فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 42 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم بایی لاشکی*، عزت الله عزتی صفحات 1-16

    گاز طبیعی بدلیل آلایندگی زیست محیطی کمتر و دسترسی و انتقال آسان، علیرغم افزایش قیمت در سالهای اخیر از بالاترین رشد تقاضا در میان سوخت های فسیلی برخوردار بوده است. بیشترین ذخایر گازی دنیا در دو منطقه خلیج فارس وخزر قرار دارد و کشورهای جنوب آسیا از جمله بازارهای بزرگ مصرف گاز خلیج فارس وخزر هستند. گزینه های مختلفی برای انتقال گاز خلیج فارس وخزر به این مناطق پیش بینی شده است. یکی از این گزینه ها، انتقال گاز ترکمنستان به هند از طریق خاک افغانستان و پاکستان است. این مقاله بدنبال پاسخ به این سوالات است: دلایل و زمینه های طرح خط لوله انتقال گاز ترکمنستان به هند موسوم به تاپی و موانع ومشکلات پیش روی احداث آن کدامند. یافته های این تحقیق نشان میدهد که عوامل متعددی از جمله نیاز رو به رشد هند و پاکستان به گاز در طرح این خط لوله نقش داشته و در عین حال بدلیل انتقال گاز از خاک افغانستان و پاکستان، موانع زیادی نیز از جمله مشکلات امنیتی در پاکستان و افغانستان و اختلافات بر سر قیمت گاز، در انتقال گاز ترکمنستان به هند وجود دارد که در صورت حل نشدن آنها در روند احداث خط لوله و انتقال گاز اختلال ایجاد خواهد شد.

    کلیدواژگان: منابع انرژی، گاز طبیعی، خزر، ترکمنستان، خط لوله تاپی
  • محمدعلی رجایی ریزی، اصغر نظریان *، رحیم سرور صفحات 17-36

    مناطق کلان شهری یکی از مهمترین پدیده های نوظهور در چند دهه گذشته می باشد که الگوی متفاوتی از شهرنشینی، نظام اسکان، اندازه شهر، ساختار و سازمان فضایی را عرضه کرده است. برآوردها نشان می دهد که مسایل و مشکلات موجود در منطقه کلان شهری تهران به ویژه حوزه اسلام شهر رباط کریم از جمله مانند توسعه بی برنامه و سریع کانون های جمعیتی، تمرکز گروه های محروم و کم درآمد، تشدید جدایی گروه های اجتماعی، فقدان تنوع اجتماعی و اقتصادی، عدم انسجام و پویایی درونی، افزایش فقر، اسکان غیررسمی، اشغال غیررسمی، مشکلات سیاسی - امنیتی، کمبود زیرساخت ها و از همه مهمتر عدم و کمبود مشارکت مردم در همه آمور از یکسو و چشم اندازهای آینده ی این حوزه از سوی دیگر نشان می دهد که برای نجات و رهایی از چالش ها و تنگناهای موجود و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان، استفاده از توسعه ی اجتماع محور به عنوان یک رویکرد مورد توجه و ضرورتی مهم دارد. با توجه به تحلیل هایی که از مدل ترکیبی SWOT ANP و امتیازات بدست آمده در شرایط کنونی برای توسعه ی اجتماع محور درحوزه اسلامشهر- رباط کریم بر راهبردهای SO تاکید میشود و راهبردها به سمتی میل میکند تا بتوان با استفاده از مزایا، پتانسیلها و فرصت هایی که از محیط بیرونی بر ساختارهای برنامه ای- اجرایی، اجتماعی- فضایی و مدیریتی- نهادی حوزه اسلامشهر- رباط کریم بر آن مترتب است و همچنین قوت های درونزا که در داخل این حوزه و نیز ساختارهای سه گانه یاد شده وجود دارد؛ به نحو احسن استفاده نمود. باتکیه بر راهبردهای تهاجمی می توان رویکرد اجتماع محور را در حوزه اسلامشهر- رباط کریم توسعه داد.

    کلیدواژگان: توسعه، اجتماع محور، حوزه اسلامشهر رباط کریم، مدل SWOT ANP
  • علی شمس الدینی صفحات 37-50

    سکونتگاه های روستایی در قامت اولین زیست بوم های انسانی به ویژه در جوامع درحال توسعه با توجه به روندهای اقتصادی- اجتماعی و سیاسی حاکم بر این کشورها با فقر مضاعف، نابرابری و عدم توسعه یافتگی روبه رو شده اند. در این زمینه تلاش در جهت رفع نابرابری های روستایی و کم برخورداری حاصل از آن در روستاها نیازمند شناخت همه جانبه از وضعیت توسعه یافتگی اینگونه مراکز جمعیتی می باشد. در تحقیق پیش رو به شیوه توصیفی- تحلیلی و با استناد به داده های کتابخانه ای- میدانی ضمن شناخت؛ به ارزیابی درجه توسعه یافتگی نواحی روستایی شهرستان رستم با موردشناسی دهستان رستم دو اقدام شده است. سنجش داده ها با استفاده از شاخص های توسعه انسانی و شاخص مرکزیت انجام گرفته است. در این پژوهش با 17 شاخص و متغیر اقتصادی، زیرساختی، آموزشی و بهداشتی سطوح توسعه یافتگی روستاها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده ایم. نتایج تحقیق نشان می دهد که: روستاهای مورد مطالعه به لحاظ درجه برخورداری و توسعه یافتگی از سطح بسیار پایینی برخوردارند که این امر سبب مهاجرت روستاییان به شهرهای پیرامون شده است. فقط شهرک دهنو به عنوان مرکز دهستان دارای ضریب برخورداری بالایی بوده و دیگر روستاها از رتبه بسیار پایینی برخوردارند. همچنین به لحاظ شاخص های آموزش و بهداشتی روستاهای دهستان در شرایط مطلوب تری قرار گرفته اند. از نظر اشتغال و شاخص های اقتصادی نیز تمام روستاها توسعه نیافته و کم برخوردار هستند. در نهایت بررسی شاخص ها بیانگر غیربرخورداری و نیمه توسعه یافتگی روستاهای مورد مطالعه است، که این موضوع نیازمند برنامه ریزی یکپارچه در جهت ایجاد تعادل و زمینه سازی به منظور توسعه یافتگی در اینگونه مراکز سکونتگاهی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، شاخص توسعه انسانی، شاخص مرکزیت، شهرستان رستم
  • مهرداد اسفندیاری*، ابوالفضل معینی، راحله مقدسی صفحات 51-62

    در سال های اخیر، تاثیر متقابل تغییر کاربری اراضی و فرسایش خاک تبدیل به یک نگرانی عمده زیست محیطی شده و تاثیرات مهمی در فرسایش خاک و تولید رسوب داشته است. نتایج بدست آمده از مطالعات نشانگر این امر است که از بین عوامل موثر بر فرسایش آبی و تولید رسوب عامل استفاده از وضعیت زمین و پوشش گیاهی نقش اساسی در ایجاد اشکال مختلف فرسایش و مقدار رسوب تولید شده در حوزه آبخیز دارد. به این دلیل این تحقیق به منظور بررسی تعیین تاثیر کاربری اراضی و پوشش گیاهی بر اشکال فرسایش و مقدار تولید رسوب در حوزه آبخیز رود ورس در استان قزوین صورت گرفته است. در این تحقیق برای برآورد فرسایش و رسوب حوزه از مدل MPSIAC[1] استفاده شده، و با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)[2] نقش کاربری ها درایجاد اشکال فرسایش و تولید رسوب مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که کاربری های مختلف در منطقه مورد مطالعه نه تن ها بر پیدایش اشکال مختلف فرسایش، بلکه بر شدت آنها و میزان تولید رسوب تاثیر گذار است. در این حوزه انواع فرسایش شیاری، خندقی، کناری و آبراهه ای به صورت متوسط تا شدید به چشم می خورد. میزان رسوب برآورد شده از مدل برای کل حوزه 7/1 تن در هکتار در سال و مقدار فرسایش ویژه در حوزه 04/7 تن در هکتار در سال برآورد گردیده است. کاربری زراعت دیم با 14/2 تن در هکتار در سال تولید رسوب بیشترین تاثیر را در ایجاد فرسایش و رسوب در بین کاربری های حوزه دارد. در کاربری مرتع تیپ 3  و زراعت دیم مقدار رسوب برآورد شده بسیار بالا است که نشان دهنده استفاده نادرست از اراضی حوزه باشد. مقدار رسوب تولید شده در کاربری مرتع تیپ 1 کمتر از باغ بوده که نشان دهنده تاثیر مثبت پوشش گیاهی مرتعی خوب در کاهش مقدار فرسایش و رسوب است.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سیستم اطلاعات جغراقیایی GIS، اشکال فرسایش، مدل MPSIAC
  • عنایت الله رحمتی*، مجید منتظری، امیر گندمکار، مهران لشنی زند صفحات 63-76

    تبخیر یکی از متغیرهای اقلیمی است که پیش بینی آن نقش مهمی در برنامه ریزیهای مربوط به آب دارد. با توجه به بالا بودن نسبی میزان بارندگی در مناطق غرب ایران، آگاهی از میزان تبخیر برای مدیریت درست آب در این مناطق ضروری میباشد. از عوامل اثرگذار بر میزان تبخیر، سیگنال های اقلیمی میباشند که توجه به نقش آنها پیش بینی تبخیر را ممکن می کند. با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی به پیش بینی تبخیر بر اساس این سیگنال ها اقدام شده که آمار مربوط به تبخیر از تشت در 3 ایستگاه سینوپتیک با حداقل 20 سال آمار ماهانه و نیز مهمترین سیگنال های اقلیمی با نرم افزار نروسلوشن (Neurosolution) تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مهمترین سیگنال های مرتبط با تبخیر در منطقه شامل Nina3:، Nina1، SW Monsoon، Mei و Nina4 میباشد. مقایسه داده های مشاهده ای تبخیر و خروجی شبکه عصبی، همبستگی بالا بین این داده را نشان می دهد. به گونه ای که میزان این همبستگی در ایستگاه کرمانشاه 71 درصد، همدان 82 درصد و سنندج 80 درصد است. با درنظر گرفتن خروجی شبکه عصبی مصنوعی و داده های مربوط به سیگنال های اقلیمی، میتوان با دقت بالای 97 درصد به پیش بینی تبخیر درمنطقه مورد پژوهش اقدام نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت آب، شبکه عصبی مصنوعی، شبیه سازی، ماتریس همبستگی، متغیرهای اقلیمی
  • امیر فخرآبادی، علیرضا انتظاری، ام البنین بذرافشان صفحات 77-86

    خشکسالی پدیده ای خزنده است، که تاثیرات زیاد و تهدید کننده ای بر زندگی انسان دارد. خشکسالی را در یک دوره زمانی با هوای نامعمول خشک که به حد کافی با فقدان آب به علت عدم تعادل هیدرولوژیک روبرو است تعریف می کنند.در خشکسالی چهار ویژگی عمده مورد مطالعه قرار می گیرد که عبارتند از شدت، مدت، فراوانی و گستره خشکسالی. هدف از این تحقیق پهنه بندی شدت خشکسالی در دشت کاشان می باشد. به این منظور، از شاخص بارش استاندارد (SPI) به عنوان شاخص منتخب جهت پایش خشکسالی در ایستگاه های واقع در داخل دشت با طول دوره آماری مشترک 20 ساله (1390-1369) در مقیاس زمانی 3،6،9،12،24 و 48 ماهه استفاده گردید. بیشترین فراوانی خشکسالی در دوره 24 ماهه و بیش ترین گستره خشکسالی رخ داده در دشت از نوع حاد و بسیار شدید می باشد. مقادیر SPI در سال های خشکسالی شدید در مقیاس های زمانی با استفاده از تکنیک زمین آمار بر پهنه استان تصویر و طبقه بندی گردید. بورسی نقشه ها نشان می دهد، وسعت خشکسالی با افزایش مقیاس زمانی کاهش یافته و وضعیت خشکسالی ها در پهنه دشت از سمت غرب به شرق افزایش می یابد

    کلیدواژگان: خشکسالی، شاخص بارش استاندارد، مقیاس زمانی، دشت کاشان، کاشان
  • سمیه عمادالدین*، فخرالدین نامجو صفحات 87-100
    بسیاری از شهرهای ایران از نظر روند توسعه فیزیکی با محدودیت های ژیومورفولوژیکی مواجه هستند. شهر گرگان نیز با توجه به قرار گرفتن در منطقه شمال کشور ایران، نمی تواند به صورت گسترده توسعه یابد چرا که با محدودیت های فیزیکی توسعه شهری مانند وجود زمین های کشاورزی مرغوب، جنگل ها، رودخانه ها و وجود تپه های موجود در حاشیه شهر در روند توسعه شهری مواجه است. هدف از این تحقیق دستیابی به متغیرهای موثر در توسعه فیزیکی شهر و دستیابی به الگویی که توسعه ی آتی شهر گرگان را با کمترین خسارات به محیط طبیعی مکانیابی نماید، می باشد. نتایج نشان می دهد شهر گرگان با توجه به وضع موجود از جنوب به جنگل و از سایر قسمت ها توسط زمین های کشاورزی محدود شده است. برای توسعه فیزیکی شهر دو گزینه پیش رو دارد: 1-توسعه درون شهری که با تخصیص تراکم ساختمانی بیشتر به ساختمان های شهری امکان پذیر است. 2-توسعه برون شهری اراضی که مساعد توسعه فیزیکی شهر باشد. بنابراین با توجه به مدل ها مناسبترین مکان جهت توسعه و گسترش آتی شهر گرگان قسمت های شرق و غرب گرگان می باشد
    کلیدواژگان: توسعه شهری، پدیده های ژئومورفولوژیکی، گرگان
|
  • Maryam Baei Lashaki *, Ezatolah Ezati Pages 1-16

    Natural gas, having less polluting effects on environment as well as easier accessibility and transferability, has been enjoying the highest demand growth among the fossil fuels for the last few years. The world's largest gas reserves are located in Persian Gulf and Caspian Sea regions and the countries of South and East Asia are considered the largest markets for the consumption of gas coming from the regions. There are alternate routes to transport the gas from Persian Gulf and Caspian Sea. One of the options is the transport of natural gas from Turkmenistan through Afghanistan and Pakistan to India.This paper seeks to answer the question that "what are the Background, challenges and the obstacles of Turkmenistan-to-India Pipeline Project known as TAPI? The findings of the research show that there are many factors involved in the pipeline project implementation and there are also many challenges and problems within the project construction and transport processes. Such problems, if not solved properly, will surely interfere with the construction and transport processes.

    Keywords: Energy, Natural gas, Caspian, Turkmenistan, Pipeline Tapi
  • Mohammad Allii Rajaeii, Asghar Nazaryan*, Rahiim Sarvar Pages 17-36

    Metropolitan areas are One of the most important emerging phenomena in the past few decades, which have presented the different patterns of urbanization, settlement, city scaleEstimates indicate that the current problems in the region Tehran metropolitan, especially in the area of Islamshahr city of Robat Karim, such as unplanned and rapid development of population centers, the concentration of groups of low-income and poors, intensified separation of social groups, lack of economic and social diversity, absence of coherence and internal dynamics, increasing poverty, informal settlements, informal occupation, political - security problems, lack of infrastructure and, most importantly, the absence public participation in all aspects of the operation, in one hand and future prospects of the erea, on the other hand shows that using community-driven developments as an approach is important and necessary in order to rescue from the existing challenges and impasses and improving the quality of citizens life. Community-based development is an approach which can be a suitable solution for this issue. Community-based development is a process and a means of promoting participation and democratic governance which is appliable in various governance and socioeconomic fields.and implementation of its effectiveness amount in Tehran metropolitan, especially Islamshahr area – Robat Karim. The type of research is based on the Practical purpose, studying method and research nature. Moreover, bothe quantitative and qualitative data will be included. The main finding of this paper is on the basis of achieving social stability in Tehran metropolitan and its areas by considering and applying the community-driven development approach, not only, in serious policies and mechanisms used for reducing poverty and improving living standards, but also, in preventive policies for prevention of disorder production and distribution and naccessary attention to development approach and public participation as well.

    Keywords: development, community-based, participation, metropolitan, Islamshahr area – Robat Karim, sowt-ANP
  • Ali Shamsodini Pages 37-50

    Settlement village in stature Bom enverment first human biology, especially in developing countries due to economic, social and political trends in these countries, poverty, inequality and lack of development have been met. In this context, efforts to eliminate disparities in rural and double. requires a broad understanding of the situation of the rural population is the development of these centers. The research discribe analytical method based on field data, we identify documental, to measure the degree of development of rural areas with district Rustem county has two steps. Measurement data using human development indicators and indicators of doing is centered. This research has analyzed 17 index and variables of economical, Infrastructural, Educational, and healthy levels of rural development. Health Educational and services has been done. The results show that: the villages studied in terms of enjoyment and development of a very low level, which is the migration of many rural areas to cities. The only other towns and villages Dehno high gain coefficient of rank very low. In terms of education and health village located in a more favorable conditions. In terms of employment and economic indicators as well as all the villages are underdeveloped and Impossibility. The indices indicate rank unself half studied rural development, which requires integrated planning in order to create balance and prepare the ground for the development of these centers is the settlement.

    Keywords: Rural Development, human development index, the centrality index, Rustam County
  • Mehrdad Esfandiari *, Abolfazl Moeini, Rahele Moqadasi Pages 51-62

    In recent years, the interaction of land use change with soil erosion has become a major environmental concern and has a dramatic impact on soil erosion and sediment yield. In this research the impact of land use and vegetation on erosion forms and sediment production of the basin vers in Qazvin province was investigated using MPSIAC erosion model by Geographical Information System (GIS). The different forms of erosion (Surface, Rill, gully, bank, Stream) can be seen as moderate to severe in vers watershed. Amount of sediment for the whole of watershed was 7.1 ton per hectare per year and the amount erosion was 7.04 tons per hectare per year. Dryland farming with 2.14 (metric tons per hectare per year) has the greatest impact on erosion and sediment yield. In pasture (type 3) and dry farming have very high sediment yield and indicated the improper use of land. Sediment produced on pasture (Type 1) Less than a garden land use that reflects the positive impact of proper pasture vegetation in reducing the amount of erosion and deposition.

    Keywords: land use, Geographic Information System (GIS), Erosion forms, MPSIAC models
  • Enayatolah Rahmati *, Majid Montazeri, Amir Gandomkar, Mehran Lashani Zand Pages 63-76

    Evaporation is one of the climatic variables that predict significant role in the planning of water. Due to the relatively high rainfall in areas of West Iran, awareness of the evaporation rate of water in these areas is essential for proper management.The factors influencing rate of evaporation, which are climatic signals according to their role in predicting enables evaporation. Evaporation prediction was performed using artificial neural network model based on climatic signals. the data of evaporation at three synoptic stations and the most important climate signals whit at least 20 years of monthly analysis using NeuroSolution software. The results show that the most Important signals affecting the evaporation areas include; Nina3, Nina1, Sw monsoon, Mei and Nina4.Comparison of observed data with a high correlation between the ANN output data shows. So that the correlation of the Kermanshah station is 71%, Hamedan 82% and Sanandaj 80%.The output data of the neural network and climatic signals, can accurately predict the top 97% of the areas evaporation.

    Keywords: Water management, Artificial Neural Network, Simulation, correlation matrix, climatic variables
  • Amir Fakhrabadi, ALIREZA ENTEZARY, Omolbanin BazErafshan Pages 77-86

    Drought is creeping phenomenon, which affects and threatening human life. Drought in a period of unusually dry weather that lack enough water to cause hydrological imbalance faces define. Drought is studied in four main characteristics include intensity, duration, frequency and areal extent. The aim of this study is mapping the intensity of droughts in Kashan. For this purpose, the Standardized Precipitation Index (SPI) as an indicator for drought monitoring stations located in the plains of the period of 20 years (1390-1369) in the time scale 3,6,9,12,24 and 48 months were used. The most frequent drought in 24 months and the most comprehensive range of acute and severe drought in the plains. SPI values for the severe drought in the province timescales for geostatistics techniques and were classified image. The maps show the extent of the drought and the reduced by increasing the time scale drought in the plains of the West to the East increased.

    Keywords: Drought, Standard precipitation index, timescale, plain Kashan
  • Somayeh Emadodin *, Fakhrodin Namjou Pages 87-100
    Many cities of Iran are faced with Geomorphological constrains in Physical development trend .Gorgan city is located in the northern region of the country and it cannot be extended widely, because it is confront with physical constraints of urban development like appropriate agricultural land, forests, rivers and hills on the margin of town. The purpose of this study is identifying effective variables of urban Physical development and presenting the model which locates future development of Gorgan with minimal damage to the natural environment. The results show that current status of Gorgan is restricted to the forest through South and other part by agricultural lands. For the physical development has two selection: 1- Urban development is possible with more building density to urban buildings.2- Suburban development in areas that are suitable for physical development of Gorgan.Therefore, the best places for future of Gorgan development are part of the east and west of Gorgan.
    Keywords: Urban development, geomorphologic features, Gorgan