فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 59 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اطلس فکور*، وحید قبادیان صفحات 1-14
    تغییرات اقلیمی جهان که وابسته به افزایش فعالیت های انسان که ماحصل آن افزایش آلودگی محیط زیست در کره زمین را باعث شده است زنگ خطر را برای آینده زندگی بشر به صدا در آید. تعامل میان اقلیم ومعماری برای نیل به هدف کاهش آلودگی محیط از طریق کاهش مصرف انرژی و الگو قرار دادن ساختمان های سبز و پایداری در معماری از اهداف مهم این موضوع می باشد دقت در مکان یابی در مقیاس خرد و کلان همچین احترام و مراقبت از ویژگی های محلی گیاهان و موجودات زنده همچنین هماهنگی وهمسو بودن گسترش طرح ها با ویژگی های بومی منطقه از مهمترین رکن های کعماری سبز است. این پژوهش تلاش میکند بر اساس رده بندی محل طراحی در استاندارد Leed آنرا در غالب دستور العمل مقررات ملی ایران با روش تحلیلی و مقایسه تطبیقی با توجه به مطالعات اسنداد و پژوهش های کتابخانه ای بیاورد
    کلیدواژگان: معماری سبز، رتبه بندی سایت، طراحی سایت، LEED، مقررات ملی ساختمان
  • سیروان بهرامی*، رحیم سرور، فریده اسدیان صفحات 15-38

    سوانح و مخاطرات طبیعی به دلیل شدت و زمان کوتاه اثر گذاری بر اجتماعات بشری تبدیل به یکی از دغدغه های اصلی برنامه ریزان و مدیران شهری در سال های اخیر شده اند. از این رو تاب آوری، به عنوان رویکرد و روشی مناسب در جهت کاهش خطرات حاصل از بحران ها و مخاطرات، به عنوان رویکرد پژوهش حاضر انتخاب شده است. هدف اصلی این پژوهش اندازه گیری میزان تاب آوری در ابعاد نهادی- سازمانی و کالبدی- محیطی به منظور مقابله با اثرات سوانح طبیعی در شهر سنندج می باشد. در همین ارتباط جامعه آماری این تحقیق خانوارهای ساکن در سه محله شهر سنندج است که با استفاده از سرشماری سال 1390، مصاحبه با مسیولان ذیربط و توزیع پرسشنامه، از طریق فرمول کوکران 383 خانوار انتخاب شدند. در تحلیل اطلاعات نیز از روش های کمی- پیمایشی استفاده گردیده است. با توجه به تحلیل داده ها در محیط نرم افزار SPSS و همچنین تحلیل شبکه ای ANP با استفاده از نرم افزار super decisions برای تعیین درجه اهمیت هر کدام از مولفه های مذکور استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین تاب آوری موجود در محلات نمونه و سطح تاب آوری آنها در ابعاد نهادی- سازمانی و کالبدی- محیطی رابطه معناداری وجود دارد و با تغییر هر یک، میزان تاب آوری خانوارها نیز تغییر می یابد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سوانح طبیعی، جوامع تاب آور، محلات سنندج
  • ریحانه دابویی*، بیژن رحمانی، فریده اسدیان صفحات 39-50

    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش زنان در توسعه اجتماعی-فرهنگی روستا با تاکید برشرکت های تعاونی روستایی زنان در شهرستان ساری به روش کیفی-کمی انجام شد. جامعه آماری زنان روستایی باسواد شهرستان ساری بوده حجم نمونه پژوهش کمی382 نفر، نمونه های کیفی 18نمونه بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. یافته های حاصل از تحقیق نشان داد که از بین متغیرهای تبیین کننده مولفه های اجتماعی و فرهنگی توسعه: شبکه ها،هنجارهای مشترک، تعاون وهمکاری متقابل، انسجام وهمبستگی جمعی و مشارکت می باشندکه جز ابعاد توسعه اجتماعی و فرهنگی بوده و در توسعه پایدار منطقه موثر می باشد. بر اساس آزمون t با 95% اطمینان این نتیجه حاصل می گردد که زنان روستایی در توسعه اجتماعی-فرهنگی روستا نقش دارند.و از دیدگاه زنان عضو تعاونی، شرکت های تعاونی روستایی زنان درتوسعه اجتماعی-فرهنگی روستاهای منطقه مورد مطالعه نقش زیادی دارند.

    کلیدواژگان: زنان، توسعه اجتماعی - فرهنگی، تعاونی روستایی زنان، &quot، توسعه پایدار&quot
  • عاطفه صداقتی*، حمید طالب خواه صفحات 51-70

    هدف پژوهش ارزیابی مکان تصفیه خانه فاضلاب شهر بجنورد براساس شاخص ها و حریم های مناسب درمکان یابی تصفیه خانه فاضلاب است. 15 لایه اطلاعاتی مشتمل بر 8 شاخص موثر بر مکان و 7 حریم اصلی، در نرم افزار GIS مورد پردازش قرار گرفت. به منظور شناسایی وزن های مربوط به هر شاخص، پرسشنامه محقق ساخت در بین 25 کارشناس علوم مرتبط توزیع شد. سپس با استفاده از تکنیک تصمیم گیری سلسله مراتبی AHP وزن نهایی هر شاخص محاسبه شد. در گام نهایی با تلفیق وزن ها و لایه های اطلاعاتی در نرم افزار GIS و حذف نواحی دارای محدودیت، مکان تصفیه خانه فاضلاب شهر بجنورد مورد ارزیابی قرار گرفت. طبق یافته ها، متغیرهای "شیب" و "اختلاف ارتفاع نسبت به شهر" بیشترین تاثیر را در مکان استقرار تصفیه خانه داشته اند. همچنین مکان فعلی تصفیه خانه فاضلاب شهر در پهنه نامناسب قرارگرفت. در خاتمه، سه گزینه پیشنهادی باتوجه به شاخص ها و حرایم تدوین شده، برای احداث تصفیه خانه فاضلاب شهر بجنورد به کمک مدل SAW از مجموعه روش های تصمیم گیری چندشاخصه، مورد بررسی قرار گرفت که آلترناتیو1، با قرارگیری در حوزه سنگشناسی آهک رسی آرژلیتی با میان لایه شیل، حاوی آمونیت، اکینوپد و اربیتولینای فراوان به لحاظ وضعیت اکثر شاخص ها و حریم های مورد بررسی، مناسب تر از سایر گزینه ها شناسایی شد.

    کلیدواژگان: تصفیه خانه فاضلاب، مکانیابی، تکنیکAHP، مدل SAW، بجنورد
  • بختیار عزت پناه* صفحات 71-88

    هدف این پژوهش، تعیین سهم کاربری فرهنگی و تحلیل روند تحو لات تغییر این کاربری در بین نواحی مختلف شهر و همچنین ارزیابی نحوه دسترسی محلات به خدمات شهری می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است و روش پژوهش، از نوع توصیفی - تحلیلی بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از مدل های تغییر سهم، شاخص ویلیامسون و ضریب آنتروپی شانون استفاده گردیده است. نتایج محاسبات مدل تحلیلی تغییر سهم نشان داد اگرچه میزان کمبود کاربری فرهنگی در اکثر محلات شهر بانه وجود دارد ولی براساس پیشنهادات طرح جامع جدید، روند و سهم توسعه فضایی این فضاها در بین نواحی 3 و 4 رو به افزایش است. همچنین براساس محاسبات مدل ویلیامسون به این نتیجه رسیدیم که اکثر محلات از دسترسی نامتعادلی در زمینه کاربری فرهنگی برخوردار هستند. محاسبات مدل آنتروپی هم نشان داد که ضریب کاربری فرهنگی شهر بانه در سال 1385 برابر با 0.683 بوده است که این ضریب در سال 1395 برابر با 0.66 برآورد شده است که به سمت عدد 1 تمایل داشته بیانگر توسعه عادلانه و متوازن کاربری مذکور در افق طرح تفصیلی شهر خواهد بود.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، کاربری فرهنگی، سرانه خدمات شهری، مدل های کمی، شهر بانه
  • فاطمه رجائی*، عباس اسماعیلی ساری، عبوالرسول سلمان ماهینی، مجید دلاور، علی رضا مساح بوانی، مصطفی قلی پور صفحات 89-101

     تغییر و تخریب طبیعت تحت تاثیر فعالیتهای انسان افزایش یافته است که از نتایج عمده آن می توان به تغییرات سیمای سرزمین اشاره کرد. این تحقیق با هدف تعیین بهترین سناریو حفاظتی و احیا تغییرات کاربری اراضی آینده با تاکید بر اتصال لکه های پوشش گیاهی طبیعی در حوزه تجن انجام شد. پیش بینی اثرات اکولوژیکی هر یک از سناریوهای مدیریتی بر اساس مقادیر سنجه ها تعیین و سپس بهترین سناریو بر اساس راه حل عکس ایده آل (TOPSIS) انتخاب گردید. نتایج سنجه های سیمای سرزمین نشان داد اجرای بهترین سناریوی حفاظتی و احیا در آبخیز تجن باعث کاهش تعداد لکه از 9900 لکه به 4657 لکه در پوشش گیاهی طبیعی گردیده است که نشانه ای از کاهش تجزیه و تکه تکه شدن سیمای سرزمین است. رویکرد مورد استفاده در این مطالعه امکان پیشبینی نتایج اکولوژیک تغییرات کاربری اراضی جهت دستیابی به اهداف ارزیابی و مدیریت یکپارچه مناسب تر در آبخیز را فراهم مینماید.

    کلیدواژگان: اتصال لکه های پوشش گیاهی، روش TOPSIS، سنجه های سیمای سرزمین، سناریو سازی
  • شهریار خالدی*، ساره فرامرزی فرد، مسعود مهدوی صفحات 103-114

    زعفران یکی از با ارزش ترین گیاهانی است که در شرایط اقلیمی خاص کشت می شود بیش از 90 درصد تولید جهانی آن به ایران اختصاص دارد و علی رقم قدمت کشت آن در مقایسه با سایر محصولات زراعی در کشور و تولید آن عمدتا بر دانش بومی متکی بوده است. با بررسی اثر پارامترهای هواشناسی بر عملکرد زعفران و تعیین مناطق مساعد کشت زعفران بر اساس این پارامترها می توان در راستای توسعه کشاورزی و اقتصادی در مناطق کشت زعفران پیشرفت زیادی نمود. بدین منظور در این تحقیق آمار و اطلاعات 27 ساله مهمترین پارامترهای هواشناسی موثر بر کشت زعفران از سایت هواشناسی برای پنج ایستگاه سینوپتیک دریافت و پس از تطبیق تاریخ هجری شمسی با میلادی و بازسازی داده ها ، میزان تاثیر هر کدام از این پارامترها در مناطق مورد مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت با استفاده از نرم افزارهای ARC/GISA و ARC/INFO نقشه های مربوطه تهیه و از تلفیق آنها نقشه نهایی بدست آمد که نشان داد 65 درصد منطقه مورد مطالعه قابلیت کشت زعفران را دارد که بیشتر این مناطق در غرب و مرکز استان قرار دارند و مناطق ضعیف در بخشی از جنوب شرق استان قرار دارد.

    کلیدواژگان: عملکرد زعفران، پارامترهای اقلیمی، جی آی اس
  • محسن شبستر*، فاطمه فلاح حیدری، زهرا مرادی صفحات 115-136

    مداخله دربافتهای فرسوده اساسا امری اجتماعی است و رکن اصلی آن مشارکت خانوارهای ساکن در محدوده های هدف ساماندهی است.تجربه تهیه،اجرا و ارزیابی طرح های ساماندهی بافت های فرسوده آشکارا نشان داده؛بدون توافق و هم پیوندی ساکنان و متولیان امر بهسازی ونوسازی تضمینی برای تحقق اهداف وجود نخواهد داشت.لذاجلب مشارکت ساکنان ازپیش شرط های حیاتی طرح ریزی در بافت های فرسوده است.در این راستا برنامه ریزی بمنظور تقویت حس مشارکت جویی درساکنان وتحقق زمینه های مشارکت پذیری مردم نیازمند آگاهی از نگرش خانوارهاست و پژوهش حاضر نیز به همین منظور صورت گرفته است.روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده وجمع آوری داده ها از طریق پرسشگری ومصاحبه صورت گرفت , یافته های تحقیق نشان می دهد درمورد تصمیم به مشارکت ساکنان عواملی نظیر تجارب موفق وناموفق نوسازی،توافق متولیان با اهالی،رضایتمندی سکونتی،تصمیم همسایگان به همکاری و سطح آگاهی اهالی نسبت به جنبه های متفاوت مشارکتی عوامل علی موثر برمشارکت مردم در فرایندبهسازی ونوسازی و بازسازی بافت های فرسوده بشمار می آیند این مقاله درپایان به پیشنهاداتی برای افزایش سطح انگیزه های مشارکتی دربافت های فرسوده ارایه می کند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی ونوسازی، مشارکت پذیری، جامعه محلی، شهرقم
|
  • Atlas Fakoor *, Vahid Ghobadiyan Pages 1-14
    Climate change in the world, which has been linked to the rise in human activities, has caused alarming environmental pollution in the world to spark the future for human life. The interactions between climate and architecture in order to achieve the goal of reducing environmental pollution by reducing energy consumption and modeling green buildings and sustainability in architecture is one of the major goals of this issue. The precision of micro and macro scale location, as well as the respect and care of the local features of plants and living organisms, is also the coordination and consistency of the development of designs with the native features of the area of ​​the most important rocks of the colonial green. This research tries to rank it in Leed standard according to the rules of national regulations of Iran with an analytical and comparative comparative method based on sndand studies and library researches.
    Keywords: green architecture, site ranking, Web site design, LEED, national building regulations
  • Sirvan Bahrami *, Rahim Sarvar, Farideh Asadian Pages 15-38

    Because of intensity and short time of effectiveness on human communities, natural events and risks have turned into one of the primary concerns of urban planners and managers in past few years. Therefore, resilience as a proper approach for reduction of risks of crises and risks was adopted in the present study. The primary objective of this survey is measurement of resilience from institutional-organizational aspects so as to determine the capability to address natural events in Sanandaj City. In this regard, the statistical population of present study includes those families who live in three neighborhoods of Sanandaj City.Drawing on results of consensus in 2011, interviews with relevant authorities, and distribution of questionnaire, 383 families were chosen through Cochran’s formula. In order to analyze the collected data, quantitative-survey methods were used. The analysis of collected data was done through SPSS Software and analytic network process (ANP) was done through Super Decisions Software which contributes to determination of significance of each item. The results of present study suggest that there is a significant association between resilience of sampled neighborhoods and their resilience from institutional-organizational and physical-environmental aspects. As a result, change of each aspect contributes to variation of resilience of families

    Keywords: resilience, Natural Events, Resilient Societies, Neighborhoods of Sanandaj
  • Reyhanh Dabouei * Pages 39-50

    The purpose of this study was to investigate the role of women in socio-cultural development of the village, with emphasis on rural women's cooperatives in the city of Sari by qualitative and quantitative method. The statistical population of rural women was literate in Sari city. The sample size of the research sample was 382, ​​the sample samples were 18 samples. The data gathering tool was interviewed in the qualitative section and a researcher made a small part of the questionnaire. The findings of the research showed that among the variables explaining the social and cultural components of development: networks, common norms, co-operation and mutual cooperation, solidarity and solidarity and participation that are not only dimensions of social and cultural development and are effective in sustainable development of the region. . Based on the t-test, with 95% confidence, rural women play a role in the socio-cultural development of the village. From the point of view of cooperative women, rural women's cooperatives play a significant role in the socio-cultural development of the villages in the study area.

    Keywords: women, Socio -cultural development, rural cooperative, &quot, Sustainable development&quot
  • Atefeh Sedaghati * Pages 51-70

    Study aim is evaluating of Bojnord wastewater treatment location based on indicators in locating the wastewater treatment. 15 information layer contain 8 indicators affecting the location and 7 right privacy Is processing in GIS software. To identify the weight of each index, the questionnaire was distributed between 25 experts of related sciences. Then, using AHP hierarchical decision making final weight of each indicator was calculated. In final step of combining weights and information layer in GIS software and remove areas with restrictions, Bojnord wastewater treatment location was evaluated. "Slop" and "the height difference to the city" variables by the final weight of approximately 0/20 and 0/21, have the greatest impact on the refinery location. Also, wastewater treatment current location, based on the principles and indicators, is located in unsuitable zone. In conclusion, the 3 proposed options with regard to the established criteria and restrictions, for the Bojnord wastewater treatment location, with the help of SAW model, related to the MADM methods collection, were studied that alternative number1, by placing in petrology area of arjelity argillaceous with shale interlayers, contains ammonites, akinopad and numerous orbitolina, in terms of status of most of indicators and privacy, were identified better than other options.

    Keywords: Wastewater treatment, Locating, AHP technique, SAW model, Bojnord
  • Bakhtyar Ezatpanah * Pages 71-88

    The purpose of this research is to determine the share of cultural Land use and to analyze the trend of changes in this usage among different areas of the city as well as to evaluate the access of neighborhoods to urban services. This research is applied in terms of purpose and the research method has been descriptive-analytic. To analyze the data collected from share change models, the Williamson index and Shannon entropy coefficient have been used. The results of the analysis of the analytical model of change in share showed that although there is a lack of cultural Land use in most neighborhoods of Baneh city, but based on the proposals of the new master plan, the trend and share of spatial development of these spaces is increasing among regions 3 and 4. Also, based on Williamson's calculations, we conclude that most of Baneh's neighborhoods have uneven access to cultural Land use. The calculations of the Entropy model also showed that the cultural Land use factor of city in 2006 was 0.683, which is 0.66 in 1395, which tends to number 1, indicating the equitable and balanced development of the user in the detailed horizons of the city. will be.

    Keywords: Space Distribution, Cultural Land Use, Urban Services Per capita, Quantitative Models, Baneh City
  • Pages 89-101

     Change and destruction of the environment by human activities, has been increased that results can be pointed out to the landscape change. This paper aims to determine the best scenario to protect and restore land cover changes in the future with an emphasis on the patches connection of natural vegetation. Predict the ecological impacts of management scenarios based on metrics values determine and then the best scenario-based TOPSIS method was selected. In addition, the implementation of the scenario of protection and restoration in the watershed Tajan will be reduce the number of patches from 7600 to 4657 patches in natural vegetation and will cause better connectivity that is a sign of decreasing degradation and fragmentation of the landscape in the study area. The approach used in this study the possibility of predicting the ecological results of land use for achieve the objectives of the assessment and better integrated management of the watershed changes provides.

    Keywords: Connectivity of vegetation patches, TOPSIS method, Landscape metric, Scenario
  • Shahriar Khaledi *, Sareh Faramarzhfard, Masoud Mahdavi Pages 103-114

     saffron , which is one of the most valuable plant , needs a peculiar condition to grow up. Nevertheless, over 90 percent of the cultivation of this plant is in Iran based on the local method. By the survey of the effect of the meteorological parameters on the function of saffron and appoint the auspicious region to its cultivation. Based on these factors it can be helpful in the development of agricultural and economical condition of the cultivation , so the current paper tries to evaluate the most important meteorological parameters which have the main effect on the growth saffron for the last 27 years from the five synoptic statians by the comparison the solarr and AD years then recollected these data , and analyzed them by using gis .arc info and ABC softwares . at the end ,by the compilation of these data the final map , which is shown that 65 percent of the studied region are suitable to cultivate saffron in it was achieved . These area consist of the west and center part of the province and the southeast is the week place to cultivation.

    Keywords: saffron, Function, meteorological
  • Mohsen Shabestar *, Fatemeh Fallah Haydari, Zahra Moradi Pages 115-136

    Intervention in erode texture is basically a social issue and its main pillar is the participation of household living in target organizing areas. Experience, preparation, implementation and evaluation of inefficient and erode urban texture organizing planning, clearly demonstrate that there will be no guarantee for achieving to the goals without agreement and interconnected between inhabitants and renovation improvement authorities.So attracting inhabitant’s participation is a vital precondition for erode texture planning. In this regard in order to encourage cooperation seeking sense among inhabitants and realization to people participation field there need to awareness of households attitude. And present study has been done for the same objective.The study population of this research are in Charmardan, Handian and Ghale kamkar neighborhood in Qom city. Process governing on this research first has reviewed the library records relating to the research and has developed theoretical framework and then meanwhile developing hypothesis in response to posed questions also has done field research. Research methodology is descriptive analysis and data co collecting has done through questionnaires and interview. In order to hypothesis testing Spirman correlation efficient is used and for study on relation variable path analysis is applied. The research result s show that the participation

    Keywords: Erode texture, renovation –improvement, Attitude, Qom