فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 60 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 60 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر مهدی آبادی*، عادل آذر، ابوتراب علیرضایی، قنبر عباس پور اسفدن صفحات 1-49

    صنایع در ایران در خصوص ویژگی های خدمات پس از فروش و تاثیر آن در رابطه با رضایت مشتری آگاهی ندارند. علی رغم تحقیق پیشه روی، یک مدل منسجم در خصوص موضوع حیاتی خدمات پس از فروش در صنعت گاز مایع در ایران توسعه داده نشده است. با توجه به پیچیدگی های طراحی مدل خدمات پس از فروش در صنعت گاز مایع در سطح کلاس جهانی، از رویکرد متدلوژی سیستم های نرم بهره برداری شده است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد مذکور، مسئله ساختار نیافته یعنی طراحی مدلی در سطح کلاس جهانی تبیین شده و سپس با تعیین حدود آن، تصویر گویای بازیگران مختلف سیستم و منافع آنها ترسیم شده است. در مرحله سوم، جهت تبیین تعریف ریشه ای مدل خدمات پس از فروش در این صنعت از رویکرد CATWOE استفاده شده و در مرحله چهارم، یک مدل مفهومی، از فعالیت ها، با استفاده از تعریف ریشه ای ارایه شده است. محقق در این مرحله از تلفیق ISM-Fuzzy Delphi در مراحل حل بهره برداری می کند. در مرحله پنجم، مدل توسعه داده شده با دنیای واقعی مقایسه گردیده است. در مرحله ششم، تغییرات مطلوب و امکان پذیر در قالب شناسایی محدودیت ها سیستم با روش IPA، تبیین و در نهایت در مرحله آخر، با بهره گیری از نتایج مرحله قبل و برای توسعه مدل برای رسیدن به سطح کلاس جهانی به مسیولین و ذی نفعان پیشنهاداتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خدمات پس از فروش، صنعت گاز مایع ایران(LPG)، کلاس جهانی، متدلوژی سیستم های نرم
  • نوید ندیمی، عباس طلوعی اشلقی*، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 51-84

    با پیشرفت شگرف عرصه ارتباطات درجهان، تغییر شکل و رفتار اپراتورها و دیجیتالی شدن آنها که تا دیروز صرفا سرویس دهنده بودند وهمچنین خلق تجربه ای متفاوت برای مشتریان اجتناب ناپذیر است.هدف از مقاله حاضر، ایجاد مدل شبیه سازی هیبریدی سیستم دینامیک - عامل بنیان به منظور تحلیل درآمد اپراتور اول کشور در ورود به عرصه تولید پلتفرم های دیجیتال و توسعه اپلیکیشن های بومی می باشد .با استفاده از مدل پیشنهادی این مقاله، ابتدا ضرورت ورود اپراتورها به عرصه های دیجیتال و تولید اپلیکیشن های داخلی بیان شد. سپس عامل هایی که بر روی اکوسیستم تلفن همراه که تولید اپلیکیشن ها و توسعه پلتفرم های مورد نیاز را تحت تاثیر خود قرار می دهند تشریح شدند.با بهره مندی از شبیه سازی هیبریدی سیستم دینامیک و عامل بنیان ، درآمد اپراتور اول کشور در ورود و یا عدم ورود به عرصه دیجیتال و تولید اپلیکیشن های بومی، بررسی شدند.یافته حاکی از آن بود با ورود اپراتور به عرصه تولید اپلیکشن های بومی و اتخاذ رویکرد دیجیتال، گرایش مصرف کنندگان به سوی استفاده بیشتر از خدمات دیتا سوق یافت اما با توجه به تعرفه های متفاوت دیتا و صوت، درآمد اپراتور تا 2 سال آینده تغییر چندانی نخواهد داشت. با استفاده از رویکرد شبیه سازی هیبریدی ، می توان برخی عامل های دارای رفتار پویا را با مدل سیستم دینامیک و برخی که نیاز به بررسی جزیی تر دارند را با مدل عامل ینیان به صورت ترکیبی تحلیل نمود و سناریوهای مختلفی با میانگین خطای نسبی پایین تری ارایه داد.

    کلیدواژگان: پلتفرم، دیجیتالی شدن، سیستم دینامیک، شبیه سازی هیبریدی، مدل سازی عامل بنیان
  • محمد نیک ضمیر، وحید برادران*، یونس پناهی صفحات 85-120
    پسماندهای حوزه ی بهداشت و درمان شامل تمام پسماندهایی است که براساس فعالیت های پزشکی و درمانی در بیمارستان ها و مراکز درمانی تولید می شوند. حدود 15 تا 20 درصد این زباله ها را زباله های عفونی تشکیل می دهند که در زمره ی مواد خطرناک قرار می گیرند. زباله های عفونی زباله هایی هستند که قبل از انهدام یا بازیافت باید بی خطرسازی شوند. از این رو در این مقاله جهت مدیریت زباله های عفونی، یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح مختلط دوهدفه توسعه داده می شود. در مدل پیشنهادی علاوه بر کمینه سازی هزینه های زنجیره، کاهش ریسک جمعیت در معرض انتشار آلودگی ناشی از زباله های عفونی نیز مدنظر قرار گرفته است. برای این منظور یک زنجیره چندسطحی، با در نظر گرفتن مساله مکان یابی- مسیریابی سبز ارایه می شود که در آن به مکان یابی مراکز بازیافت، دورریز و پالایش با تکنولوژی های پالایش مختلف و مسیریابی وسایط نقلیه بین سطوح پالایش و بیمارستان پرداخته می شود. مساله مسیریابی به صورت چندانباره در نظر گرفته شده و از معیار کاهش هزینه ی مصرف سوخت خودروهای ناهمگن، جهت مسیریابی سبز بهره گرفته می شود. در نهایت یک الگوریتم فراابتکاری تلفیقی مبتنی بر الگوریتم رقابت استعماری و الگوریتم ژنتیک توسعه داده می شود و پس از اعتبارسنجی آن، به بررسی عملکرد آن در حل مسایل با ابعاد بزرگ پرداخته می شود که نتایج حاصل از آن حاکی از کارایی و عملکرد مناسب الگوریتم پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماندهای عفونی، برنامه ریزی ریاضی، مساله مکان یابی- مسیریابی، الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتم ژنتیک
  • محسن رجب زاده*، شعبان الهی، علیرضا حسن زاده، محمد مهرآیین صفحات 121-143
    مطالعات نشان می دهد که در زمینه بکارگیری اینترنت اشیاء در زنجیره تامین محصولات کشاورزی به ویژه در حوزه کنترل کیفیت و در بخش لجستیک، کمبودهایی وجود دارد و پژوهشگران می توانند از طریق مدل سازی و بهینه سازی، شکاف های نظری موجود در این زمینه را پوشش دهند. لذا، هدف این پژوهش شناسایی مهمترین مقوله های موثر بر بکارگیری اینترنت اشیاء در بخش ذخیره سازی زنجیره تامین گندم و تبیین نحوه ارتباط بین این مقوله ها و در قالب نقشه مضمون است. برای این منظور، مقاله حاضر با استفاده از روش شناسی مرور نظام مند و روش فراترکیب و با جستجوی پایگاه های استنادی وب آو ساینس و اسکوپوس، به جمع آوری اطلاعات و کدگذاری آنها می پردازد و برای این هدف از رویه کدگذاری نظریه داده بنیاد بهره می برد. در نهایت، نتایج حاصل از فراترکیب منجر به شناسایی و استخراج 3 مقوله کلان؛ فناوری اینترنت اشیاء، مقوله اصلی (ذخیره سازی مبتنی بر اینترنت اشیاء)، و نتایج و پیامدهای بکارگیری اینترنت اشیاء گردید.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، گندم، اینترنت اشیاء، مرور نظام مند، فراترکیب
  • رامین ساعدی نیا، بهنام وحدانی*، فرهاد اعتباری، بهروز افشارنجفی صفحات 145-192
    یکی از مهمترین رویکردها که منجر به ایجاد مزیت های متنوعی برای بنگاه های اقتصادی می باشد، ناحیه بندی مناطق به مکان های سرویس دهی و واحد های متقاضی می باشد که باعث افزایش سطح دسترسی مشتریان جهت دریافت خدمت می باشد. به طوری که می تواند در طراحی مجدد و ناحیه بندی مجدد شرکتها نیز مورد استفاده قرار گیرد. از طرف دیگر مسیریابی وسایل حمل و نقل جهت ارایه محصولات به مشتریان در صورتی که در مناطق ناحیه بندی شده انجام پذیر می تواند منجر به برنامه ریزی هر چه بهتر در سرویس دهی به مشتریان گردد. با این حال در هیچ یک از تحقیقات انجام گرفته شده در حوزه طراحی شبکه زنجیره تامین، مسیریابی وسایل حمل و نقل در نواحی طبقه بندی شده مورد بررسی قرار گرفته نشده است. از اینرو در این تحقیق یک مدل ریاضی دو هدفه ارایه شده است تا بصورت همزمان ناحیه بندی مناطق، مکانیابی-تخصیص تسهیلات، اشتراک گذاری خدمت و انتقال خدمت درون منطقه ای و مسیریابی وسایل حمل و نقل به صورت توامان انجام پذیرد. تابع هدف اول به دنبال کمینه نموده مجموع هزینه های شبکه زنجیره تامین می باشد. تابع هدف دوم به دنبال حداقل نمودن حداکثر حجم تقاضای مازاد سرویس دهنده ها می باشد.همچنین رویکرد بهینه سازی استوار به منظور لحاظ نمودن عدم قطعیت در برخی از پارامترهای مدل ارایه شده بکار گرفته شده است. به علاوه یک مطالعه موردی در صنعت نفت و گاز مورد بررسی قرار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی-مسیریابی، ناحیه بندی، به اشتراک گذاری ظرفیت، بهینه سازی استوار
  • سید جمال الدین حسینی، جلال رضایی نور*، محمدحسین معصومی کاشانی، امیرحسین اکبری صفحات 193-235

    مدیریت دانش یکی از عوامل موثر در ارتقای عملکرد زنجیره تامین سازمان است که این عامل می تواند با استفاده از چارچوب هایی همچون مدل تعالی EFQM در راستای کسب مزیت رقابتی بهتر تقویت گردد. در این پژوهش، ابتدا توانمندسازهای مدیریت دانش بر اساس معیارهای توانمندساز EFQM دسته بندی می گردد و سپس، به منظور برآورد دقیق وزن (اهمیت) هر توانمندساز مدیریت دانش با استفاده از روش ANP فازی، روابط علت - معلولی میان معیارهای توانمندساز EFQM با استفاده از روش دیمتل فازی ارزیابی می گردد. همچنین، به منظور برآورد میزان اهمیت هر توانمندساز مدیریت دانش در تسهیم دانش میان افراد زنجیره از روش AHP استفاده می گردد. به منظور بهینه سازی مدیریت دانش و اتخاذ یک استراتژی مدیریت دانش در هرقسمت از زنجیره تامین و انتخاب افراد ذی صلاح جهت بهینه سازی نشر دانش در بخش تحقیق و توسعه از برنامه ریزی چند هدفه مختلط استفاده می گردد. نتایج این مدل نشان می دهد که هر بخش از زنجیره تامین باید بر توسعه برخی توانمندسازها تمرکز نموده و هر کدام استراتژی مشخصی را اتخاذ می نمایند. همچین این نتایج بر اثرگذاری توانمندسازها و توسعه آن ها در زمینه انتخاب افراد ذی صلاح تاکید دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، زنجیره تامین، EFQM، تصمیم گیری چندمعیاره فازی، برنامه ریزی چندهدفه
  • محمدرضا دبیری، مهدی یزدانی*، بهمن نادری، حسن حاله صفحات 237-284
    در دنیای واقعی، بنگاه های اقتصادی با محیط تولیدی جریان کارگاهی ترکیبی عموما علاوه بر محدودیت در ماشین آلات با محدودیت نیروی انسانی و افزایش هزینه حقوق و دستمزد و تلاش برای استفاده بهتر از نیروی کار روبه رو هستند. از جهتی نیازمندی های تحویل مشتریان با توجه به محدودیت های منابع مزبور، استفاده از رد کارها را به منظور اقناع نیازمندی های متمایز مشتریان ضروری می کند. لذا این تحقیق منابع دوگانه محدود انسان و ماشین را با در نظر گرفتن رد کارها در مساله زمانبندی جریان کارگاهی ترکیبی جهت کمینه سازی هزینه خالص کل (جمع مجموع هزینه های به دست آمده از رد کارها و هزینه جریمه کل) مورد مطالعه قرار داده است که کاربرد گسترده ای در بسیاری از مسایل صنعتی دارد. در این تحقیق یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط جدید برای این مساله توسعه داده می شود. علاوه بر این به علت NP-hard بودن مساله مورد بررسی، یک الگوریتم بهینه سازی پرنده استوایی دریایی بهبود یافته جدید با یک روش رمزگشایی جدید برای حل مسایل با اندازه بزرگ ارایه می شود. به منظور ارزیابی الگوریتم بهینه سازی پیشنهادی، 5 الگوریتم شناخته شده در ادبیات تحقیق (الگوریتم سیستم ایمنی بدن مصنوعی مبتنی بر ایمونوگلوبولین، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم زنبور عسل مصنوعی گسسته، الگوریتم توسعه یافته کرم میوه و الگوریتم بهینه سازی توسعه یافته پرندگان مهاجر) با مساله پیشنهادی تطبیق داده شده است و در نهایت عملکرد الگوریتم بهینه سازی پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم های تطبیق یافته، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زمانبندی جریان کارگاهی ترکیبی، الگوریتم فرا ابتکاری، استراتژی رد کارها، الگوریتم بهینه سازی پرنده استوایی دریایی، منابع دوگانه محدود انسان و ماشین
|
  • Amir Mehdiabadi *, Adel Azar, A Alirezaee, Ghanbar Abbaspour Esfeden Pages 1-49

    Industries in Iran are not aware of the characteristics of after-sales service and its impact on customer satisfaction. Despite the research, a coherent model has not been developed on the vital issue of after-sales services in the liquid gas industry in Iran. Considering the complexity of designing the after-sales service model in the world-class liquid gas industry, a methodology approach to soft systems has been exploited. In this research, using the above approach, the problem of non-structured design, model design at the world-class level is explained, and then by specifying its boundaries, the image of the various actors of the system and their benefits are depicted. In the third step, the CATWOE approach is used to explain the basic definition of the after-sales service model in this industry, and in the fourth stage, a conceptual model of activities is presented using the root definition. The researcher will exploit this phase of the integration of ISM and Fuzzy Delphi in the process of solution. In the fifth step, the developed model is compared with the real world. In Phase VI, desirable and feasible changes were identified in terms of identifying system whit IAP Technique constraints. Finally, suggestions are given to authorities and stakeholders to develop the model to reach the world-class level.

    Keywords: After-sale service, LPG industry, world-class, SSM
  • Navid Nadimi, Abbas Toloei Eshlaghy *, MohammadAli Afshar Kazemi Pages 51-84
    Objective

    With the tremendous progress in communications in the world, the transformation and behavior of mobile operators and their digitalization, which in the past were only service providers, as well as the creation of different experiences for customers, is inevitable.

    Method

    The purpose of this study is to create a hybrid simulation of system dynamics and agent based modeling in order to analyze the revenue of the first operator in the country to enter the field of digital platform and development of native applications. Using the model proposed in this article, first the need for operators to enter the digital arena and produce native applications was expressed. Then, the factors that affect the mobile ecosystem that affect the production of applications and the development of required platforms were described. Benefiting from hybrid simulation of system dynamics and agent based modeling, the income of mobile operator in entering and not entering the digital arena and producing native applications were examined.

    Result

    The findings showed that with the entry of the operator into the field of production of native applications and the adoption of digital approach, consumers tended to use more data services, but due to different tariffs for data and voice, the operator's income up to 2 Next years will not change much.

    Keywords: Digitalization, Hybrid simulation, System Dynamics, Agent Based Modeling, Platform
  • Mohammad Nikzamir, Vahid Baradaran *, Yunes Panahi Pages 85-120
    Health care solid waste includes all types of waste that are produced as a result of medical and therapeutic activities in hospitals and health centers. About 15% to 20% of these waste materials are infectious waste, which falls within the category of hazardous materials. Infectious waste is the one that must be treated before disposal or recycling. Hence, this paper seeks to develop a bi-objective mixed integer programming model for the management of infectious waste. In the proposed model, in addition to minimizing the chain costs, the reduction of risks for the population exposed to the spread of contamination resulting from infectious waste is also desired. For this purpose, a multi-echelon chain is proposed by taking into account the green location-routing problem, which involves the location of recycling, disposal, and treatment centers through various treatment technologies and routing of vehicles between treatment levels and the hospital. The routing problem has been considered to be multi-depot wherein the criterion of reducing the cost of fuel consumption of heterogeneous cars is used for green routing. Finally, a hybrid meta-heuristic algorithm based on ICA and GA is developed and, following its validation, its function in solving large-scale problems has been investigated. The results indicate that the proposed algorithm is effective and efficient.
    Keywords: Infectious waste management, Mathematical Programming, Location-Routing Problem, Genetic Algorithm, imperialist competitive algorithm
  • Mohsen Rajabzadeh *, Shaban Elahi, Alireza Hasanzadeh, Mohammad Mehrain Pages 121-143
    Studies show that there are shortcomings in the deployment of the Internet of Things (IoT) in the supply chain of agricultural products, especially in the field of quality control in the logistics sector, and researchers can model the existing theoretical gaps through modeling and optimization. Therefore, the purpose of this paper is to identify the most important categories affecting the deployment of the Internet of Things in the wheat supply chain storage sector and explain and mapping the relationship between these categories. For this purpose, the present article uses systematic review methodology and meta-synthesis method by searching Web of Science and Scopus citation databases. Then, the grounded theory coding procedures were used to determine categories and themes. Finally, the results of meta-synthesis lead to the identification and extraction of 3 macro categories; Internet of Things technology, the main category (IoT-based storage), and the results and consequences of Internet of Things deployment.
    Keywords: Supply Chain, Wheat, IoT, Systematic Literature Review, meta-synthesis
  • Ramin Saedinia, Behnam Vahdani *, Farhad Etebari, Behroz Afshar Nadjafi Pages 145-192
    One of the most important approaches that can lead to the creation of various advantages for enterprises is the districting regions into the service offering locations and the demand units, which causes the increase in level of customers’ access to get the service. On the other hand, if vehicle routing is carried out in districting regions in order to deliver products to customers, the planning of customer service can be improved. However, in none of the research conducted in the area of design supply chain, vehicle routing in districting regions has been not investigated. Therefore, in the current study, a bi-objective mathematical model is presented to simultaneously focus on districting regions, facility location–allocation, service sharing, intra-district service transfer and vehicle routing. The first objective function is to minimize the total cost of designing the CLSC network, which includes costs of opening facility and vehicle routing. The second objective function is to minimize the maximum volume of surplus demand from service providers in order to achieve an appropriate balance in demand volume across all regions. Moreover, a robust optimization approach is used to take into account uncertainty in some parameters of the proposed model. In addition, the validity of the proposed mathematical model and the proposed solution on a real case study in the oil and gas industry has been investigated.
    Keywords: location-routing, districting regions, capacity sharing, robust optimization
  • S.Jamal Rsquo, Aldin Hosseini, Jalal Rezaeenour *, Mohammad Masoumi, AmirHosein Akbari Pages 193-235

    Knowledge Management (KM) can improve Supply Chain (SC) performance through some frameworks such as EFQM Excellence Model in order to achieve competitive advantage. In this paper first, the KM enablers in SC are classified based on EFQM enabler criteria. Then, the importance of KM enabler are evaluated by fuzzy Dematel-ANP. In addition, fuzzy AHP is applied to evaluate the importance of each KM enabler in knowledge sharing. In the research, the Multi-objective Mix-integer non-linear programming (MINLP) is used to optimize the performance of knowledge management and select KM strategy in each part of SC. Likewise, it is approved to select suitable members of SC for Research and Development unit of SC. The results represent that each part of SC should be developed by concentration on some KM enablers, and selection of a suitable strategy. In addition, they emphasis on the effect of each KM enabler on selection of suitable members.

    Keywords: Knowledge Management, Supply Chain, EFQM, Fuzzy Multi-Criteria Decision Making (MCDM), multi-objective programming
  • Mohammadreza Dabiri, Mehdi Yazdani *, Bahman Naderi, Hasan Haleh Pages 237-284
    In the real world, businesses with hybrid flow-shop manufacturing environment have faced the constraints in machinery, human resource constraints and increasing salary and have tried to use their human resource better. Given the limitations of these resources, customer delivery requirements have made the job rejection essential in order to meet distinct customer requirements. Therefore, this paper considers the dual resource constrained hybrid flow-shop scheduling problem with job rejection in order to minimize the total net cost (the sum of the sum of costs obtained from rejected jobs and total penalty cost) which has high practical and operational relevance in many industries. The present study is developed a new mixed integer linear programming model for the problem. In addition, a new improved sooty tern optimization algorithm (STOA) is proposed to solve large-size problems as well as a new decoding method due to the NP-hardness of the problem. In order to evaluate the proposed optimization algorithm, 5 well-known algorithms in the literature including (Immunoglobulin-based artificial immune system (IAIS), Genetic algorithm (GA), Novel discrete artificial bee colony algorithm (DABC), Fruit fly optimization (IFFO), Effective modified migrating birds optimization (EMBO)) are adapted with the proposed problem and finally the performance of the proposed optimization algorithm is investigated against the adapted algorithms. All results and evaluations show the good performance of the new improved sooty tern optimization algorithm.
    Keywords: Hybrid flow-shop scheduling, Meta-Heuristic Algorithm, Job rejection, Sooty tern optimization algorithm, Dual resource constrained