فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 53 (بهار 1396)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 53 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اردوان بهزاد، فریده اسدیان* صفحات 1-20

    تاثیر عوامل محیطی بر محوطه های باستانی ، به شرایط جغرافیایی آنها بستگی دارد. در تحقیق حاضر دو شهرستان دره شهر و آبدانان در استان ایلام به عنوان محدوده جغرافیایی در نظر گرفته شد و تاثیر عوامل محیطی بر تخریب محوطه های باستانی این دو شهرستان مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از نرم افزار GIS جهت تلفیق لایه های اطلاعاتی و همچنین از مدل TOPSIS جهت رتبه بندی تاثیر این عوامل بر محوطه های باستانی استفاده گردید. ده عامل محیطی شامل ارتفاع ، جهات جغرافیایی ، شیب ، بارندگی ، دما ، کلاس فرسایش ، فاصله از رودخانه ، فاصله از گسل ، نوع کاربری اراضی و نوع سازندهای زمین شناسی به عنوان عوامل تاثیر گذار بر این محوطه ها انتخاب گردیدند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که عوامل بارندگی ، جهت جغرافیایی و نوع سازند زمین شناسی می توانند بیشترین تاثیر را در تخریب آثار باستانی داشته باشند. درضمن تاثیر این عوامل بر محوطه های باستانی دو شهرستان ، تقریبا برابر است.

    کلیدواژگان: محوطه باستانی، عوامل محیطی، دره شهر، آبدانان، TOPSIS
  • ناهید سجادیان، فاطمه پیری* صفحات 21-36

    مطالعه حاضر با روش شناسی توصیفی- تحلیلی در راستای بررسی عوامل فضایی موثر در تقاضای جاذبه های گردشگری شهر ایلام به انجام رسیده. روش نمونه گیری با استفاده از روش تصادفی ساده بدون جایگزینی انجام می شود. شیوه جمع آوری اطلاعات و داده ها، پیمایشی - کتابخانه ای می باشد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین عوامل فضایی و تقاضای گردشگری شهری در شهر ایلام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بر اساس آزمون تحلیل واریانس یک راهه سطح معنا داری آزمون (Sig)برای شاخص فضایی در شهر ایلام برابر 630/0 می-باشد. در نتیجه اختلاف معناداری بین میانگین شاخص های فضایی در شهر ایلام از نظر شهروندان و گردشگران وجود ندارد و بیانگر توافق معنادار پاسخ گویان در این رابطه است. همچنین میزان مجذور R تصحیح شده نشان داد که شاخص-های وارد شده به مدل 70 درصد تغییرات در تقاضای گردشگری شهری، شهر ایلام را تبیین می کنند. نتایج بدست آمده نشان دهنده این امر است که انتظارات گردشگران از منطقه بر اساس تجربه سفرهای قبلی، تبلیغات، تشویق دیگران شکل می گیرد. کیفیت خدمات، کیفیت تسهیلات، و ارزش های دریافت شده و ادراک شده تاثیر مستقیمی بر کیفیت سفر، تجربه گردشگری و سطح تقاضای آن ها در آینده دارد.

    کلیدواژگان: عوامل فضایی، تقاضا، جاذبه های گردشگری شهری، شهر ایلام
  • علیرضا حبیبی* صفحات 37-52

    آبکندها نوع توسعه یافته فرسایش آبی بوده، که تحت تاثیر عوامل طبیعی و انسانی در اثر عدم تعادل در حوضه آبخیز بوجود می آید. این شکل فرسایش می تواند به سکونتگاه های روستایی و تاسیسات زیر بنایی خسارات فراوان و جبران ناپذیری را وارد سازد. منطقه تحقیق در شمال استان خوزستان در شهرستان شوشتر می باشد. هدف این تحقیق، شناسایی سکونتگاه های روستایی در معرض خطر با به کارگیری مدل تلفیقی FUZY-AHP)فازی- پایگانی (است. بر این اساس نه لایه موثر در وقوع آبکندها که شامل لایه های طبیعی و انسانی را درسامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) با استفاده از نرم افزار ArcGIS 10.1 آماده سازی می گردد. سپس با استفاده از مدل تلفیقی فازی-پایگانی نقشه نهایی پهنه بندی خطر آبکندها تهیه و طبقه بندی گردید. نتایج بدست آمده با مشاهدات میدانی و نتایج مطالعات قبلی به دقت ارزیابی گردیده است. نتایج نشان داد که مناطق بسیار پرخطر(09/400 کیلومتر مربع) و پرخطر (71/731 کیلومتر مربع) در مجموع بالغ بر 66 درصد از کل سطح حوضه را شامل گردید. این عرصه ها در منطقه، شامل 92 سکونتگاه با جمعیتی برابر با 33463 نفر بوده و تراکم جمعیتی برابر با 1/51 نفر در کیلومتر مربع را شامل گردیده است.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، خندق زایی، سکونتگاه ها روستایی
  • سید امیر حسینی*، محمدحسن نامی، آرام کریمی صفحات 53-70

    هدف این مقاله بررسی فضای مجازی بر فضای جغرافیایی و شناسایی رابطه بین دو مخاطره ی عدم احساس امنیت و بی اعتمادی با توجه به میزان استفاده از اینترنت در میان جمعیت نمونه 300 نفری گروه سنی 15 تا 25 سال است. برای دستیابی به این اهداف ابتدا تاثیر فضای مجازی بر فضای جغرافیایی به روش کتابخانه ای مشخص شد و سپس جهت شناسایی وجود یا عدم وجود ارتباط بین میزان استفاده از اینترنت و احساس عدم امنیت و بی اعتمادی در بین کاربران، پرسشنامه ای محقق ساخته مورداستفاده قرار گرفت. پس از جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمون کای اسکویرپیرسون و آزمون همبستگی پیرسون تلاش شده است تا رابطه بین میزان استفاده از اینترنت با احساس امنیت و بی اعتمادی ارزیابی شود. یافته های پژوهش بیانگر آن است که امروزه فضای مجازی فضایی تاثیرگذار بر رفتار و روابط انسانی است و در رابطه بااحساس عدم امنیت و بی اعتمادی مشخص شد که درمجموع هرچه میزان استفاده از اینترنت در بین کاربران بالاتر باشد، احساس عدم امنیت و میزان بی اعتمادی نسبت به این فضا و نسبت به سایر کاربران با نسبت بیشتری افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، فضای جغرافیایی، امنیت، بی اعتمادی، اینترنت
  • علی دانایی*، مجید ولی شریعت پناهی، مسعود مهدوی صفحات 71-92

    کیفیت زندگی از دهه1960 وارد مباحث علمی شد و هدف کیفیت از زندگی در نواحی روستایی، تثبیت جمعیت خانوارهای روستایی و دسترسی عادلانه آنها به زمین و منابع در روستاهاست. این پژوهش سعی دارد نقش شاخصهای کیفیت زندگی در توسعه پایدار روستاهای دهستان بهمیی گرمسیری،شهرستان بهمیی از استان کهگیلویه و بویراحمد را مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی بوده ، پس از مطالعه اسنادی، تعداد 8 روستای بالای 60 خانوار با تعداد 987 خانوار مورد مطالعه قرار گرفت.حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 243 پرسشنامه برای سرپرستان خانوار در نظر گرفته شد. پس از جمع آوری اطلاعات، دسته بندی و پردازش آماری در قالب تحلیل توصیفی وتحلیل استنباطی(آزمونT تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل خوشه ایCluster) در نرم افزارهای SPSS و GIS صورت گرفت و یافته ها نشان می دهند که شاخصهای اجتماعی و فرهنگی شرایط مطلوبی دارند اما شاخصهای زیست محیطی و کالبدی و اقتصادی شرایط خوبی ندارند و پایینتر از میزان متوسط ارزیابی شده اند. از اینرو می توان گفت شاخصهای مطلوب توسعه پایدار در این روستاها در بیشتر سطوح پایینتر از حد معمول اند و نقش بازدارنده ای در روند توسعه روستایی، پایداری و بهبود وضعیت روستاییان دارند.

    کلیدواژگان: شاخصهای توسعه روستایی، کیفیت زندگی، توسعه پایدار، نواحی روستایی
  • مسلم بشیراحسن، ریباز قربانی نژاد* صفحات 93-108

    مشارکت زنان در کلیه زمینه های زندگی اقتصادی، یکی از مهمترین عوامل دستیابی به توسعه پایدار اقتصادی روستایی بوده و ضرورتی بنیادین دارد. بر این اساس، این مقاله به مطالعه نقش فعالیت زنان کارآفرین در توسعه اقتصادی روستایی دهستان خرمرود شهرستان تویسرکان می پردازد. داده های تحقیق از طریق تنظیم پرسشنامه و مطالعات میدانی برای بیست روستای دهستان خرمرود شهرستان تویسرکان جمع آوری شده است و با استفاده از روش شناسی توصیفی- تحلیلی، پیمایش به صورت میدانی، به وسیله آزمون اسپیرمن مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده از تحقیقات میدانی و ارزیابی شاخص های مورد مطالعه، بیانگر این مطلب است که مشارکت زنان کارآفرین دهستان خرمرود شهرستان تویسرکان زمینه های توسعه اقتصادی منطقه، اشتغال، افزایش درآمد، سرمایه گذاری و توسعه تسهیلات را فراهم کرده، با اینحال، تقویت اقتصاد محلی و نشاط و تنوع بخشی اقتصادی طولانی مدت را در سطح منطقه به دنبال نداشته است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان کارآفرین، توسعه اقتصادی روستایی، دهستان خرمرود تویسرکان
  • سیروس قنبری، محسن شایان*، اکبر دهبان نژادیان صفحات 109-124

    انتخاب محل دفن پسماندها یکی از مراحل مهم در مدیریت پسماندهای جامد شهری می باشد و با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی، اقتصادی واکولوژیکی پسماندها، انتخاب محل دفن باید با دقت و طی یک فرایند علمی صورت گیرد. انتخاب مکان مناسب برای دفن بهداشتی زباله، مستلزم در نظر گرفتن عوامل و معیارهای متعددی(معیارهای فاصله از فرودگاه، فاصله از گسل، فاصله از شهر، فاصله از رودخانه، فاصله از شهر، نزدیکی به کاربری اراضی، جنس خاک، جهت باد، فاصله از مناطق مسکونی، فاصله از آبهای زیر زمینی و فاصله از راه های ارتباطی) است . هدف این تحقیق مکان یابی بهینه دفن زباله شهر اهوازبا استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی و نرم افزار و مدل Visual PROMETHEE است. نتایج تحقیق نشان می دهد با توجه به اهمیت تمامی معیارها، بهترین مکان پیشنهادی برای دفن بهداشتی زباله ها در شهر اهواز، شرق و تا حدودی شمال شرق این شهر می باشد که این مکان ها از استانداردهای لازم برای تحقق این امر برخوردارند.

    کلیدواژگان: زباله، &quot، مکانیابی&quot، Arc GIs، Visual PROMETHEE، شهر اهواز&quot
  • فتح الله ویسی ناب*، میر ستار صدرموسوی صفحات 125-141

    توسعه انسانی درباره ایجاد محیطی که در آن مردم بتوانند استعدادهای بالقوه خود را شکوفا کرده، مولد باشند و زندگی خود را بر اساس نیازها و منافعشان بسازند، بحث می کند. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی - تحلیلی در پی آن است تا وضعیت شاخص توسعه انسانی، شاخص نابرابری جنسی و شاخص چند بعدی فقر را در کشورهای در حال توسعه مشخص و با هم مقایسه نمایید. نتایج تحقیق بیانگر آن است که کشورهای منتخب در وضعیت مناسبی به لحاظ شاخص توسعه انسانی قرارا دارند زیرا تنها دو کشور پاکستان و مصر به ترتیب با مقدار شاخص توسعه انسانی 537/0 و 689/0 در گروه کشورهای با توسعه انسانی پایین و متوسط قرار دارند و سایر کشورها به ترتیب ترکیه، مکزیک، ایران و برزیل با مقادیر شاخص توسعه انسانی 759/0، 756/0، 749/0 و 744/0 در گروه کشورهای با توسعه انسانی بالا قرار می گیرند. به لحاظ شاخص نابرابری جنسی کشور مصر با مقدار 580/0 به لحاظ این شاخص در رتبه 128 جهان و به واقع در پایینترین رتبه به لحاظ کشورهای منتخب قرارا دارد، همچنین کشور ترکیه با مقدار 360/0 به لحاظ این شاخص در رتبه اول کشورهای منتخب و رتبه 69 کشورهای جهان قرار دارد.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، کشورهای در حال توسعه، شاخص نابرابری جنسی، شاخص چند بعدی فقر
|
  • Ardavan Behzad Pages 1-20

    The impact of environmental factors on archaeological sites, depends on their geographic conditions. In this study, two cities (Darreh Shahr and Abdanan of Ilam province) were considered as geographical scope and impact of environmental factors on the destruction of archaeological sites were studied. In this research, GIS software was used for overlaying environmental factors and also TOPSIS model was used for ranking impact factors on archaeological sites. Ten environmental factors such as height, aspect, slope, rainfall, temperature, erosion class, distance from river and fault, land use and geological formations were selected as affecting factors on these sites. Results shows that rainfall, aspect and geological formations are more effective on destruction of archaeological sites. Also impact of these factors on the archaeological sites of the cities seems equal.

    Keywords: archaeological sites, Environmental factors, Darreh shahr, Abdanan, topsis model
  • Pages 21-36

     This study was a descriptive analytical methodology to evaluate the factors influencing the demand for tourist attractions. Using simple random sampling without replacement can result. How to collect data, survey liberality extrusion. For data analysis, Without replacement. The results of data analysis showed a Pearson correlation coefficient between the space and have demand of urban tourism in the city of Ilam and there is a significant positive relationship. According to the test, ANOVA test a significant level (Sig) to Shakhs space in the ./630 is the city of Ilam. Therefore, no significant differences between the spatial indexes in Ilam has been reported neither by the local inhabitants, nor by the tourists. Thus, meaningful agreemwnt in between the responsible authorities. there are also The R squared corrected showed that %70 of indicators into the model changes in tourism demand within the city of Ilam moved to explanation. Results show how tourists expectations of the area is badically formed by former visits, adds, and motivation coming from others. Service quality, easy access, and well and nice treatment recieved all bear non conditional influences on the voyage's quality, tourism experience and also on their futur demand.

    Keywords: Factors space, Demand, Tourist attractions the city, Ilam City
  • Pages 37-52

    Gully erosion is development form of water erosion that that effects of natural and human factors of the imbalance comes. Rural Settlements and Infrastructure causes irreparable damages to be created. Purpose of this study, identified Rural settlements risk is using the fusion model fuzzy - Ahp. The total of nine natural factors that are contributing in Gully event was used in this model and Gully erosion hazard map of Rude- kar-kar river basin was developed using geographic information system and ArcGIS 10 software. Resultant data was checked by field observations and results of previous studies.Results showed that 92 villages at north and south of catchment are located in areas with very high and high risk of flood because of their topographic location. The total of 66 % of catchment area were classified in very high to high risk of gully erosion, which point out that the study area is encountering severe gully erosion hazards. In addition, application of FUZZY-AHP model and method of this resaerch is firmly recommended to be used for planning of gully hazards for human settlements at other parts of Iran.

    Keywords: Gally generation, Rural Settlements, FUZZY-AHP models
  • Seyyed Amir Hosseini * Pages 53-70

    The goal of this paper is to study the effects of Cyberspace on geographical space and to recognize Relationship use of internet with two hazards: lack of Feeling of security and distrust among a crowd of 300 people aged 15 to 25 years. To achieve these goals, at first, the effect of cyberspace on geographical space was studied using library methodsand then a structured questionnaire was usedto identify the existence or absence of relationship between the use of the Internet and the lack of feeling of security and distrust among users.After collecting data using Chi-square test and Pearson correlation test in SPSS software,efforts have been made to evaluate the relationship between the use of the Internet and the lack of feeling of security and distrust. The findings of this study suggest thatnowadaysCyberspace is influential on human behavior and relationships. For the lack of feeling of security and distrust it became clear that In general, the lack of feeling of security and distrust towards this space and other users would increase with higher rate by increment of internet use among users.

    Keywords: Cyberspace, geographical space, Security, distrust, Internet
  • Pages 71-92

    Quality of life from the 1960s into scientific discussions and objective quality of life in rural areas, rural population stabilization and equitable access to land and resources in rural areas.This research is aimed at the sustainable development of indicators of quality of life villages in the central city of the province Kohgiluyeh and Boyer Bahmaei analyze and assess.The study was descriptive survey that after studying the documents,8 village of 60 households with 987 households were studied. Sample sizeusing Cochran formula 243 questionnaires were considered heads of households.After collecting information, sorting and statistical processing in the form of descriptive and analytical inferential statistics (T test samples, Pearson correlation coefficient and cluster analysis) in software SPSS and GIS. The findings show that social indicators and cultural, economic and physical environmental factors are favorable but not in good condition and have been evaluated below average.So we can say good indicators of sustainable development in the village more levels are lower than usual and deterrent role in the process of rural development, sustainability and improved their Villagers.

    Keywords: Rural development indicators, quality of life, Sustainable development, rural a
  • Moslem Bashirahsan, Rebaz Ghorbaninejad * Pages 93-108

    The participation of women in all aspects of economic life is one of the most important factors in achieving sustainable economic development of rural areas and for that, consider as a fundamental necessity. Accordingly, this article studies the role of women entrepreneurs in rural economic development emphatically on Khoramroud rural district of Tuyserkan city. Research data have been collected by questionnaire and field studies of twenty villages of Khoramroud rural district. After that, the data have been analyzed by descriptive-analytical methodology, field survey and using of Spearman Test. Results anf findings show that the participation of entrepreneur women of Khoramroud rural district has provided the economic development of that area, increase of occupation and revenue along with growth of investment and facilities. Nevertheless, this phenomenon has not caused sustainable economic revival and enrichment with long-term economic diversification of that rural district.

    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneur women, rural economic development, khoramroud rural district of tuyserkan city
  • Pages 109-124

    Choose landfill is an important step in the management of municipal solid waste according to environmental impact, economic and ecological waste, the landfill must be done carefully and in a scientific process. . Choose a suitable place to bury garbage, requires consideration of many factors and criteria (criteria distance from the airport, distance from fault, distance from the town, away from the river, away from the city, close to land use, soil type, wind direction, distance residential areas, away from the ground and the distance of communication) is. The purpose of this study, the optimal location city landfill Ahvazba geographic information system and software application and version is Visual PROMETHEE. The type used in this article is an applied research - development and its method is descriptive and analytical. The results show the importance of considering all measures, the proposed locations for waste sanitary burial in the city of Ahvaz, East and North-East part of the city that these places are the standards to accomplish this.

    Keywords: waste, location, Arc GIs, Visual PROMETHEE, Ahvaz city
  • Pages 125-141

    Human development is about creating an environment where people can flourish their talents and potential and productive lives based on their needs and interests to build, argues. This study descriptive approach - analytical subsequently to the Human Development Index, the index of gender inequality and multidimensional poverty index in developing countries to determine and compare them. The results suggest that selected countries in terms of Human Development Index we in good condition, because only two of Pakistan and Egypt respectively 0/537 and 0/689 respectively, the index of human development in low and medium human development countries and other countries such as Turkey, Mexico, Iran and Brazil, with a Human Development Index values 0/759, 0/756, 0/749, 0/744 in countries with high human development are. In terms of gender inequality index Egypt ranked 128 index of 0/580 in the world and is located at the lowest level in selected countries. Turkey also ranks first with the 0/360 in terms of this indicator in selected countries and is ranked 69 in the world.

    Keywords: Human development, Developing Countries, Gender Inequality Index, Multidimensional Poverty Index