فهرست مطالب

نشریه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1378)

  • 52 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1378/10/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • ارائه مدل سیلاب منطقه ای حوزه آبخیز گرگانرود
    مهندس موسی حسام، مهندس مهدی مفتاح هلقی صفحه 3
    برای دستیابی به دبی سیل در هر نقطه دلخواه از حوزه که فاقد آمار و اطلاعات دبی می باشد، استفاده از رابطه منطقه ای مرسوم است. اکثر موارد در روابط منطقه ای، دبی سیل بصورت تابعی از مساحت حوزه تعریف می شود ولی انتظار می رود شدت سیل تابعی از سایر پارامترهای فیزیوگرافی نظیر ارتفاع متوسط حوزه، شیب آبراهه، شیب حوزه، طول آبراهه اصلی،... باشد. در این بررسی پس از ایجاد روابط همیشگی چندگانه بهترین رابطه ای که برای برآورد دبی سیلابی حوزهای فاقد آمار بدست آمده، تابعی از مساحت حوزه، طول آبراهه اصلی، ارتفاع متوسط و شیب متوسط حوزه می باشد.
  • بررسی اثر میزان رقیق سازی و روش انجماد بر بقای اسپرم منجمد قوچ بلوچی
    مهندس محمد نوروزی، مهندس اکبر سلیمانی، یوسف جعفری آهنگری صفحه 9
    به منظور بهره برداری موثر از فناوری تلقیح مصنوعی در گوسفند، تحقیق در روش های رقیق سازی و انجام اسپرم قوچ ضروری است. هدف این مطالعه بررسی اثر میزان رقیق سازی و روش انجماد بر بقاء اسپرم منجمد قوچ بلوچی بود. مخلوط اسپرم سه راس قوچ بلوچی در آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح پایه ای کاملا تصادفی با چهار تکرار، تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار گرفت. اثر دو نسبت رقیق سازی و دو روش انجماد دستی بر بقاء اسپرم منجمد قوچ بلوچی آزمایش شد. پایوتها در روش اول انجماد 7 دقیقه در دمای 100- درجه سانتیگراد و سپس مدت 10 دقیقه در 5 سانتیمتری بالای سطح ازت مایع نگهداری شدند یا در روش دوم با سرعت 5/2 سانتیمتر در دقیقه وارد مخزن انجماد شده و سپس 10 دقیقه در 5 سانتیمتری بالای سطح ازت مایع نگه داشته شدند. درصد اسپرم زنده و فعال پس از یخ گشایی با نسبت رقیق سازی 2:1 و 7 دقیقه نگهداری پایوتها در دمای 100- درجه سانتیگراد در مقایسه با نسبت رقیق سازی 1:1 و کاهش ارتفاع سینی پایوتها در مخزن با سرعت 5/2 سانتیمتر در دقیقه، بطور معنی داری بیشتر بود.
    کلیدواژگان: گوسفند، بلوچی، اسپرماتوزوآ، رقیق سازی، انجماد
  • تاثیر همزیستی میکوریزوسیکولار - آربوسکولار بر رشد گیاه پنبه
    مهندس فاطمه غلامی مقدم، هرمز دیارکیانمهر صفحه 17
    در این بررسی تاثیر همزیستی میکوریزوسیکولار - آربوسکولار بر رشد گیاه پنبه و نقش میزان ماده تلقیح در رشد گیاه مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور گیاهان در سه تیمار خاک استریل مزرعه، خاک طبیعی مزرعه بدون تلقیح و خاک طبیعی تلقیح شده با ریشه های پنبه آلوده به قارچهای میکوریزوسیکولار - آربوسکولار رشد داده شدند. پس از گذشت 3 ماه، گیاهان جمع آوری شدند و میزان آلودگی ریشه ها، جمعیت هاگ و مقدار فسفر قابل جذب در خاک هر تیمار اندازه گیری شد. در هر تیمار قطر ساقه، ارتفاع گیاه، تعداد و سطح برگ، مقدار فسفر بافت گیاهی، وزن خشک و تر گیاه و نسبت وزن ساقه به ریشه گیاهان اندازه گیری شد.
    کلیدواژگان: پنبه، میکوریزوسیکولار - آربوسکولار، همزیستی
  • بررسی اثرات فاصله ردیفهای کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم ذرت دانه ای
    علی دماوندی، ناصر لطیفی صفحه 25
    آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان در بهار سال 77 با استفاده از طرح کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل دو فاصله ردیف کاشت 60 و 75 سانتیمتر و فاکتور فرعی شامل شش تیمار حاصل از فاکتوریل دو هیبرید سینگل کراس 704 و تری وی کراس 647 و تراکم کاشت بود. هر کرت به طول 9 متر و عرض 3 متر متشکل از 4 ردیف بوده. در این مطالعه وزن خشک بوته در مرحله انتقال از رویشی به زایشی. شروع گرده افشانی و رسیدگی فیزیولوژیک تعیین و عملکرد، اجزاء عملکرد و شاخص برداشت مورد بررسی قرار گرفت. سینگل کراس 704 از نظر وزن خشک بوته در هر سه مرحله فوق، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف و شاخص برداشت اختلاف معنی داری با هیبرید تری وی کراس 647 داشت.
  • بررسی اثر شوری و نوع نمک بر جوانه زنی و رشد اولیه سورگوم
    محمود مقتولی، محمدرضا چایی چی صفحه 33
    اثرات سه نوع نمک بر NaCl، CaCl2 مخلوط آنها با نسبت مولی و زهاب دریاچه آلاگل در چهار سطح شوری 0، 6، 12، 24 mmohs/cm روی جوانه زنی و رشد اولیه سورگوم رقم جامبو مورد مطالعه قرار گرفت. نوع نمک بر روی جوانه زنی اثر معنی داری نشان داد و نمک NaCl کمترین جوانه زنی را موجب گردید. میزان جوانه زنی در سطح شوری را 24 mmohs/cm بطور معنی داری نسبت به شاهد کمتر بود و کاهش جوانه زنی برابر با 52 درصد اندازه گیری شد. اثرات متقابل سطوح شوری در نوع نمک معنی دار بود به نحوی که نوع نمک در تعدیل یا تشدید اثرات شوری موثر بود.