فهرست مطالب

پیشرفت های حسابداری - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 79، پاییز و زمستان 1399)

مجله پیشرفت های حسابداری
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 79، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیده انثی عشری، محمدحسین صفرزاده بندری، حسین رضایی نماور صفحات 1-27

    این پژوهش، به بررسی آراستگی منفعت طلبانه ارقام سود و بدهی و اثر نظام راهبری شرکتی بر روی آن می پردازد. به منظور سنجش آراستگی روبه بالای سود و روبه پایین  زیان و بدهی از شیوه ای به نام قاعده بنفورد (1938) استفاده شده است. نظام راهبری شرکتی نیز با استفاده از یک شاخص تجمیعی با استفاده از معیارهای استقلال هییت مدیره، سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت و نوع حسابرس سنجیده شد. در این راستا داده های 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره 1387 الی 1397 آزمون شده است. برای بررسی و مقایسه توزیع واقعی اعداد سود (زیان) و بدهی با توزیع مورد انتظار(بنفورد)، از روش آزمون Z استاندارد، توزیع کای مربع و همچنین آزمون وی کرامر، استفاده شد. نتایج نشان داد مدیران ارقام سود را برای بهره مندی از واکنش های روانی استفاده کنندگان،  به صورت معناداری به سمت بالا می آرایند؛ این در حالیست که چنین قاعده ای در خصوص ارقام زیان و بدهی برقرار نیست و این ارقام از سوی مدیران آراسته نمی شوند. بعلاوه، نتایج پژوهش حاکی از آن است که نظام راهبری شرکت  توان مدیران را در آراستگی مبالغ سود (زیان) و بدهی کاهش نمی دهد.

    کلیدواژگان: آراستگی ارقام سود (زیان)، توزیع بنفورد، نظام راهبردی شرکتی، آراستگی روبه بالای سود، آراستگی روبه پایین بدهی
  • مصطفی اعتمادی جوریابی، سینا خردیار *، کیهان آزادی هیر صفحات 27-63

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر فشارهای نهادی و مدل یکپارچه پذیرش و به کارگیری فناوری در پذیرش سیستم های اطلاعاتی حسابداری است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه توزیع شده میان حسابداران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی مرداد 1398 تا آبان ماه 1399 جمع آوری و با استفاده "همبستگی پیرسون" تحلیل گردید. نتایح پژوهش نشان می دهد تمامی سازه های مدل پذیرش و به کارگیری فناوری (انتظار عملکرد، انتظار تلاش، تاثیر اجتماعی و شرایط تسهیل کننده) و فشارهای نهادی با پذیرش سیستم های اطلاعاتی حسابداری رابطه مستقیم و مثبت دارد. بر اساس نتایج حاصله تاثیرگذارترین متغیر در این مدل ترکیبی، انتظار عملکرد (866/0) دارای بیشترین تاثیر و متغیر انتظار تلاش (114/0) دارای کمترین تاثیرگذاری بود.  همچنین، تحلیل خصوصیات پاسخ دهندگان بر اساس آزمون های "من ویتنی" و "کروسکال والیس" نشان دادند که تفاوت معنی داری میان تجربه حسابداران در نیت پذیرش سیستم اطلاعاتی حسابداری وجود ندارد ولی تحلیل مولفه های جنسیت و سن در خصوص نیت پذیرش حسابداران حاکی از تفاوت معنی دار میان گروه زنان و مردان و همچنین سنین پاسخ دهندگان بود.

    کلیدواژگان: پذیرش سیستم های اطلاعاتی حسابداری، مدل پذیرش و به کارگیری فناوری، نظریه نهادی، نیات رفتاری حسابداران
  • ساناز اعلمی فر، عبدالله خانی*، هادی امیری صفحات 65-102

    هدف این پژوهش، معرفی عامل بنیادی مبتنی بر ویژگی های حسابداری، شامل نسبت سود به قیمت، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، نرخ رشد فروش، اقلام تعهدی، سرمایه گذاری و رشد خالص دارایی های عملیاتی، به عنوان یک عامل در مدل های چندعاملی قیمت گذاری فاما و فرنچ است که مستخرج از نظریه مصرف و اصول و مفروضات حسابداری می باشد. به منظور آزمون فرضیه ها از اطلاعات 345 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران طی بازه 1385-1398 استفاده شده است. برای ارزیابی عملکرد مدل های چندعاملی قیمت گذاری دارایی ها، دارایی های آزمون در دو دسته، با لحاظ کردن ویژگی بازده موردانتظار شرکت و بدون لحاظ کردن ویژگی بازده موردانتظار شرکت، طبقه بندی شده اند. در ادامه به کمک رویکرد رگرسیون های سری زمانی، عملکرد مدل های بسط یافته با عامل بنیادی مبتنی بر ویژگی های حسابداری مذکور و مدل های متداول در توضیح بازده سهام مقایسه شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بسط مدل های مورد بررسی پژوهش با عامل بنیادی مبتنی بر ویژگی های حسابداری موجب می شود تا عملکرد این مدل ها در توضیح الگوهای مختلف بازده سهام بهبود یابد که این تفاوت عملکرد از لحاظ قدرت توضیح دهندگی برای دارایی های آزمونی که با استفاده از بازده موردانتظار تشکیل شده، مطلوب تر می باشد. یافته های این پژوهش بیانگر این مهم است که اطلاعات صورت های مالی دارای محتوای اطلاعاتی بوده و در تعیین بازده مورد انتظار می تواند نقش انکار ناپذیری داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدل چند عاملی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، بازده موردانتظار، سرمایه گذاری، سودآوری، ارزش بازار سهام
  • مهارت کارکنان و چسبندگی هزینه های حقوق و دستمزد
    عباس پارسافر، رضا حصارزاده*، بهزاد کاردان صفحات 103-132

    موضوع رفتار نامتقارن هزینه ها توجه زیادی را در ادبیات حسابداری مدیریت به خود جلب نموده است. مطابق نظریه اقتصادی هزینه های چسبنده، هزینه های تعدیل منابع به ویژه هزینه های تعدیل کارکنان یکی از دلایل اصلی برای این رفتار نامتقارن است. پژوهش حاضر با بررسی تاثیر مهارت کارکنان بر چسبندگی هزینه های حقوق و دستمزد بینشی تازه برای نظریه ی اقتصادی چسبندگی هزینه ها فراهم می آورد. در این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1390 تا 1399 به عنوان جامعه ی آماری انتخاب و مهارت کارکنان با استفاده از مولفه های سرانه آموزش، تجربه و سطح تحصیلات کارکنان اندازه گیری می شود. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که سطح مهارت کارکنان بر چسبندگی هزینه های حقوق و دستمزد تاثیر مثبتی دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که هزینه های حقوق و دستمزد در شرکت های با مهارت بالای کارکنان دارای چسبندگی و در شرکت های با مهارت پایین کارکنان فاقد چسبندگی است.

    کلیدواژگان: سطح مهارت کارکنان، هزینه های تعدیل کارکنان، چسبندگی هزینه ها، رفتار نامتقارن هزینه ها
  • رضوان حجازی، حسین رجب دری، مجتبی بردبار صفحات 133-158

    هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر تمایل به تقلب در مدرسان حسابداری با تاکید بر نظریه مثلث تقلب است. تقلب علمی و ادبی دارای آثار زیان باری است که حیثیت حرفه ای جامعه علمی را مخدوش می کند. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی است که جامعه آن را مدرسان حسابداری دانشگاه های مختلف در سطح کشور تشکیل می دهد. برای این منظور با کسب نظر 170 نفر از مدرسان حسابداری در سطح کشور به روش تصادفی ساده در سال 1399، این موضوع بررسی شد. برای بررسی یافته ها اثر ابعاد مثلث تقلب شامل فشار (فشار مالی و فشار کاری)، فرصت (کنترل و نظارت و توسعه فناوری) و توجیه (رقابت غیرمنصفانه) بر تمایل به تقلب در مدرسان حسابداری توسط فن حداقل مربعات جزیی و معادلات ساختاری در نرم افزار PLS آزمون قرار شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین عوامل موردبررسی و تمایل به تقلب در مدرسان حسابداری، رابطه معناداری وجود دارد که شدت آن 61 درصد است. همچنین، بررسی فرضیه های پژوهش نشان داد که بین فشار مالی (54 درصد) و فشار کاری (43 درصد) و تمایل به تقلب نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. افزون بر آن، بین رقابت غیرمنصفانه و تمایل به تقلب نیز رابطه مثبت و معناداری در سطح 19 درصد مشاهده شد. سایر یافته های پژوهش نیز نشان داد که بین کنترل و نظارت و توسعه فناوری با تمایل به تقلب در مدرسان حسابداری رابطه معناداری وجود ندارد. یافته کلی این پژوهش بیانگر توجه بیشتر به مقوله تمایل به تقلب و سرقت ادبی در رشته حسابداری است و لازم است توجه بیشتری به آن صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تمایل به تقلب، سرقت ادبی، مثلث تقلب، مدرسان، حسابداری
  • تاثیر هم حرکتی سود بر ضریب واکنش اعلام سودهای فصلی
    نرگس حمیدیان* صفحات 159-190

    ادبیات پیشین نشان می دهد سود یک شرکت همراه با سود سایر شرکت ها در همان صنعت حرکت می کند. این مفهوم، اصطلاحا هم حرکتی سود نامیده می شود که سرمایه گذاران می توانند بر اساس آن انتظارات خود از سود شرکت را با استفاده از اطلاعات صنعت شکل دهند. از آنجایی که سودهای فصلی منعکس کننده جریان اطلاعات به بازار هستند هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هم حرکتی سود بر واکنش سرمایه گذاران نسبت به اعلام سودهای فصلی شرکت ها است. نمونه پژوهش شامل داده های فصلی 134 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1387 تا 1398 است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه اول نشان داد ضریب واکنش سودهای فصلی با بازده خرید و نگهداری در پنجره سه روزه اعلام سود رابطه مثبت و معنادار دارد و هم حرکتی سود این رابطه را تضعیف می کند. این بدین مفهوم است که میزان بالاتر هم حرکتی سود شرکت منجر به کاهش ضریب واکنش سود می شود. همچنین نتایج آزمون فرضیه دوم و سوم نشان داد زمانی که اخبار خوب سود وجود دارد هم حرکتی سود، ضریب واکنش سود را تضعیف می کند ولی در شرایط وجود اخبار بد، هم حرکتی تاثیری بر ضریب واکنش سود ندارد.

    کلیدواژگان: هم حرکتی سود، ضریب واکنش سود، سود غیرمنتظره، محتوای اطلاعاتی سود
  • تاثیر افشای ریسک و انواع آن بر ریسک سقوط قیمت سهام
    سیده زهرا طباطبایی، سید عباس هاشمی*، هادی امیری صفحات 191-229

    عدم انتشار اخبار بد و انباشت آن ها در داخل شرکت توسط مدیران، منجر به ایجاد یک توده از اطلاعات منفی شده که انتشار یکباره این اخبار به بازار منجر به سقوط قیمت سهام می گردد. در این راستا افشای اطلاعات در خصوص ریسک هایی که شرکت با آن ها مواجه است می تواند منجر به شفافیت اطلاعات و در نتیجه کاهش ریسک سقوط قیمت سهام شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر افشای ریسک از جمله ریسک مالی، ریسک غیرمالی عملیاتی و ریسک غیرمالی راهبردی بر ریسک سقوط قیمت سهام می باشد. در این پژوهش برای ارزیابی و تشخیص افشای ریسک و انواع آن، ابتدا با استفاده از پیشینه پژوهش و نظرسنجی از خبرگان واژه هایی که بیانگر ریسک هستند تعیین گردید. سپس با استفاده از روش تجزیه و تحلیل متن گزارش فعالیت هیات مدیره فراوانی واژه های ریسک محاسبه شده است. همچنین تعداد 548 سال-شرکت در طی دوره زمانی سال های 1389 تا 1397 با استفاده از روش حذف نظامند انتخاب و فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون مبتنی بر داده های تابلویی با اثرات ثابت آزمون شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که افشای ریسک کل تاثیر منفی و معناداری بر ریسک سقوط قیمت سهام دارند. همچنین انواع افشای ریسک شامل ریسک مالی، ریسک غیرمالی عملیاتی و ریسک غیرمالی راهبردی بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر منفی و معناداری دارند. به عبارتی با افشای دقیق تر اطلاعات ریسک، عدم تقارن اطلاعاتی کاهش یافته و مدیران انگیزه کمتری به نگهداشت اخبار بد در شرکت دارند از این رو ریسک سقوط قیمت سهام کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: افشای ریسک، ریسک سقوط قیمت سهام، چولگی منفی بازده سهام، تغییرپذیری در گروه پایین میانگین بر تغییرپذیری گروه بالای میانگین بازده سهام
  • بررسی تاثیر مکانیزم های حاکمیت شرکتی بر خوانایی گزارش حسابرس
    شایان فرهنگ دوست*، آرزو زند شانقی، سعید شیرشکن صفحات 231-268

    از جنبه نظری، به سبب تفکیک مالکیت از مدیریت، گزارش های مالی و حسابرسی پلی ارتباطی میان مدیران و ذینفعان بیرونی در شرکت های سهامی محسوب می شوند. با این حال، تضعیف فزاینده سطوح خوانایی گزارش های مالی و حسابرسی در سال های اخیر بر عملکرد ارتباطی آن ها تاثیر معکوس داشته است. لذا، هدف این پژوهش آزمون رابطه میان مکانیزم های حاکمیت شرکتی و خوانایی گزارش حسابرس در بازار بورس اوراق بهادار تهران می باشد. مکانیزم های حاکمیت شرکتی مورد بررسی شامل استقلال هییت مدیره، تخصص مالی هییت مدیره، استقلال کمیته حسابرسی، دوگانگی وظایف مدیرعامل، جنسیت هییت مدیره و مالکیت نهادی می باشد و به منظور سنجش خوانایی گزارش حسابرس نیز از دو شاخص فلش و فوگ استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی شرکت های فعال در بازار بورس اوراق بهادار تهران می باشد که پس از اعمال محدودیت های موردنظر، تعداد 103 شرکت (721 مشاهده سال-شرکت) در قلمروی زمانی سال های 1390 تا 1396 انتخاب گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از وجود ارتباط معنادار میان مکانیزم های حاکمیت شرکتی مذکور و خوانایی گزارش حسابرسی می باشد.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارش حسابرسی، حاکمیت شرکتی، هیئت مدیره، کمیته حسابرسی، سهامداران نهادی
  • بررسی نقش واسطه ای اعتماد به نفس بیش از حد بر میزان اثرگذاری ویژگی های شخصیتی مدیران ارشد بر درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    خدامراد قانی دهکردی، حمیدرضا جعفری دهکردی*، جمشید پیک فلک صفحات 269-292

    هدف این پژوهش، بررسی نقش واسطه ای اعتماد به نفس بیش از حد مدیران ارشد بر میزان اثرگذاری ویژگی های شخصیتی آنها بر درماندگی مالی شرکت ها می باشد. نمونه آماری مورد مطالعه در این پژوهش 181 مدیر ارشد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1397 می باشد که با استفاده از پرسشنامه های: پنج عاملی نیو (مک کری و کاستا،1 1985)، اعتماد به نفس بیش از حد روزنبرگ،2(1965) و چک لیست طراحی شده درماندگی مالی و روش مدل سازی معادلات ساختاری، نرم افزار PLS مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد، ابعاد شخصیتی برون گرایی، تجربه پذیری و تطابق پذیری به ترتیب با ضریب مسیر غیرمستقیم 23/0، 073/0 و 101/0 از طریق متغیر واسطه ای اعتماد به نفس بیش ازحد تاثیر مثبت بر درماندگی مالی شرکت ها داشتند، اما ویژگی های شخصیتی وظیفه شناسی و روان رنجوری از طریق متغیر واسطه ای اعتماد به نفس بیش ازحد تاثیری بر درماندگی مالی نداشتند. متغیر اعتماد به نفس بیش از حد با تاثیر مثبت بر درماندگی مالی، بیش از 45 درصد از تغییرات متغیر درماندگی مالی را به طور مستقیم تبیین می کند. کلید واژه: درماندگی مالی، اعتماد به نفس بیش از حد،. ویژگی های شخصیتی.

    کلیدواژگان: درماندگی مالی شرکت ها، اعتماد به نفس بیش از حد، . ویژگی های شخصیتی
  • مدلی برای شناسایی معیارهای سنجش کیفیت حسابرسی داخلی از منظر خبرگان حرفه ای
    سعید محسنی نیا*، جعفر باباجانی، محمدتقی تقوی فرد صفحات 293-319

    حسابرسی داخلی یکی از ارکان حاکمیت (راهبری) شرکتی صحیح در بانک ها، شرکت ها و سازمان ها تلقی می گردد. اهمیت حسابرسی داخلی در سازمان های مختلف در سراسر جهان غیرقابل انکار است لذا در این پژوهش، سعی گردید با بهره گیری از روش تحقیق دلفی و نظرخواهی از تعداد 156 نفر از افراد دارای سابقه در حرفه حسابرسی داخلی، معیارهای سنجش کیفیت حسابرسی داخلی شناسایی شده تا منتج به طراحی مدلی مناسب گردد. در این راستا و بر اساس مطالعه ادبیات و پیشینه تحقیق، تعداد 29 معیار احصاء گردید که در چهار بخش شامل الف. صلاحیت حسابرسان داخلی با یازده معیار؛ ب. استقلال واحد حسابرسی داخلی با هشت معیار؛ ج. معیارهای مرتبط با اجرای عملیات حسابرسی داخلی با هفت معیار؛ و د. سایر معیارها با سه معیار، طبقه بندی شد. داده ها با مدل تحلیل عاملی تاییدی و به کمک نرم افزار R مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق، حاکی از پذیرفته شدن 19 معیار از معیارهای یاد شده می باشد که مدلی به منظور شناسایی معیارهای سنجش کیفیت حسابرسی داخلی از منظر خبرگان حرفه ای ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، کیفیت حسابرسی داخلی، استقلال، صلاحیت، اجرای عملیات حسابرسی داخلی
  • ارائه مدلی برای تبیین ریسک سقوط قیمت سهام با نقش میانجی هزینه نمایندگی
    محمد مهدی، زهرا وظیفه*، رضا تهرانی، سید مجتبی میرلوحی صفحات 321-350

    ریسک سقوط قیمت سهام همواره عامل بازدارنده جذب نقدینگی در بازار سرمایه می باشد. در بورس اوراق بهادار تهران که ازنظر کارایی در سطح پایین تری قرار دارد، تغییرات ناگهانی بازدهی سهام به کرات مشاهده شده که باعث انتقال نقدینگی به بازارهای غیر مولد ازجمله بازار ارز و طلا می باشیم. و این امر یکی از دغدغه های اساسی فعالین بازار می باشد. هدف این مقاله مدل سازی ریسک سقوط قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا تاثیر عواملی ازجمله مدیریت وجه نقد،آشفتگی مالی، کیفیت افشای اطلاعات و ترکیب هییت مدیره شرکت ها با نقش میانجی هزینه نمایندگی بر ریسک سقوط قیمت سهام سنجیده شد. جامعه آماری تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1392 الی 1396 می باشد. برای آزمون فرضیه های از تحلیل آماری رگرسیون خطی چند متغیره و روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهد که به جز آشفتگی مالی سایر متغیرهای موردمطالعه با نقشه میانجی هزینه سرمایه بر ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، هزینه نمایندگی، مدیریت وجه نقد، کیفیت افشا اطلاعات
  • تاثیر دانش عصبی بر تصمیم گیری ها و ریسک فعالیت های حسابداران مدیریت
    محمد نمازی*، حسن اسماعیل پور صفحات 351-386

    این پژوهش برای اولین بار در ایران از دانش عصب شناسی جهت تعمیم موارد حسابداری عصبی در حسابداری استفاده می کند. به گونه دقیق تر، به بررسی تاثیر نیم کره های مغز بر فعالیت های تصمیم گیری حسابداران مدیریت با توجه به نقش میانجی ارزیابی ریسک فعالیت ها می پردازد. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع نظرسنجی است. جامعه آماری، حسابداران مدیریت شاغل در بورس اوراق بهادار در سال 1398 است. بدین منظور 300 پرسش نامه طراحی و بین حسابداران مدیریت توزیع شد. در نهایت 154 فقره آن با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) بررسی گردید. یافته ها نشان داد که نیم کره های مغزی جمعا معادل 3/55 درصد بر تصمیم گیری های مختلف حسابداران مدیریت تاثیر مثبت و معناداری دارند. تاثیر مثبت نیم کره مغزی راست (9/77 درصد) بیشتر از نیم کره مغزی چپ (1/77 درصد) بوده است. تاثیر اطلاعات مربوط به ریسک فعالیت ها، به عنوان متغیر میانجی، بر رابطه بین نیم کره های مغزی و تصمیم گیری حسابداران مدیریت نیز مثبت و برابر 3/92 درصد است. تاثیر نیم کره مغز راست بر ریسک (3/36+ درصد) کمتر از تاثیر نیم کره مغزی چپ (4/37+ درصد) است. هم چنین تاثیر ریسک بر تصمیم گیری مختلف حسابداران مدیریت مثبت و معنادار (7/33 درصد) است. نیم کره های مغزی چپ و راست مشترکا به میزان 8/8 درصد از تغییرات فعالیت های تصمیم گیری حسابداران مدیریت را به طور مستقیم تبیین می کنند. هم چنین، نیم کره مغزی راست حسابداران مدیریت دارای بیشترین تاثیر بر فعالیت های منابع انسانی و بازاریابی است و نیم کره مغزی چپ آنان دارای بیشترین تاثیر بر فعالیت های عملیاتی و بودجه ای است. این یافته ها می تواند تاثیر بسزایی در گسترش مبانی نظری و هم چنین عملکرد حسابداران

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک فعالیت ها، حسابداری مدیریت رفتاری، فعالیت های تصمیم گیری حسابداران مدیریت، نیم کره های مغزی
|
  • hamideh Esnaashari, Mohamadhossein safarzadeh bandari, Hossein Rezaei Pages 1-27

    This study examines the Cosmetic earnings and debt management and the effect of Corporate Governance on them. Our approach to investigate the cosmetic earnings upward and debts downward is based on “Benford's Law”. To evaluate Corporate governance we used 4 variables: percentage of non-Executive managers, percentage of institutional shareholders, concentration of ownership, auditor type and an aggregate index. With regard to this, we tested the data gathered from 145 firms listed in Tehran’s Stock Exchange (TSE) from 2009 to 2009. Normal Z test, Chi-squared distribution and Cramer V test are used to examine and compare actual distribution numbers of earnings (loss) and debts with expected distribution (Benford's). Results show that managers manipulate the second digits of earnings upward. Nonetheless, this is not the case of losses and debts. Furthermore, the findings show that corporate governance does not diminish the managers’ opportunity in manipulating the digits of earnings (losses) and debts.

    Keywords: Cosmetic earnings (losses), debt management, Benford's Law, Corporate Governance
  • Mostafa Etemady Jooriaby, sina kheradyar *, Keihan Azadi Hir Pages 27-63

    The goal of this research is to study the institutional pressures and UTAUT constructs effects on accountants' intentions of accounting information system adoption. To achieve this goal Unified Theory of Acceptance and Use of Technology model (Venkatesh et. al, 2003) and Institutional theory (DiMaggio & Powell, 1983) have been utilized. Data is gathered by distributed questionnaires among listed companies of Tehran Stock Exchange accountants during a period of 15 months (July 2019 to October 2020) and the analysis is utilized by Spearmans' correlation coefficient. Results show that UTAUT model constructs and all kinds of institutional pressures have positive significant effects on accounting information system adoption. Results of combined model show that performance expectancy is the most effective construct (0/866) and effort expectancy (0114) is the least. Moreover, using Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests, respondents' characteristics analysis holds that although there is no significant difference among accountants' experience, significant differences have been seen in the gender and age of them.

    Keywords: Accounting Information System Adoption, Unified Theory of Acceptance, Use of Technology, Institutional Theory, Performance Expectancy, Coercive pressure
  • sanaz aalamifar, Abdullah Khani *, hadi amiri Pages 65-102

    The purpose of the present research is to introduce a fundamental factor, based on related accounting characteristics (including earnings to price, book to price, sales growth rate, accruals, investment and growth in net operating assets), as a factor in the structure of Fama and French asset pricing model. The mentioned factor has been deducted from consumption theory and accounting principles and assumptions. In order to test the hypotheses, data of 345 companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) and Iran Farabourse market, during the period 2006 to 2020, were used. To evaluate the performance of the multi-factor asset pricing model, test assets were ranked in two categories (once considering expected return characteristic, and once without considering the company’s expected return characteristic). In the following, using time series regression approach, the performance of augmented multifactor asset pricing models and corresponding conventional ones are compared. The results of this research showed that development of the research models with the fundamental factor based on mentioned accounting characteristics, can lead to improving the performance of these multi-factor models in explaining the variation in (expected) stock returns, and the test assets that considered the company’s expected return performed better compared to those that did not. The findings of this study indicate that the information in the financial statements has information content and can play an undeniable role in determining the expected return.

    Keywords: Multi-Factor Asset Pricing Model, Investment, Profitability, expected return, Stock Market Value
  • Employees Skill and Sticky Wages
    Abbas Parsafar, Reza Hesarzadeh *, Behzad Kardan Pages 103-132

    The issue of asymmetric cost behavior has attracted much attention in management accounting literature. According to the economic theory of sticky costs, sources adjustment costs, especially employees adjustment costs, is one of the main reasons for this asymmetry. Previous studies attempting to empirically examine this theory face limitations. Therefore, this study takes a new look at this theory by using Employees Skills index for Employees adjustment costs. Theoretically, higher levels of employees’ skills are argument to increase wages stickiness. To prove this statement, the companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1391 to 1398 were examined. The results show that the level of employees skills has a positive effect on the stickiness of wages, which is consistent with the hypothesis of the research. Also, the results show that wages costs in highly skilled firms have sticky behavior, and in low skill firms, employees have no stickiness. Additional analyzes and sensitivity tests show that the results are robust enough.

    Keywords: Employees Skill level, Employees Adjustment Costs, Costs Stickiness, Asymmetric Costs Behavior
  • Rezvan Hejazi, Hossein Rajabdorri, Mojtaba Bordbar Pages 133-158

    The purpose of this study is to identify factors influencing the tendency to cheat in accounting by emphasizing the fraud triangle theory. Scientific and literary fraud has detrimental effects that tarnish the professional status of the scientific community. This research is in terms of practical purposes that society consists of accounting instructors of different universities in the country. For this purpose, by obtaining the opinion of 170 accounting instructors in the country in a simple random method in 2020, this issue was investigated.The effect of the dimensions of the fraud triangle including pressure (financial pressure and work pressure), opportunity (control and monitoring and technology development), and justification (unfair competition) on the tendency of fraud in accounting instructors was investigated by the partial least squares technique and structural equations in PLS software. Findings showed that there is a significant relationship between the studied factors and the tendency to cheat in accounting instructors, the severity of which is 61. Also, the study of research hypotheses showed that there is a positive and significant relationship between financial pressure (54%) and work pressure (43%) and the tendency to cheat. Also, a positive and significant relationship was observed between unfair competition and the tendency to cheat at the level of 19%. Other research findings also showed that there is no significant relationship between control and supervision and technology development with the tendency to cheat in accounting instructors. The general finding of this study indicates that more attention is paid to the tendency of fraud and plagiarism in the field of accounting and it is necessary to pay more attention to it.

    Keywords: Tendency to cheat, Plagiarism, Fraud Triangle, Lecturers, Accounting
  • The effect of Earnings Co-movement on Quarterly Earnings Response Coefficient
    Narges Hamidian * Pages 159-190

    Prior literature shows that a firm’s earnings tend to move with other firms in the same industry. This concept is called co-movement. So investors will be able to form an expectation of a firm’s earnings from the industry. Given that the reported earnings do reflect the flow of information to the market, the purpose of this study is investigating the effect of earnings co-movement on quarterly earnings response coefficient. The sample of this study consists of 134 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 2008 to 2019. The results of the first hypothesis showed that the response coefficients to quarterly earnings announcement have a positive and significant relationship with the buy and hold returns in the three-day earnings announcement window, and earnings co-movement weakens this relationship. Also, the results of testing the second and third hypotheses showed that when there is good news, earnings co-movement weakens earnings response coefficient, but under bad news, earnings co-movement has no effect on earnings response coefficient.

    Keywords: Earnings Co-movement, Earnings Response Coefficient, Unexpected earnings, Earnings informativeness
  • The Effect of Risk Disclosure and its Types on Crash Stock Price Risk
    Aeyedeh Zahra Tabatabaei, Seyed Abbas Hashemi *, Hadi Amiri Pages 191-229

    The act of hiding and accumulating the bad news within the company by management has led to the creation of massive negative information. The sudden outburst of this news to the market would cause a stock price crash. In this regard, information disclosure about the risks faced by the company can lead to transparency of information and thus reduce the stock price crash risk. The goal of this research is to survey the effect of disclosure of risk and its types on stock price crash risk. In this study, 548 company-years during the period from 2011 to 2019 have been selected using systematic deletion method and research hypotheses have been tested using regression based on panel data with fixed effects. The results indicate that the disclosure of total risk has a negative and significant effect on the stock price crash risk. types of risk disclosures including financial risk, non-financial operating risk and strategic non-financial risk have a negative and significant effect on stock price crash risk.

    Keywords: Disclosure of Risk, Stock price crash risk, Negative Skewness of Stock Returns, Down-to-Up Volatility
  • the Impact of Corporate Governance Mechanisms on Readability of Audit Report
    Shayan Farhangdoust *, Arezoo Zand Shanaghi, Saeed Shirshekan Pages 231-268

    Theoretically, due to the separation of ownership and management, audit and financial reports are regarded as a communication bridge between managers and outside stakeholders. Nevertheless, the increasing weakening of the readability levels of financial and audit reports in recent years has had an adverse effect on their communication performance. Therefore, the present study aims to examine the impact of corporate governance mechanisms on audit report readability in the Tehran Stock Exchange. In this regard, the corporate governance mechanisms include corporate board’s independence, corporate board’s financial expertise, audit committee’s independence, CEO duality, board’s gender and institutional ownership. We also use Flesch and Fog readability indices as our readability measures. The statistical population of this research includes all listed companies on the Tehran Stock Exchange whose stocks are actively traded. A sample of 103 companies (721 firm-year observations) during the period 2011 to 2017 are chosen from this statistical population after lifting intended restrictions. Our findings suggest that corporate governance mechanisms significantly affect audit report readability.

    Keywords: Audit Report Readability, Corporate Governance, Corporate Board, Audit Committee, institutional ownership
  • Investigating the Mediating Role of Overconfidence on the Effect of Senior Managers' Personality Traits on Financial Distress of Companies Listed in Tehran Stock Exchange
    Khodamorad Ghani Dehkrdi, Hamidreza Jafari Dehkordi *, Jamshid Peikfalak Pages 269-292

    The purpose of this research is to investigate the mediating role of senior managers' overconfidence in the extent to which their personality traits affect companies' financial distress. The statistical sample studied in this paper is 181 senior managers of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2018, using the following questionnaires: Neo five-factor model (McCrae and Costa, 1985), Rosenberg overconfidence (1965), and the designed checklist of financial distress and structural equation modeling method, PLS software were tested. The results showed that the personality dimensions of extraversion, openness to experience and agreeableness with indirect path coefficients of 0.23, 0.073 and 0.101, respectively, through the mediating variable of Overconfidence had a positive effect on firms' financial distress, but the characteristics of conscientious personality and neuroticism had no effect on financial distress through the mediating variable of overconfidence. The variable of overconfidence has a positive direct effect on financial distress and directly explains more than 45% of the changes of the variable of financial distress.

    Keywords: overconfidence, corporate financial distress, Personality Traits
  • A Model for Identification of Internal Audit Quality Criteria From the perspective of professional experts
    Saeed Mohseninia *, Jafar Babajani, Mohammadtaghi Taghavifard Pages 293-319

    Internal audit is considered as one of the pillars of corporate governance in banks, corporations and organizations. The importance of internal audit in organizations across the world is undeniable. In current research, by using Delphi research methodology and a survey of 156 professional experts in internal auditing, it was tried to identify the internal audit quality criteria, in order to design a suitable model. For this end, based on the literature review and the research background, 29 criteria were identified which were classified in four sections including: a. Competence of internal auditors with eleven criteria; b. Independence of the internal audit department with eight criteria; c. Criteria related to the performance of internal audit work with seven criteria; and d. Other criteria with three criteria. Data were analyzed by utilizing R software with a confirmatory factor analysis model. The results of the study indicate that 19 criteria have been adopted, which provides a model for identification of internal audit quality criteria from the perspective of professional experts.

    Keywords: Internal Audit, Internal Audit Quality, Independence, Competency, Performance of Internal Audit Work
  • Presented a model for explaining the stock price crash risk with mediating role of agency cost
    Mohamad Mehdi, Zahra Vazife *, Reza Tehrani, Sayyed Mojtaba Mirlohi Pages 321-350

    The stock price crash risk is always the inhibiting factor to attract liquidity on the capital market. Tehran stock exchange is at a lower level in terms of efficiency. Sudden changes of stock return have been observed. This will lead to liquidity transfer to non–productive markets including the Exchange of exchange and gold. The aim of this paper is to model the stock price crash risk in Tehran stock exchange. In this regard, the effect of factors such as cash management, financial distress, and disclosure quality and board composition were measured in the stock price crash risk. Also, the agency cost is considered as an intermediary variable. The statistical population of the companies listed in Tehran stock exchange is in the period from 1392 to 1396. To test the hypotheses, multivariate linear regression analysis and structural equation method are used. The results of the hypotheses tests show that, apart from the financial distress of other studied variables, the stock price crash risk is effective

    Keywords: Stock price crash risk, agency cost, Cash Management, Disclosure quality
  • The effect of Neural Knowledge on the Decisions and Risks of the Activities of Management Accountants
    Mohammad Namazi *, Hassan Esmaeilpour Pages 351-386

    This study, for the first time in Iran, uses neuroscience to generalize neural accounting issues in accounting. More specifically, it examines the impact of the hemispheres on the decision-making activities of management accountants due to the mediating role of activity risk assessment. The research method is descriptive-survey. The statistical population is management accountants working in the Tehran Stock Exchange in 2019. For this purpose, 300 questionnaires were designed and distributed among management accountants. Finally 154 items were analyzed using structural equation modeling (SEM) and partial least squares (PLS) approach. The results showed that the total cerebral hemispheres with 55.3 percent have a positive and significant effect on the various decisions of management accountants. The positive effect of the right hemisphere (77.9 percent) was greater than the left hemisphere (77.1 percent). The effect of information about activity risk, as a mediating variable, on the relationship between the cerebral hemispheres and the decision-making of management accountants is also positive and equal to 92.3 percent. The effect of the right hemisphere on risk (+36.3 percent) is less than the effect of the left hemisphere (+37.4 percent). Also, the effect of risk on different management accountants' decisions is positive and significant (33.7 percent). The left and right hemispheres of the brain together directly explain 8.8 percent of the changes in the decision-making activities of management accountants. Also, the right hemisphere of management accountants posit the greatest impact on marketing and human resource activities, and their left hemisphere has the greatest impact on budgetary and operational activities. These findings can have a considerable impact on the development of theoretical foundations as well as the performance of professional management accountants.

    Keywords: Activity Risk Assessment, Behavioral Management Accounting, Management Accountants Decision Making Activities, Brain Hemispheres