فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1399)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه پورمندبخشایش*، محمد وجدانی، مهدی صادقی شاهدانی صفحات 1-27

    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیرات صادرات غیرنفتی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر اشتغال، در یک چارچوب متحد، با بررسی اطلاعات 14 کشور منطقه منا در سال های 2000 تا 2018 با استفاده از مدل اقتصادسنجی فضایی می باشد. متغیرهای توضیحی مورد بررسی در این تحقیق شامل صادرات، درجه باز بودن تجاری، تولید ناخالص داخلی، صادرات نفت، سرمایه ثابت و دستمزد واقعی می باشد که به صورت مستقیم و غیرمستقیم و کلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد صادرات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی به عنوان متغیرهای مهم مورد بررسی نقش بسزایی در افزایش اشتغال کشورها به طور مستقیم و غیرمستقیم دارد؛ اما درجه باز بودن تجاری نتوانسته تاثیر مثبتی بر اشتغال داشته باشد. علاوه بر این، دستمزد واقعی و سرمایه ثابت نیز توانسته اند در افزایش اشتغال کشورهای مورد بررسی موثر واقع شوند. متغیر صادرات نفتی نیز دارای تاثیر منفی بر اشتغال بوده است که منفی بودن صادرات نفتی مورد انتظار و مطابق نظریات تجربی است. با توجه به نتایج احصاء شده در این مقاله بهبود تجارت بین الملل و افزایش سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توسعه صادرات و اجتناب از سیاست خام فروشی در جهت افزایش اشتغال توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صادرات، اشتغال، منطقه منا، مدل دوربین فضایی
  • حجت طیران، مهدی غضنفری* صفحات 29-66

    حراج معکوس آنلاین یکی از رویکردهای تامین کالا و مواد موردنیاز بر بستر اینترنت می باشد که در آن خریدار، یک یا چند فروشنده را بر اساس پیشنهادهای آن ها انتخاب می نماید. در این مقاله یک چهارچوب جدید برای فرایند حراج معکوس آنلاین ارایه شده است که هر دو سوی فرایند تامین (خریدار و فروشنده) را در نظر می گیرد. فرایند حراج پیشنهادی یک حراج معکوس آنلاین چند شاخصه ی نیمه بسته چند دوره ای می باشد. در این فرایند یک بازار ساز آنلاین، با پیش بینی تابع امتیازدهی خریدار، فرایند پیشنهاددهی فروشندگان را تسهیل می نماید. در این حالت، علاوه بر پنهان بودن تابع امتیازدهی فروشنده، اطلاعاتی جهت بهبود پیشنهاددهی در اختیار فروشندگان قرار می گیرد. برازش تابع امتیازدهی توسط یک شبکه عصبی پرسپترون چندلایه در نظر گرفته شده است. همچنین روش های امتیازدهی خریدار به صورت جمعی، ضربی و ریسک گریز تعریف شده است. در این چهارچوب، فروشندگان در هر دور با استفاده از یک مدل بهینه سازی، پیشنهادهای خود را بهبود می بخشند. با شبیه سازی فرایند حراج، چهارچوب پیشنهادی در مقایسه با یک حراج باز با درنظرگرفتن معیارهای امتیاز فروشندگان، سود فروشندگان و تعداد دور حراج، مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که در مدل پیشنهادی علاوه بر عدم افشای اطلاعات امتیازدهی خریدار، تفاوت معناداری در معیارهای ارزیابی با مدل حراج باز وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حراج معکوس آنلاین، ریسک گریزی، شبکه عصبی مصنوعی، بهینه سازی چندهدفه
  • نوید کارگر ده بیدی*، عفت قربانیان، محمد حسن طراز کار صفحات 67-90

    با توجه به اهمیتی که انرژی های پاک در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و آسیب های زیست محیطی دارد، در این مطالعه تاثیر مصرف این انرژی بر رشد اقتصادی کشورهای گروه 8-D در بازه ی زمانی 2014-1990 مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج ایستایی پانلی متغیرها از روش خودتوضیحی با وقفه های گسترده پانلی (Panel ARDL) در قالب برآوردگرهای میان گروهی (MG)، میان گروهی تلفیقی (PMG) و اثرات ثابت پویا (DFE) استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که از میان سه برآوردگر، مدل میان گروهی کاراتر است. نتایج آزمون علیت، وجود رابطه ی علی دوطرفه بین مصرف انرژی پاک (تجدیدپذیر) و تجدیدناپذیر و رشد اقتصادی در کشورهای 8-D را نشان می دهد. نتایج نشان می دهد با فرض ثابت بودن سایر متغیرها، افزایش یک درصدی در مصرف انرژی پاک باعث افزایش 15/0 درصدی در رشد اقتصادی می شود. همچنین، افزایش یک درصدی مصرف انرژی تجدیدناپذیر با ثابت بودن سایر متغیرها، رشد اقتصادی کشورهای 8-D را در بلند مدت 12/0 درصد کاهش خواهد داد. همچنین نتایج حاکی از آن است که متغیرهای سرمایه گذاری، اشتغال و تکنولوژی  نیز در بلند مدت اثر مثبت و معنی داری بر رشد اقتصادی دارند. با توجه به نتایج مطالعه، لازم است تولید و مصرف انرژی پاک در این کشورها توسعه یابد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، انرژی تجدیدپذیر، انرژی تجدیدناپذیر، کشورهای گروه 8-D، Panel ARDL
  • عبدالحمید معرفی محمدی*، هادی امیری، اسحاق قاسمی صفحات 91-113

    چگونگی رفتار عربستان همواره یکی از مسایل مهم پیش روی نه تنها ایران بلکه سایر کشورهای صادرکننده و مصرف کننده نفت بوده است. اضافه ظرفیت در تولید نفت این امکان را برای این کشور فراهم می کند که در دوران عادی  و آشفتگی  در بازار نفت رفتاری متفاوت از سایر اعضاء اوپک مثل ایران از خود نشان دهد. در این مقاله، رفتار صادرات عربستان سعودی با استفاده از داده های فصلی 2000 تا 2018 بررسی شده است. بدین منظور با تعدیل مدل خطی گریفین (1985 ،Griffin) و استفاده از روش خود رگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) رفتار صادراتی عربستان سعودی در دوران عادی و آشفتگی موردبررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که صادرات عربستان در دوران عادی همسو با "صادرات "باقی اوپک و در دوران آشفتگی در خلاف جهت باقی اوپک تغییر می یابد.این نتایج که کاملا با نتایج گریفین در تضاد قرار دارد نشان دهنده جایگاه ویژه عربستان در اوپک است..

    کلیدواژگان: اوپک، بازار نفت، مدل خود رگرسیونی با وقفه های توضیحی، عربستان سعودی
  • سهیلا میرزابابازاده*، فرهاد خداداد کاشی، سمیه شاه حسینی، سیاوش جانی صفحات 115-140

    در طول چند دهه گذشته کسب مزیت هزینه ای به عنوان یکی از مهم ترین عوامل توسعه اقتصادی و صنعتی کشورها مطرح می باشد.  کسب مزیت هزینه ای به عوامل مختلف از جمله یادگیری وابسته است. منظور از یادگیری کاهش هزینه متوسط در طی زمان همراه با افزایش تولید تراکمی است و یادگیری ضمن انجام کار با کاهش هزینه های تولید به ایجاد مزیت رقابتی منجر می شود. صنایع شیمیایی به علت ارزش افزوده بالا، تنوع محصولات و اشتغال زایی نقش موثری در اقتصاد کشور دارد، لذا هدف اصلی این مقاله ارزیابی یادگیری در صنایع شیمیایی ایران در سطح کدهای ISIC چهاررقمی با استفاده از داده های تابلویی طی دوره زمانی 1390 تا 1394 است. برای این منظور منحنی یادگیری با فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس، با استفاده از تکنیک داده های تابلویی تخمین زده شد. نتایج حاصل از این مطالعه دلالت بر این دارد که یادگیری ضمن انجام کار در صنایع شیمیایی ایران محقق شده است و شیب منحنی یادگیری یعنی اثر یادگیری، در صنایع شیمیایی ایران مطابق انتظار منفی و برابر 86/. است. علاوه بر این، نتایج بیان کننده این هست که اثر یادگیری در زیر بخش های صنایع شیمیایی ایران متفاوت است ولی در بخش عمده ای از صنایع مورد بررسی، نزدیک به متوسط اثر یادگیری قرار دارد.

    کلیدواژگان: منحنی یادگیری، اثر یادگیری، هزینه تولید، صرفه های مقیاس، صنایع شیمیایی
  • سعیده مرشدی، مسعود نونژاد*، مهرزاد ابراهیمی، علی حقیقت صفحات 141-179
    ایران با در اختیار داشتن بیش از 33 تریلیون مترمکعب ذخایر متعارف گاز طبیعی و 157 میلیارد بشکه ذخایر قابل برداشت نفت خام، از پتانسیل و مزیت نسبی مناسبی برای توسعه صنعت پتروشیمی با هدف تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز برخوردار است. براساس اطلاعات آماری در سال 1396، محصولات شیمایی 27 درصد از کل ارزش افزوده بخش صنعت و 51 درصد کل صادرات ایران را در اختیار داشته اند. براین اساس و با توجه به اهمیت این زیربخش صنعت در اقتصاد ایران، این مطالعه به بررسی مزیت نسبی چهار کد کالایی تولید فراورده های نفتی تصفیه شده، تولید مواد شیمیایی اساسی،  تولید سایر محصولات شیمیایی و تولید مواد پلاستیکی به شکل اولیه و ساخت لاستیک مصنوعی، با استفاده از روش هزینه فرصت منابع داخلی در بازه زمانی 1380 تا1396 پرداخته است. براساس نتایج تحقیق به طور کلی از 1380  تا 1390 مزیت نسبی این کالاها کاهش یافته است اما از 1390 تا 1396 روند حرکتی مزیت نسبی افزایشی بوده است. همچنین براساس نتایج  هزینه منابع غیر قابل تجارت و هزینه دستمزد تا سال 1390 بیشترین افزایش را در هزینه تولید این محصولات داشته اند و از سال  1390 تا 1396 افزایش نرخ ارز بیشترین تاثیر را در افزایش مزیت نسبی داشته است.
    کلیدواژگان: مزیت نسبی، شاخص هزینه فرصت منابع داخلی، صنایع شیمیایی و پتروشیمی
|
  • Tayyebeh Pourmandbakhshayesh *, Mohammad Vejdani, Mrhdi Sadeghi Pages 1-27

    The main objective of this study is to examine the effects of non-oil exports and foreign direct investment on employment, in a unified framework, by reviewing the information of 14 MENA member states in 2010-2018 using the Spatial econometrics  model. The explanatory variables studied in this study include exports, the degree of trade openness, gross domestic product, oil export, fixed capital and real wages, which were examined directly and indirectly and in general. The results of this study showed that exports and Foreign Direct Investment as important variables of this research have a direct and indirect role in increasing the employment of MENA member states. But the degree of trade openness has not had a positive impact on employment. In addition, real and fixed wages have been able to increase the employment of the countries under study. The variable oil export have had a negative impact on employment, which is a negative predicted oil export and according to empirical views. According to the results it is recommended to increase employment, improve international trade and reducing crude oil sales

    Keywords: Foreign Direct Investment, Employment, MENA countries, Spatial Durbin Models
  • Hojjat Tayaran, Mehdi Ghazanfari* Pages 29-66

    One of the new approaches to purchasing and procuring goods and materials in the supply chain is the use of reverse auction. With the rapid and ever-expanding development of information technology and the Internet around the world, the use of Internet platforms for this type of procure has also been taken into account and has created online reverse auction method. In this paper, a new framework for the online reverse auction process is provided that takes both sides of the procurement process (buyer and seller). The proposed auction process is a multi-attribute semi-sealed multi-round online reverse auction. In this process, an online market-maker, with the prediction of the buyer scoring function, facilitates the seller's bidding process. To fit the function, a multi-layer perceptron neural network model is used. In this case, in addition to hiding the seller's scoring function, information is provided to sellers to improve the bid. Also, the methods of scoring by the buyer are defined Additive, Multiplicative and risk aversion, which is based on the theory of perspective. Within this framework, sellers improve their bids in each round using an optimization model. By simulating the auction process, the proposed framework was evaluated in comparison with an open auction, taking into account seller scoring criteria, seller profits, and number of auction rounds

    Keywords: Online Reverse Auction, Risk Aversion, Neural Network, Multi-objectiveoptimization
  • Navid Kargar Dehbidi *, Effat Ghorbanian, MohammadHassan Tarazkar Pages 67-90

    According to the importance of clean energies in the reduction of greenhouse gas emission and environmental damage, in the present study, the impact of renewable energy consumption on economic growth in the D-8 group countries was investigated over the period of 1990 to 2014. According to the panel stationary property of the variables, the panel autoregressive distributed lag method (Panel ARDL) of mean group (MG), pooled mean group (PMG), and dynamic fixed effect (DFE) estimators were investigated. The empirical results implied that the pooled mean group model emerged as the most efficient among the three estimators. The results of causality tests indicate that there is a bidirectional causality relationship among clean energy (renewable), non-renewable energy, and economic growth in D-8 group countries. The results show that controlling for the other variables, a 1% rise in clean energy causes is likely to cause a 0.15% increase in economic growth in the long-run. Also, the results showed that in the long-run, a 1% increase in non-renewable energy will decrease the economic growth of D-8 group countries by 0.12%. Also, empirical results indicate that investment, employment and technology have a significant and positive effect on economic growth in long run. According to the results of present study, clean energy production and consumption must be increased in the D-8 countries

    Keywords: 1Economic growth, Renewable Energy, Non-renewable energy, Countries D-8, Panel ARDL
  • Abdolhamid Moarefi Mohammadi *, Hadi Amiri, Issac Qasemi Pages 91-113

    The behavior of Opec’s main exporter such as Saudi Arabia has been the most important problem of Iran and other oil importer or exporter countries. Excess capacity in oil production of Saudi Arabia let them, in respect to other OPEC's members such as Iran, have different behavior in normal and interruptions. In this paper, we use seasonal data in the 2000-2018 period. We modified griffin’s model and estimated it by the ARDL method and investigate the export’s behavior of Saudi Arabia in normal and interruptions periods. We decomposed the other OPEC variable into four different states to evaluate Saudi Arabia's responses in these states. Empirical results show that Saudi Arabia's exports in the normal periods (stability in oil markets) are coordinate and symmetric but in interruptions periods (wars, sanctions,…) is not coordinate and asymmetric with the rest of OPEC countries. also if other OPEC counties have a cumulative increase in oil exports, Saudi Arabia responds in normal and interruptions periods are symmetric (its response is equal in export quantity) but not coordinate (its response is in opposite direction, so export coefficient is negative). This negative coefficient shows that Saudi Arabia's responses in interruptions periods have a stabilizing effect on oil markets. also if other OPEC counties have a cumulative decrease in oil exports, Saudi Arabia's response in normal and interruptions periods is not only asymmetric (its response is not equal in export quantity) but also not coordinate(its response is in opposite direction, so export coefficient is negative). Here also a negative coefficient shows that Saudi Arabia's responses in interruptions periods have a stabilizing effect on oil markets. But the empirical result of griffin's model (1985) says that an export cut by other OPEC, Saudi Arabia's response to these four states is similar.

    Keywords: Oil markets, OPEC, ARDL, Saudi Arabia
  • Soheila Mirzababazadeh *, Farhad Khodadad Kashi, Somaye Shah Hoseini, Siyavash Jani Pages 115-140

    Knowledge development and accumulation are important sources of economic growth and development and Learning is one of the effective factors in the development and accumulation of knowledge. Learning reduces the average cost over time along with increasing cumulative production. The chemical industry plays an important role in the country's economy due to its high value added, product diversity and employment. The objective of this study is to analyze learning by doing in Iran's chemical industry at the level of four-digit ISIC codes using panel data during the period 2011 to 2015. For this purpose, the learning curve was estimated using the panel data technique, assuming a constant return to scale. The finding indicate that learning has been achieved in Iran's chemical industry and the slope of the learning curve, ie the effect of learning in all sub-sectors of Iran's industry, as expected, is negative and equal to 0/86. The results indicate that the learning effect is different in the sub-sectors of Iran's chemical industry, but it is close to the average learning intensity.

    Keywords: Learning Curve, Learning effect, production cost, Economies of Scale, chemical industry
  • Saeedeh Morshedi, Masoud Nonnejad *, Mehrzad Ebrahimi, Ali Haghighat Pages 141-179
    Iran has more than 33 trillion cubic meters of conventional natural gas reserves and 157 billion barrels of crude oil reserves. Therefore, it has a good potential and comparative advantage for the development of the petrochemical industry with the aim of completing the oil and gas value chain. According to statistical data in 2017-2018, these products have obtained 27% of the total value added of the industrial sector and 51% of the total exports of Iran. Considering the importance of this sub-sector of industry in the Iranian economy, this study examines the comparative advantage of four commodity codes for the production of refined petroleum products, the production of basic chemicals, the production of other chemical products and the production of raw plastics and synthetic rubber using the opportunity cost method of domestic resources in the period 2000 to 2017. According to the research results, in general, from 2000 to 2010, the comparative advantage of these goods has decreased, but from 2010 to 2017, the trend of comparative advantage has been increasing. Also, based on the results of the cost of non-tradable resources and the cost of wages until 2010 had the largest increase in the cost of production of these products and from 2010 to 2017 the increase in the exchange rate had the greatest impact on increasing the comparative advantage.
    Keywords: comparative advantage, domestic resource opportunity cost index, chemical, petrochemical industries