فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 46 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید ملکی، رضا احمدی*، ذبیح الله ترابی صفحات 1-22

    از دیدگاه عدالت فضایی، عدالت دربرگیرنده مفاهیمی چون توزیع متناسب عملکردها و خدمات، دسترسی مناسب به مراکز خدماتی و فعالیتی، بدون تبعیض و تفاوت بین ساکنان یک شهر یا منطقه شهری می باشد. هدف این تحقیق بررسی وضعیت عدالت فضایی در توزیع امکانات و خدمات بهداشتی- درمانی در شهرستان های استان خوزستان می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش بررسی توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های تحقیق از سالنامه آماری استان خوزستان در سال 1390 گرداوری شده و به وسیله نرم افزارهای SPSS, EXCEL, GIS و همچنین روش های تاپسیس، تحلیل خوشه ای، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون مان ویتنی و سایر روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این تحقیق عدالت فضایی در توزیع توسعه بهداشتی- درمانی در شهرستان های استان خوزستان از دو منظر جغرافیایی و جمعیتی مورد بررسی قرار گرفت. از نظر جغرافیایی توزیع امکانات و خدمات بهداشتی-درمانی متعادل و متوازن به نظر می رسد؛ اما از نظر جمعیتی توزیع امکانات بهداشتی درمانی نابرابر می باشد و در تضاد با عدالت فضایی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، عدالت فضایی، توسعه، توسعه بهداشتی - درمانی، استان خوزستان
  • مالک رفیعی، فریده اسدیان*، جمشید یار احمدی صفحات 23-40

    این تحقیق به منظور بررسی نقش عوامل تکتونیک و لیتولوژی که از پارامترهای عمده و تاثیرگذار در ناپایداری دامنه ای در منطقه مطالعاتی می باشد مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش مشخص گردید که درحدود 90 درصد از مساحت پیکره ارتفاعات حوضه شمال آبخوانداری تسوج از سازندهای رسوبی تشکیل شده است. عملکرد شدید نیروهای تکتونیکی به ویژه در سازند های مقاوم و غیر مقاوم با ایجاد تراکم گسلی بالا (km2 /km)2/2 به همراه حاکمیت سیستم فرسایش پریگلاسیر، به ویژه در ارتفاعات1700متری به بالا باعث شده تا با تخریب فیزیکی سنگ ها و پسروی پرتگاه ها، جریان های واریزه ای مجزا و ممتد بسیار تیپیک در سطح وسیعی در منطقه شکل بگیرند. برای مطالعه جهت اهداف تحقیق از نرم افزارهای Arc GISو داده های سنجش از راه دور استفاده گردیده و نهایتا نقشه های تکتونیک و لیتولوژی و حساسیت سازندهای زمین شناسی با نقشه حرکات توده ای موثر در ناپایداری دامنه ای، ترکیب یا تلفیق داده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهند که ناپایداری دامنه ای غالب در منطقه عمدتا از نوع واریزه های دامنه ای (Debris slide) و واریزه های دره ای (Debris flow) هستند و دینامیک آنها نیز عمدتا منشاء طبیعی داشته، که در میان عوامل موثر می توان به نقش تکتونیک و لیتولوژی،  نوع زمین ساخت به همراه عامل حساسیت سازندها از جمله مهم ترین پارامتر های تاثیر گذار آنها پرداخت. نتایج تحلیل های کمی نشان داد که اکثر ناپایداری دامنه ای(حرکات توده ای) دراثر عملکرد گسل های منطقه و در سازندهای حساس به فرسایش رخ داده است.

    کلیدواژگان: تکتونیک، آبخوانداری تسوج، ARC GIS، حساسیت سازنده ها، حرکات توده ای
  • احمد آفتاب*، ابراهیم علی پور صفحات 41-56

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل رابطه بین سیمای بصری شهر و رفتار شهروندان با تاکید بر شهر اردبیل می باشد. نوع تحقیق کاربردی و رویکرد حاکم بر فضای تحقیق توصیفی تحلیلی و همبستگی می باشد؛ براین اساس، جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه در حجم نمونه 50 نفر از مدیران، معاونان و کارشناسان شاغل در حوزه معماری، شهرسازی و زیباسازی شهرداری اردبیل و اساتید دانشگاه های شهر اردبیل می باشد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره در قالب نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین سیمای بصری شهر و آرامش شهری رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد از تحلیل نتایج رگرسیون چند متغیره می توان نتیجه گرفت که شاخص های سیمای بصری شهر بیشتری تاثیر را با 533/0 بر آرامش شهروندان و کمترین تاثیر را با 128/0 بر جهت یابی شهری داشته است. آنچه شهروندان از سیمای بصری شهر اردبیل انتظار دارند به ترتیب تامین آرامش، امنیت، جلوگیری از بروز وندالیسم و کمک در جهت یابی است و نیز در جریان اصلاحات کالبدی شهر اردبیل، هویت منظر شهری بایستی بر جایگاه مذهبی - فرهنگی و گردشگری آن منطبق گردد

    کلیدواژگان: سیمای بصری، ادراک رفتار شهری، آرامش، شهر اردبیل
  • علی حنفی*، حجت الله پاشاپور صفحات 57-72

    به منظور بررسی وضعیت خشکسالی های استان کردستان و تاثیر آن بر عملکرد گندم دیم داده های بارش ماهانه 10 ایستگاه هواشناسی از سایت سازمان هواشناسی و نیز اطلاعات مربوط به سطح زیر کشت، میزان تولید و عملکرد گندم دیم استان کردستان در طول دوره آماری (1389-1362) از سازمان جهاد کشاورزی دریافت گردید. به منظور تحلیل خشکسالی از دو شاخص بارش استاندارد (SPI) و شاخص درصد از عادی بودن بارندگی (PNPI) استفاده گردید. نتایج حاصل نشان داد که براساس شاخص عادی بودن از بارندگی بیشترین تعداد خشکسالی استان با 8 مورد در ایستگاه بانه و کمترین تعداد خشکسالی با 5 مورد در ایستگاه بیجار اتفاق افتاده است در صورتی که براساس شاخص استاندارد بارش بیشترین تعداد خشکسالی استان با 10 مورد در ایستگاه مریوان و کمترین تعداد آن با 7 مورد در ایستگاه بیجار رخ داده است. در بررسی تاثیرات خشکسالی های هواشناسی بر کشاورزی از شاخص عملکرد نسبی محصول گندم دیم استفاده گردید. همچنین نتایج حاصل از همبستگی بین بارش و عملکرد گندم نشان دهنده رابطه مستقیم و معنی دار این دو متغیر بوده و شاخص استاندارد بارش روندی همسو با شاخص استاندارد عملکرد نسبی گندم دیم دارد.

    کلیدواژگان: شاخص خشکسالی، خشکسالی هواشناسی، خشکسالی کشاورزی، گندم دیم، استان کردستان
  • عمار رحمانی*، عبدالرضا فرجی راد، بیژن رحمانی صفحات 73-88
    رشد جمعیت و سالخوردگی آن هر دو آثار نامطلوبی در ابعاد اقتصادی واجتماعی بر جامعه خواهد داشت (قیصریان، 1388: 1) چگونگی توزیع مکانی جمعیت، یکی از مباحث مهم ساختار جمعیت است (مهاجرانی، 1389: 45)، و آگاهی از نحوه توزیع و پراکندگی جمعیت سالخورده روستایی در سال های مختلف و بررسی روند آن می تواند در برنامه ریزی های کلان اجتماعی و بویژه در مناطق روستایی مورد استفاده قرار گیرد. این تحقیق با مطالعه شاخص سالخوردگی، روند توزیع و پراکنش فضایی جمعیت سالخورده روستایی ایران را با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی GIS در سه دوره سرشماری 1375، 1385 و 1390 مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در سه دوره سرشماری 75، 85 و 90، شاهد الگوی خوشه ای در شاخص سالخوردگی هستیم و به معنای آنست که ما شاهد تمرکز این جمعیت در بخش های مرکزی کشور هستیم و جمعیت سالخورده به صورت متعادل در کشور پراکنده نشده است و ادامه این روند تمرکز بیشتر برای جمعیت سالخورده را در پی خواهد داشت. همچنین بین مرکز و پیرامون شاهد اختلاف فضایی برای میزان بالای شاخص سالخوردگی در مرکز کشور هستیم. در نهایت اینکه جمعیت سالخورده روستایی در حال افزایش است.
    کلیدواژگان: توزیع مکانی، جمعیت، سالخوردگی، روستا، سیستم اطلاعات مکانی
  • کرامت الله زیاری، رامین قربانی، ابراهیم فرهادی*، بهنام الماسی صفحات 89-118

    برنامه ریزی فضایی عبارتست از، نحوه توزیع و سازمان یابی انسان و فعالیت ها در پهنه سرزمین. در اصل برنامه فضایی، برنامه ریزی ساختار کالبدی و فعالیتی سطح مورد برنامه ریزی است.نخستین کار در فرآیند برنامه ریزی در سطوح کلان،تعیین مناطقی به عنوان واحدهای همگن برنامه ریزی می باشد.از این رو هدف این پژوهش تعیین مناطق همگن برنامه ریزی در سطح استان تهران با تاکید بر نظام برنامه ریزی شهری و روستایی در این منطقه کلانشهری است.نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است. در این مقاله برای تعیین مناطق همگن از3 شاخص پایه:محیط انسان ساخت، محیط اجتماعی اقتصادی و محیط طبیعی با زیر مجموع 22 شاخص استفاده شده است. برای تعیین مناطق همگن برنامه ریزی از روش خوشه بندی k-mean استفاده شده است.خوشه بندی روش هایی را شامل می شود که با استفاده از آنها داده های چند متغیری را در میان گروه ها یا خوشه ها سازمان می دهد، البته بر اساس همگنی میان اشیاء بطور یکه مواردی که در گروه یکسان قرار می گیرند از شباهت بسیار زیادی برخوردار هستند. برای انجام خوشه بندی، لایه ها پس از طی فرآیند پردازش، تغییر و انجام محاسبات در محیط های نرمافزاری Arc gis و Matlab،به صورت 4 منطقه پایه و همگن برنامه ریزی در قالب نقشه نمایش و محدوده های هریک از پهنه ها مشخص و برای هرکدام راهبردهایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، برنامه ریزی فضایی، منطقه همگن، K- means، استان تهران
  • مینا خزائی علی آباد*، حسین محمدی، اصغر نظریان صفحات 119-131

    شناخت توان آسایش زیست اقلیمی یا بیوکلیماتیک در مناطق مختلف جغرافیایی، می تواند به فرایند برنامه ریزی و توسعه منطقه کمک نماید. یکی از مهمترین اطلاعات یک گردشگر آگاهی از چگونگی وضعیت آب و هوایی مقصد مورد نظر می باشد به همین جهت، هدف این پژوهش توسعه بیشتر گردشگری مطابق با بهترین زمان و مکان جهت حضور گردشگر می باشد. در این مقاله سعی شده است آسایش یا عدم آسایش بر اساس مدل ها و شاخص های زیست اقلیمی دمای موثر، ترجونگ، بیکر و فشار عصبی با استفاده از شناسنامه آماری ایستگاه هواشناسی نوشهر طی سالهای 1977 تا 2011 ارزیابی شود و با استفاده از این شاخص ها مناسبترین زمان را برای حضور گردشگران به این شهر تجزیه وتحلیل می نماییم. بنابراین با توجه به ویژگی های منطقه مورد مطالعه، اعمال روش های مذکور می تواند راهنمای مناسبی در بهره برداری از شرایط محیطی باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهدکه منطقه در طول سال از نظر بیوکلیمایی، از شرایط بسیار گرم تا سرد برخوردار است. و در ماه های مهر و اردیبهشت دارای شرایط خوب و عالی برای حضورگردشگران می باشد.

    کلیدواژگان: آسایش انسان، شاخص، ترجونگ، بیکر، فشارعصبی
|
  • Saied Maleki, Reza Ahmadi *, ZabihAlah Torabi Pages 1-22

    From spatial justice perspective , justice encompasses concepts such as appropriate functions and services distribution, convenient access to services and activities without discrimination between residents of a city or urban area. The purpose of this study is to evaluate the state of special justice in the distribution of Hygienic – Therapeutic services and facilities in the cities of Khuzestan province. For this practical study, the analytic–descriptive method was applied. The data were collected from the statistical yearbook of Khuzestan in 1390. The collected data were analyzed by using of different softwares such as SPSS, EXCEL, GIS and also TOPSIS methods, cluster analysis, Pearson correlation coefficient, Mann-Whitney test and other statistical methods. In this study, spatial justice in the distribution of hygienic- therapeutic development in the cities of Khuzestan province both in geography and population terms was examined. The geographical distribution of Hygienic –Therapeutic services seems balanced and harmonious. But from the population point of view, the distribution of health facilities are unequal and in conflict with justice.

    Keywords: spatial inequality, Spatial Justice, development, Hygienic – Therapeutic development, Khuzestan Province
  • Malek Rafiei, Farideh Asadian *, Jamshid Yar Ahmadi Pages 23-40

    This study was designed to investigate the role of tectonics and lithology of the major parameters affecting slope instability in the study area is examined. The study revealed that about 90% of the body surface elevations north basin sedimentary formations are composed of water spreading Tasuj. Performance of heavy tectonic especially to resistant and non-resistant, creating congestion fault-up (km2 / km) 2/2 with rule systems, Periglacial erosion, especially at altitude 1700 meters high makes up the physical degradation of rocks and receding cliff streams Banks typically isolated, drawn very widely in the region to form. To study aims to investigate the software Arc GIS and remote sensing data used and eventually plans to map geological tectonics and lithology and sensitivity of mass movements in the unstable range, the combination of combine the. The results show that the instability prevailing in the region, mainly debris slope range (Debris slide) and debris valley (Debris flow) and their dynamics have also mostly of natural origin, which are among the factors to be effective the role of tectonics and lithology, geological structure associated with susceptibility to type such important parameters affecting their pay. The results of quantitative analysis showed that the most unstable range (mass movement) due to faults in the region and formations susceptible to erosion has occurred.

    Keywords: Tectonics, Water spreading Tasuj, ARC GIS, Constructors sensitivity, Mass movement
  • Ahmad Aftab *, Ebrahim Alipour Pages 41-56

    the aim of this study was to analyze the relationship between visual appearance and behavior of citizens is the emphasis on the Ardabil. The study type was applied and the descriptive-analytical and correlation method was applied. Accordingly, the data collected through questionnaires in a sample size of 50 directors, assistants and technicians working in the field of architecture, urban planning and beautification of Ardabil Town Hall and Ardabil faculty. And analyzed using Pearson correlation and multiple regression analysis using SPSS statistical software has been The results show that the visual appearance and comfort of the city and there is a positive relationship. The results of multiple regression analysis, we can conclude that the visual appearance of indicators greater impact on peace with 0.533 to 0.128 citizens and the least impact on the orientation of the city is. What citizens expect from Ardabil supplying the visual appearance of peace, security, and help prevent Vandalism in orientation and ongoing reforms in the city of Ardabil, urban landscape identity to the place of religious, cultural and tourism to be tailored.

    Keywords: visual appearance, urban behavior perception, Relaxation, Ardabil City
  • Pages 57-72

    In order to assess the drought situation in Kurdistan and its effect on performance of rain fed wheat, We have received monthly precipitation data for 10 meteorological stations from Meteorology organization and also data about the cultivation, production and performance of rain fed wheat from Agricultural Organization during (1982-2010) period. In order to analyze the drought was used Standardized Precipitation Index (SPI) and percent of normal precipitation (PNPI) Index. The results showed that the normal precipitation (PNPI) Index, the most droughts with 8 cases in Bane station and the lowest number of droughts that occurred in Bijar station with 5 cases. Also that The Standardized Precipitation Index, the most droughts occurred in Marivan station with 10 cases and the lowest number of droughts occurred in Bijar station with 7 cases. In order to analysis the effects of meteorological drought on agriculture, we have used the relative performance of rain fed wheat index. Also the results show the correlation between rainfall and performance of rain fed wheat is direct and significant and the standardized precipitation index has same direction trend with standardization of the relative performance of rain fed wheat index.

    Keywords: drought index, Meteorological drought, agricultural drought, rainfed wheat, Kurdistan province
  • Ammar Rahmani *, Abdolreza Farajirad, Bijan Rahmani Pages 73-88
    Both population growth and aging of the population will have undesirable consequences on the economic and social dimensions (Gheysarian, 2009: 1) Given that the spatial distribution of population, population structure is one of important issues (Mohajerani, 2010: 45) The study with indicators of aging, the aging of the rural population's spatial distribution using Geographic Information System GIS in census periods 1996, 2006 and 2011 were analyzed. The results of this study indicate that the three census periods of 1996, 2006 and 2011, the cluster model in our aging index and means that we focus on the central part of the country's population aging populations are not distributed and balanced in the country and continue this process will lead to more focus on the elderly population. The space between the center and the control center for a high rate of aging in our country, Finally, the rural elderly population is increasing.
    Keywords: spatial distribution, Population, Aging, Rural, a Geographic Information System
  • Pages 89-118

    Spatial planning is the distribution and organization of activities in the area. In origin the space program, planning the physical structure and activity planning level. the first step in macro-level planning process to determine areas is planned as homogeneous units. the aim of this study was to determine homogeneous areas planned in Tehran with an emphasis on urban and rural planning system is in this metropolitan area. type of study is applied and the method is descriptive - analytical. in this paper to determine thehomogeneity regions of the 3 basic criteria: the built environment, socio-economic environment and the natural environment with the total of 22 indices (items) are used. planning for the homogeneous regions of k-mean clustering method is used. Clustering techniques include the use of multivariate data among groups or clusters of that, of course, on the basis of homogeneity among the objects are the same as those in the group are very similar. to perform clustering, layers (index) after processing, switching and computing environments Arc Gis software and Matlab, for 4 base area and homogeneous planning in the form of maps showing the boundaries of each of the zones identified and strategies were presented to each .

    Keywords: Regional Development, Spatial Planning, Homogeneous Region, K- means, Tehran Province
  • Mina Khazaei Aliabad *, Hosein Mohammadi, Asghar Nazarian Pages 119-131

    Understanding the climatic or bioclimatic comfort potential in different geographical areas, can help in the region planning and development process. What is important for the tourist to know is knowing the climatic situation of that area. Therefore, the aim of this study to more develop the tourism industry based on the optimal time and place for the Tourists presence. In this study, we tried to evaluate the comfort or non-convenience using the statistical date of the Noushahr weather station over the years 1977 – 2011based on the effective temperatures,Terjung, Baker, and neuroticpressure bioclimatic models indicate and analyse the optimal time for the tourists presence using these indicators. So considering the areas characteristics using the above ways can lead to a well operation of the environmental conditions. Results show that the area enjoys bioclimatic the most hot and the most cold conditions over the year. October and may, are the best time for the tourists presence.

    Keywords: human comfort, Index, terjung, Baker, neurotic pressure