فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 57 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم عبدالعظیمی*، امیر گندمکار، مجید غیاث، سید محسن حسینی صفحات 1-14
    آلودگی هوا به عنوان یکی از مشکلات شهرهای بزرگ جهان ، سلامتی ساکنین آن را تهدید میکند که اثرات احتمالی آن، افزایش علایم بیماری های قلبی است. ارتباط مراجعین ناشی از بیماری قلبی و آلاینده های هوای شهر اصفهان با استفاده از روش تحلیلی- آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون خی دو، بین مراجعین بیماران قلبی و مواجهه با آلاینده های SO2 ، NO2 و PM10 و با آزمون آنوا ، بین مواجهه بیماران با آلاینده های CO و NO2 ارتباط معناداری نشان داد. همچنین با محاسبه ی ضریب همبستگی ها از یک سو بیشترین میزان همبستگی پیرسون متعلق به آلاینده ی جوی PM10 با ضریب 165/0 و آلاینده ی SO2 با ضریب 203/0 و از سوی دیگر همبستگی کندال تاو برای CO با ضریب 113/0 بر آورد شد. بنابراین بین میزان مراجعه به بیمارستان توسط بیماران قلبی در شهراصفهان با میزان آلاینده های جوی ارتباط معنادار و مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، مراجعه کنندگان، بیماری قلبی، ارتباط
  • وحید ریاحی، زهرا میثمی، فرهاد جوان* صفحات 15-28

    در ایران این راهبردها به روش های گوناگون تجربه شده و در یک دهه اخیر در جهت تامین مسکن شهری و روستایی اقدامات موثری به عمل آمده است. از این رو مقاله حاضر باهدف تحلیل شیوه ها و وضعیت تامین مسکن در سکونتگاه های روستایی پیرامون کلان شهرها، به بررسی روش ها و اثرات تامین مسکن روستایی پرداخته است. برای انجام تحقیق، روستاهای فیروزآباد، قلعه نو خالصه و ده خیر از بخش کهریزک در شهرستان ری با 4562 خانوار به عنوان جامعه نمونه انتخاب شده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و گردآوری اطلاعات با استفاده از اسناد و مستندات رسمی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و مطالعات میدانی (پرسشنامه) صورت گرفته و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری و مدلهای SWOT و AHP انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که نخست نحوه و میزان اختصاص تسهیلات، از نظر کمی و کیفی در حد مکفی نیست، سپس تنوع بخشی در امر تسهیلات می تواند در خانه دار شدن روستاییان کمک کند در نهایت تطبیق منطقه ای سیاست ها و برنامه های تامین مسکن و به زبانی، بومی کردن برنامه ها می تواند بر خانه دار شدن بیشتر روستاییان و بازپرداخت راحت تر تسهیلات موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، کلانشهر، سکونتگاه های روستایی، شهرستان ری
  • علی غفاری*، محمد سلیقه، محمدحسین ناصرزاده صفحات 29-47

    هدف این تحقیق ارتباط سنجی بارش بهاری و تابش طول موج بلند خروجی با استفاده از بررسی نقشه های اقلیمی در سطوح مختلف جو، سطح زمین و نیز تهیه نقشه اشعه طول موج بلند بازتابشی زمین می باشد. برای این کار داده های آماری ایستگاه های سینوپتیک شمال غرب(15 آوریل 2016) از سازمان هواشناسی اخذ شد. همچنین از داده های بازکاوی شده NCEP با قدرت تفکیک شبکه های افقی 5 درجه طول وعرض جغرافیایی استفاده شد واز طریق نرم افزار گردس، نقشه های تراز سطح دریا، سطح 500 هکتوپاسکال روزانه، چرخندگی تراز 700 هکتوپاسکال، نقشه های همگرایی و واگرایی جریان رطوبت، نقشه طول موج بلند بازتابشی سطح زمین، نقشه فرارفت قایم جو و نقشه های امگا نمایش داده شد. بررسی نقشه های تهیه شده بیانگر آن است عامل اصلی وقوع بارش شمال غرب ایران در 26 فروردین، ورود سامانه های بارشی از اروپای شرقی و همراهی توده هواهای غربی با این سامانه بوده است و اثر همرفت محلی در صبح به خاطر بالابودن میزان طول موج بلند خروجی زمین بسیار ناچیز اما دربعدازظهر به دلیل پایین بودن میزان آن همرفت محلی شدت یافته است و بیشترین بارش در روز مطالعه اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: بارش همرفتی، تابش طول موج بلند خروجی زمین، تاوایی، همگرایی واگرایی جریان، امگا
  • مهران مقصودی، حمید گنجائیان*، مژده فریدونی کردستانی، عطرین ابراهیمی صفحات 49-68

    ژیوسایت ها علاوه بر ارزش های علمی، دارای ارزش های حفاظتی، فرهنگی، زیبایی، اجتماعی و اقتصادی نیز می باشند. براین اساس در تحقیق حاضر ژیوسایت های شهرستان مریوان مورد مطالعه قرار گرفته شده اند. برای این منظور 12 ژیوسایت مهم شهرستان شناسایی و ارزیابی شده اند. به منظور ارزیابی ژیوسایت ها از سه روش جم، فاسیلاس و کوبالیکوا استفاده شده است و پس از ارزیابی با استفاده معیارها و زیر معیارهای هر کدام از روش ها، بر اساس امتیازات بدست آمده ژیوسایت های منطقه رتبه بندی شده اند. پس از ارزیابی ژیوسایت ها نقشه پهنه بندی مناطق مستعد توسعه ژیوتوریسم تهیه شده است. برای این منظور از 8 پارامتر استفاده شده و به منظور انجام پهنه بندی از مدل تلفیقی فازی و AHP استفاده شده است. نتایج بدست آمده بیانگر این است که دریاچه زریبار، دشت بیلو و ناوطاق و منطقه قمیچان داری بالاترین ارزش هستند، همچنین باتوجه به معیارهایی در این روش ها مد نظر بود می توان گفت که ژیوسایت های منطقه از نظر مدیریتی و حفاظتی وضعیت مناسبی ندارند بنابراین ضروری است که به منظور توسعه صنعت ژیوتوریسم در شهرستان در زمینه مدیریتی، حفاظتی و آگاهی سازی مردم اقدامات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ژئوسایت، مریوان، جم، فاسیلوس، کوبالیکوا
  • صبا خردمند*، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 69-87
    از سال 1970 تاکنون، یکی از مسایل مهم در سراسر جهان کمبود انرژی در کنار مصرف بالای سوخت بوده است. معماران تلاش می کنند تا راهکارهایی را برای مدیریت و مصرف انرژی در ساختمان ها پیدا کنند. یکی از روش های نوآورانه در این زمینه زیست الگو (بیومیمیکری) است. زیر مجموعه این دانش ایجاد پوسته ای است که ارتباط ساختمان ها با محیط از طریق آن برقرار می شود. مدیریت مناسب پوسته ساختمان می تواند تقاضای انرژی در ساختمان را به طور قابل توجهی کاهش دهد. هدف اصلی این مقاله بررسی قابلیت صرفه جویی در مصرف انرژی با به کارگیری روش زیست الگو در طراحی پوسته ساختمان هاست. به منظور تحقق این هدف، روش تحقیق به منظور دستیابی به چهار هدف طرح ریزی شده است. اولا، با استفاده از این روش، تحقیق عمیقی در خصوص زیست الگو، پوسته و زیست الگو در ایجاد پوسته از طریق بررسی منابع علمی موجود در این زمینه انجام شد. ثانیا، بررسی های نمونه های موردی بین المللی از نظر استفاده از زیست الگو و همچنین تاثیر آن بر کاهش مصرف انرژی ساختمان ارایه و آنالیز خواهند شد. در نهایت، این بررسی با ارایه رهنمودهایی برای طراحی پوسته ساختمان به منظور مصرف موثرتر انرژی در ساختمان ها پایان می یابد.
    کلیدواژگان: واژ زیست الگو (بیومیمیکری)، پوسته ساختمان، بهره وری انرژی، معماری، تحقیق
  • رحیم سرور، مجید اکبری*، سید چمران موسوی، وحید بوستان احمدی صفحات 89-104

    بافت های فرسوده محدوده هایی از قلمرو شهری می باشند که در مواجه با برخی ویژگی های منفی، در نظام شهرها هستند. این محلات از انواع کمبودها ومشکلات از قبیل فرسودگی های ظاهری وکالبدی، ضعف زیر ساخت ها و خدمات شهری، بزهکاری های اجتماعی ومشکلات فرهنگی و انواع معضلات اقتصادی رنج می برند، این بافت ها به رغم تمامی نقاط ضعف و کمبودها، جزیی ازشهرها به حساب می آیند و به نظر می رسد بافت های فرسوده با توجه به وسعت دامنه و شدت مسایل گریبانگیر آن، کارامدترین رویکردی که بتواند برای مواجهه با کاستی ها و نارسایی ها اتخاذ نمود رویکرد مشارکتی با اهداف و توسعه پایدار باشد. بین شاخص های شناسایی بافت فرسوده و توسعه پایدار شهری، روابط تنگاتنگی وجود دارد؛ از این رو، مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین شاخص های شناسایی بافت فرسوده و توسعه پایدار در بافت های فرسوده محله جلفای اصفهان با استفاده از تحلیل همبستگی کانونی به منظور تعیین هم تغییری دو مجموعه متغیر، انجام گرفته است. در این پژوهش با توجه به مولفه های مورد بررسی روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی، توصیفی تحلیلی و از لحاظ هدف گذاری کاربردی می باشد.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، توسعه پایدار، تحلیل سلسله مراتبی گروهی، محله جلفای اصفهان
  • نرگیس وزین*، حمید برقی، سید محمد طباطبایی صفحات 105-121

    هدف تحقیق حاضر شناخت اثرات گردشگری بیابانی بر جوامع روستایی دو بخش جرقویه علیا و بنرود شهرستان اصفهان میباشد. منطقه مورد مطالعه از موقعیت جغرافیایی مناسب، سابقه تاریخی، تنوع بناهای تاریخی و چشم اندازهای گوناگون طبیعی و منحصربه فرد برخوردارند یکی از مناطق جذاب گردشگری ایران و اصفهان به حساب می آیند. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات به روش پیمایشی و از طریق تکنیک پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش 360 نفر از روستاییان از 12 روستای منطقه مورد مطالعه است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده متناسب با حجم جامعه انتخاب شدند. سطح پایایی پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ 73/. دست آمد. برای آزمون فرضیات از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری T-tes تک نمونهای و تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه توسعه گردشگری بیابانی بر توسعه مناطق روستایی اثرگذار بوده است با استفاده از روش تحلیل عاملی و 29 متغیر، تاثیر گردشگری بیابانی بر جوامع روستایی منطقه مورد مطالعه تحلیل شد که متغیرها به پنج عامل تقلیل یافته و عامل اول بهنام توسعه اقتصادی و رفاه با واریانس 30.61 درصد، بعنوان مهمترین عامل متاثر از گردشگری بیابانی در مناطق روستایی مورد مطالعه شناخته شد.

    کلیدواژگان: گردشگری بیابانی، توسعه پایدار روستایی، مناطق کویری، مناطق روستایی، بخش بن رود و بخش جرقویه علیا
  • برهان ویسی ناب*، فریدون بابایی اقدم صفحات 123-141

    بنابرین پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی سه هدف عمده را دنبال می کند، هدف اول مشخص کردن وضعیت اعتماد اجتماعی در بافت فرسوده ججین، هدف دوم بررسی وضعیت رضایت از کیفیت زندگی در بافت فرسوده ججین و هدف سوم ارزیابی رابطه بین اعتماد اجتماعی شهروندان با رضایت از کیفیت زندگی است. جهت رسیدن به اهداف بالا، در ابتدا پرسشنامه ای که در برگیرنده گویه های مربوط به متغیرهای اعتماد اجتماعی و کیفیت زندگی بوده تدوین شده، روایی پرسشنامه از طریق نظر کارشناسان و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کورنباخ (2/8) مورد سنجش قرار گرفت. سپس از طریق نمونه گیری (روش کوکران) 364 پرسشنامه برای پاسخگوی به فرضیات تحقیق بین اهالی پخش گردید. نتایج تحقیق بیانگر آن است که بیشتر افراد ساکن در این محله با وصف آن که مرد هستند، اردبیلی نیز می باشند و به لحاظ شغلی بیشتر این افراد کارمند هستند. در میان گویه های مربوط به کیفیت زندگی بیشتریت رضایت مربوط به کیفیت آب آشامیدنی با میانگین 99/3 و در رتبه دوم داشتن حس تعلق به محله با میانگین 94/3 می باشد. همچنین مردم بیشترین عدم رضایت خود را نسبت به ابعاد کیفیت واحد مسکونی با میانگین 58/2 داشته اند.

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، کیفیت زندگی، بافت فرسوده، محله ججین اردبیل
|
  • Azam Abdolazimi *, Amir Gandomkar, Majid Ghias, S.Mohsen Hoseini Pages 1-14
    Air pollution threatens the lives of citizens as a problem of life in metropolises in the world and probably results in heart disease. The relationship between heart disease reference to hospital and pollutants was analyzed using descriptive-statistical method. The results of Chi-squared test between heart disease patients and exposure to pollutants like SO21NO22 and PM103 and ANOVA Test with patients' exposure to CO4 and NO2 showed a significant relationship. Also calculating Correlation coefficient showed the most Pearson correlation for PM10 with 0/165 coefficient and for SO2 with 0/113 coefficient. So there is a significant and meaningful relationship between the number of heart disease patients referring to hospital and air pollutants in Isfahan.
    Keywords: air pollutants, referring to hospital, heart disease, relationship
  • farhad javaN* Pages 15-28

    In Iran these strategies have experienced in a variety of ways and in the past decade effective proceedings done to provide urban and rural housing. The paper is study the ways and effects of rural housing provision said to aim to analyze the methods and the housing provision status in rural settlements around metropolitan areas. For this research, villages Firozabad, Ghaleno Khaleseh and Dehkheir of Kahrizak district of Ray town ship with 4562 households were selected as sample. Research methodology is descriptive – analytical and used documents and official documentation of Housing Foundation of Islamic Revolution and field studies (questionnaire) for data collecting and for data analysis, statistical software and models, SWOT and AHP are used. The results show that in the first method and the amount of facilities delivery is not sufficient in terms of quality and quantity, then to variety facilities can help to rural households and in the end regional policies adaptation and provide housing programs and in other words, making the programs native can be effective for more rural housing and easier repayment house facilities.

    Keywords: Rural Housing, Metropolis, Rural Settlements, Ray County
  • Ali Ghaffari * Pages 29-47

    The purpose of this study is assessing the spring precipitation and outgoing long wave radiation using Reviews Climate maps at different levels of the atmosphere, surface and Earth mapping reflecting long-wavelength radiation. For these data synoptic stations of the North West (15 April 2016) was obtained from the meteorological. The data from the induction by NCEP-resolution grid of horizontal 5 degrees of length and width of geographic and through the application Grads, maps of sea level, the 500 hpa daily, Vorticity 700 hpa, map convergence and divergence flow of moisture , long wavelength reflectance map of the earth's surface, atmosphere and map omega vertical advection map queries. Reviews maps indicate that the main cause of precipitation North West of Iran on 26 April, entry system, the rainfall from Eastern Europe and accompanying Western air mass with this system, and the effect of convection locally in the morning because of high levels of outgoing long wave earth is very minimal, but in the afternoon the existence of the local convection has intensified and the highest precipitation occurred in the study

    Keywords: Convective precipitation, Long-wavelength reflectance Earth, Vorticity, convergence, divergence airstream, omega
  • Hamid Ganjaeian *, Mojdeh Feridoni Kordestani, Atrin Ebrahimi Pages 49-68

    Geosites in addition to academic values, protective values, cultural, aesthetic, social and economic requirements. Based on this research geosites in the city of Marivan, have been studied. For this purpose the city 12 geo sites have been identified and assessed. This research To evaluate the geosites three methods have been used Gam, Fassoulas and Kubalikova. And after evaluation criteria and sub-criteria using any of the methods, based on the scores obtained, the regional geo sites are ranked. After evaluating geosites, maps zoning areas prone to the development of geotourism is provided. For this purpose, 8 parameter is used And in order to do zoning, the fuzzy logic model AHP is used. The results indicate that Zribar Lake, Plain Bilo, Plain Navtagh and Zone Ghamchian have the highest value. Also, the criteria were considered in these methods can be said that the management and protection of regional geosites not suitable It is therefore essential to develop geotourism industry in the city on the management, conservation and public awareness raising activities is necessary.

    Keywords: Geosites, Marivan, Gam, Fassoulas, Kubalikova
  • Saba Kheradmand *, Hassan Satari Sarbangholi Pages 69-87
    Since 1970, a major problem worldwide is energy shortage along with the high consumption of energy in buildings. Architects are attempting to find solutions for managing buildings energy consumption. One innovative approach is Biomimicry. A subcategory of biomimicry is building skin which forms the entire exterior of the building. It is the boundary through which the buildings interaction with the environment occurs. Proper management of the building skin can significantly reduce the building's energy demand. The main objective of this paper is to investigate the ability of reducing energy consumption by applying the biomimicry approach on buildings skin design. In order To achieve this aim, a research methodology has been designed to accomplish four objectives. First, it will carry out an in depth research on biomimicry, skin, and biomimicry in building skin through the study of existing literature. Second, international case studies will be presented and analyzed in terms of usage of biomimicry, in addition to, the impact it had on reducing the buildings energy consumption. Finally it will conclude with guidelines for building skin biomimicry design for more efficient energy consumption in buildings.
    Keywords: Biomimicry, building skin, Energy efficiency, architecture, investigation
  • Majid Akbari* Pages 89-104

    Urban areas are the deteriorated areas of the territory in the face of some negative features, in the cities. The areas suffering from problems such as Frsvdgyhay somatocutaneous appearance, poor infrastructure and utilities, social delinquency and problems of cultural and economic problems of suffering,The tissues in spite of all the weaknesses and shortcomings, the cities are considered minor and appears to be damaged due to the scope and severity of the problems facing the most efficient approach to deal with the defects and shortcomings adopted a partnership approach with the objectives and sustainable development.The indices identify distressed areas and sustainable urban development, there is a close relationship;Therefore, this study aimed to investigate the relationship between the old context and identify indicators of sustainable development in distressed areas Jolfa district of Isfahan using canonical correlation analysis to determine change two sets of variables was conducted.

    Keywords: Distressed areas, Sustainable development, Analytical Hierarchy, Jolfa district of Isfahan
  • Nargis Vazin *, Hamid Barghi, Mohammad Tabatabaee Pages 105-121

    The study evaluates effects of desert tourism on sustainable development of rural areas. The study is of descriptive-analytical . The method for data collection is literature review and survey (questionnaire). The statistical population of the study was consisted of host community (rural households), with a sample size of 5540 households in the studied areas. The questionnaires were analyzed using the statistical software of SPSS. For analysis of data and testing of hypothesis used statistical tests of one sample T-test and factor analysis. In addition, its validity is 0.73. The impact of desert tourism on sustainable rural development in the study area analyzed by using of factor analysis and 29 variables, that variables reduced to four factors. The first factor as economic development with variance of 30.61 percent was recognized as the most important factor, that it was affected by desert tourism in rural areas in the studied area. The explanation of the relationship between desert ecotourism and sustainable rural development, the result showed the development of desert ecotourism with a coefficient of 0.621 on economic development, with a coefficient of 0.521 on social development, and with a coefficient of 0.304 on physical-environmental development affected in villages in the studied area.

    Keywords: Desert tourism, Sustainable rural development, Arid Areas, Bon Rood, Jarghouyeh Olya
  • Borhan Veysi Nab * Pages 123-141

    this research approach is Descriptive - analysis Follows three major goals, the first goal is to determine the state of social trust in distressed areas Jajyn, The second objective survey of satisfaction with the quality of life in distressed areas Jajyn, And (iii) the relationship between social trust of citizens satisfied with the quality of life. First, a questionnaire that included items related to social trust and quality of life variables were developed, The validity and reliability of expert opinion through Cronbach's alpha coefficient was measured. Then through sampling (Cochran method) of 364 questionnaires were distributed to meet the assumptions of the research community and they are more job these people are employees. Among the items related to the quality of life for the greatest satisfaction about the quality of drinking water with an average 3/99 and And in second place with an average of 3/94 is having a sense of belonging to the neighborhood. Most people also dissatisfaction about the quality of their housing units with an average of 2/58.

    Keywords: social trust, quality of life, Distressed texture, Jajyn Neighborhood Ardabil