فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1399)

نشریه حسابداری دولتی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امین بلوری، محمد مرادی*، حمیدرضا یزدانی صفحات 9-30

    موضوع و هدف مقاله:

     پژوهش حاضر درصدد طراحی مدل فرار مالیاتی بر پایه مالیات بر درآمد (رویکرد نظریه داده بنیاد) بوده و هدف پژوهش حاضر مدل‌سازی پدیده فرار مالیاتی بر پایه مالیات بر درآمد است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش مورد استفاده، نظریه داده بنیاد و از طریق مصاحبه عمیق با خبرگان این موضوع است. این تحقیق با انجام 12 مصاحبه به روش گلوله برفی به اشباع رسید.

    یافته‌های پژوهش: 

    عوامل اصلی پدیده فرار مالیات بر درآمد عبارتند از: عدم گسترش فرهنگ مالیاتی در جامعه، عدم شفافیت اطلاعات مالی، عدم کارایی نظام مالیاتی، پیچیدگی قوانین و... . با توجه به مصاحبه ها، با شروع پدیده فرار مالیاتی به دلایل فوق، مهم ترین بسترهای لازم عبارتند از: نبود فضای مناسب کسب و کار، عدم وجود سیستم نظارتی و اجرایی قوی بر شرکت ها، عدم وجود سیستم مدیریتی قوی و نبود اعتماد عمومی در جامعه. همچنین بر اساس نظر خبرگان مهمترین راهبردهای جلوگیری از فرار مالیاتی عبارتند از: ایجاد بانک اطلاعاتی جامع برای شرکت  ها، فرهنگ سازی مالیاتی، اصلاح قوانین مالیاتی و کاهش گستردگی معافیت‌های مالیاتی و... . همچنین مهمترین پیامدهای فرار مالیاتی نیز عبارتند از: توزیع ناعادلانه درآمد و ثروت در جامعه، کاهش سطح شفافیت اقتصادی و کاهش درآمدهای دولت و سطح رفاه عمومی در جامعه.

    نتیجه‌‌گیری بااصالت و افزوده آن به دانش:

     به منظور طراحی مدل فرار مالیاتی بر پایه مالیات بر درآمد، مدلی مفهومی تدوین و طراحی گردید، همچنین در ایران اولین پژوهشی است که مدلی را برای فرار مالیاتی بر پایه مالیات بر درآمد ارایه می‌کند.

    کلیدواژگان: مدل سازی، مالیات، فرار مالیاتی، مالیات بر درآمد، نظریه داده بنیاد
  • محمد توکلی، شکرالله خواجوی*، هاشم ولی پور صفحات 29-46

    موضوع و هدف مقاله: 

    در این پژوهش به بررسی شکاف پاسخگویی بیرونی سازمان امور مالیاتی از دیدگاه جامعه علمی، مودیان بزرگ مالیاتی و دولت با استفاده از مدل سروکوال پرداخته شد.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش اعضای هییت علمی، مدیران مالی و کارشناسان دولتی است که با استفاده از روش نمونه‌گیری 156 نفر از سه گروه ذینفعان به‌عنوان نمونه انتخاب گردید. از آزمون میانگین دو جامعه وابسته (آزمون تی زوجی)، تحلیل واریانس یک‌طرفه برای آزمون فرضیه‌ها استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش:

     یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که از نظر گروه‌های اعضای هییت علمی و مدیران مالی نسبت به گروه کارشناسان، شکاف عمیق‌تری در پاسخگویی بیرونی و اخلاقی سازمان امور مالیاتی وجود دارد و همچنین در مورد میزان شکاف پاسخگویی مالی، عملکردی، دموکراتیک و سیاسی، از نظر اعضای هییت علمی، نسبت به دو گروه دیگر، شکاف عمیق‌تری وجود دارد.

    نتیجه‌‌گیری اصالت و افزوده آن به دانش

    در نتیجه سازمان امور مالیاتی باید از یک‌سو شکاف پاسخگویی بیرونی به جامعه علمی و مودیان بزرگ مالیاتی را پر کند و موجب ارتقای وضعیت پاسخگویی سازمان شود.

    کلیدواژگان: پاسخگویی بیرونی، مدل سروکوال، سازمان امور مالیاتی، جامعه علمی
  • رحمان عالی، محمدرضا مهربان پور*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی، محمود قیوم زاده صفحات 47-60

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ارزیابی ابعاد اخلاق بر فرایند گزارش دهی فساد مالی حسابداران و حسابرسان بخش دولتی براساس رویکرد ترکیبی است.

    روش پژوهش: 

    در بخش کیفی از روش پدیدارشناسی بر مبنای الگوی کلایزی و در بخش کمی از روش همبستگی مبتنی بر تحلیل عامل تایید‌ی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. جامعه آماری این مقاله در بخش کیفی 19 نفر بر اساس نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی 380 نفر با روش نمونه گیری غیرهدفمند انتخاب شدند. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه عمیق ساختارنیافته و در بخش کمی پرسشنامه استخراجی از مولفه های کیفی بود.

    یافته‌های پژوهش:

     تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، عوامل فردی، رفتاری و ساختاری که از ابعاد اخلاق بوده را شناسایی نمود و نتایج حاصل از بخش کمی در قالب مدل معادلات ساختاری نشان داد که اثرات عوامل فردی، رفتاری و ساختاری بر فرایند گزارش دهی فساد مالی معنادار بوده اند.

    نتیجه‌‌گیری اصالت و افزوده آن به دانش: 

    در نظر گرفتن مسایل اخلاقی به عنوان یک عامل مهم و تاثیرگذار در تمایل مردم به گزارش‌دهی فساد مالی می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، فساد، گزارش دهی فساد مالی
  • عباس رضایی، عطاالله محمدی ملقرنی* صفحات 61-78

    موضوع و هدف مقاله:

     شناسایی و اولویت‌بندی عوامل داخلی و خارجی موثر بر کیفیت حسابرسی دیوان محاسبات بر اساس ترکیب تکنیک‌های دیمتل، فرآیند تحلیل شبکه و سوات می‌باشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش براساس هدف کاربردی و براساس ماهیت توصیفی می‌باشد. جامعه مورد بررسی را خبرگان دیوان و نمونه را تعداد 16 نفر در طی سال های 96 الی 97 و روش نمونه‌گیری هدفمند می‌باشد. برای جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه و پرسشنامه و از تکنیک دیمتل و فرآیند تحلیل شبکه برای وزن‌دهی و اولویت‌بندی شاخص‌‌های عوامل سوات استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش: 

    براساس خروجی نرم افزار سوپر دسیژن معیار نقاط ضعف از بیشترین اولویت از میان معیارهای اصلی و شاخص تغییرات سریع، عدم شفافیت و عدم اصلاح قوانین و مقررات کشور از بیشترین اولویت در میان تمامی زیر معیارهای موجود برخوردار است.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     مهمترین عوامل موثر بر کیفیت حسابرسی دیوان محاسبات کشور توجه به نقاط ضعف و اصلاح و شفاف‌سازی و منطقی کردن قوانین و رویه‌های نظارتی همراه با به‌کارگیری فناوری‌های نوین و نیروی انسانی کارآمد و برقراری نظام پرداخت و قدردانی مناسب می‌باشد

    کلیدواژگان: حسابرسی دیوان محاسبات، مدل سوات (SWOT)، تکینک فرایند تحلیل شبکه ای و دیمتل (DANP)، تکنیک دلفی (DELPHI)
  • جعفر زرین، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، افشین باغ فلکی صفحات 79-96

    موضوع و هدف مقاله: 

    پیشرفت فن آوری شتاب فزاینده ای به اقتصاد بخشیده و رقابت روزافزون شرکت ها، سودآوری را محدود و احتمال ورشکستگی را افزایش داده است .هدف این پژوهش تدوین الگویی پیش بینی ورشکستگی شرکت های دولتی است که در آنعلاوه بر عوامل مالی، از عوامل کلان اقتصادی ، مدیریتی، و سیاسی استفاده شود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نوع کاربردی است. نمونه آماری پژوهش شامل 75 شرکت ورشکسته وغیرورشکسته دولتی در بازه زمانی 1388-1397 می باشد. با تحلیل عاملی اکتشافی44 متغیر که بیشترین تاثیر بر ورشکستگی داشتند، انتخاب و با تحلیل عاملی تاییدی، یک پرسش نامه به خبرگان ارسال شد.

    یافته های پژوهش:

     با بررسی پرسش نامه ها و تحلیل رگرسیونی متغیرها بهترین خروجی با 8 متغیر به عنوان مدل پژوهش انتخاب شد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    مدل پژوهش که متکی به متغیرهای مالی، اقتصادی، مدیریتی و سیاسی می باشد با 92/4 درصد شرکت های دولتی ورشکسته و 86 درصد شرکت های دولتی غیر ورشکسته را شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: پیش بینی ورشکستگی، متغیرهای کلان اقتصادی، عوامل مدیریتی، شرکت های دولتی
  • سید حسام وقفی*، صدیقه کامران راد، نظری، طاهره، الهه حلاج نیا صفحات 97-112

    موضوع و هدف مقاله:

     موضوع این پژوهش، شناخت ویژگی های محتوایی مقالات منتشر شده در دوفصلنامه علمی حسابداری دولتی، وابسته به دانشگاه پیام نور از ابتدای انتشار تا پایان سال 1398 است. هدف این پژوهش شامل بررسی تعداد مقالات، جنسیت، مرتبه علمی، مدرک تحصیلی، مشارکت انفرادی و گروهی، پرتولیدترین، گرایش های موضوعی مقالات، نوع روش تحقیق و درصد استفاده از منابع فارسی و انگلیسی است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق، تحلیل محتوا کمی بوده و داده ها با استفاده از پرسشنامه معکوس و به روش تمام شماری استخراج و به واسطه آمار توصیفی، به تحلیل جامعه آماری 83 مقاله چاپ شده در 11 شماره دوفصلنامه علمی حسابداری دولتی از ابتدای انتشار تا پایان سال 1398 پرداخته است.

    یافته های پژوهش: 

    درصد تولید مقالات در پاییز و زمستان بیشتر از بهار و تابستان می باشد. مشارکت مردان به شکل چشمگیری بیشتر از زنان است. استادیاران بیشترین مشارکت در تولید مقالات را دارند. محققان با مدرک تحصیلی دکتری بیشترین مشارکت را داشته اند. در تولید مقالات تمایل به مشارکت گروهی بیشتر می باشد. دانشگاه آزاد و پیام نور بیشترین مشارکت در تولید مقالات را دارند. 3 نفر از نویسندگان با تعداد 4 مقاله جزو پرتولیدکنندگان مقالات می باشند. بالاترین درصد مقوله موضوعی، حسابداری تعهدی می باشد. نویسندگان از روش کیفی و منابع انگلیسی بیشتر استفاده کرده اند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     روند تولید و انتشار مقالات حفظ شده است و تعداد محققان با مدرک تحصیلی دکتری افزایش و جستجوی افراد در منابع فارسی و انگلیسی بهبود داشته که می تواند باعث ارتقای کیفیت مقالات شود.

    کلیدواژگان: حسابداری دولتی، تحلیل محتوا، دانش افزایی
  • غریبه اسماعیلی کیا*، یونس اسمعیلی، محمد اوشنی صفحات 117-138

    موضوع و هدف مقاله: 

    با آغاز مدیریت عمومی نوین تحولی اساسی در روش های تامین مالی دانشگاه های کشورهای سراسر دنیا ایجاد شد، این تحولات در شرایط اقتصادی و اجتماعی مختلف، متفاوت است. در کشور ما اقتصاد مقاومتی، الگوی اقتصادی اثرگذاری است که در شرایط تحریم کنونی پیشرفت کشور را تضمین می کند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، بررسی روش های تامین مالی دانشگاه های دولتی با رویکرد اقتصاد مقاومتی است.

    روش پژوهش:

     با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و از طریق توزیع پرسشنامه محقق ساخته در سال 1397، دیدگاه کارکنان مالی دانشگاه های دولتی غرب کشور گردآوری شد. سپس با بکارگیری روش ANP، سه روش اصلی تامین مالی و زیرمعیارهای هر یک از آنها از نظر هماهنگی با رویکرد اقتصاد مقاومتی بررسی گردید.

    یافته های پژوهش: 

    استفاده از منابع داخلی، اولویت نخست دانشگاه ها جهت تامین مالی با رویکرد اقتصاد مقاومتی است و زیرمعیارهای، اجاره تجهیزات آزمایشگاهی، جذب دانشجویان خارجی و استفاده از اوراق وقف به ترتیب در هر سه روش، حایز بالاترین اهمیت شدند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     نتایج این پژوهش می تواند در دانشگاه های دولتی جهت برنامه ریزی برای استفاده بهینه از منابع داخلی و شناسایی توانایی بالقوه برای ارایه خدمات بیشتر سودمند باشد، همچنین لزوم توجه دانشگاه ها به ظرفیت بازار سرمایه و بدهی، جهت تامین مالی نوآورانه با رویکرد اقتصاد مقاومتی را برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: روش های تامین مالی، اقتصاد مقاومتی، فرآیند تحلیل شبکه ای، دانشگاه های دولتی
  • علیرضا کیان*، محسن فقیه، مژگان امیری صفحات 139-150

    موضوع و هدف مقاله: 

    یکی از عوامل مهم برای دستیابی به اطلاعات قابل فهم این است که شخص هنگام مطالعه بتواند آن را به درستی بخواند و اطلاعات آن را به راحتی پردازش کند. این قابلیت در مبانی نظری دهه اخیر، با عنوان خوانایی یاد می شود. خوانایی گزارش های مالی یکی از عوامل مهم اثرگذار بر تصمیمات سرمایه گذاران است. از سوی دیگر، محافظه کاری در گزارش های مالی، در انتخاب و کاربرد اصول و رویه های حسابداری نقشی تاریخی داشته و ممکن است قابلیت فهم و خوانایی گزارش های مالی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین محافظه کاری شرطی و غیرشرطی را با خوانایی گزارش های مالی در شرکت های دولتی مورد مطالعه قرار دهد.

    روش پژوهش: 

    اطلاعات 59 شرکت دولتی طی سال های 1391 تا 1397 به روش تحلیل داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که محافظه کاری شرطی و غیرشرطی ارتباط منفی و معناداری با خوانایی گزارش های مالی دارند که تاثیر محافظه کاری شرطی بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری، اصالت و ارزش افزوده دانش:

     نتایج این پژوهش ضرورت توجه به مفهوم محافظه کاری و قابلیت فهم گزارش های مالی در بخش عمومی را مضاعف می سازد.

    کلیدواژگان: خوانایی، محافظه کاری شرطی، محافظه کاری غیرشرطی، گزارشگری مالی، شرکت های دولتی
  • مریم امیدوار، حمیدرضا وکیلی فرد*، بیژن عابدینی صفحات 151-176

    موضوع و هدف مقاله:

    کیفیت حسابرسی در بخش عمومی، ابزاری است که حسابرسان جهت اعتبار دهی و برنامه ریزان اقتصادی و سایر استفاده کنندگان جهت اطمینان بیشتر به گزارش ها به آن نیاز دارند. . هدف پژوهش حاضر، شناسایی شاخص های کیفیت حسابرسی در بخش عمومی و طراحی مدل تفسیرگرایانه/ساختارمندانه در این زمینه می باشد.

    روش پژوهش: 

    در بخش کیفی پژوهش به منظور انجام تحلیل های فراترکیب و دلفی ، از 16 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی بر مبنای نمونه گیری هدفمند ، استفاده گردید. در بخش کمی پژوهش با رویکرد مدل سازی تفسیری ساختاری فراگیر از 28 نفر از مدیران، معاونین، سر حسابرسان و حسابرسان ارشد دیوان محاسبات استفاده شد.

    یافته های پژوهش:

    نتایج پژوهش نشان داد، گزاره توسعه ی ظرفیت های حقوقی لازم برای اجرای حسابرسی عملکرد ، اثرگذارترین گزاره ارتقای کیفیت حسابرسی بخش عمومی و گزاره ارتقاء نرم افزار سنا و استفاده از سامانه های یکپارچه اطلاعاتی تلفیق و پردازش ،کم اثرترین گزاره کیفیت حسابرسی بخش عمومی انتخاب شدند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    آنچه در این تحقیق به طور خاص به دست آمد این است که در قالب سه مولفه اساسی به طراحی مدل اثربخش ترین علل کیفیت حسابرسی در حوزه بخش عمومی پرداخته است که این عوامل در سایر حوزه ها و تحقیقات قبلی موردتوجه قرار نگرفته اند.

    کلیدواژگان: تحلیل مدل جامع تفسیرگرایانه و ساختارمندانه، کیفیت حسابرسی بخش عمومی، واکاوی محتوایی
  • رضا حسینی، ناصر ایزدی نیا*، سعید علی احمدی صفحات 177-194

    موضوع و هدف مقاله:

     هدف این پژوهش گونه شناسی اختلال ادراکی سایکودینامیک در خدمات کیفی حسابرسان دیوان محاسبات براساس تحلیل کیو می باشد.

    روش پژوهش:

     مبنای روش شناسی این پژوهش ترکیبی است، چرا که به واسطه تحلیل کیفی ابتدا گزاره های پژوهش یا عبارت های گفتمان از متون پژوهش های مشابه مورد غربالگری نظری قرار گرفت و سپس در بخش تحلیل کمی از طریق پرسشنامه های امتیازی 5+ تا 5- در قالب تحلیل کیو واریماکس، گونه های مختلف ایجادکننده اختلال ادراکی سایکودینامیک در خدمات کیفی حسابرسان مورد بررسی قرار گرفت. بر این مبنا باید گفت پژوهش از منظر نتیجه در دسته پژوهش های توسعه ای و از منظر هدف در دسته پژوهش های توصیفی-کاربردی قرار می گیرد. در این پژوهش تعداد 20 نفر از حسابرسان دیوان محاسبات که چه به لحاظ تجربی و چه به لحاظ سطح دانش فنی از رویکردهای تخصصی در مورد حسابرسی برخوردار بودند، مشارکت داشتند.

    یافته های پژوهش: 

    در این پژوهش تعداد 22 گزاره مرتبط با نواقص ایجادکننده اختلال ادراکی سایکودینامیک از طریق غربالگری نظری شناسایی شدند و بر مبنای فرآیند تحلیل کیو در چهارگونه اختلال ادراکی سایکودینامیک دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     این نتایج نشان می دهد وجود علل درونی و بیرونی می تواند باعث گردد فرد دچار اختلال ادراکی سایکودینامیک گردد و در اثر این شرایط کارکردهای کیفی خدمات خود را از دست دهد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، اختلال ادراکی سایکودینامیک، حسابرسان دیوان محاسبات
  • زهره عارف منش*، مهرداد پناهی درچه، ایمان بنی اسدی صفحات 195-208

    موضوع و هدف مقاله:

     هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط برنامه ریزی بودجه و تخصیص منابع با در نظر گرفتن نقش میانجی مدیریت عملکرد در شهرداری اصفهان می باشد.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران و کارشناسان در شهرداری اصفهان می باشد، که در حدود 110 نفر می باشند. روش استفاده شده، روش توصیفی-پیمایشی از نوع کاربردی و همبستگی است. به منظور گردآوری داده ها، از پرسشنامه استفاده گردید. همچنین آزمون فرضیه ها با استفاده از نرم افزار ساختار معادلاتی (PLS) و  Smart-PLs2 انجام شده است.

    یافته های پژوهش: 

    بین برنامه ریزی بودجه و تخصیص منابع ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین برنامه ریزی بودجه و مدیریت عملکرد ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. از سوی دیگر، بین مدیریت عملکرد و تخصیص منابع ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین مدیریت عملکرد نقش میانجی در رابطه بین برنامه ریزی بودجه و تخصیص منابع دارد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش: 

    با توجه به بررسی های نگارندگان، تاکنون پژوهشی در ارتباط با برنامه ریزی بودجه و تخصیص منابع و نقش میانجی مدیریت عملکرد در ایران انجام نشده است. لذا این پژوهش به پر کردن خلا تحقیقاتی در این حوزه کمک خواهد کرد

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، بودجه بندی، تخصیص منابع
  • رضا ستوده*، مهدی فغانی، احمد پیفه صفحات 209-226

    موضوع و هدف مقاله: 

    هدف از این پژوهش، ارزیابی توانایی فرآیندهای داخلی دیوان محاسبات کشور جهت انجام مسئولیت پاسخ گویی به استفاده کنندگان می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن حسابرسان، مدیران، ذی حسابان و اعضای هیات علمی دانشگاه های سراسری که در بخش عمومی فعالیت می نمایند، تشکیل می دهد. نمونه پژوهش با استفاده از جدول مورگان انتخاب گردیده و دوره زمانی پژوهش سال 1397 می باشد. در این پژوهش ابتدا پرسش نامه که حاوی سوالاتی در زمینهی ارزیابی فرآیندهای داخلی دیوان محاسبات کشور تهیه و در اختیار 384 نفر از نمونه انتخابی پژوهش قرار گرفت. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ، نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، برای پاسخ به سوال های پژوهش آزمون t و رتبه بندی مولفه ها از آزمون فریدمن استفاده شده است.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد که شاخص ها و مولفه های فرآیندهای داخلی دیوان محاسبات کشور جهت پاسخ گویی به استفاده کنندگان مطلوب ارزیابی می گردد، ولی انجام روش های نوین جهت جلوگیری از تخلف های مالی مانند نظارت و حسابرسی عملیاتی توسط دیوان محاسبات کشور مطلوب ارزیابی نمی گردد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش:

     در این پژوهش، فرآیندهای داخلی دیوان محاسبات کشور جهت انجام مسئولیت پاسخ گویی مورد ارزیابی قرار گرفت و پیشنهادهایی برای رفع موانع فرآیندهای داخلی ارایه گردید، با توجه به الزام انجام حسابداری تعهدی توسط سازمان های دولتی و انجام حسابرسی عملیاتی، دیوان محاسبات کشور باید فرآیندهای داخلی، مدیران و کارکنان را با تغییرات حسابداری تعهدی هماهنگ ساخته و فرآیندهای یادگیری و رشد را موردتوجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: پاسخ گویی، دیوان محاسبات، استفاده کنندگان، فرایندهای داخلی
|
  • Amin Bolori, Mohammad Moradi *, Hamidreza Yazdani Pages 9-30

    Subject and Purpose of the Article:

     The aim of this study was to design a tax evasion model based on income tax (grounded theory approach) and the aim of this study was to model the phenomenon of tax evasion based on income tax.

    Research Method

    The research method used is grounded theory and through in-depth interviews with experts in this field. This study was saturated with 12 snowball interviews.

    Research Findings

    Based on the results obtained from interviews, the main causes of income tax evasion are: lack of tax culture in  society, lack of transparency of financial information, inefficiency of the tax system, complexity of laws and... According to the interviews, with the onset of tax evasion for the above reasons, the most important necessary  contexts are: lack of proper business environment, lack of strong regulatory and executive system on companies, lack of strong management system and lack of public trust in society. Also, according to experts, the most important strategies to prevent tax evasion are: creating a comprehensive database for companies, creating a tax culture, reforming tax laws and reducing the scope of tax exemptions. Also, the most important consequences of tax evasion are: unfair distribution of income and wealth in society, reduced level of economic transparency and reduced government revenues and the level of public welfare.

    Conclusion Originality and its Contribution to the Knowledge:

     In order to design a tax evasion model based on income tax, a conceptual model was developed and designed, and also in Iran, it is the first research that presents a model for income tax evasion based on income tax.

    Keywords: Grounded Theory, Income Tax, modeling, Taxation, Tax Evasion
  • Mohammad Tavakoli, Shokrollah Khajavi *, Hashem Vali Pour Pages 29-46

    Subject and Purpose of the Article: 

    This research studied external accountability gap of tax affairs organization from the viewpoint of academic    society, great taxpayers and the government through applying Servqula model.

    Research Method

    Statistical society includes faculty members, CFOs and governmental experts which 156 samples of these three stakeholders were selected by sampling method and questionnaire distributed among them. Dependent t-test for paired samples and one way-analysis of variance test were utilized to test the hypotheses.

    Research Findings

    Results show that there is a deeper gap in external and ethical accountability of National Tax organization from faculty   members and CFOs' viewpoints. Besides, there is a deeper gap in financial, performance, democratic and political accountability from faculty members viewpoints in compare with two other strata.

    Conclusion Originality and its Contribution to the Knowledge

    Thus, tax affairs organization must fill the external gap toward academic society and major taxpayers and on the other hand does its best to improve accountability condition of the Organization.

    Keywords: External Accountability, Academic Society, Tax Affairs Organization, Servqual Model
  • Rahman Aali, Mohammadreza Mehrabanpour *, Hosain Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani, Mahmood Qayyumzadeh Pages 47-60

    Subject and Purpose  of the Article: 

    The purpose of this study is to Representing an Appraisal Pattern for the dimensions of ethics on the process of financial corruption reporting of Public Sector Accountants and Auditors based on a combined approach.

    Research Method

    In the qualitative part, the phenomenological method based on the Colizzi model was used and in the quantitative part, the correlation method based on confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used. The statistical population of this article was 19   people in the qualitative part based on purposive sampling and 380 people in the quantitative part by non-purposive sampling method. The research tool in the qualitative part was an in-depth unstructured interview and in the quantitative part, the questionnaire was extracted from qualitative components.

    Research Findings

    Data analysis in the qualitative section identified individual, behavioral and structural factors that were ethical and the results of the quantitative section in the form of structural   equation model showed that the effects of individual, behavioral and structural factors on the process of financial corruption reporting were significant.

    Conclusion Originality and its Contribution to the Knowledge:

     Considering ethical issues as an important and influential factor in people's willingness to financial corruption reporting.

    Keywords: Ethics, corruption, Financial corruption reporting
  • Abbas Rezai, Ata Mohamadi Molqarani * Pages 61-78

    Subject and Purpose of the Article: 

    The purpose of this study is to identify and prioritize internal and external factors affecting the audit Quality of the Court of Audit based on a combination of SWOT-ANP-DEMATEL techniques.

    Research Method

    The method of this research is based on the applied purpose and the nature of a descriptive research. The study population consisted of 16 experts of the Court of Accounts and sample during the years 2017 to 2018 and the  sampling method is purposeful. A interview and questionnaire was used to collect research data and DEMATEL and ANP techniques were used to weight and prioritize SWOT indicators.

    Research Findings

    The results show that according to the output of Super Decision software, the criterion of weakness has the highest priority among the main criteria and the index of rapid change, lack of transparency and non-reform of laws and regulations of the country has the highest priority among all existing sub-criteria.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     Conclusion that the most important factors affecting the audit Quality of the Court of Audit are paying attention to weaknesses, reforming, clarifying and rationalizing supervisory laws and procedures along with the use of new technologies and efficient manpower and establishing an appropriate payment and  appreciation system.

    Keywords: auditing the Supreme Audit Court, swot Analysis, Analytical Network Process, dematel Technique (DANP), Delphi technique
  • Jafar Zarin, Babak Jamshidinavid *, Mehrdad Ghanbari, Afshin Baghfalaki Pages 79-96
    Subject and Objective

    The advancement of technology has accelerated the economy, and increasing competition from companies has limited profitability and increased the likelihood of bankruptcy. The purpose of this study is to develop a model for predicting bankruptcy of state-owned companies in which non-factors Use macroeconomic, managerial, and political finance.

    Research Method

    This research is of applied type. The statistical sample of the study includes 75 bankrupt and non-bankrupt government companies in the period 2019-2010.By exploratory factor analysis, 44 variables that had impact on bankruptcy were selected and by confirmatory factor analysis, a questionnaire was sent to the experts.

    Research Findings

    By reviewing the questionnaires and regression analysis of the variables, the best output with 8 variables was selected as the research model.

     Conclusion, originality and its Contribution to the knowledge:

     The research model, which relies on financial, economic, managerial and political variables, identified 92.4% of bankrupt state-owned companies and 86% of non-bankrupt state-owned companies.

    Keywords: Bankruptcy forecasting, Macroeconomic variables, Management factors, state-owned companies
  • Seyed Hesam Vaghfi *, Sedighe Kamranrad, Tahreh Nazari, Elahe Halaj Pages 97-112
    Subject and Purpose of the Article

    The subject of this study is to recognizing the content features of articles published in the bi-monthly journal of public accounting affiliated to Payame Noor University from the beginning to the end of 1398. The purpose of this research includes the number of articles,  gender, academic rank, degree, individual and group participation, the most productive authors, thematic trends of articles, type of research method and    percentage of use of Persian and English sources.

    Research Method

    The research method is content analysis and data were extracted using inverse   questionnaire and counting method and has analyzed the statistical population 83 articles published in 11 issues of the bi-monthly scientific journal of public accounting from the beginning to the end of 1398 by descriptive statistics.

    Research Findings

    The percentage of articles  produced in autumn and winter is more than spring and summer. Men participate significantly more than women. Assistant professors have the most          participation in the production of articles. Researchers with PhD degree have had the most participation. There is a greater tendency for group participation in the production of articles. 3 authors with 4 articles are the most productive authors. The highest percentage of thematic categories is accrual accounting. The authors used the qualitative method and english sources more.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    The process of producing and  publishing articles has maintained and the number of researchers with PhD degrees has increased and search in Persian and English sources has improved which can improve the quality of articles.

    Keywords: Governmental accounting, content analysis, Knowledge Enrichment
  • Ghareibeh Esmailikia *, Yunes Esmaili, Mohammad Oshani Pages 117-138

    Subject and Purpose of the Article: 

    With the onset of new public management, there is a major reform in the methods of universities financing across the countries of the world, These reforms vary between different economic and social conditions. In our country, a Resistance economy is an effective economic model that guarantees the country's progress under current sanctions. Accordingly, the purpose of the present study is to Investigating the methods of public universities financing with a resistance economy approach.

    Research Method

    Through the distribution of a researcher-made questionnaire in 2018, the viewpoints of public universities financial staff in the west of the country were collected. Then by using the ANP method, three main financing methods and their sub-criteria of each of them were examined in terms of coordination with the resistance economy approach.

    Research Findings

    The use of internal resources was the first priority of universities in financing with Resistance Economics approach, and sub-criteria, renting laboratory equipment, attracting international students and using sukuk-waqf were the most  important in all three methods, respectively.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     The results of this study can be useful for public universities to planning for the optimal use of internal resources and Identify the potential ability to provide more services. It also highlights the Necessity of universities paying attention to capital and debt market capacity for innovative financing with a Resistance Economy approach.

    Keywords: Financing methods, Resistance Economics, Analytical Network Process, Public universities
  • Alireza Kian *, Mohsen Faghih, Mozhgan Amiri Pages 139-150

    Subject and Purpose of the Article:

     One of the most important factors in achieving comprehensible information is that one can read it correctly and process it easily while reading. This capability is referred to as readability in the theoretical foundations of the last decade. The readability of financial reports is one of the important factors influencing investors' decisions. On the other hand, conservatism in financial reporting has a historical role in the selection and application of accounting principles and practices and may affect the readability of financial reports. Therefore, this study seeks to study the relationship between conditional and unconditional working environment with financial reporting readability.

    Research Method

    The data of 59 companies during the years 2012 to 2019 were tested by combined data analysis method.

    Research Findings

    The results of the hypothesis testing showed that conditional and unconditional conservatism have a negative and significant  relationship with financial reporting readiness which effect of conditional conservatism has been greater. Conclusion, 

    Originality and its Contribution to the Knowledge:

    The results of this study double the need to pay attention to the concept of conservatism and the ability to understand financial reports in the public sector.

    Keywords: Readability, Conditional Conservatism, Unconditional Conservatism, Financial Reporting, public companies
  • Maryam Omidvar, HamidReza Vakili Fred *, Abedini Beizhan Pages 151-176

    Subject and Purpose of the Article:

     Audit quality in the public sector is a tool that auditors need to accredit and economic planners and other users need to be more confident in their reports. The purpose of this research, identify the indicators of audit quality in the public sector and design an Interpretive/Structural Model in this field.

    Research Method

    In the qualitative part of the research, 16 accounting and financial management experts at the university level based on purposive sampling were used. In the quantitative part of the research, with the approach of comprehensive structural interpretive modeling, 28 Managers, Chief Auditors and Senior Auditors of the Court of Audit were used.

    Research Findings

    The results showed that the legal capacity development proposition required for public sector performance auditing, the most effective public sector audit quality improvement proposition and the Senate software development proposition and the use of integrated information systems were selected least effective level of  public sector audit quality proposition.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    What was obtained in this study in particular is that in the form of three basic components, the model of the most effective causes of audit quality in the field of public sector has been designed that these factors in other fields and previous research have not been noticed.

    Keywords: Analysis of Total Interpretive Structural Model, Public Sector Audit Quality, content analysis
  • Reza Hosseini, Naser Izadinia *, Sayeed Ali Ali Ahmadi Pages 177-194

    Subject and Purpose of the Article: 

    The purpose of this research is Typology of Psychodynamic perceptual disorder in Quality services of auditors based on Q-Varimax analysis.

    Research Method

    Methodological basis of this research is combined, because through qualitative analysis, first research propositions or discourse expressions from similar research texts were       theoretically screened and then in the quantitative analysis section through score questionnaires of +5 to -5 in the form of analysis Q Varimax, various species that cause psychodynamic perceptual      disturbances in the quality services of auditors were examined. Based on this, it should be said that research is in the category of developmental research in terms of results and descriptive-applied research in terms of purpose.

    Findings

    In this study, 20 auditors of the Court of Audit who had specialized approaches to auditing, both empirically and in terms of the level of technical knowledge, participated.

    Research Findings

    In this study, 22 propositions related to the defects that cause psychodynamic perceptual disturbance were identified through theoretical screening and based on the Q analysis process in 4 types.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    These results indicate that the existence of internal and external causes can cause a person to suffer from psychodynamic perceptual disorders and under these conditions lose the quality functions of their services.

    Keywords: Psychodynamic Perceptual Disorder, Court of Audit, Typology
  • Zohreh Arefmanesh *, Mehrdad Panahi, Iman Bani Asadi Pages 195-208

    Subject and Purpose of the Article:

     the purpose of this study is to investigate the relationship  between budgetary planning and resource allocation considering the mediating role of performance management in Isfahan municipality.

    Research Method

    The statistical population of this research includes all managers and experts in the municipality of Isfahan, which is about 110 people. The method used is a descriptive-survey method and applied and correlational type. A questionnaire was used to collect the research data. The hypothesis test was also performed using the Structural Equation Model by Partial Least Squares (PLS) and Smart-Pls2 software .

    Research Findings

    there is a positive and significant relationship between budget planning and resource allocation. There is also a positive and significant relationship between budget  planning and performance management. On the other hand, there is a positive and significant  relationship between performance management and resource allocation. Therefore, performance management has a mediating role in the relationship between budget planning and resource allocation.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge: 

    According to the authors' studies, so far no research has been done on budget planning and resource allocation and the mediating role of performance management in Iran. Therefore, this research will help fill the research gap in this field.

    Keywords: Performance Management, Budgeting, resource allocation
  • Reza Sotudeh *, Mahdi Faghani, Ahmad Pifeh Pages 209-226

    Subject and Purpose of the Article: 

    The purpose of this study is to evaluate the ability of internal    processes of the supreme audit court to perform accountability for users.

    Research Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection and its statistical population consists of auditors, managers, comptrollers and faculty  members of the national universities who work in the public sector. The research sample was selected using Morgan's drawing and the research period is 2018. In this research, first a questionnaire containing questions in the field of evaluation of internal processes of the Court of Audit was prepared and provided to the 384 people selected sample of the research. To evaluate the reliability of the questionnaire from Cronbach's alpha, the normality of the data, Kolmogorov Smirnov test was used, to answer the research  questions of t-test and to rank the components, Friedman test was used.

    Research Findings

    The results show that the indicators and components of internal processes of the supreme audit court are evaluated to answer the desired users, but new methods for prevention of financial violations like monitoring and operational auditing are not evaluated by the supreme audit court.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge:

     in this research, internal processes of the supreme audit court were evaluated to perform accountability and recommendations were presented to remove barriers to internal processes. According to the requirement of doing accrual accounting by  government agencies and conducting operational auditing, the supreme audit court should co-ordinate the internal processes, managers and employees with accrual accounting changes and consider learning and growth processes.

    Keywords: Users, Responsibility, Supreme Audit Court, Internal Processes