فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 52 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید بزرگمهری* صفحات 9-40

    موضوع روابط ترکیه و اسراییل از جمله مباحث مهم مطالعات منطقه ای، خاورمیانه و جهان اسلام محسوب می شود. جمهوری ترکیه اولین کشوردر میان کشورهای اسلامی خاورمیانه بود که در سال 1949م رژیم صهیونیستی را با نام اسراییل به عنوان یک دولت به رسمیت شناخت و روابط دیپلماتیک با آن برقرار نمود. روابط دو کشور، دارای ماهیت راهبردی بر اساس نیازهای امنیتی دو طرف است. به رغم بروز تغییرات سیاسی در ترکیه و روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه که یک حزب با ماهیت و سیاست اسلامی است این روابط همچنان ادامه یافته است. دولتمردان اسراییل از هر حزب ، از جمله حزب راستگرای افراطی لیکود به رهبری بنجامین نتانیاهو،نیز مستمرا سیاست حفظ روابط با ترکیه را تعقیب کرده اند. قرارداد همکاری نظامی امنیتی دو کشور از سال 1996 تا کنون فعال است و ملغی نشده است. سوال محوری ما ازچیستی عوامل همگرایی و واگرایی روابط ترکیه و اسراییل در دو دهه اخیر (2000-2019) می باشد. در این تحقیق با تکیه بر نظریه مجموعه امنیتی منطقه ای، چهارچوب روابط ترکیه و اسراییل تحلیل شده است وروش تحقیق ، توصیفی تحلیلی و تکیه بر اسناد و گزارش های متخصصان موضوع بوده است. نتیجه نهایی تحقیق عبارت از اینست که در شرایط فعلی ترکیه و اسراییل سیاست اتحاد و همکاری خود را ادامه می دهند هرچند که این اتحاد از انسجام کافی برخوردار نیست و هر دو طرف از اهرم فشار برای اجبار به همسویی طرف مقابل در شرایط خاص استفاده می کند.

    کلیدواژگان: ترکیه، اسرائیل، خاور میانه، جهان اسلام
  • رئوف رحیمی*، مرضیه سادات الوند صفحات 41-67
    تقسیم کره به کره شمالی و جنوبی از پیروزی متفقین در جنگ جهانی دوم در سال 1945 و پایان 35 سال سلطه ژاپن بر کره نشات می گیرد. با وجود مخالفت کره ای ها، امریکا و شوروی توافق کردند قیمومیت موقت کره را برعهده گیرند تا درنهایت دولت کره ای مستقل شکل بگیرد. عدم همکاری شوروی با برنامه سازمان ملل موجب شکل گیری یک دولت کمونیستی تحت حمایت شوروی در شمال و یک دولت طرفدار غرب در جنوب شد. ادعای حاکمیت بر کل شبه جزیره کره از سوی هر دو دولت، منجر به جنگ کره در سال 1950 شد و با دخالت قدرت های بزرگ، صلح موقت در سال 1953 برقرارگردید. از پایان جنگ کره آرزوی صلح و اتحاد دو کره منجر به تحولات سیاسی زیادی در شبه جزیره کره شده است. ازاین رو مسئله اصلی نوشتار حاضر این است که نقش مون جایه این، رییس جمهور فعلی کره جنوبی، در طرح ابتکار صلح شبه جزیره کره با توجه به زمینه های اتحاد دو کره چه بوده است؟ به نظر می رسد با توجه به منوط کردن صلح شبه جزیره کره به مساله خلع سلاح هسته ای و نگرانی کره شمالی از به خطرافتادن جایگاه ش در رقابت استراتژیک با کره جنوبی؛ مون جایه این، برخلاف سیاست اسلاف خود با تلاش برای ایفای نقش هدایت-گری در مسایل درون کره بدنیال ایجاد اعتمادسازی میان دوکره و امریکا و کره شمالی برای تحقق صلح شبه جزیره کره می باشد. در این نوشتار به روش کیفی با استفاده از ابزار کتابخانه ای و اینترنتی به پرسش اصلی تحقیق پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کره شمالی، کره جنوبی، مون جائه این، طرح ابتکار صلح، دکترین برلین
  • رضا سیمبر*، دانیال رضاپور، صدیقه آذین، علی اسکندری نسب صفحات 69-93
    موفقیت در پیشبرد سریع توسعه به همراه عمل گرایی اقتصادی باعث شده تا هند اولا به یکی از پویاترین کشورها در اقتصاد جهانی تبدیل شود و ثانیا به عنوان یک کانون نوظهور ثروت و قدرت در جهان تلقی بشود. الزام توسعه اقتصادی این کشور از یک طرف و دگرگونی های گسترده در نظام بین الملل، جهت گیری جدید را به سیاست خارجی این کشور در خاورمیانه و در قبال اسراییل و ایران تحمیل کرده است. در این مقاله به دلایل تغییر سیاست خاورمیانه ای هند از سیاستی که در عصر جنگ سرد در پرتو اصل عدم تعهد تعریف می شد به سیاستی که بر اساس ضرورت های جدید منافع ملی هند بازتعریف شده متمرکزیم. بنابراین با توجه به مقدمات فوق، سوال اصلی این مقاله آن است که با توجه به گزینه های پیش روی هند، سیاست خارجی هند در قبال اسراییل و ایران با چه تغییراتی همراه شده است؟ فرضیه مقاله اینگونه مطرح می شود که سیاست خارجی هند در حوزه خاورمیانه از سیاستی ایدیولوژیک و جهان سوم گرایانه که بر اصول عدم تعهد مبتنی بوده است به سیاست تعهدات چندگانه و چند جانبه مبتنی بر ضرورت های دسترسی به منابع انرژی های نفت و گاز، بازارها، تسلیحات نظامی است. مقاله حاضر براساس روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع مجازی، نشریات تخصصی نوشته شده است و از لحاظ قلمرو موضوعی این مقاله سیاست تعهدات چندگانه هند را در قبال کشورهای ایران و اسراییل بررسی می-کند.
    کلیدواژگان: هند، خاورمیانه، منافع ملی، ایران، اسرائیل
  • محسن شریف خدایی، محمدرضا دهشیری*، محمدرضا قائدی، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 95-120

    با فروپاشی نظام دوقطبی و پایان جنگ سرد، کشورهای مرکزی و شرقی اروپا که تازه از نظام کمونیستی رها شده بودند در تلاش برآمدند تا به ساختار های اروپایی به پیوندند. کشورهای گروه ویشگراد در موج اول گسترش در سال 2004 به اتحادیه اروپا پیوستند.بحران مالی جهانی 2008 روند اصلاحات در شرق این قاره را با کندی مواجه کرد. سیل مهاجرین به اروپا متاثر از بحران سوریه، کشورهای جنوب و مرکز اروپا را غافلگیر کرد و احزاب ملی و راست افراطی در مقابل این پدیده بشدت مقاومت کردند. رفراندوم خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) ومتعاقبا پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا در سال 2016 بر روند پیروزی احزاب پوپولیست وحضورآن هادر مراکز تصمیم گیری در شرق اروپا تاثیر بسزایی گذاشت. پژوهش حاضر درصدد است تا به این سیوال پاسخ دهد که چگونه پدیده پوپولیسم درمیان کشورهای گروه ویشگراد درفاصله سالهای (2008-2018) گسترش یافت؟ نحوه پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و گردآور اطلاعات با استفاده ازمنابع اسنادی- کتابخانه ای و یافته های تحقیق نشان میدهد که گسترش پدیده پوپولیسم نه تنها موجب انشقاق درهمگرایی اروپایی شده، بلکه گفتمان بیگانه ستیزی و اسلام هراسی رادراین منطقه شدت بخشیده است.

    کلیدواژگان: پوپولیسم، شرق اروپا، گروه ویشگراد، لهستان، مجارستان، جمهوری چک
  • فاضل فیضی* صفحات 121-148

    وقوع انقلاب اسلامی ایران در بهمن 1357، رویدادی بود که گفتمان هویت بخش آن در سیاست خارجی (گفتمان آرمانگرایی انقلابی) مبتنی بر عناصر گفتمانی استقلال، مبارزه با امپریالیسم و قدرتهای استعماری، استکبارستیزی و حمایت از جنبشهای آزادیبخش بود. قاعدتا شکل گیری چنین گفتمانی در کشور و منطقه ای که جزیره ثبات آمریکا تلقی می شد، با اهداف و منافع این کشور هماهنگی نداشت. به گونه ای که با تسخیر سفارت این کشور بعنوان لانه جاسوسی از سوی دانشجویان پیرو خط امام (ره)، ایالات متحده ضمن قطع روابط دیپلماتیک خود با ایران، طیفی از اقدامات خصمانه را علیه ایران اتخاذ کرد که تا کنون نیز بعد از گذشت چهل سال ادامه داشته است. در این تحقیق ضمن بازشناسی موانع تحول روابط دو کشور، تضاد منافع آنها را از منظر هویت و هنجارهای مقوم هویت که مورد تاکید نظریه سازه انگاری در روابط بین الملل است، بررسی نموده و بیان می نماییم که اگر چه در برهه هایی در موضوعات مشخص و معین، مذاکرات محدود و موردی بین دو کشور صورت گرفته است، اما بدلیل تضاد هویتی آنها امکان تغییر بنیادین در روابط ایران و ایالات متحده آمریکا وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، انقلاب، تخاصم، روابط خارجی، هویت و سیاست خارجی
  • سید حسن میرفخرائی* صفحات 149-174

    با آغاز موج تحولات خاورمیانه در نتیجه خیزش های مردمی از سال 2011، شاهد یک تکامل رفتاری در سیاست خارجی روسیه بوده ایم. رفتاری که شاید بتوان آن را در قالب ریالیسم تهاجمی ارزیابی کرد. در این راستا روسیه در ابتدا رفتاری منفعلانه در قبال تحولات لیبی و تونس از خود نشان داد و تجربه این رفتار، منجر به شکل گیری رویکرد سه گانه نرم، سخت و هوشمند آن ها در سوریه شد. رویکردی که مذاکرات سیاسی و مداخله نظامی را در کنار یکدیگر مد نظر قرار داد. در همین حال مسکو یک مهارت خاص در همکاری با بازیگران منطقه ای با منافع متعارض، از جمله ایران، ترکیه و عربستان سعودی از خود نشان داد. مهارتی که در قالب یک رویکرد موازنه گرانه قابل مشاهده بود. همه این موارد در یک سیر تکاملی منجر به شکل گیری الگوی رفتاری روسیه در خاورمیانه گردید که یک نتیجه آن را در قالب میانجی گری در بحران سیاسی قطر شاهد بودیم. طبیعتا خلاء حضور ایالات متحده و یا افول نقش آفرینی آن در خاورمیانه یک عامل کلیدی در این زمینه بود. از این منظر، مقاله حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی الگوی رفتاری روسیه در خاورمیانه پس از انقلاب های عربی می پردازد.

    کلیدواژگان: انقلاب های عربی، روسیه، خاورمیانه، ایران، ترکیه
  • مرتضی نعمتی زرگران* صفحات 175-203

    برنامه هسته ای ایران، از نظر غرب ظرفیت آن را دارد که منجر به دستیابی به سلاح هسته ای شود. لذا این برنامه، همراه با غرب ستیزی جمهوری اسلامی ، برای غرب و به ویژه آمریکا یک تهدید امنیتی تلقی می شود.غرب برای محدود کردن ظرفیت هسته ای ایران دو رویکرد کلی دارد که عبارتند از: راه حل مسالمت آمیز یا اقدامات تنبیهی و برخورد نظامی.باراک اوباما رییس جمهور آمریکا راه حل نخست ، که منطبق با منشور ملل متحد نیز بود، را پذیرفت. این دیدگاه بر چند جانبه گرایی و نقش سازمان های بین المللی تاکید داشت. مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی نهایتا به امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک» یا «برجام» انجامید. براساس این توافق، ایران محدودیت های گسترده بر برنامه هسته ای را پذیرفت و در عوض تحریم های سازمان ملل و همچنین تحریم های یکجانبه ی آمریکا و اروپا لغو شد. چون این توافق مربوط به امنیت بین المللی بود ، عین توافق در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید.ترامپ رییس جمهور بعدی آمریکا برجام را خلاف منافع ملی دانست و به طور یکجانبه از آن خارج شد. سوال این است که شورای امنیت در قبال نقض برجام چه اقدامی انجام داده است ؟. فرضیه این است که نقض برجام توسط آمریکا، جدیترین و روشن ترین نمونه ناکارآمدی شورای امنیت در حفظ یک توافقنامه مربوط به حفظ صلح و امنیت بین المللی است.

    کلیدواژگان: برجام، برنامه هسته ای ایران، آمریکا، ترامپ، شورای امنیت سازمان ملل
  • علی اصغر نعیمی*، امیرهوشنگ میرکوشش، علی محمدزاده صفحات 205-222

     بازیگران نظام بین الملل همواره پیش بینی آینده را امری لازم می دانند تا بلکه از این راه، هم کنش ها و هم واکنش های خود را تعیین کنند و هم مختصات آتی نظام جهانی را با هدف حفظ امنیت و منافع خود، مورد شناسایی قرار دهند. بنا به اذعان اندیشمندان روابط بین الملل پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جهان عملا به صورت تک قطبی اداره شده و علی رغم حضور چین، روسیه و اتحادیه اروپا در برخی از رقابت های جهانی، هنوز هژمونی واشنگتن پا برجاست. نوشتار پیش رو در پاسخ به پرسش «آینده نظم بین الملل در افق 2030 میلادی چگونه خواهد بود؟» تلاش کرده تا بر مبنای نظریه «بازی ها» نظم جهانی را پیش یینی کند. نگارندگان با بهره گیری از روش «سناریوپردازی» استدلال کرده اند که با توجه به تلاش مداوم دولت های پیش گفته و بازیگران جدیدی مانند هند و برزیل برای کسب قدرت در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی - امنیتی، نظم جهانی دچار تغییر خواهد شد. از سوی دیگر تلاشهای ایالات متحده آمریکا برای صیانت از هژمونی خود، سبب خواهد شد تا این بازیگر همچنان محوریت کانونی خود را حفظ نماید، در نتیجه می توان گفت نظام تک قطبی فعلی به نظام تک - چندقطبی با محوریت کانونی فوق و چند کانون تاثیرگذار (چین، روسیه، اتحادیه اروپا، هند و برزیل) تغییر خواهد یافت.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، نظریه بازی های، نظام تک قطبی، نظام تک - چندقطبی
|
  • Majid Bozorgmehri * Pages 9-40

    The topic of Turkish-Israeli relations is considered as one of the important issues in the regional, Middle East and Islamic world studies. The Republic of Turkey was the first country among the Islamic countries in the Middle East that has recognized the Zionist regime as a country and has established diplomatic relations with it in 1949. Relations between the two countries have a strategic nature based on the security needs of both sides. These relations have continued despite the political changes in Turkey and the emergence of the AKP, a party of an Islamic nature and policy.Israeli officials from every party, including Benjamin Netanyahu''s far-right Likud party, have pursued the policy of maintaining ties with Turkey. The military-security cooperation agreement between the two countries has been in force since 1996 and has not been repealed.Our major question is structured on the convergence and divergence factors, which have shaped the nature of Turkish-Israeli relations during the two last decades (2000-2019). Based on the theory of regional security complex, the framework of Turkish-Israeli relations has been analyzed. The descriptive-analytical model has been opted as the research method. Our analysis is relied on the documents, comments and reports of the experts.The concluding remarks state that in the current situation, Turkey and Israel continue their policy of alliance and co-operation, although this alliance is not sufficiently coherent and both sides use their leverages to force the other party to co-operate in certain circumstances.

    Keywords: Turkey, Israel, Middle East, Islamic World, Zionism
  • Rauf Rahimi *, Marzieh Sadat Alvand Pages 41-67
    Korea's division into North Korea and South Korea was the result of the victory of the Allies in World War II in 1945 and the end of 35 years of domination of Japan over Korea until eventually became an independent Korean government. Soviet's lack of cooperation with the UN program ultimately led to the formation of a Soviet-backed communist state in the north and a pro-Western state in the south. The claim of sovereignty over the whole peninsula of Korea by both governments led to the Korean War in 1950 and temporary Peace in 1953was established with the interference of the Great Powers. Since the end of the Korean War, the aspiration for peace and the unification of the two Koreas has led to a lot of political evolutions on the Korean Peninsula. So the main question in the present paper is what was the role of the current President of South Korea, Moon Jae-in, in the Korean Peninsula Peace Initiative with regard to the context of the unification of the two Koreas?Moon Jae-in, in contrast to the policy of pervious presidents is trying to manage internal issues in Korea for trust building between two Koreas and North Korea and U.S, and fulfiling peace in Korean peninsula at the same time with Negotiations on disarmament between the United States and North Korea.This seems to be due to relating peninsula peace to nuclear disarmamnent and North Korea's concern of endangering its position in strategic rivalry with South Korea.
    Keywords: North Korea, South Korea, Moon Jae in, Peace Initiative, Berlin Doctorin
  • Reza Simbar *, Danial Rezapoour, Sedighe Azin, Ali Eskandarinasab Pages 69-93
    success in rapid development with economic practice has led india to become one of the most dynamic countries in the global economy and secondly to be regarded as a new powerhouse of wealth and power in the world . The necessity of the country's economic development one hand and the broad change in the international system imposes a new orientation on the foreign policy of this country in the Middle East and to Israel and Iran. , for changing the policy of the Middle East policy, the policy adopted in the Cold War era was defined in the light of the principle of non - commitment to a policy that was redefined by the new urgency of the Indian national interest. therefore , according to the above arrangements , the main question of this paper is that , considering the alternatives to india , the foreign policy of india with regard to israel and iran has changed . the hypothesis of the paper is that india's foreign policy in the Middle East region from ideological policy and the third world based on non - commitment principles is based on policies based on the necessity of access to energy and gas resources, markets, military weapons. The present paper is based on the descriptive - analytic method and by the use of virtual resources , specialized publications , and in terms of subject territory of this paper examines the policy of India 's multiple commitments towards the countries of Iran and Israel
    Keywords: India, Middle East, National interests, Iran, Israel
  • Mohsen Sharif Khodaei, Mohammadreza Dehshiri *, Mohammadreza Ghaedi, Arsalan Ghorbani Sheykh Neshin Pages 95-120

    With collapse of the bipolar system and the end of the cold War, the Central and Eastern European countries who were newly abandoned from the communist system tried to join European Structure. The Counties of Vise grad joined the European Union in the first wave of expansion of the European Union in 2004. The global financial crisis 2008 had a profound impact in the economic situation of the people Europe and the reform process in the east of continent faced slowness. Flood of immigrants to Europe affected by Syria Crisis surprised, and central European countries and the nationalist and extremist right parties have strongly resisted. the Brexit and subsequently, the victory of Donald Trump in American`s elections in 2016 has significantly influenced the victory of populism parties in decision-marking centers in Eastern Europe.The main question of this research is how populism phenomenon spread among in vise grad group countries? the research method gathering information through library and research findings shows that populism phenomenon not only split Europe, but also intensified the discourse of Xenophobia and Islamophobia in this region.

    Keywords: Populism, Eastern Europe, vise grad group, Poland, Hungary .Czech republic
  • Fazel Feizi * Pages 121-148

    Identity Explanation about the Conflicts Structure in the Relation of United State of America and Islamic Republic of Iran Abstract The occurrence of the Islamic revolutionary of Iran in 1357, it was a occurrence that its identity discourse in foreign policy ( discourse of revolutionary idealism) was based on discourse elements such as autonomy, fighting against imperialism and colonial powers and support of liberator movements. Basically creation this kind of discourse in a country and region that was regarded as a stable island for United State of America was not concerted with aim and interests of U.S. conquering the embassy of U.S. by the students of follower of Imam Line, U.S disconnected its diplomatic relation with Iran as well as undertake a wide range of hostile actions against Iran that was continued in past four decade up to this time. In this research meanwhile we study on the obstacle of the evolution of two state relations, we try to study the conflict of their interests from the viewpoint of identity and norms that appraise their identity, as it is emphasized on constructive theory of international relations. Finally we conclude that although in some certain and defined cases were holed limited negotiations between two states, because of coflictual identity ,there is not any possibility to fundamental change the relation of Iran and United State of America.

    Keywords: Iran, America, Revolution, Conflict, foreign relations, Identity
  • Seyed Hassan Mirfakhraei * Pages 149-174

    As the wave of uprising of the masses raised in Middle East since 2011, we have seen an evaluation in Russian foreign policy behavior. The behavior that could be analyzed thorough Offensive realism. In this regard, Russia showed a passive behavior in Libya and Tunisia, and the experience then lead to forming a triple soft, hard and smart approach toward Syria. The approach that included political negotiations as well as military intervention all together. At the same time, special skill was shown by Moscow on interactions with conflicting-interest regional actors such as Iran, Turkey and Saudi Arabia. The skill was interpreted on a balancing approach. All these approaches led to the patterns of Russian foreign policy behavior in Middle East, that was shown in Qatar political crisis. The vacuum left by the United States presence in the region was also a key element. This paper aims to study the Russian foreign policy behavior in Middle East thorough descriptive-analytical method.

    Keywords: Arab Uprisings, Russia, Middle East, Iran, Turkey
  • Morteza Nemati Zargaran * Pages 175-203

    Iran's nuclear program, in the eyes of the West, has the potential to lead to the acquisition of nuclear weapons. Therefore, this program, along with the anti-Westernism of the Islamic Republic, is considered a security threat to the West and especially to the United States.The West has two general approaches to limiting Iran's nuclear capability: a peaceful solution or punitive measures and military action.US President Barack Obama has accepted a peaceful solution, which is in line with the UN Charter. This view emphasized multilateralism and the role of international organizations. Negotiations between Iran and the six world powers eventually led to the signing of a "Joint Comprehensive Plan of Action " or "JCPOA" agreement. Under the agreement, Iran accepted extensive restrictions of its nuclear program, and instead lifted all UN sanctions, as well as unilateral US and European sanctions. Because the agreement was about international security, the same agreement was passed by the UN Security Council.Trump, the next president of the United States, called "JCPOA" against the national interest and unilaterally withdrew.The question is, what has the Security Council done to violate the UN Security Council? The hypothesis is that the violation of the UN Security Council by the United States is the most serious and clear example of the ineffectiveness of the Security Council in maintaining an agreement on the maintenance of international peace and security.

    Keywords: Nuclear Program of Iran, JCPOA, USA, Trump, UN Security Council
  • AliAsghar Naeimi *, AmirHoushang MirKooshesh, Ali Mohammadzadeh Pages 205-222

     The actors of the international system will always be aware of the future, as well as to determine their interactions and reactions, and to identify the future coordinates of the global system with the aim of maintaining their security and interests. By acknowledging the international relations after the collapse of the Soviet Union, the world is practically ruled by a single-polar and despite the presence of China, Russia and the European Union in some global competition, still the hegemony of Washington almost exist. This article in response to the question of "The future of international order in the horizon of 2030?" has attempted to advance the global order based on the Games theory. Authors by using the " Scenario " method, argued that due to the constant effort of the States and a new actors such as India and Brazil to gain power in political, economic, cultural and military, global order will be changed. On the other hand, the USA's efforts to safeguard its hgemoni will cause the actor to maintain its focal focus, as a result of the current single-polar system to a single-multi-polarization system with the aforementioned focal classification and multi-focus (China, Russia, European Union, India and Brazil) will be changed.

    Keywords: international, Game theory, Unipolar system, Single – Multipoliar system