فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1399)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوذر عباسی*، مرتضی قائمی، حیدر زهراب صفحات 11-34

    هوش هیجانی یا (EQ) مبحثی بسیار مهم در روان شناسی است که سعی در تفسیر جایگاه هیجان ها و احساسات در توانمندی انسان دارد. یکی از شایستگی های مهم هوش هیجانی بحث مدیریت تضاد و تعارض است. مدیریت تضاد را بهره گیری از هوشمندانه ترین روش برای مقابله با تعارض و یا تغییر مسیر آن در جهت اثربخشی و اهداف سازمان یا جامعه تعریف کردها ند.  سه شیوه اصلی مدیریت تعارض عبارت است از مدیریت ذهنی و مدیریت نرم و مدیریت سخت تعارض. در پژوهش حاضر؛ پس از تحلیل گوشه های مهمی از زندگی امام علی علیه السلام مانند جریان خلافت پیامبر، جنگ جمل، ماجرای صفین، ماجرای حکمیت، و آشوب خوارج نتیجه این شد که: امام علی علیه السلام ضمن به کار گیری شیوه های مدیریتی متناسب با انواع تعارض ها، اغلب تضادها و تعارضات پیش آمده نزد گروهی از مسلمانان را با درایت و تکیه بر منطق و استدلال و تلاش در جهت اقناع و اصلاح ایشان به شیوه مدیریت نرم حل نموده است. سبک مدیریتی علی علیه السلام در مواجهه با تعارضهایی که در قالب فتنه ها و کارشکنی ها ظهور یافتند، نشان از هوش هیجانی و توان مدیریتی بالای ایشان در رویارویی با تعارض های زمان خویش دارد.

    کلیدواژگان: امام علی، هوش هیجانی، مدیریت تضاد، عوامل تعارض، مذاکره
  • نازی قنبری پریخانی*، علی باقر طاهری نیا صفحات 35-60

    دشمن شناسی از محوریترین مسایل در تقابل های خصمانه به شمار می رود. در سیره پیامبر اکرم و ایمه اطهار نیز به این امر توجه بسیار شده است. در میان معصومان، حضرت علی با توجه به شرایط حکومتی پنج ساله خویش با دشمنان بیشتری روبرو بود که گروهی از آنها سابقه درخشانی در زمان پیامبر داشتند. از جمله آنها اصحاب جمل بود که با توجه به وجهه آنان نزد مسلمانان، آمادهسازی سپاه برای مقابله با آنها دشوار بود. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با رویکرد تلخیصی، مضامین خطبه های امام در بازه زمانی قبل از جنگ جمل در رابطه با معرفی این گروه مورد کدگذاری و مقوله بندی قرار گرفته است. این مضامین در سه مقوله اصلی«پیشبینی شکست دشمن»، «نکوهش کنش ناپسند دشمن» و «افشاگری سیاسی در مورد دشمن» دسته بندی شده که در آنها امام برای اقناع مخاطبین از ادات تاکیدی بیشترین بهره را برده است. فراوانی مقوله افشاگری، بیشترین سهم را از سخنان امام داراست. بیشترین بسامد مضامین این مقوله نیز به بیعت شکنی طلحه و زبیر اختصاص دارد که میزان اهمیت این موضوع از دیدگاه حضرت علی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، اصحاب جمل، دشمن شناسی، تحلیل محتوای کیفی
  • احمد مسائلی*، زهرا منشئی صفحات 61-84

    بینامتنیت (تناص) یکی از مهمترین مباحث زبان شناسی است که در دوره های اخیر بیشتر مورد توجه زبان شناسان قرار گرفته است، ضرورت پرداختن به این بحث به این جهت است که در فهم بهتر متون به ما کمک می کند . سوال اصلی این پژوهش بررسی مسئله بینامتنیت بین قرآن و نهج البلاغه در بحث اشراط الساعه می باشد و روش تحقیق روش مقایسه ای(تطبیقی) است. تناص در اشراط الساعه بین قرآن و نهج البلاغه در کتب مختلف به طور پراکنده در بعضی موارد به آن پرداخته شده است ولی به این صورت که کل قرآن مجید و نهج البلاغه در بحث اشراط الساعه مورد بررسی قرار گرفته باشد برای اولین بار در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است و نتیجه و نوآوری این تحقیق کشف وجود شش مورد تناص است که پنج مورد آن تناص نفی متوازی و یک مورد آن تناص از نوع نفی کلی می باشد و موارد افتراق سیزده مورد است.

    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، اشراط الساعه، قیامت، بینامتنیت
  • سعید توفیق*، وجیهه میری صفحات 85-106

    بر اساس باور شیعیان، با رحلت رسول الله (ص)، حق خلافت علی بن ابی طالب(ع) که امام بلافصل، بعد از آن جناب بود_ از کف ایشان ربوده شد. آنگونه که به تصریح وی، ایشان با صبری بی بدیل ناگزیر راه چاره را در آن یافت که به منظور حفظ جان اندک یاران قایل به امامت خویش، وضعیت موجود را تحمل نماید؛ و وحدت امت اسلام را بر حق خویش مقدم بداند. این مجاهدات صبورانه علی بن ابی طالب(ع) برای حفظ حیات نونهال تشیع، پس از پایان گردهمایی سقیفه پیوسته ادامه داشت، تا آنکه با حضور بی نظیر مسلمین بر آستان ایشان، وی را به خلافت برگزیدند. پژوهش حاضر می کوشد به شیوه ی تحلیل تاریخی گزاره های موجود در نهج البلاغه، به این سوال پاسخ دهد که امیرالمومنین(ع) در طول مدت خلافت خویش، به ویژه در روزهای واپسین حیاتش، برای استمرار حفظ نیروی انسانی شیعه، به عموم شیعیان چه اندرزهای را توصیه نمود؟ یافته های این پژوهش نشان از آن دارد که امام در پی مواجهه ی شیعیان با مسایل و بحران های سیاسی نوظهور، برای حفظ نیروی انسانی شیعه، آنان را به پایبندی به سه اندرز راهبردی که ماهیتی سیاسی داشت توصیه نمود. نخست، منع آنان از جنگیدن با خوارج پس از پایان حیات وی. دوم، التزام ایشان به تقیه در مواجه با والیان و هواداران معاویه و بنی امیه. سوم، تبعیت کامل آنان از خط مشی سیاسی، اجتماعی و اعتقادی اهل البیت(ع).

    کلیدواژگان: امیرالمومنین(ع)، اهتمام، وصایای سیاسی، حفظ و حراست، شیعیان
  • احمد امینی کهریزسنگی، محسن احتشامی نیا*، سید محمد رضوی صفحات 107-134

    عدالت از جمله مفاهیمی است که دانشمندان، همواره به تعریف و بیان آن در اعصار گذشته و حال پرداخته اند. این مفهوم یک تکلیف الهی است که باعث تعالی و رشد بشر در حوزه های مختلف زندگی شده است. ریشه اصلی این مفهوم در درجه ی اول در قرآن کریم، آنگاه در بیانات معصومین علیهم السلام به خصوص بیانات گهربار حضرت علی علیه السلام یافت می شود. مقاله حاضر سعی دارد تا با تفکر و تدبر در سخنان امیرمومنان علیه السلام از طریق مستندات قرآنی بر عدالت اقتصادی از زبان آن بزرگوار به روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. یافته های این مقاله نشان می دهد که یکی از مهم ترین ابعاد مهم عدالت، عدالت اقتصادی است. با بررسی واژه عدالت در نهج البلاغه می توان به معانی همچون قرار گرفتن هرچیز در جای خودش، انصاف، مساوات و اعتدال (میانه روی) دست یافت. در آیات قرآن کریم و سخنان حضرت علی علیه السلام برای عدالت اقتصادی شاخصه های مختلفی بیان شده است که برخی از این شاخصه ها عبارتند از: عدالت در توزیع، عدالت در بهره گیری و مصرف،  عدالت در قیمت گذاری، عدالت در اوزان، پرهیز از رباخواری در معاملات اقتصادی، راستی و صداقت در معاملات اقتصادی است. از منظر آیات قرآن کریم و سخنان گهربار حضرت علی در نهج البلاغه راهکارهای ایجاد عدالت اقتصادی در جامعه اسلامی شامل انفاق، صدقه، زکات و خمس می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اقتصادی، امام علی (علیه السلام)، نهج البلاغه، قرآن
  • مرتضی خرمی*، عباسعلی نظر نوکنده صفحات 135-160

    رویکرد فرآیندی و سیستمی به مدیریت علوی می تواند زمینه را برای تقویت دانش و مهارت های مناسب به منظور رویارویی با چالش های دنیای معاصر فراهم آورد. بر اساس این رویکرد، استراتژی کلان دستیابی به اهداف کلی حکومت اسلامی و در کنار آن، خرده استراتژی هایی برای دست یافتن به اهداف میانی را می توان در برخی خطبه ها و نامه های امیرالمومنین (ع) در نهج البلاغه سراغ گرفت. این خرده استراتژی ها و اهداف فرعی، با نوعی همگرایی، راه رسیدن به آن اهداف کلی را هموار می سازند. مقاله حاضر می کوشد به روش تحلیل و توصیفی، یکی از این خرده استراتژی ها یعنی استراتژی حصول وحدت اسلامی را از منظر نهج البلاغه مورد بررسی قرار دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد وحدت اسلامی صرفا یک تاکتیک موقت برای دستیابی به برخی اهداف سیاسی یا یک توصیه اخلاقی و اجتماعی نیست، بلکه در بیان امیرالمومنین (ع) ، ارکان سه گانه استراتژی یعنی چشم انداز، بررسی و ارزیابی محیط داخلی و خارجی و راهبردها مورد اشاره قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امیرالمومنین(ع)، نهج البلاغه، وحدت اسلامی، خرده استراتژی
  • علی آقا پیروز*، محمداسمعیل رستمی نیا صفحات 161-196

    رهبری به عنوان یکی از وظایف مدیریت و در زمره مهمترین مهارت ها یعنی مهارت انسانی، نقشی حیاتی در پویایی و بالندگی سازمان ها دارد. برای شیوه رهبری نظریه های فراوانی مطرح شده است. هدف این نوشتار پاسخ به این پرسش است که رهبری بر اساس آموزه های علوی چگونه است؟ با مراجعه به منابع اسلامی، دو دسته گزاره، مشخص می شود. دسته اول به صورت مطلق توصیه به نرمش و رفق می کند و دسته دوم علاوه بر نرمش، به شدت عمل نیز توصیه می نماید. مقتضای جمع بین دو دسته آن است که برای مدیران، اعمال هر یک از نرمش و شدت عمل ضروری است و بر اساس اصلی ترین گزاره دسته دوم، نرمش اصل است و اعمال شدت، وابسته به موقعیت است و تا مادامی که بتوان با نرمش و رفق، امور را به سامان رساند، نوبت به شدت عمل نمی رسد. استخراج شاخص های نرمش و مراتب شدت عمل برای پژوهش های بعدی پیشنهاد می شود. روش این پژوهش، آمیخته از اجتهاد حوزوی و میدانی است.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبر، نفوذ، شدت عمل، نرمش و رفق
  • سارا زارع*، طهماسب علیپوریانی صفحات 197-221

    مشارکت یکی از جلوه های مهم انسانی- اخلاقی است که با خود عنصری از مسئولیت پذیری و عمل آگاهانه و آزادانه را به نمایش می گذارد و مشارکت اجتماعی چیزی جزء منابع موجود در تعاملات اجتماعی یعنی گسترش کنش ها و تحصیل اهداف کنشگران برای رسیدن به خیر جمعی نمی باشد. با این نگاه باید اذعان داشت که مشارکت اجتماعی همان ایجاد سرمایه اجتماعی در جامعه می باشد و سرمایه اجتماعی تحقق نمی یابد مگر با تجلی شاخص هایی همچون اعتماد و پیوند نهادی میان افراد که حاصل تعاملات و هنجارهای گروهی و اجتماعی است. امام علیj اصل مشارکت را امری واجب به شمار می آورد که نمی توان از آن شانه خالی کرد. لذا در این مقاله، با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، اهمیت مشارکت اجتماعی به مثابه سرمایه اجتماعی را از منظر نهج البلاغه و تفسیر و تحلیل آن از دیدگاه امام علی (ع) را مورد بررسی خواهیم نمود.

    کلیدواژگان: مشارکت، سرمایه اجتماعی، نهج البلاغه، امام علی(ع)
|
  • Nowzar Abbsi *, Morteza Ghaemi, Haydar Zohrab Pages 11-34

    Emotional intelligence (EQ) is an essential topic in psychology that tries to interpret emotions and feelings in human ability. One of the crucial competencies of emotional intelligence is the discussion of conflict management. Conflict management is defined as using the most intelligent way to deal with conflict or change its direction to help the organization's goals or society. The three main methods of conflict management are mental management, soft management, and hard conflict management. In the present study, after analyzing essential aspects of Imam Ali's (AS) life, such as the caliphate of the Prophet (PBUH), the battle of Jamal, battle of Siffin, the story of Hakamiyat, and the Khawarij uprising. The results indicated that Imam Ali (AS) used the appropriate methods according to the types of conflicts and solved most of the conflicts arisen among the group of Muslims through thoughtfulness and reliance on logic and reasoning. He persuaded and corrected them through soft management. Ali's (AS) management style in encountering the conflicts that emerged in seditions and sabotage shows his emotional intelligence and high managerial ability to face his time conflicts.

    Keywords: Imam Ali (AS), Emotional intelligence, Conflict Management, conflict factors, Negotiation
  • Nazi Ghanbari Parikhani *, Alibagher Taherinia Pages 35-60

    Knowing enemy is one of the most central issues in hostile confrontations. In the Sirah of the Prophet (PBUH) and the Twelve Imams (AS), much attention has been paid to this issue. Among the infallibles, Imam Ali (AS) faced more enemies due to his five-year rule, some of whom had a brilliant record in the Prophet's time (PBUH). Among them were the Jamal companions, given their reputation among Muslims, it was challenging to prepare the army to confront them. In this research, using the method of qualitative content analysis and with a concise approach, the themes of Imam's sermons in the period before the war have been coded and categorized into three main categories: "predicting the defeat of the enemy", "condemning the enemy's misdeeds" and "political revelation about the enemy" in which Imam (AS) has used the most emphatic tools to convince the audiences. The frequency of the category of revelation has the largest share of Imam's words (AS). The highest frequency of topics in this category is dedicated to breaking the allegiance by Talha and Zubair, which shows the importance of this issue from the point of view of Imam Ali (AS).

    Keywords: Imam Ali (AS), Jamal Companions, knowing enemy, Qualitative Content Analysis
  • Ahmad Masaeli *, Zahra Manshaei Pages 61-84

    Intertextuality is one of the most critical linguistics topics that has received more attention from linguists in recent times. It is necessary to address this issue because it helps us to understand the texts better. The main question of this research is to study the issue of intertextuality between the Qur'an and Nahj al-Balaghah regarding signs of resurrection or Ashrat al-Saa. The research method is comparative. Various books have mentioned about the intertextuality of Ashrat al-Sā'a in the Qur'an and Nahj al-Balaghah but for the first time, this research studies the whole Qur'an and the Nahj al-Balaghah regarding Ashrat al-Sa'a. The results indicate six cases of intertextuality, five of which are parallel negation and one of them is general negation, and there are thirteen differentiation cases.

    Keywords: Quran, Nahj al-Balaghah, Ashrat al-Sa'a, resurrection, intertextuality
  • Saeed Tofigh *, Vajiheh Miri Pages 85-106

    According to Shiites, with the Prophet's decease (PBUH), Ali ibn Abi Talib's caliphate - who was the immediate Imam after him - was snatched from him. According to him, he inevitably found a solution and to endure the current situation and save his companions' lives who believed in his Imamate; prioritized the unity of the Muslim Ummah over his right. Ali ibn Abi Talib's struggles to preserve the lives of the Shiites continued after the end of Saqifa gathering until he was elected to the caliphate with Muslims' unparalleled presence on his doorstep. By the historical analysis of Nahj al-Balaghah, the present study tries to answer the question: What advice did Amir al-Mu'minin (AS) to the Shiites in general during his caliphate, especially in the last days of his life, to maintain the Shiite human resources? This study's findings indicate that, when Shiites were confronted with emerging political issues and crises, Imam advised them to adhere to three strategic pieces of advice that had political nature to preserve the Shiite human resources. First, forbidding them from fighting the Kharijites after his death. Second, their commitment to piety in the face of Mu'awiyah and the Umayyads' governors and supporters. Third, their complete adherence to the political, social, and doctrinal policy of the Ahl al-Bayt (AS).

    Keywords: Amir al-Mo'menin (AS), endeavor, political testaments, Protection, Shiites
  • Ahmad Amini Kahrizsangi, Mohsen Ehteshaminia *, Seyed Mohammad Razavi Pages 107-134

    Justice is one of the concepts that thinkers have always defined and explained in different erasand now. This concept is a divine duty that provides and develops human excellence in various areas of life.The root of the issue of justice should be sought first in the Holy Qur’an and then in the sayings of the Infallibles (PBUH), especially the words of Imam Ali (PBUH). The present study intends to study the verses of the Qura’n and the sayings of Amir al-Mu’minin (AS) in Nahj al-Balaghah, and based on Qur’anic documents with thinging at them and my method in this concept is provides and analysis of the cultural justice in Nahj al-Balaghah by descriptive-analytical method. Research findings show that one of the most critical dimensions of justice is “economical justice.” Accoding to the  words of Nahj al-Balaghah about meaings justics Like: equity, parity, moderation and put every thing instead it’s own, should be sought.Also, according to the verse of Qur’n and Nahj al-Balaghah (Imam Ali’s speaches) about economical justice there are differen averages has said like justice to division, justice to operation, justice to usefulness, justice in to price, justice to weights, avoidance of usury in ecconimic transaction, and truthful ness in economic transaction. According to the verses of the Qura’n and Imam Ali’s speaches in Nahj-albalaghah, there are many directories to begin economical justice in Islamic social like contribution, charity, alms, pentad.

    Keywords: Justice, economical justice, Imam Ali (PBUH), Nahj al-Balaghah, Qura’n
  • Morteza Khorrami *, Abbas Ali Nazar Nokandeh Pages 135-160

    A process and system approach to Alawite management can provide the basis for strengthening the appropriate knowledge and skills to meet the contemporary world's challenges. According to this approach, the macro strategy of achieving the general goals of the Islamic government and its sub-strategies to achieve the middle goals can be found in some sermons and letters of the Amir al-Mo'menin (AS) in Nahj al-Balaghah. With a kind of convergence, these sub-strategies and sub-goals pave the way for achieving those overall goals. The present article tries to examine one of these sub-strategies, namely the strategy of achieving Islamic unity, according to Nahj al-Balaghah through analytical and descriptive methods. The findings show that Islamic unity is not just a temporary tactic to achieve some political goals or moral and social advice, but in the statement of the Amir al-Mo'menin, the three pillars of the strategy are the vision, study, and evaluation of the internal and external environment and strategies.

    Keywords: Amir al-Mo'menin, Nahj al-Balaghah, Islamic Unity, Sub-Strategy
  • Ali Agha Pirooz *, Mohammad Ismaeil Rostami Nia Pages 161-196

    Leadership, as one of the management tasks and essential skills, namely human skills, has a vital role in organizations' dynamism and growth. Many theories have been proposed for leadership style. The purpose of this article is to investigate the nature of leadership based on Alawite teachings. By referring to Islamic sources, two propositions are identified. The first group recommends flexibility and friendliness, and the second group, in addition to flexibility, also recommends intense action. The premise of the combination between the two categories is that the application of each of the flexibility and intensity of action is necessary for managers. According to the second category's central proposition, flexibility is the principle, and intensity depends on the situation. As long as things can be done with flexibility and friendliness, there is no need for intense action. Further research is suggested for the extraction of flexibility and intensity of action indices. The method of this research is a mixture of theological and field ijtihad.

    Keywords: leadership, leader, Influence, intensity of action, softness, friendliness
  • Sara Zare *, Tahmaseb Alipouryani Pages 197-221

    Participation is one of the most critical manifestations of humanity and morals that displays responsibility, conscious and free action. Social participation is one of the resources available in social interactions. Therefore, the expansion of actions and the study of actors' goals to achieve good is not collective. From this point of view, social participation is the creation of social capital in society. Social capital also is not realized except by manifesting indicators such as trust and the institutional bond between individuals resulting from the group, social interactions, and norms. Imam Ali (AS) considers the principle of participation as an obligatory concept. Therefore, in this article, using the descriptive-analytical method, we will study the importance of social participation as social capital based on Nahj al-Balaghah and its interpretation and analysis according to Imam Ali (As).

    Keywords: Participation, Social Capital, Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS)