فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 56 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید نبیل الدین فاطمی، علی اکبر مقصودی مود*، قاسم محمدی نژاد صفحات 465-478

    تعیین رقم مناسب یکی از عوامل مهم برای به دست آوردن حداکثر عملکرد، با توجه به شرایط اقلیمی هر منطقه می باشد. یکی از مهم ترین تنش های محیطی خشکی بوده که از طریق تاثیر منفی در طول دوره رشد گیاه، ساختار و فعالیت های گیاهی را با اختلال مواجه می سازد. به منظور بررسی واکنش آگروفیزیولوژیک ارقام مختلف گیاه ارزن مرواریدی (Hybrid 1, Hybrid 2, IP13150, IP13151, IP22269, ICMV5222 و HHVBCTA) به دو سطح آبیاری (100 و 60 درصد ظرفیت مزرعه) آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط آب و هوایی کرمان انجام شد. نتایج نشان داد اثر ساده تیمار آبیاری برای همه صفات و اثر ساده رقم و نیز اثر متقابل آبیاری در رقم به جز در مورد محتوای رطوبت نسبی و شاخص کلروفیل برای سایر صفات مورد بررسی معنی دار بوده است. کاهش میزان آب آبیاری از 100 به 60 درصد حد ظرفیت مزرعه موجب کاهش معنی دار میانگین صفات شاخص کلروفیل (87/20 درصد) و محتوای رطوبت نسبی (06/29 درصد) شد. تنش خشکی موجب افزایش محتوای پرولین در ارقام مورد بررسی شد و بیشترین مقدار این صفت در شرایط تنش از رقم HHVBCTA به دست آمد. همچنین، نتایج نشان داد که بیشترین میانگین ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ و عملکرد علوفه تر و خشک در شرایط آبیاری نرمال و تنش به ترتیب مربوط به رقم Hybrid 1 و IP13151 بود. بر طبق نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل کمترین و بیشترین درصد کاهش عملکرد علوفه تر به واسطه اعمال تنش خشکی به ترتیب مربوط به ارقام IP13151 (16/13 درصد) و ICMV5222 (58/61 درصد) بود. به طورکلی، با توجه به نتایج به دست آمده ارقام Hybrid 1 و IP13151 به ترتیب جهت کاشت در شرایط آبیاری مطلوب و تنش در شرایط آب و هوایی کرمان مناسب به نظر می رسند.

    کلیدواژگان: پرولین، شاخص سطح برگ، عملکرد علوفه، محتوی نسبی آب برگ
  • هادی سالک معراجی، افشین توکلی*، نیازعلی سپهوند صفحات 479-498
    خشکی به عنوان مهم ترین تنش غیرزنده می تواند رشد و نمو و عملکرد گیاهان را کاهش دهد. کینوا گیاهی با ارزش غذایی بالا و متحمل به خشکی است. به منظور بررسی اثر محلول پاشی سیتوکینین بر خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد ارقام کینوا، آزمایشی در سال زراعی 1396 به صورت طرح اسپلیت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح آبیاری (آبیاری مطلوب (4/0- مگاپاسکال) و تنش خشکی (5/1- مگاپاسکال)) به عنوان فاکتور اصلی و فاکتورهای فرعی شامل چهار رقم کینوا (Q 26، Q 29، Giza 1 و Red Carina) و محلول پاشی با هورمون سیتوکینین در سه سطح (صفر، 50 و 100 میکرومولار) بودند. تیمار آبیاری و رقم در این بررسی بر تمام صفات مورد ارزیابی اثر معنی داری داشتند. محلول پاشی با سیتوکینین بر تمام صفات مورد ارزیابی، به غیر از طول خوشه اصلی و شاخص سبزینگی، اثر معنی داری داشت. بیشترین و کمترین عملکرد دانه با 7/2364 و 8/1701 کیلوگرم در هکتار، به ترتیب در شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی به دست آمدند. تنش خشکی سبب کاهش 28 درصدی عملکرد دانه گردید. بالاترین عملکرد دانه در رقم Giza 1 (6/2746 کیلوگرم در هکتار) وRed Carina (7/2589 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 100 میکرومولار سیتوکینین حاصل گردید. محلول پاشی سیتوکینین بر عملکرد دانه ارقام Q 26 و Q 29 اثر معنی داری نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده می توان رقم Giza 1 را به عنوان رقمی مناسب جهت کشت در شرایط مطلوب و تنش خشکی مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: بنزیل آمینو پورین، تنش، رقم، عملکرد دانه، Chenopodium quinoa
  • فردانه اوسطی، تورج میرمحمودی*، بهمن پاسبان اسلام، سامان یزدان ستا، حسن منیری فر صفحات 499-518

    به منظور بررسی اثر دور آبیاری و محلول پاشی کودهای شیمیایی بر برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک کرچک، از طریق اجرای آزمایشی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان شرقی، به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در دو سال زراعی 97-1396 بررسی شد. فاکتور اول سطوح آبیاری در این بررسی شامل آبیاری نرمال، آبیاری پس از 80 و 140 میلی متر تبخیر در کرت اصلی و هشت تیمار کودی شامل گوگرد، پتاسیم، نیتروژن، گوگرد + پتاسیم، گوگرد + نیتروژن، پتاسیم + نیتروژن، گوگرد + پتاسیم+ نیتروژن و شاهد به صورت محلول پاشی در کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد اثر دور آبیاری و محلول پاشی بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. اثر متقابل دو تیمار بر کلیه صفات، به غیر از شاخص کلروفیل، معنی دار گردید. در این بررسی دور آبیاری بعد از 140 میلی متر تبخیر شاخص کلروفیل را نسبت به شرایط نرمال افزایش داد. همچنین محلول پاشی S+N+K مقدار صفت مذکور را در مقایسه با تیمار شاهد به میزان 90/14 درصد بالا برد. بالاترین ارتفاع بوته، تعداد برگ، ضریب هدایت روزنه ای، تعداد شاخه فرعی، عملکرد زیست توده و عملکرد دانه (45/0 کیلوگرم در هکتار) و کمترین محتوی پرولین برگ به تیمار محلول پاشی S+N+K در شرایط آبیاری نرمال اختصاص یافتند، محلول پاشی S+N+K توانست عملکرد دانه را در مقایسه با تیمار شاهد محلول پاشی در دور آبیاری بعد از 80 و 140 میلی متر به ترتیب 83/45 و 0/40 درصد افزایش دهد و اثر تنش کم آبی را بر صفات مورد مطالعه تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: کلروفیل، کم آبی، گوگرد، نیتروژن
  • سید محمدرضا طباطبایی، حمید مدنی*، حسین حیدری شریف آباد، قربان نورمحمدی، فرخ درویش صفحات 519-534

    استفاده از کودهای آلی یکی از راه کارهای مهم بهبود تولیدات کشاورزی و کاهش خطر بروز آلودگی های زیست محیطی در راستای نیل به اهداف کشاورزی پایدار است. به منظور مقایسه اثر سطوح مختلف تاریخ کاشت و کودهای آلی و شیمیایی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده با هشت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات در شهر ورامین در سال 1398 اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح زمان کاشت (کشت به موقع و کشت دیرهنگام) و چهار سطح تغذیه ای (شاهد، 450 کیلوگرم در هکتار کود اوره، 25 تن در هکتار کود دامی کمپوست شده و 15 تن در هکتار کود ورمی کمپوست) بودند. نتایج نشان داد به جز وزن هزار دانه، اثر تیمارهای مختلف بر تمامی صفات مورد مطالعه ذرت معنی دار بودند. با تاخیر در کاشت، به طور معنی داری از میزان عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کاسته شد. در اکثر صفات مورد بررسی، بین تیمارهای کود اوره، کمپوست و ورمی کمپوست تفاوت معنی داری مشاهده نشد. اگرچه، قطر ساقه، نیتروژن دانه، تعداد دانه در بلال و وزن هزار دانه تحت تاثیر تیمارهای کودی اعمال شده قرار نگرفتند. اوره و ورمی کمپوست دارای بیشترین کربوهیدرات های محلول برگ (به ترتیب با میانگین 9/32 و 9/31 میکروگرم بر گرم وزن تر) و عملکرد زیستی (به ترتیب با میانگین 7/29 و 8/28 تن در هکتار) بودند. همچنین، عملکرد دانه در تیمار اوره (3/7 تن در هکتار) و کمپوست (9/6 تن در هکتار) بیشترین مقدار را داشت. با توجه به نتایج این تحقیق، کود کمپوست و ورمی کمپوست می تواند جایگزین مناسبی برای کود اوره در کشت ذرت در منطقه ورامین باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کشاورزی پایدار، کمپوست، کود دامی، نیتروژن
  • ایوب امیری*، محمود رمرودی، محمد گلوی، مسعود رفیعی صفحات 535-550
    به منظور بررسی تاثیر مدیریت سیستم های مختلف کشت مخلوط ذرت سینگل کراس 640 و لوبیا چشم بلبلی رقم 29005 با استفاده از کودهای زیستی در کشت راهرویی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1395 در استان لرستان، شهرستان الشتر اجرا گردید. عامل اصلی شامل نسبت های کاشت گیاهان: تک کشتی ذرت (M1)، 75 درصد ذرت + 25 درصد لوبیا (M2)، 50 درصد ذرت + 50 درصد لوبیا (M3)، 25 درصد ذرت + 75 درصد لوبیا (M4) و تک کشتی لوبیا (M5)، و عامل فرعی شامل مصرف کودهای زیستی: تلقیح بذر با باکتری ازتوباکتر و آزوسپریلیوم به میزان 100 (B1) و 200 (B2) گرم در هکتار و بدون تلقیح بذر با باکتری ازتوباکتر و آزوسپریلیوم (B3) بودند. نتایج نشان داد که عملکرد و اجزای عملکرد ذرت و لوبیا چشم بلبلی به طور معنی داری تحت تاثیر نسبت های کاشت و مصرف کودهای زیستی قرار گرفتند. بیشترین عملکرد ذرت (350/11 کیلوگرم در هکتار) و لوبیا چشم بلبلی (250/3 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 75 درصد ذرت + 25 درصد لوبیا چشم بلبلی به دست آمد. در بین تیمارهای کودی بیشترین عملکرد ذرت (850/11 کیلوگرم در هکتار) و لوبیا چشم بلبلی (450/3 کیلوگرم در هکتار) در تیمار تلقیح بذر با 200 گرم باکتری در هکتار حاصل شد. با محاسبه نسبت برابری زمین (LER) ملاحظه گردید که کشت مخلوط جهت حصول حداکثر عملکرد، این دو گیاه با نسبت کاشت (75 درصد ذرت + 25 درصد لوبیا) با میانگین 55/1 بیشترین مقدار را داشت که نشان دهنده سودمندی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص این دو گیاه بود. با توجه به نتایج حاصل، امکان حصول عملکرد دانه و زیستی بالا در کشت مخلوط نسبت به تک کشتی آنها فراهم بوده و بهترین تیمار 75 درصد ذرت + 25 درصد لوبیاچشم بلبلی و تلقیح بذر با 200 گرم باکتری در هکتار می باشد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، آزوسپریلیوم، سودمندی مخلوط، نسبت برابری زمین، نسبت کاشت
  • نادیا نیسی، علیرضا شکوه فر*، خوشناز پاینده صفحات 551-570

    هزینه بالای کودهای شیمیایی مورد استفاده در بخش کشاورزی و مشکلات محیط زیست ناشی از استفاده آنها، لزوم تجدیدنظر در روش های مرسوم تغذیه گیاهان را آشکار می سازد. مصرف تلفیقی کودهای زیستی همراه با کودهای شیمیایی در راستای کشاورزی پایدار یکی از راه های اساسی به نظر می رسد. در همین راستا این پژوهش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه آزمایشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. فاکتور اول مقادیر مختلف کود تریپل سوپرفسفات در سه سطح (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور دوم کود زیستی فسفره در سه سطح (صفر، 100 و 200 گرم در هکتار) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر سطوح مختلف کود زیستی فسفره و تریپل سوپرفسفات بر تمام صفات اندازه‎گیری شده معنی دار شد ولی اثر متقابل تیمار‎ها معنی دار نبود. بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش، بالاترین عملکرد دانه، وزن هزار دانه، درصد روغن دانه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق و غلظت فسفر دانه در شرایط کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار تریپل سوپرفسفات به همراه 200 گرم در هکتار کودزیستی فسفره به دست آمد. کمترین پوکی دانه نیز با کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار تریپل سوپرفسفات به همراه 200 گرم در هکتار کودزیستی فسفره حاصل شد. به نظر می‎رسد کود تریپل سوپرفسفات، به دلیل داشتن ناخالصی از جمله عناصر سنگین، باعث افزایش 54 درصدی غلظت عنصر کادمیم در خاک می گردد، اما افزایش سطوح مصرف کود زیستی فسفر در خاک موجب کاهش 45 درصدی تجمع غلظت کادمیم دانه می‎شود. با توجه به این نتایج کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار تریپل سوپرفسفات و 200 گرم در هکتار کود زیستی فسفره نسبت به سایر تیمارها باعث افزایش عملکرد کمی و جذب عناصر در آفتابگردان شده است.

    کلیدواژگان: آلایندگی، کود زیستی، کود شیمیایی، غلظت روغن، قطر طبق
  • علیرضا قوی، محمد آرمین* صفحات 571-586

    به منظور تعیین مناسب ترین روش کنترل علف های هرز در دو سیستم کشت رایج و کشت با فواصل ردیف خیلی باریک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان سبزوار در سال زراعی 95-1394 به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سیستم کاشت در دو سطح کشت به صورت رایج (فاصله ردیف 70 سانتی متر) و فواصل ردیف خیلی باریک (20 سانتی متر) و روش کنترل علف های هرز در شش سطح بدون کنترل علف های هرز (به عنوان شاهد)، کاربرد علف کش در غلظت توصیه شده (تری فلورالین (ترفلان 48% EC) 1160 گرم ماده موثره در هکتار)، کاربرد 50 درصد غلظت توصیه شده علف کش+ یک بار وجین در 45 روز بعد از سبز شدن، کاربرد 50 درصد غلظت توصیه شده علف کش+دو بار وجین در 30 و 60 روز بعد از سبز شدن، سه بار وجین در 30، 45 و 60 روز بعد از سبز شدن و کنترل کامل علف های هرز بودند. نتایج آزمایش نشان داد که در کشت با فواصل ردیف خیلی باریک تراکم علف هرز (71/33 درصد)، تعداد شاخه جانبی (37/14 درصد)، تعداد غوزه در بوته (88/16 درصد) و وزن غوزه (30/12 درصد) کمتر و عملکرد وش (85/39 درصد) و عملکرد الیاف (71/23 درصد) بیشتر از کشت رایج بود. در کشت رایج در صورت کاهش 50 درصدی غلظت علف کش نیاز به دو بار وجین در مراحل 30 و 60 روز بعد از سبز شدن و در کشت با فواصل ردیف خیلی باریک در صورت کاهش 50 درصدی غلظت توصیه شده یک بار وجین در مرحله 45 روز بعد از سبز شدن جهت حصول عملکرد وش مناسب توصیه می شود. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که می توان در سیستم کاشت با فواصل خیلی باریک با کاهش 50% مصرف علف کش تری فلورالین و کاهش دفعات کنترل علف های هرز (یک بار وجین در 45 روز بعد از سبز شدن)، عملکرد وش مشابهی با سایر روش های کنترل به دست آورد.

    کلیدواژگان: دز کاهش یافته، رقابت، سیستم کاشت، فواصل ردیف باریک
  • مجید رستمی ینگجه، محمدتقی آل ابراهیم*، فاطمه احمدنیا، لیلی نباتی سوها صفحات 587-604

    به منظور بررسی تاثیر گیاهان پوششی زمستانه بر تراکم و زیست توده علف های هرز و عملکرد سیب زمینی، آزمایشی در سال 1397 در شهرستان نمین (روستای ینگجه ملامحمدرضا) واقع در استان اردبیل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کشت گیاهان پوششی چاودار (Secale cereal L.)، ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa Roth.)، خلر (Lathyrus sativa L.) و ماشک لامعی (Vicia panonica L.) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین زیست توده خشک گیاهان پوششی از تیمار چاودار (696 گرم در متر مربع) به دست آمدند. همچنین، کمترین تراکم در نمونه برداری اول و دوم (به ترتیب 3/9 و 6/23 بوته در مترمربع) از تیمار چاودار حاصل شد. کمترین زیست توده تر و خشک کل علف های هرز در نمونه برداری اول (به ترتیب 8/175 و 2/52 گرم در مترمربع) مربوط به تیمار چاودار بود. علاوه بر این، کمترین زیست توده تر و خشک کل علف های هرز در نمونه برداری دوم (به ترتیب 377 و 134 گرم در مترمربع) از تیمار چاودار به دست آمدند. همچنین، نتایج نشان داد بیشترین زیست توده تر و خشک علف های هرز در هر دو نمونه برداری مربوط به تیمارهای ماشک گل خوشه ای و خلر بودند. عملکرد غده سیب زمینی تحت تاثیر بقایای گیاهان پوششی قرار نگرفت و تیمارهای گیاهان پوششی از نظر تولید غده ی سیب زمینی دارای اختلاف معنی داری نبودند. از نتایج چنین استنباط می گردد که گیاه پوششی چاودار تاثیر چشم گیری در کاهش تراکم و زیست توده تر و خشک علف های هرز در دو مرحله نمونه برداری داشت، اما لزوما کاهش زیست توده علف های هرز بیانگر تاثیر مثبت گیاهان پوششی در کوتاه مدت بر روی بهبود عملکرد محصولات زراعی نمی باشد.

    کلیدواژگان: بقایا، چاودار، زیست توده، عملکرد، کنترل علف های هرز
|
  • Seyed Nabiladin Fatemi, AliAkbar Maghsoodi Mood *, Ghasem Mohammadi Nejad Pages 465-478

    Cultivar selection is one of the most important factors to obtain maximum yield, based on the climatic conditions of each region. Drought is one of the environmental stresses that causes adverse effects on most stages of plant growth, structure and its activities. To investigate the agro-physiological responses of different pearl millet cultivars (Hybrid 1, Hybrid 2, IP13150, IP13151, IP22269, ICMV5222, HHVBCTA) to two levels of irrigation (100% and 60% of field capacity) an split plot experiment based on randomized complete block design was done in Kerman climatic conditions. The results showed that the simple effect of irrigation treatment and also simple effect of cultivar as well as the interaction of irrigation×cultivar were significant for all traits, except for relative water content and chlorophyll index. Decreasing the value of irrigation water from 100% to 60% of field capacity, caused significantly reduction of chlorophyll index (20.87%) and relative humidity content (29.06%). Drought stress increased proline content in all cultivars and the highest one was obtained from HHVBCTA under this condition. The results showed that the highest values of plant height, leaf area index, fresh and dry forage yield under normal irrigation and also drought stress conditions were obtained from Hybrid 1 and IP13151 cultivars, respectively. According to the comparison results of interaction, the lowest and highest percentage reduction of fresh forage of the due to drought stress were related to IP13151 (13.16%) and Hybrid 2 (61.58%), respectively. Generally, according to the obtained results, Hybrid 1 and IP13151 cultivars are suitable for planting in Kerman climatic region under normal and stress conditions, respectively.

    Keywords: Forage yield, leaf area index, Proline, Relative water content
  • Hadi Salek Mearaji, Afshin Tavakoli *, Niaz Ali Sepahvand Pages 479-498
    Drought is the most important non-biotic stress which decreases growth and the yield of crop plants. Quinoa is a plant with high nutritional value and drought tolerant. To evaluate the effect of cytokinin foliar application on morphological traits and yield of quinoa cultivars, a split factorial experiment based on randomized complete block design was conducted during during 2017 cropping season with four replications at the research farm of Agriculture Faculty, the University of Zanjan. Experimental treatments were levels of irrigation (optimal irrigation, with -0.4 MPa and drought stress with -1.5 MPa) as main factor and sub factors were four quinoa cultivars (Q 26, Q 29, Giza1 and Red Carina) and foliar cytokinin with three levels (0, 50 and 100 μM). Irrigation and cultivar treatment had significant effect on all evaluated traits. Foliar application with cytokinin had significant effect on all traits except length of main ear and greeness index (SPAD). The maximum and minimum of grain yield 2364.7 and 1701.8 kg.ha-1, obtained under optimal irrigation and drought stress conditions, respectively. Drought stress reduced seed yield by 28 percent. The highest yields obtained by Giza 1 (2746.7 kg.ha-1) and Red Carina (2589.7 kg.ha-1) with the application 100 µm of cytokinin. The foliar application of cytokinin did not affect seed yields of Q 26 and Q 29 cultivars significantly. According to the results, Giza 1 can be recommended as a suitable cultivar under both optimum and drought stress conditions at the experimental site.
    Keywords: Benzylaminopurine, Chenopodium quinoa, cultivar, Grain yield, Stress
  • Fardane Osati, Toraj MirMahmoodi *, Bahman Pasban Eslam, Saman Yazdan Seta, Hasan Monirifar Pages 499-518

    To study the effect of irrigation levels and spraying of chemical fertilizers on some Morphophysiological traits in castor oil plant an experiment was conducted in East Azarbaijan Agricultural Research and Education Center, Tabriz- Iran at the 2017 crop season. The field experiment was carried out by a split-plot design based on a completely randomized block design with three replications. The first factor was irrigation levels consisting of control (normal irrigation), irrigation after 80 mm and 140 mm evaporation from the pan evaporation in asseinged to main plots and eight spraying chemical fertilizers including sulfur, potassium, nitrogen, sulfur + potassium, sulfur + nitrogen, potassium + nitrogen, sulfur + potassium + nitrogen and control to subplots.The results showed that the effects of irrigation levels and chemical fertilizer treatments on all traits were significant furthermore, the interaction of two treatments were also significant on all traits except chlorophyll index. Irrigation interval after 140 mm evaporation reduced the leaf chlorophyll index by 18.25% compared to normal conditions. Also, spraying S + N + K increased this trait by 14.90% compared to the control treatment. The highest plant height (135.15 cm), number of leaves (25.12), stomatal conductance coefficient (276.55 Mmol.m2sec), number of branches (7.25), biomass (1.60 kg.m2) and grain yield (0.45 kg.ha-1) and the lowest proline content (0.19μmol.g-1) were recorded by spraying plants with S + N + K under normal irrigation condition. Spraying plants with S+N +K under irrigation interval after 80 and 140 mm also increase grain yields by 45.83 and 40.0 percent respectively, compared with control treatment and it was able to modify the effect of water deficit on traits under study.

    Keywords: Chlorophyll, Water deficit, sulfur, nitrogen
  • Sayed MohammadReza Tabatabai, Hamid Madani *, Hossein Heidari Sharifabad, Ghorban Noormohammadi, Farrokh Darvish Pages 519-534

    Use of organic fertilizers is one of the important ways to improve agricultural productions reduce the risk of environmental pollution and to achieve sustainable goals. To compare the effect of different levels of planting date, organic and chemical fertilizers on yield and yield components of maize, a split plot experiment with eight treatments and three replications was conducted at The Research Farm of Islamic Azad University, Research and Sciences Branch, at Varamin, in 2019. Treatments were two levels of planting time (timely planting and late planting) and four fertilizers levels (control, 450 kg.ha-1 urea, 25 ton.ha-1 of compost manure and 15 ton.ha-1 of vermicompost fertilizer). The results showed that all of the traits under except 1000-grain weight were affected by different treatments. Delayed sowing significantly decreased yield and yield components. In most of the traits studied, significant differences between urea, compost and vermicompost treatments were not observed. However, stem diameter, seed content of nitrogen, number of kernel per ear and 1000-seed weight were not affected by the applied fertilizer treatments. Urea and vermicompost increased leaf soluble carbohydrates by (32.9 µg.g-1 FW and 31.9 µg.g-1 FW, respectively) and biological yield by (29.7 ton.ha-1 and 28.8 ton.ha-1, respectively). Also, grain yield increased by the use of compost (6.9 ton.ha-1) and urea (7.3 ton.ha-1) treatments. According to the results of this study, compost and vermicompost fertilizer can be a good alternative to urea in production of corn in Varamin region.

    Keywords: compost, nitrogen, Farmyard manure, Sustainable agriculture, Seed yield
  • Auob Amiri *, Mahmood Ramrodi, Mohammad Galavi, Masoud Rafiee Pages 535-550
    To study the management of different systems of maize (Zea mays) and cow pea (Vigna unguiculata) intercropping affected by biofertilizers in alley cropping, a split plot experiment based on a randomized complete blocks design was conducted in 2016 in Aleshtar city, Lorestan province. The main factor consisted of plant cropping ratios: single cropping of maize (M1), 75% maize + 25% vigna (M2), 50% maize + 50% vigna (M3), 25% maize + 75% vigna (M4), and single cropping of vigna (M5) and the second factor of different combination of biofertilizer consumptions: seed inoculation with 100 g.ha-1 azetobacteria and azospirilum (B1), seed inoculation with 200 g.ha-1 azetobacteria and azospirilum (B2) and without seed inoculation (B3). Results showed that the maize and cowpea yields and their components were influenced by crops and biofertilizer ratios significantly. Highest maize and vigna yields (11350 and 3250 kg.ha-1 respectively) were obtained by 75% maize + 25% vigna treatment. The highest yields of maize and vigna (11850 kg and 3450 kg.ha-1 respectively) were obtained by seed inoculation with 200 g.ha-1 bacteria. The highest land equivalent ratio (LER) with an average of 1.55 was observed with cropping ratio of 75% maize + 25% vigna. This indicates the usefulness of intercropping compared with single croppings of these two plants. It can be concluded that the best treatment in this study was 75% maize+ 25% vigna intercropping and seed inoculation with 200 g.ha-1 bacteria.
    Keywords: Azetobacteria, Azospirilum, Intercropping usefulness, land equivalent ratio, Planting ratio
  • Nadia Nisi, Alireza Shokohfar *, Khoshnaz Payandeh Pages 551-570

    The high cost of chemical fertilizers used in agriculture and the environmental problems due to their use reveal the need to reappraise conventional plant nutrition practices. Integrated use of biofertilizers combined with synthetic fertilizers is one of the essential sustainable agricultural strategies. To this end, this study was carried out by using a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications at the experimental field of Islamic Azad University, Ahvaz Branch during 2018 cropping season. The first factor was different amounts of triple superphosphate fertilizer with three levels (0, 50 and 100 kg.ha-1) and the second factor was phosphorus biofertilizer also with three levels (0, 100 and 200 g.ha-1). Result of analysis of variance revealed that the effect of different levels of biophosphorus fertilizer and triple superphosphate on all measured characteristics were significant but the interaction effect of treatments was not significant. Based on the results of this study, the highest seed yield, 1000 seed weight, seed oil percentage, head diameter and number of seed per head and lowest empty seed belonged to the use of 100 kg.ha-1 triple superphosphate with 200 g.ha-1 biophosphorus fertilizer. It seems triple superphosphate fertilizer to increase the concentration of soil cadmium by 54%, due to its impurities, including heavy elements, but increasing the levels of phosphorus fertilizer in the soil reduces the concentration of cadmium by 45%. According to these results, the application of 100 kg.ha-1 of triple superphosphate and 200 g.ha-1 of phosphorus fertilizer per hectare, compared to other treatments, may increase seed yield and absorption of elements of sunflower in this region.

    Keywords: Biological fertilizer, Chemical Fertilizer, Contamination, Head diameter, Oil concentration
  • AliReza Ghavi, Mohammad Armin * Pages 571-586

    To determine the most appropriate method of weed management in conventional row and ultra narrow row spacings of cotton, a factorial experiment was based on a randomized complete block design with three replications was conducted in Sabzevar in 2015-2016. Factors under study were plant spacings in two levels, conventional (70 cm row spacing) and ultra-narrow row (20 cm row spacing) and weed management in six levels: without controlling of weeds (control), application of herbicide at recommended dose of Ethalfluralin (Treflan 48% EC) at 1160 g/ai ha), application of herbicide at 50% recommended dose + hand weeding at 45 days after emergence (DAE), application of herbicide at 50% recommended dose + two times hand weeding at 30 and 60 DAE, three times hand weeding at 30, 45 and 60 DAE, and full weed free condition. The results showed that traits like weed density, by 33.71 percent, lateral branches by 14.77 percent, number of bolls per plant by 16.88 percent, and boll weight by 12.30 percent were lower in narrow row spacing, while seed cotton yield by 39.85 percent and fiber yield by 23.71 percent higher, as compared to, conventional row spacing. In the conventional cultivation system, if 50% of the herbicide dose is reduced, it needs two hands weeding at 30 and 60 DAE; while in ultra-narrow row spacing condition, with a 50% reduction in the recommended herbicide dose, one hand weeding at 45 DAE is needed to achieve suitable seed cotton yield. As a whole, the results showed that, under ultra-narrow row spacing, with a 50% reduction in herbicide dose and reduced weed control times (only one hand weeding at 45 DAE) it can be obtained seed cotton yield similar to other control treatments.

    Keywords: competition, Cultivation system, reduced herbicide dose, Ultra-narrow row
  • Majid Rostami Yangjeh, MohammadTaghi Alebrahim *, Fatemeh Ahmadnia, Leyli Nabati Souha Pages 587-604

    To investigate the effect of winter cover crops on plant density, biomass of weeds and potato yield an experiment based on complete randomized block design with three replications was performed at Yingjeh Mullah Mohammad Reza village in Namin, Ardabil, Iran, in 2018. Treatments were rye (Secale cereal L.), hairy vetch (Vicia villosa Roth), chickling vetch (Lathyrus sativa L.) and Hungarian vetch (Vicia panonica L.). The results showed that the highest dry biomass was obtained from rye treatment (696 g.m-2), the lowest plant densities from its first and second sampling (9.3 and 23.6 plants per square meter, respectively. The lowest fresh and dry weed biomass from first sampling (175.8 and 52.2 g.m-2, respectively) were due to rye treatment. In addition, the lowest fresh and dry biomass of all weeds in the second sample indicated (377 and 134 g.m-2, respectively) were related to rye treatment. Also, the results indicated that the highest and lowest biomasses of weeds in both samples were related to the treatment of hairy vetch and chickling pea. The yield of potato tuber was not affected by the cover crops residues, and the effect of the cover crops did not different potato tuber yield significantly. The results show that rye has a significant effect on reducing the density, fresh and dry biomass of weeds in two sampling stages, but reduction in biomass of weeds does not necessarily indicate a positive effect of cover crops in the short term on improving crop yields.

    Keywords: biomass, Residues, Rye, Weeds control, Yield