فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 51 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریده اسدیان، رضا برنا*، عاطفه حسن غلامعلی صفحات 1-14

    در بین عوامل مختلف تاثیر گذار در تولید محصول گندم، شرایط محیطی و اقلیمی از مهم ترین متغیرهایی هستند که باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرند. با توجه به استعداد و ظرفیت های تولید گندم در شهرستان شوش، بررسی جامعی بر اساس آمار 12 ساله عناصر اقلیمی و شناسایی عوامل محیطی انجام گرفت. آنگاه بر اساس مدل بولین (Boolean) در محیط GIS رابطه بین هر یک از پارامترهای محیطی و اقلیمی موثر در کشت گندم مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، نواحی مستعد کشت گندم در شهرستان شوش شناسایی شد. نتایج حاکی از آن است که این شهرستان از لحاظ کشت گندم آبی، شرایط و استعداد مساعدی را دارا می باشد، اما گندم دیم کشت نمی شود و مناسبترین مکان جهت کشت گندم مناطق شمال و شمال شرق شهرستان می باشد.

    کلیدواژگان: مدل بولین، گندم، شوش، عناصر اقلیمی، عوامل محیطی
  • محمد جعفری*، غلام حسن جعفری صفحات 15-30

    استان ایلام واقع در غرب کشور با داشتن جاذبه های طبیعی وفرهنگی مناسب، توانایی زیادی در جذب گردشگر دارد؛ اما تاکنون از این پتانسیل ها وقابلیت های موجود، دراین پژوهش به منظور ارزیابی شرایط اقلیم گردشگری وجاذبه های اقلیمی استان ایلام ازنقطه نظر گردشگری، ازشاخص اقلیم گردشگری TCI وداده های اقلیمی5 ایستگاه سینوپتیک استان استفاده شده است. بدین منظور ابتدا آمار هفت پارامتر اقلیمی موردنیاز به صورت ماهانه از ایستگاه های سینوپتیک استان دربازه زمانی 14ساله (2010-1997) استخراج شد. پس ازاستخراج آمار، پایگاه اطلاعاتی مربوطه تشکیل وبرپردازش آن ها با استفاده از شاخص TCI اقدام گردید. سپس با بهره گیری از نرم افزار GIS درمیان یابی، تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای وترکیب نقشه ها زمان ها ومکان های مساعد برای حضور گردشگران دراستان مشخص شد.نتایج پژوهش نشان داد که شاخص گردشگری استان در طول سال دارای تنوع زیادی است به گونه ای که درفصل گرم سال مناطق شمالی استان از نظر اقلیمی دارای وضعیت مطلوب ومناسب است ودر فصل سرد سال این روند تغییر می یابدو مناطق جنوبی استان دراین موقع از سال از شرایط اقلیمی مطلوب برخوردارشده ومناطق شمالی استان شرایط نامناسب اقلیمی را تجربه می کند. در مجموع ماه های مارس، آوریل، می، اکتبرونوامبر، استان شرایط مساعدتری برای جذب گردشگر دارد.

    کلیدواژگان: اقلیم آسایش گردشگری، GIS، شاخص TCI، استان ایلام
  • مهناز حسینی سیاه گلی*، مصطفی قدمی صفحات 31-50
    گسترش شهرنشینی و به دنبال آن مشکلات خاص شهرنشینی بیش از پیش توجه به راهبردهای سودمند برای بهینه سازی زندگی شهروندان را ضروری ساخته است. هدف پژوهش حاضر بررسی موانع چهار گانه تغییر(موانع نگرشی - دانشی، هنجاری - رفتاری، ارتباطی، نهادی) از طرح جامع به طرح استراتژیک در ایران می باشد.تحقیق حاضر از لحاظ هدف،توسعه ای کاربردی و از نظر پارادایم در گروه تحقیقات کیفی قرار می گیرد. روش نمونه گیری، هدفمند دردسترس می باشددر مرحله کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته، موانع و عوامل شناسایی شد. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل جمعی از اساتید و مشاوران که در موانع تغییر برنامه ریزی شهری فعالیت می کنند یا فعالیت می-کردند، می باشد. نتایج نشان می دهد مانع نگرشی- دانشی بزرگترین مانع پیش روی نظام برنامه ریزی شهری در ایران می باشد.و این باعث می شود که با توجه به مهم بودن این شاخص در صورت رفع موانع مربوط به این شاخص باید ابتدا نگرش و دانش که دو مقوله ی مهم و محافظه کارانه در برابر مقاومت می باشد را تقویت کرد، چنان چه به این دو مقوله توجه شود و شکاف میان این دو از بین رود مسلما مسیر دستیابی به شرایط ایده ال در زمینه ی سایر شاخص ها نیز برای دستیابی به رویکرد استراتژیک تسهیل خواهد شد.
    کلیدواژگان: موانع تغییر، نظریه بنیانی، پژوهش کیفی، طرح جامع، برنامه ریزی استراتژیک
  • پری شکری*، مهدی غنی پور صفحات 51-66
    رشد سریع شهرها و توسعه کالبدی آنها موجب نزول کیفیت محیط زندگی بویژه در محلات خودرو شده است. از اینرو هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان رضایتمندی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی شهر بابل از کیفیت محیط زندگی است. روش مورد استفاده در تحقیق توصیفی- پیمایشی می باشد. این پژوهش براساس دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری سکونتگاه های غیررسمی شهر بابل شامل محلات موزیرج، کتی، هفت تن و سادات محله می باشند. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 282 نفر بدست آمده است. در این پژوهش، با استفاده از روش های آماری T-test و کای اسکویر یک طرفه سعی گردیده میزان رضایتمندی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی شهر بابل از کیفیت محیط زندگی در 5 حوزه ی سکونت، اوقات فراغت، آمد و شد، امنیت و محیط زیست و بهداشت مورد بررسی قرار گیرد. نتایج بدست آمده نشان دهنده آن است که میزان رضایتمندی ساکنان محلات هدف از کیفیت محیط زندگی با میانگین 8/2 (با میانه نظری 3) نامطلوب ارزیابی شده است. در این راستا میزان رضایتمندی از حوزه های تفریحی و اوقات فراغت، سکونت و محیط زیست و بهداشت کمتر از میانگین و حوزه های امنیت و آمد و شد کمی بیشتر از میانگین می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط زندگی، سکونتگاه های غیر رسمی، رضایتمندی، شهر بابل
  • ابوالفضل معینی، نازآفرین کرمی زرندی*، ابراهیم پذیرا صفحات 67-75

    فرسایش خاک توسط آب یکی ازمسایل مهم و اصلی تخریب منابع زیست محیطی است .پیشگیری و مهارآن درگستره حوزه های آبخیز یک نیاز اساسی است. یکی از پارامترهایی که می تواند به عنوان شاخصی از فرسایش مطرح باشد، تراکم زهکشی است که طول کلی آبراهه در هر واحد سطح حوزه آبخیز می باشد. هدف از این تحقیق اندازه گیری تراکم زهکشی و بررسی رابطه آن با فرسایش خاک درحوزه های آبخیز نرقشلاقی درشهرستان بیله سوار، برگچای در شمال شهر رضی، سیاهپوش در جنوب شهرکوراییم، سقزچی چای در شرق اردبیل، آلوچه فولادلو درجنوب شرقی شهرستان اردبیل همگی واقع در استان اردبیل می باشند. در این تحقیق با دریافت تصاویرماهواره ای و عکس هوایی از سازمان های مربوطه و با استفاده از نقشه های توپوگرافی و نرم افزار ArcGIS، تراکم زهکشی درحوضه های مورد مطالعه محاسبه و تدقیق گردید و پس از تهیه نقشه های پایه از روش Mpsiac برای تعیین مقدارفرسایش مورد استفاده قرار گرفت و سپس همبستگی بین تراکم زهکشی ومقدار فرسایش محاسبه شد. نتایج نشان داد که با درنظرنگرفتن تیپ های فرسایشی سطحی، مکانیکی، توده ای درحوضه های مربوطه و ترسیم نمودار مربوط به تراکم زهکشی و فرسایش، رابطه بین این دوعامل بهتر شده و دراکثرحوضه ها بین تراکم زهکشی و فرسایش همبستگی بالایی وجود دارد. در نهایت رابطه معنی داری بین تراکم زهکشی و مقدار فرسایش درتمام حوضه ها ملاحظه گردید.

    کلیدواژگان: فرسایش سطحی، تراکم زهکشی، مدلMpsiac، تحلیل آماری SPSS، Curve Expert
  • علی مقیمی کندلوسی، امین محبی تفرشی، غزاله محبی تفرشی* صفحات 77-96
    با توجه به اینکه استفاده از آب با کیفیت نامناسب سبب مشکلاتی از جمله شور شدن خاک، کاهش نفوذپذیری خاک و کاهش جذب آب توسط ریشه گیاه شده و منتج به کاهش بهره وری زراعی و یا حتی تهدید محصولات کشاورزی می شود، لذا بررسی کیفیت آب قبل از استفاده در کشاورزی بسیار لازم و ضروری است. بر همین مبنا در این تحقیق با استفاده از نمودارها و پارامترهای متداول در رده بندی کیفیت آب برای مصارف کشاورزی، و همچنین با استفاده از نرم افزار ArcGIS جهت نمایش گرافیکی تغییرات پارامترهای کیفی در محدوده منطقه مطالعاتی کلاچای، به بررسی و پهنه بندی کیفیت آب برای مصارف کشاورزی پرداخته شد. بر این مبنا کیفیت تمامی نمونه های آبهای زیرزمینی منطقه مورد مطالعه از نظر پارامترهایMR ،EC،SAR ، Na%،RSC ،pH ، KR،CR ، در نمودار رده بندیWilcox همه بجزw5 ، در نمودار رده بندی Gordon and Hailin w7وw14 و w15 و در نمودار رده بندی Doneen همه نمونه ها بجز w13وw14وw15در رده عالی برای مصارف کشاورزی قرار دارند. بر همین مبنا بر اساس پارامتر PS تنها w6وw8 دارای رده مناسب هستند. بر مبنای میزان همبستگی بین پارامترها، بیشترین همبستگی بین پارامترهایNa%وKR و کمترین میزان همبستگی بین پارامترهای EC و PI برقرار است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی کیفی، آب کشاورزی، GIS، کلاچای
  • سعید امانپور، مرتضی عبیات*، مصطفی عبیات صفحات 97-117

    سطوح روکش شده، پشت بام ساختمان ها، سطوح خیابان ها و امثال آن ها در شهرها همانند مانعی در برابر نفوذ آب باران به داخل خاک و تغذیه سفره آب زیرزمینی عمل می کنند و سبب می شوند که بخش بیشتری از بارندگی به رواناب سطحی و سیلاب تبدیل شوند. روش ترکیبی نفوذ، ذخیره و انتقال آتلانتیس به عنوان بارزترین رویکرد مدیریت رواناب شهری شامل اجرای یک شبکه مجاری زیرسطحی، با استفاده از مصالح آتلانتیس و اجرای لایه های زهکش بر روی آن و ذخیره سازی آب جمع آوری شده در شبکه می باشد. با این روش، امکان جذب و نفوذ، انتقال و ذخیره آب فراهم می شود و سطح مفید معابر شهری افزایش یافته و همچنین از انتقال و انباشت آلودگی نیز جلوگیری می شود. قرارگیری شهرک سجادیه تهران در ارتفاعی پایین تر از بزرگراه بعثت و خیابان شهرزاد در جنوب و غرب آن باعث آب گرفتگی معابر شهرک در مواقع بارندگی می شود. پژوهش حاضر به روش توصیفی، تحلیلی انجام شده و با هدف بررسی نقش شبکه زهکش صفحه ای، کانال و مخازن اکولوژیک به عنوان رویکردی نوین در ارتباط با کنترل و مدیریت رواناب سطحی در شهرک سجادیه تهران مورد مطالعه قرار داده است.

    کلیدواژگان: مدیریت رواناب سطحی، آتلانتیس، شبکه زهکش مسطح، کانال و مخازن اکولوژیک، شهرک سجادیه
|
  • Pages 1-14

    Among the many factors influencing the wheat production, environmental conditions and climate are the most important variables that need to be scrutinized. According to the talents and capacities of wheat production in the city of Shush, according to the 12 year comprehensive review of climatic and environmental factors were identified. Then based on Boolean logic in GIS environment between any of the environmental and climatic parameters were studied in wheat. Finally, wheat prone areas were identified in the city of Shush.The results indicate that the city of Wheat cultivation, favorable conditions and has the talent is, But culture is made of wheat and wheat growing areas of the north and northeast of the city, the best place for you is.

    Keywords: Boolean logic, wheat, Shush, Climatic Elements, Environmental Factor
  • Pages 15-30

    Ilam province, located in the west of Iran, owning natural, cultural attractions and capabilities on attracting tourists, but existing capabilities and potentials have not been used properly. In order to facilitate tourism, suitable times and places shall be determined for tourists` presence in the region. One of crucial needs of tourists is considering regional status and suitable times of tourism. In this research, TCI regional tourism index as well as data from 5 synoptic stations of the province was used to evaluate tourism regional and regional tourism conditions of Ilam province. Thus, necessary statistics of seven regional parameters were exploited from 5 synoptic stations in a 14-year old period monthly. (1997-2010). A database was formed after statistics exploitation then, they were processed using TCI index. Then, suitable times and places for tourists appearance determined through moderating by GIS software, generating point data to surface ones and mixing the maps. The results of the research indicate that the province`s tourism index owns many varieties, i.e. north areas of the province bears suitable conditions in warm season of year while the condition changes in cold seasons but southern areas of the province have suitable status while north areas bear unsuitable conditions.

    Keywords: Tourism Relaxation region, GIS, TCI index, Ilam Province
  • Pages 31-50
    Urbanization and the specific problems of urbanization, more than ever Attention to the design of effective strategies to optimize the lives of citizens is essential. In The aim of this study was to investigate barriers Quad change (attitudinal barriers - knowledge, norms - behavioral, communication, institutional) of the Comprehensive Plan to the Strategic Plan in Iran.method is qualitative methods. Sampling was targeted was available. In the qualitative phase, semi-structured interviews, Barriers were identified. The population in the qualitative phase consisted of 5 professors and consultants That in the master plan and strategic planning activities or the activities they have been. The quantitative analytical research. In this section, rankings and barriers identified were examined. The results show that the most important barrier to the knowledge attitude barrier to urban planning system in Iran. This makes the Given the importance of attitudinal factors - knowledge, By removing barriers to the index, you must first attitude and knowledge of the two major categories Conservative and the resistance is strengthened, If these two issues be addressed And the gap between the two is Surely the way to achieve ideal conditions in terms of other indicators to achieve the strategic approach will be facilitated.
    Keywords: barriers to change, Master Plan, Strategic planning
  • Pages 51-66
    Rapid urban growth and physical development have led to declining environmental quality of life, especially in informal neighborhoods. The purpose of this study is the satisfaction of the quality of life of residents of informal settlements in the city of Babul. The method used in this research is a descriptive survey. This research has been done according to the method on the field and library that in the field . The population of Babul informal settlements are include areas Moziraj, Kathy, Hafttan and Sadat neighborhood. The sample size according to Cochran formula was obtained of 282 people. In this study, using a T-test and chi-square tests were a way to satisfaction with the quality of life of residents of informal settlements Babul examined in 5 areas of housing, leisure, travel, health and safety and the environment. The results indicate that the satisfaction of local residents about the quality of the living environment, with an average 2.8 (with no middle 3) the unfavorable evaluation. In this regard the satisfaction of the areas of recreation and leisure, housing and the environment and health is below average and the areas of security and travel a little more than the average.
    Keywords: Quality living environment, Informal settlements, Satisfaction, Babul
  • Nazafarin Karami Zarandi *, Ebrahim Pazira Pages 67-75

    Drainage density is one of the parameters that can be considered as an indicator of erosion rate. This study analysed the relation between drainage density and soil erosion in five watersheds in Iran. The drainage density was measured using satellite images, aerial photos, and topographic maps by Geographic Information Systems (GIS) technologies. MPSIAC model was employed in a GIS environment to create soil erosion maps using data from meteorological stations, soil surveys, topographic maps, satellite images and results of other relevant studies. Then the correlation between drainage density and erosion rate was measured. T.The results indicate that the relationship between these two factors improved when the types of sheet erosion, mechanical erosion and mass erosion was ignored because these types of erosion were not mainly influenced by the power of runoff. There was a high correlation between drainage density and erosion in most of the watersheds. Finally a significant relationship was seen between drainage density and erosion in all watersheds. Based on the results obtained, the present method for distinguishing soil erosion was effective and can be used for operational erosion monitoring in other watersheds with the same climate characteristics in Iran.

    Keywords: Surface erosion, Drainage density, MPSIAC model, GIS
  • Ali Moghimi Kandlousy, Amin Mohebbi Tafreshi, Ghazaleh Mohebbi Tafreshi * Pages 77-96
    Water quality must be tested before it can be used for agricultural purposes since difficulties might arise in terms of increased soil salinity, decreased soil permeability, and decreased water absorption by plant roots; leading to reduced agricultural productivity. The aim of this study was to used Arc GIS (for graphical representation of the qualitative parameter's variations) as well as the conventional diagrams and parameters used for agricultural water quality classification for studying and zoning agricultural water quality in Kelachai Region in Iran. Results showed that the quality of all samples was classified as excellent for agricultural purposes in terms of the following parameters and diagrams: MR, SAR, Na%, RSC, pH, KR , CR, PS (just for w6 and w8), Wilcox diagram (except for w5), Gordon diagram just w7, w14, and w15, and Doneen diagram(except for w13,w14,w15) . In terms of correlation, the most and least correlations were found to exist between Na% and KR, and EC and PI parameters respectively.
    Keywords: Qualitative zoning, Irrigation water, GIS, Kelachai
  • Saeid Amanpour, Morteza Abiyat *, Mostefa Abiyat Pages 97-117

    Veneered surfaces, roofs of buildings, streets and the like in urban areas as a barrier against the infiltration of rainwater into the soil and groundwater recharge.They cause more of rainfall to surface runoff and floodsto be converted. Combined method influence, storage and transmission of Atlantis, as the most urban runoff management approach, including implementation of a network of underground ducts, using Atlantis materials and execution of drainage layers on it and store water collected from the network. In this way, the possibility of penetration, transfer and storage provided and benefit levels increased urban streets as well as the transfer and accumulation of contamination is prevented. Town sajadieh located in the lower elevations of the highway and besat shahrzad and street in the south and west causes waterlogging town streets in the rain times. The present study has a descriptive, analytical approach and to investigate the role drainage plate networks, channel and ecological reservoir as the new approach in connection with control and management of surface runoff in town sajadieh Tehran.

    Keywords: Management of Urban Surface Runoff, Atlantis, Drainage Plate Network, Channel, Ecological Reservoir, Town of Sajadieh