فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
پیاپی 1 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالحمید زیتونلی، صادق برزگر*، امیر بخشی صفحات 5-24

    هدف از این پژوهش، بررسی و اولویت بندی جاذبه های موثر بر توسعه گردشگری ورزشی در استان گلستان است. روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری در این تحقیق استادان دانشگاه مدیریت ورزشی و گردشگری، مدیران و مسیولین گردشگری و آژانس های مسافرتی و راهنمایان تور می باشند که 90 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط استادان صاحب نظر دانشگاهی تایید شد و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب همبستگی آلفای کرونباخ (a= 0/89) برآورد شد. برای برررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگراف- اسمیرنوف استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و جهت رتبه بندی عوامل از آزمون فریدمن بهره گرفته شد. همچنین برای محاسبه  داده ها از نرم افزار آماریspss استفاده شد. یافته ها نشان داد که استان گلستان از جاذبه های طبیعی متنوعی جهت توسعه گردشگری ورزشی و برگزاری انواع رویدادهای ورزشی برخوردار است، که به ترتیب جاذبه های ساحلی دریای خزر و جزیره آشوراده، برای توسعه انواع ورزش های آبی و ساحلی و تابستانی با میانگین رتبه ای 17/4  در رتبه اول، جاذبه های ورزشی مربوط به کوه و ارتفاعات برای توسعه انواع ورزش های زمستانی، کوه و ارتفاع با میانگین رتبه ای 04/4 در رتبه دوم، جاذبه های ورزشی مربوط به جنگل و دشت برای توسعه انواع مناطق ییلاقی، اقامتگاهی و تفریحی ورزشی با میانگین رتبهای 95/3 در رتبه سوم، جاذبه های ورزشی مربوط به تپه ها و مناطق نیمه بیابانی شمال استان جهت توسعه انواع مسابقات شتر سواری و رالی با میانگین رتبه ای 86/3 در رتبه چهارم، جاذبه های ورزشی مربوط به سوارکاری، تیم ها، ورزشکاران، مکان های ورزشی و دانشگاه ها با میانگین رتبه ای 61/3 در رتبه پنجم و جاذبه های ورزشی مربوط به ماهیگری، صید و شکار با میانگین رتبه ای 40/3 در رتبه ششم قرار دارند.

    کلیدواژگان: جاذبه ها، رویدادهای ورزشی، گردشگری ورزشی، استان گلستان
  • محسن حمیدیان پور، جواد معصومی جشنی*، مهدی معصومی صفحات 25-49
    پدیده تغییر اقلیم اثرات منفی زیادی را بر سیستم های مختلف از جمله منابع آب، محیط زیست، صنعت، بهداشت، کشاورزی و کلیه سیستم هایی که در کنش با سیستم اقلیم می باشند می گذارد در این میان سیستم منابع آب از اصلی ترین آن ها به شمار می رود که نقش اساسی در زندگی مردم در مناطق روستایی دارد. در این راستا هدف تحقیق حاضر ارزیابی میزان آگاهی کشاورزان نسبت به تغییر اقلیم در مناطق روستایی پیرامون دریاچه طشک و بختگان در استان فارس می باشد. این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، را تمامی 17 روستای تا شعاع 3 کیلومتری پیرامون دریاچه طشک و بختگان با 2522 خانوار که به فعالیت کشاورزی مشغول می باشند را تشکیل می دهد، که با استفاده از فرمول کوکران سطح خطای 5/0 درصد تعداد 333 خانوار به عنوان جامعه نمونه انتخاب گردید. برای تحقق اهداف مورد نظر، ضمن مطالعات اسنادی، طیف گسترده ای از شاخص ها در چارچوب مطالعات میدانی (تکمیل پرسش نامه ها، فرم های مشاهدات میدانی) مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کندال، اسپیرمن و T تک نمونه ای در نرم افزار SPSS استفاده گردیده است. یافته های پژوهش موید آن است که، کشاورزان منطقه با میانگین 47/4 و سطح معناداری 000/0 دارای بیشترین آگاهی و شناخت نسبت به تغییر اقلیم در منطقه مورد مطالعه می باشند. نتایج آزمون ضریب همبستگی کندال نشان داد که بین میزان اثرات منفی تغییر اقلیم و طبقات فاصله روستاها از دریاچه طشک و بختگان با توجه به مقدار ضریب همبستگی کندال (060/0-) و سطح خطای کمتر از 01/0 درصد، رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین میزان آگاهی کشاورزان از تغییر اقلیم و میزان استفاده از استراتژی های سازگار با تغییر اقلیم با توجه به ضریب همبستگی (197/0) و سطح خطای کمتر از 01/0 درصد رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آگاهی کشاورزان، مناطق روستایی، دریاچه طشک و بختگان
  • مهدی حسام*، امیررضا شابهرامی، ربابه محمدزاده صفحات 51-70

    شهرستان کلاردشت به عنوان یکی از مقصدهای گردشگری کشور با نرخ رشد و جمعیت پذیری بالا نسبت به سایر نقاط استان و فاصله کم آن با مراکز جمعیتی بزرگ مانند تهران، دارای مشکلات محیط زیستی بسیاری مانند دفن زباله می باشد. قرارگیری یخچال های طبیعی علم کوه، جنگل های انبوه و سایر جاذبه های گردشگری در این منطقه، اهمیت چگونگی دفع زباله های روستایی و شهری با توجه به وجود رودخانه مهم سردآبرود، محل و مدیریت آن را به عنوان یک موضوع محیط زیستی روشن می سازد. با توجه به پارامترهای کلیدی در انتخاب محل های دفن زباله، در این مطالعه از تجزیه وتحلیل فضایی جهت تعیین مناطق بهینه برای دفن زباله های روستایی با استفاده از روش سلسله مراتبی تحلیلی (AHp) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شده است. عوامل اصلی در انتخاب مکان مناسب دفن زباله عبارت اند از: عوامل طبیعی و عوامل انسانی، که هرکدام به چند زیر معیار تقسیم می شوند. در مرحله بعد، لایه های تهیه شده با توجه به استانداردهای موجود و قضاوت متخصصین طبقه بندی شدند. سپس از تحلیل سلسله مراتبی اهمیت وزنی معیارها حاصل شد و بر لایه های موجود در GIS اعمال شد. نتایج نشان می دهد که با پیاده سازی روش AHp در این منطقه تنها 09/1 درصد از منطقه موردمطالعه شرایط مناسبی برای محل دفن زباله است که با بررسی های میدانی، این مکانها تایید می گردد.

    کلیدواژگان: زباله های روستایی، سواحل رودخانه، مکان یابی، GIS، کلاردشت
  • زهرا اکبری سقالکساری*، محمدباسط قریشی میناباد صفحات 71-87
    روستاها به عنوان مایه حیات مراکز شهری باید از سطح تولیدات بیشتری برخوردار باشند. استقرار صنایع تبدیلی یکی از راهکارهای جهش تولیدات کشاورزی است. از طرفی تسریع در استقرار صنایع فوق نیازمند بکارگیری روش های مناسب می باشد که در این میان روش تاپسیس می تواند برنامه ریزان را  یاری دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی مکانی استقرار صنایع تبدیلی کشاورزی در استان گیلان بدنبال پاسخگویی به این پرسش است که کدام شهرستانها با توجه به شاخصهای جمعیت و سرانه تولیدات کشاورزی در اولویت برتر قرار دارند. پژوهش از نظر هدف کاربردی و مبنای روش آن توصیفی- تحلیلی بوده، اطلاعات با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و تکیه اصلی بر مستندات آماری کشور می باشد. جهت تحلیل داده ها از مدل تاپسیس و جهت وزن دهی به شاخص های کشاورزی با توزیع پرسشنامه از نظر 10 نفر از کارشناسان صنایع تبدیلی کشاورزی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که  شهرستان رودسر با امتیاز نهایی 3914/0 به عنوان اولین گزینه انتخاب شده کوتاهترین فاصله را از جواب ایده آل و دورترین فاصله را از ناکارآمدترین مکان یعنی شهرستان ماسال با امتیاز نهایی0434/0 جهت استقرار صنایع تبدیلی کشاورزی بر حسب قابلیت دسترسی به مواد اولیه را دارا می باشند. در نتیجه سرمایه های انسانی و مالی، باید در مکان هایی با قابلیت برتر جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار بکار برده شود.
    کلیدواژگان: صنایع تبدیلی کشاورزی، اولویت بندی، TOPSIS، توسعه پایدار، استان گیلان
  • بهناز ادیبی، مریم ایلانلو* صفحات 89-112

    کیفیت زندگی، مفهومی است که در سال های اخیر، به دلیل نقشی که در سلامت روان افراد دارد، اهمیت بسزایی یافته است. مطالعات کیفیت زندگی می تواند به شناسایی نواحی مسئله دار، علل نارضایتی مردم، اولویت های شهروندان در زندگی، تاثیر فاکتورهای اجتماعی جمعیتی بر کیفیت زندگی و پایش و ارزیابی کارایی سیاست ها و استراتژی ها در زمینه ی کیفیت زندگی کمک کند. با توجه به آنچه گفته شد، هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین شاخص ها و ارزیابی و سنجش کیفیت زندگی از بعد ذهنی در شهر بندر امام خمینی (ره) می باشد. این مطالعه از نوع «توصیفی - تحلیلی» است که داده های مورد نیاز آن از طریق تکمیل سیاهه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه بسط یافته کیفیت زندگی به وسیله ساکنان 5 محله منتخب (فرهنگیان، 250 دستگاه، صد دستگاه، فاز یک و شهرک مقداد) و همچنین مطالعات پیمایشی به دست آمده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با در نظر گرفتن حداکثر ناهمگنی(p=q 0.5)، برابر با 436 نفر برآورد شده، که اعضای آن به صورت تصادفی از ساکنان پنج محله منتخب انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش سلسله مراتبی وزن دهی شدند، سپس با استفاده از روش تشابه به حل ایده آل فازی تحلیل شد و به منظور تشخیص گروه های همگن برای تعیین سطح رضایت در محلات، از روش تحلیل خوشه ای بهره گرفته شد. نتایج نشان می دهد که محله فرهنگیان، در بیشتر سنجه های کیفیت زندگی از وضعیت بهتری نسبت به سایر محلات برخوردار می باشد. اما به طور کلی از نظر شاخص های ترکیبی کیفیت زندگی تفاوت چندانی بین محلات وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روش سلسله مراتبی، روش تاپسیس فازی، شهر بندر امام خمینی(ره)
  • راضیه عظیمی* صفحات 113-131
    میزان بروز انواع سرطان، در نواحی جغرافیایی مختلف، یکسان نیست. عوامل محیطی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر بروز سرطان کولورکتال در استان های نوار ساحلی ایران است. آگاهی از تاثیرات زیست محیطی بربروز این بیماری می تواند نقش عمده ای در پیشگیری از بیماری سرطان کولورکتال داشته باشد. در این پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و نرم افزارهای Excel و Spss، Arc Gisبه تحلیل جامعه آماری حدود 1512 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال طی سال های 93- 1389 پرداخته شد و همچنین تاثیر عوامل زیست محیطی بر بروز این بیماری بررسی شد. همبستگی این فاکتورها با استفاده از تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون در محیط Gis بررسی شد. نتایج نشان داد که مردان 10% بیشتر از زنان و با میانگین سنی 69-60 سال در شهرستان های بندر انزلی، لاهیجان و فومن بیشترین بروز را داشته اند. کاهش ساعات تابش نور آفتاب در فصول سرد سال با کاهش تولید ویتامین D و افزایش تعداد بیماران رابطه معنی داری داشته و عدم تعادل در توزیع و مقدار کود شیمیایی در واحد سطح اراضی کشاورزی استان، در سلامت و کیفیت محصولات موثر است و  همچنین تغییر سبک زندگی، استفاده از غذاهای ارزان و سریع پخت با چربی اشباع و فست فودها با مواد نگهدارنده و کاهش مصرف میوه و سبزیجات، با افزایش بروز این بیماری رابطه معنی دار داشتند. همچنین نتایج آنالیز همبستگی نشان داد که عوامل زیست محیطی شامل ترکیب خاک کشاورزی، تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی در بروز بیماری سرطان کولورکتال  در استان گیلان، ساحلی دریای خزر  موثر است.
    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، عوامل محیطی- انسانی، جغرافیای پزشکی، نواحی ساحلی، استان گیلان
|
  • AbdulHamid Zeytoonli, Sadegh Barzegar *, Amir Bakhshi Pages 5-24

    The purpose of this study was to investigate and prioritize the attractions effective on sport tourism development in Golestan Province. To verify the normal distribution of data was used Kolmogorov-Smirnov test. To analyze the data were used descriptive statistics and Friedman test to rank the factors. Data was computed using SPSS version 18 software. The findings showed that Golestan province has a variety of natural attractions for the development of sport tourism and holding a variety of sporting events, that the coastal attractions of the Caspian Sea and Ashuradeh Island, for the development of various types of water , coastal and summer sports with an average rating of 4/17 in the first rank, attraction is mountains and heights for the development of various kinds of winter, mountains and The height sports with the average rating of 4/04 in the second rank, Sports attractions related to the forest and plain for the development of a variety of residential, resorts and recreational sports with an average rating of 3/95 in the third place, sports attraction of the hills and semi-desert areas of the northern province for the development of various camel rides and rally competitions with an average rating of 3/86 in the fourth rank, sports attractions related to riding, sport teams, athletes, sports venues and universities with an average rating of 3/61 in fifth place and sports attractions related to fishing, hunting with an average rating of 3/40, in sixth rank.

    Keywords: Atraction, Sport Events, Sport tourism, Golestan Province
  • Mohsen Hamidianpour, Javad Masoumi Jeshni *, Mahdi Masoumi Pages 25-49
    The phenomenon of climate change has many negative influences on the various systems including the water resources, environment, industry, health, agriculture and all systems interacting with the climate system. The water resources system is one of the most important of them, which plays a vital role in the people's lives in rural areas. The purpose of this study was to assess the farmers' awareness of the climate change in the rural areas around the Tashk and Bakhtegan Lake in Fārs province. It was a descriptive-analytic research. The research population included all 17 villages within a 3 km radius of Tashk and Bakhtegān Lake with 2522 households who are engaged in the agricultural activities, 333 households were selected as sample population using Cochran formula with 0.5% error rate. In order to achieve these goals, in addition to documentary studies, a wide range of indicators was studied in the framework of field studies (the questionnaires and the field observation forms). The SPSS software was used for the data analysis. Findings indicated that the farmers with the mean of 4.47 and the significance value of 0.000 have the most awareness and knowledge about the climate change in the study area. Also the results of Kendall correlation coefficient test showed that there are a significant negative correlation between the negative effects of the climate change and the classes of distance of villages from Tashk and Bakhtegān Lake (-0.06) with the error less than 0.01%. Also, the results of the Spearman correlation coefficient test showed that there is a significant positive correlation between the farmers' awareness of the climate change and the use of adaptation strategies to climate change with respect to the correlation coefficient (0.197) and the error level less than 0.01%.
    Keywords: Climate Change, Farmers' Awareness, Rural Areas, Lake Tashk, Bakhtegan
  • Amirreza Shahbahrami, Robabeh Mohammadzadeh Pages 51-70

    Kelārdasht city as one of the tourist destinations in the country with high growth rate and population absorption compared to the other parts of the province and due to its short distance from the large population centers such as Tehran has many environmental problems such as landfills. The presence of Alamkouh's natural glaciers, dense forests and other tourist attractions in this area highlights the importance of how to dispose the rural and urban waste, considering the important Sardābrood river, its location and management as an environmental issue. Considering the key parameters in the selection of landfills, the spatial analysis was performed to determine the optimum areas for the rural waste landfill using the Analytical Hierarchy Process (AHP) and Geographic Information System (GIS). The main factors in selecting the appropriate landfill site are: natural and human factors, each of which is subdivided into several sub-criteria. In the next step, the layers were classified according to the existing standards and the judgment of experts. Then, using a hierarchical analysis, the weight of the criteria was obtained and applied to the layers in the GIS. The results show that with the implementation of the AHP method in this area, only 1.09% of the studied area has an appropriate condition for the landfill, which is consistent with the field studies.

    Keywords: Rural Waste, Riverine. Locating, AHP, GIS, Kelārdasht city
  • Zahra Akbari Saghalaksari *, Mohammad Basset Querashi Minabad Pages 71-87
    Villages should be more productive as a source of life for urban centers. The establishment of conversion industries is one of the ways to increase agricultural production. On the other hand, expediting the establishment of the above industries requires the use of appropriate methods, among which the topsis method can help planners. Therefore, the present research aims at prioritizing the location of agricultural conversion industries in Guilan province to answer the question of which cities are prioritized according to population and per capita agricultural production indices.The research is applied in terms of its purpose and the basis of its method is descriptive-analytical. The information is based on library studies and main emphasis on the statistical documentation of the country. To analyze the data, a Topsis model was used to weigh the agricultural indicators by distributing the questionnaire among 10 experts in agricultural conversion. The research findings showed that Rudsar city with the final score of 0/3914 as the first choice was the shortest distance from the ideal solution and the furthest distance from the most inefficient place, namely, Masal with a final score of 0.0434 for the establishment of agricultural conversion industries in terms of accessibility.As a result of human and economic capital, it must be used in places with the highest capability to achieve sustainable development goals.
    Keywords: Agricultural Conversion Industries, Prioritization, TOPSIS, Sustainable development, Guilan Province
  • Bhnaz Adibi, Maryam Ilanloo * Pages 89-112

    The quality of life becomes a very important concept considering its role in mental health in recent years. The quality of life studies can help to identify the problematic areas, the causes of people's dissatisfaction, the priorities of citizens in life, the influence of social demographic factors on the quality of life, and the monitoring and evaluating the effectiveness of the policies and the strategies in the field of quality of life. Therefore, the main purpose is to determine the indicators and to evaluate the quality of life in Bandar-e Imām Khomeyni city. It was a descriptive-analytic research. Data were collected using survey studies and the completion of the demographic information checklist and the quality of life questionnaire-expanded by the residents of the five selected neighborhoods (Farhangiān, 250 units, 100 units, Phase I and Shahrak-e Meqdād). The sample size was estimated using the Cochran formula and considering the maximum heterogeneity (p = 0.55) equal to 436. They were selected randomly from the residents of the five selected neighborhoods. The data were weighted by the analytic hierarchy process (AHP) then; it was analyzed using the fuzzy similarity to ideal solution. Also the cluster analysis was used to identify the homogeneous groups to determine the level of satisfaction in the neighborhoods. The results showed that the Farhangiān neighborhood has a better status than other neighborhoods in most measures of the quality of life. But in general, there are no significant difference among the neighborhoods in terms of the mixed indicators of the quality of life.

    Keywords: Quality of Life, Analytic hierarchy process, Fuzzy Topsis Method, Bandar-e Imām Khomeyni
  • Razieh Azimi * Pages 113-131
    The incidence of different types of cancers is not the same in the different geographical areas. The environmental factors are one of the most important factors influential on the incidence of colorectal cancer in the coastal provinces of Iran. Being aware of the environmental effects influential on the incidence of the disease can play a major role in preventing the colorectal cancer. The research method was library and documentary studies and the Excel, SPSS and Arc GIS software were used to analyze the statistical population of about 1512 patients with colorectal cancer during 2010-2014. The effect of environmental factors on the incidence of this disease was also studied. The correlation of these factors was investigated by GIS software, using variance analysis and Pearson correlation. The results showed that the men were 10% more than the women, with the mean age of 60-69 years and Bandar-e Anzali, Lāhijan and Fooman cities had the highest incidence. The reduction of the sunshine hours in the cold seasons has a significant relationship with the reduced production of vitamin D and the increase in the number of patients. Imbalance in the distribution and amount of chemical fertilizers per unit area of the agricultural land in the province is influential on the health and quality of the products. Moreover, the lifestyle changes, the use of cheap and fast foods with the saturated fats and the preservatives and the reduction of the consumption of fruits and vegetables, were significantly associated with increasing the incidence of this disease. The results of the correlation analysis showed that the environmental factors including agricultural soil composition, change in the diet and lifestyle are influential on the incidence of colorectal cancer in Guilān province.
    Keywords: Colorectal cancer, Environmental-human factors, Medical geography, Coastal areas, Guilān Province