فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 28 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رحیم مشیری*، سید احمد سید ابوسعیدی صفحات 1-17

    اکوتوریسم شاخه ای از توریسم (گردشگری) است اما مشخص کردن مرز آن با توریسم به علت عدم تعریف دقیق آسان به نظر نمی آید. برای رسیدن به اکوتوریسم موفق باید از رهگذر توسعه ی پایدار عبور کرد.دستیابی به توسعه پایدار در گرو توجه به ارکان اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی در یک جامعه است و گردشگری به عنوان فعالیتی اثرگذار بر تمامی ارکان توسعه، بیش از گذشته نیازمند مطالعه است. در این تحقیق با بیان اجزاء مشترک مفهوم توسعه پایدار از دیدگاه های متفاوت، به ویژگیهای توسعه ی پایدار و توسعه ی روستایی پرداخته و به طور خاص شاندیزاز شهرستان مشهد مطرح شده است. این مطالعه نشان می دهد که روند کنونی بهره برداری از طبیعت علیرغم برخی فعالیتها و تمهیدات محدودکننده، فراتر از ظرفیت تحمل محیط بوده و بیم آسیب های جدی و نابودی توانهای طبیعی و البته اقتصادی منطقه می رود.

    کلیدواژگان: اکوتوریسم، توسعه، توسعه ی پایدار، توسعه ی روستایی
  • علی فتحی*، حسین آسایش صفحات 19-41

    وجود تمایزات و تفاوتهای منطقه ای در استان اردبیل بویژه در نقاط روستایی، همواره بعنوان یک دغدغه برنامه ریزان ومسیولین محلی را برآن داشته تا بر اساس توانمندی ها و مزیت های نسبی مناطق نسبت به تخصیص منابع محدود خود اقدام نمایند. قطعا عدم شناسایی علمی موقعیت و جایگاه مناطق مختلف استان، پیشرفت در مسیر نیل به اهداف توسعه را کند و گاهی متوقف می سازد. موفقیت در این امر مستلزم توجه به توانمندی های موجود در نقاط جغرافیایی استان میباشد.با توجه به مطالب فوق و همچنین لحاظ نمودن محدودیت های موجود در سطح استان، تحقیق حاضر در چارچوب مفاهیم آماری و تکنیکهای توسعه منطقه ای مبادرت به سطح بندی مناطق روستایی استان اردبیل در قالب روش چند متغیره تحلیل خوشه ای [1] به تفکیک بخشهای جغرافیایی نموده است.در این رابطه نتایج بدست آمده که با بکارگیری از 26 شاخص اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مشخص شده است، نشان میدهد که مناطق روستایی 8 بخش جغرافیایی استان اردبیل «نسبتاتوسعه یافته»، 7 بخش استان «درحال توسعه» و 2 بخش جغرافیایی دیگر در زمره بخشهای «توسعه نیافته» جای گرفته اند. که این مهم میتواند در برنامه ریزیهای بلندمدت و کوتاه مدت مدنظر مسیولین استان قرارگیرد.در این راستا در مرحله دوم از این تحقیق ارزیابی مناطق توسعه نیافته که از یک اولویت و حساسیت ویژه ای برخوردار است، در جهت تبیین و تشریح سیستماتیک عوامل جغرافیایی اعم از طبیعی و انسانی مدنظر قرارگرفته است و مناطق مختلف آن به فراخور جایگاه خود متاثر از عوامل فوق بوده اند که در قسمت بعدی این مقاله به آن اشاره شده است.

    کلیدواژگان: سطح بندی، تحلیل خوشه ای، روش سلسله مراتبی، دیاگرام درختی، نسبتا توسعه یافته، درحال توسعه، توسعه نیافته
  • کریم حسین زاده دلیر، رحیم سرور*، حسین بجانی، توحید احمدی صفحات 41-50

    برنامه ریزی کاربری زمین، به چگونگی استفاده، توزیع و حفاظت اراضی، اطلاق می شود. این نوع برنامه ریزی از دیدگاه های متفاوتی می تواند مورد توجه قرار گیرد از جمله، دیدگاه توسعه پایدار یکی از مقبولترین دیدگاه های نگرش به کاربری اراضی می باشد. در این پژوهش سعی بر آن است که کاربری های اراضی شهری تبریز از منظر توسعه پایدار مورد سنجش قرار گرفته و میزان هماهنگی و یا عدم هماهنگی آن با این نوع توسعه در طی پنج سال(1387-1383) مورد مطالعه قرار گیرد. برای رسیدن به این هدف در این مقاله از روش (توصیفی- تحلیلی) و مطالعات (اسنادی) بهره گرفته شده است. تمامی داده های این پژوهش مستند بوده و شامل مصوبات کمیته ماده پنج در طی دوره مورد مطالعه می باشد. حاصل این مطالعه نشانگر برخی از ناهماهنگیها در برخی معیارهای توسعه پایدار بوده و حرکتی غیر پایدار را در جریان مصوبات مربوط به تغییرات کاربری ها نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شهر، کاربری اراضی، پایداری، توسعه، تبریز
  • سیده صدیقه حسنی مهر* صفحات 51-64

    اهمیت موضوع توسعه اجتماعی- اقتصادی ملی هر کشوری لاجرم بر پایه پتانسیل ها و توانمندی های مختلف آن بنا می شود. توسعه مفهومی کلان و جامع است که شاخص های رفاه اجتماعی تشریح کننده آن می باشد. اگر توسعه منطقه ای بعنوان رویکردی در جهت تقویت توسعه ملی تعریف شود، ایران بعنوان یکی از کشورها، پیش از تدوین سند چشم اندازه بیست ساله 1404 رویکرد توسعه گرایانه خود را اعلام نموده و تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور را اساس کار قرار داده است از این رو در این مقاله سعی شده با توجه به پرسش کلیدی "چگونه می توان ساز و کار مناسب پتانسیل ها توسعه منطقه ای را شناسایی نمود؟" در جهت تجزیه و تحلیل پتانسیل های زیرساختی دانش محور شهرستان آستارا بر اساس سیاست های کلی نظام با استفاده از تحلیل سیاست های توسعه منطقه ای پرداخته شود. با استفاده از مدل تعاملی فاکتورهای توسعه منطقه ای و بهره گیری از شاخص های توسعه منطقه ای به این سوال پاسخ داده شده است که نتیجه کلی آن تلفیق دانش بنیان اقتصاد منطقه و شاخص های انسانی توسعه منطقه ای است.

    کلیدواژگان: پتانسیل های اقتصادی، توسعه شهری، سیاست های کلی نظام، شهرستان آستارا
  • نوذر قنبری* صفحات 65-78

    یکی از مشکلات عمده در نقاط روستایی کشور سطح نازل کیفیت مساکن است. مساکن روستایی از نظر مقاومت در مقابل سوانح طبیعی، نما، زیبایی شناختی، جنبه های بهداشتی و کارکرد، کیفیت مناسبی نداشته و این وضعیت چشم اندازی نامناسب و ناکارآمد از فضاهای روستایی را عرضه کرده است.هدف این تحقیق بررسی سطح رضایت مندی روستاییان از مساکن خود و درک تفاوت معیارهای مسکن در وضع موجود و شرایط مطلوب است. منطقه مورد مطالعه نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان کرمانشاه می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی با تاکید بر پرسشنامه می باشد. اطلاعات جمع آوری شده در قالب گویه ها از 300 نمونه آماری جمع آوری و با استفاده از نرم افزارSPSS  مورد پردازش قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر بیانگر رضایت پایین روستاییان از مسکن خود می باشد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که تفاوت معناداری در ناحیه آلفای 05/0 بین ویژگی های مساکن موجود با شرایط ایده آل آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن روستایی، مسکن ایده آل، نواحی روستایی، کرمانشاه
  • حمیدرضا پاک نژاد متکی، عبدالرضا فرجی راد * صفحات 79-96

    کمبود آب شیرین در سطح جهان و میزان بارش کم باران در نقاط مختلف جهان و افزایش بی رویه جمعیت و نیاز روز افزون به آب شیرین، مناسبات سیاسی کشورهایی را که دارای حوضه های آبریز مشترک می باشند دچار تنش و بحران نموده است. تا جایی که سازمان های مهم بین المللی نظیر سازمان ملل و یونسکو، قرن 21 را به عنوان قرن هیدروپلیتیک نامیده اند. ایران با داشتن 195/648/1 کیلو متر مربع وسعت که بیش از یک چهارم آن را بیابانها و مناطق کویری تشکیل می دهد از نظر آب و هوایی جزء مناطق کم باران جهان است. جمعیت ایران نیز از دهه 1335 (اولین سرشماری در ایران) تا دهه 1385 به بیش از 4 برابر افزایش یافته و از رشد شتابانی برخوردار می باشد، که نیاز های آبی ایران را افزایش می دهد.در ایران 24 رود خانه مرزی جریان دارد که مهمترین و طولانی ترین آنها رودخانه مرزی ارس است که بخشعمده ای از آن در استان اردبیل قرار دارد. سرچشمه های رودخانه ارس از کشور ترکیه بوده که پس از عبور از ارمنستان، وارد ایران شده و در امتداد مرزهای ایران و جمهوری آذربایجان، مسافتی طولانی را پیموده و وارد خاک آذربایجان می شود و در نهایت به دریای خزر می ریزد. استان اردبیل به خصوص دشتهای شهرهای اردبیل و مغان به شدت به آب رودخانه مرزی ارس وابسته است. افزایش زیاد جمعیت در این استان و مهاجر پذیر بودن آن در سطح کشور، نیاز روز افزون این استان را به آب بیشتر به خاطر تامین مواد غذایی این منطقه، افزایش داده است. وجود سرچشمه های ارس در ترکیه، نداشتن رژیم حقوقی مناسب در برداشت از حوضه ارس و نیازهای آتی جمعیت استان به مواد غذایی بیشتر و آب شرب، پیش بینی می گردد که امنیت سیاسی این منطقه دچار تنش شده که منشاء این تنش ها، آبهای مرزی و هیدرو پلیتیک منطقه خواهد بود.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، ارس، ترکیه، جمهوری آذربایجان، استان اردبیل، دشت مغان
  • مریم وریج کاظمی* صفحات 97-109

    با پایان جنگ سرد انرژی که مفهوم ژیوپولتیکی داشت به مفهوم ژیواکونومی تغییر نام پیدا کرد و به تاثیرگذارترین عنصر در روابط بین قدرتهای بزرگ جهانی تبدیل شده و اساسا مناطق خاص از جهان که دارای انرژی بودند هم به یک پدیده مهم استراتژیکی بدل شدند. روسیه با داشتن ذخایر عظیم منابع انرژی و پایگاه های صنعتی برای توسعه انرژی  نقش برجسته ای را در عرصه انرژی جهان بازی می کند. وجود منابع سرشار انرژی و مسایل مربوط به آن در کشورهای خارج نزدیک توجه قدرتهای منطقه ای و فرا منطقه ای و شرکتهای بزرگ را به طرف خود جلب کرده است و پویایی منطقه  بر بنیانهای ژیوپولتیک و ژیواکونومیک استوار گشته است و کشمکشهای را به وجود آورده است. سرنوشت اقتصاد روسیه در بسیاری از موارد با کشورهای خارج نزدیک پیوند خورده است و هرگونه دگرگونی در این کشورها می تواند بر اقتصاد روسیه اثر خوب یا بد بگذارد و این کشورهای به لحاظ استراتژیک حوزه امنیتی روسیه هستند و حضور قدرتهای دیگر در آن خواه ناخواه بر امنیت روسیه تاثیر گذارند. در این مقاله سعی شده است که به موضوع ژیواکونومی روسیه و روابط این کشور در پیوند با کشورهای خارج نزدیک و ارزیابی  سیاست های روسیه از دید منابع انرژی در تقابل با این کشورها و قدرتهای جهانی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: ژئواکونومی، انرژی، کشورهای CIS، روسیه، تجارت انرژی
  • غلامحسن شیخ حسنی*، فهیمه مهمان دوست صفحات 109-125

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مشارکت اجتماعی و اقتصادی روستاییان در طرح های عمران روستایی (مطالعه ی موردی: دهستان نساء)، از طریق مطالعه میدانی انجام پذیرفت. انتخاب نمونه مورد مطالعه به روش خوشه ای و بر اساس سه معیار جمعیت، فاصله از جاده اصلی و وضعیت اقتصادی صورت گرفت. بر همین مبنا دو روستای نساء و ولایترود انتخاب شدند. از این دو روستا تعداد90 نفر از سرپرستان خانوارها با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران (52 نفر از روستای ولایترود و 38 نفر از روستای نساء) به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب گردیدند و به پرسشنامه ی پژوهش پاسخ گفتند. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های t و یومان ویتنی) صورت گرفت. چنین نتیجه گیری شد که آگاهی از اهمیت مشارکت و همچنین میزان مشارکت اهالی روستای نساء از اهالی روستای ولایترود بیشتر بوده و بر همین مبنا رشد، توسعه و پیشرفت طرح های عمرانی روستای نساء از روستای ولایترود پیشی گرفته است. این را می توان یکی از عوامل مهم توسعه بهتر طرح های عمرانی در روستای نساء دانست.

    کلیدواژگان: مشارکت اقتصادی و اجتماعی، طرح های عمرانی، دهستان نساء
|
  • Sayed Rahim Moshiri *, Sayed Ahmad Sayed Aboosaeedi Pages 1-17

    Ecotourism is the branch of tourism but recognizing of its border with tourism is not consider easy because of absent precise definition, In order to achieving success ecotourism it should pass constant development.Access to constant development is related to economic, social, culture, environment, ecology aspect in society and tourism as effective activity on all of these aspects require suding. In this research consider constant development in rural and urban with explaining common elementsconcepts of constant development in different view. This studu show that beneficiary process, in this time, from nature is beyond from capacity of environment and there is fear from serious damage and destroy of nature and also economy.

    Keywords: Ecotourism, development, Constand development, Rural Development
  • Ali Fathi *, Hossein Asayesh Pages 19-41

    Regional distinctions and differences in Ardebil province especially at rural points, as a problem causes the local planners and supervisors decide to allocate finite resources according to relative abilities and advantages of regions. Non-recognition of different status and sites of province scientifically requires for attention to existing abilities in geographical points of province.Regarding above points and considering existing limits in the province , the current research levels the rural regions of  Ardebil province within framework of statistical concepts and techniques of regional development.In this respect, the results got which has determined by using 26 economical, social and cultural index, show that the rural regions of 8 geographical districts in Ardebil province are Relatively Developed and 7 regions of province are Developing and 2 regions of Khoresh Rostam and Shahrood (lmamrood) affiliated to Khalkhal have been located at the category of Undeveloped regions that this significant fact can be considered by the authorities in short-term and long-term plannings.In this direction, in second stage of this research, assessment of undeveloped regions who enjoy special priority, is considered for systematic description of geographical factors such as natural and human factors and its different regions are influenced by above information according to its status that is mentioned in chapter of this researches.

    Keywords: Cluster Analyses, Hierachical Method, Dendrogram, Relatively Developed, Developing, Undeveloped
  • K. Hoseinzade Dalir, Rahim Sarvar*, Hossein Bejani, Tohid Ahmadi Pages 41-50

    Land use planning is type of use, distribution and protection of land. This type of planning can studied in deferent point of view, for instance sustainable development is one of most acceptable appointment in land use planning. In this research we have tried to study and evaluate the land use planning in city of Tabriz according to sustainable development criteria. In this study we have suggested coordinating or non coordinating of land use planning with sustainable development in Tabriz for 5 years since 2004-2008. our methodology and technique followed of document analysis. In this research All of data are documented and consist of approvals in commission of article of 5 of urban planning low. in result we suggest that the land use planning in Tabriz is not perfectly according to sustainable planning criteria.

    Keywords: City, land use, Sustainable, development, Tabriz
  • Seyede Sedighe Hassanimehr * Pages 51-64

    Importance of social development  national economy inevitably based on the potential of each country and its various capabilities can be built. Conceptual development is large and comprehensive social welfare indicators anatomist it. If regional development is as an approach to strengthen the national development must be defined. As part of the document developed years ago with twenty years of eye size in 1404 announced his realistic approach to development and social transformation, economic, political and cultural basis of the work has therefore been tried in this article according to key Question: "How appropriate mechanisms of regional development potential be identified?" In analyzing the potential for knowledge-based infrastructure Astara city system based on general policies with regional development policy analysis is discussed. Using an interactive model of regional development factors and utilization of regional development indicators to this question has been answered as a result of the overall foundation of the knowledge economy, regional integration and regional indicators of human development is.

    Keywords: Potential economy, Urban development, the overall policy regime, Astara city
  • Nowzar Ghanbari * Pages 65-78

    Housing, like food and clothing is one of the basic needs of human being. Therefore, human being since his creation has been thinking about satisfying this need. In villages, housing should have specific characteristics due to the productive nature of villages.The purpose of the present study is investigating the satisfaction of villagers from their housings and understanding differences between their present housings and the criteria of their ideal housings.Rural areas of the central parts of Kermanshah were studied in this resarch. A descriptive – analytic method of research was used in which using questionare was emphasized. The data were collected from 300 sample statistics and  SPSS used to analyze the data. Findings, indicated that villagers had low satisfaction with their housings. Findings also showed that there was not a significant difference between the present housing characteristics and the ideal housings(p<0.05).

    Keywords: Housing, Rural Housing, Suitable housing, Rural regions, Kermanshah
  • Hamidreza Paknejad Motaki *, Abdolreza Faraji Rad. Pages 79-96

    The political relations of the countries with common marine domains have been involved a crisis because of inadequacy of water in the world and low rainfall rate in different parts of the world and irregular population growth and the ever-increasing need to water. Therefore some important international organizations like United Nations organization and UNESCO has named the 21st century as the hydropolitic century. Iran with 1/648/195 km2 width and more than 1/4 of its land is desert. So this climatic condition made this country as one of the low rainfall zone in the world. From 1335 decade (Iran's 1st census) to 1385 decade, Iran's population has grown more than 4 times. This rapid growth of population increases Iran's water needs. 24 border rivers flow in Iran. The most important and the longest one is Aras Border River which the main part of it has located in Ardabil province. Aras river sources were from Turkey that after passing Armenia, flows in Iran. Then it travels a very long distance along with Iran and republic of Azerbaijan borders. Afterward it enters Azerbaijan land. At last it flows in Caspian sea. Ardabil province, specially the fields of Ardabil and moghan cities are depending on the water of Aras border river, strongly. The high population growth in this province and the influx of immigrants from other cities of country has increased the need of more water of this region in order to provide food. Because of the existence of Aras river sources in Turkey, the lack of a suitable legal regime in using of Aras zone and the population's future needs for more food and drinking water, it will be anticipated that the political security of this region has been crisised and the root of these crisises are the border water and the hydropolitic of region.

    Keywords: Hydropolitic, Aras, Turkey, Republic of Azerbaijan, Ardabil Province, Fields of Moghan
  • Maryam Verij Kazemi * Pages 97-109

    The cold war ,energy changed to geo-economy concept which to name was geo-politic concept and to convent to effect agent in the relatives between major global powers. basically particular zones of the world that had energy, they have been substituted to the important phenomenon of strategy. Russia perform a prominent role in area of the world energy to develop energy with large energy resources and industrial bases and it cases to attract the attention of regions powers and another region of large companies become of a lot of energy resources and our affairs in CIS and also area dynamism built in structures geo-politic and geo-economic and causes lots of conflicts in many cases, Russia economy has associated with CIS and it can be good and bad affected to Russia economy it happens any changes in there countries . Regarding strategy, these countries are security areas and  being  another powers affect on Russia security. In this article we are trying to explain the subject, Russia geo-economy and its relative to CIS and to assess Russia politics in view of energy resources in the encounter of these countries and global powers.

    Keywords: Geo-economy, Energy, CIS countries, Russian, Business Economic
  • Gholamhasan Sheikhhasani *, Fahimeh Mehmandoost Pages 109-125

    This research was done with the purpose of evaluation the socio-economical participation role of rural peoples in plans projects (Case study: Nesa Dehestan) through field study. Selection of case study sample was performed with clustering analysis and on the basis of criterias such as population, distance from main road and economical status. Thus Nesa and Velayatroud villages were selected according to these criterions. From these two villages 90 persons (52 persons from Velayatroud village and 38 persons from Nesa village) of family supervisors were chosen with Cochran sampling formula as research samples and answered to research questionnaires. Analysis of the resulted data from questionnaires was done with deduction and descriptive statistics (t and The Wilcoxon-Mann-Whitney test). It it was concluded that the awareness of participation importance and the amount of participation of Nesa village peoples are more than Velayatroud village peoples and on this basis growth, development and progress of plans projects of Nesa village proceeds from Velayatroud village. This can be known as one of the important factors in better development of plans projects of Nesa village.

    Keywords: Social-economical participation, plans projects, Nesa Dehestan