فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی و ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی صارمی راد، محمدرضا بی همتا*، علی ملیحی پور، خداداد مصطفوی، هادی علی پور صفحات 383-401
    مقاومت 58 رقم گندم نان بهاره نسبت به بیماری زنگ سیاه ناشی از قارچ Puccinia graminis f. sp. tritici در مرحله گیاهچه در سال 1398 در گلخانه های تحقیقاتی بخش تحقیقات ها غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور از چهار نژاد TTTTF، PTRTF، TTKTK و TKTTF که در سال های اخیر از نژادهای غالب قارچ عامل بیماری زنگ سیاه گندم در ایران شناسایی شده اند، استفاده شد. بر اساس واکنش ارقام گندم مورد ارزیابی رقمی که در برابر تمامی نژادها دارای واکنش مقاومت باشد، مشاهده نشد و تنها سه رقم عدل، دز و افق هر یک در برابر سه نژاد مختلف از چهار نژاد مورد استفاده مقاومت نشان دادند. نتایج نشان داد که 12 رقم در برابر دو نژاد TTTTF و TTKTK، 10 رقم در برابر نژاد PTRTF و هفت رقم در برابر نژاد TKTTF دارای واکنش مقاومت در مقیاس "0" تا "2+" بودند. تجزیه خوشه ای به روش وارد (Ward) ارقام مورد مطالعه را در پنج گروه مختلف: مقاوم، نیمه مقاوم، متوسط، نیمه حساس و حساس برای هر یک از نژادها طبقه بندی کرد. بر اساس نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، ارقام سیوند، پیشتاز، عدل، نیک نژاد و افق نسبت به دو نژاد TTTTF و PTRTF و رقم کاوه نسبت به دو نژاد TTKTK و TKTTF مقاومت نشان دادند. مقاومت مشاهده شده در این ارقام ممکن است ناشی از ژن(های) شناسایی نشده یا ترکیبات ژنی باشد که توسط نژادهای زنگ سیاه مورد استفاده بی اثر نشده اند. اطلاعات ارایه شده در خصوص واکنش ارقام گندم بهاره در مرحله گیاهچه می تواند برای به نژادگران گندم در راستای بهبود ژرم پلاسم گندم نسبت به بیماری زنگ سیاه مفید باشد. بدیهی است که ارزیابی واکنش ارقام گندم نان به نژادهای عامل بیماری زنگ سیاه در مرحله گیاه کامل نیز بایستی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گندم نان بهاره، ارقام تجاری، Puccinia graminis f. sp. tritici، نژاد، ژن های مقاومت
  • اکبر اسماعیلی، حمید عبداللهی*، مسعود بازگیر، وحید عبدوسی صفحات 403-420
    پایه همگروه پیرودوارف و پس از آن پایه OH × F69 اصلی ترین پایه های رویشی مورد استفاده برای تولید نهال گلابی در ایران هستند. این پژوهش به منظور مقایسه رشد و جذب عناصر غذایی در نهال های ارقام تجاری گلابی لوییزبون، درگزی و ویلیامز دوشس روی دو پایه رویشی پیرودوارف و OH × F69 در مقایسه با پایه بذری درگزی در دو سال در نهالستان انجام گرفت. پایه های رویشی در مقایسه با پایه بذری در فاز نهالستانی رشد بیشتری را در ارقام پیوندی القا کردند و رقم لوییزبون روی پایه پیرودوارف بیشترین رشد را داشت. میزان کلسیم در کلیه ترکیبات پیوندی 5/1-4/1 درصد بود، لیکن تغییرات عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و منیزیم زیادتر بود و بیشترین میزان این عناصر در رقم درگزی روی پایه پیرودوارف مشاهده شد. کمترین و بیشترین تغییرات به ترتیب برای دو عنصر روی و آهن در ترکیبات مختلف پیوندی مشاهده شد. به طور نسبی، حدود 30 درصد از آهن کل ارقام به صورت آهن فعال بود که نشان دهنده سطح قابل توجه آهن فعال، در مقایسه با دیگر گونه های درختان میوه، در گونه گلابی است. در کلیه ترکیبات پیوندی، میزان عناصر پرمصرف و کم مصرف در محدوده بهینه بود. مقایسه میزان عناصر با میزان آهک فعال خاک نشانگر این بود که محدوده آهک فعال 10 تا 15 درصد مانعی برای جذب بهینه هر دو گروه عناصر و رشد مطلوب نهال ها نبود.
    کلیدواژگان: گلابی، شاخص های رشد، عناصر پرمصرف، عناصر کم مصرف، پایه رویشی
  • رحمت الله کریمی زاده*، پیام پزشکپور، امیر میرزایی، پیمان شریفی صفحات 421-438
    در این پژوهش 18 ژنوتیپ عدس در سه سال زراعی (95-1392) در شرایط دیم مناطق گچساران، ایلام و خرم آباد کشت شدند. بر اساس تجزیه واریانس اثر اصلی افزایشی و ضرب پذیر (AMMI) اثر محیط، ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ × محیط و سه مولفه اصلی اول بر عملکرد دانه معنی دار بودند. بر اساس شاخص انتخاب همزمان (ASV)، ژنوتیپ های G12، G16، G8، G9 و G2؛ ssiSIPC، ژنوتیپ های G11، G12، G9، G2 و G7؛ ssiEV، ژنوتیپ های G9، G11، G2، G7 و G15؛ ssiZA، ژنوتیپ های G12، G9، G2، G16 و G7؛ ssiWAAS، ژنوتیپ های G12، G9، G16، G2 و G8 به عنوان برترین ژنوتیپ ها شناسایی شدند. نمای چندضلعی GGE بای پلات ژنوتیپ های G2 و G12 را با پایداری عملکرد بالا مشخص کرد. نمای محور تستر متوسط (ATC) نشان داد که ژنوتیپ های G1، G10، G18 و G12 علاوه بر پایداری عملکرد، دارای عملکرد بالاتر از میانگین کل نیز بودند. برپایه نمای بای پلات ژنوتیپ ایده آل، ژنوتیپ های G1، G16، G8، G18، G10، G15 و G12 ژنوتیپ های مطلوب بودند. نمای برداریGGE بای پلات نشان داد که محیط E1 (گچساران، 93-1392) با قدرت نمایندگی و جداکنندگی بالا می تواند ژنوتیپ های دارای عملکرد پایدار را متمایز کند. در مجموع، بر اساس نماهای مختلف بای پلات و شاخص های انتخاب همزمان بر پایه مدل AMMI، ژنوتیپ G12 برترین ژنوتیپ بود و می تواند نامزد نامگذاری و آزادسازی به عنوان یک رقم جدید عدس برای شرایط دیم باشد.
    کلیدواژگان: عدس، جداکنندگی، سازگاری، شاخص انتخاب همزمان، شاخص های پایداری
  • حمید نجفی نژاد*، پیروز شاکری، مهدی امیرپور ربات صفحات 439-460
    به منظور بررسی کمیت و کیفیت علوفه چهار رقم کینوا (Chenopodium quinoa willd.) تحت تاثیر تاریخ کشت و تراکم بوته آزمایشی به صورت اسپیلت ‎فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جوپارکرمان در دو سال 1397 و 1398 انجام شد. در این پژوهش تاریخ کشت های دوم مرداد، 17 مرداد و اول شهریور در کرت های اصلی و فاکتوریل دو تراکم کشت 6/16 و 3/33 بوته در مترمربع و چهار رقم Titicaca ، Giza1، Q12 وQ18 به صورت تصادفی در کرت های فرعی قرارگرفتند. نتایج نشان داد رقم Q12 به ترتیب با تولید 4/37 و 62/7 تن در هکتار علوفه تر و خشک بیشترین عملکرد و رقم Giza1 به ترتیب با تولید 9/24 و 39/6 تن در هکتار علوفه تر و خشک کمترین عملکرد را داشت. مقایسه میانگین های تاریخ های مختلف کاشت نشان داد که تاریخ کاشت 17 مرداد به ترتیب با 9/35 و 76/7 تن در هکتار علوفه تر و خشک بیشترین عملکرد را داشت. نتایج کیفیت علوفه نشان داد که رقم Q12 با 68/18 درصد پروتییین خام نسبت به سایر ارقام برتری معنی داری داشت. کمترین مقدار فیبر نامحلول در شوینده خنثی (24/34 درصد) و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی (76/17 درصد) به رقم Giza1 تعلق داشت. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش کشت رقم Q12 در تاریخ کاشت 17 مرداد با تراکم 3/33 بوته در مترمربع برای کشت دوم منطقه جوپارکرمان با اقلیم معتدل سرد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کینوا، دما، تراکم کاشت، علوفه خشک، پروتئین خام، ارزش غذایی
  • فرشاد بختیار*، گودرز نجفیان، امیرکیوان کفاشی، احمد جعفرنژاد، فضل الله حسنی، احمد زارع فیض آبادی، داوود امین آزرم، عزت الله نباتی، حسن عبدی صفحات 461-481

    در این پژوهش سازگاری و پایداری عملکرد دانه 18 لاین امید بخش گندم نان به همراه ارقام شاهد پارسی و بهاران در هشت ایستگاه تحقیقاتی کرج،کرمانشاه، زرقان، بروجرد و مشهد (آبیاری بهینه)، نیشابور، اصفهان و ورامین (قطع آبیاری از مرحله سنبله دهی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال زراعی (1396- 1394) ارزیابی شد. تجزیه واریانس مرکب داده های عملکرد دانه نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ × سال × مکان و سال × مکان معنی دار شدند. با توجه به معنی دار شدن این آثار متقابل، برای تعیین پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ ها و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط از معیار پایداری غیر پارامتری رتبه بندی و روش چند متغیره اثر اصلی جمع پذیر و ضرب پذیر (AMMI) استفاده شد. مقایسه میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ ها نشان داد که لاین های شماره 16 ،12 ،10 و 15 به ترتیب از بالاترین عملکرد دانه برخوردار بودند. تجزیه ناپارامتری رتبه نشان داد که ژنوتیپ های 4 ، 12، 14، 15 و 16 به ترتیب با کمترین رتبه، و انحراف معیار رتبه دارای پایدارترین عملکرد دانه بودند. با استفاده از نمودار بای پلات دو مولفه اصلی اول و دوم AMMI، ژنوتیپ های 2، 4، 13 و 14 به عنوان ژنوتیپ-های با عملکرد دانه پایدار شناخته شدند که دارای آماره ارزش پایداری AMMI (ASV) کمتری نیز بودند. با توجه به نتایج بدست آمده برای عملکرد دانه و سایر خصوصیات زراعی مطلوب ژنوتیپ های 14، 15 و 16 دارای پتانسیل عملکرد دانه بالا و پایداری عملکرد بودند و برای نامگذاری و آزاد سازی در منطقه معتدل کشور انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: ندم نان، آبیاری بهینه، پارامترهای پایداری، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط، ارزش پایداری AMMI
  • صبا دلفان، محمدرضا بی همتا*، سید طه دادرضایی، علیرضا عباسی، هادی علی پور صفحات 483-508

    بیماری زنگ قهوه ای گندم با عامل Eriks Puccinia triticina ازلحاظ وسعت پراکندگی و میزان خسارت مهمترین بیماری گندم می باشد. استفاده از ارقام مقاوم موثرترین روش برای کنترل این بیماری می باشد. به منظور بررسی مقاومت گیاهچه ای 320 ژنوتیپ گندم شامل ارقام اصلاح شد و ژنوتیپ ها بومی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار با چهار پاتوتیپ زنگ قهوه ای در شرایط گلخانه ای واحد بیماری شناسی غلات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1399 انجام شد. جهت بررسی مقاومت از دو جزء تیپ آلودگی و دوره نهان استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ژنوتیپ ها برای هر دو جزء تفاوت بسیار معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. در میان ژنوتیپ ها، ارقام دهدشت، دنا، کرج 2، خزر 1، سپاهان و پارسی و هفت ژنوتیپ بومی نسبت به تمام پاتوتیپ ها در مرحله گیاهچه ای مقاوم بودند. همبستگی دو جزء تیپ آلودگی و دوره نهان منفی و معنی دار بود. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای ژنوتیپ های مورد مطالعه در سه گروه حساس، نیمه حساس تا نیمه مقاوم و مقاوم تا مصون طبقه بندی شدند. بیش از 78 درصد از ژنوتیپ ها در گروه حساس جای گرفتند. ژنوتیپ های مقاوم شناسایی شده، مخصوصا ژنوتیپ های بومی، می توانند به عنوان منابع مقاومت به زنگ قهوه ای در برنامه های به نژادی گندم نان استفاده شوند.

    کلیدواژگان: گندم، دوره نهان، تیپ آلودگی، مقاومت گیاهچه ای، تجزیه خوشه ای
  • محی الدین پیرخضری* صفحات 509-526

    آلوها در بین مهمترین درختان میوه در جهان قرار دارند. آلوهای ژاپنی دیپلویید و اغلب ارقام خودناسازگارند. شناسایی آلل های خودناسازگاری برای گسترش این محصول و دورگ گیری ضروری است. در این تحقیق آلل های خودناسازگاری 14 ژنوتیپ آلوی ژاپنی با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) و گرده افشانی کنترل شده، شناسایی شد. با به کار بردن هفت جفت آغازگر مکان ژن های S-Rnase و SFB تنوع بالایی در آلل های ناسازگاری مشاهده شد. هیجده باند با اندازه های 215 تا 1734 جفت باز با جفت آغازگرهای EMPC2consFD وEMPC3consRD تکثیرگردید. با مقایسه اندازه باندهای بدست آمده با اندازه آلل های S موجود در NCBI، تعداد پنج باند با اندازه های جدید مشاهده شد که پس از توالی یابی می توانند کاندیدای آلل جدید باشند. ارقام آلو سنقر آبادی، شماره 16 و واعظی دارای آلل Sb بودند که عامل خودسازگاری است و با خودگرده افشانی، واعظی، سنقرآبادی و شماره 16به ترتیب 79/0، 21/0 و 32/0 درصد خودباروری داشتند. نتایج خودگرده افشانی نشان داد که اغلب ارقام و ژنوتیپ های مورد بررسی خودناسازگار بودند، اما رقم سیمکا با 9/2 درصد خودباروری نیمه خود (نا) سازگار بود. بیشترین میانگین آلل تکثیر شده در آغازگرها مربوط به ارقام لارودا و بلک آمبر و کمترین آلل تکثیر شده مربوط به ارقام شایرو و قطره طلا بود. بر اساس نتایج این پژوهش روش های مولکولی در ترکیب با روش های باغی در شناسایی آل های ناسازگاری بسیارکارآمد هستند.

    کلیدواژگان: آلو، آغازگر، خودگرده افشانی، خودسازگار، روش های مولکولی
|
  • A. Saremirad, M.R Bihamta *, A. Malihipour, Kh. Mostafavi, H. Alipour Pages 383-401
    This study aimed to evaluate the resistance of 58 spring bread wheat cultivars to stem rust at seedling stage. For this purpose, four races of stem rust pathogen; TTTTF, PTRTF, TTKTK, and TKTTF, which are among the dominant races of stem rust disease in Iran, were used. In all experiments, Morocco and McNair cultivars were included as susceptible controls. Based on the reaction of cultivars, no resistance was observed against all races, and only three cultivars; Adl, Dez, and Ofogh were resistant to three different races of the four races of stem rust pathogen. The results showed that 12 cultivars had resistance against TTTTF and TTKTK, 10 cultivars against PTRTF, and seven cultivars against TKTTF, with reaction on scale of "0" to "2+". Cluster analysis using the Ward’s method classified the studied cultivars into five different groups ranging from resistant, moderately-resistant, medium, moderately susceptible, and susceptible reactions for each race. Principal component analysis revealed that cvs. Sivand, Pishtaz, Adl, Niknejad and Ofogh had resistance to TTTTF and PTRTF, and cv. Kaveh showed resistance to TTKTK and TKTTF. Resistance reactions observed in these cultivars may be due to unidentified gene (s) that have not been affected by the pathogen races used in this study. The information about the reaction of spring bread wheat cultivars to stem rust pathogen races at seedling stage can be invaluable for wheat breeders for incorporating stem rust resistance sources in bread wheat breeding programs. Of course, the reaction of spring bread cultivars to stem rust pathogen races at adult plant stage should also be evaluated and considered.
    Keywords: Spring bread wheat, Commercial Cultivars, Puccinia graminis f. sp. tritici, Race, Resistance genes
  • A. Esmaili, H. Abdollahi *, M. Bazgir, V. Abdossi Pages 403-420
    Pyrodwarf and OH × F69 rootstocks are the main clonal rootstocks for pear trees in Iran. This research was conducted to compare growth and nutrient uptake in different commercial pear cultivars including; Louise Bonne, Dargazi and William`s Duchesse on Pyrodwarf, OH × F69 and Dargazi seedling rootstocks in two years in the nursery. Both clonal rootstocks inducted higher growth in cultivars. Cultivar Louise Bonne had the highest growth on Pyrodwarf rootstock. Calcium content varied from 1.4% to 1.5%, but nitrogen, phosphorus, potassium and manganese showed higher variation, and the highest content of these nutrients were observed in cultivar Dargazi on Pyrodwarf rootstock. The lowest and the highest variations were observed in zinc and iron content, respectively. In addition, about 30% of total iron of the leaves was active iron, indicating high level of active iron in pear in comparison with other fruit tree species. In all graft combinations, variation in micro and macro nutrients contents were in optimum range. Comparison of nutrient contents with active lime level in soil indicated that the range of 10-15% active lime in soil would not hinder growth and nutrients uptake of plants.
    Keywords: Pear, growth indices, Macronutrients, Micronutrients, vegetative rootstock
  • R. Karimizadeh *, P. Pezeshkpour, A. Mirzaei, P. Sharifi Pages 421-438
    In this study, 18 lentil genotypes were grown under rainfed conditions for three growing seasons (2013-2016) in Gachsaran, Ilam and Khorramabad field stations in Iran. Analysis of additive main effects and multiplicative interaction (AMMI) revealed that the effect of environment, genotype and genotype by environment interaction and the first three principal components were significant for seed yield. According to the simultaneous selection indices: ssiASV; G12, G16, G8, G9 genotypes and G2, ssiSIPC: G11, G12, G9, G2 and G7 genotypes, ssiEV; G9, G11, G2, G7 and G15 genotypes, ssiZA; G12, G9, G2, G16 and G7 genotypes, and ssiWAAS; G12, G9, G16, G2 and G8 genotypes were identified as genotypes with yield stability. Polygon view of biplot demonstrated that G2 and G12 genotypes with yield stability. The average tester coordinate (ATC) view of biplot illustrated that G1, G10, G18 and G12 genotypes, in addition to high grain yield, had seed yield stability. G1, G16, G8, G18, G10, G15 and G12 genotypes were desirable based on the ideal genotype view of biplot. The vector view of GGE biplot indicated that the first environment (Gachsaran in 2013-2014) was highly discriminating and representative, and could discriminate the genotypes with yield stability. In conclusion, based on different views of biplot and simultaneous selection indices using AMMI analysis, G12 genotype was identified as superior genotype and can be considered as a candidate for being released as new lentil cultivar for dryland conditions.
    Keywords: lentil, discriminating, adaptability, simultaneous selection index, stability indices
  • H. Najafinezhad *, P. Shakeri, M. Amirpour Robat Pages 439-460
    To evaluate the effect of planting date and plant density on forage yield and quality of four forage quinoa (Chenopodium quinoa willd.) varieties, a field experiment was carried out in 2018 and 2019 at the Jupar agricultural and natural resources research station, Kerman, Iran. The experimental design was split factorial arrangements in randomized complete block design with four replications. Experimental treatments consisted of; planting dates at three levels (24 July, 08 August and 23 August) assigned to main plots, and factorial of four varieties (Giza1, Titicaca, Q12 and Q18) and plant density at two levels (16.6 and 33.3 plant m-2) were randomized in sub plots. The results showed that var. Q12 had the highest forage yield with 37.4 and 7.62 t ha-1 of fresh and dry forage, respectively, and var. Giza1 with 24.9 t ha-1 of fresh forage and 6.39 t ha-1 of dry forage had the lowest forage yield. Planting date on 08 August had the highest forage yield with an average of 35.9 and 7.76 t ha-1 of fresh and dry forage, respectively. Quality analyses showed that var. Q12 with 18.68% crude protein in forage had significant advantage over other varieties. The lowest neutral detergent fiber (NDF) and acidic detergent fiber (ADF) contents belonged to var. Giza1. Based on the results of this study, var. Q12 can be grown on 08 August with plant density of 33.3 plant m-2 as second crop in Jupar region, with cold temperate climate, in Kerman province in Iran.
    Keywords: Quinoa, temperature, Dry Forage, Crude protein, nutritional value
  • F. Bakhtiar *, G. Najafian, A. K. Kaffashi, A. Jafarnejad, F. Hassani, A. Zare Feizabadi, D. Amin Azarm, E. Nabati, H. Abdi Pages 461-481

    In this study, adaptability and grain yield stability of 18 bread wheat promising lines and two commercial cultivars (Parsi and Baharan) were evaluated using randomized complete blocks design with three replications in 2015-17 cropping seasons in eight experimental stations; Karaj, Kermanshah, Zarghan, Broujerd and Mashhad (under normal irrigation), Neishabour, Isfahan and Varamin (cessation of irrigation at the 50% heading stage), Iran. Combined analysis of variance showed significant genotype × year × location and year × location interaction effects on grain yield. Due to the significant effects of these interactions, the grain yield stability of genotypes as well as genotypes × environments interaction effects were evaluated using non-parametric ranking statistic and AMMI multivariate stability analysis. Mean comparison of grain yield showed that promising lines 16, 12, 10 and 15 had the highest grain yield, respectively. Non-parametric ranking analysis showed that promising lines; 4, 12, 14, 15 and 16 with the lowest ranks and standard deviation of ranks had the highest grain yield stability, respectively. By using biplot graphic of the first two components of AMMI, genotypes 2, 4, 13 and 14 were identified as genotypes with high yield stability, respectively, which also had the least AMMI stability values. Considering grain yield and other agronomic characteristics, promising lines; 14, 15 and 16 that had high grain yield and yield stability and were selected for being released as new commercial cultivars in temperate regions of Iran.

  • S. Delfan, M.R. Bihamta *, S. T. Dadrezaei, A. R. Abbasi, H. Alipour Pages 483-508

    Leaf rust caused by Puccinia triticina Eriks. is the most widespread and regularly occurring rust on wheat. Genetic resistance is the most economical approach of preventing yield losses due to leaf rust. To evaluate the resistance of 320 wheat genotypes at seedling stage to four leaf rust isolates, an experiment was carried out using randomized complete block design with two replications in the greenhouse conditions of the cereal pathology unit of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj, Iran. To evaluate the resistance, two components of infection type and latent period, were used. Analysis of variance showed that there was highly significant differences between the genotypes for each of the two components. Dehdasht, Dena, Karaj-2, Khazar-1, Sepahan and Parsi and seven landraces were resistant to all isolates at seedling stage. The correlation between infection type and the latent period was negative and significant. Cluster analysis classified the genotypes into three clusters: susceptible, moderately susceptible to moderately resistant, and resistant to immune. More than 78 percent of the genotypes were in susceptible cluster. Identified resistant genotypes, especially landraces, can be used as sources of resistance to leaf rust in wheat breeding programs.

    Keywords: Wheat, latent period, infection type, seedling resistance, cluster analysis
  • M. Pirkhezri * Pages 509-526

    Leaf rust caused by Puccinia triticina Eriks. is the most widespread and regularly occurring rust on wheat. Genetic resistance is the most economical approach of preventing yield losses due to leaf rust. To evaluate the resistance of 320 wheat genotypes at seedling stage to four leaf rust isolates, an experiment was carried out using randomized complete block design with two replications in the greenhouse conditions of the cereal pathology unit of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj, Iran. To evaluate the resistance, two components of infection type and latent period, were used. Analysis of variance showed that there was highly significant differences between the genotypes for each of the two components. Dehdasht, Dena, Karaj-2, Khazar-1, Sepahan and Parsi and seven landraces were resistant to all isolates at seedling stage. The correlation between infection type and the latent period was negative and significant. Cluster analysis classified the genotypes into three clusters: susceptible, moderately susceptible to moderately resistant, and resistant to immune. More than 78 percent of the genotypes were in susceptible cluster. Identified resistant genotypes, especially landraces, can be used as sources of resistance to leaf rust in wheat breeding programs.

    Keywords: Wheat, latent period, infection type, seedling resistance, cluster analysis