فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 65 (بهار 1399)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 65 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صیاد ایرانی هریس*، جعفر اباذری صفحات 1-21

    هدف توسعه فعال نمودن نقش تولیدی روستا،درآمدزایی واشتغال آفرینی باحفظ محیط زیست برای روستاییان میباشد.در این راستا پروژه های اعتبارات راهکاری عملی برای به حرکت درآمدن منابع اقتصادی واجتماعی است اعتبارات بهسازی مسکن همسو با اهدافی چون احداث مسکن مقاوم، تامین مسکن متناسب با نیاز روستاییان،حفظ هویت و سیمای عمومی روستاها و نظایر اینها به روستاییان پرداخت میشود. این تحقیق به بررسی نقش اعتبارات بهسازی با رویکرد بهسازی مسکن روستایی در توسعه روستایی در دهستان ابرغان میپردازد. برای این منظور185 نفر از بین گیرندگان وام و اعتبارات مسکن از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری گردید و در نهایت فرضیات نیز از طریق آزمون t تک نمونه ای و اسپیرمن به مورد تحلیل گذاشته شد. برای سنجش تاثیر عوامل در نظر گرفته شده بر اشتغال غیرکشاورزی از آزمون فریدمن و جهت نشان دادن میزان این تاثیرات از رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. نتایج نشان میدهد که اعتبارات بهسازی باعث توانمندی جمعیت روستایی دهستان ابرغان و ایجاد اشتغال و افزایش درآمد گردیده است، همچنین بین اعتبارات بهسازی و ایجاد فالیتهای جنبی و تثبیت جمعیت در نواحی روستایی رابطه معناداری وجود دارد بنابراین پرداخت اعتبارات مسکن، ضمن ایجاد توانمندی و رضایتمندی روستاییان در ماندگاری و تثبیت جمعیت در روستاها نیز موثر است.

    کلیدواژگان: اعتبارات خرد، توسعه روستایی، مسکن روستایی، دهستان ابرغان شهرستان سراب
  • رضا زلفی ورزقانی*، پروانه زیویار، علیرضا استعلاجی صفحات 39-64

    پژوهش حاضر از جنبه ماهیت جزء تحقیقات توصیفی- تحلیلی و از جنبه هدف کاربردی می باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی و تحلیل تاب آوری منطقه 10 تهران در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی، کالبدی و زیست محیطی است. نتایج حاکی از آن است که از نظر تاثیرگذاری عناصر بر تاب آوری این منطقه در تاب آوری زیرساختی - کالبدی، مولفه «مدیریت شبکه ها، تجهیزات زیرساختی و شریانی»، در بعد تاب آوری اجتماعی مولفه «مشارکت مردمی با نهادهای ذی ربط در خصوص مدیریت بحران»، در بعد تاب آوری اقتصادی مولفه «میزان پویایی رشد و تنوع اقتصادی»، در بعد تاب آوری نهادی - مدیریتی مولفه «عملکرد بخش دولتی در تاب آوری شهری»، در بعد تاب آوری زیست محیطی، مولفه «آلودگی شکست تاسیسات و تجهیزات شهری»، جایگاه های نخست را به خود اختصاص داده اند و جز مهم ترین و اثرگذارترین شاخص ها می باشد. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که محله کارون با تاب آوری بالا و محله سلیمانی با تاب آوری پایین شناخته شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شبکه معابر، توسعه، منطقه 10 شهر تهران
  • مریم ستارپور*، محمدرضا بمانیان، حمیدرضا صارمی صفحات 65-79

    دلبستگی به مکان و حس تعلق دارای رابطه نزدیک و تنگاتنگ هستند که افراد نسبت به مکان دارند. این رابطه که از آن به عنوان رابطه عاطفی نیز تلقی می شود، با خاطرات، تجربیات اشخاص مرتبط است. دلبستگی عمل جمعی را تسهیل کرده، مشارکت را افزایش داده و مشوق سرمایه گذاری است. همچنین فرصت مناسبی جهت رشد و توسعه اجتماعی مکان ها را فراهم می سازد. در حقیقت دلبستگی عامل تمایز مکان ها نسبت به همدیگر است. ازاین رو هدف از انجام این پژوهش، سنجش دل بستگی و در فضاهای مسکونی می باشد. روش تحقیق مطالعه حاضر توصیفی - تحلیلی بوده که جامعه آماری، ساکنان مجتمع های مسکونی نصر،آسمان، رشدی است که حجم نمونه آن بر اساس فرمول کوکران 200 نفر به دست آمده است. نتایج بیانگر آن است که در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معناداری بین مولفه های موردمطالعه وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که متغیر کالبدی تنها متغیری بوده است که توانسته است تنها به صورت مستقیم بر دلبستگی تاثیر بگذارد، در حالی که متغیرهای اجتماعی و فرهنگی هم به صورت مستقیم و هم غیر مستقیم بر متغیر دلبستگی تاثیر گذاشته اند که در این بین بیشترین تاثیرات غیر مستقیم را متغیر فرهنگی داشته است.

    کلیدواژگان: فضای مسکونی، دل بستگی، حس مکان، تبریز
  • سید مصطفی طیبی ثانی*، شراره نوروزی، علی فهیمی نژاد، باقر مرسل صفحات 79-95

    هدف از این تحقیق، بررسی پیامدهای گرمایش جهانی بر زیرساخت های ورزش اسکی در سالیان آتی می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است که به طریق مدل سازی و با استفاده از نرم افزار Matlab انجام شده است تا از این طریق امکان برگزاری مسابقات ورزشی و تورهای گردشگری در 28 سایت فعال و پرکاربرد اسکی در سال های 2030 و 2050 ارزیابی گردد. سناریوهای مورد بررسی، خط تراز برف قابل اتکا در محدوده پایین تر و بالاتر از 1500 متری از سطح دریا بوده است. نتایج نشان داد که با ادامه روند کنونی، برخی از مناطق کوهستانی در اروپا با خطر جدی مواجه می شوند. این اثرات ممکن است حتی در کشورهایی نظیر آلمان و اتریش، به دلیل ارتفاع پایین تر تفریح گاه های اسکی آنها، شدیدتر باشد. در اتریش خط کنونی برف با تغییر اقلیم در 30 تا 50 سال آینده 200 تا 300 متر بالاتر خواهد رفت. در صورتی که خط تراز برف از 1200 به 1500 متر افزایش یابد، از تعداد پیست های اسکی استاندارد کاسته خواهد شد. همچنین اگر این تراز به بالاتر از 1500 متری برسد، تعداد تفریح گاه های اسکی در منطقه آلپ به 63% تقلیل خواهد یافت و تنها 44% مناطق اسکی را می توان به عنوان با برف قابل اتکا نامید.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، زیرساخت های ورزشی، اسکی
  • داود عباسی، مسعود مهدوی جاجیلوئی*، رحیم سرور، پرویز کردوانی صفحات 96-111

    چکیده امروزه مهاجرت یکی از معضلات اساسی جوامع روستایی است و به نظر می رسد توانمندسازی روستاییان از بهترین راه حل های این زمینه باشد. از همین رو، هدف این تحقیق بررسی تاثیر عوامل فردی و محیطی توانمندسازی روستاییان بر مهاجرت معکوس و رابطه بین آنها با نمونه موردی روستاهای کردآباد، ویان و طاهرلو کبودراهنگ می باشد. در همین راستا، روش تحقیق حاضر توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی می باشد که با ابزار پرسشنامه داده های آن جمع آوری شده و برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و آزمون تحلیل واریانس در قالب نرم افزار SPSS استفاده شده است. در همین خصوص، یافته های تحقیق نشان داده است که بین عوامل فردی و محیطی با توانمندسازی روستاییان با انگیزه مهاجرت معکوس رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد، عوامل فردی و محیطی توانمندسازی در مهاجرت معکوس موثر هستند و اینکه انگیزه مهاجرت معکوس در بین روستاییان روستاهای طاهرلو و ویان بیشتر از روستاییان روستای کردآباد است.

    کلیدواژگان: عوامل فردی و محیطی، توانمندسازی، مهاجرت معکوس
  • آناهیتا قربانی* صفحات 112-129

    امروزه برای حفظ سلامت و رشد جسمی وروحی اهمیت دادن به ورزش و فضاهای فیزیکی و اماکن ورزشی از مهمترین کاربریهای درون شهری هستند که نقشی اساسی در بهبود کیفیت زیستی و افزایش معیارهای زندگی مطلوب شهروندان را دارند طراحی یک استادیوم در راستای این هدف به عنوان یک فضایی سرپوشیده و در عین حال القاء حس محیطی باز و آزاد برای بازیکنان و تماشاگران است. استادیوم در حقیقت محلی یا بهتر است بگوییم مکانی برای «تماشای یک اتفاق» است. بنابراین نحوه ی طراحی فضای استادیوم ارتباط تنگاتنگی با واژه های «تماشا کردن» و «اتفاق» خواهد داشت. طراحی استادیوم ها بصورت راهبردی همراه با رعایت اصول و ضوابط طراحی نه تنها به لحاظ بعد روانی می تواند تاثیر مستقیم و سازنده ای در میزبانانش داشته باشدبلکه همین امر موجب جذب تماشاگران بیشتر شده ،منبع درآمد بسیار خوبی ایجاب کرده و نهایتا به عنوان یک ارزش افزوده منحصر به فرد در امور ورزشی محسوب می گردد. با توجه به انواع تحقیق بنیادی، نظری، کاربردی و علمی، تحقیق حاضر از نوع کاربردی است.روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع روش تحقیقی- تحلیلی بوده که در نهایت منجر به طراحی می شود.

    کلیدواژگان: ورزش، استادیوم، فضا، طراحی
  • محسن محمدی*، رحیم سرور، مجید ولی شریعت پناهی، حسین مجتبی زاده صفحات 130-151

    کلانشهر تهران، به عنوان پایتخت، با مشکلات بسیاری مواجه است و منطقه چهار که از پرجمعیت ترین مناطق تهران است در شرایط کنونی فاقد توازن در سطح توسعه در بین نواحی مختلف می باشد. کشف روابط بین این شرایط با وضعیت حکمروایی در نواحی، مساله پژوهش را تشکیل می دهد. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با راهبرد پیمایش انجام شد. شاخص ها ابتدا به روش دلفی (DELPHI) بدست آمد و سپس در میان دو جامعه آماری شهروندان و مدیران شهرداری توزیع شد. نتیجه محاسبات در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تحلیل های فضایی نشان داد نواحی ای که رتبه بهتری از نظر حکمروایی بدست آوردند، وضعیت بهتری از نظر توسعه پایدار شهری داشتند (نواحی 1، 2 و 3) و نواحی ای که رتبه بدتری از نظر حکمروایی خوب شهری داشتند، از نظر توسعه پایدار نیز از وضعیت ضعیف تری برخوردارند (نواحی 6 و 7) لذا بین حکمروایی خوب شهری و توسعه پایدار نواحی شهری رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، حکمروایی خوب شهری، منطقه چهار(4)، شهر تهران
|
  • Sayyad Irani Heris *, Jafar Abazari Pages 1-21

    The purpose of activating the role of productive rural development, employment creation and income for the rural environment is maintained.. Resistant housing development funds in line with goals such as housing construction, housing fits the villagers need to preserve the identity and public face of the countryside and so the villagers paid. The this research is to improve the approach to improving rural housing credits role in rural development in their Abarghan Rural District. To this end 185 of the housing and credit borrowers as samples and information about them through questionnaires and interviews were collected and the assumptions also through single-sample t -test and Spearman was to analyze to assess the effect of non-agricultural employment test is intended to demonstrate the effects of Freedman and multiple regression were used. The results show that in the area of credit and improve its ability to create jobs and increase the income of the rural population of the district, there is credit improvement and creation and consolidation activities of the population in rural areas. There is finally being studied in terms of investment, education and subsidies with the greatest impact improvements are CREDIT.

    Keywords: Micro-credit, Rural Development, Rural Housing, rural Abarghan Sarab county
  • زلفی Z *, Parvaneh Zivyar, Ali As Pages 39-64

    The present study is descriptive-analytical in terms of nature and applied in terms of purpose. The purpose of this study is to evaluate and analyze the resilience of district 10 of Tehran in various economic, social, managerial, physical and environmental dimensions. The results show that in terms of the impact of elements on the resilience of this region in infrastructure-physical resilience, the component of "network management, infrastructure and arterial equipment", in the social resilience dimension, component of "public participation with relevant institutions in crisis management", in the economic resilience dimension, component of "growth dynamics and economic diversity", in the institutional-management Resilience dimension, component of "public sector performance in urban resilience", in environmental resilience dimension, component of "pollution failure of urban facilities and equipment" have the first positions and it is one of the most important and effective indicators. The results also show that Karun neighborhood is known with high resilience and Soleimani neighborhood is known with low resilience.

    Keywords: resilience, Management, development, District 10 of Tehran
  • Maryam Sattarpour *, Mohamadreza Bemanian, Hamidreza Saremi Pages 65-79

    Attachment to place and sense of belonging are closely related to the place people have. This relationship, which is also considered as an emotional relationship, is related to the memories, experiences of individuals. It facilitates collective action attachment, increases participation, and encourages investment. It also provides a good opportunity for the growth and social development of places. In fact, attachment is the factor that distinguishes places from each other. Therefore, the purpose of this study is to measure attachment in residential spaces. The research method of the present study is descriptive-analytical that the statistical population is the residents of Nasr, Aseman, Rushdi residential complexes whose sample size is obtained based on Cochran's formula of 200 people. The results indicate that there is a significant relationship between the studied components at 95% confidence level. The results also show that the physical variable was the only variable that could only directly affect the attachment, while social and cultural variables directly and indirectly affected the attachment variable, among which The most indirect effects were cultural variables.

    Keywords: Residential space, Attachment, Sense of place, Tabriz
  • Seyed Mostafa Tayebi Sani *, Sharareh Norouzi, Ali Fahiminejad, Bagher Morsal Pages 79-95

    The aim of this study is to investigate the effects and consequences of climate change and global warming on the infrastructure of skiing in the coming years. This research is of descriptive-analytical type, which has been done through modeling and using Matlab software, in order to evaluate the possibility of holding sports in 28 active and widely used ski sites in 2030 and 2050. The scenarios examined were reliable snow level in the lower range and above 1500 meters above sea level. The results suggest that with the current trend, The effects of climate change on winter tourism may be even more severe in countries such as Germany and Austria due to the lower altitude of their ski resorts. In Austria, the current snow line will rise by 200 to 300 meters in the next 30 to 50 years with climate change. If the snow level rises from 1,200 to 1,500 meters, the number of standard ski slopes will be reduced. Also, if the level reaches more than 1,500 meters, the number of ski resorts in the Alps will be reduced to 63%, and only 44% of the ski areas can be called reliable snow.

    Keywords: Climate Change, global warming, sports infrastructure, Ski
  • Davood Abbasi, Masoud Mahdavi Hajiloui *, Rahim Sarvar, Parviz Kardvani Pages 96-111

    Abstract Today, migration is one of the main problems of rural communities and empowering villagers seems to be one of the best solutions. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of individual and environmental factors of Empowerment of villagers on reverse migration and the relationship between them to the case study of Kordabad, Vian and Taherlu villages Kaboudrahang. In this regard, the present research method is descriptive-analytical with a practical purpose that has been collected by the data questionnaire tool and to analyze the data is used from Pearson correlation coefficient, step-by-step regression and variance analysis test in the form of SPSS software. In this regard, research findings have shown that there is a direct and significant relationship between individual and environmental factors with rural empowerment with the motive of reverse migration, individual and environmental empowerment factors are effective in reverse migration and that the motive for reverse migration among rural villagers Taherloo and Vian are more than the villagers of Kordabad village. Keywords: Individual and environmental factors, empowerment, reverse migration, Kordabad, Vian, Taherlo villages.

    Keywords: Individual, Environmental Factors, Empowerment, reverse migration
  • Anahita Ghorbani * Pages 112-129

    Today, in order to maintain health and physical and mental growth, giving importance to sports and physical spaces and sports places are among the most important uses in the city, which play a key role in improving the quality of life and increasing the desired living standards. Citizens are designing a stadium in line with this goal as an indoor space while instilling a sense of open and free environment for players and spectators. The stadium is actually a place, or rather a place to "watch an event"Therefore, the design of the stadium space will be closely related to the words "watching" and "happening". Designing stadiums strategically with the observance of design principles and criteria can not only have a direct and constructive effect on its hosts in terms of psychological dimension, but it also attracts more spectators, requires a very good source of income and ultimately as an added value. It is considered unique in sports affairs..According to the types of basic, theoretical, applied and scientific research, the present research is of the applied type. The research method in the present research is of the research-analytical method, which ultimately leads to design.

    Keywords: Sports, Stadium, space, design
  • Mohsen Mohammadi *, RAHIM SARVAR, MAJID Shareeatpanahi, HOSEIN MOJTABA Pages 130-151

    The metropolis of Tehran, as the capital, is facing many problems, and District Four, which is one of the most populous areas of Tehran, is currently unbalanced in terms of development among different areas. Discovering the relationship between these conditions and the situation of governance in the regions is a matter of research. The research was performed by descriptive-analytical method with survey strategy. The indicators were first obtained by Delphi method (DELPHI) and then distributed among two statistical communities of citizens and municipal managers. The results of calculations in the Geographic Information System (GIS) and spatial analysis showed that the areas that ranked better in terms of governance were better in terms of sustainable urban development (areas 1, 2 and 3) and the areas that ranked better. They were worse off in terms of good urban governance, and in terms of sustainable development, they are in a weaker position (areas 6 and 7), so there is a relationship between good urban governance and sustainable development in urban areas.

    Keywords: Sustainable development, good urban governance, District Four (4), Tehran