تصاویر ماهواره ای Landsat و همچنین از نرم افزارهای Arc GIS، Global Mapper13 جهت ترسیم نقشه ها و تحلیل آن ها استفاده گردید. شاخص های مورد استفاده در این پژوهش، شاخص ضریب مخروط گرایی FCI، نسبت پهنای کف دره به ارتفاع آن Vf، شکل حوضه زهکشی Bs، سینوزیته جبهه کوهستان  Smf، تقارن توپوگرافی معکوس حوضه T، تقارن حوضه زهکشی یا قرینگی حوضه Af، سینوزیته یا پیچ وخم کانال رودخانه S و درنهایت شاخص IAT یا نسبت فعالیت های تکتونیکی است. IAT شاخصی است که می توان بر اساس آن نتیجه کلی فعالیت تکتونیکی را با میانگین گیری از شاخص های ذکر شده، در یک منطقه تکتونیکی اندازه گرفت. مقدار این شاخص برای حوضه حبله رود و کردان محاسبه شد. نتایج حاصل از این شاخص نشان می دهد که حوضه کردان در کلاس 1 و حوضه حبله رود در کلاس 2 قرار دارد. طبق طبقه بندی از شاخص IAT می توان گفت که هر دو منطقه از نظر تکتونیکی فعال هستند ولی میزان فعالیت های تکتونیکی در حوضه کردان نسبت به حوضه حبله رود بیشتر است.
    کلیدواژگان: تکتونیک فعال، شاخص های ژئومورفیک، حوضه حبله رود و کردان
  • سارا بهشتی فر*، ستار صحرایی صفحات 79-97

    زلزله از جمله مخاطراتی است که به دلیل ماهیت غیرمنتظره اش، خسارت های جانی و مالی فراوانی بر جای می گذارد. هر چند برای پیشگیری از وقوع زلزله راهی وجود ندارد ولی می توان با راهکارهایی همچون پهنه بندی و شناسایی مناطق آسیب پذیر، خسارت های ناشی از  آن را تا حدی کاهش داد. هدف این پژوهش تهیه نقشه پهنه بندی آسیب پذیری شهر ارومیه در برابر زلزله می باشد. برای این منظور، معیارهای موثر شناسایی و اهمیت نسبی آنها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، مشخص شدند. پهنه بندی با استفاده از روش تلفیقی جمع و ضرب وزنی (WASPAS)، به عنوان یکی از روش های جدید تصمیم گیری چند معیاره، در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام گردید. کل شهر ارومیه از نظر آسیب پذیری در برابر زلزله به پنج کلاس کلی آسیب پذیری بسیار بالا، آسیب پذیری بالا، آسیب پذیری متوسط، آسیب پذیری پایین و آسیب پذیری بسیار پایین تقسیم گردید. مناطق با آسیب پذیری بسیار بالا، حدود 21 درصد از کل منطقه را پوشش می دهند. مقایسه نتایج به دست آمده از روش WASPAS با روش متداول جمع وزنی(WS) نشان می دهد که در روشWASPAS، مناطق بیشتری به عنوان مناطق با آسیب پذیری بسیار بالا شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: زلزله، وزن دهی، پهنه بندی، WASPAS، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • پریچهر مصری علمداری*، منصور خیری زاده آروق صفحات 99-123

    هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه یک چارچوب روش شناسی برای ارزیابی سریع و کارآمد آسیب پذیری فضاهای شهری نسبت به زلزله است. بسیاری از متغیرهای موثر بر آسیب پذیری لرزه ای شهرها از ماهیت مکانی برخوردار هستند؛ ازاین رو استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی در ترکیب و یکپارچه نمودن این متغیرها می تواند به نتایج مطلوبی منجر شود. با این حال، یکی از مهم ترین مسایل روی هم گذاری لایه های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی مربوط به عدم قطعیت های وزن دهی و تصمیم گیری است. در پژوهش حاضر سعی شد که با استفاده از توابع تیوری کاتاستروف این گونه عدم قطعیت ها تا حد زیادی تعدیل شوند. در تیوری کاتاستروف، اهمیت هر یک از متغیرها از طریق مکانیسم درونی سیستم محاسبه می شود. درواقع، استفاده از رویکرد مذکور باعث تکرارپذیری نتایج مدل می گردد که مزیتی قابل توجه به شمار می رود. ارزیابی آسیب پذیری لرزه ای شهر ورزقان با استفاده از توابع تیوری کاتاستروف نشان می دهد که بالغ بر 9 درصد از محدوده قانونی شهر در کلاس آسیب پذیری بسیار زیاد و 12 درصد آن در کلاس آسیب پذیری زیاد واقع شده است. در این رابطه، بخش عمده ای از مرکز شهر ورزقان در برابر زلزله از آسیب پذیری بالایی برخوردار است. تراکم بالای مسکونی و ساختمانی، کیفیت پایین ساختمان ها، قدمت بالا و مصالح نامطلوب بناها، محصورشدگی و کمبود فضاهای باز شهری، لیتولوژی و زیربنای سست، عدم دسترسی مطلوب به خدمات بیمارستانی و آتش نشانی و غیره منجر به افزایش آسیب پذیری این بخش از شهر شده است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زلزله، تئوری کاتاستروف، GIS، شهر ورزقان
  • رقیه جهدی*، مهدی عربی صفحات 125-142
    مدل سازی رفتار آتش می تواند درک ارتباطات بین آتش و محیط زیست آن شامل آب و هوا، توپوگرافی و تیپ های پوشش گیاهی موجود در سطح یک توده تا سیمای سرزمین را ساده کند و به مدیران برای بازسازی یا حفظ نقش طبیعی آتش کمک کند. در این مطالعه از الگوریتم حداقل زمان حرکت (MTT) در مدل گسترش آتش FlamMap برای بررسی مسیرهای اصلی رشد آتش و نیز احتمال سوختن به عنوان یک سنجه ریسک آتش در پارک ملی گلستان در شمال شرق ایران بر اساس شرایط آب و هوا و رخداد آتش مشاهده شده در دوره مطالعه (1399-1379) استفاده شد. این پارک ملی یک زون انتقالی بین دو اقلیم متفاوت یعنی نیمه مرطوب و معتدل (غرب و جنوب غربی) و سرد خشک (شرق و جنوب شرقی) است و پوشش گیاهی آن به طور عمده از رویش های هیرکانی (جنگل) و ایرانو-تورانی (علفزار) و اکوتون آن ها تشکیل شده است. با توجه به خروجی شبیه سازی مسیرهای اصلی گسترش آتش در پارک، بردارهای MTT از مواد سوختنی علفی خشک تر در بخش های جنوبی و شرقی عبور می کنند. این بردارها با حرکت از بخش های جنوبی و تقریبا با رسیدن به بخش مرکزی پارک به دو بردار اصلی به طرف جهت های شرقی و شمالی تقسیم می شود. مسیرهای مهم گسترش آتش با آزمون کای اسکویر در سطح p
    کلیدواژگان: : احتمال سوختن، پارک ملی گلستان، مسیرهای آتش، FlamMap MTT
  • پارامترهای موثر بر مسائل زیست محیطی در شمال غرب ایران (مطالعه موردی: خشک شدن دریاچه ارومیه)
    محسن جان پرور*، فرید عباسی، الهام قباسفیدی، دریا مازندرانی صفحات 143-157

    مسایل زیست محیطی در جغرافیا و میان جغرافیدانان از اهمیت و جایگاه برجسته ای برخوردار است چراکه پایه های این حوزه علمی بر محیط زیست قرار دارد. مسایل زیست محیطی در کشور ایران در طی دهه های اخیر رشد قابل ملاحظه ای کرده اند و فضاهای جغرافیایی را تحت شعاع خود قرار داده اند. در این میان شمال غرب کشور وضعیت ویژه ای دارد؛ چراکه کم آبی دریاچه ارومیه توانایی از بین بردن اکوسیستم موجود در آنجا را به صورت بالقوه داراست. بر این مبنا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی پارامترهای موثر بر خشک شدن دریاچه ارومیه و رتبه بندی آن ها تلاش دارد گام مثبتی جهت ایجاد شناخت و تلاش جهت کاهش مسایل ناشی از این مشکل زیست محیطی بردارد. روش به کار رفته در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است. روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای کتابخانه ای و نیز میدانی (پرسشنامه ای) بوده و تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون T-test انجام شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان می دهد 44 پارامتر در بعد انسانی، طبیعی و ترکیبی در خشک شدن دریاچه ارومیه نقش دارند. در بین پارامترهای انسانی موثر بر خشک شدن دریاچه ارومیه پارامترهای برهم زدن شرایط اکولوژیکی منطقه و کم توجهی به مدیریت منابع آبی، در پارامترهای طبیعی، تغییر بارش و کم شدن بارش و کم آبی و خشکسالی های پی در پی، و در پارامترهای ترکیبی، تغییر الگوی کشت و تولید محصولات پر آب و استفاده از تالاب ها بدون توجه به توان تالاب ها، اهمیت بیشتری در خشک شدن دریاچه ارومیه دارند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، شمال غرب ایران، دریاچه ارومیه، خشکی
  • جمشید عینالی*، محمدرضا شفیعی صفحات 159-181

    هدف از این مطالعه بررسی میزان آسیب پذیری کشاورزان در سکونتگاه های روستایی بخش گرکن جنوبی از توابع شهرستان مبارکه در مواجهه با شرایط خشکسالی ناشی از بحران آب رودخانه زاینده رود است و سعی دارد به دو سوال 1-کشاورزان در سکونتگاه های روستایی موردمطالعه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی-روانی و زیست محیطی از پدیده خشکسالی ناشی از بحران آب زاینده رود به چه میزان آسیب پذیر شده اند؟ 2- کشاورزان در منطقه موردمطالعه به چه میزان از راهکارهای مواجه با شرایط خشکسالی اطلاع و آگاهی دارند؟ پاسخ دهد. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری تحقیق، کشاورزان روستاهای بخش گرکن جنوبی هستند که بر اساس داده های سرشماری نفوس و مسکن (1395) بالغ بر 2027 نفر هستند که با استفاده از فرمول کوکران 178 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. روایی ابزار تحقیق توسط کارشناسان مرتبط تایید شده و پایایی گویه ها با استفاده از آلفای کرونباخ معادل 85/0 به دست آمده است. برای تحلیل داده های پرسشنامه ای از آزمون های آماری (همبستگی اسپیرمن، کای اسکویر، t تک نمونه ای و فریدمن) و تکنیک تحلیل سلسله مراتبی بهره گرفته شده است. بررسی های به عمل آمده در خصوص آسیب پذیری کشاورزان نشان داد که افزایش هزینه های تولید به عنوان مهم ترین آسیب اقتصادی، افزایش فشارهای روحی و روانی به عنوان مهم ترین آسیب اجتماعی-روانی و پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی به عنوان مهم ترین آسیب زیست محیطی ناشی از بحران آب زاینده رود در منطقه بوده است. نتایج آزمون های t تک نمونه ای و فریدمن نشان داد که آسیب های اجتماعی- روانی بیش ترین میزان خسارت را در منطقه به کشاورزان وارد کرده است. بررسی میزان اطلاع و آگاهی کشاورزان از روش های مواجهه با شرایط خشکسالی نشان داد که میزان اطلاع و آگاهی کشاورزان منطقه در زمینه "شیوه های کاهش هدر رفت آب" از همه شاخص ها پررنگ تر بوده است. نتایج تحلیل سلسله مراتبی از دیدگاه کارشناسان نشان داد که موثرترین راهکار مقابله با خشکسالی در منطقه مذکور، "راهکارهای فنی آبیاری" است.

    کلیدواژگان: سوانح طبیعی، بحران آب، آسیب پذیری کشاورزان، استان اصفهان
  • محمد عبیات، سینا عطار روشن*، محمود عبیات صفحات 183-204

    پایش تغییرات کاربری اراضی و پوشش گیاهی، نقش مهمی در مدیریت شهری دارد. هدف این مطالعه، بررسی تغییرات پوشش گیاهی کلان شهر اهواز در ارتباط با تغییرات کاربری اراضی است. ابتدا تصاویر ماهواره ای با الگوریتم ماشین بردار پشتیبان روش شیءگرا، طبقه بندی شده و نقشه های کاربری اراضی تهیه گردید. برای افزایش دقت نقشه ها، از سه شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی، تعدیل کننده اثر خاک و پوشش گیاهی نسبی به طور جداگانه در طبقه بندی استفاده شد. نتایج نشان داد شاخص تعدیل کننده اثر خاک، قابلیت بالاتری داشته و نقشه های آن با بالاترین ضرایب کاپا و صحت کلی، جهت آشکارسازی تغییرات وارد مدل ساز تغییر سرزمین شدند. پیش بینی تغییرات در 10 سال آینده نیز با مدل سلول های خودکار زنجیره مارکوف انجام شد. نتایج بررسی تغییرات نشان داد، پوشش گیاهی روند کاهشی داشته، به طوری که 65/1339 هکتار در بازه 2002-1989 و 50/1860 هکتار در بازه 2019-2002، از پوشش گیاهی کاسته شده است. بیش ترین تغییرات مربوط به تبدیل پوشش گیاهی به نواحی ساخته شده با 44/686 هکتار در بازه 2002-1989 و 51/1032 هکتار در بازه 2019-2002 است. کمترین تغییرات مربوط به تبدیل پوشش گیاهی به پهنه های آب با 18/7 هکتار در بازه 2002-1989 و 33/9 هکتار در بازه 2019-2002 است. نتایج پیش بینی تغییرات تا سال 2029 نیز موید کاهش پوشش گیاهی بوده و طی 10 سال 77/785 هکتار از پوشش گیاهی کاسته شده و مساحت آن به 24/2923 هکتار خواهد رسید.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، شیءگرا، مدل ساز تغییر سرزمین، زنجیره مارکوف، اهواز
  • کامران گنجی، سعید قره چلو*، احمد احمدی صفحات 205-225

    عبور رودخانه گرگانرود از شهرستان آق قلا همواره موجب سیلاب های مخربی شده است. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات مورفولوژیکی رودخانه گرگانرود بر پهنه های سیلاب 1398 شهرستان آق قلاست؛ بدین منظور از تصاویر سری زمانی ماهواره های Sentinel-2 و Landsat-8 به منظور پایش کامل سیلاب استفاده شد. همچنین شاخص های NDWI و MNDWI برای آشکارسازی پهنه های سیلاب بر تصاویر ماهواره ای اعمال گردید. پارامتر ضریب سینوزیته و تعداد و میانگین شعاع پیچانرودها در چهار بازه در حدفاصل روستای سلاق یلقی تا روستای دوگونچی با استفاده از نرم افزار Google Earth و AutoCAD محاسبه گردید. مساحت پهنه های به دست آمده با استفاده از شاخص MNDWI تقریبا 88 درصد از مساحت پهنه های بدست آمده از شاخص NDWI بیشتر بود. شاخص سینوزیته رودخانه در حدفاصل روستای سلاق یلقی تا روستای محمد آلق برابر 88/3 (پیچانرودی شدید) است. با توجه به تخریب دیواره بیرونی پیچانرودهایی که شعاع انحنای کمی دارند مقدار زیادی گل ولای همراه با سیلاب به سمت مناطق شمال شرقی و جنوب شرقی جریان پیدا کرده بود. در تاریخ چهارم فروردین 1398، در حدفاصل روستای آق تکه خان تا روستای دوگونچی میانگین عرض کم بستر رودخانه و شیب بستر بسیار کم (دو در ده هزار) باعث عدم حرکت سیلاب شده که منجر به بالا آمدن سطح آب رودخانه و خروج آن از بستر رودخانه در محدوده شهری آق قلا شد. دیواره سازی قوس های بیرونی پیچانرودها، کاشت گیاهان با جذب آب زیاد در حریم کمی رودخانه، تعریض و لایروبی بستر رودخانه می تواند تا حد زیادی از آبگرفتگی شهر آق قلا هنگام سیلاب جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: آق قلا، پهنه بندی سیل، رودخانه گرگانرود، سنجش از دور، مورفولوژی، NDWI
  • محمد مرادی*، عباس رنجبر سعادت آبادی صفحات 227-243
    در این پژوهش، دو سامانه بارشی زمستانه که در روزهای نهم تا دوازدهم ماه های ژانویه و فوریه سال 2020، به ترتیب سبب سیلاب در استان سیستان و بلوچستان و بارش برف سنگین در استان گیلان شده است، از دیدگاه همدیدی بررسی شد. نتایج نشان داد هرچند این دو سامانه از نظر شکل ظاهری با هم متفاوت اند، ولی هر دو هسته سردی دارند و از نظر نحوه تشکیل و تقویت مشابه هستند. تقویت ناوه ارتفاع تراز میانی، ایجاد حرکت چرخندی و فرارفت تاوایی نسبی مثبت در شرق ناوه، وجود همگرایی در سطوح پایین، ایجاد یا تقویت کم فشار در سطح زمین در موقعیت شرق ناوه، در تشکیل و تقویت این دو سامانه بارشی نقش اصلی را برعهده دارند. این سازوکارها با نظریه تشکیل و توسعه سامانه های کم فشار عرض های میانی هماهنگ است. یکی از تفاوت های آشکار این دو سامانه، تداوم و افزایش سرعت باد شمالی در سامانه اولی است که در اثر تغییر نصف النهاری جت قطبی ایجاد شده است. این شرایط سبب شده است تا انحناء چرخندی ایجاد شده در محور جت جنب حاره ای، در سامانه اولی بیشتر شود و به سوی جنوب نیز امتداد یابد. این انحناء در سامانه اولی در شرق دریای سرخ و در سامانه دومی در شمال شرق دریای مدیترانه قرار گرفته است. همچنین در سامانه اول فرارفت هوای گرم و مرطوب از دریای عرب و دریای عمان و در سامانه دوم فرارفت هوای سرد از روی دریای خزر شرایط مناسبی را برای به ترتیب بارش همرفتی و بارش برف سنگین فراهم کرده است.
    کلیدواژگان: برف سنگین گیلان، سیلاب سیستان و بلوچستان، کم فشار بریده
|
  • Hassan Lashkari *, Ghasem Keikhosravi, Neda Karimian Pages 1-20
    Air pollution is now a major problem in Tehran's metropolis, which threatens the health of its citizens more than anything else. The purpose of this study was to introduce frequent and common synoptic patterns in the incidence of severe and critical pollution in Tehran. For this purpose, air pollution data were first obtained from Tehran Air Quality Control Bureau (2007-2017) and then hazardous days were identified based on AQI index at each of the stations. The rest of the NCEP / NCAR database reassessment data was obtained with a spatial resolution of 2.5 at 2.5 ° for sea level, 1000, 925,850 and 700 hp. After delineating a synoptic map of the above alignments, multiple dominant and repetitive synoptic patterns have been identified and analyzed by repeated eye examinations. During the statistical period, 157 days of severe and dangerous contamination were identified. Among the pollutants affecting Tehran, the most pollutants are PM10, PM2/5 and NO2. An in-depth examination of 5 synoptic patterns revealed severe contamination: Patterns of European immigrant high-pressure, Siberian high-pressure, mixture of Siberia and Saudi high pressure, and Pakistani low pressure. In a pattern commonly occurring during warm-weather pollutions, low-pressure Pakistan played the most important role in producing severe winds in the deserts surrounding Tehran, with the most pollutants being PM10 and PM2.5. The second pattern is caused by the cold season pollutions. In the model, the Siberian high pressure in the lower tropospheric layer (below 850 hPa) with cold advection was the main cause of stability and accumulation of pollutants and at higher levels of the Arabian high pressure stack, while intensifying stability and persistence of atmospheric conditions. In this model, cold-weather stability dominates the city of Tehran. In the third dominant pattern of high pressure Saudi Arabia and its tablets in all atmospheric layers cause very strong stability and persistence of pollution and air stability. In this model, due to the dynamic nature of the system, despite the stability, the air temperature gradually increases and conditions are quite different from the seasonal conditions.
    Keywords: Severe pollution, Air Quality Index, boundary layer, synoptic patterns, Tehran
  • Masoume Darmany, Haydeh Ara *, Alireza Rashki, Abradat Mafi Pages 21-37
    The city of Sarakhs is located in in Khorasan Razavi province, the northeast of Iran and has a dry and desert climate. Although this city has no problem in the field of gaseous pollutants, but dust causes more unhealthy days than before. The purpose of this study was to investigate the physical and chemical properties, identify dust particles minerals over Sarakhs city and identify sources of dust storms. Spatial repetition of dry particle sedimentation has taken place during the summer and autumn seasons of 2019. This study was performed on fine round particles with a size of less than 10 micrometers at a height of 2-4 meters above the ground. Using Inductively Coupled Plasma (ICP) and XRD, metals and minerals of dust particles were identified and, then, using Scanning Electron Microscope (SEM) and Particles Size Analysis (PSA), particle shape and size were determined. According to the results, metals Ca, Al, Na, Fe, S, Ti, Ba, Mg, Zn, and Sr have the highest concentrations of dust in designated villages. The study of dust particle mineralogy showed that the dust has a terrestrial origin and is very similar to the minerals in the dust of Sistan plain and Hamoon wetland. The highest concentrations of clay minerals are: Kaolinite, Chlorite, Quartz, Calcite Gypsum. Ca and Al with the highest concentration among soluble metals indicate the origin of dust in the region. Also for elements such as Sr, S, and Gypsum, an evaporative source can be considered. The high concentrations of toxic and chemical elements including As, Pb, and Zn can be attributed to Khangiran refinery. Therefore, dust in Sarakhs region has three sources of local origin, evaporation and chemical.
    Keywords: Fine Dust, Physical, Chemical Characterization, Sarakhs, SEM, XRD
  • Mahdi Modiri, Mohammad Eskandari, Samira Hasanzadeh * Pages 39-56

    The geographical distribution of earthquakes shows that almost the entire territory of Iran is at risk of earthquakes and is potentially unsafe. In the last 40 years, a number of devastating earthquakes have occurred in eastern, western, northern and southern Iran. The city of Sari is three and half kilometers away from this fault and 37.5 km away from the Alborz fault. Considering the existence of seismic faults in Mazandaran province, which can endanger the city of Sari, assessing its vulnerability using an appropriate model is necessary and unavoidable. The aim of this study was to evaluate the radius model to estimate the damage caused by earthquake in Sari. Two scenarios were considered with respect to the two faults of Khazar and northern Alborz to estimate the damage caused by a possible earthquake in the study area. Data analysis was performed according to database-based methods using the Radius model and software based on the geographic information system approach. The results showed that according to the Khazar fault scenario, 18910 buildings will be demolished, 2382 people will be killed, and 22897 people will be injured. According to the Alborz fault scenario, 3086 buildings will be demolished, 15 people will be killed and 2102 people will be injured. Due to the short distance between the Khazar fault and the study area, this fault causes the most damage to the region. The results of this study provide useful information for decision making in the city's seismic risk reduction plan.

    Keywords: Damage, Earthquake, Radius Model, Geographic Information System, Sari city
  • Mehran Maghsoudi *, Mansur Jafarbeglo, Reza Jafari Pages 57-77
    Exploring active tectonics considering earthquake in different area is very important. These movements have effect on the earth and each one the effects is visible around us. This research aimed to analyze and compare the tectonic activities of two basins of Hable Roud and Kordan. In addition to field observations, 10m DEM, Landsat images, and softwares such as Arc GIS Global Mapper13 were applied to draw maps and analyze data. Applied indexes in this research were fan comicality index(FCI), width to valley height (Vf), drainage basin shape (BS), sinuosity of mountain fronts (Smf), index to assess basin asymmetry (T), drainage basin asymmetry (Af), river sinuosity index (S), and relative tectonic activity index (IAT). Through IAT, the whole outcome of tectonic activities by the above-mentioned indexes can be measured in tectonic regions. According to the IAT classification, both basins are active tectonically however the rate of tectonic activities in the Kordan basin is greater than in Hablerod basin. Active tectonic, according to IAT index in Kordan basin is assigned to class 1 and Hable Roud basin is assigned to class 2. According to IAT classification, new-tectogenesis activities is more in Kordan region rather than Hablerod region. Though this is a general conclusion, it emphasizes on the necessity of attention to morpho tectonic evidence. It also shows that such studies must be performed in all southern basins of Alborz Mountain and be compared with one another to have better understanding. The ideal research is the outcome of an applicable look on morpho tectonic indexes and morpho tectonic evidences via new methods as well.
    Keywords: Active Tectonic, Geomorphic Indexes, Hable Rroud, Kordan
  • Sara Beheshtifar *, Sattar Sahraee Pages 79-97

    Earthquake is one of the natural disasters that due to its unpredictable time and place, causes great financial and life losses. Although earthquakes cannot be prevented, solutions such as zoning and identifying vulnerable regions can greatly mitigate their damages. The purpose of this study is to evaluate the vulnerability of various areas of Urmia City to earthquakes and produce its zoning map. In this regard, the effective factors including building materials, building quality and age, access to passages, slope, population density, number of floor, and proximity to health centers were identified and their relative importance was determined using the method of Analytic Hierarchy Process (AHP). The zoning maps were produced using GIS (Geographic Information Systems), WASPAS (Weighted Aggregated Sum Product Assessment) and WS (Weighted Sum) models. The results of AHP method showed that the building quality and material were more important to regional vulnerability than the other criteria. The calculations required for running the model were carried out in MATLAB. GIS was applied to prepare input and output data and spatial analysis. After producing the final maps, the entire region was investigated in terms of sensitivity and divided into five classes, namely very high risk, high risk, moderate risk, low risk, and very low risk. The results of the WASPAS model shows that an estimated 21% of the entire region has a very high earthquake vulnerability. The comparison of the results obtained from the WASPAS method with WS method showed that in the WASPAS method, more areas have been identified as areas with very high vulnerability.

    Keywords: Earthquake, Weighting, zoning, WASPAS, GIS
  • Parichehr Mesri Alamdari *, Mansour Kheirizadeh Arough Pages 99-123

    The main purpose of the current study was to provide a methodological framework for quick and efficient assessment of the vulnerability of urban spaces to earthquake. Most of the variables affecting seismic vulnerability in cities are spatial in nature, so using a geographic information system for integration of these variables can lead to desirable results. However, one of the most important subjects in overlaying of layers in a geographic information system is the uncertainty in weighting and decision making. In this study, attempts were made to modify such uncertainties to a large extent using the functions of catastrophe theory. Using the mentioned approach makes the results of the model repeatable, which is a considerable advantage. Regarding the catastrophe theory, an attempt was made to present the basic equations of this model in a concise and simple way. Varzeqan city was selected for evaluating the seismic vulnerability based on the catastrophe theory. Approximately 21 percent of the total area of Varzeqan lies in the high and very high vulnerability classes. Given that the area of the city's built-up lands is about 32 percent, considerable percentage of these lands in the city is in high and very high vulnerability classes. Distribution of these zones is impressive, especially in the center of the city. These zones can be considered the most critical regions of Varzeqan. Unstable geological formations, high residential and population density, fine grained building, low quality buildings and lack of urban open spaces have caused this region to have severe vulnerability to earthquake.

    Keywords: Seismic Vulnerability, Catastrophe theory, Geographic Information System, Varzeqan
  • Roghayeh Jahdi *, Mahdi Arabi Pages 125-142
    Modeling wildfire behavior can simplify the understanding of the relationship between fire and its environment, and allow managers to reconstruct or maintain the natural role of fire. In this study, the Minimum Travel Time algorithm in the FlamMap fire model was used to investigate the main pathways of fire growth and the burn probability as a measure of fire risk in the Golestan National Park in northeastern Iran. Based on the simulation output of the main fire pathways in the park, MTT vectors passed through the drier grassland fuels in the southern areas and then split into multiple vectors toward the eastern and northern parts of the park. Using the Chi-square test at the level of P
    Keywords: Burn probability, Fire pathways, FlamMap MTT, Golestan National Park
  • Parameters Affecting Environmental Issues in Northwestern Iran (Case: Drying of Lake Urmia)
    Mohsen Janparvar *, Farid Abasi, Elham Ghabasefidi, Darya Mazandarani Pages 143-157

    Environmental issues have great importance in the science of geography and among geographical experts because the foundations this field of science is based on environment. Environmental issues in Iran have grown significantly in recent decades and have overshadowed geographical spaces. The northwestern region of the country has a special situation because the water shortage of Lake Urmia has the potentiality of destroying the existing ecosystem in the future. The present study aimed at identifying the parameters affecting the drying of Lake Urmia and ranking them. The method used in this research is descriptive-analytical method. The data was gathered using questionnaire and library source and the obtained data were analyzed using SPSS software and T-test. The results showed that 44 parameters in human, natural and combined dimensions are involved in the drying of Lake Urmia. Among the human parameters that affect the drying of Lake Urmia, the parameters of disturbing the ecological conditions of the region and lack of attention to water resources management are so important. In natural parameters, change and decrease in rainfall, successive droughts are so important. Moreover, in combined parameters, changing the pattern of cultivation and production of water-rich crops and use of wetlands, regardless of the capacity of wetlands, are the most important factors in the drying of Lake Urmia.

    Keywords: Environment, Northwest of Iran, Lake Urmia, land
  • Jamshid Einalia *, MohammadReza Shafiee Pages 159-181

    The purpose of this study was to investigate the vulnerability of farmers in the southern Garkan district township facing drought conditions caused by the water crisis of Zayandehrood River. The study tried to answer two questions: 1. how vulnerable are farmers to drought caused by the Zayandehrood water crisis in economic, social and environmental dimensions in the studied villages? 2. What is the level of farmers' awareness of solutions to drought? The statistical population of the study is the farmers of the villages of the Southern Gerkan district, which in 2016 amounted to 2027 person, of which 178 cases were selected as a sample using the Cochran's formula. The validity of the research instrument was confirmed by experts and the reliability of the items with Cronbach's alpha was equal to 0.85. The required data were collected using a questionnaire and analyzed by statistical tests (Spearman correlation, Chi-square, one-sample t-test and Friedman) and hierarchical analysis technique. The results showed that increasing production costs, increasing psychological stress and falling groundwater levels were respectively as the most important economic, social and environmental damages due to the Zayandehrood water crisis in the region. According to the results of one-sample T-test and Friedman test, socio-psychological injuries have caused the most damage to farmers. A survey of farmers' awareness of drought management methods showed that knowledge of "ways to reduce water loss" is stronger than all other indicators. The results of hierarchical analysis from the perspective of experts showed that the most effective strategy to deal with drought in the region is "irrigation technical solutions".

    Keywords: Vulnerability, drought, Strategy, Environmental, Crisis
  • Mohammad Abiyat, Sina Attar Roshan *, Mahmud Abiyat Pages 183-204

    Monitoring land use and vegetation changes plays an important role in urban management. The purpose of this study was to investigate the changes in vegetation cover of Ahvaz metropolis pertaining to land use changes. First, satellite imagery was prepared through object-oriented vector machine-based algorithm, classified method, and land use maps. To increase the accuracy of the maps, three normalized indices of vegetation difference, soil effect modifier and relative vegetation were used separately in the classification. The results showed that soil effect modifier index had higher capability and its maps with the highest kappa coefficients and overall accuracy were entered into land change modeling to detect changes. Changes in the next 10 years were also predicted using the Markov chain automated cell model. The results of the changes showed that the vegetation has a decreasing trend, so that 1339.65 hectares the vegetation in the period 1989-1989 and 1860.50 hectares in the period 2019-2002, have reduced. The most changes are related to the conversion of vegetation into man-made areas with 686.44 hectares in the period 1989-1989 and 1032.51 hectares in the period 2019-2002. The least changes are related to the conversion of vegetation into water areas with 7.18 hectares in the period 1989-2009 and 9.33 hectares in the period 2019-2002. The results of forecasting changes by 2029 also confirmed the reduction of vegetation. In 10 years, 785.77 hectares of vegetation will be reduced and the area will reach 2923.24 hectares.

    Keywords: vegetation, Object-Oriented, Land Change Modeling, Markov chain, Ahvaz
  • Kamran Ganji, Saeid Gharechelou *, Ahmad Ahmadi Pages 205-225

    Urban rivers are of the most important reasons for flood inundation in cities. This study aimed to investigate the morphological effects of the Gorganrood River in Aq’ Qala City in a case of flood inundation on March 2019. The images of Sentinel-2 and Landsat-8 were downloaded for full flood monitoring. After preprocessing, the NDWI and MNDWI indices were applied on the images to extract the flood zones. The sinuosity index and the number and mean radius of meanders were calculated from Sallaq Yilqi village to Dogonchi village using Google Earth and AutoCAD. The NDWI index was appropriate to detect the permanent and clear waters, while the MNDWI index was appropriate to detect the muddy waters and high humidity terrains. The area of flooded zones which obtained from the MNDWI index was 88% more than those of NDWI index. The sinuosity index was 3.88 (sever meander) in the district of the Sallaq Yilqi village to the Yampi village. Destruction outer arc meanders and low radius of meanders and erosion of soils in upstream were caused overflow the flood in the Gorganrood channel. On the 20th March due to low channel width and very-low gradient of bed river (0.0002) from the Aq Tekeh Khan village to the Dogonchi village were caused slow velocity of flood stream, therefore the water level was raised and the city of Aq’ Qala were flooded. According to the flood maps obtained, the northern and southern of the Aq’ Qala city located at high-risk zone. Canalization of outer meanders curvature, planting the absorbent vegetation around the quantitative buffer zone of the Gorganrood river, widening and dredging the channel and modifying structure of channel on the northern plains of Gorganrood River can be prevented from flooding over the Aq’ Qala city.

    Keywords: Aq’ Qala, Flood zoning, Gorganrood River, Remote sensing, NDWI, morphology
  • Mohammad Moradi *, Abass Ranjbar Saadat Abadi Pages 227-243
    A synoptic perspective was adopted in this study to investigate two winter precipitation systems that caused a flood in Sistan and Baluchestan and a heavy snowfall in Gilan in January 9-12 and February 9-12, 2020, respectively. The results demonstrated that although different in shape, both systems were cold-core and similar in their formation and strengthening. Amplification of the mid-level trough, formation of cyclonic rotation, positive relative vorticity advection to the east of the trough, convergence in lower levels, and formation or strengthening of low-pressure at the Earth’s surface to the east of the trough, played the key role in developing and strengthening these two systems. These mechanisms are consistent with the theory of development and strengthening of mid-latitude low-pressure systems. A noticeable difference between these two systems is the continuity and increasing speed of the north wind in the first system, caused by the meridional shift in the polar jet stream. These conditions have caused the cyclonic curvature formed in the subtropical jet stream axis in the first system to be increase and extended to the south. These curvatures are located to the east of the Red Sea in the first system and northeast of the Mediterranean Sea in the second system. Also, in the first system, the advection of warm moist air from the Arabian Sea and the Gulf of Oman, and in the second system, the advection of cold air from the Caspian Sea have provided suitable conditions for convectional rainfall and heavy snowfall, respectively.
    Keywords: Heavy snowfall in Gilan, Flooding in Sistan, Baluchestan, Cut-off low