فهرست مطالب

Journal of Community Health Research
Volume:10 Issue: 1, Jan-Mar 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/02/06
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ریحانه سفیدکار، سجاد بهاری نیا، فرزان مددی زاده* صفحات 1-3

    در طی شیوع بیماری در ایران ، دولت ابتدا اقدامات اضطراری را برای مرکز اپیدمی بیماری ، استان قم در نظر گرفت و پس از آن با مشاهده موارد جدید در استانهای تهران ، گیلان و مازندران ، که استان های مجاور استان قم هستند ، اقدامات اضطراری برای این سه استان نیز در نظر گرفته شد (1).

    کلیدواژگان: دولت ایران، کووید 19، اقدامات اصلی
  • زهرا فرزانه*، زهرا اسداللهی، محمد اسدپور، زهره رهایی، فرزانه سرداری، محسن رضاییان صفحات 12-21
    زمینه و هدف

    رعایت بهداشت دهان و دندان در گروه پر خطر زنان باردار به دلیل حفظ سلامت خود و جنین آن ها اهمیت زیادی دارد. اکثر مشکلات بهداشتی با رفتار انسان ارتباط دارد و مدل مطالعه رفتار می تواند چارچوبی جهت مداخله برای درک چگونگی پیشگیری از مشکلات بهداشتی ایجاد کند. هدف از انجام این پژوهش تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر پایه مدل رفتار برنامه ریزی شده در ارتقای رفتار بهداشت دهان و دندان زنان باردار شهر رفسنجان بود.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی آموزشی، 100 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری رفسنجان در تابستان 1395 به روش نمونه گیری چند مرحله ای (Multi-stage Sampling)، انتخاب شدند، به این صورت که 4 مرکز به تصادف برای نمونه گیری انتخاب شدند و سپس مجددا به صورت تصادفی، دو مرکز به عنوان گروه مداخله و دو مرکز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند.  ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای شامل سه بخش، بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم پرسشنامه تعیین رفتار بهداشت دهان و دندان و بخش سوم مربوط به سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود که توسط زنان باردار در دو مقطع زمانی قبل و سه ماه بعد از مداخله آموزشی تکمیل گردید. اطلاعات پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از 18 spss  و آزمون های آماری مجذور کای، دقیق فیشر، t مستقل و t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     یافته ها: 

    بعد از اجرای برنامه، میانگین نمره مداخله در تمامی سازه های مدل تیوری رفتار برنامه ریزی شده بین دو گروه کنترل و مداخله معنی دار بود (001/0<p).  پس از اجرای برنامه آموزشی رفتار بهداشت دهان و دندان زنان باردار در گروه مداخله (22/4 ± 72/3) افزایش یافت که در مقایسه با گروه کنترل (58/2 ± 48/1) این افزایش معنی دار بود (001/0 >p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه نشان داد، مداخلات آموزشی می تواند با تمرکز بر روی هنجارهای انتزاعی نتایج ثمربخشی را در زمینه رفتار مطلوب بهداشت دهان و دندان به بار آورد. این مدل می تواند به عنوان یک مدل مناسب در برنامه های ارتقاء سلامت دهان و دندان بکار رود.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، بهداشت دهان و دندان، مادران باردار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • دیبا نوروزی*، شقایق وحدت، سمیه حسام صفحات 22-32
    مقدمه

    طراحی و ساخت بیمارستان ها با استفاده از رویکرد سبز، منابع تجدید پذیر باعث کاهش مصرف انرژی و انتشار کربن و بهبود کیفیت هوای محیطی می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین معیارهای بیمارستان سبز در استان فارس، جنوب غربی ایران، سال 2019 بود.

    روش ها

    این مطالعه یک مطالعه کیفی بود که از سال 2018 تا نیمه اول سال 2019 انجام شد. در ابتدا ، معیارها با استفاده از روش بررسی سیستماتیک شناسایی شدند و سپس استخراج داده ها با استفاده از روش محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سرانجام ، معیارهای شناسایی شده توسط پرسشنامه در اختیار 30 نفر از متخصصان بهداشت قرار گرفت. کارشناسان با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در مطالعه حاضر ، از نرم افزار Excel 2016 برای تجزیه و تحلیل استفاده شد.

    یافته ها

    معیارهای بیمارستان سبز 72 معیار از 21 زاویه مشترک در مرحله بررسی سیستماتیک بود. در استان فارس، 34 معیار در 13 بعد پایداری سایت، مرحله ساخت (معماری)، کیفیت محیط، مدیریت، منابع، خرید زیستی ، کارشناسان بهره وری انرژی، آب، فاضلاب، بازیافت زباله و زباله، حمل و نقل، مراقبت های بهداشتی و نوآوری را انتخاب کردند. مهمترین جنبه های بیمارستان سبز در استان فارس مدیریت است.

    نتیجه گیری

    معیارهای بیمارستان سبز برای استان فارس به شرح مدیریت, بهره وری, آب, انرژی به دست امده است.  به طور کلی، دلایل انتخاب ابعاد مذکور می تواند به دلیل تاکید بر این ابعاد در سایر مدل ها  و ارتباط ابعاد با چالش های امروزی بیمارستان ها می باشد.

    کلیدواژگان: معیار، بیمارستان سبز، روش دلفی، مرور محدوده
  • سمانه ابولی*، جواد کاظمی، زهرا حاجیان مطلق صفحات 33-40
    مقدمه

    نان یک ماده غذایی ضروری در وعده های غذایی جمعیت ایرانی است. با توجه به رابطه بین نمک، جوش شیرین و بیماری های مختلف ، این مطالعه با هدف بررسی نقش نان و تاثیر آن در افزایش مواد افزودنی (نمک و جوش شیرین) و مقایسه آنها با استاندارد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی - مقطعی، از تمام نانوایی ها (95 نانوایی) شهرستان گرمسار و از نان مصرفی خانوار (تافتون ؛ 125 ، باربری ؛ 168 ، لواش ؛ 48 و ، سنگک ؛ 22 نمونه) نمونه گرفته شد و به آزمایشگاه غذا و دارو ارسال شد. نمونه ها طبق روش استاندارد ملی ایران (شماره 2628) آزمایش شدند. برای ارزیابی نتایج از آمار توصیفی و پراکندگی، میزان کشیدگی و چولگی و همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج این مطالعه با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    مقایسه نتایج این مطالعه با استانداردهای ایران نشان داد که 3/16 و 7/66 درصد از کل نمونه های نان به ترتیب دارای مقدار نمک و pH در محدوده استاندارد های ملی بوده است. بالاترین میانگین نمک (37/0 47 47/1) مربوط به نان بربری و بیشترین میانگین pH مختص نان لواش (36/0 13 13/6) بود. بین نمک مصرفی و pH در نمونه های بربری (041/0 = p ، -r =0.158) و لواش (022/0 = p ، 0.329 = r) همبستگی معنی دار و معکوس وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد که نوع افزودنی مصرفی برای افزایش فعالیت مخمر ها با توجه به نوع نان متفاوت بوده است.

    نتیجه گیری

    نان می تواند نقش مهمی در افزایش دریافت روزانه نمک و جوش شیرین داشته باشد. در نتیجه، نان منبع بالقوه این مواد افزودنی است و توصیه می شود برای جلوگیری از انواع بیماری های مرتبط با نمک و جوش شیرین، مقدار این مواد کنترل و پایش گردد.

    کلیدواژگان: نان، نمک، جوش شیرین، گرمسار
  • محمد عظیمی* صفحات 41-51
    زمینه و هدف

    آموزش بهداشت بخشی جدایی ناپذیر از برنامه آموزش و پرورش برای همه دانش آموزان است .برنامه های درسی آموزش بهداشت باید نمایشگر دانش ضروری، نگرش، و مهارتها باشند. اذا پژوهش حاضر در نظر دارد مفروضه های نظام سلامت در برنامه درسی کتب سال چهارم دوره ابتدایی   مورد بررسی قرار دهد

    روش بررسی

    در این تحقیق از روش تحلیل محتوا "آنتروپی شانون" می باشد که پردازش داده ها را در  بحث تحلیل محتوا  با نگاه جدید و به صورت کمی و کیفی مطرح می کند. آنتروپی در تیوری اطلاعات ، شاخصی است برای اندازه گیری عدم اطمینان که به وسیله، یک  توزیع احتمال بیان می شود. محتوای طرح از نظر پاسخگو (متن کتب دوره چهارم ابتدایی) و دوازده مولفه  اصلی و 58 مولفه فرعی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت  مورد بررسی قرار گرفت

    یافته ها

    نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که  سلامت روانی  با  277 مورد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده، و کمترین مقدار مربوط به معلولیت با 12  فراوانی است. و  از مجموع  1157 فراوانی  مولفه های سلامت در کتاب پایه چهارم  ابتدایی، 81 مورد به سلامت جسم، 263 مورد به سلامت تغذیه، 75 مورد به سلامت محیط، 33 مورد به سلامت محیط زیست، 227 مورد به سلامت خانواده، 19 مورد به حوادث ایمنی، 73 مورد به تحرک بدنی، 277 مورد به سلامت روانی، 25 مورد به پیشگیری از رفتار های پرخطر، 14 مورد به کنترل و پیش گیری از بیماری ها، 12 مورد به معلولیت، 58 مورد به بهداشت عمومی و بهداشت مدرسه، اشاره شده است

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داده است که مولفه های نظام سلامت  از توزیع نرمال برخوردار نیستند به طوری که متاسفانه در حد که در محتوای  کتب دوره چهارم ابتدایی به برخی  از مولفه های آموزش بهداشت کمتر توجه  است

    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، کتابهای درسی پایه چهارم ابتدایی، مفروضات نظام سلامت
  • فرنوش آخوندان، حجت الله حمیدی*، علی برومندنیا صفحات 52-59
    مقدمه

    وزارت بهداشت ایران اعلام کرده است هنگامی که حمله قلبی رخ می دهد، 50٪ از بیماران  در طی ساعات اولیه پس از سکته قلبی جان خود را از دست می دهند. هدف از این مقاله فراهم آوردن سیستمی برای پایش 24 ساعته بیمار، جلوگیری از حمله قلبی و کاهش مرگ و میر ناشی از آن است.

    روش ها

    در این مطالعه پژوهشی، با بررسی مقالات معتبر سال 2020، دو نمونه سنسور که دارای کمترین خطا، سریع و کاربر پسند بودند، انتخاب شدند سپس با ارایه روش هایی نوین سیستمی شامل دوفاز ارسال اخطار و حالت نرمال ارایه شد.اطلاعات دریافت شده از هر دو فاز در پرونده دیجیتال بیمار ذخیره سازی می شود. براساس این اطلاعات می توان تصمیم گیری هایی شخصی سازی شده برای بیمار اتخاذ کرد.

    نتایج

    طبق گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، بیش از 40٪ مرگ و میر در کشور مربوط به بیماری های قلبی می باشد که 19٪ آنها به دلیل سکته قلبی است درحالی که 50٪ از مرگ و میرها براثرسکته قلبی در اولین ساعات بعد از سکته اتفاق می افتد. سیستم نظارت 24 ساعته پیشنهادی ما، با استفاده از به روزترین و دقیق ترین ابزار اندازه گیری، احتمال خطر را از طریق اندازه گیری پیوسته علایم حیاتی بیمار، کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    در سیستم پیشنهادی ما، بازه زمانی و عددی هر اندازه گیری توسط سنسورها را پزشک مربوطه تعیین می کند سپس اطلاعات در پرونده پزشکی دیجیتال هرفرد ذخیره می شود. این سیستم به تجویز دارو و تصمیم گیری دقیق تر بر اساس شرایط اختصاصی بیمار کمک می کند. توصیه می شود فاز تحویل دارو به بیمار در بازه زمانی رسیدن تیم پزشکی، برای به حداقل رسیدن خطر انجام شود.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا در پزشکی، قند خون، سکته قلبی، نظارت مداوم، ارسال پیام های هشدار دهنده
  • فاطمه سیدی، محمدعلی شهابی، رابری، سید حسن افتخار واقفی* صفحات 60-67
    مقدمه

    با تغییر نظام آموزشی از سه مقطعی به دو مقطعی در مدارس ایران، کودکان پنج ساله از مهد کودک ها وارد مدارس شدند. این مطالعه به منظور بررسی میزان تطابق مبلمان کلاس ها با ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان پیش دبستان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ، 366 دانش آموز دختر و پسر پیش دبستانی به روش نمونه گیری خوشه ای در کرمان انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. برخی از ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان مانند ارتفاع شانه، ارتفاع آرنج، ارتفاع رکبی، طول کفل- رکبی و پهنای باسن دانش آموزان اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 تجزیه و تحلیل شدند. شاخص های آماری از جمله میانگین، حداکثر، حداقل، SD و صدک های 5 ، 50 و 95 برای هر دو جنس محاسبه و با 5 بعد از صندلی های موجود مقایسه شدند سپس ابعاد صندلی های استاندارد با توجه به ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان تعیین شد.

    یافته ها

    مقایسه ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان پیش دبستانی دختر و پسر در شهر کرمان نشان داد که به غیر از ارتفاع پوپلیته (P≤0.05) هیچ یک از ابعاد آنتروپومتری اندازه گیری شده اختلاف معنی داری نداشت. بررسی تطابق ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان با صندلی های موجود نشان داد ارتفاع دسته صندلی، ارتفاع نشستنگاه ، ارتفاع پشتی صندلی، عمق صندلی و عرض صندلی به ترتیب با (0 ، 0.5 ، 10 ، 6.7 ، 0) درصد دختران و با (0.7 ، 28.7 ، 6 ، 2.5 ، 0) درصد پسران تناسب داشت. از فشارهای تن سنجی دانش آموزان دختر و پسر

    نتیجه گیری:

     با توجه به اضافه شدن یک پایه کلاسی جدید به دبستان، به نظر می رسد اقدام چندانی جهت تهیه مبلمان متناسب با این رده سنی صورت نگرفته است. ما در این مطالعه، یک صندلی متناسب با ابعاد بدنی دانش آموزان پیش دبستان ارایه کردیم. این ممکن است علاوه بر صرفه جویی در هزینه های تولید در صنعت، به افزایش همسان سازی بین ابعاد تن سنجی و ابعاد صندلی دانش آموزان نیز کمک کند.

    کلیدواژگان: تن سنجی، دبستان، مبلمان کلاس، دانش آموز پیش دبستانی
  • محمدرضا ربیعی مندجین*، شهریار جانبازی صفحات 68-82
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف طراحی یک مدل جامع برای ارزیابی برنامه اصلاح نظام سلامت انجام شد تا شاخص های این مدل منجر به اثربخشی طرح اصلاح سلامت شود. از این رو ، عوامل موثر این طرح ، از جمله سیاستگذاران و مدیران ، تامین کنندگان و مشتریان ، شناسایی و توضیح داده شدند.

    روش ها

    با توجه به هدف عملی و ماهیت تحقیق ، در سال 1397-1398 از روش تحقیق ترکیبی / مختلط استفاده شد. برای مرحله کیفی ، از روش دلفی در مصاحبه های اکتشافی و از روش های کمی برای جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه استفاده شد. در مرحله کمی ، 400 کارمند 10 بیمارستان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. و در بخش دوم ، 300 مشتری به طور تصادفی در دو بیمارستان با بالاترین و کمترین امتیاز ارزیابی در مرحله قبل انتخاب شدند. برای طبقه بندی و تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش تجزیه و تحلیل محتوا و روش دلفی و از SPSS Ver.22 ، AMOS Ver.24 و Expert Choicev24 برای توصیف داده ها و ابعاد و استخراج وزن شاخص ها استفاده شد. ابعاد مورد بررسی شامل زمینه های مالی ، اجتماعی ، رشد و یادگیری ، شهروندان و مشتری و حوزه های فرآیند داخلی است.

    یافته ها

    مولفه هایی با بالاترین و کمترین وزن و تاثیر در اثربخشی طرح در ابعاد زیر مشخص شدند: حوزه مالی ، حوزه مسئولیت اجتماعی ، زمینه رشد و یادگیری ، حوزه شهروندان و مشتری ، حوزه فرآیند داخلی ، شامل اوزان 266 ، 0.244 ، 0.202 ، 0.164 ، 0.124 به ترتیب.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج ، مولفه ها، شاخص ها ، ابعاد و سطوح مدل طراحی شده ، ارزیابی جامع برنامه اصلاح نظام سلامت در ایران (CEHSRP-IR) با میانگین نرمال توسط جامعه آماری تایید شد و این مدل می تواند در تمام سازمان های مجری این طرح استفاده شود.

    کلیدواژگان: اصلاح بهداشت و درمان، برنامه بهداشت، سیستم های یکپارچه مراقبت های بهداشتی، ارزیابی عملکرد
  • مسلم حیدری پور*، محمد مهدی بحری، ابراهیم شیخی صفحات 83-87
    مقدمه

    آسیب های ناشی از سوختگی از مهمترین دلایل معلولیت و مشکلات پزشکی در جهان است. مشکلات ضعف و ناتوانی ناشی از سوختگی بیشتر از درد سوختگی است.

    روش ها

    این یک مطالعه مقطعی - تحلیلی است که در آن پرونده 126 بیمار بستری در بیمارستان شهدای محراب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد طی شش ماه اول سال 1398 بررسی شده است.
    داده ها ومشخصات دموگرافیک بیماران در یک چک لیست  محقق ساخته جمع آوری شد و و با استفاده از آزمون مجذور کای ، مقایسه میانگین و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS V.24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (0/05> p) .

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که 73.8٪ (93 نفر) بیماران مرد و 2/26٪ (33 نفر) زن بودند. 5/67 درصد (85 نفر) با شعله های حرارتی (p> 0.019) و 5/13 درصد (17 نفر) با آب جوش سوخته اند (p>0.44).  77% (97 نفر) از حوادث در خانه، 22٪ (28 نفر) در محل کار و 1٪ در مکانهای دیگر (مزرعه ، ماشین و غیره) رخ داده است. 47٪ این بیماران با سوختگی 20٪ و 23٪ بیماران  سوختگی بین 40-21 درصد ،  18٪ بیماران بین 60-41 درصد سوختگی ،  8٪  بیماران بین 80-61 درصد و 4 % آنها بین 100-81 درصد سوختگی داشتند. این مطالعه نتایج نشان داد که علت اصلی سوختگی شعله آتش است (67/5٪).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشتر سوختگی ها در بین مردان است . متوسط ​​، 22 بیمار فوت کردند و میزان مرگ و میر 17/5٪ بود. عوامل موثر درکشندگی ، سن بیمار و سطح کل بدن (TBSA) هستند.بروز بالای سوختگی در سن زیر 40 سال باعث از بین رفتن نیروی فعال جامعه و در نهایت هزینه های زیاد و ناتوانی خواهد شد. درمان سوختگی نیاز به بستری طولانی در بیمارستان دارد که علاوه بر هزینه زیاد می تواند آسیب های روحی و روانی زیادی به بیمار وارد کند.

    کلیدواژگان: سوختگی، اپیدمیولوژی، شعله، سوختگی بیمار
  • مهدیه معتمدی*، رضا واعظی، سید مهدی الوانی، داوود دانش جعفری صفحات 88-99

    حوزه بهداشت و درمان در عصر حاضر در بردارنده مسایل دشواری است و هم بخش دولتی، هم بخش خصوصی به عدم توانمندی خود در رفع مسایل درحال ظهور مرتبط با بهداشت عمومی به شکل مجرد اشراف دارند. در همین راستا مشارکت های دولتی-خصوصی، به عنوان نوعی ساز وکار همکاری بین دولت و بخش غیر دولتی که منافع طرفین را در قراردادهایشان لحاظ می کنند، در مباحث مرتبط با سیاست گذاری در دستور کار قرار می گیرند. همچنین؛ از اواخر دسامبر  سال 2019 تا کنون دنیا با ویروس جدیدی به نام کرونا دست و پنجه نرم می کند که هزینه های زیادی تابه حال برای بخش بهداشت و درمان به بار آورده است. برای عبور از دوران کرونا مشارکت دولت و بخش خصوصی انتفاعی و غیر انتفاعی بسیار اهمیت دارد و قطعا دولت به تنهایی نمی تواند جوابگو اثرات منفی آن باشد.  با توجه به تجربه کامیابیها و ناکامیهای موجود، این سوال پیش می آید که چگونه این نوع مشارکتها به عنوان راهبردهای توسعه بخش سلامت و آن هم در کشورهای در حال توسعه اسلامی می توانند جذاب و کارآمد باشند. این مقاله ضمن مرور مبانی نظری موضوع و بررسی روند توسعه مشارکت های دولتی- خصوصی؛ استفاده از ظرفیت های بخش سوم را مورد تاکید قرار می دهد و با باز بینی وقف و امور خیریه در چهارچوب مشارکت های چند بخشی، به دنبال توسعه بهداشت و درمان در جامعه با همه پتانسیل های موجود است. در مدل ارایه شده؛ در سه فاز پذیرش، بکارگیری و ارزیابی عملکرد مشارکت ها، عناصر مربوط یعنی عوامل انگیزشی، عوامل موفقیت و دستاوردهای مشارکت و ابعاد و مولفه های متناظر شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: سیاست، مشارکت عمومی و خصوصی، مراقبت های بهداشتی، اهدا کنندگان، کشورهای درحال توسعه اسلامی، بیماری همه گیر ویروس کرونا
|
  • Reyhaneh Sefidkar, Sajjad Bahariniya, Farzan Madadizadeh* Pages 1-3

    Dear Editor in Chief.During the disease epidemic in Iran, the government first considered emergency measures for the center of the disease epidemic, the Qom province, and after that by observing new cases in Tehran, Gilan, and Mazandaran provinces, which are the adjacent provinces to Qom province, the emergency measures for these three provinces were considered as well (1).

    Keywords: Iranian government, Covid-19, main actions
  • Vivek Waghachavare*, Girish Dhumale, Jitesh Kadam Pages 4-11
    Introduction

    Gender stereotyping is the generalized and ambiguous impression of an individualchr('39')s roles in society based on onechr('39')s gender, remarkably difficult to abandon. These biases play an important role in vocational choices. The aim of the current research was to study attitudes towards women, gender stereotyping, and gender biases among adolescent boys and girls from a rural area.

    Methods

    It was a cross-sectional study conducted from Sept. 2016 to Aug. 2017 among rural school-going adolescents. A total of 826 samples were included in the study with convenience multi-stage sampling. Statistical analysis was done using descriptive statistics, chi-square test, and Mann-Whitney U test. The data entry and analysis were performed using MS Excel and SPSS-22 with 5 % significant level.

    Results

    The mean age of 826 participants was 13.99 years with 297 (36%) being males. A higher percentage of the participants had a positive attitude towards females (83.9%) as well as a positive attitude towards crime against women (79.1%). However, gender stereotyping (54.6%) and male bias (58.6%)were present in the majority among them. There was a significant  correlation between all the scales and gender (p<0.05); with better attitudes among females.

    Conclusion

    Although the overall attitude towards females was better in adolescents, gender bias remains an important problem.

    Keywords: Adolescents, Gender bias, Attitudes, Stereotyping, India
  • Zahra Farzaneh*, Zahra Asadollahi, Mohammad Asadpour, Zohre Rahaei, Farzaneh Sardari Pages 12-21
    Introduction

    Theory of planned behavior can provide a framework for intervention to understand how to prevent health problems. The aim of this study was to determine the effect of training intervention based on the theory of planned behavior in promoting oral health behavior of pregnant women who visit health care centers of Rafsanjan.

    Methods

    In this educational intervention trial, 100 pregnant women in Rafsanjan were selected by multi-stage sampling in 2016. Initially, four centers were randomly selected, followed by two centers selected as intervention groups and two centers as control groups. Data were collected using a three-part researcher-made questionnaire, that were completed by pregnant women in two periods, ie, before and three months after the intervention. Quantitative data were presented as mean ± SD and qualitative data as n (%). First, the homogeneity of the two groups was examined using an independent t-test and chi-square test. Data were analyzed with SPSS 18. The significance level of all tests was considered to be 0.05.

    Results

    Findings showed that there was no statistically significant difference between the demographics of the two groups (p> 0.05). After the implementation of the program, the mean score of intervention in all constructs of the theory of planned behavior model was significant between the control and intervention groups (p < 0.001). Following the educational program, the oral health behavior of pregnant women increased in the intervention group (3.72 ± 4.22) which was significantly higher than the control group (1.48 ± 2.58) (p < 0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that educational interventions can focus on the subjective norm which had fruitful results in the field of oral health. This theory can be used as an appropriate model for oral health promotion programs.

    Keywords: Early intervention, Educational, Oral health, Pregnant women
  • Diba Norouzi*, Shaghayegh Vahdat, Somayeh Hesam Pages 22-32
    Introduction

    Designing and constructing hospitals using green approach, renewable resources reduce energy consumption and carbon emissions, and improve environmental air quality. The purpose of the present study was to determine Green hospitalchr('39')s criteria in Fars province, Southwest of Iran, 2019.

    Methods

    In the Qualitative study, first, the criteria were identified systematically. Then, the criteria for establishing a green hospital were determined by content analysis and software methods. Then, for localization, using the Delphi method, the effective criteria for establishing a green hospital in Fars province were selected. Thirty experts in the field were selected using purposive sampling. Excel 2016 software was used for analysis.  This study was a  mixed-method study that was conducted from 2018 to the first half of the year 2019. At first, the criteria were identified by the systematic review method, and then the data extraction was analyzed using the content method. Finally, the criteria identified by the questionnaire were provided to 30 health experts. Experts were selected by purposeful sampling. In the present study, Excel 2016 software was used for analysis.

    Results

    Green Hospitalchr('39')s criteria were 72 criteria out of 21 common angles in the systematic review stage. In Fars province, 34 criteria in 13 dimensions of site stability, construction stage (architecture), environmental quality, management, resources, bio purchase, Experts selected energy efficiency, water, wastewater, waste and waste recycling, transportation, healthcare, and innovation. The most important aspects for Fars province are the management costs.

    Conclusion

    The approved criteria for Fars province, as well as other valid models in the field of the green hospital, management, water efficiency, and energy, were approved. In general, the reasons for choosing approved dimensions can be due to the various models emphasizing these dimensions and the relevance of dimensions to hospitalschr('39') challenges.

    Keywords: Criterion, Green hospital, Delphi method, Scoping review
  • Samaneh Abolli*, Javad Kazemi, Zahra Hajian Motlagh Pages 33-40
    Introduction

    Bread is an unavoidable food ingredient in Iranian meals. Given the relationship between salt and baking soda and several diseases, this study aimed to investigate the role of bread and its effect on increasing additives (salt and baking soda) and comparing them to standards.

    Methods

    In this cross-sectional study, all bakeries (95 bakeries) of Garmsar county were selected and sampled from consumed bread (Taftoon; 125, Barbari; 168, Lavash; 48 and, Sangak; 22 samples) and were sent to the Food and Drug Laboratory. The samples were tested according to the National Standards of Iran (No. 2628) method. Descriptive statistics and dispersion, Skewness and Kurtosis, and Spearman correlation were used to evaluate the results. The outcomes of the measures were analyzed using Excel and SPSS software   version 22).

    Results

    Comparison of the results of this study with Iranian standards showed that 16.3 and 66.7% of all bread samples, respectively, had the amount of salt and pH in the range of national standards. Barbari had the highest mean salt intake (1.47 ± 0.37), and Lavash had the highest mean pH (6.13 ± 0.36). Significant and reverse correlation was observed between salt intake and pH in Barbari (p = 0.041, r = -0.158) and lavash (p = 0.022, r = - 0.329) samples. The results also showed that the type of additive to increase yeast activity was different according to the type of bread. 

    Conclusions

    Bread can play a significant role in increasing the intake of salt and baking soda daily. As a result, bread is a potential source of these additives, and it is recommended that the amount of these substances be controlled to prevent a variety of diseases associated with salt and baking soda.

    Keywords: Bread, Salt, Baking Soda, Garmsar
  • Mohammad Azimi* Pages 41-51
    Introduction

    Health education is an inseparable part of a curriculum for all students. Health education should represent the essential knowledge, attitudes, and skills. So, the present research aimed at investigating health system assumptions in fourth-grade elementary textbooks.

    Method

    This research is applied and descriptive-analytical has been done manually by Shannonchr('39')s entropy content analysis, which suggests a quantitative approach to data processing. The research has investigated the respondentschr('39') viewpoints about the content of fourth-grade elementary textbooks and 12 major components (Physical health, Nutritional health, Environmental health, Natural environment health, Family health, Safety incidents, Physical activity, Mental health, Prevention of high-risk behaviors, Control, and prevention of diseases, Disability, Public health, and school health) and 58 minor components of health education and promotion.

    Results

    In this research, all fourth-grade elementary textbooks have been reviewed. According to Shannonchr('39')s entropy content analysis results, mental health has the highest frequency with 277 components, and disability has the least frequency with 12 components. Among the 1157 health components in fourth-grade elementary textbooks, there are 81 physical health components, 263 nutritional health components, 57 environmental health components, 33 natural environment health components, 227 family health components, 19 safety incident components, 73 physical activity components, 277 mental health components, 25 component of prevention of high-risk behaviors, 14 components of disease control and prevention, 12 disability components, and 58 components of public health and school health.

    Conclusion

    According to the content analysis, there is no normal distribution between the components of health education and health promotion among the components studied in the content of the fourth-grade books, so that little attention has been paid to health education components in fourth-grade elementary textbooks.

    Keywords: Health education, Fourth-grade elementary textbooks, Health system assumptions
  • Farnoosh Akhoondan, Hojatollah Hamidi*, Ali Broumandnia Pages 52-59
    Introduction

    The Iranian Ministry of Health has announced that when a heart attack occurs, 50% of patients die within the first hours after a heart attack. The purpose of this article is to provide a system for 24-hour patient monitoring, prevention of heart attack and reduction of mortality.

    Methods

    In this original research study, by reviewing the valid articles of 2020, two sensor samples with the least error, fast and user-friendly were selected, then presented by new system methods including two-phase: warning transmission and normal mode. Received information from both of the phases is stored in the patientchr('39')s digital file. Based on this information, personalized decisions can be made for each patient.

    Results

     According to the Iranian Ministry of Health and Medical Education, more than 40% of deaths in the country are related to the heart diseases, 19% of them are related to the heart attack, while 50% of deaths due to myocardial infraction happen in the first hours. Our proposed 24-hour monitoring system, using the most up-to-date and accurate measurement tools, reduces the risk by continuously measuring the patientchr('39')s vital signs.

    Conclusion

    In our proposed system, the time and numerical interval of each measurement by the sensors are determined by the respective doctor, then the information is stored in each personchr('39')s digital medical record. This system helps prescribe medication and make more accurate decisions based on the patientchr('39')s specific circumstances. It is recommended that the drug delivery phase be performed within the arrival time of the medical team to minimize the risk.

    Keywords: Internet of medical things, Blood sugar, Myocardial infarction, Continuous monitoring, Sending warning messages
  • Fatemeh Seyedi, MohammadAli Shahabi Rabori, Seyed Hassan Eftekhar Vaghefi* Pages 60-67
    Introduction

    With the alternation of the educational system from a three-stage into a two-stage system in Iranian schools since several years ago, five-year-old children entered from kindergartens to primary schools. This study was conducted to investigate the harmonization of classroom furniture with anthropometric dimensions in preschool students. 

    Methods

    In this study, 366 male and female preschool students were selected by cluster sampling method in Kerman, Iran. The  sample size was calculated by the Cochran formula  Some of the anthropometric dimensions such as shoulder, elbow, and popliteal height, popliteal buttock length, and buttock breath were measured. Data were analyzed using SPSS 21. Statistical indicators such as mean, maximum, minimum, standard division, and 5th, 50th, and 95th percentiles were calculated for both the sexes and were compared with five dimensions of the existing seats. Next, the dimensions of the standard seats were determined according to the anthropometric dimension’s students.

    Results

    Anthropometric dimensions comparision between girl and boy pre- school students in Kerman city showed just popliteal height had a siginificnt diference (p ≤0.05). Match of antropometric musurmants with seat dimentions indicated that there is no consistency between the seats and anthropometric dimensions in. Armrest height, seat height, backrest height, seat depth and seat breath were matched with (0, 0.5, 10, 6.7, 0) and (0.7, 28.7, 6, 2.5, 0) percent of anthropometric musurments of girl and boy students respectively

    Conclusions

    Due to adding a new grade to primary school, it seems that no work has been done for improving the furniture. Therefore, in this article, we presented the dimensions of an appropriate seat. This may help not only save production costs in the industry but also increase the matching between studentschr('39') anthropometric and seat dimensions.

    Keywords: Anthropometry, Primary school, Classroom furniture, Pre-school student
  • MohammadReza Rabee Mandejin*, Shahriar Janbazi Pages 68-82
    Background

    The present study aimed to design a comprehensive model to evaluate the health system reform plan so the indicators of this model can lead to the health reform planchr('39')s effectiveness. Hence, this planchr('39')s effective factors, including policymakers and managers, suppliers, and clients, were identified and explained.

    Methods

      According to the practical purpose and nature of the research, the combined/mixed research method was used, in 2018-2019. For the qualitative phase, the Delphi technique was used in exploratory interviews, and quantitative methods were used to collect data through a questionnaire. In the quantitative phase, 400 employees of 10 hospitals were selected by stratified random sampling; and in the second section, 300 clients were randomly selected in two hospitals with the highest and lowest evaluation scores in the previous phase. Content analysis method and Delphi technique were used for classification and analysis of qualitative data, and SPSS Ver.22, AMOS Ver.24, and Expert Choicev24 were used for data description and dimensions and indiceschr('39') weight extraction. Dimensions under consideration include the financial, social responsibility, growth and learning, citizens and client, and internal process fields.

    Results

    The components with the highest and lowest weight and impact on the effectiveness of the plan were identified in the following dimensions: financial field, Social responsibility field, growth and learning field, citizens and client field, internal process field, including weights 0.266, 0.244, 0.202, 0.164, 0.124, respectively.

    Conclusion

    Given the results, the components, indicators, dimensions, and levels of the model designed, the comprehensive evaluation of the Health System Reform Plan in Iran (CEHSRP-IR) with the normal mean was confirmed by the statistical population, and this model can be used in all organizations implementing this plan.

    Keywords: Health care reform, Health plan, Integrated healthcare systems, Performance evaluation
  • Moslem Heydaripur*, MohammadMehdi Bahri, Ebrahim Sheykhi Pages 83-87
    Introduction

    Burn injuries are among the most important causes of disability and medical problems in the world. Weakness and inability of the burn is greater than the pain of the burn.

    Methods

    This is a cross-sectional study-analysis in which the case of 126 patients admitted to the Shohada Mehrab Hospital, affiliated to the Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd during the first six months of 2019, has been reviewed.
    Data were collected in a checklist designed by the researcher, and demographic variables and using the chi-square test, mean comparison, and using descriptive and analytical statistics and linear regression in the SPSS V.24 software was analyzed (p>0.05).

    Results

    The findings of this study stated that  73.8% (93people) of patients were male and 26.2% (33 people) were female. 67.5% (85 people) were burned with thermal flames (p>0.019) and 13.5% (17 people) with boiling water (p>0.44). 77% (97 people) of home accidents, 22% (28 people) occurred at work, and 1% at other places (farm, car, etc.). 57% of these patients were 20% and 31% between 21-40 percent burns, burns, 22% between 41-60 percent burns and burns 11% between 61-80 percent and 5 percent are between 81-100 percent burned. This study results showed that the main cause of burns is fire (67.5%).

    Conclusion

    The results of this study showed that most burns are among men, and about 70% of deaths are among men. The average length of hospital stay was 12 days, 22 patients died, and the fatality rate was 17.5%. This study showed that 67.5 % of burns were of the thermal type and hot water and hot liquids were the next cause of burns (13.5 %). Effective factors are fatality, patient age, and total body surface area (TBSA). 77% of burns occurred at home, 22% at work, and 1% at other places (farm, car, etc.). High incidence of burns and the loss of active community force will result in cost and disability. Treatment of burns requires a long hospital stay, which in addition to the high cost, can cause mental and psychological injuries to the patient.

    Keywords: Burn, Epidemiology, Flame, Patient burn, Yazd
  • Mahdieh Motamedi*, Reza Vaezi, Seyed Mehdi Alvani, Davood Daneshjafari Pages 88-99

    Nowadays, the field of healthcare is facing difficult issues in a way that both public and private sectors are fully aware of their inability to address emerging public health-related issues without the help of the other sector. Accordingly, public-private partnerships are put on the agenda in policy-related issues as a mechanism of cooperation between the public and private sectors to take into account the interests of both parties in the related contracts .From the late of 2019, the world is struggling with a new virus called the coronavirus, which has already cost a lot to the health sector. The partnership between the government and the private sector is very important to get through the corona period since the government alone cannot be responsible for the negative effects of the virus in the field of health. Considering the successes and failures of countries in the implementation of partnership models, a question arises as to how such partnerships for health development strategies can be attractive and effective in developing Islamic countries. In addition to the review of theoretical foundations of the subject and examining the development process of public-private partnerships, the study emphasizes the use of the third sector capacities. It further reviews the endowments and charitable affairs in the framework of multi-sectoral partnerships to develop health in the community with all available potentiality. The theoretical framework of the research includes the four steps of policy-making in the country, creating common perspectives among stakeholders, ensuring key success factors in the project, and reviewing the achievements of participation are considered. These policies are described after classifying and reconstructing the components in the research literature

    Keywords: policy, public-private partnerships, Health Care, donors, Islamic developing countries, Coronavirus pandemic