فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 52 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پوریا طالبی* صفحات 1-10
    مسجد ، محل سجود و خضوع و کرنش بندگان خدا در پیشگاه "الله" است ، جایی برای ایجاد رابطه با پروردگار و اظهار عبودیت و کوچکی در برابر ربوبیت و عظمت خالق هستی. قداست مسجد ، در همین رابطه متقابل "عبد و ربوبیت رب" نهفته است. این تحقیق کوششی در بازشناسی مبانی طراحی مسجد در معماری معاصر ایران است. با هدف شناخت مفاهیم کالبدی- محتوایی معماری اسلامی در طراحی مسجد، خاستگاه معنای عناصر کالبدی آن موردبررسی قرار گرفت. بنابراین بررسی معماری یک مکان خاص به ویژه معماری اسلامی نشانگر رشد و شکوفایی آن محسوب می شود. بدین لحاظ می توان گفت رویکرد طراحی مسجد در آثار معاصر تابع شرایط زمانی و مکانی بوده و لزوما نشانه های ثابت گذشته، عناصر نمادین در منظر شهری امروز نبوده است، حال آنکه در بسیاری از مساجد معاصر، همچنان الگوهای فرمی و شکلی گذشته، مرجع طراحان امروز می باشد. هدف از این پژوهش،بررسی معماری پایدار و به طور خاص استفاده از فن آوری های مدرن برای طراحی مسجد در شهر زاهدان است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی و از نوع نمونه موردی بوده و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، طراحی مسجد، فن آوری مدرن، شهرستان زاهدان
  • علی اکبر جمالی*، ابوالفضل رحیم آبادی، نسیم زرنگ، آرش رحمتیان صفحات 11-20

    حوزه آبخیز مورد مطالعه در منطقه حسن رباط از توابع میمه شهرستان اصفهان واقع شده است. برای تعیین مکان های ایجاد سد سنگ توری (گابیون) در آبراه ها با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره (SMCE) مکان یابی شد. در ابتدا نقشه عوامل و محدودیت ها بصورت لایه هایی قابل استفاده در مدل درختی تهیه گردیده شد. در نهایت با وزن دهی به عوامل به صورت مقایسه زوجی و به شکل رتبه ای و اولویت بندی، به تولید نقشه نهایی که اولویت های ساخت سد گابیونی را در منطقه نشان می دهد انجامید. با وجود راه های بسیار و چاه های فراوان در منطقه مورد مطالعه و اهمیت قرارگیری سدها در نزدیکی روستا های موجود، تاثیر بسیاری در انتخاب مکان های ایجاد سد داشت است. البته عوامل طبیعی نیز در انتخاب این مکان ها با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی دخالت همگامی داشته است. این مکان یابی برای برنامه ریزان در حوضه های آبخیز که به کنترل فرسایش در مناطق حایز اهمیت توجه دارند پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، حوزه آبخیز، سد اصلاحی، مکان یابی
  • حسن حاجی حسینلو* صفحات 21-38
    زمین لغزش ها از جمله بلایای طبیعی محسوب شده که هر ساله خسارات جانی و مالی قابل ملاحظه ای به جوامع بشری وارد می آورند. در راستای اجتناب از خطر، شاید به طور مستقیم قابل سنجش ترین نوع خطر باشد. تهیه نقشه های پهنه بندی خطر زمین لغزش برای تعیین مناطق با خطر بالا در همین راستا صورت می گیرد. هدف از این مقاله بررسی خطر زمین لغزش روستای ولدیان از طریق تهیه لایه های اطلاعاتی و عوامل موثر بر خطر وقوع زمین لغزش با استفاده از سامانه اطلاعات مکانی و روش آنبالاگان در مقیاس 1:250.000 است. لایه های اطلاعاتی زمین شناسی، شیب، بارندگی، زلزله و جهت شیب به عنوان عوامل موثر بر خطر وقوع زمین لغزش منطقه شناسایی و به منظور تحلیل خطر مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تحلیل نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش به دست آمده مشخص نمود که حدود 9% از سطح روستا در محدوده خطر «خیلی بالا» و33% در محدوده خطر «بالا» قرار می-گیرد. این واقعیت بیان گر حساسیت زیاد روستا نسبت به پدیده لغزش است.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی، آنبالاگان، ولدیان
  • امیر رحمانی*، محمد رحمانی صفحات 39-56

    هدف از این تحقیق ارزیابی تاثیرگذاری عوامل ساختاری- نهادی موثر بر مشارکت روستاییان در فرایند اجرای طرح های هادی روستایی می باشد. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است. جامعه ی آماری در این تحقیق، 25 روستای واقع در حریم کلانشهر همدان می باشد که در آنها طرح هادی اجرا شده و از بین آنها 10 روستا به روش نمونه گیری انتخاب گردید. در سطح روستاهای مورد مطالعه با روش نمونه گیری کوکران، 200 خانوار روستایی انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی مورد پرسش گری قرار گرفتند. یافته های تحقیق بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون های همبستگی تیپ پیرسون نشان می دهد که ارتباط معنی دار و نسبتا قوی با ضریب 488/0 بین عوامل ساختاری- نهادی موثر بر مشارکت و فرایند اجرای طرح های هادی روستایی وجود دارد، به نحوی که عوامل ساختاری- نهادی موثر بر مشارکت حدود 25 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین می نماید و در بین عوامل ساختاری- نهادی، متغیر نقش تشکل های مردم نهاد در مشارکت آفرینی به میزان 5/26 درصد بر روند اجرای طرح هادی تاثیرگذار بوده است. در توزیع فضایی رابطه ی بین عوامل ساختاری- نهادی موثر بر مشارکت و روند اجرای طرح های هادی در شش روستا، همبستگی مستقیم و نسبتا کاملی وجود دارد.

    کلیدواژگان: عوامل ساختاری- نهادی، مشارکت روستاییان، طرح هادی روستایی، کلانشهر همدان
  • میثم رضایی، رسول بلاغی، علی شمس الدینی*، فاطمه شاعر، سعید ماندنی صفحات 57-75

    یکی از معضلاتی که امروزه گریبان گیر بیشتر شهرهای جهان است ظهور و شکل گیری پدیده حاشیه نشینی است. حاشیه نشینی از جمله عوامل تهدید کننده کیفیت زندگی و بر هم زننده تعادل اجتماعی در شهرها به حساب می آید. این پدیده یکی از مهم ترین عوامل تهدیدکننده حضور مردم در فضاهای عمومی، ترس یا احساس ناامنی در مکان ها و فضاهای شهری است و نشاط و سلامتی را در زندگی روزمره مختل می کند. با ایجاد مانع بر سر راه رشد فرهنگی و مشارکت عمومی، هزینه های زیادی را بر جامعه تحمیل می نماید. امروزه با توجه به گستردگی شهرنشینی و رواج حاشیه نشینی در شهرها مطالعه این موضوع، عوامل موثر برآن و راهکارهای تقویت احساس بالندگی اجتماعی و امنیت اجتماعی در شهرها ضرورت یافته است. در پی چنین ضرورتی پژوهش حاضر بر آن است تا با تاکید بر مساله حاشیه نشینی به بررسی و تحلیل اثرات اجتماعی آن در شهر شیراز بپردازد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی، تحلیلی بوده که از طریق مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه اطلاعات جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزارSPSS وArc GIS اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، شهر شیراز، حاشیه نشینی، امنیت اجتماعی
  • شهاب شفیعی*، غلامعلی مظفری صفحات 77-94
    هدف این مطالعه شناسایی روند و شیب روند بارش های حدی مناطق غربی ایران است، که برای رسیدن به این هدف از داده های بارش 69 ایستگاه سینوپتیک و اقلیم شناسی در طول دوره آماری (2010-1961) استفاده قرار گرفت و آستانه سالانه بارش حدی غرب کشور به روش توزیع تعمیم یافته حدی برای مناطق غربی ایران 22 میلی متر برآورد گردید. روند بارش های حدی برای هر ماه در طول دوره آماری مورد پژوهش با استفاده روش من کندال شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که فراوانی روزهای بارش های حدی در 12 ماه سال در طول دوره آماری مورد مطالعه روند منفی و کاهشی داشته بجز در قسمت کوچکی از استان ایلام که کلا دارای روند مثبت و افزایشی داشته است در ماه های خرداد تا شهریور تقریبا نیمی از مناطق غربی هیچ روندی مشاهده نشد و شیب تغییرات سایر مناطق با روند منفی بین 0 تا 10 روز بوده است، در ماه های آذر و بهمن حدود 5 درصد منطقه مورد مطالعه دارای روند افزایشی بوده و در آذر ماه این روند افزایشی در نیمه غربی استان کرمانشاه مشاهده شد و در بهمن ماه این روند مثبت در قسمت شمال غربی استان کردستان مشاهده گردیدکه این مناطق منطبق بر ارتفاعات زاگرس هستند.
    کلیدواژگان: بارش حدی، روند زمانی - مکانی، توزیع مقادیر حدی تعمیم یافته، غرب ایران
  • اسماعیل نصیری هند خاله* صفحات 95-107

    هدف این پژوهش بررسی متغیرهای موثر بر رضایت مندی شهروندان از کیفیت محیط زندگی در محله پونک شهر قزوین است.بر این اساس با توجه به مطالعه ادبیات نظری مربوط به کیفیت محیط، چارچوب مفهومی متشکل از عوامل پانزده گانه، مورد تحلیل قرار گرفته است. نوع پژوهش، از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، از لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد.حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با در نظر گرفتن فرضیه حداکثر ناهمگنی، برای محدوده مورد نظر 120 نفر محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که بین متغیر جنس با میزان رضایت از، وضعیت آلودگی، امنیت اجتماعی موجود در محله، سرزندگی ساخت محیط و نظم حاکم بر کالبد رابطه معناداری دارد. در محدوده مورد مطالعه بین دو متغیر میزان تحصیلات و رضایت اقتصادی با میزان رضایت مندی از کیفیت محیط زندگی رابطهمستقیم وجود دارد. و با توجه به وسعت محله، علت این موضوع را می توان تفاوت های فردی وابسته به صفات اجتماعی- اقتصادی بررسی کرد. از این رو باید افزود که متغیر سطح تحصیلات و میزان رضایت اقتصادی در ادراک کیفی ازمحیط در محله پونک قزوین تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط زندگی، رضایت مندی، متغیرهای فردی، محله پونک، شهر قزوین
|
  • Pages 1-10
    A mosque, a place of prostration and humility and strain before the servants of God "Allah" as is, where to build a relationship with God and expressing devotion to the divinity and greatness of the Creator and small. The sanctity of the mosque, in the same Reciprocity "Abdul and divinity of the Lord" lies. This research effort designed to recognize the fundamental principles of contemporary architecture mosque in Iran. Physical concepts designed to determine the content of Islamic architecture in the mosque, meaning the origin of its structural elements were examined. So Islamic architecture and the architecture of a specific location indicator is the growth and prosperity. Therefore, we can say that the mosque design approach in terms of time and space and contemporary works are not necessarily constant signs of the past, not today is symbolic elements in the urban landscape, while in most modern mosques, as well as form and shape patterns of the past, today's reference design is. The aim of this study was to investigate sustainable architecture and specifically the use of modern technologies to design a mosque in Zahedan. The research method is descriptive - analytic case study and collect data library is done. In this study, the mosque, the quantitative and qualitative benefits of using modern technologies in design is discussed. Then climatic conditions and specific architectural expression of Zahedan in throughput. Finally, the modern technology in the design of the mosque in Zahedan be examined.
    Keywords: Sustainable architecture, design, modern technology, Zahedan
  • AliAkbar Jamali *, Abolfazl Rahimabadi, Nasim Zerang, Arash Rahmatian Pages 11-20

    The watershed of Hassanrobat which is located in Meimeh in Isfahan province, is studied in current research in order to construct Gabion Dams. Experts suggest the location of dams' in water channels based on economical reasons as a priority for locating dam. Spatial Multi Criteria Evaluation is employed to determine critical position of the dam in watershed area. All the maps of key factors divided into two groups and were entered the SMCE as limitation factors. Therefore it is needed to standardize the factors such as slope and rainfall with fuzzy model. However, other ones (vegetation, roads, villages, springs and wells) standardized by Cast method. The two remaining maps: land use and geology standardized based on experts suggestion. Eventually, weighted the factors of first group while, the second group are weighted by hierarchy in order to product of the final map that show the priorities to construct Gabion dams in the region. Obviously, natural factors affect the final choice as well as economy of the region. This study proposes mentioned location to related planners since soil erosion would significantly decrease after dam constructed.

    Keywords: check dam, Site selection, SMCE, watershed
  • HASSAN HAJI HOSSEINLOU * Pages 21-38
    Landslides are one of the most destructive phenomena of nature that cause damage to both property and life every year, and therefore, landslide susceptibility zonation maps are needed for future developmental activities ;Nevertheles , due to complex nature of landslides, usually,a reliable susceptibility map could not prepared by a simple method. For this reason, many procedures have been used to produce such maps. Using Anbalagan Sets to produce a landslide susceptibility map of viliage valdian aria in 1:250000 scale is the main purpose of the present study. Geology, slope angle, rainfall, earthquake and slope aspect were considered as the main landslide factors in the study area. According to produced map, about 9% of the study area is classified as very high susceptibility and about 33% as high susceptibility area. The sudy shows the high sensitivity of viliage valdian aria to slope instability.
    Keywords: Landslide, zonation, Anbalagan, Valdian
  • Pages 39-56

    The purpose of this evaluation research the effectiveness of structural and institutional factors influencing participation of villagers in the rural guide plans is. In terms of objective research methods applied and the method descriptive and cor relational. Statistical population in this study, 25 villages in the metropolis of Hamedan Policy In which the guide plan has been implemented, among them 10 villages were selected for sampling. Applying random sampling method and Cochran formula, 200 households were questioned. Based on the results of Pearson correlation tests with the co-efficient of 0.488, research findings show that there is a highly significant relationship between structural-institutional factors affecting participation and performance of Guidance Plans, to the extent that structural-institutional factors affecting participation explain 25% of changes attributed to dependent variable. Among the structural-institutional factors, the variable of “the role of non-governmental organizations in encouraging public participation” was 26.5% effective in implementation of Guidance plans. There was overall and direct correlation in spatial distribution of the relationship between structural-institutional factors affecting participation and performance process in Guidance Plans in six villages.

    Keywords: Institutional – Structural Factors, Rural Participation, Rural Guide Plan, Hamedan Metropolitan
  • Pages 57-75

    One of the problems that most cities of the world today involve the emergence and formation of the slum. Marginalization of the factors threatening the quality of life and social balance in towns considered disruptive. This phenomenon is one of the most important factors threatening the people in public spaces, fear or insecurity in places and urban spaces and vitality and health in daily life disrupted. By creating an obstacle to cultural development and public participation, high costs it imposes on society. Due to the extent of urbanization and the spread of suburbia in the cities studied this issue, its influencing factors and strategies for strengthening the feeling of social development and social security in the cities has become a necessity. Methods In this descriptive study, analysis and information gathered through extensive literature survey and questionnaire and SPSS software using Arc GIS data has been analyzed. The results indicate that the social balance, social security and the spread of suburbia inverse relationship exists and is increasing the number of marginalized social status will be more unbalanced. According to the results of research appropriate ways to improve the quality of life in marginalized areas Shiraz is presented.

    Keywords: Spatial Analysis, Shiraz, marginalization, Social security
  • Pages 77-94
    Precipitation including climatic elements in the dimension of time and space changes a lot. In the study of extreme precipitation because of the devastating effect it is of great importance. The aim of this study is to identify and analyze theslope of the western regions of extreme precipitation, which is to achieve this goalprecipitation data of 69 synoptic stations and climate (province of Kerman, Kermanshah, Hamedan, Ilam, Lorestan and Kurdistan), in during the statistical period (2010-1961) were used and the annual threshold of extreme precipitation West generalized method of distributing a limit to the western regions of the country to 22 mm respectively. The extreme precipitation for each month during the period under study western regions using Mann-Kendall method identified and analyzed. and in December this increase was observed in the western half of Kermanshah province and in February this positive trend observed in the northwestern province of Kurdistan conceptual framework, these areas are consistent with the Zagros mountains.
    Keywords: Precipitation some extent, the time - spatial, general extreme value distribution, West Iran
  • Esmaeil Nasiri Hendkhale * Pages 95-107

     The aim of this study was to investigate variables affecting citizens' satisfaction with the quality of the living environment in the neighborhood is the city of Qazvin Poonak. On this basis, according to the study of literature pertaining to environmental quality, the conceptual framework consists of fifteen, have been analyzed. The type of research and development for the purpose, in terms of research methods, descriptive-analytic. A sample using Cochran formula and taking into account the assumption of a maximum of heterogeneity were calculated for the range to 120. The results show that the gender of satisfaction, pollution, social security in neighborhood vitality of the built environment and regulatory framework governing the relationship is significant. In the study area between educational level and economic satisfaction with the level of satisfaction with the quality of the living environment has a direct relationship, Due to the size of the neighborhood, because it can be looked at individual differences related to socio-economic characteristics. It should be noted that the level of education and economic satisfaction in perceived quality is remarkably effective in Qazvin Poonak neighborhood. Keyword: Environmental quality of life, satisfaction, individual variables, Poonak neighborhood, Qazvin

    Keywords: Satisfaction, Quality of living environment, Alley, POONAK, Qazvin