فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 44 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرضا سیفی*، احمد ساعی صفحات 1-28

    برزیل به عنوان بزرگترین کشور امریکای لاتین و پنجمین کشور وسیع جهان،کمتر از نیمی از وسعت امریکای جنوبی را به خود اختصاص داده است. اقتصاد برزیل در سال های اخیر با رشد و توسعه قابل توجهی مواجه بوده و در سال 2017 به هشتمین اقتصاد برتر جهان تبدیل شده است.اگر چه پس از جنگ جهانی دوم و طی حضور دولت های مختلف روند نسبی توسعه در برزیل وجود داشته اما در سالهای اخیر و پس از روی کار آمدن لولا داسیلوا، توسعه در این کشور با تحولی اساسی مواجه شده و این کشور توانسته است بر بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی جامعه خود مانند فقر،سطح پایین سواد،شکاف طبقاتی،بیکاری و...فایق آید. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی بدنبال پاسخ به این سوال است که دولت توسعه گرای لولا داسیلوا چه تاثیری بر شاخص توسعه انسانی در برزیل داشته است؟ در این مقاله با استفاده از داده ها مختلف آماری مشخص می گردد که لولا داسیلوا با ایجاد یک دولت توسعه گرا و اتخاذ سیاست های راهبردی مانند برنامه کمک هزینه خانواده،برنامه مبارزه با گرسنگی،برنامه رشد پرشتاب توانست در دوران ریاست جمهوری هشت ساله خود شاخص توسعه انسانی در برزیل را به میزان مشهودی ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: توسعه، دولت توسعه گرا، برزیل، شاخص توسعه انسانی، لولا داسیلوا
  • علیرضا بیگی*، حسن مجیدی صفحات 29-61
    حکومت بحرین پس از انقلاب 14 فوریه سال 2011، به بهانه های مختلف رهبران عمدتا شیعی را بازداشت کرد. یکی از این افراد شیخ علی سلمان، دبیرکل جمعیت الوفاق است. وی باوجود همراهی با نظام در روند گفتگوها و برآورده ساختن خواسته نظام بحرین در آرام سازی این جنبش درنهایت توسط آل خلیفه بازداشت گردید و در دادگاه به دفاع از خود پرداخت. شناخت گفتمان حاکم بردفاعیات شیخ علی سلمان به عنوان دریچه ای برای آشنایی با یکی از گفتمان های سیاسی بحرین، هدف این پژوهش است. این مقاله درصدد تبیین و تحلیل دفاعیه شیخ علی سلمان در دادگاه بحرین و پاسخگویی به این سوال است که مولفه های گفتمانی حاکم بر دفاعیه علی سلمان، در دادگاه حکومت بحرین چیست؟ یافته های این مقاله که با استفاده از روش تفسیری و تحلیل گفتمان ون دایک تدوین شده؛ نشان دهنده نوعی گفتمان میانه رو و اصلاح طلب (در مقابل گفتمان انقلابی) در دفاعیه سلمان است. از میان متغیرهای کیفی بیان گردیده در تحلیل گفتمان انتقادی ون دایک، علی سلمان از واژگان، نقل وقول، حسن تعبیر و قطب بندی، بیشترین استفاده را کرده است. فرضیه این پژوهش از این قبیل است که نظام آل خلیفه اصلاح ناپذیر نبوده و همواره سعی دارد با دادن وعده های بی اساس به مردم بحرین آنان را از جنبش دور سازد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، ون دایک، بحرین، آل خلیفه، شیخ علی سلمان، الوفاق
  • الهام کریمی*، سهراب صلاحی، ابومحمد عسگرخانی صفحات 62-79
    هدف از مقاله ی حاضر بررسی و ارزیابی مسئولیت بین المللی سازمان ملل در بحران یمن است که به روش کتابخانه ای انجام شده است. سوال اصلی مقاله این است که بر اساس قواعد حقوق بین الملل و مقررات مربوط به مسئولیت بین المللی سازمان های بین المللی، مسئولیت سازمان ملل در موضوع یمن چگونه تبیین می گردد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد: در جنگ یمن عربستان و متحدانش، مرتکب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی شده اند. جنایاتی مغایر با اهداف و مقاصد سازمان ملل متحد است. شورای امنیت سازمان ملل متحد حداقل اقدامات مقتضی را به جهت توقف جنگ و توقف فوری اقدامات خشونت آمیز در یمن انجام نداده است و در جهت حمایت از حمله کنندگان به یمن و ناقضان قوانین بین المللی عمل نموده و در راستای تحریم همه جانبه یمن؛ قطعنامه صادر نموده، که به دلیل محاصره و تحریم گسترده، باعث وقوع جنایات دهشتناک بین المللی و همچنین قحطی گسترده شده است. سازمان ملل علاوه بر حفظ صلح و امنیت بین الملل با توجه به موقعیت حساس یمن، نسبت به حق تعیین سرنوشت ملت در یمن نیز مسئولیت دارد. اما در قطعنامه های گوناگون مشاهده می شود که تجاوز آل سعود به یمن نادیده گرفته است. و چشم به روی جنایات جنگی و نسل کشی در این سرزمین بسته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، سازمان ملل، بحران، یمن، جنایات بین المللی
  • داود کیانی*، کیهان برزگر، محمد مهدی افشار صفحات 80-106

    با توجه به جایگاه و اثرگذاری فراروندهای فضای سایبری در تمامی حوزه های حیات جمعی و حتی فردی، و نقش تاثیرگذار آن در برتری کشورها در دفاع از منافع ملی شان، این تحقیق در پی آن است که به بررسی و تحلیل نقش این عامل مهم و حساس در آینده حوزه دیپلماسی عمومی بپردازد. فهرستی از فراروندهای فضای سایبر، موثر بر آینده دیپلماسی عمومی با بهره گیری از روش های آینده نگاری شناسایی ، ماتریس تاثیر متقابل طراحی گردید . با تحلیل داده های بدست آمده با نرم افزار میک مک روندهای راهبردی و بازیگران موثر شناخته شدند که شامل ترویج هوش مصنوعی، افزایش اتصالات، مدل های نوین در کسب وکار، تهدیدات خارجی، جهانی شدن، حمایت از سرمایه فکری، تجارت جهانی، ثبات سیاسی، تغییرات گفتمانی، موزانه قوا، ارتباطات استراتژیک، افزایش شبکه های مجازی، ارتباطات اقتصادی، ارتباطات فرهنگی و اجتماعی .با تکنیک سناریو نویسی و با بهره گیری از نرم افزار سناریو ویزارد تاثیرات وقوع هر یک از وضعیت ها وقوع یا عدم وقوع آنها مشخص گردید ، . نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که هفت عامل به عنوان بازیگران اصلی و موثر بر آینده دیپلماسی عمومی هستند که در دو دسته سناریو های مطلوب شامل سه سناریو و نامطلوب شامل یک سناریو پیاده سازی گردیدند .

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، آینده نگاری، روند، فضای سایبر، برنامه ریزی بر پایه سناریو
  • علیرضا نائیج*، حسین پور احمدی، منصور میراحمدی چناروئیه صفحات 107-130

    در دهه های اخیر چالش هایی نظیر بیماری ها، مهاجرت، حقوق بشر، مسایل زیست محیطی، ارزهای دیجیتال، تروریسم، قاچاق مواد مخدر، فضای مجازی و... موجب تحول در سیاست بین‎الملل به عرصه سیاست جهانی گردید. این مسایل از مهمترین قلمروهای مطالعاتی رشته روابط بین ‎الملل است. فهم این تحول و توسعه در گرو صورت بندی‎های این چالش ‎هاست. سوال اصلی این پژوهش ایناست: چالش ها و مسایل سیاست جهانی را چگونه می توان صورت بندی نمود؟ به نظر می‎رسد ارایه صورت بندی جدید از چالش ها و مسایل سیاست جهانی بر اساس سه مولفه «انسان»، «زیست جهان» و «رابطه انسان و زیست جهان» رهنمون به چشم‎انداز جدیدی است که در آن تکثر و تعدد بازیگران و تاثیرگذاری و نقش هر یک از آنها در سطح تحلیل «سیاست جهانی» تبیین می‎شود. در پژوهش حاضر تلاش می شود با روش توصیفی و تحلیلی و ابزار گردآوری مطالب از نوع روش کتابخانه ای به ارایه صورتبندی جدید و خاص نسبت به صورتبندی های موجود، فهم و تحلیلی متفاوت از سیاست جهانی ارایه شود

    کلیدواژگان: چالش ها، صورت بندی مسائل، روابط بین الملل، سیاست بین الملل، سیاست جهانی
  • مهدی محمدنیا*، معصومه پاپی، رشید رکابیان صفحات 131-152

    درمیان مدل های مختلف تصمیم گیری، مدل بازیگر عقلایی که مبتنی بر منطق هزینه-فایده است، چارچوب مناسبی را برای درک بهتر رفتار های سیاست خارجی ترامپ فراهم می کند که می تواند مورد توجه تصمیم گیرندگان کشور قرر گیرد. پیش فرض اصلی مدل بازیگر عقلایی، انسان اقتصادی با مشخصه بنیادین عقلانیت است که تلاش می کند با تبعیت از منطق هزینه - فایده، مطلوب ترین راه را در رسیدن به هدف بر گزیند. سوال اصلی پژوهش این است که «چگونه می-توان سیاست خارجی دونالد ترامپ در خروج از موافقت نامه های بین المللی و نوع رویکرد وی نسبت به مساله امنیت بین الملل را در یک چارچوب تیوریک تحلیل نمود ؟» در پاسخ به سوال مذکور، این فرضیه ارایه شده است: «رفتار های سیاست خارجی ترامپ در خروج از موافقت نامه های بین المللی و نوع رویکرد اقتصاد محور وی نسبت به مساله امنیت بین الملل ، بر اساس مدل عقلایی تصمیم گیری و بیشینه سازی سود قابل توضیح است.» در این راستا، طرح شعار «نخست آمریکا» از سوی ترامپ، به خوبی بیانگر فایده گرایی و ناسیونالیسم اقتصادی در سیاست خارجی آمریکا است. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد بازیگر عقلایی به مطالعه سیاست خارجی آمریکا پرداخته است. جمع وری داده ها به صورت کتابخانه ای، مجلات علمی و استفاده از سایت های معتبر اینترنتی بوده است.

    کلیدواژگان: دونالد ترامپ، سیاست خارجی، بازیگر عقلایی، موافقت نامه های بین المللی، فایده گرایی
  • آزاده الفتی*، فرشته بهرامی پور صفحات 153-169
    از زمانی که ترومن رییس جمهور وقت ایالات متحده آمریکا استقلال اسراییل را به رسمیت شناخت تا به امروز حفظ موجودیت و تامین امنیت اسراییل به عنوان متحد و شریک استراتژیک ایالات متحده در منطقه خاورمیانه، از تعهدات اصلی تمامی روسای جمهور آمریکا (اعم از جمهوری خواه و دموکرات) بوده است که میزان این حمایت، سیاست منطقه ای اسراییل را در ادوار مختلف تحت تاثیر قرار داده است. بر این اساس سوال اصلی پژوهش حاضر این است که سیاست خاورمیانه ای ترامپ چه تاثیری بر سیاست منطقه ای اسراییل داشته است؟ در این رابطه فرضیه مورد بررسی با اتخاذ روش توصیفی - تحلیلی و در چارچوب نظریه مجموعه امنیت منطقه ای کپنهاگ این است که: سیاست خاورمیانه ای ایالات متحده آمریکا در دولت ترامپ موجب تهاجمی تر شدن سیاست منطقه ای اسراییل شده است. در نهایت پژوهش به این نتیجه ختم شده است که سیاست خاورمیانه ای ترامپ با تاکید بر حمایت رادیکالی از اسراییل موجب تهاجمی تر شدن سیاست منطقه ای اسراییل نسبت به جمهوری اسلامی ایران ایران، سوریه و فلسطین و گسترش دامنه بحران در غرب آسیا و در نتیجه تنش بیشتر در منطقه خاور میانه شده است.
    کلیدواژگان: ترامپ، خاورمیانه، مجموعه امنیت منطقه ای، اسرائیل، سیاست منطقه ای
|
  • Abdilreza Seifi *, Ahmad Saie Pages 1-28

    Brazil officially the Federative Republic of Brazil is the largest country in both South America and Latin America.The Economy of Brazil is the world's eighth largest economy by nominal GDP and eighth largest by purchasing power parity. The Brazilian economy is characterized by a mixed economy that relies on import substitution to achieve economic growth. Luiz Inácio Lula da Silvais a Brazilian politician and former union leader who served as the 35th President of Brazil from 1 January 2003 to 31 December 2010. In the 8 years of the lula da silva presidency ,economic successes went hand in hand with social results this is called redistributive or inclusive growth. GDP per capita growth rates were higher in the poorer quantiles of the population, than in the richer groups. Unemployment rates declined, formal employment and average earnings increased. Income inequality (also its spatial dimension) and poverty declined. Lula da Silva by implementation of Programs Bolsa Familia, Bolsa Escola, Growth Acceleration Program Improved the Human Development Index in brazil.

    Keywords: development, Developmental state, Brazil, Human Development Index, lula da silva
  • Alireza Beygi *, Hasan Majidi Pages 29-61
    After the 2011 revolution the Bahraini government arrested mainly Shiite leaders under various pretexts.One of these people is Ali Salman, the secretary general of the Jamiat al-Wefaq. Despite cooperating with the regime in the negotiation process and fulfilling the demands of the Bahraini regime in calming the movement, he was eventually arrested by Al-Khalifa and defended himself in court. The purpose of this study is to identify the prevailing discourse and the authority of Salman as a window to get acquainted with one of Bahrain's political discourses.This article seeks to explain and analyze Ali Salman's defense in the Bahraini court and to answer the question of what are the discourse components governing Ali Salman's defense in the Bahraini government court?Findings of this article that have been compiled using interpretive method and discourse and analytical analysis;It represents a kind of moderate and reformist discourse(as opposed to revolutionary discourse)in Salman's defense.Among the qualitative variables mentioned in the analysis of Van Dijk`s critical discourse,Salman has used the words, quotation, good interpretation and polarization the most.The hypothesis of this research is that the Al-Khalifa regime is not reformable and always tries to keep the Bahraini people away from the movement by making baseless promises
    Keywords: Discourse Analysis, Van Dijk, Bahrain, Al-Khalifa, Sheikh Ali Salman. al-vifaq
  • Elham Karimi *, Sohrab Salahi, Abomohammad Asgarkhani Pages 62-79
    The purpose of this paper is to examine and assess the UN's international responsibility in the Yemeni crisis, which has been carried out through library methods. The main question of the article is how to explain the responsibility of the United Nations on the issue of Yemen in accordance with the rules of international law and the regulations related to the international responsibility of international organizations? The findings show that in the Yemeni war, Saudi Arabia and its allies have committed war crimes, crimes against humanity and genocide. Crimes other than those of the United Nations. The United Nations Security Council has not taken the necessary steps to end the war and immediately stop the violence in Yemen, to act in support of the attackers on Yemen and violators of international law, and to impose comprehensive sanctions on Yemen. It has issued a resolution, which, due to the siege and widespread sanctions, has led to horrific international crimes as well as widespread famine. In addition to maintaining international peace and security, the United Nations has a responsibility to determine the fate of the nation in Yemen, given the sensitive situation in Yemen
    Keywords: international responsibility, Un, Crisis, Yemen, International Crimes
  • Davood Kiani *, Keyhan Barzegar, MohammadMahdi Afshar Pages 80-106

    Given the position and effectiveness of cyberspace metropolises in all areas of collective and even individual life and its effective role in the superiority of countries in defending the interests of their nation, this research seeks To examine and analyze the role of this important and sensitive factor in the future of public diplomacy A list of cyberspace metropolises, affecting the future of public diplomacy, was designed using the futuristic methods of identifying, matrix of interaction effects.. By analyzing the data obtained with the software, it was possible to identify strategic trends and effective actors, including the promotion of artificial intelligence, increasing connections, new business models, external threats, globalization, protection of intellectual capital, global trade, political stability, discourse change. The Library of Power, Strategic Communication, Increasing Virtual Networks, Economic Communication, Cultural and Social Communication With the scenario writing technique and using the Wizard scenario software, the effects of each of the situations occurring or not occurring were identified. The results of this study indicate that seven factors are the main and effective actors in the future of public diplomacy, which were implemented in two categories of desirable scenarios, including three scenarios and undesirable, including one scenario.

    Keywords: Public Diplomacy, Foresight, . trend, Cyberspace, scenario-based planning
  • Hosein Pourahmadi, M. Mirahmadi Pages 107-130

    In recent decades, challenges such as disease, immigration, human rights, environmental issues, digital currencies, terrorism, drug trafficking, cyberspace, etc. have led to the transition of International policy challenges to world politics. These issues are one of the most important fields of study in the field of international relations. Understanding this transition depends on formulating these challenges. The main question of this research is: How can the challenges and issues of global politics be formulated? It seems that the presentation of a new formulation of challenges and issues of global politics based on the three components of "human", "biosphere" and "human-biosphere relationship" leads to a new perspective in which the multiplicity of actors And the impact and role of each of them is explained at the level of "global politics" analysis. In the present study, an attempt is made to provide a new and specific format and understanding of world politics with a descriptive and analytical method and collection tools such as library method in order to provide a new and specific formulation compared to the existing formulations.

    Keywords: challenges, issues, Formulation, human, Ecosystem, International Politics, World Politics
  • Mahdi Mohammad Nia *, Masoomeh Papi, Rashid Recabian Pages 131-152

    Among the various decision-making models, the Rational Actor Model, which is based on cost-benefit logic, provides a good framework for better understanding Trump's foreign policy behaviors that can be considered by the country's decision makers. The main premise of the rational model of decision-making is the economically rational human being who tries to choose the most desirable way to achieve the goal by following the cost-benefit logic. The main question of the research is "How can Donald Trump's foreign policy in withdrawing from international agreements and his approach to the issue of international security be analyzed in a theoretical framework?" In response to this question, the hypothesis has been put forward: "Trump's foreign policy behaviors in withdrawing from international agreements and his economy-oriented approach to the issue of international security can be explained based on the rational model of decision-making and profit maximization." In this regard, Trump's “America First” slogan, is a good example of utilitarianism in his foreign policy. This paper applies descriptive-analytical method to explain the American foreign policy from the perspective of the rational actor model. The data collection has been in the form of libraries, scientific journals and the use of reputable Internet sites.

    Keywords: Donald Trump, Foreign policy, Rational actor, International agreements, Utilitarianism
  • Azadeh Olfati *, Fereshteh Bahramipoor Pages 153-169
    Trump's Middle East policy and the re-creation of Israel's regional policy Abstract Preserving the existence and security of Israel as a strategic ally of the United States in the Middle East has long been one of the main commitments of US presidents (both Republicans and Democrats). Has made an impact.The main question of the present study is what effect has Trump's Middle East policy had on Israel's regional policy?The hypothesis underlying the descriptive-analytical approach in the context of the Copenhagen Regional Security Theory is that the US Middle East policy in the Trump administration has made Israel's regional policy more aggressive. Finally, the study concludes that Trump's Middle East policy of emphasizing radical support for Israel has made Israel's regional policy more aggressive than that of Iran, Syria, and Palestine, resulting in further tensions in the region. Keywords: Trump, Middle East, Regional Security Collection, Israel Keywords: Trump, Middle East, Regional Security Collection, Israe
    Keywords: Trump, Middle East, Regional Security Collection, Israel, regional policy