فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 23 (پاییز 1388)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 23 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرداد نوابخش*، سمیه صفی صفحات 1-11

    افزایش جمعیت در شهرها یکی از مهمترین چالش های برنامه ریزی شهری است.عدم برنامه ریزی های صحیح جهت تحقق نیازهای این جمعیت رو به تزاید، استفاده غیر اصولی از اراضی شهرها و پیرامونشان و به تبع آن افزایش مسایل زیست محیطی را به دنبال داشته است. در این زمینه بررسی رشد فیزیکی شهر ملایر و مسایل زیست محیطی ناشی از آن از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا «علل واقعی بروز مشکلات زیست محیطی در شهر ملایر» پرسش اصلی این تحقیق است.با فرض بر این که مسایل زیست محیطی شهر ملایر ناشی از رشد شهر در سالهای اخیر، افزایش جمعیت آن و فعالیت های مختلف شهری (سوخت و ساز شهری) می باشد. بررسی بنیادی عوامل تاثیر گذار بر گسترش شهر و پیدایش مسایل زیست محیطی، ارایه راهکارهای مناسب در جهت کاهش معضلات زیست محیطی و ایجاد یک دیدگاه آکادمیک در زمینه حل مشکلات زیست محیطی از مهم ترین اهداف این مطالعه می باشد. بنابراین با توجه به مشکلات زیست محیطی ناشی از رشد فیزیکی شهر ملایر طی چند دهه اخیر، در این تحقیق به کمک اطلاعات، آمار، کار میدانی و با استفاده از نقشه ها، عکس ها، نمودارها و تحلیل آنها به بررسی و تبیین مسایل زیست محیطی پرداخته شده است. در این رابطه آلودگی منابع آب، آلودگی ناشی از رها سازی فاضلاب ها در معابر و یا تخلیه آنها در چاه های جاذب، مسایل ناشی از جمع آوری، دفن و بازیافت غیر اصولی زباله ها، آلودگی های واحدهای صنعتی و کوره های آجر پزی و آلودگی های ترافیکی به خصوص در مرکز شهر مورد توجه قرار گرفته و ارایه راه حل های هر چند مختصر در جهت کاهش این آلودگی ها، رفاه شهروندان و رسیدن به توسعه پایدار پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، رشد فیزیکی ملایر، مشکلات زیست محیطی شهر ملایر، شهروندان، توسعه پایدار
  • اصغر نظریان*، محمدتقی معصومی، رسول ملکی نظام آباد صفحات 13-30

    هر هفته حدود یک میلیون نفر به جمعیت شهری جهان افزوده می شود و امروزه شهرها به عنوان محل سکونت بیش از نیمی از ساکنان کره زمین در معرض چالشهای متعددی نظیر آلودگی هوا، آلودگی صوتی، تراکم ترافیکی، استرس و... قرار گرفته اند. این روند از یک طرف کیفیت زندگی انسانها را تهدید می نماید و از طرف دیگر کیفیت محیطی را نیز با خطر مواجه می سازد . شهر مطلوب برای زندگی شهرنشینان، شهر پایدار است و شهر پایدار شهری است که در آن بهبود کیفیت زندگی انسان در هماهنگی با بهبود و حفظ سلامت سیستم های اکولوژیکی به دست می آید. در چنین شهری، زندگی برای شهروندان دلچسب بوده و کیفیت خوب زندگی، کمی جرایم، اقتصاد بسیار کارآمد، پیشرفت اجتماعی و... از مزایای زندگی در آن می باشد. موانع مختلفی می توانند از دستیابی به چنین شهرهایی ممانعت نمایند که یکی از مهمترین آنها مدیریت ضعیف سیستم های حمل و نقل شهری و ایجاد تراکم های ترافیکی در شهرها می باشد. تراکم ترافیکی در شهرها دارای اثرات اجتماعی، اقتصادی و اکولوژیکی می باشد و از طرف دیگر اجتماع، اقتصاد و اکولوژی سه رکن توسعه پایدار هستند و بنابراین مدیریت نامناسب سیستم های حمل و نقل شهری و در نتیجه ایجاد تراکم های ترافیکی در شهرها مانع مهمی در راه دستیابی به شهر پایدار محسوب می شوند. دستیابی به شهر پایدار مستلزم حرکت به سمت حمل و نقل پایدار شهری است و حمل و نقل پایدار شهری نوعی از حمل و نقل است که به منابع انرژی غیرقابل تجدید وابسته نبوده و سبب بدتر شدن کیفیت زندگی شهروندان نمی شود. امروزه شهر تهران به عنوان بزرگترین شهر و پایتخت کشورمان با مشکلات و موانع متعددی برای تبدیل شدن به شهر پایدار مواجه است. افزایش بیش از حد جمعیت، تمرکزگرایی، توسعه کنترل نشده، آلودگی هوا، تراکم ترافیکی، تصادفات و... از جمله این مشکلات می باشند. آلودگی هوا مهمترین مشکل محیطی تهران می باشد که اصلی ترین علت آن وسایل نقلیه موتوری می باشد که مسیول آلودگی هوای شهر از 60 تا 80 درصد می باشد. پایین بودن قیمت سوخت، کیفیت پایین بنزین، تعداد زیاد خودروهای فرسوده، قیمت بسیار بالای خودروها، موقعیت جغرافیایی شهر، وابستگی زیاد ساکنان به اتومبیل، عدم اجرای صحیح قوانین رانندگی و ترافیکی و نبود مدیریت هماهنگ شهری مهمترین عواملی هستند که باعث شده اند در حال حاضر یک سیستم حمل و نقل ناپایدار در این شهر به کار گرفته شده و در نتیجه تهران را به مکانی نامناسب برای زیست تبدیل نمایند. برای اجتناب از این وضعیت نامناسب و تبدیل شهر به شهری پایدار، پشتیبانی از مدلهای جامع حمل و نقل پایدار شهری مناسب با شرایط خاص کشورمان و شهر تهران که در این مطالعه به یکی از آنها اشاره شده است ضرورت دارد و هیچ شکی وجود ندارد که بدون توجه به ملاحظات خاص مربوط به کشورمان دستیابی به تهران پایدار غیرممکن خواهد بود.

    کلیدواژگان: شهر پایدار، سیستم حمل و نقل پایدار شهری، تهران، آلودگی محیط شهری، تراکم ترافیکی
  • زهرا پیشگاهی فرد*، ناصر رضایی، عمران علیزاده صفحات 31-47

    امنیت یکی از از اساسی ترین عناصر استمرار حاکمیت است. در طول زمان حیات هر حکومت، پدیده هایی به صورت سازمان یافته، گاه در سطحی محدود و گاه در سطحی گسترده حاکمیت دولت ها را در فضای جغرافیایی به چالش می کشند؛ این پدیده ها متفاوت از چالشگران سنتی که از آن ها با عنوان های ناحیه گرایی و یا واگرایی یاد می شد و عمدتا حواشی کشور را شامل می شدند، در هر جای قلمرو دولت به اشکال عمودی یا افقی قابل تشخیص هستند که از آن بعنوان "حفره های دولت" یاد می شود. سرزمین ایران گرچه در طول تاریخ از واگرایی های منطقه ای رنج می برده اما همواره با مسایل و پدیده های جزیی در داخل کشور نیز روبرو بوده که به لحاظ محدود بودن آن پدیده ها دولت قادر به حذف آن ها بوده است. اما در سال های اخیر تعداد وقوع پدیده های سازمان یافته یا همان حفره های دولت به شدت رو به افزایش است و بیش از مسایل واگرایی هایی منقطه ای نگرانی دولت را به همراه دارد. این پژوهش در پی آن است ضمن شناسایی انواع حفره های دولت، متغیرهای قابل تعریف حفره های دولت در ایران یعنی آن دسته از پدیده های اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و سیاسی که حاکمیت را دچار چالش می کنند با روش های کمی و تحلیل محتوی مورد شناسایی قرار داده و سنجش کند که حفره های دولت در کشور از چه عمق و وسعتی برخوردار بوده و پراکندگی این حفره ها در سطح استان ها چگونه است.

    کلیدواژگان: حفره های دولت، حاکمیت، امنیت، ایران
  • حسن لشکری، افسانه ظفری * صفحات 49-60

    آلودگی هوای شهرها امروزه به یک معضل زیست محیطی و اجتماعی تبدیل شده است. افزایش جمعیت، توسعه نامتقارن و بعضا بدون رعایت اصول علمی، بافت فیزیکی شهرها،افزایش وسایل و منابع آلوده ساز سبب شده است زندگی انسان در برخی از شهرها دچار خطر شده و سلامت آنها را تهدید نماید. شهر تهران به عنوان بزرگترین شهر ایران در زمره آلوده ترین شهرهای جهان به حساب می آید. با توجه به عوارضی که آلودگی هوا بر محیط زیست و سلامت بشر دارد، ضرورت شناخت دقیق آلاینده ها و مشخص ساختن پهنه های آلوده به منظور کاستن از شدت آلودگی آشکار می شود. در تحقیق حاضر داده های مربوط به آلاینده منواکسید کربن Co از 10 ایستگاه اصلی سنجش آلودگی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران بر اساس شاخص PSI استخراج و با استفاده از نرم افزار Excel برای دوره آماری 10 ساله روزهای پاک و آلوده مشخص گردید و5 نمونه از شدیدترین روزهای آلوده برای مطالعه انتخاب شد. سپس برای پهنه بندی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی Gis اقدام به تهیه نقشه هایی گردید. با بررسی نقشه های ترسیم شده مشخص شد جهت و سرعت باد در جابجایی آلودگی هوا نقش موثری دارد. پهنه های خیلی ناسالم در قسمتهای مرکزی و جنوبی شهر و بیشتر در محدوده اطراف ایستگاه های فاطمی، بازار، آزادی، مهرآباد و بهمن مشاهده شد.در نمونه های مطالعه شده پهنه های پاک و مجاز بیشتر در قسمتهای شمالی، شمال غربی و شمال شرقی وجود داشت بجز نمونه روز 13/09/84 که در هیچ نقطه شهرهوای پاک ویا مجاز وجود نداشت.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شهر تهران، GIS، پهنه بندی، گلباد
  • عبدالرضا فرجی راد*، سمیه آقاجانی صفحات 61-72

    صنعت گردشگری امروزه از اهمیت فوق العاده ای برخوردار شده است و به دلیل مزایایی که دارد توجه اغلب دولتها و مسیولان ملی و محلی را به خود جلب کرده است. این صنعت دارای ارکان و انواع طبقه بند یهای گوناگونی است که با آنها مفهوم می یابد و بدون آنها در حقیقت واژه گردشگری بی معناست. ارکان این صنعت عبارتند از جاذبه های گردشگری، تسهیلات و خدمات گردشگری. از طرفی پیشنیاز دستیابی به هر نوع پیشرفت و توسعه ای، انجام تحقیقات درست و اصولی در آن زمینه که یکی از ارکان اصلی هر تحقیق علمی توجه به مبانی نظری است. در مبانی نظری هر تحقیقی، مطالعه در رابطه با تیوریها، مفاهیم و تعاریف کلیدی و مربوط به موضوع تحقیق یکی از الزامات محسوب می شود. هر چند تا کنون تحقیقاتی که در کشورمان در رابطه با واژه گردشگری و طبقه بندی آن انجام شده بیشتر مربوط به گذشته است و مطلبی در اکثر تحقیقات تکرار شده و یا اشکالاتی بر آنها وارد است. بنا بر این لازم است با نگاهی نو و دقیقتر به این واژه و موضوعات مربوط به آن بپردازیم. مقاله حاضر به تحلیلی پیرامون موضوع گردشگری و جدیدترین و کاملترین طبقه بندی انواع آن پرداخته است و هدف از انجام این تحقیق ارایه تعاریف درست و جدید است تا پایه و اساس تحقیقات بعدی همچون توسعه گردشگری، برنامه ریزی گردشگری، و غیره قرار گرفته و آنها نیز بر این مبنا درست و اصولی انجام شوند.

    کلیدواژگان: : گردشگری، ارکان گردشگری، طبقه بندی انواع گردشگری
  • آزیتا رجبی، مرضیه خان محمدی * صفحات 73-88

    گردشگری صنعتی است بسیار ظریف و حساس به ویژه در ارتباط با مسایل ایمنی و امنیتی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی است و هرگونهحادثه و بروز ناامنی مانند جرایم علیه گردشگران، جنگها،ناآرامی های سیاسی و حوادث تروریستی زیانهای جبران ناپذیری را براین صنعت وارد می سازد.کنترل وتامین امنیت گردشگران وپیشگیری از وقوع جرایم علاوه بر اینکه اطمینان خاطر آنها را تقویت می کند منجر به حداقل رساندن خطرات سفر در حفظ امنیت جانی و مالی گردشگران وتشدید وتداوم سفرهای بعدی می شود.شهر تهران با دربرگرفتن یک چهارم جمعیت شهرنشین کشور)قطب جمعیتی(و نقطه ورود وخروج بیشتر گردشگران به کشور می باشدونقش اصلی را در مدیریت مقصد گردشگری ایفا می کند لذابروز حوادث امنیتی و جرایم علیه گردشگران می تواند صنعت گردشگری ایران را در عرصه های گوناگون به مخاطره اندازد.هدف از این مقاله بررسی مسایل امنیتی گردشگران وجرایم علیه آنان است. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و هدف آن «کاربردی» است. نتیجه بررسی ومصاحبه ها از مسولین در این زمینه  نشان می دهد که شهر تهران از نظر امنیت اجتماعی و محیطی در سطح مطلوبی نیست ومانند خیلی از کلانشهرهای دیگر میزان وقوع جرایم بالااست.ودر حال حاضرشرایط امنیتی مطلوبی برای توسعه صنعت گردشگری پایدار ندارد.بر این اساس به نظر می رسد که می بایستی در راستای توسعه صنعت گردشگری در شهر مورد مطالعه اقدامات کارآمدی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: : امنیت، امنیت گردشگری، تروریسم، جرایم علیه گردشگران، حوادث امنیتی، ناپایداریهای امنیتی
  • پروانه عزیزی*، حیدر لطفی صفحات 89-106

    یکی از زمینه های گذر از اقتصاد متکی به نفت به اقتصاد غیر نفتی، تغیر ساختار اقتصادی کشور است و برای چنین تغییری، نگرش یکپارچه در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، حقوقی و مدیریتی ضروری به نظر می رسد و در این میان اطلاع رسانی به موقع علمی و فرهنگی از طریق انتشار تجربیات جهان می تواند تسهیل کننده این مهم باشد تا فرهنگ تنوع بخشی در اقتصاد را توسعه دهد. یکی از عرصه های تنوع بخشی اقتصاد کشور با توجه به شرایط محیطی و مزیت های نسبی موجود، گردشگری است. اغلب کشورها به ویژه کشورهایی که به لحاظ موقعیت جغرافیایی از این مزیت برخوردار هستند، آن را در برنامه های توسعه ملی خود گنجاندهاند تا از این طریق بتوانند فرایند توسعه ملی خود را تکامل بخشند. گردشگری روستایی نیز به عنوان یکی از مهمترین اشکال گردشگری، سهم برجسته ای را در این خصوص به خود اختصاص می دهد. دردوران ما گردشگری روستایی یکی از مردمی ترین انواع صنعت توریسم محسوب می گردد. در این میان کشور ایران نیز به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی و داشتن عناصر مهم جذب گردشگری چون مناظر طبیعی، آثار باستانی، تنوع اقلیمی و تمدن ریشه دار جزء کشور های دارای توانمندی های گردشگری می باشد که در تلاش است تا از اقتصاد تک پایه ای به سمت اقتصاد متنوع و با ثبات حرکت نمایند و در میان انواع مختلف گردشگری، رشد و توسعه گردشگری روستایی به دلیل تنوع و جاذبه های طبیعی روستا های ایران از اهمیت اقتصادی و اجتماعی خاص برخوردار می باشد و می تواند در توسعه پایدار روستایی و امکان برخورداری روستاییان از امکانات رفاهی و زیستی بهتر و بهبود کیفیت زندگی آنها موثر باشد. لذا شناخت روستاهای ایران گامی در رسیدن به این هدف می باشد. سند چشم انداز صنعت گردشگری، بخصوص گردشگری روستایی در استان سمنان با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص این استان از اهمیت ویژه ای برخوردار است که با برنامه ریزی دقیق و منسجم و با بکار گیری بخش خصوصی می توان این صنعت را از لحاظ اقتصادی در استان خصوصا در مناطق روستایی بسیار فعال ساخته و کمک شایانی به اقتصاد مناطق روستایی نماید. و با این فرایند قطعا در دراز مدت با گردشگری پایدار روستایی، روند  مهاجرت به نفع روستاها معکوس می گردد.

    کلیدواژگان: اقتصاد، صنعت توریسم، گردشگری روستایی، سمنان
  • یوسفعلی زیاری* صفحات 107-118

    ایستگاه های آتش نشانی بعنوان مکانی جهت استقراروانتظارخودروهای آتش نشانی وامداد، ازجمله مراکزمهم وحیاتی خدمات رسانی درشهرهاهستندکه نقش مهمی درتامین ایمنی وآسایش شهروندان وتوسعه اقتصادی شهرها ایفا می کنند. بدیهی است خدمات رسانی به موقع و مطمین توسط ایستگاه های آتش نشانی بیش از هر چیز مستلزم استقرار آنها در مکانهای مناسب است. هدف اصلی تاسیس ایستگاه های آتش نشانی تامین بخشی از امنیت شهردرراستای اهداف ازقبل تعریف شده آنهامی باشد.لازمه رسیدن به این هدف، اعمال دید سیستماتیک و یکپارچه به عناصرشهری بصورت میکرووجهت دهی ساختارشهردرقالب ماکرواست که این مهم درقالب استفاده ازسیستم اطلاعات جغرافیایی تاحدزیادی دست یافتنی است. درتحقیق حاضر، هدف اصلی، تعیین بهترین مکانهابرای ایستگاه های آتش نشانی شهرسمنان یا جابجایی مکانی برخی ازآنها(درصورت لزوم)میباشد. این پژوهش برآن است تامکانهای بهینه رابرای استقرار ایستگاه های آتش نشانی جدیددرشهرسمنان مشخص کند.لذاجهت تعیین محلهای دقیق وعلمی ازتلفیق سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)[1] وروش وزندهی تحلیل سلسله مراتبی (AHP)[2] استفاده شده است. بعدازمطالعه اولیه وگردآوری داده های موثر در مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی، معیارهای موثر درشش گروه طبقه بندی گردیدند و سپس باکمک روش تحلیل سلسله مراتبی وزن هریک ازمعیارها مشخص ودرنهایت به روش همپوشانی[3] ترکیب شده ونتایج با انعطاف پذیری بالا، درشش دسته ارایه شدند. بعد از ادغام نقشه های تهیه شده ابتد محدوده های مناسب اولیه پیشنهادگردیدند، سپس موقعیت دقیق هریک از ایستگاه های پیشنهادی درون این محدوده هاتعیین شدند بطوری که از حداکثر مساحت سرویس دهی نیزبرخوردارهستندودرانتهاعلاوه برایستگاه های موجود(2عدد)، 5 ایستگاه جدید پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: مکان یابی، ایستگاه آتش نشانی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، فرایندتحلیل سلسله مراتبی، سمنان
  • محسن رنجبر* صفحات 119-134

    تغییرات دوره ای ومتناوب سطح آب دریای خزر باعث تغییر شکل خطوط ساحلی وخسارت به تجهیزات وابنیه های ساحلی می شود. دینامیک طبیعی منطقه ساحلی تالش سبب شده است که شرایط نا پایداری در طول ادوار مختلف بر منطقه حاکم شده ورژیم طبیعی دریای خزر از نقطه نظر اقتصادی واجتماعی مشکلاتی را در زمینه برنامه ریزی و توسعه منطقه ای و ملی ایجاد کند. شهرستان تالش درساحل غربی دریای خزر واقع شده وبالا آمدن محسوس سطح آب دریا در نوارساحلی خزر و تغییرات ناشی از آن درسواحل شهرستان تالش، خسارات زیادی را به تاسیسات ساحلی، منازل مسکونی، اماکن تفریحی، زمینهای کشاورزی وارد ساخته و در هنگام پسروی موجب بلا استفاده ماندن سازه های ساحلی ساحل نشینان منطقه شده است .بعلاوه بالا و پایین رفتن سطح آب دریای خزر موجب از زیر آب بیرون آمدن یا به زیر آب رفتن زمینهای مجاور دریا شده است. در این تحقیق سعی شده است ضمن بررسی تغییرات خطوط ساحلی در محدوده شهرستان تالش بااستفاده از عکسهای هوایی سال 1346و1373 وتصاویر ماهواره ای وبا استفاده از نرم افزار Ilwis مقایسه و بررسی شود که نتایج حاصل حکایت از تاثیر روند پیشروی و پسروی آن در مورفولوژی منطقه پایین دست حوضه های ساحلی میباشد. نوسانات دوره ای موجب تغییراتی در لندفرمهای ساحلی منطقه شده وافزایش آب دریا زمینهای وسیعی را درسواحل تالش به زیر آب برده است.تغییرات متعدد خطوط ساحلی دریای خزر باعث از بین رفتن اشکال خطوط ساحلی ونیز پیدایش اشکال وتپه های ماسه ای در طول خط ساحل شده است. بالا وپایین رفتن خط اساس برروی پهنه های تحت فرسایش ورسوبگذاری رودخانه ها تاثیر گذاشته است که این اشکال درسواحل منطقه الگوی پیشروی و پسروی و فرسایش را درمنطقه تالش نشان می دهد. زبانه های ماسه ای که از مهمترین جلوه های ژیومرفولوژی سواحل منطقه به شمار می رود، در اطراف رودخانه های بزرگ منطقه از جمله کرگانرود، شفارود ولیساررود مشاهده می شود که تغیییرات زیادی در آنها مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: خزر، تغییرات خطوط ساحلی، تالش، اشکال ژئومرفولوژی
  • رفعت شهماری اردجانی*، محمدرضا ثروتی، جلیل الدین سرور صفحات 135-154

    هدف اصلی از انجام این تحقیق شناسایی و معرفی، عوامل موثر بر مخاطرات طبیعی اعم از سیل، لغزش، آتش سوزی،...وهمچنین پراکندگی مکانی و زمانی مخاطرات و گستردگی و وسعت آنها در حوضه آبخیز شفارود شهرستان رضوانشهر(تالش) واقع در غرب استان گیلان می باشد. اثر انعکاس این مخاطرات بر وضعیت اقتصادی-اجتماعی ساکنان نکته قابل توجهی است که اهمیت این تحقیق را نشان میدهد. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی (سیستم حوضه ای) و با بهره گیری از ابزارهایی چون نقشه های توپوگرافی سازمان نیروهای مسلح و نقشه های زمین شناسی، کاربری اراضی، عکسهای هوایی سازمان نقشه برداری کشور و بازدیدهای میدانی (مشاهده مستقیم) وبکارگیری G.P.S نرم افزارهای Excel و AutoCAD به انجام رسیده است. نتایج مطالعات نشان داد :عمده ترین مخاطرات طبیعی تهدید کننده حوضه عبارتند از : لغزش،سیل،آتش سوزی،خشکسالی،رعدوبرق،گزندگی حیوانات،آفات گیاهی،...که در این راستا، نوع و جنس سازندهای زمین شناسی و گسلهای متعدد در داخل حوضه و گسل سراسری آستارا در پایاب حوضه، اختلاف ارتفاع بین خط الراسها و پایاب حوضه ، شیب دامنه ها، ریزش باران و دوام برف (حدود 6 ماه))، وزش بادهای شدید در پاییز و اوایل بهار، پوشش انبوه جنگلی در سرتاسر حوضه و... از جمله عوامل عمده ی طبیعی و مهمی می باشند که در ایجاد مخاطرات طبیعی حوضه نقش اساسی بر عهده داشته  نظیر وقوع لغزش و ریزش سنگ(در شمال غرب،مرکزوجنوب غرب حوضه) در روستاهای ارده(1383) روشنده (1375) دشت دامن (1383)و وقوع سیل در پارگام (1375)، رینه (1383)،  وسکه (1373) و... آتش سوزی در جنگلهای جنوب وجنوب غرب حوضه(رزه،دشت دامن) طی ده ساله 85 - 1375 .رویداد این مخاطرات علاوه بر خسارات اقتصادی وآسیب های اجتماعی،درسطح محدوده مورد بررسی مجموعا چشم اندازهای محیطی را تغییر داده و می دهند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی حوضه شفارود، غرب گیلان، رضوانشهر (تالش)
|
  • Mehrdad Navabakhsh *, Somayeh Safi Pages 1-11

    The growth of population in cities is one of the most important challenges of urbanplanning.The lack of correct programming for fulfillment of needs of these growingpopulation follows on unessential use of the city lands and their around lands and alsoincreasing of environmental problems.In this field, the in quiry of physical growth of Malayer city and environmentalproblems resulting of the, has special importance.Therefore, The basic question of this research is«The fact reasons of emerqence ofenvironmental problems in Malayer city.»Supposing that environmental problems of Malayer city is resulting of the growthof supposing this city in recent years, growth of it’s population and different civicactivities. (civic fule and construction) .The basic inquiry of effective reasons on the city expanding and emergence of theenvironmental problems,offering the sutable approaches for eduction of environmentalproblems and making an academic viewpoint for solving the environmental problemsis one of the most important aims of this study. Therefore,with attention toenvironmental problems resulting of physical growth of Malayer city in afew recentdecade, in this research is payed to inquiry and explain of environmental problemswith help of informations, statistics, fieldwork and with use of maps, pictures, yraphsand their analysis. In this relation is considered the pollution of sources of water,thepollution arising of release of sewage on the pavements and or their discharge inabsorbing well,The problems arising of unbasic collection, burying and recycling ofrubbises, the pollution of industrial units and brik–kilns and traffic pollution speciallyin the center of city and brife approaches are offered for reduction of this pollution,welfare of citizens and arrbiyng to sustainable development.

    Keywords: Environment, Physical growth of Malayer, environmental problems, citizens, Sustainable development
  • Asghar Nazarian *, Mohammad Taqi Masoomi, Rasoul Maleki Nezamabad Pages 13-30

    Every week world urban areas gain another one million people. nowadays cities asthe settlements of over fifty percent of world's populations face many challenges likeair pollutions, noises, traffic congestions, stresses and so on. this trend threat bothhuman´s life quality and environment quality. ideal city for citizen´s life is sustainablecity in which improvement in the quality of human life is achieved in harmony withimproving and maintaining the health of ecological systems. In this city life isdesirable and increased quality of life, less conflicts, more effective economy, socialprogress and … are main advantages of these cities. There are many Barriers forCreating Sustainable Cities and one more important of them is weak urban transportsystems and traffic congestion. Traffic congestion in cities has social, economic andecological effects. On the other hand these three factors (social, economy and ecology)are the pillars of sustainable development. therefore inadequate management of urbantransport systems so existence of traffic congestion in cities is an important barrier ofcreating sustainable city. access to sustainable city requires a shift towards sustainableurban transport. sustainable transport is a term used to describe those modes oftransport which are not primarily associated with the use of non-renewable energyresources for the transport of individuals without causing a deterioration in the qualityof urban life. Nowadays Tehran as the biggest city and Capital of our country hasmany problems and barriers to be a sustainable city . high increasing in population,centralization, uncontrolled development, Air pollution, traffic congestion, accidentsand so on are some of these problems. Air pollution is the most importantenvironmental problem of Tehran which is caused mainly by motor vehicles. Motorvehicles produce 60-80% of pollution in this city. low price of fuel, low quality ofgasoline, large number of old cars, very high price of vehicles, Tehran's geographicposition, high dependency on private passenger car, improperly enforced driving andtraffic rules and finally lack of harmonious management are the most important factorsthat caused non-sustainable transport system is used in the city and as a result Tehran is an unsuitable place for living . in order to avoid this unsuitable situation changing ofTehran to a sustainable city it is necessary to support comprehensive models ofsustainable transport that are suitable with special conditions of our country andTehran city. one of these models is mooted in this study and there is no doubt aboutthat it is impossible to achieve urban sustainability in Tehran without attention inspecial consideration associated with our country .

    Keywords: Sustainable City, Urban Sustainable Transportation, Tehran, UrbanEnvironmental Pollution, Traffic Congestion
  • Zahra Pishgahifard *, Nasser Rezaei, Emran Alizade Pages 31-47

    Security is taken account as one of the most essential factors for duration ofsovereignty. Some phenomena challenge stare sovereignty through geographicalcontext as both partially and broadly. Different form conventional challenging factors,so- called sectionalism or divergence, this new phenomenon include mostly marginalregions of the state; where territory of the state can be vertically and horizontallyrecognized and called as holes in the state.Although historically displeased form regional divergence, however, Iran territoryhas been encountered with partial problem and phenomena inside the country.Previously, because of extensive nature such phenomena or holes in the state has beenincreased and is warming more than regional divergence.In addition to recognize various kinds of holes in the state and definable variablesfor holes in the state in Iran territory that is those challenging phenomena spreading asorganized threatening for social cultural, economical as well as political aspects ofsovereignty, through this dissertation it is aim to recognize and estimate effectivenessof holes in the state and kinds of extension through various provinces based onquantitative methods and content analysis.Form findings of the study it can be indicated that the most effective and the mostextensive holes in the state in case of Iranian territory can be recognized in kind ofcultural, social and economical, respectively.Moreover, it can be distinguished that many cases of these phenomena spread frommarginal to central regions; having increasing effect and extension.

    Keywords: Holes in the state – sovereignty- security- Iran
  • Hasan Lashkari *, Afsaneh Zafari Pages 49-60

    Air Pollution of cities has nowadays turned into an environmental, social problem.Population growth, asymmetric development in which scientific principles are notalways observed, physical tissue of cities, increase in tools,and polluting resourceshave jeopardized human life in some cities, there by threatening their health.As the largest city of Iran , Tehran is among the most polluted cities throughout theworld. In view of the effects caused by air pollution to the environment and humanhealth, precise identifying of pollutants and specifying of polluted scopes in order tolessen pollution are necessitated.In this research, data pertaining to carbon monoxide (Co) were extracted from 10main stations for measuring the air pollution settled by Tehran Clean Air Control Co.based on the PSI index and were specified by means of Excel software for a 10 –yearstatistic period of clean and dirty air, and 5 samples of the most serious polluted dayswere selected to be studied. Then, for scoping, some maps were provided by GIS.Investigation of the maps drawn revealed that direction and pace of wind played amajor role in movement of air pollution. Highly unhealthy scopes were observed incentral and southern areas, such as Fatemi, Bazar, Azadi, Mehrabad and Bahmanstations. In the samples studied, clean and permitted scopes existed more in northern,northwestern, and northeastern parts except for the sample of the day 04/12/2005,when no clean air existed anywhere in the city.

    Keywords: Air pollution, Tehran city, GIS, Scoping, Wrplot
  • Abdolreza Farajirad *, Somayyeh Aghajani Pages 61-72

    Tourism industry has great importance these days and because of the significantadvantages, it catches the attention of many governors and national authorities. Thisindustry contains two fundamental elements and has some types of differentclassification, which tourism is meaningless without them. The fundamental elementsof this industry are tourism attractions and also tourism facilities and services.In any research, first of all suitable and basic studying is needed and one of crucialelement in a perfect research is paying attention to theorical basics. In this part ofresearch, studying of theories, concepts, important explanations which are related tothe research subject is really necessary.However up to now, some researchers have down something about the wordtourism and its classification in our country; but most of them are very old andrepetitive, or they have great problems.So it is necessary to have a new look to tourism explanation and its classification.This paper analyzes tourism with a new look and introduces the newest and the mostcomplete classifications of it.

    Keywords: Tourism, Tourism elements, Types of tourism classification
  • Azita Rajabi, Marzieh Khanmohammadi * Pages 73-88

    Tourism is a very delicate and sensitive industry especially in relation with safetyand security matters in different national,regional and international levels. Every kindof security incidents such as :crime against tourists ,war,riots and terrorism will causeirrecoverable damage to the industry.Control and providing the security of tourists and prevention of crime againstthem,not only boots their reliability but also by reducing their concerns for providingtheir physical and financial security,make them enjoy their trip and travel further.Tehran city includes one forth of urban population of the country (the mainpopulation centers) and arrival and departure place of the most incoming tourists toIran, so it is playing the main role in managing tourism destinations in the country.Therfore, security incidents and crime agaist tourists can destroy tourism industry inseveral occasions.The goal of this article is surveying security issues and crime against tourists intourism destinations.The methods of this research is descriptive- analystic and the aimis practical. the results and findings of the research shows that social andenvironmental security in Tehran city is not in proper level ,and like many othermetropolises the crime rate is high. therefore, Tehran city is not in a proper securitysituation for developing tourism industry at present time.So it seems some extrememeasures should be taken to improve tourism industry in the under study city.

    Keywords: Security, Tourism security, Terrorism, Crime against tourists, Securityincidents, Security instability
  • Parvane Azizi *, Heydar Lotfi Pages 89-106

    One of the role of passage from economy that based in petrol to economy of unpetrol,are change in economic structures of each country , and for this changeconcrete look in economic, social, legal, manageable are very important and necessary.Meanwhile on time announcement of scientific and cultural by way of globalpropagation, can facilitation of this important subject, then can extension the variety ofcultures in the economy.One of these fields for variation in country economy with emphasis on naturalcondition and its preference are tourism industry.Most of countries that have this preference for their geographic condition , tocontained this subject in their developing programs , because for this reason evolutiontheir national development.Rural tourism that also are one of the important form of tourism, can outstandingshare in this purpose. In our age rural tourism is one of the humanity kinds of tourismindustry. Meanwhile Iran country with special geographic condition and haveimportant elements for attraction of tourism, likes natural appearance and landscape,historic works and effects, climate variety, and old ancient and civilization are thecountry that have tourism abilities, and struggle to move from mono-economic to thevarious and stability economics, and in this different kind of tourism, increase anddevelopment of rural tourism ( for natural variety and attraction of iran village ) arevery special importance.Perspective document of tourism industry, especially rural tourism in semnanprovidence with attention on special geographic conditions are very enjoying andprosperous, and with exact planning and use of special share, can activize this industrywith economic view point un this province especially in rural regions. Withcontinuation of this process in long time (sustainable rural tourism) trend of migrationfor profit of village are will reverse.

    Keywords: Economic – Tourism industry – Rural tourism – Semnan
  • Yousef Ali Ziari * Pages 107-118

    Fire fighting stations and their locations in helping and rescuing people areconsidered to be very important in cities. fire fighters can have an important role inproviding comfort and security for their citizens and economy of the cities.So, giving proper and on time Services via fire fighting stations requires them to bestationed at good locations.The main purpose of establishing fire fightings stations isto provide part of the security in cities for the purposes mentioned above. For reachingthis goal, unified systematic view function in cities ingredient in micro level anddirection cities structure in the macro level is importan whieh is achieved more eventin geographical information system .In this reserch,the main goal is to find the bestlocation for fire fighting in semnan, or to transfare some of the stations from theirpresent locations if neccessary.In this research,attempts have beenmade to find themost appropriate places for the fire fighters to be stationed at new places. Therefore,inorder to find scientific and exact places a combination of geographical informationsystem GIS and AHP has been used .After priamcary studies and gathering useful datafor setslaction in the fire fighting .The effective criteria were dividied in to six groupsand , then by means of analytical hierarchy process the weight of each criteria wasdetermind and finally was mixed by means of index overlay .The results with highflexibility were offered in six forms. After putting together the plans obtained,firstproper initial restrictions were proposed. Then the exact position of each proposedstation within this boundary was determind in a way that they are able to cover themaximum area and give services. At the end, a part from the existing stations twomore were added and five new stations were suggested.

    Keywords: Setslaction, Fire fighting stations, Geography information system, Process hierarchy analysis, Semnan
  • D Mohsen Ranjbar * Pages 119-134

    Periodic and recurrent changing of Caspian Sea’s water level causes transformationof coast lines and damages coastal equipments and constructions. Natural dynamics ofcoastal zone of Talesh causes unstable states on the region during different period, andnatural regime of Caspian Sea from the economical and social point of view hascreated some problems in the field of local and international planning anddevelopment.Talesh province is situated in the west coast of Caspian Sea, and noticeable swellingof water level in the coastal line of Caspian Sea, and the consequent change in thecoast of Talesh province, has inflicted many damages to coastal installation, residentialbuildings, recreational areas, and farmlands, and in the time of retreat has causeddisusing of all these constructions in the region. Moreover, fluctuation of water levelof Caspian Sea has caused submersion or reveling of the neighboring lands.In this research it has been tried to survey the changes of coastal lines in the Taleshprovince through compare and survey of aerial photographs of 1346 and 1373, LANsat photographs, and Ilwis software. The results indicate the effect of advance andretreat process of coastal lines on the morphology of the inferior parts of coastal zones.Periodic fluctuations have caused some changes in the coastal landforms of theregion and increasing of water submerges broad lands in the coast of Talesh.Numerous changes of coastal lines in Caspian Sea have caused destruction of coastlines shapes and also creation of new shapes and sandy hills alongside of the shore.Fluctuation of coast line has affected under erosion areas and deposit of rivers;these shapes in the coasts of region show model of advance, retreat, and erosion in theTalesh province. Sandy fingers which are among the important geomorphologicshapes in the coasts of region have been seen in the around of big rivers of the regionsuch as Korganroud, Shafaroud, and Lisaroud which numerous changes has been seenin them.

    Keywords: Caspian Sea, Coastlines changes, Talesh, Landforms of geomorphology
  • Rafat Shahmari Ardanjani *, Mohammad Reza Servati, Jaliladdin Surour Pages 135-154

    The main reason of doing this research is to identify and introduce the effectivefactors on natural disasters such as flood, land slide, fire accident ….and also thediversity of area and time of dangers and stretching and size of them in Shafarudeaquiferous basin of Rezvanshahr town located in the west of Guilan province. Theeffect of reflection of this dangers on the social-economics condition of residents is anoticeable point that shows the importance of this research. This research has done byusing the descriptive – analyzing methods (basin system) and by using from toolssuch as topography maps from organization of army forces and the maps of geology,land using, air mapping by organization of cartography and field observation (Directobservation) and by using the G.P.S device, Excel and Auto Cad soft wares.The study results showed that: the major threatening natural disasters in this basinareLand slide , flood , fire accident drought, Thunder and lightening, animals’ bite ,plant pests, ….. in this direction, type and genus of geological structure and the severalfaults inside the basin and the Astara throughout fault in basin shallow, the differenceof height between the headline and basin shallow, the steep of slopes, rain falling, thelasting snow (about six months), the blowing of strong winds in autumn and thebeginning of spring, the thick mantle of forest in throughout the basin and ….… arethe most important and numerous natural factors causing natural disasters in basinplay an essential role such as land sliding and rock falling(in northwest, centre andsouthwest of basin) in villages- Ardah(1383), Roshandeh(1375), Dashtdaman (1383)and the flooding in Pargam(1375), Rinah (1383), Vaskah (1373) and forest firing inthe forests of south and southwest of basin ( Razah, Dashtdaman) during the recentdecade(1375-85).The events of these dangers a part from economy and socialdamages, within the investigation boundary collectively have switched theenvironment landscapes.

    Keywords: Natural disasters of Shafarude basin, The west of Guilan, Rezvanshahr(Talesh)