فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 19 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسین سعادتی*، مقصود خیام صفحات 1-10

    یکی از راه های مهم برای مقابله با خطر سیلاب، خشکسالی و کم آبی، پخش سیلاب در آبخوان است. این تحقیق، به منظور ارزیابی طرح پخش سیلاب در محدوده پایین دست ایستگاه آبخوان تسوج واقع در شمال دریاچه ارومیه و حوضه های آبخیز مشرف به شهر تسوج و روستاهای انگشتجان و امستجان انجام شد. این ایستگاه در سال 1376 تاسیس گردیده است. بارش متوسط سالانه حوضه 362.3 میلی متر و تبخیر و تعرق متوسط سالانه 5/989 میلی متر است. مساحت حوزه آبخیز در بالا دست ایستگاه هیدرومتری 5590 هکتار و مساحت عرصه پیشنهادی پخش سیلاب 3000 هکتار می باشد. اهداف مورد نظر در این تحقیق بررسی اثرات پخش سیلاب بر افزایش میزان کمیت پوشش گیاهی و تغذیه سفره های آب زیرزمینی در ایستگاه پخش سیلاب تسوج می باشد. برای اندازه گیری تغییرات سطح اراضی کشاورزی و پوشش گیاهی پایین دست ایستگاه از دو تصویر ماهوارهای لندست TM (1992)،  ETM2002 و 2006 و نرم افزار های مربوطه استفاده شده است. تفسیر تصاویر به روش هیبرید یا تفسیر چشمی بر روی صفحه مانیتور انجام شد. نتایج حاصل از بررسی های تصاویر ماهواره ای نشان داد که میزان پوشش گیاهی در طول سال های بهره برداری از 18 % در قبل از بهره برداری از پروژه آبخوانداری به 43/34 % در سال 1384 افزایش یافته است. میزان درصد خاک بدون پوشش نیز در طول نه سال روند کاهشی را نشان داد. بررسی تغییرات سطح سفره آبهای زیرزمینی اراضی پایین دست با استفاده از نقشه های پیزومتری چاه های منطقه نشان می دهد که علیرغم خشکسالی های اخیر، افت قابل ملاحظه ای مشاهده نشده و از سوی دیگر افزایش نسبی نیز در آبدهی چاه های منطقه ایجاد شده است. افزایش پتانسیل آبی منطقه و به تبع آن افزایش نسبی در سطح اراضی کشاورزی از آثار مستقیم احداث ایستگاه آبخوان بوده و لازم است که برای بررسی های اقتصادی به آثار غیر مستقیم احداث ایستگاه نیز پرداخته شود. بررسی هیدروگراف واحد دشت تسوج نشان دهنده 10 متر افت آب زیرزمینی در طول سال های 73 تا 80 می باشد. ولی بعد از سال 1380 یعنی بعد از آب گیری پروژه پخش سیلاب، سطح آب زیرزمینی افت نکرده و در حال تعادل بوده است.

    کلیدواژگان: آبخوان تسوج، تصاویر ماهواره ای و GIS، تغذیه سفره های آب زیر زمینی، پوشش گیاهی، چاه های پیزومتری
  • عبادالله اسدپور*، سید رحیم مشیری صفحات 11-23

    مردم نواحی روستایی درگذاران زندگی خود بطور مستقیم و غیر مستقیم وابسته به طبیعت هستند،محدودیت منابع طبیعی،رشدروزافزون جمعیت و ضرورت ایجاد اشتغال پایداربرای جمعیت روستایی با تاکید بر حفظ و پایداری محیط زیست،والگوهای زیستی (عشایری روستایی شهری)،توجه به مقوله امنیت غذایی درحال حاضرازاهمیت زیادی برخوردارمی باشد.بنابراین، برنامه ریزی درتمام ابعاد بویژه زیست محیطی،اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی و فیزیکی کالبدی بگونه ای که توسعه همه جانبه و پایدار را بدنبال داشته باشد، مطرح می گردد.کوهستانی بودن شهرستان مشگین شهر و دارا بودن سه الگوی زیست (عشایری روستایی شهری) با نگرش مردم شناسی، وجودزمستان های سردو تابستانهای معتدل و مرطوب با ضریب آسایش بالا بویژه در هشت ماه از سال،شرایط ژیومرفولوژیکی و طبیعی کوه سبلان از بعد کوهنوردی وژیوپارکی،وجود ییلاقات و مراتع سرسبز و پارک های جنگلی و رودهای پر آب از جمله خیاو چای،مشگین چای،قره سو،وجود اراضی باغی و مزارع جهت توسعه اگروتوریسم،شرایط را برای برنامه ریزی گردشگری بویژه طبیعت گردی که برای عصر پست مدرنیسم مطرح می شود،ضروری ساخته است.

    کلیدواژگان: توریسم، اکوتوریسم، توسعه، توسعه پایدار، توسعه روستایی، مشگین شهر، سبلان
  • عثمان باقدم*، اکبر پرهیزکار *، مسعود مهدوی صفحات 25-34

    شهر فضایی را تداعی می سازد که در آن مردم تجمع یافته و زندگی خود را به شکل نسبتا دایمی بر اساس فعالیتهای اقتصادی منطقه تامین می سازند. فضای مذکور می تواند مرکز اقتصادی، تجاری، آموزشی یا ترکیبی از آنها باشد و همین باعث جذب مردم از مناطق غیر شهری می گردد. درک ارزش و فهم فعالیتهای اقتصادی محلی، کار برنامه ریز را استحکامی اساسی می بخشد. حضور جمعیت در یک ناحیه  شهری یا روستایی مشخص با اشتغال و وجود مشاغل در آن ناحیه عملی می شود، بنابراین ارتباط نزدیکی بین سطوح اشتغال یا فعالیت اقتصادی در یک ناحیه مفروض و سطح جمعیت دارد. پیش بینی یا برآوردی از جمعیت و اشتغال آینده برای هر کشور، ناحیه، شهر یا روستا کار بسیار مشکل و در عین حال ظریفی است زیرا که برای رسیدن به یک برآورد نسبتا دقیق جمعیتی در آینده نیاز به استفاده از روش ها و مدلهای نسبتا دقیقی است که مدل لاری از اینگونه مدلهاست . در این مدل فعالیتهای اقتصادی به صورت ظرف و کاربریهای زمین شهری به عنوان مظروف مطرح شده است. شهر سنندج به عنوان مرکز استان کردستان در غرب ایران قرار دارد و نقش غالبی را در زمینه ارایه خدمات در سطوح مختلف اقتصادی و اجتماعی در سطح ناحیه ای، منطقه ای داشته است. در یک مقطع 40 ساله از سال 1335 تا 1375 جمعیت شهر سنندج 8/6 برابر شده است ، بنابراین آگاهی از جمعیت و اشتغال این شهر در آینده از اهمیت بالایی برخوردار است.  با توجه به نتیجه بدست آمده از کاربرد مدل لاری در پیش بینی این مدل با واقعیت موجود اختلاف دارد . پیش بینی جمعیت کمتر از مقدار واقعی و در پیش بینی اشتغال بیشتر از مقدار کافی عمل کرده است .

    کلیدواژگان: ارزیابی مدل لاری، پیش بینی، اشتغال، جمعیت، سنندج
  • فرهاد حمزه*، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 35-52

    اهمیت روزافزون انتخابات در سطح جهانی ، ملی و حتی ناحیه ای سبب آن شده است که اندیشمندان علوم مرتبط با این موضوع سعی در شناخت دقیق تر ابعاد آن جهت نقش آفرینی در امر تصمیم سازیها باشند. درمیان رشته های علوم انسانی، علم جغرافیا بویژه جغرافیای سیاسی  تواناییهای زیادی درشناخت نابرابریهای ناحیه دارد. تولد گرایشهایی نو در جغرافیای سیاسی همچون جغرافیای انتخابات گواهی جهت مطالعه دقیقتر فضای سیاسی و پدیده انتخابات در سطوح ملی، ناحیه ای و کشف ارتباط، رفتارهای انتخاباتی، الگوه های رای دهی و جغرافیای سیاسی احزاب با محیط جغرافیایی است . کشور ایران دارای پتانسیلهای متنوع طبیعی و انسانی در مناطق مختلف کشور می باشد، لذا الگوه های رفتاری خاصی نسبت به مسئله انتخابات درمناطق مختلف مشاهده می شود.از لحاظ قلمرو حوزه های انتخاباتی، انتخابات مجلس شورای اسلامی در داخل حوزه های انسانی و طبیعی قرار گرفته و متاثر از جریانات حادث شده درآن می باشند، به همین دلیل کانونهای ایستا و پویا در زمینه مشارکت انتخاباتی به میزان زیادی از محله گرایی و قوم مداری بهره می برند.دراین تحقیق هدف،انجام پهنه بندی میزان مشارکت درانتخابات مجلس طی دوره های اول تا هفتم مجلس شورای اسلامی است تا منجر به شناسایی کانونهای پویا وایستا گردد. علاوه برروش کتابخانه ای و اسنادی، جهت تحلیل محتوا و نمایش اطلاعات انتخابات هر دوره مجلس در عرصه جغرافیای سیاسیکشور از سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS  استفاده شده است.باتوجه به یافته های تحقیق می توان به این نکته اشاره کرد که الگوی مشارکت استانها در مورد انتخابات مجلس شورای اسلامی، تا حد زیادی متاثر از پیوندهای قومی قبیله ای بوده است. بیشترین میزان مشارکت درکل کشور طی دوره های پنجم وششم مجلس بوده است، که به ترتیب 1/71 و35/67 درصد مشارکت گزارش شده است.در بررسی انجام شده استانهای سیستان وبلوچستان پویاترین و استان مرکزی  نزولی ترین روند را در مشارکت مجلس داشته اند.

    کلیدواژگان: مشارکت در انتخابات، انتخابات مجلس، پهنه بندی، GIS
  • پروانه زیویار*، آزیتا رجبی صفحات 53-65

    با توسعه مجموعه شهری تهران ضرورت اسکان سرریز جمعیت این کلانشهر ملی در نظام برنامه ریزی کشور ایجاد شهرهای جدیدی چون پردیس را بدنبال داشته که برغم سرمایه گذاریها وبرنامه ریزی های نهادها و سازمانهای مرتبط این نوع شهرهای جدید با آن مشکلات و چالش های روبرو شده اند که نه تنها بار اضافی شهر تهران را کاهش نداده اند بلکه بر مشکلات آن نیز افزودند.مقاله حاضر که اقتباسی از رساله دکتری می باشد به بررسی نقاط قوت و ضعف موجود در شهرجدید پردیس به عنوان نمونه ای از سیاستهای ایجاد شهرهای جدید در کلانشهر تهران و میزان انطباق پذیری اجرای چنین طرحی با اهداف کلان مدیریت مجموعه شهری تهران پرداخته و با استفاده از تکنیک های چون دلفی-سوات به تحلیل میزان تحقق اهداف این طرح پرداخته شده که می توان در سایر موارد نیز مورد استفاده قرارگیرد

    کلیدواژگان: مجموعه شهری، تحقق پذیری، انطباق پذیری
  • حسین کلانتری خلیل آباد*، احمد پور احمد، حسین حاتمی نژاد صفحات 67-92

    برنامه ریزی مرمت بافت تاریخی شهرها به مفهوم تجدید حیات یا بازسازی هسته مرکزی شهر است که اغلب دارای بافتی متراکم،خیابان ها و کوچه های پرپیچ و خم و باریک هستند. بافت تاریخی شهر یزد که در زمان خود برای نیازهای دیگری طراحی شده، امروزه نمی تواند خود را با شرایط جدید وفق دهد و روز بروز ساکنان آن به بافت های جدید رو می آورند و ساکنان غیربومی و مهاجر به آن گرایش پیدا می کنند. عدم وابستگی ساکنان جدید به بافت و بی توجهی به آن، علاوه بر افزایش فرسودگی، دگرگونی اجتماعی، ناهنجاری های اخلاقی و بزهکاری هایی را به ارمغان می آورد که در نهایت عدم اتصال مناسب کالبدی و اجتماعی بین بافت تاریخی و جدید به شکست بافت تاریخی می انجامد.در این مقاله با توجه به مسایل و مشکلات موجود در بافت تاریخی شهر یزد و همچنین امکانات و قابلیت ها، اهداف در جهت مرمت و احیاء بافت تاریخی تنظیم شده است. مهمترین اهداف حفظ ارزش های تاریخی و احیاء فضایی و عملکردی آن ها، تثبیت جمعیت بافت، بهسازی اجتماعی و بازگرداندن هویت تاریخی فرهنگی بافت از طریق حفظ و باز گرداندن اقشار اصیل مردمی و رفع آسیب های اجتماعی، اصلاح ساختار اقتصادی، ارتقاء سطح خدمات و تقویت مدیریت شهری تنظیم گردیده و سپس با استفاده از تکنیک”تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط“راهبردها و پروژه های پیشنهادی در جهت مرمت بافت ارایه شده است

    کلیدواژگان: مرمت، احیاء، بافت تاریخی، بهسازی اجتماعی، تکنیک تحلیل عرصه های تصمیم گیری مرتبط
  • سیده آمنه سجادی* صفحات 93-104

    سیلاب یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی است که شدت آن در نواحی غربی ایران خصوصا در ماه های سرد سال زیاد می‏باشد. بارشهای مناطق غربی در زمانی که توده‏های هوای حاکم حاره‏ای دریایی هستند طولانی‏تر است. با توجه به مطالعات انجام گرفته،سازوکار این بارشها با ناپایداری های همرفتی همراه می باشد. بدین منظور یک دوره بارش طولانی منجر به سیل در دوره سرد سال در غرب کشور (استان کرمانشاه) در سالهای (1994) میلادی انتخاب شد .جهت تحلیل‏ سینوپتیکی، ‏از نقشه‏های‏ فشارسطح دریا،ترازهای hpa 500 و hpa 300 وبه منظور محاسبه وبررسی شاخص‏های ترمودینامیکی، ناپایداری جو مانندشاخصهای صعود (SI,KI)، CAPE و آب بارش شو از نمودارهای هواشناختی Skew-T در ساعت (UTC1200) 21 مورد سیل استفاده گردید و این نتیجه بدست آمدکه سیستمهای غربی در این دوره‏ها با یک سامانه کم‏فشار مدیترانه‏ای در روی سطح زمین و ناوه سطوح فوقانی همراه است که الگوی مناسبی برای بارش بوده و رطوبت لازم برای بارش را تامین می کند. این در حالی است که در تراز hpa 300 بیشینه سرعت باد بر فراز منطقه به چشم می خوردو با توجه به محاسبه و تعیین دامنه تغییرات شاخص‏های ناپایداری در این دوره‏ها (آستانه آب بارش شو برای وقوع سیل mm 35 و متوسط آن mm 56، آستانه CAPE برای وقوع سیل j/kg 1000 و متوسط آن j/kg 1500، آستانه KI جهت وقوع سیل C°24 و متوسط آن C°28 ، آستانه وقوع سیل   (-1) Si C°  و متوسط آن (-5)، C° می‏توان درتکمیل بررسی بارشهای منجر به سیل نه تنها در کرمانشاه بلکه در سایر نقاط بهره جست.

    کلیدواژگان: : نمایه های ناپایداری و ترمودینامیکی، آب بارش شو، آب وهواشناسی سینوپتیک، سیلاب
  • فریده عظیمی* صفحات 105-112

    دمای هوا معمولا با افزایش ارتفاع کاهش می یابد و حالتیکه با افزایش ارتفاع، دما افزایش می یابد؛ وارونگی دما [1] می نامند.شهر اهواز، مرکز استان خوزستان، از نظر آلودگی هوا، جزء7 شهر آلوده کشور است. تشدید پدیده وارونگی دما در این شهر موجب افزایش پایداری جو و تجمع مواد آلاینده در لایه پایینی هوای سطح شهر می شود. خطرات ناشی ازتجمع این آلایندها ما را برآن داشت تا به بررسی وضعیت اقلیمی موثربرآلودگی هوای شهراهوازبپردازیم. تحقیق حاضربامطالعه عناصراقلیمی دوره آماری 55 ساله وتفسیرنقشه های هوای سطح زمین وسطح 500 میلی بار به منظور بررسی اثر وارونگی دما در روند آلودگی هوای شهر اهوازانجام گرفته است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که بیشینه شدت وارونگی دما دلیل پایداری هوا وتجمع مواد آلاینده در سطح زمین است که در شهراهوازاین پدیده عمدتا" درفصل گرم سال رخ میدهد. ارایه راهکارهایی چون گاز سوز کردن خودروها، ایجاد فضای سبز، پایش گازهای خروجی اگزوزها و دودکشهای صنایع و نیز آمایش سرزمین در کنترل و کاهش آلودگی هوا می تواند گام موثری در مسیر توسعه درخور و ماندگار باشد

    کلیدواژگان: : وارونگی دما، آلودگی هوا، شهراهواز
  • علی بلادپس* صفحات 113-123

    جاده استراتژیک مرند - جلفا در مسیر خود از واحدهای توپوگرافی و ژیومورفولوژیکی زیادی عبور می کند که آگاهی از ویژگیهای هر کدام از این واحدها و شناخت عوامل مورفوژنز و مورفودینامیک فعال و ارایه راهکارهای لازم،  هدف اصلی این پژوهش می باشد. براساس مطالعات و پیمایش های میدانی و نتایج بدست آمده از این تحقیق، گسل ها، سیل، فرسایش رودخانه ای، حرکات دامنه ای نظیر ریزش، لغزش، جریانات واریزه ای، مورفوژنز بهمن های برفی و بهمن های سنگی، پدیده های ترموکلاستی، کریوکلاستی و مورفوژنز آنتروپیک از عمده ترین عوامل ژیومورفولوژیکی شناخته شده در طول مسیر جاده  ریلی و آسفالته می باشند. بحرانی ترین حرکات دامنه ای در محدوده تنگ دره دیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است، در سال های اخیر اثر فعالیت های انسان در تغییر چشم انداز مرفولوژیکی مسیر جاده مورد پژوهش بشدت فزونی یافته که نتیجه آن افزایش ناآرامی دامنه ها، تخریب پوشش گیاهی، سیل می باشد، نتایج تحقیق، ضرورت درک و آگاهی عمیق و منطقی از فرایندهای ژیومورفولوژیکی منطقه است و قبل از هرگونه اقدام و فعالیت های عمرانی در مسیر جاده ها برنامه های خود را باید از فیلتر عبور داده و شاخص های ژیومورفیکی را در برنامه ریزی ها و آمایش سرزمین منطقه لحاظ نمود

    کلیدواژگان: جاده، حرکات دامنه ای، کریوکلاستی، مورفوژنزآنتروپیک
|
  • Hossein Saadati *, Maghsoud Khayyam Pages 1-10

    One of the methods for water supplying and control of drying and flood is theapplication of water flooding. The work reported here was conducted at theexperimental station located in Tassuj plain, 110 km north-west of Tabriz in thenorthern of Oroumiye lake, situated between 45°18 to 45° 33E and 38° 15 to 38° 24 N,with an average annual precipitation of 362.3 mm, and average annual evaporation of989.5 mm. The study basin has an area of 5590 km2 with 3000 km2 on which floodspreading is possible. The aims of this research are investigation of efficacy of FloodSpreading Project (FSP) on vegetation cover and recharge of groudwater in Tassujstation. Remote sensing and GIS systems are effective and efficient techniques inwatershed management and investigation flood distribution in plains. After preparingmentioned parameters in GIS environment (using Arc GIS software), digital maps andtwo satellite images TM (1992) and ETM (2002, 2006) of the study area from floodspreading of Tassuj was used. Images were interpretated by Hybrid or optic method oncomputer monitor. The results were indicated that vegetation cover increased afterFlood Spreading Project equal 18% to 34% in 1378 to 1384 year. Bare soil decreasesin 9 years at last too. Deposit of drying, groundwater level does not decrease but alsodischarge of wells was increased. Study of unit hydrograph of Tassuj plain wasdeterminated that groundwater level decreases equal 10 meters in 1373 to 1380 butafter flood spreading in the1380 year it increased.

    Keywords: Groudwater, Flood Spreading Project (FSP), Recharge, Remote Sensingand GIS, Tasouj, vegetation cover
  • AbadAllah Asadpour *, Seyed Rahimi Moshiri Pages 11-23

    Rural area's Residents Are Dependent On Environment Directly or Indirectly toLive. Grown in The Field or Garden, Products Obtained From Domesticated Animals,Animal Increasing Population, the Requirement to Provide Stable Employment forExtra Population Taking into Account the Maintenance and Stability of Environment,Maintenance and Revival of Environmental PatternsTribal, Rural, Urban, and FoodSecurity are Now very Important. Therefore, it Requires Programming in allDimensions Especially Environmental, Economic, Social, Cultural, And Physical-Bodily Aspects so that it Leads to Comprehensive and Stable Development.Meshkinshahr Being Mountainous Area, Having Three Environmental Patterns Tribal,Rural, Urban with Anthropolgical Point of View, Moderate Andcold winter andsummer Humid Climate With High Comfort Level Especially in Eight Monthes ofYear, Geomorfologic and Natural Condition of Saban Mountain from Mountainingand Geoparking Point of View, Green Countries and Meadows and Forest Parks,Rivers Filled with Water Such as Khiavchay, Meshkinchay, Ghareh Soo, AgriculturalFields and Gardens to Develop Ecotourism Require Condition to ProgramEspeciallyNatural Tourism Which Is Suggested For Post-modernismEra.

    Keywords: Tourism, Ecotourism, development, Stable development, RuralDevelopment, Meshkinshahr, Sabalan
  • Osman Baghadam *, Akbar Parheskar, Masood Mahdavi Pages 25-34

    The city states a space which the people has been gathered in it and provide theirlife in a permanent comparatively form upon the economic activities of area.This area can be the center of economic, commercial, educational or a combinationof them and this cause the attracting of villager people. Under standing the worth ofthe local economic activities gives move firmness to the work of programmer.Attandance of population in a civic or villager area will be actional by employmentand existence of kinds of jobs.So, there is a close relation between the levels of employment for each country,area, city or village is a so hard and also deicate work because for reaching to a exactpredicting of population in future needs using of exact methods and Models, which theLary model is in this kind of models.In this Model, economic activities has been propounded as a dish and workers ofcivic land us a paked.Sanandaj city as a center of province is in the west of Iran, and has had a prevailingrole in connection of propounding the services in a different economic and socialylevels in the area level.In one to years old section from 1335 till 1375, the population of Sanandaj city hasincreased as many as 6/8. So information of population and employment of this cityhas a high important in future.

    Keywords: Evaluation Lary Model, predict, Employment, Population, Sanandaj
  • Farhad Hamzeh *, Zahra Pishgahifard Pages 35-52

    The increasing important role of election in a regional, national and world level, hasobtained it as a basic political topic. therefore often Political and election - relatedgeographers and researchers try to recognize some different dimensions of thisphenomenon in order to have more favorable outcomes in decision - making ProcessesNormally in recent 3 decades, Iran has experience of holding elections, once a year. Inother words, Iran has repeated the experience of democracy several times .Accordingto the natural conditions and human geography, Iran is affected by climate systems anddivided into different areas. Depending on their knowledge, economic situations,literacy level and the effect of ethnic and tribe thoughts, resident people in areas andregions have shown different variable political behaviors.The Islamic Consultative Assembly election is one of the most important politicalevents in Iran which holds every 4 years, once. The main aim of this research is toevaluate the effects of popular participation rate on The Islamic ConsultativeAssembly election, to recognize political points which the popular participation ratehad decreased or increased within, and to analyze deputies political positions and theirarrangement changes. In the fact, it is possible to find out the variables space ofpolitical geography in Iran by applying statistic methods such as time data and theresults using GIS .One of the outcomes of this analysis shows ethnic links and relations effects onparticipation rate. In other hand, participation in parliamentary elections hold in Iran,is an increasing and active process .This paper concentrates the process of changingand growing rates of participation for Right parties, won a majority of the seats in allparts and limited activity of reformist political parties in west parts, gained a heavydefeat in the rest of the country.

    Keywords: election participation, parliament elections, parties changes, GIS andelections, Iran's elections
  • Parvane Zivyar *, Azita Rajabi Pages 53-65

    With the expansion of Tehran conurbation, the need to settle the overflowpopulation of this national metropolis in planning system of the country has led to theestablishment of the new cities such as Pardis, but in spite of the investments andplanning of the related organizations and instituations, these new cities haveencountered such problems and challenges that they not only don’t reduce the overloadof Tehran, but also add to the problems.The present article that is extracted from the doctoral thesis reviews the weak andstrong points of the new city of Pardis as an example of "establishing new citiesstrategies" in Tehran metropolis and adaptability of performing such plan with themain goals of the management of Iehran con urbation, the article also analyses theextent to which the goals of the plan have achieved by technigues such as Delfy Swottechnique.

    Keywords: Conurbation, Achievable, Adaptability
  • Hossein Kalantari Khalilabad *, Ahmad Pourahmad, Hossein Hataminejad Pages 67-92

    Planning in renovation of old area of cities which is of a condensed area , narrowand meandering alleys and streets means: renewal of life or renovation of central partof city.The old area of Yazd which had been designed for the other needs at that time,cannot adapt itself with the new conditions in these days and its residents are moving tonew areas day by day;on the other hand, nonnatives and migrants tend to thatareas.The lack of affinity and attention to the old areas,not only results in increasing ofobliteration but it also does in social change,moral rudeness and criminals; in otherwords, not having a proper social and basic structure between old and new area leadsto defeat of old area, eventually.In this essay, regarding to the present problems in the old area of Yazd as well asthe possibilities and abilities, the following objects have been set out in order torenovate and restore of old areas.The most important objects are as follows:-Keeping of historical values and space restoration along with their functions,-Stabilizing of population,-Social optimization and restoring the essence of historical-cultural areathrough keeping of real groups of people and removing of social damages,-Improving in economical structure,-Promoting the social services,and reinforceing of urban management.Then ,using the analysis of the fields of related decision making technique,suggested guidelines and projects have been presented to renovate the area.

    Keywords: Renovation, restoration, Old area, Social optimization, Analysis ofInterconnected Decision Area
  • S. Ameneh Sajjadi * Pages 93-104

    One of the most important disaster in the west of Iran, Particularly in cold season isflood. The precipitation in the west regions is longer while tropical systems arepredominant. In this research we studied this percipitation which is accompany withconvective instability. one long precipitation period (1994) in the cold season ofkermanshah .Maps:surface, 500 & 300 hpa levels , upper atmosphere of kermanshahzone & skew-T diagrams at (1200UTC) hour were applied for synoptical analysis.Thermodynamical indexes mixing ratio,Potential temperature and instability ofAtmosphere (Si,Ki,CAPE)and pw were studied and It As a result west systems, inthese periods, accompany with a meditteranian low pressure system on the earthsurface and upper atmosphere Trouph and supplied enough moisture have suitablepattern for precipitation that . In this region the wind speed is at maximum which canbe identifical from maps 30 hpa levels. With calculation on torrential rain (average pw56 mm and 35 mm for start- average CAPE 1500 j/kg and 1000 j/kg for start - averageki 24 C° and 28 C° for start - average si -5 C° and -1 C° for start on torrential rain forabove factors we can opine about torrential rain not only in the kermanshah but also inother cases.

    Keywords: Istability, Thermodynamic Indices, precipitable water, Synopticclimatology, flood
  • Farideh Azimi * Pages 105-112

    The slope of vertical temperature changes rise in height. This state of temperaturerise with height is called temperature inversion.Ahvaz is considered as one of the 7 major polluted cities in Iran.Intensification of the phenomenon of inversion leads to atmosphere stability andcongestion of pollutants in the lower layers of the earth’s surface. High density andcompression of cold heavy weather, just under warm weather with lower density,hinder vertical movements in the atmosphere. Surrounding heights and high rises inbig cities decrease horizontal wind movements and lead to concomitant intensificationof the temperature inversion layer and further pollutant compression inside the lowerlayers of the atmosphere.In this study we considered climate element data for 55 years ago and analysis earthsurface plans and 500 milibar surface in order to evaluation of temperature inversioneffect on Ahvaz pollution processing.The results of this study in indicate the maximum of intensity of temperatureinversion, weather stability in low pressure areas and high pressure upper air levelsduring the hot seasons. This thesis studies the parameters, regional factors andpollution processes in Ahvaz and attempts to find ways to control and reducepollutions. To this aim, it offers solutions and argues that observation and control ofthe gases and industry chimneys as well as planning the land use can play crucial rolesin decreasing pollution and moving in the direction of appropriate development.

    Keywords: Inversion, Air pollution, Ahvaz
  • Ali Beladpas * Pages 113-123

    Marand – jolfa strategic road in its course passes from Topographic andgeomorphological unties. Awareness of The characteristies about These unites andknowledge about Morphogenes and active morphodynamic factors.Presenting The necessary Procedures is The main objectve of This research. Basedon field studies and conclusions from this research, faults, floods river erosins,Movements slopes like Rockfall, landslide, Debris flow, snow Avalanchemorphogenes, Stones Avalanche, Thermoclasty, cerioclasty and Antropicmorphogenes, phenomenons, of the most important geomorphological factors knownalongsis of rail asphalt road, The most critical movements of slopes in Dradiz cluse isof great importance. In recent years, human activities has changed The morphologieslandscape in The researched road has greatly increased. Its results is The increase inThe uneasiness of the slopes and destruction of plants and floods. The conclusion ofThe research is The necessity of logical and deep understanding of Thegeomorphological processes in the region. Before any civil activities on The roadcourse. They should be filteres Through The geomorphological indexes

    Keywords: Road, Slope movements, Criuclasty, Morphogens Antropic