فهرست مطالب

Iran Agricultural Research - Volume:39 Issue: 2, Summer and Autumn 2020

Iran Agricultural Research
Volume:39 Issue: 2, Summer and Autumn 2020

  • تاریخ انتشار: 1400/02/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا سپاسخواه*، جواد رحمانی سوقیه، آلاله گرمسیری صفحات 1-8

    چکیده- از زیولیت برای بهبود خواص هیدرولیکی خاک مانند ضریب پخشیدگی هیدرولیکی (D) و ضریب جذب (S) استفاده می شود که بایستی تعیین شوند. بک روش ساده که مقدار S  را بهD  ارتباط می دهد با آزمایش جذب افقی آب در خاک شنی لومی ، لومی و سیلتی رسی و کاربرد زیولیت به میزان صفر، 4، 8 و 12 گرم بر کیلوگرم خاک ارزیابی شد. نتایج نشان داد که کاربرد زیولیت بر روی ضرایب a و b تابع ضریب پخشیدگی هیدرولیکی  موثر نبود در حالیکه بیشترین مقدار a و b در خاک های شنی لومی و سیلتی رسی در مقدار کاربرد 8 گرم بر کیلوگرم خاک اتفاق افتاد. مقدار a و b برای خاک لومی تحت تاثیر میزان کاربرد زیولیت قرار نداشت. ضریب جذب برای خاک شنی لومی با کاربرد زیولیت کاهش یافت در حالیکه حداقل مقدار S برای خاک لومی و سیلتی رسی در میزان کاربرد زیولیت 8 گرم بر کیلوم گرم اتفاق افتاد. نتایج نشان داد که روش غیر مستقیم تعیینS  برای بافت های مختلف خاک و مقادیر مختلف کاربرد زیولیت تقریبا شبیه روش مستقیم تعیین S بود. بنابراین با تعیین مقدار S  در روش ساده آزمایش جذب افقی آب در دو مقدار مختلف آب اولیه خاک یا دو مقدار مختلف بار آبی جذب آب در نفوذ سنج مکشی، مقادیر Ds و α برای تابع ضریب پخشیدگی هیدرولیکی  (D= Ds Ѳα) می تواند بدست آید.

    کلیدواژگان: ضریب پخشیدگی هیدرولیکی، ضریب جذب، پارامترهای هیدرولیکی خاک، اصلاح کننده های خاک، زئولیت
  • سید عبدالرضا کاظمینی*، روزبه زنگوئی نژاد، حسین غدیری صفحات 9-16
    چکیده-مطالعه ای به منظور تعیین اثرات شش نوع مالچ (ارگانیک و غیرارگانیک) و علف کش متریبوزین بر چرخه رشد رویشی و زایشی علف های هرز در مزرعه گوجه فرنگی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. براساس نتایج تجزیه واریانس، همه صفات موردبررسی گونه های علف هرز و همچنین گوجه فرنگی به طورمعنی داری درسطح احتمال یک درصد تحت تاثیر تیمارهای اعمال شده قرارگرفتند. طولانی ترین و کوتاه ترین زمان ظهور بذرهای علف هرز تاج خروس (Amaranthusretroflexus) به ترتیب تحت تاثیر تیمارهای مالچ پلاستیکی مشکی (28 روز پس از انتقال گیاهچه های گوجه فرنگی به زمین اصلی) و مالچ های ارگانیک و علف کش متریبوزین (21 روز پس از انتقال گیاهچه های گوجه فرنگی به زمین اصلی) ثبت شد. مالچ های پلاستیکی زمان ظهور بذر علف هرز سلمه تره (Chenopodium album) را در مقایسه با مالچ های ارگانیک به میزان 28 درصد به تاخیر انداختند. همچنین، طولانی ترین زمان ظهور بذر علف هرز سلمه تره تحت تاثیر تیمار کوکوپیت (29 روز پس از انتقال گیاهچه های گوجه فرنگی به زمین اصلی) و کوتاه ترین زمان ظهور در کرت های تیمار شده با مالچ پلاستیکی مشکی (5/23 روز پس از انتقال گیاهچه های گوجه فرنگی به زمین اصلی) مشاهده شد. بر اساس نتایج آزمایش، بیشترین مقدار عملکرد قابل فروش گوجه فرنگی در کرت های تحت تیمار مالچ پلاستیکی مشکی (21/19 کیلوگرم در مترمربع) و کمترین مقدار عملکرد قابل فروش (02/3 کیلوگرم در مترمربع) در کرت های تیمار شده با خاک اره ثبت شد. به طور کلی، نتایج آزمایش نشان دادند که مالچ های پلاستیکی، به ویژه مالچ پلاستیکی مشکی، می توانند جایگزین های قابل اطمینانی برای علف کش متریبوزین به منظور کنترل علف های هرز در مزارع گوجه فرنگی باشند.
    کلیدواژگان: همبستگی، ظهور بذر، ریزش بذر
  • حبیب الله حمزه زرقانی*، سید علی اکبر بهجت نیا، ساره دلنواز صفحات 17-28

    به منظور بررسی میزان خسارت محصول بوسیله جدایه های ایرانی ویروس پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی (TYLCV-[Ab]) و ویروس کارناتاکای پیچیدگی برگ گوجه فرنگی (ToLCKV-IR) بر روی ارقام گوجه فرنگی ریوگراند (RG) و گروس لیزی (GL)، گیاهچه های گوجه فرنگی با همسانه های عفونت زای هر ویروس بطور جداگانه با روش آگرواینوکولیشن مایه زنی شدند و پیشرفت بیماری در چهار فاصله زمانی پایش گردید. پس از ظهور علایم شدت بیماری بصورت چشمی و با استفاده از یک مقیاس نمره دهی ترتیبی ارزیابی شد و داده ها به مقیاس نسبی تبدیل شدند. خسارات ویروس ها با اندازه گیری شاخص های رشد شامل وزن تر و خشک و ارتفاع بخش های هوایی و زیرزمینی گیاهان برآورد شد. شدت اولیه بیماری در گیاهان آلوده به ToLCKV-IR کمتر از گیاهان آلوده به TYLCV-[Ab] بود. حداکثر سرعت افزایش بیماری در گیاهان رقم GL آلوده به ToLCKV-IR مشاهده شد و بعد از آن به ترتیب سرعت افزایش بیماری گیاهان آلوده به TYLCV-[Ab] از هر دو رقم قرار گرفتند و کمترین سرعت افزایش بیماری در گیاهان GL آلوده به ToLCKV-IR مشاهده شد. با تاخیر در زمان مایه زنی، شدت بیماری در هر دو رقم آلوده به هر یک از دو ویروس کاهش یافت. در همه پاتوسیستم ها، مدل خطی تکه ای برازش خیلی خوبی به زیست توده نسبی و مدت تماس نشان داد. پارامترهای برآورد شده مدل برای ارزیابی جنبه های مختلف نمودار خسارت استفاده شد. صرفنظر از ویروس مایه زنی شده به گیاه بالاترین آستانه خسارت بیماری در رقم GL مشاهده شد. وقتی سطح حساسیت زدایی بیماری ارزیابی شد، نتایج مشابهی حاصل شد. تحمل منحنی- خطی یا شیب بین گیاهان GL آلوده به هر یک از دو ویروس و گیاهان RG آلوده به ToLCKV-IR تفاوت معنی داری نشان نداد، ولی رقم RG آلوده به TYLCV-[Ab] بالاترین تحمل منحنی- خطی را نشان داد. نتایج این پژوهش می تواند در غربال گری برای گیاهان گوجه فرنگی متحمل استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدل خطی تکه ای، ویروس پیچیدگی برگ گوجه فرنگی، گوجه فرنگی، ویروس پیچیدگی برگ زرد گوجه فرنگی
  • تورج هنر*، علی شعبانی، محمد عبدالهی پور حقیقی، ندا دلیر، علیرضا سپاسخواه، علی اکبر کامگارحقیقی، مسلم جعفری صفحات 29-36

    در این مطالعه، اثر زمان آبیاری تکمیلی (شامل: بدون آبیاری تکمیلی، آبیاری تکمیلی در اسفند، آبیاری تکمیلی در اردیبهشت، آبیاری تکمیلی در مرداد و دو آبیاری در اسفند و اردیبهشت) و کود پتاسیم بصورت کود آبیاری (شامل: بدون کود، کود پتاسیم به میزان 150 و 250 گرم به ازای هر درخت) و محلول پاشی (بدون محلول پاشی، مقدار 5/1 کیلوگرم کود در هر 1000 لیتر آب و مقدار 3 کیلوگرم کود در هر 1000 لیتر آب) بر عملکرد و کیفیت عملکرد انجیر دیم در یک آزمایش سه ساله مطالعه شد. نتایج نشان داد که آبیاری تکمیلی انجیر منجر به افزایش عملکرد و اندازه میوه و بهبود رنگ پوست میوه گردید. هرچند آبیاری تکمیلی کل مواد جامد محلول میوه را کاهش داد. برای یک آبیاری در طول دوره رشد، آبیاری در اواخر زمستان به مقدار 1250 لیتر آب به ازای هر درخت نسبت به آبیاری با همین مقدار در بهار در شرایط تنش خشکسالی نتایج بهتری داشته است. انجام دو آبیاری در اسفند و اردیبهشت به مقدار به ترتیب 1500 و 1250 لیتر بازای هر درخت در سال اول و سالهای دوم و سوم به ترتیب بر عملکرد و کیفیت میوه موثر تر از تک آبیاری بوده که بدلیل مقدار بیشتر آب آبیاری بوده است. کاربرد 150 گرم بازای هر درخت بصورت کود آبیاری و یا محلول پاشی برگ به میزان 3 کیلوگرم بر 1000 لیتر اثر معنی داری بر عملکرد و کیفیت عملکرد انجیر داشته است.

    کلیدواژگان: درخت انجیر، زمان آبیاری تکمیلی، کود پتاسیم، عملکرد، کیفیت عملکرد
  • میثم عابدین پور* صفحات 37-46

    تنش آبی به عنوان یکی از مهم ترین عامل موثر بررشد و تولید سویا در مناطق نیمه خشک بشمار می رود. تاریخ کاشت و مدیریت آبیاری از کلیدی ترین عملیات زراعی است که بر رشد سویا و تولید محصول اقتصادی تاثیر فراوانی دارد. امروزه، جهت بررسی تاثیرات مخرب تنش های محیطی، از مدل های واسنجی شده برای شبیه سازی و ارزیابی رشد محصولات زراعی تحت سناریوهای مختلف استفاده می شود. در این تحقیق، دقت مدل AquaCrop با استفاده از داده های 2 ساله مزرعه ای درسطوح مختلف آبیاری و تاریخ کاشت در شمال شرقی ایران مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی کارآیی مدل از میانگین میانگین مربعات خطای ریشه (RMSE)، راندمان مدل (E)، ضریب تعیین (R2) و خطای پیش بینی (Pe) استفاده شد. در مرحله واسنجی مدل AquaCrop عملکرد دانه سویا و زیست توده را برای کلیه تیمارها با خطای0.27

    کلیدواژگان: واسنجی، مدیریت آبیاری، تاریخ کاشت، سویا، اعتبارسنجی
  • مرضیه الله دادی*، یعقوب راعی، بابک بحرینی نژاد، اکبر تقی زاده، سعید نریمانی صفحات 47-56
    کشت کنگر فرنگی به عنوان گیاهی چند منظوره (سبزی، دارو و علوفه) با استفاده از کودهای زیستی و کاهش میزان مصرف کودهای شیمیایی در سیستم های کشاورزی پایدار قرار می گیرد. برای ارزیابی اثرات کود شیمیایی، کود زیستی و سیستم های تلفیقی تغذیه گیاهی بر برخی صفات کنگر فرنگی، آزمایش مزرعه ای با استفاده از طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اصفهان در سال 1393 انجام شد. فاکتورها شامل کودهای شیمیایی در سطوح شاهد (بدون کود شیمیایی)، 100 و 50 درصد از مقدار توصیه شده و کودهای زیستی در سطوح شاهد (بدون کودهای زیستی)، نیتروکسین (ازتوباکتر، آزوسپیریلیوم و سودوموناس)، بارور 2 (سودومواس پوتیدا و پانتوا آگلومرانس) و بارور2+ نیتروکسین بودند. صفات مورفولوژیکی، ترکیب شیمیایی، انرژی قابل متابولیسم و انرژی ویژه شیردهی در مرحله رشد رویشی (روزت) تعیین شدند. نتایج نشان داد که با استفاده از کودهای زیستی و شیمیایی پارامترهای موثر در افزایش کیفیت علوفه به صورت قابل توجهی بهبود یافتند. تلقیح همزمان با دو کود زیستی در مقایسه با کاربرد منفرد آنها تاثیر بیشتری در افزایش کیفیت علوفه داشت. با وجود این، نیتروکسین اثرات مثبت بیشتری نسبت به بارور 2 داشت. به طور کلی نتیجه گیری شد که تیمارهای تغذیه تلفیقی گیاه برای رشد و کیفیت علوفه کنگر فرنگی سودمندتر هستند.
    کلیدواژگان: کودهای زیستی، کنگر فرنگی، روش تولید گاز، انرژی قابل متابولیسم، انرژی ویژه شیردهی
  • وحید براتی*، احسان بیژن زاده صفحات 57-68

    فهم برهمکنش آب و قابلیت دسترسی به کود نیتروژن موضوع مهمی برای ثبات تولید علوفه در مناطق خشک است. این مطالعه، برهمکنش منابع نیتروژن و تنش آبی بر مهمترین ویژگی های گیاه تریتیکاله (×Triticosecale Wittmack) که در کیفیت علوفه ای آن نقش دارند را در منطقه ای با شرایط اقلیمی خشک از ایران در سال های 2016-2015 و 2017-2016 مورد بررسی قرار داده است. رژیم های آبیاری شامل دو سطح در سال نخست: 1- آبیاری مطلوب و 2- قطع آبیاری پس از مرحله ی گلدهی (تنش آبی) بودند. در سال دوم، شرایط دیم نیز به عنوان تیمار سوم به آزمایش اضافه شد. منابع نیتروژن شامل چهار سطح: 1- تیمار زیستی: باکتری آزوسپیریلوم 2- تیمار تلفیقی: استفاده از باکتری آزوسپیریلوم + 75 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار به صورت اوره 3- کود نیتروژن: 150 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار به صورت اوره 4- شاهد: صفر کیلوگرم نیتروژن بر هکتار بودند. تنش آبی سبب کاهش نسبت برگ به ساقه، وزن خشک اندام هوایی، گوارش پذیری ماده ی خشک (DMD) و فیبرهای نا محلول در شوینده های اسیدی (ADF) شد. در مقابل، تنش آبی مقدار پروتئین خام (CP)، فیبرهای نا محلول در شوینده های خنثی (NDF) و مقدار خاکستر را افزود. اما، اثر تنش رطوبتی بر مقدار خاکستر، گوارش پذیری ماده ی خشک، فیبرهای نا محلول در شوینده های اسیدی، نسبت برگ به ساقه (در سال 2016-2015) و مقدار پروتئین خام وابسته به کاربرد منبع نیتروژن بود (برهمکنش معنی دار کود نیتروژن × رژیم آبیاری). بالاترین مقدار پروتئین خام، مقدار گوارش پذیری ماده ی خشک، مقدار خاکستر و نسبت برگ به ساقه (در سال 2016-2015) و کمترین مقدار فیبر نا محلول در شوینده های اسیدی با استفاده از کود تلفیقی در مقایسه با سایر منابع نیتروژن در شرایط تنش آبی بدست آمد. بنابراین، تلفیق کود زیستی (باکتری آزوسپیریلوم) و کود شیمیایی نیتروژن (75 کیلوگرم بر هکتار) می تواند به صورت موففقیت آمیزی در جهت افزایش کیفیت علوفه تریتیکاله در شرایط تنش آبی در سامانه های پایدار کشاورزی مناطق خشک ایران استفاده شود.

    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، پروتئین خام، قابلیت گوارش ماده خشک، آبیاری
  • بهمن پاسبان اسلام*، امیرحسین شیرانی راد صفحات 69-78

    مطالعه با هدف معرفی خصوصیات آگروفیزیولوژیکی برای توسعه ژنوتیپ های متحمل به خشکی کلزای پاییزه جهت کشت در اراضی شور اجرا گردید. هجده زنوتیپ کلزا در شرایط بدون تنش و خشکی واقع شده از مراحل گل دهی و پرشدن دانه تا رسیدگی طی دوسال زراعی (94-1392) در خاک های شور (dS= m-1 7/6 EC) مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، ایران ارزیابی شدند. تنش خشکی طول خورجین، ارتفاع بوته، عملکرد دانه، اجزای آن و هدایت روزنه را به طور معنی داری کاهش و دمای تاج پوشش برگی را افزایش داد. بین ژنوتیپ ها اختلاف معنی داری در طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه و روغن و هدایت روزنه دیده شد. همبستگی بین این خصوصیات باهمدیگر مثبت و معنی دار بودند. طبق نتایج گروه بندی ژنوتیپ ها، HW101، L183، L73 و L72 با داشتن مقادیر بالاتر طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، هدایت روزنه، عملکرد دانه و روغن به عنوان ژنوتیپ های امید بخش شناسایی شدند. بنابراین طول خورجین، تعداد دانه در خورجین و هدایت روزنه به عنوان شاخص های ساده و آسان برای گزینش ژنوتیپ های پاییزه متحمل به تنش خشکی آخر فصل کلزا جهت کشت در اراضی شور قابل استفاده می باشند. همچنین روش تجزیه کلاستر توانست ژنوتیپ های با عملکرد بالا را تفکیک کند. به-طور کلی بروز تنش خشکی از مراحل گل دهی و پرشدن دانه میانگین عملکرد دانه را به ترتیب 800 و 584 گیلوگرم در هکتار طی سال اول و 1764 و 1154 کیلوگرم در هکتار طی سال دوم آزمایش کاهش داد. بنابراین ژنوتیپ های کلزا به خشکی واقع شده از مرحله گل دهی حساس تر از خشکی در مرحله پرشدن دانه بودند.

    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، عملکرد دانه، طول خورجین، هدایت روزنه
  • سیروس شاکری*، ابوالفضل آزادی، محبوب صفاری صفحات 79-90

    فسفر به عنوان یک عنصر غذایی ضروری برای رشد گیاهان می باشد که دسترسی آن در خاک با گذشت زمان، آبشویی، ترسیب و تغییر زمین نما تغییر می کند. اطلاعات در مورد سینتیک آزاد سازی فسفر در خاک های آهکی محدود است. بنابراین هدف از این تحقیق، بررسی توزیع فسفر و تاثیر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و کانی های رسی بر آزادسازی فسفر در تعدادی از رده های غالب خاک های آهکی استان کهگیلویه و بویر احمد، با عصاره گیر کلرید کلسیم 01/0 مولار بود. نتایج این پژوهش نشان داد، رها سازی فسفر از خاک در ابتدا سریع  و سپس به آهستگی ادامه یافت. بعد از گذشت 72 ساعت، مقدار فسفر آزاد شده در خاک ها در محدوده 2/3 تا 4/25 میلی گرم در کیلوگرم بود. بر اساس برازش معادلات مختلف بر داده های واجذبی فسفر، معادلات الوویچ و تابع توانی توانستند به خوبی فرایند رهاسازی فسفر را در خاک های مورد مطالعه پیش بینی کنند. نتایج مطالعات همبستگی خصوصیات خاک و اجزای رهاسازی فسفر در خاک ها نشان داد که برخی ضرایب آزاد شدن فسفر (از جمله شیب و عرض از مبدا معادله الوویچ) ارتباط منفی معنی داری با مقدار کانی اسمکتیت و ورمی کولیت دارند. همچنین، ضریب آزاد سازی معادله پخشیدگی پارابولیک رابطه معنی دار منفی با pH ، میزان ایلیت و کانی پالیگورسکیت نشان داد.

    کلیدواژگان: آزادسازی فسفر، کانی های رسی، خاک های آهکی
  • توحید نجفی میرک*، نفیسه کوشکی، محمدحسین خداپرست حداد، فریبا نقی پور، محسن وظیفه دوست صفحات 91-98

    اچکیده-  -ارده یکی از محصولات مهم به‏دست آمده از دانه کنجد پوست‏گیری شده می‏باشد. کنجاله ارده بعنوان یک محصول جانبی در استخراج روغن از کنجد تولید می شودو یک منبع پروتئینی ارزشمند می باشد. با وجود این،در حال حاضر فقط به مصرف دام می‏رسد، در حالی که می تواند بعنوان یک منبع پروتئینی با ارزش و قابل دسترس در رژیم غذایی انسان استفاده شود. در پژوهش حاضر، تاثیر pH استخراج (10، 11 و 12) و pH ایزوالکتریک (5/4، 5/5 و 5/6) بر خصوصیات عملکردی و حرارتی ایزوله پروتئینی کنجاله ارده مورد مطالعه قرار گرفت. خصوصیات عملکردی پروتئین استخراج شده نظیر جذب آب و روغن، قدرت تشکیل کف و پایداری آن و ویژگی‏های حرارتی ارزیابی شد.نتایج نشان داد که بیشترین میزان بازده استخراج پروتئین (87 درصد) در pH استخراج 11 و 12 و pH ایزوالکتریک 5/6 بدست آمد. بیشترین میزان جذب آب و روغن از کنجاله ارده در پروتئین ترسیب شده در pH 5/6 گزارش شد (P≤0.05). بالاترین میزان کف و پایداری آن نیز  در pH استخراج 11 و pH ایزوالکتریک 5/6 مشاهده گردید. از سوی دیگر بالاترین میزان خصوصیات حرارتی پروتئین کنجاله ارده نظیر دمای اولیه دناتوراسیون (Tm)، نقطه اوج دمای دناتوراسیون (Td) و آنتالپی دناتوره شدن (ΔHd) در pH ایزوالکتریک 5/6 ملاحظه شد. از آنجایی که بهترین خصوصیات ایزوله پروتئینی کنجاله ارده در pH ایزوالکتریک 5/6 و pH استخراج 11 مشاهده گردید، در نتیجه این شرایط به منظور استخراج و ترسیب پروتئین موجود در کنجاله ارده پیشنهاد می‏گردد.

    کلیدواژگان: خصوصیات عملکردی، بازده استخراج پروتئین، کنجاله ارده، ویژگی‏های حرارتی
  • منیژه رستمی نیا، داود حبیبی، سمیرا شهبازی*، بهزاد ثانی، علیرضا پازکی صفحات 99-107

    کودهای زیستی، مایه میکروبی یا یک ترکیب حامل سوش های میکروبی موثر با راندمان بالا برای تامین یک یا چند عنصر غذایی مورد نیاز گیاه می باشد که دارای اهمیتی چون کاهش زیان های زیست محیطی کودهای شیمیایی، کاهش بیماری ها، بهبود ساختمان خاک و تحریک رشد گیاه و افزایش کمی و کیفی محصول می گردند. این مطالعه به منظوربررسی تاثیر سه نوع کود زیستی تجاری شامل سودوموناس آیروجینوزا، سودوموناس پوتیدا، سودوموناس فلورسنس  بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه کاهو در شرایط گلخانه انجام شد. آزمایشات در پژوهشکده کشاورزی هسته ای ودر قالب یک طرح کاملا تصادفی درچهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که مایه زنی نشاهای کاهو با کودهای زیستی مذکور، باعث افزایش معنی دار فاکتورهای رشدی مانند ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر گیاه و وزن خشک و وزن تر گیاه گردید. در مورد شاخص های فیزیولوژیک، مصرف کودهای زیستی باعث بهبود تولید آنزیم های اکسیدانی و تجمع بالاتر پروتئین در برگ درمقایسه باشاهد شد. با توجه به نتایج این مطالعه ، استفاده از کودهای زیستی به توسعه کشاورزی ارگانیک کمک می کند که باعث بهبود کمی و کیفی محصول می شود.

    کلیدواژگان: کودزیستی سودوموناس کشاورزی پایدار عملکرد
  • زهرا ادیب زاده، نورعلی ساجدی*، حمید مدنی، مسعود گماریان، سعید چاوشی صفحات 108-116
    ت -تراکم بوته و الگوی کاشت از ابزارهای مدیریتی کارآمد برای به حداکثر رساندن عملکرد محصول با بهینه سازی استفاده از منابع مانند نور، مواد مغذی، آب و کاهش تبخیر سطح خاک است. این آزمایش با هدف بررسی تاثیر الگوی کاشت و تراکم بوته بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیای تپاری (Phaseolus acutifolius L.) به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های 2017 و 2018 در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی اراک اجرا شد. عامل اصلی شامل الگوی کاشت در دو سطح (کاشت یک ردیف و کاشت دو ردیف) و عامل فرعی تراکم بوته در سه سطح تراکم 30 ، 40 و50 بوته در متر مربع بودند. نتایج نشان داد که در سال دوم در کاشت یک ردیف، تراکم 40 بوته در متر مربع ​​به ترتیب 75 و 65 درصد عملکرد دانه را در مقایسه با تراکم 30 و50 بوته در متر مربع در همین الگوی کاشت افزایش داد. مقدار کلروفیل در سال اول تحت کاشت دو ردیف و کاشت با تراکم متوسط ​​در مقایسه با کاشت با تراکم زیاد و تراکم کم، 20 درصد افزایش یافت. بیشترین میزان تجمع کربوهیدرات های بذر با 26/38 میلی گرم در گرم در کشت دو ردیف و کاشت با تراکم متوسط ​​در سال دوم به دست آمد. در مقایسه با کاشت دو ردیف و کاشت با تراکم متوسط​​، محتوای نسبی آب برگ به طور قابل توجهی تا 24 درصد در گیاهان تحت کاشت یک ردیف و کاشت با تراکم کم کاهش یافت. کمترین محتوای مالون دی آلدیید و تجمع پرولین به ترتیب با 2/3 و 225 میکرومول در گرم به ترتیب در کاشت دو ردیف و کاشت با تراکم متوسط ​​بدست آمد. در نهایت، الگوی کشت دو ردیف و تراکم متوسط ​​برای بدست آوردن عملکرد مطلوب لوبیای تپاری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کربوهیدرات، رنگدانه های فتوسنتزی، پرولین، عملکرد دانه
|
  • Alireza Sepaskhah *, J. J. Rahmani Soghayeh, A. Garmsiri Pages 1-8

    ABSTRACT-Zeolite is used to improve the soil hydraulic properties, i.e., soil hydraulic diffusivity (D) and sorptivity (S) that should be determined. A simple method that relates S to D was evaluated by horizontal water absorption experiment in sandy loam, loam and silty clay soils and zeolite application rates of 0, 4, 8, and 12 g kg-1 soil. Results indicated that zeolite application was not effective on the a and b values of hydraulic diffusivity function (D=aEXP(bθ), θ is the soil water content, cm3 cm-3), while maximum value of a and b in sandy loam and silty clay soils, respectively occurred by zeolite application of 8 g kg -1 soil. The values of a and b for loam soil were not influenced by zeolite application rates. Sorptivity for sandy loam soil was reduced by zeolite application rate, while minimum value of S for loam and silty clay soils occurred at zeolite application rate of 8 g kg-1 soil. It is indicated that indirect determination of S for different soil textures and zeolite application rates were closely similar to the direct determination of S. Therefore, by determination of S value by simple horizontal absorption test at two different initial soil water contents or two different absorption suction heads in tension infiltrometer  the values of Ds and α for hydraulic diffusivity function (D=Dsθα) can be estimated.

    Keywords: Hydraulic diffusivity, Sorptivity, Soil hydraulic parameters, Soil conditioner, Zeolite
  • Seyed Abdolreza Kazemeini *, Rouzbeh Zangoueinejad, Hossein Ghadiri Pages 9-16
    ABSTRACT-A field study was conducted to determine the influences of six mulch materials (organic and inorganic), including black plastic, transparent plastic, wheat straw, peat moss, coco peat, and sawdust and the metribuzin on the two weed species vegetative and reproductive growth cycles in a tomato field using a randomized complete block design with three replications at the Research Station of the Agricultural School, Shiraz University, Shiraz, Iran. According to the results of the analysis of variance, all evaluated traits of both weed species, and also tomato, were significantly influenced by treatments at p < 0.01.The longest and shortest time of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.) emergence were recorded under the plastic mulch treatments at 28 days after transplanting (DAT) and organic mulches as well as metribuzin at 21 DAT, respectively. Plastic mulches deferred the time of lamb's quarters (Chenopodium album L.) emergence more than organic mulches up to 28.0%. Additionally, the longest time of lamb'squarters emergence was observed with coco peat at 29 DAT and the shortest time of its emergence was recorded under the application of clear plastic and sawdust mulches at 23.3 DAT. Results showed that, the highest marketable tomato yield (up to 19.2 kg m-2) was assessed in covered plots with black plastic mulch, while the lowest marketable yield was detected by 3.02 kg m-2 in the plots under the application of the sawdust treatment. In general, results demonstrated that the plastic mulches, particularly the black plastic sheet, could be reliable alternatives for metribuzin to control weed infestations in tomato fields.
    Keywords: correlation, Seed emergence, Seed shattering
  • Habiballh Hamzehzarghani *, Seid AliAkbar Behjatnia, Sareh Delnavaz Pages 17-28

    To investigate the amount of yield losses caused by Iranian  isolates of tomato yellow leaf curl virus (TYLCV-[Ab]) and tomato leaf curl Karnataka virus (ToLCKV-IR) in Rio Grande (RG) and Grosse Lisse (GL) tomato cultivars, tomato seedlingswere separately agroinoculated with  an infectious clone of either virus and disease development was monitored over four time intervals. After the emergence of symptoms, disease severity (DS) was evaluated visually using an ordinal rating scale and the data was converted to a ratio scale. Losses caused by the viruses were estimated by measuring vegetative indices including wet and dry weight and height of the aerial and underground parts of the plants. Initial DS in plants infected by ToLCKV-IR was less than those infected by TYLCV-[Ab]. Descending order of rates of disease increase for the studied pathosystems was as follows: ToLCKV-IR-infected GL>TYLCV-Ab-infected GL> TYLCV-[Ab]-infected GL> ToLCKV-IR-infected RG. With delayed inoculation, DS was reduced in both cultivars inoculated with either of the two viruses. A segmented linear model showed a very good fit to the data of relative biomass and duration of exposure of all pathosystems. The estimated parameters of the model were used to evaluate different aspects of the damage curve. The highest crop loss disease threshold was observed for GL cultivar irrespective of the inoculated virus. Similar results were achieved when the desensitization disease level was evaluated. Curvilinear tolerance or slope did not show any significant difference between the infected-GL plants to either virus and also TOLCKV-IR-RG, while TYLCV-[Ab]-RG showed the highest curvilinear tolerance. Findings of this study can be applied in screening for tolerant tomato plants.

    Keywords: segmented linear model, ToLCKV, tomato, TYLCV
  • Tooraj Honar *, Ali Shabani, Mohammad Abdolahipour Haghighi, Neda Dalir, AliReza Sepaskhah, ALI Akbar Kamgar Haghighi, Moslem Jafari Pages 29-36

    In this study, the effect of supplemental irrigation timing (treatments included no supplemental irrigation; supplemental irrigation in middle of March; supplemental irrigation in early May; supplemental irrigation in early August; and two supplemental irrigation events in middle of March and early May) and potassium (K) application (treatments included no-fertilizer; 150 and 250 g fertilizer per tree applied by fertigation method and no-fertilizer; 1.5 and 3.0 kg fertilizer per 1000 L water used by foliar application) on yield and yield quality of rain-fed fig trees were studied at the Estahban fig orchards in Fars province, Iran, through a three-year experiment. Results showed that supplemental irrigation for fig resulted in an increase in yield and fruit size, and improved the fruit peel color. However, it decreased total soluble solid of fruit. For one irrigation during the growing season, irrigation in late winter (March) with 1250 L of applied water per tree was better than irrigation in spring (May) with a similar amount applied water which was used as the supplemental irrigation of rain-fed fig trees under severe drought conditions. Two irrigation in March and May with 1500 L and 1250 L of applied water per tree for each event for the first year and two subsequent years, respectively, was more effective on the yield and fruit quality than single irrigation due to higher applied irrigation water. Using 150 g K per tree by fertigation method or 3.0 kg/1000L foliar K fertilizer resulted in significant effect on the yield and yield quality of fig and improved them.

    Keywords: Fig tree, supplemental irrigation timing, potassium fertilizer, Yield, yield quality
  • M. Abedinpour * Pages 37-46

    Water stress has been identified as the major effective factor on soybean production growth in semi-arid regions. Planting date and irrigation management are the most important agronomic practices, which affect soybean growth and economic yield production. Today, to assess the impacts of destructive environmental stresses, calibrated models can be used to simulate and evaluate the growth of the crops under different scenarios. In this research, the AquaCrop model was evaluated for simulation of soybean yields and water productivity on varying irrigation levels and planting dates in northeast of Iran. For this purpose, root mean square error (RMSE), model efficiency (E), coefficient of determination (R2), and prediction error (p e) were applied to test the model performance. The calibrated AquaCrop model predicted soybean grain yield and biomass for all treatments with the prediction error statistics 0.27<RMSE-1, 5.1 e<5.6%, 0.91<R2-1 ha-1, R2 of 0.88, and p e of 7.6%. Subsequently, validation results were 0.93<E<0.96; 0.92<R2-1 for grain and biomass yield, respectively. The soybean yields and growth response to different irrigation water management and planting dates was adequately predicted by the AquaCrop model. Overall, the AquaCrop model is a suitable support tool for decision makers to simulate WP, grain yield (GY), and biomass (Bi) in soybean cultivation under various field managementin semi-arid environment.

    Keywords: Calibration, irrigation management, planting date, soybean, validation
  • Marziyeh Allahdadi *, Yaghoub Raei, Babak Bahreininejad, Akbar Taghizadeh, Saeid Narimani Pages 47-56
    Cultivation of globe artichoke (Cynara cardunculus var. scolymus L.), as a multipurpose species of vegetable, medicine and green forage, along with using biological fertilizers and reduced rates of chemical fertilizers is arranged within sustainable cropping systems. In order to study the effects of chemical and biological fertilizers and integratedplant nutrientsystems on some traits of globe artichoke, a factorial experiment was conducted on the basis of randomized complete block design with three replications in Isfahan, Iran in 2014. Factors included chemical fertilizers at the levels of control (no fertilizer), 100 and 50 % of the recommended amounts, and bio-fertilizers at levels of control (no bio-fertilizer), Nitroxin (Azotobacter, Azospirillium andPseudomonas), Barvar 2 (Pseudomonas putida-p13and Pantoea agglomerans-p5) and Nitroxin+Barvar 2. Morphological traits, chemical composition, metabolizable energy and net energy for lactation were determined at the vegetative rosette stage. Results indicated that using bio-fertilizer and chemical fertilizer significantly improved effective parameters in increasing forage quality. Inoculation with two bio-fertilizers increased more forage quality than those of single application of them. However, Nitroxin had more positive effects than Barvar 2. In general, it was concluded that integratedplant nutrienttreatmentsare more beneficial effects on the growth and quality of globe artichoke forage.
    Keywords: Bio-fertilizers, Cynara scolymus L, Gas production technique, Metabolizable energy, Net energy for lactation
  • Vahid Barati *, Ehsan Bijanzadeh Pages 57-68

    Understanding the interactive effect of water and nitrogen (N) availability is a crucial issue for stabilizing cereal forage production in the arid areas. A two-year side by side experiment (2015-2016 and 2016-2017 growing seasons) was carried out under different N sources and water regimes in a typical arid environment (Darab, Iran) to evaluate the forage quality of triticale (×Triticosecale Wittmack) crop.There were two irrigation regimes [normal irrigation (IRN) and cutting off irrigation after crop anthesis stage (IRMD)]. Rain-fed treatment (IR0) was included in the second year. Three N sources including Azospirillum brasilense (biofertilizer, Bio), Azospirillum brasilense + 75 kg N ha-1 as urea (Bio + N75), 150 kg N ha-1 as urea (N150) and unfertilized plots (N0 ascontrol) were used. Water stress decreased leaf-stem (L/S) ratio, dry mater (DM) and dry matter digestibility (DMD) and increased crude forage protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and ash contents. However, the effect of water stress on forage ash, DMD, ADF contents, L/S ratio (in 2015-2016 growing season) and CP content depended on N sources. In Bio + N75, triticale forage had the highest CP content, DMD, ash and L/S ratio (in 2015-2016 growing season) and the lowest ADF compared with the other N sources under water stress conditions. According to the results of this study, it can be suggested that the integration of biofertilizer and chemical N fertilizer be successfully used to increase the quality of triticale forage under deficit irrigation regimes in sustainable farming systems in arid conditions.

    Keywords: Azospirillum, Crude Protein, Dry matter digestibility, Irrigation
  • Bahman Pasban Eslam *, AmirHossein Shirani Rad Pages 69-78

    ABSTRACT- This study was conducted to introduce agro-physiological traits for improving drought tolerant rapeseed winter genotypes for cultivation in saline areas. Eighteen rapeseed genotypes were evaluated under non-stressed and drought-stressed conditions from flowering and seed filling stages to seed maturity for two years (2012-2014) at the saline soils (EC=6.7 dS m-1) in Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of East Azarbaijan, Iran. Drought stress significantly decreased pod length, plant height, seed yield, yield components and stomatal conductance and increased canopy temperature.Among the genotypes, significant differences were observed for pod length, the number of seeds in a pod, seed and oil yields, and stomatal conductance. The correlations among the traits were significantly positive. According to the results of genotypes grouping, HW101, L183, L73, and L72 having higher pod length, the number of seeds in a pod, stomatal conductance, seed and oil yields, which were recognized as the promising ones. The results of this study indicated that, the pod length, the number of seeds in a pod and stomatal conductance as simple and easy parameters can be used to select late season drought tolerant rapeseed winter genotypes for cultivation in saline areas. Also, the cluster analysis method was able to discriminate productive genotypes. Water deficit during flowering and seed filling stages, decreased the mean of seed yields by 800 and 584 Kg h-1 during the first year and 1764 and 1154 Kg h-1 during the second year of the experiment, of this study respectively. Thus, it was concluded that the evaluated rapeseed genotypes at the flowering stage were more sensitive to drought compared to the seed filling stage.

    Keywords: cluster analysis, Pod length, Seed yield, Stomatal conductance
  • Sirous Shakeri *, Abolfazl Azadi, Mahboub Saffari Pages 79-90

    Phosphorus (P) is a nutrient essential for plant, which its availability in soils changes with aging process, leaching, precipitation processes, and the landform change. There is limited information available on kinetics release of P in calcareous soils. Therefore, the purpose of this study was to investigate distribution of P and the effect of physicochemical properties and clay minerals on its release in some dominant orders of the calcareous soils in Kohgiluyeh-and-Boyer-Ahmad province, using the 0.01 M calcium chloride ( ) extractant. The results showed that the P released rapidly from the soil and continued slowly. After 72 h, the amount of P released in the studied soils ranged between 3.2 and 25.4 mg kg-1. Evaluation of the fitted different equations on P released in the studied soils revealed that the Simple Elovich and power function equations could well predict the P release process in the studied soils. The results of the correlation between soil properties and released P contents showed that P release coefficients (including the slope and intercept in the Simple Elovich equation) have a significant negative relationship with the amount of smectite and vermiculite minerals. Also, the release coefficient of the parabolic diffusion equation had a significant negative relationship with pH and the amount of illite and palygorskite minerals.

    Keywords: Calcareous soils, Clay minerals, Phosphorus release
  • Tohid Najafi Mirak *, Nafiseh Koushki, MohammadHosein Haddad Khodaparast, Fariba Naghipour, Mohsen Vazifedoost Vazifedoost Pages 91-98

    ABSTRACT - Tahini is an important product of peeled sesame. As a byproduct of oil extraction from tahini, tahini meal (TM) is a valuable protein source. However, it is only used to feed livestock. TM can be used as an affordable protein source in human diet. In this research work, the effects of extraction pH (10, 11 and 12) and isoelectric pH (4.5, 5.5 and 6.5) on functional and thermal properties of proteins isolated from TM were studied. Functional properties of extracted proteins including water and oil absorption, foaming capacity and foam stability as well as thermal properties were measured. The results showed that the highest protein extraction efficiency (87%) was obtained in extraction pH at pH≥11 and isoelectric pH 6.5. In addition, the highest levels of water and oil absorption capacity were obtained in proteins precipitated at pH 6.5 (p ≤0.05). The highest level of foaming capacity and stability was observed in proteins extracted at pH11 and precipitated at pH6.5. On the other hand, thermal properties of TM protein including onset denaturation temperature (Tm), denaturation peak temperature (Td) and denaturation enthalpy (ΔHd) were affected by sediment pH and pH 6.5 led to the highest thermal characteristics. Since the optimum characteristics of proteins isolated from TM were obtained at isoelectric pH 6.5 and extraction pH 11, these pH values are recommended for the extraction and precipitation of TM proteins, respectively.

    Keywords: Functional properties, Protein extraction yield, Tahini meal, Thermal properties
  • Manijeh Rostaminia, Davood Habibi, Samira Shahbzi *, Behzad Sani, Alireza Pazoki Pages 99-107

    Bio-fertilizers are microbial inoculants or a combination of carriers of effective microbial strains with high efficiency to provide one or more nutrients needed by the plant, which are important materials as reducing agents to reduce the environmental damage of chemical fertilizers, to reduce diseases, to improve the soil structure, to stimulate plant growth and to increase the quantity and quality of the crops. This study was conducted to investigate the effect of three commercial bio-fertilizers, including Pseudomonas aeruginosa, P. putida, and P. fluorescens, on some morphological and physiological traits of lettuce under greenhouse conditions. The experiments were held on Nuclear Agriculture Research School in a completely randomized design (CRD) with four replications. The results indicated that inoculation of lettuce at growth stage with these biological fertilizers caused a significant increase in plant growth components such as plant height, leaf number, plant diameter, dry and fresh weights. In the case of physiological indicators, the use of bio-fertilizers increased expression of total protein, and also improved the production of oxidative enzymes (peroxidase and polyphenol oxidase) in the leaf compared to the control. According to the results of this study, it can be concluded that the use of bio-fertilizers contributes to the development of organic agriculture which in turn improves the quantity and quality of the product.

    Keywords: Bio, fertilizer Pseudomonas Sustainable agriculture Yield
  • Zahra Adibzadeh, Nourali Sajedi *, Hamid Madani, Masoud Gomarian, Saeid Chavoshi Pages 108-116
    Planting pattern and plant density are efficient management tools for maximizing crop yield by reducing soil surface evaporation and optimizing resource utilization such as light, nutrients, and water. A two-year (2017-18) field trial was conducted to determine the effects of plant density and planting pattern on some agro-physiological and biochemical traits of Tepary bean (Phaseolus acutifolius L.) at the Research Station of Islamic Azad University, Arak Branch, Iran. The experiment was performed as a split-plot arranged in a randomized complete block design with three replications. The treatments were two planting patterns (one-row and two-row plantations) and three plant densities (30, 40, and 50 plants per m2). The results showed that that one-row planting pattern and 40 plants per m2 improved seed yield by 75% and 65% compared to 30 and 50 plants per m2 in one-row planting pattern in the second year, respectively. The plant chlorophyll content increased by 20% with two-row plantation and medium plant density compared to high and low plant density in the first year. The highest accumulation of seed carbohydrates (38.26 mg. g-1 FW) was obtained with two-row cultivation and medium plant density in the second year. The relative seed water content significantly decreased with one-row plantation and low plant density compared to a two-row plantation and medium plant density. The least malondialdehyde and proline aggregation (3.2 and 225 µ mol. g-1 FW, respectively) was achieved with two-row plantation and medium plant density. Finally, a two-row planting pattern with medium-density cultivation is recommended to obtain optimal Tepary bean seed yield in the region.
    Keywords: Carbohydrate, Photosynthetic pigments, Proline, Seed yield