فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
پیاپی 2 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عقیل گنخکی*، مسعود تقوایی، حمید بردستانی صفحات 5-27

    شهرهای ساحلی در سراسر جهان به طور فزاینده تحت تاثیر انواع مخاطرات طبیعی و غیرطبیعی قرار دارند که به منظور کاهش آسیب پذیری آن ها در برابر این مخاطرات، بهبود تاب آوری در ابعاد مختلف نقش اساسی دارد. بعد زیست محیطی تاب آوری با تاکید بر پایداری نظام اکولوژیکی شهرها به بهبود پایداری آن ها در برابر مخاطرات مختلف زیست محیطی می پردازد. این پژوهش بر اساس هدف از نوع کاربردی و به منظور بررسی عوامل مرتبط با بهبود تاب آوری زیست محیطی شهرهای ساحلی در دو مرحله انجام شده است. محدوده ی موردمطالعه شامل شهرهای ساحلی استان بوشهر است که نقش کارکردی به عنوان مرکز شهرستان دارند. جامعه آماری در مرحله اول عبارت اند از کارشناسان مدیریت شهری و فعالان محیط زیست و در مرحله دوم شامل متخصصان تاب آوری شهری است. به منظور تعیین عوامل مرتبط با بهبود تاب آوری زیست محیطی شهرهای ساحلی، از روش تحلیل عاملی و به منظور تعیین وزن هر یک از این عوامل و ارزیابی تاب آوری زیست محیطی محدوده موردمطالعه از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. بر اساس نتایج تحلیل عاملی، عوامل موثر پس از نام گذاری عبارت اند از "کنترل آلودگی"، "حفاظت از منابع موجود"، "جمعیت و دسترسی به خدمات" و "فعالیت گروه های داوطلب" که مقادیر ویژه به ترتیب برابر5.23، 3.08، 2.07 و 1.50 است. بر اساس نتایج حاصل از AHP، عامل "کنترل آلودگی ها" نسبت به سایر عوامل بیشترین اهمیت را دارد و از میان شهرهای ساحلی بررسی شده، شهر بوشهر با وزن برابر 420/0 بیشترین و شهر عسلویه با وزن برابر 068/0 کمترین سطح تاب آوری زیست محیطی رادارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری زیست محیطی، شهرهای ساحلی، استان بوشهر، تحلیل عاملی، تحلیل سلسله مراتبی
  • فاطمه باقری* صفحات 29-52
    توجه دانشگاهیان به موضوعات مختلف علم تلفیقی و میان رشته ای گردشگری، همگام با افزایش اهمیت اقتصادی و اجتماعی - فرهنگی آن، بعد از جنگ جهانی دوم (دهه 1950) آغاز شد و تا کنون بر شمار و عمق این مطالعات، افزوده شده است. در ایران نیز پژوهش درباره این پدیده قرن بیستم، با تاخر زمانی و از دهه 1380 خورشیدی آغاز گردید، با این وجود آگاهی بر روند تحقیقات موجود، می تواند علاوه بر تعیین شکاف های احتمالی، در آینده رهگشای پژوهشگران علاقمند نیز باشد. در این راستا، مقاله حاضر با هدف بررسی و تحلیل مطالعات گردشگری ساحلی و دریایی در مقالات علمی-پژوهشی انتشاریافته در مجلات معتبر داخلی انجام شد. برای این منظور، با جستجوی محقق در پایگاه ها و وب سایت مجلات، 106 مقاله در این زمینه یافت شد. فرایند بررسی این مقالات، با پنج پرسش محوری و در نتیجه در پنج گام، آغاز شد: بررسی روند زمانی؛ پراکندگی جغرافیایی؛ محورهای مطالعاتی؛ ارتباط گردشگری ساحلی و دریایی با سایر شکل های توسعه گردشگری؛ و رویکردهای روش شناسی. نتایج انجام این مراحل نشان داد که سرآغاز پژوهش درباره گردشگری در مناطق ساحلی و حوزه-های آبی کشور، به سال 1382 باز می گردد و تا کنون، بیشترین پژوهش ها در این حوزه در سال 1396 انجام شده است؛ از میان مناطق ساحلی و پهنه های آبی کشور، بیشترین مقاله (تعداد 63) به طور کلی متمرکز بر مناطق ساحلی "دریای خزر" و به طور خاص، 37 مورد از آن ها، سواحل "استان مازندران" را مورد بررسی قرار داده اند؛ از میان شش محور مطالعاتی تفکیک شده توسط محقق،
    کلیدواژگان: مطالعات گردشگری، مناطق ساحلی، گردشگری ساحلی، گردشگری دریایی
  • معصومه رنجبری، لیلا گلی مختاری، علی اکبر شایان یگانه* صفحات 53-74
    مناطق ساحلی جنوب کشور از جمله مناطقی هستند که جاذبه های فراوانی دارند. این اشکال هر کدام به تنهایی اکوسیستم های زنده ای را به خود اختصاص داده اند. اما شناسایی، مدیریت، برنامه ریری منسجم برای هر کدام از آن ها لازم و ضرورری به نظر می رسد. از هر ده نفر گردشگر که وارد کشور میزبان می شود یک فرصت شغلی ایجاد می گردد. قرارگیری دشت میناب در مصب رودخانه سبب شکل گیری اشکال ژیوتوریسمی جالبی شده است که هدف این پژوهش بررسی قابلیت های گردشگری لندفرم های این منطقه است. در این پژوهش با استفاده و مقایسه دو مدل پری یرا و رینارد، 12 ژیومورفوسایت شامل: (خور، گلفشان، جنگل حرا، کانال های جذر ومدی، تپه های ماسه ای رشته های ماسه ای، برخان ها، میاندرها و...)، مورد ارزیابی قرار گرفته است. مدل پری یرا نشان می دهد که در عیار علمی و عیار مکمل بالاترین امتیاز مربوط به خورها و کمترین امتیاز مربوط به میاندرها است. اما در مدل رینارد در عیار علمی بیشترین ارزش، جنگل های حرا و در معیار مکمل خورها بیشترین ارزش را به دست آورده اند. به طور کلی نتایج نشان می دهد که دو سایت خورها و جنگل های حرا بیشتر امتیاز را در بین ژیومورفوسایت ها کسب نموده اند.
    کلیدواژگان: ژئومورفوسایت، ارزیابی کمی، روش رینارد، روش پری یرا، دشت میناب
  • نوشا قدسی زاد*، امیررضا کریمی آذری، علیرضا پورانوری، حسین مطلبی صفحات 75-92

    چکیده آمار های ارایه شده از سرشماری نفوس و مسکن سال 1395، بیانگر افزایش روز افزون قشر سالخورده در پروسه 40 سال آینده کشور می باشد با توجه به آمارهای ارایه شده، تعداد معدودای از خانه های سالمندان موجود در سطح شهر تبریز جوابگوی سیل عظیم سالخوردگان خواهد بود. این پژوهش با هدف تعیین مکانهای مناسب به منظوراستقرار مراکز اقامتی سالمندان در شهر تبریز انجام شده است. در این راستا از سامانه اطلاعات مکانیGIS استفاده شده است. این مقاله به دو مرحله دسته بندی شده است. در مرحله ی اول، نخست، با بررسی و ارزیابی فاکتور های مورد نیاز در مکان یابی خانه سالمندان، ریز متغیرهای موثر در پارامتر های مربوطه (ظرفیت، مطلوبیت و سازگاری) استخراج و کلاسبندی شده است. در مرحله بعد فاکتور های مورد نظر در پارامتر سازگاری، با به کار گیری ابزار پرسشنامه در میان متخصصین حوزه برنامه ریزی شهری و مکانیابی توزیع و پس از جمع بندی، با آزمون کروسکال-والیس در محیط نرم افزار SPSS وزن دهی و رتبه بندی شده است. فاکتورهای مطلوبیت و ظرفیت با روش AHP وزن دهی شده و وزنهای حاصل، با به کار گیری نقشه های پایه شهر تبریز، اعمال گشته است. در مرحله ی نهایی لایه های وزن دهی شده در محیط ArcGIS همپوشانی شده و در دو سناریو مجزا کلاسبندی مجدد (Reclassification) انجام گردیده و مناسب ترین مکان ها در دو سناریو در سطح شهر تبریز تعیین گردیده است. یافته های این تحقیق می تواند به ایجاد و گسترش برنامه ریزی منطقه ای در استقرار و توسعه ی مناطق اقامتی سالمندان در شهر تبریز کمک نماید.

    کلیدواژگان: مکانیابی، AHP، خانه ی سالمندان، GIS، شهر تبریز
  • اکبر چاروسایی، مریم ایلانلو* صفحات 93-110

    امروزه شهرها در کنار پیچیدگی ها و چالش های مرتبط با افزایش روزافزون جمعیت و توسعه خود به لحاظ امکانات و منابع توسعه با چالش های فراوان امنیتی و ایمنی در حوزه های مختلف خود جهت مواجه با آسیب ها، خطرات و بحران های انسانی و طبیعی نیز دست به گریبان هستند. در این راستا تاب آوری رویکرد جدیدی است که در راستای پایداری و حفظ مانایی و ارتقای ظرفیت تحمل منابع و شاخصه های توسعه در شهرها در برابر خطرات و آسیب ها و مخاطرات مطرح شده است. در مطالعه حاضر با هدف کاربردی- توسعه و با روش شناسی توصیفی- تحلیل سعی شده است به تحلیل مولفه های تاب آوری شهری در شهر ماهشهر پرداخته شود. برای گرداوری داده های توصیفی از روش اسنادی- کتابخانه ای و برای گرداوری داده های تحلیل به روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه بهره برده شد. جامعه نمونه پژوهش 50 نفر از کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع پژوهش بود که به شیوه دلفی هدفمند مورد پرسش و پاسخ قرار گرفتند. برای تحلیل داده های پژوهش از مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP و مدل رگرسیونی خطی استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که در بین مولفه های تاب آوری شهر ماهشهر ، تاب آوری زیرساختی دارای اولویت بیشتری نسبت به سایر مولفه ها می باشد و اینکه تمامی مولفه های اقتصادی، اجتماعی، زیرساختی، کالبدی و مدیریتی در تحقق تاب آوری شهری در شهر ماهشهر دارای تاثیر مثبت و معناداری می باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری زیرساختی، مدل AHP، مدل رگرسیونی خطی، شهر ماهشهر
  • علی حاجی نژاد، مهرشاد طولابی نژاد* صفحات 111-140

    توجه به شاخص ها و عوامل توسعه چشم انداز مستقل از رهیافت های نوین توسعه گردشگری روستایی است. توسعه چشم انداز مستقل روستایی گونه ای از توسعه آینده نگر روستایی است که در آن ساکنان محلی در فرایند توسعه نقش اساسی و فعال ایفا می کنند. بر این اساس این پژوهش با هدف بررسی ارتباط عوامل توسعه چشم انداز مستقل روستایی و مزایای توسعه گردشگری ساحلی انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده می باشد. جامعه آماری خانوارهای روستاهای ساحلی شهرستان(3720 خانوار) چابهار می باشد. با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری سهمیه ای، 280 خانوار و شش روستای ساحلی به عنوان نمونه انتخاب شد.یافته هانشان داد که از میان عوامل هشتگانه فرهنگ و هنر محلی، توسعه خلاق، منابع محلی و عملکرد، عامل جغرافیایی، نیروی انسانی، تخصص و دانش، ویژگی یکپارچگی و مدیریت و نگهداری، چهارعامل: منابع محلی و عملکرد اقتصادی، فرهنگ و هنر، جغرافیایی و نیروی انسانی، مهم-ترین عوامل توسعه چشم اندار مستقل روستایی می باشند. نتایج مدل QFD و ماتریس ارتباط نشان داد که عوامل فوق بیشترین ارتباط را با حفظ کیفیت محیط، کاهش آسیب پذیری محیط، تحرک اقتصاد محلی و ایجاد اشتغال داشته اند. همچنین پنج استراتژی برای توسعه چشم انداز مستقل وگردشگری روستایی، با توجه به الزامات و شاخصهای مورد استفاده تدوین شدکه به ترتیب عبارت از: آموزش نیروی انسانی متخصص، تقویت مشارکت روستاییان در فعالیت-های گردشگری، ترویج بازاریابی و تولید محصولات گردشگری خلاق روستایی، استفاده بهینه از منابع محلی و استفاده از ظرفیت مدیریت و رهبری محلی می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه خودمختار، گردشگری روستایی، مناطق ساحلی، مدل گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، شهرستان چابهار
|
  • Aghil Gankhaki *, Masoud Taghvaei, Hamid Bardestani Pages 5-27

    Coastal cities around the world are increasingly affected by various natural and unnatural hazards that addressing their vulnerability eventually improves resilience. The environmental dimensions of resilience by emphasizing the sustainability of the ecological system of cities improve their resilience against various environmental hazards. Based on the purpose this research is applied type and in order to investigate the factors related to improving the environmental resilience of coastal cities has done in two stages. The study area includes coastal cities of Bushehr province that have a functional role as the county center. The statistical population in the first stage consists of urban management experts and environmental activists and the second stage includes urban resilience specialists. In order to determine the factors related to improving the environmental resilience of coastal cities, the factor analysis method, and in order to determine the weight of each of these factors and assess the environmental resilience of the study area, the method of AHP has been used. Based on the results of factor analysis, the effective factors include "pollution control", "protection of available resources", "population and access to services" and "activity of volunteer groups" that the specific values respectively are 5.23, 3.08, 2.07, 1.50. According to the results of AHP, the factor of "pollution control" is the most important as compared to other factors, and among the coastal cities studied, Bushehr with a weight of 0.420 has the highest and Assaluyeh with a weight of 0.068 has the lowest level of environmental resilience.

    Keywords: environmental resilience, Coastal city, Boushehr Province, factor analysis, AHP
  • FATEMEH BAGHERI * Pages 29-52
    After the Second World War (1950s), academics’ attention to the different subjects of interdisciplinary science of tourism began along with its economic and social-cultural importance, and the number and depth of these studies has been increased so far. It was begun in Iran in 1380 decade with a time delaying. However, awareness of the current researches’ trend not only determines the possible gaps but also helps the future interested researchers. Therefore, the current article was done to study and analyze the marine and coastal tourism researches by published papers in reputable Iranian journals. For this goal, 106 articles were found in this area by the researcher’s searching on the databases and the journals’ websites. The studying process of these articles was carried out in five steps: studying the time trend, geography distribution, studies orientations, the relationship between coastal and marine tourism and the other shapes of tourism and methodology approaches. As results, the beginning year of tourism studies in the country's coastal and water areas returns to 1382 and most researches in this field has been done in 1396. Among the coastal and water areas, the most number of articles (63 cases) focused on the Caspian Sea’s coastal zones in general, and 37 of them have examined the coasts of "Mazandaran Province" in particular. Of the six separated orientations,
    Keywords: Tourism Studies, Coastal areas, coastal tourism, Marine (Marina) Tourism
  • Masome Ranjbari, Leila Goli Mokhtari, Aliakbar Shayanyeganeh * Pages 53-74
    The southern coastal areas of Iran is one of the areas with many attractions. Each of these forms is specific to living ecosystems. But identification, management, integrated programming is necessary for each of them. A job opportunity arises from every ten tourists entering the host country. The location of Minab plain at the mouth of the river has led to the formation of interesting geotourism forms and the purpose of this study is to investigate the tourism capabilities of landforms in this region. In this research, using and comparing two models of Perira and Reynard,12 geomorphosites including: (estuary, gulfs, mangrove forests, tidal canals, sand dunes, sand dunes, barns, meanders , etc), has been evaluated. Pereira's model indicates that the scientific grade and the complementary grade are the highest score related to estuaries and the lowest score is related to meanders. However, the values of avicennia marina in the scientific grade and estuaries in the complementarity criterion gained highest value. In general, the results showed that both estuaries and avicennia marina have gained more score among others.
    Keywords: Geomorphosite, Quantitative evaluation, Minab plain, Reynard method, Pereira method
  • Nousha Ghodsizad *, Amirraza Karimiazari, Alireza Pooranvary, Hossein Matlabi Pages 75-92

    Statistics provided by the 2016 Census of Population and Housing, indicate an increasing age cohort in the next 40 years. According to statistics provided, a few numbers of nursing homes in the Tabriz city will respond to the huge floods of the elderly. The purpose of this study was to determine suitable locations for the establishment of residential centers for the elderly in Tabriz. GIS is used for this purpose. This article is divided into two stages. In the first step, by examining and evaluating the factors needed to locate the nursing home, the effective variables in the relevant parameters (capacity, desirability, and adaptability) are extracted and classified. In the next step, the factors considered in the adaptation parameter were weighted and ranked using SPSS software by using questionnaires and survey tools among urban planning and distribution locating experts and after summing up. Utility and capacity factors were weighted by AHP method and the resulting weights were applied by using baseline maps of Tabriz. In the final stage, the weighted layers are overlaid in ArcGIS environment and performed in two separate reclassification scenarios. The most suitable locations were determined in two scenarios in Tabriz city. The findings of this study can help in the development and development of regional planning in the establishment and development of residential areas for the elderly in Tabriz. 

    Keywords: Locating, Locating Criteria, AHP Hierarchy, Nursing Home, GIS
  • Akbar Chardoosayi, Maryam Ilanloo * Pages 93-110

    Cities today, besides the complexities and challenges associated with increasing population growth and developmental capabilities and resources, have encountered many challenges in terms of security and safety in their various areas to deal with human and natural hazards and crises. In this regard, resilience is a new approach to sustainability and to maintain the capacity to bear resources and developmental attributes in cities against dangers and disasters. In the present study, the purpose of applied-development and with descriptive-analytical methodology has been tried to analyze the components of urban spatial planning in Mahshahr city. To collect descriptive data, documentary-librarian method was used for collecting data using a survey method and a questionnaire tool. The sample population of the research consisted of 50 experts and experts related to the subject of research that were questioned and targeted by Delphi method. To analyze the research data, the AHP hierarchical analysis model and linear regression model (R-Linear) were used. Results showed that among the components of resilience Mahshahr, resilient infrastructure with higher priority than other components and that all components of economic, social, infrastructure, physical and management in achieving resiliency city of Mahshahr have a positive and significant effect.

    Keywords: Resilience, resilience infrastructure, AHP model, linear regression model, the city of Mahshahr
  • Ali Hajinejad, Mehrshad Tuolabi Nejad * Pages 111-140

    The present research is a combination (qualitative and quantitative) in terms of purpose, application and method. Data collection tools are questionnaires, interviews and observations. The statistical population of households in coastal villages of the city (3720 households) is Chabahar. From this number, 280 households and six coastal villages with tourist attractions were selected as a sample using the Cochran's formula and quota sampling method. To answer the research questions, the Exploratory Exponential Coherence Test and the Quality Performance Development (QFD) model were used. The research findings indicate that among the eight factors of local culture and art, creative development, local resources and performance, geographical factor, force Humanity, expertise and knowledge, characteristics of integration and management and maintenance, four factors: local resources and economic performance, culture and art, geography and manpower, are the most important factors in the development of independent rural landscape in Chabahar city. The results of QFD model and communication matrix showed that the above factors were most associated with maintaining environmental quality, reducing environmental vulnerability, mobilizing the local economy and creating rural employment. Also, through interviews with local people and the results of the QFD model, five strategies for developing an independent landscape and rural tourism were developed according to the requirements and indicators used, which are: training of specialized manpower, strengthening the participation of villagers in tourism activities.

    Keywords: Autonomous Development, Rural tourism, Coastal areas, Quality function deployment (QFD, Chabahar County