فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 67 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی رحیمی پور شیخانی نژاد* صفحات 1-21

    در این پژوهش به منظور آینده نگاری و طرح ریزی پایدار زمین در نواحی روستایی شرق گیلان بعنوان یک ناحیه اکولوژیک ویژه و مشتمل بر 744 روستا، متغیرهای اساسی از طریق پرسشنامه و به روش دلفی با همکاری کارشناسان خبره جمع آوری گردید و ضریب تاثیرها محاسبه شد. تعداد متغیرهای تاثیرگذار در تغییرات پوشش زمین محدوده مورد مطالعه در سطوح محلی، منطقه ای و ملی، 93 عدد بود. تشخیص متغیرهای کلیدی به کمک نرم افزار میک مک انجام گرفت. به منظور تدوین سناریو توسط یک پانل تخصصی 20 نفره، 19 عامل کلیدی تاثیرگذار در تغییرات پوششی، همگن سازی شد و 9 توصیف گر اصلی تعریف گردید. برای هر توصیف گر، 3 مولفه کیفی بدیل که بیان کننده حالات ممکن از بحرانی ترین تا مطلوب ترین وضعیت بود تدارک دیده شد. در مرحله بعد به کمک ماتریس اثرات متقاطع متوازن و به روش شبیه سازی مونت کارلو در نرم افزار سناریو ویزارد، تعداد 3 سناریو با افق زمانی 15 ساله و بر مبنای بیشترین سازگاری درونی بدست آمد. سرانجام، سناریوهای حاصل، بر مبنای بیشترین اثربخشی در حفاظت از پوشش طبیعی زمین و استمرار پایداری، با عناوین تغییرات متعادل اکولوژیک، تغییرات نسبتا متعادل اکولوژیک و تغییرات نامتعادل اکولوژیک نامگذاری گردیدند.

    کلیدواژگان: عوامل تغییر پوشش زمین، سناریو، میک مک، ماتریس اثرات متقاطع، سناریو ویزارد
  • جعفر بهاری*، شهلا بهاری، مرجان بذله، حامد بهاری صفحات 19-35

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای تبیین ارزش ویژه برند مقصد گردشگری شیراز است.تحقیق حاضر،از نظر هدف،کاربردی و براساس روش گردآوری داده ها،توصیفی و از نوع پیمایشی است.همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart pls به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است.جامعه آماری تحقیق کلیه گردشگران داخلی هستند که در تابستان 1394 به شهر شیرازآمده اند.با توجه به این که حجم جامعه نا معلوم می باشد از فرمول کوکران به منظور تعیین حجم نمونه استفاده شده است که عدد 384 بدست آمده است.نتایج بدست آمده حاکی از آن است که آگاهی از برند مقصد بر تصویربرند مقصد،کیفیت ادراک شده از مقصد و وفاداری به برند مقصد تاثیر مثبت و معنا داری دارد.تصویربرند مقصد بر کیفیت ادراک شده از مقصد و وفاداری به برند مقصد تاثیر مثبت و معنا داری دارد. و تاثیر کیفیت ادراک شده از مقصد بر وفاداری به برند مقصد مثبت و معنا داراست. و همچنین نشان داده شد که کیفیت ادراک شده از مقصد دارای بزرگترین مقدار ضریب مسیر است و تاثیر آن نسبت به سایر متغیرها بر وفاداری به برند مقصد بیشتر است.

    کلیدواژگان: آگاهی از برند مقصد، تصویربرندمقصد، کیفیت ادراک شده از مقصد، وفاداری به برند مقصد، شیراز
  • مصطفی هاشمی، ریباز قربانی نژاد*، کیومرث یزدان پناه درو، محمدحسن نامی صفحات 36-54

    تغییرات ژیوپلیتیکی عمیق در قفقاز جنوبی تاثیر قابل توجهی بر روابط ایران و سه جمهوری ارمنستان، آذربایجان و گرجستان داشته است. موقعیت جغرافیایی و اهمیت راهبردی این منطقه را به یکی از مهم ترین مناطق در جهان تبدیل کرده است. جمهوری اسلامی ایران به دلیل روابط تاریخی و پیوندهای اجتماعی - فرهنگی با مردم منطقه، همکاری های سیاسی - اقتصادی را با آن ها گسترش داده است. حضور فعال بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای بر این رابطه تاثیر مستقیم گذاشته است. این پژوهش به دنبال گزینش راهبرد موثر نیل به منطقه گرایی ایران در قفقاز در برابر روسیه و طرح راهبرد های عملیاتی به روش تیوری بازی ها است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و اکتشافی است که در آن برای جمع آوری داده های تحقیق به صورت توامان از روش کتابخانه ای و میدانی شامل مصاحبه با نخبگان استفاده شده. جامعه ی آماری، شامل مجموعه ای متشکل از متخصصان جغرافیای سیاسی، مسیولین سازمان های مرتبط و نهادهای ذی ربط بوده اند که علاوه بر بخش گردآوری اطلاعات، در دیگر بخش ها مانند (مصاحبه و پرسشنامه) یاری رسانده اند. در این پژوهش سعی شده راهبرد موثر نیل به منطقه گرایی ایران در قفقاز در برابر روسیه در این منطقه پرداخته شود. سپس نتایج حاصل تحلیل آماری در قالب تیوری بازی ها به اجرا گذاشته شده است

    کلیدواژگان: منطقه گرایی، فدراسیون روسیه، قفقاز جنوبی، تئوری بازی ها، راهبرد
  • محمود اکبری*، کاظم دلروز، محمد صبوری، مهدی قیصری زاده صفحات 55-70
    یکی از ضرورت های انجام برنامه ریزی اقتصادی آگاهی از توانمندی های صنعتی استان های مختلف کشور است. به همین خاطر تعیین جایگاه استانها در صنایع به منظور تخصیص بهینه منابع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر از نوع کمی و تحلیلی است و با استفاده از تکنیک کوپراس نابرابری های موجود در بخش صنعت استان های کشور مورد بررسی قرار گرفته است. محدوده پژوهش را استان های کشور در سال 1398 تشکیل می دهد. تعداد 17 متغیر جهت بررسی سطح بندی استان-های کشور و بررسی جایگاه استان کهگیلویه و بویراحمد انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که در سطح بسیار برخوردار استان های تهران و اصفهان، قرار گرفته اند. در سطح دوم یعنی سطح برخوردار استان های خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، فارس، مازندران، البرز، خوزستان، قزوین، کرمان، مرکزی و گیلان قرار دارند. در سطح تاحدودی برخوردار 9 استان کشور قرار دارند و این استانها یزد، آذربایجان غربی، چهارمحال و بختیاری، سمنان، لرستان، قم، گلستان، کرمانشاه و همدان را شامل می شوند. استان های زنجان، خراسان جنوبی، هرمزگان، اردبیل، کردستان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و خراسان شمالی در سطح محروم قرار دارند. تعداد 10 استان از جمله استان محروم کهگیلویه و بویراحمد در سطح محروم قرار دارند.
    کلیدواژگان: صنعت، آنتروپی شانون، کوپراس، کهگیلویه و بویراحمد
  • علی انتظاری، باقر مرسل* صفحات 71-89

    امروزه کوه ها یکی از پرتقاضاترین کانون های گذران اوقات فراغت محسوب می شوند.هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت بررسی پراکنش آلاینده ها در منطقه گردشگری کوه سنگی مشهد می باشد.این تحقیق به لحاظ زمان اجرا از نوع مقطعی و به لحاظ خروجی ها از نوع کاربردی است و به لحاظ تجزیه و تحلیل از نوع توصیفی - تحلیل و نیز تطبیقی است. داده های مربوط به 6 آلاینده شاخص هوا (منواکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید ازت، ازن و ذرات معلق) و آلودگی صوت در سطح محدوده تحقیق جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. طراز فشار صوت در منطقه در نوبت های مختلف ثبت گردید برای بررسی وضعیت ازروش ارزیابی ریسک آلودگی در منطقه ازتکنیک ارزیابی ریسک کمی - روش ویلیام فاین استفاده شد.یافته نتایج نشان داد که آلودگی هوا و آلودگی صوت در منطقه گردشگری کوهسنگی مشهد در حد نامناسب قرار دارد و این زنگ خطری برای مسیولان منطقه کوهسنگی می باشد . بنابراین گردشگری کوهستان کوهسنگی از پتانسیلهای لازم برخوردار است ولی در مجموع یکسری موانع وجود دارد که با تشکیل کمیته طبیعت گردی و ارایه راهکارهای منطقی برای توسعه این صنعت با تشکیل جلسات منظم با عضویت کارشناسان جغرافیا، مشکلات منطقه کوهسنگی، قابل حل خواهد بود.

    کلیدواژگان: گردشگری کوهستان، آلودگی، کوه سنگی
  • عسل فلک، رضا برنا*، فریده اسدیان صفحات 90-103

    یکی از مهمترین عواملی که زندگی انسان را تحت تاثیر خود قرار میدهد آب و هوا است. هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های زمانی مکانی رخداد توفان های تندری درجنوب غرب کشور، استان های (خوزستان، چهارمحال بختاری و کهکیلویه و بویراحمد) طی یک دوره آماری 1985 تا 2015 بوده، و سپس تحلیل شرایط سینوپتیکی توفان های تندری که از ایستگاه های سینوپتیک منطقه اخذ گردیده، بوده است. نتایج تحلیل سالانه فراوانی توفان های تندری ایستگاه دزفول با 479 پدیده بیشترین و رامهرمز با تعداد 252 رخداد کمترین را در ایستگاها ثبت کرده است و در تحلیل فصلی در بهار بیشترین توفان باعدد 137 و در تابستان با کمترین توفان با عدد10رخ داده است. در تحلیل ماهانه فراوانی توفان های تندری، ماه فروردین 75روز بیشترین و ماه مرداد با 2روز کمترین بوده است. از لحاظ فراوانی رخدادهای توفان تندری در ساعات دیدبانی8 گانه، بالاترین فراوانی رخداد توفان تندری ساعت دیدبانی 12 (ساعت 30/3) است.

    کلیدواژگان: تحلیل، سینوپتیک، جنوب غرب ایران، توفان تندری
  • سعید امانپور، مریم آزادبخت* صفحات 104-118

    پژوهش حاضر با هدف شناخت میزان تاثر عوامل فقر اجتماعی بر پایداری محیط زیست شهری انجام گرفته است که از نظر ماهیت، نظری-کاربردی و از لحاظ روش مطالعه، توصیفی-تحلیلی می باشد.برای دست یابی به اطلاعات مورد نیاز از تکنیک پرسشنامه در منطقه 8 شهری اهواز استفاده شده است.حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفر برآورد شد.سیس برای تجزیه و تحلیل داده ها از محیط نرم افزار SPSS بهره گرفته شده است.نتایج به دست آمد از آزمون های مورد نظر نشان داد که متغیرهای احساس مسوولیت، اخلاق اجتماعی، افزایش سطح سواد و آگاهی افراد جامعه بر پایداری محیط زیست شهری موثر هستند اما با توجه به یافته های این تحقیق نشان داده شده که متغیر هنجارسازی بر پایداری محیط زیست تاثیری ندارد.هم چنین برای سنجش و اولویت بندی شاخص های تاثیرگذار فقر اجتماعی برپایداری زیست محیطی از تکنیک تصمیم گیری چند معیاره تاپسیس استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تکنیک مزبور نشان می دهد که شاخص های احساس مسئولیت، اخلاق اجتماعی و بی سوادی به ترتیب با ضریب اولویت 0.5763 ، 0.5652 و0.5033 تاثیر بیشتری برناپایداری محیط زیست دارند و شاخص های بیکاری، هنجار سازی اجتماعی به ترتیب با ضریب اولویت 0.4957 ، 0.4813 نسبت به بقیه شاخص ها از تاثیر کمتری نسبت به دیگر شاخص ها برخوردار است.

    کلیدواژگان: فقر اجتماعی، پایداری محیط زیست شهری، اهواز، منطقه 8
|
  • mohammadali rahimi pour sheikhani nejad* Pages 1-21

    In this study in order to making a foresight and sustainable land planning in rural areas of east guilan as a special ecological zone including 744 villages Essential variables Were collected by using questionnaire & Delphi Method with cooperation of experts. Influence coefficient was calculated. Number of influential variables on changes in land cover were 93 ones. (in the local, regional& national level) key drivers were detected by MIC-MAC. In order to creating scenario 19 influential key drivers on changes in land cover were homogenized by a 20-person professional pannel.9 main descriptors were defined, then for every descriptor 3 Variant were defined( express possible moods from most critical to the best). In the next step three scenario based on strong consistency with 15 years interval were obtained by Cross-Impact Balance matrix and Monte Carlo Simulation in Scenario Wizard. Finally, the resulting scenarios, based on the most effective in conservation of earth's natural coverage and continuity of stability, with titles balanced ecological changes, relatively balanced ecological changes and imbalanced ecological changes were named.

    Keywords: land cover change Factors, Scenario, MIC-MAC, Cross-Impacts matrix, Scenario Wizard
  • Jafar Bahari *, Shahla Bahari, Hamed Bahari Pages 19-35

    The aim of this study is to provide a model for explaining brand equity tourism destinations in Shiraz. This research, in terms of purpose is functional and based on data collection, is descriptive survey. Also, It has been used structural equation modeling through the SMART PLS software to analyze data. Statistical population of this research all are domestic tourists that in the summer of 2015 Have come to Shiraz city.Given that the population size is unknown from Cochran formula is used in order to determine the sample size that number is obtained 384. Provided results showing that destination brand awareness has significant positive effects on destination brand image, destination perceived quality and destination brand loyalty. destination brand image has significant direct positive impacts on destination perceived quality and destination brand loyalty. destination perceived quality has direct positive influence on destination brand loyalty. And also it was shown that destination perceived quality is the largest coefficient value and its impact on destination brand loyalty is higher than other variables.

    Keywords: destination brand awareness, destination brand image, destination perceived quality, destination brand loyalty, Shiraz
  • Mostafa Hashemi, Rebaz Ghorbaninejad *, Qiuomars Yazdanpanah Dero, MohammadHassan Nami Pages 36-54

    The profound geopolitical changes in the South Caucasus have had a significant impact on relations between Iran and the three republics of Armenia, Azerbaijan and Georgia. The Islamic Republic of Iran has expanded political-economic cooperation with the people of the region due to its historical relations and socio-cultural ties. The active presence of regional and trans-regional actors has had a direct impact on this relationship. This study seeks to select an effective strategy to achieve Iranian regionalism in the Caucasus against Russia and to design operational strategies using game theory. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical and exploratory in nature, in which library and field methods including interviews with elites have been used to collect research data. the statistical population included a collection of political geography experts, officials of related organizations and relevant institutions who, in addition to collecting information, helped in other areas. In this study, an attempt is made to select an effective strategy to achieve Iranian regionalism in the Caucasus against Russia in this region. Then, the results of statistical analysis have been implemented in the form of game theory;

    Keywords: regionalism, Russian Federation, South Caucasus, Game theory, Strategy
  • Mahmood Akbari *, Kazem Delroz, Mohamad Sabori, Mahdi Gheusarizadeh Pages 55-70
    One of the necessities of economic planning is to be aware of the industrial capabilities of different provinces of the country. Therefore, determining the position of provinces in industries in order to optimally allocate resources is of particular importance. The present study is of quantitative and analytical type and using Coopras technique, the inequalities in the industrial of the country's provinces have been studied. The research area is formed by the provinces of the country in 1398. 17 variables have been selected to study the leveling of the country's provinces and the status of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces. The results show that they are at a very high level in the provinces of Tehran and Isfahan. In the second level the provinces of Khorasan Razavi, East Azerbaijan, Fars, Mazandaran, Alborz, Khuzestan, Qazvin, Kerman, Markazi and Gilan are located. There are about 9 provinces in the country and these provinces include Yazd, West Azerbaijan, Chaharmahal and Bakhtiari, Semnan, Lorestan, Qom, Golestan, Kermanshah and Hamedan. The provinces of Zanjan, South Khorasan, Hormozgan, Ardabil, Kurdistan, Bushehr, Sistan and Baluchestan, Ilam, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad and North Khorasan are deprived. 10 provinces, including the deprived province of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, are at the deprived level.
    Keywords: Industry, Entropy Shannon, Coopras, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad
  • Ali Entezari, Bagher Morsal * Pages 71-89

    Today, mountains are one of the most popular leisure centers. The purpose of this study is to investigate the distribution of pollutants in the mountainous tourist area of Mashhad. This study is cross-sectional in terms of implementation time and applied in terms of outputs. In terms of analysis, it is descriptive-analytical as well as comparative. Data on 6 air pollutants (carbon monoxide, sulfur dioxide, nitrogen dioxide, ozone and particulate matter) and noise pollution were collected and analyzed at the research area. The level of noise pressure in the region was recorded in different times. To investigate the situation of pollution risk assessment method in the region, quantitative risk assessment technique - William Fine method was used. The results showed that air pollution and noise pollution in Kuhsangi tourist area of Mashhad are inappropriate. And this is an alarm for the officials of Kuhsangi region. Therefore, Kuhsangi mountain tourism has the necessary potentials, but in general, there are a number of obstacles that can be solved by forming a nature tourism committee and providing logical solutions for the development of this industry by holding regular meetings with members of geography experts.

    Keywords: Mountain tourism, Pollution, Sangi mountain
  • Asal Falak, Reza Borna *, Farideh Asadian Pages 90-103

    One of the most important factors influencing human life is the weather. The aim of this study was to investigate the spatial temporal features of the occurrence of thunderstorms in the southwest of the country. States (Khuzestan, Chaharmahal Bakhtiari, Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad) During a statistical period from 1985 to 2015, And then the analysis of the synoptic conditions of the thunderstorms obtained from the synoptic stations of the region. The results of the annual analysis of the frequency of thunderstorms at Dezful station with 479 phenomena and Ramhormoz with 252 events have recorded the lowest in the stations. And in the seasonal analysis, the highest hurricane occurred in the spring with the number of 137 and in the summer with the lowest storm with the number 10. In the monthly analysis of the frequency of thunderstorms, April was the most 75 days and August was the least with 2 days. In terms of the frequency of thunderstorms during the eight-hour observation period, the highest frequency of the thunderstorm is 12 o'clock (3.30 o'clock).

    Keywords: Analysis, synoptic, Southwestern Iran, thunderstorm
  • Saead Amanpour, Maryam Azadbakht * Pages 104-118

    The current study aims to recognize the effectiveness rate of social poverty on urban environment persistence that is theoretical-optical in nature, and regarding the study method it is descriptive-analysis. To gather the needed data, the questionnaire technique was used in region number 8 of Ahvaz city. The case mass is confirmed 384 people using the Morgan table. To analyze the data, the SPSS software was used. The results showed that the sense of responsibility, social ethics, developing the education level and increasing the awareness of the citizens has effective impact on the living environment persistence but based on the results of this study the normalization coefficient does not affect the environment persistence. Also, for evaluating and prioritizing the effectiveness of social poverty on the environment persistence, the TOPSIS multi-variables deciding technique was applied. The results of the said technique showed that the sense of responsibility, the social ethics and the analphabet indexes had the most effect on the environment persistence with the priority coefficient amounts of 0.5763 , 0.5652, and 0.5033 respectively. And the unemployment and social normalization indexes had the least effect compared to the others with the amounts of 0.4957 and 0.4813 respectively.

    Keywords: Social poverty, Environment persistence, Ahvaz, region number 8