فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 18 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن احمدی*، علی اصغر محمدی، جمال قدوسی، علی سلاجقه صفحات 1-12

    فرسایش خندقی یکی از مخرب ترین و پیچیده ترین انواع فرسایش آبی می باشد. برای مبارزه با این نوع فرسایش در ابتدا باید عوامل موثر در توسعه آن شناخته شوند. لذا این تحقیق، در یکی از زیرحوضه های حوزه آبخیز حبله رود به نام ده نمک در اقلیم خشک ونیمه خشک انجام شد. ابتدا با استفاده از عکسهای هوایی مربوط به سال1335 و اندازه گیری طول خندق ها طی مطالعات میدانی سال 1384، میزان رشد طولی خندق ها طی دوره زمانی 1335 تا 1384 بدست آمد. سپس عوامل موثر در رشد طولی خندق ها که بر گرفته از چهار مدل پیش بینی رشد طولی خندق: Thompson، مدل اول سرویس حفاظت خاک آمریکا، مدل دوم سرویس حفاظت خاک آمریکا وFAO بوده اند و شامل عوامل: مساحت حوزه آبخیز بالادست خندق، میزان درصد رس، درصد شیب کف خندق، و همچنین عواملی چون درصد نمک های محلول، میزان درصد سیلت و میزان درصد ماسه در نظر گرفته شدند. در نهایت میزان معنی داری برای هر کدام از عوامل موثر با میزان رشد طولی خندق ها در سطح 95% طی دوره زمانی 1384-1335 بررسی شد. نتایج حاصل از انجام مطالعات آماری حاکی از این است که عواملی چون مساحت حوزه آبخیز بالادست خندق با ضریب همبستگی 0/98، درصد نمک های محلول با ضریب همبستگی 0/97 و میزان درصد رس با ضریب همبستگی 0/96 به ترتیب بیشترین معنی داری را در سطح 95% داشته اند. سپس ارایه مدل با استفاده از عوامل موثر ذکر شده و نرم افزار آماری SPSS از دو روش Enter و Backward صورت گرفت و پتانسیل رشد طولی خندق ها در سال های آتی از طریق مقایسه مقادیر برآورد شده توسط مدل و مقادیر اندازه گیری شده توسط عکس های هوایی بررسی شد. در نهایت با توجه به اختلاف دقت 0.001درصدی بین دو روش Enter و Backward روش Backward پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، حوزه آبخیز، عکسهای هوایی
  • مجتبی قدیری معصوم*، معصومه پازکی صفحات 13-22

    گردشگری از مهمترین فعالیتهای انسان معاصر است که تغییراتی شگرف در سیمای زمین , اوضاع سیاسی , اقتصادی و فرهنگی جوامع بوجود می آورد و زندگی انسانها را دگرگون می سازد .گردشگری روستایی یکی از اجزای مهم صنعت گر دشگری به شمار آمده و نیروی اصلی در زمینه بهبود و رشد اقتصادی روستا ها محسوب می گردد و با ایجاد فرصتی راهبردی سبب تنوع اقتصاد محلی شده و با ایجاد فرصت های شغلی مولد مبتنی بر پتانسیلهای موجود در روستا, سبب افزایش سطح رفاه, استاندارد های زندگی, درآمد, امنیت در روستا شده و سبب ثبات و نگهداشت جمعیت در روستا, پیشگیری از مهاجرت های بی رویه, حفظ تعادل اکولوژیک و منابع طبیعی, حفظ بافت سنتی و ویژگیهای فرهنگی روستا می شود و بر این مبنامی توان گفت که یکی از بهترین راه های نجات روستا از مسایل و مشکلات اجتماعی, اقتصادی و زیست محیطی و رسیدن به عدالت اجتماعی و عدالت جغرافیایی, توسعه و گسترش گر دشگری روستایی است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری پایدار روستایی، توسعه پایدار
  • شهاب نوبخت حقیقی، حسین آسایش، علیرضا استعلاجی * صفحات 23-34

    پژوهش حاضر که با هدف بررسی پیامدهای ناشی از جابجایی فضایی - مکانی روستاها بعد از زلزله سال 1369 درروستای چهارمحل از توابع بخش خورگام شهرستان رودبار به انجام رسیده است، بدنبال بازگو کردن  ابعاد مثبت جابجایی و ادغام روستاها می باشد. جمع بندی نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان می دهد که اکثر پاسخگویان ازجابجایی وادغام روستا رضایت داشته اند این درحالی است که مطالعات گذشته جملگی برعدم موفقیت جابجایی وادغام روستاها تاکید دارند. ازدیگرنتایج مطالعه حاضر، تغییراتی است که بواسطه برخورداری ازامکانات وخدمات زیربنایی پس از جابجایی بوجود آمده است ونظراهالی رانسبت به جابجایی وادغام مثبت کرده است همچنین تاثیر ویژگی های فردی پاسخگویان (از جمله سن وافرادتحت تکفل) درایجاد دیدگاه مثبت نسبت به جابجایی ازجمله نتایج این مطالعه بشمار می رود. یقینا وجود این رضایت مندی ناشی از تغییراتی است که بواسطه جابجایی فضایی - مکانی روستاها درابعاد مختلف زندگی آنها بوقوع پیوسته است باتوجه به وجود تجارب ناموفق از جابجایی و ادغام روستاها این اقدامات می باید تنها در شرایط ضروری و با جلب مشارکت و رضایتمندی گروه های هدف همچنین با ایجاد فضای امنیتی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی ، اکولوژیک و کالبدی زندگی روستاییان به مرحله اجرا در آید. به عبارت دیگر تنها با فراهم سازی بسترهای اجتماعی، اقتصادی، نهادی، کالبدی و اکولوژیک می توان مسیر موفقیت طرح های جابجایی فضایی مکانی روستاها را هموار کرد

    کلیدواژگان: جابجایی روستا، ادغام روستا، ساماندهی روستایی، فضای جغرافیایی، مکان جغرافیایی
  • علیرضا سیاف زاده*، منصور بدری فر صفحات 35-53

    یکی از ویژگی های چند دهه اخیر، شهری شدن و جهانی شدن شهرها می باشد. این خصیصه بویژه در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران که با رشد شدید شهر نشینی مواجهه است، بیشتر نمود دارد. در حال حاضر این وضعیت به یک بحران بزرگ در نحوه مدیریت توسعه شهری و شهرسازی منجر شده است. در این مقاله سعی شده است با بررسی ساختار نظام مدیریت شهری تهران به تبیین چالش ها و فرصتهایی که این نظام در پی داشته، به تحلیل ویژگی های ساختار عمومی مدیریت سنتی و چندگانه شهر تهران پرداخته شود. از مهمترین چالش های مدیریت شهری تهران باید به مساله تعدد مدیریتی، بحران مسکن، حاشیه نشینی، بهره برداری بی رویه از منابع زمین، مساله شوراها و شهرداری و... اشاره نمود. در این شرایط مدیریت توسعه شهری تهران با بحران های اجتماعی اقتصادی، مدیریتی و نارسایی طرح های توسعه و عمران شهری روبرو است. مجموعه این شرایط ایجاب می کند که نظام مدیریت توسعه شهری در تهران متحول گردد که این امر به آسانی میسر نمی گردد و نیاز به یک فرایند و «دوره گذار» دارد. محتوای اصلی این دوره گذار عبارت است از: تغییر الگوی رایج مدیریتی و حرکت به سمت «پارادایم برنامه ریزی راهبردی» که از پویایی، انعطاف پذیری و انطباق پذیری زیادی برخوردار است. در این پژوهش براساس پارادایم برنامه ریزی راهبردی و با استفاده از تحقیقات انجام شده، برخی از مهم ترین راهبردها و راهکارهای اصلاح نظام مدیریت توسعه شهری در تهران به طور خلاصه معرفی شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، چالش، فرصت، توسعه شهری، نظریه شهری
  • محمدابراهیم عفیفی، پرویز کردوانی * صفحات 55-70

    شهرستان بستک در شمال غربی هرمزگان واقع شده است. به لحاظ شرایط محیطی گرم و خشک حاکم بر آن از جمله نقاط فقیر کشور از نظر منابع آب محسوب می شود. این در حالی است که سالانه 24/7 میلیارد متر مکعب آب در استان هرمزگان به صورت هرز آب و سیلاب به دریا ریخته و از دسترس خارج می شود. (سازمان آب هرمزگان 1372)از سوی دیگر با توجه به پراکندگی سازندهای زمین ساختی شور و کیفیت نا مناسب آبهای زیر زمینی اهمیت آب در این منطقه دو چندان می گردد. مردم این منطقه در بیشتر ایام سال از کمبود شدید آب آشامیدنی و هم چنین کشاورزی رنج می برند. این منطقه از لحاظ زمین شناسی تحت تاثیر دو عامل زمین ساختی، یکی چین خوردگی کلی زاگرس و دیگری پدیده دیاپیریسم قرار دارد. برای آبیاری بیشتر اراضی کشاورزی منطقه از منابع آب زیر زمینی شور، قلیایی و سنگین و یا جریانات سطحی که از سازند های شور عبور می کنند، استفاده می شود. و از طرف دیگر بالا بودن سطح آب زیر زمینی و شدت تبخیر همواره از حاصلخیزی خاک منطقه کاسته می شود. گذشته از شور و قلیایی بودن خاک، فاکتور فرسایش نیز در کاهش حاصلخیزی آن بسیار موثر بوده است. این تحقیق بیشتر به دنبال پیدا کردن شواهد ژیومرفیک تاثیر گذار روی منابع آب و خاک منطقه بوده، به نحوی که بتوان نسبت به ردیابی و ارایه راهکار در این نواحی اقدام کرد. و در نهایت گنبد های نمکی به عنوان یکی از عوامل اصلی شوری آب و خاک منطقه معرفی شده است از فعالیتهای میدانی و روش های کتابخانه ای و اسنادی برای رسیدن به این هدف استفاده شده است و جهت جلوگیری از تخریب منابع آب و خاک می بایست طرحهای کنترل شوری به اجرا در آیند که این طرحها به علل زیادی دارای مشکلات فراوان است. لذا سعی شده پیشنهادهایی منطقی در دو حیطه ساخت سازه های مکانیکی و بیولوژیکی مبتنی بر شرایط منطقه برای حفاظت آب و خاک ارایه گردد.

    کلیدواژگان: بستک، دیاپیریسم، گنبد نمکی، شوری خاک، منابع آب
  • محمود صفری*، حیدر لطفی، بایندر آتش پنجه صفحات 71-78

    تاثیر عوامل جغرافیایی بر رفتار انسان از دیر باز مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است . عوامل طبیعی همواره به طور قابل توجهی در رفتار انسان و اعمال او تاثیر داشته بطوریکه تفاوتهای محیط طبیعی و با شرایط آب و هوایی مختلف می تواند عکس العمل های خاصی را در رفتار انسان داشته باشد . در این مقاله نگارنده با بهره گیری از تجربیات علمی و تعلیم و تربیت در کنار دانش جغرافیا تلاش نموده ارتباط انسان و محیط طبیعی را به لحاظ جغرافیا یی مورد تحلیل قرار دهد .

    کلیدواژگان: رشد، روانشناسی، جامعه شناسی، انسان، محیط طبیعی، تکامل
  • محمدرضا نوجوان*، سید حسن صدوق صفحات 79-97

    هریک از چشم اندازهای ژیومورفیک می تواند نقش خاصی را در توسعه مناطق ایفاء کنند .در استان یزد اجرای هرگونه طرح آمایش سرزمین بدون در نظر گرفتن چشم انداز های کویری نمی تواند حلقه توسعه و عمران آنرا تکمیل نماید. زیرا چشم اندازهای کویری یکی از واحدهای عمده مورفوژنتیک در این استان است (کویر سیاهکوه، کویر ابرکوه، کویر در انجیر، کویر هرات و مروست، کویر ساغند و..) و چاره جویی برای آمایش آنها می تواند نقش خاصی را در توسعه منطقه ای ایفا نماید .بطوریکه میتوان  مطالعه و شناسایی این چشم اندازها را از جمله محورهای اصلی طرح آمایش سرزمین این استان قلمداد نمود. در این میان، کویر درانجیر یا بافق سومین کویر از نظر وسعت بشمار می آید که به صورت یک چاله شمال غربی - جنوب شرقی از خرانق تا بافق بصورت چاله ای در شرق شهرستان یزد قرار دارد. دراین مقاله که با روش تحلیلی و متکی به مجموعه از داده های رقومی در چهارچوب سیستم های اطلاعات جغرافیایی نسبت به شناخت و پتانسیل سنجی ان اقدام شده است میتوان نسبت به شناخت ویژگی های ژیومرفولوژیک این محیط در چهارچوب پنج سطح هندسی مبادرت نمود و بر این نکته تاکید ورزید که شناخت ژیومرفولوژی دیرینه ودینامیسم کنونی حاکم بر منطقه میتواند جایگاه انرا در چهارچوب سند راهبردی توسعه منطقه مشخص نماید . با توجه به نتایج بدست امده در این پژوهش می توان گفت با توجه به فرایند نمکزایی در این چاله کویر درانجیر یک پلایای فعال است و آثار داغ آبه ها در اطراف آن نشان می دهد که دوران مرطوبتری را درگذشته تجربه کرده است. در حاشیه جنوب غربی آن آثار عملکرد تکتونیک فعال بطور موضعی قابل ردیابی است و تحلیل آبراهه ها در این منطقه مفهوم پیشینه رود را بخوبی روشن می سازد. پنج سطح محدب، مقعر، پلکانی، مستوی و سطوح ناپایدار بادی ارکان هندسه ارضی این چاله را شکل می دهد و در مجموع این چاله کویری بواسطه عوامل چندی قادر به ایجاد هویت مکانی چندانی نبوده و لذا فاقد ویژگی های مناسب جهت آمایش در محور گردشگری است. اما چنانچه مطالعات رسوب شناسی تایید نماید محور اصلی توسعه در این منطقه می تواند بر محور استخراج مواد و عناصر کمیاب فلزی و غیره که معمولا در مناطق کویری انباشت می شوند استوار گردد

    کلیدواژگان: کویر در انجیر، تراس دریاچه ای، پیشینه رود، تکتونیک جنبا، سطوح ناپایدار، آمایش
  • مجید ولی شریعت پناه، محسن رنجبر*، علیرضا استعلاجی صفحات 99-112

    قسمت وسیعی از کشور ایران را حوضه های بیابانی نیمه بیابانی فرا گرفته است که در نگاه اول ناحیه ای بی حاصل جلوه می کند و به نظر می رسد هرگونه سرمایه گذاری در آن با شکست مواجه خواهد شد. اما همین ناحیه به ظاهر بی ثمر که به علت شرایط خاص جغرافیایی از اکوسیستمی شکننده برخوردار است، دارای ویژگیهایی است که در صورت بهره برداری بهینه از آن می تواند زمینه رشد و توسعه کشور را فراهم آورد. از جمله قابلیت های موجود در این ناحیه برخی جاذبه های گردشگریست که در نوع خود منحصر به فرد می باشند که در صورت سرمایه گذاری لازم نه تنها گردشگری داخلی رونق می بخشند بلکه با جذب گردشگران خارجی به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور نیز کمک می نمایند

    کلیدواژگان: : گردشگری، بیابان، نیمه بیابان، کویر
  • فریبا اسفندیاری درآباد* صفحات 113-124

    گسیختگی دامنه ای یکی از عوامل عمده تغییر شکل هندسی ناهمواریها در جاده ارتباطی اردبیل- آستارا به شمار می رود. انتقال مواد حاصل از برهنه شدگی، از زمینهای بالادست وکوهستان ها به دره ها وسپس به سمت حوضه های رسوبی می باشد. وقوع حرکات توده ای مواد در دامنه مانند لغزش وگسیختگی های دامنه ای عمل فوق را به عهده دارند وسبب انتقال حجم زیادی از مواد دامنه ای به دره ها می شوند. بدین ترتیب جاده ارتباطی اردبیل- آستارا در حال حاضر تحت تاثیر فرآیند لغزش وگسیختگی دامنه، دستخوش تغییر است. در واقع مشارکت عواملی مانند لیتولوژی، فاصله از گسل، پوشش گیاهی، نیروی ثقل وتغییر درجه شیب دامنه ها، بارگیری و وزن کلی مواد دامنه ای، جنس ودانه بندی مواد و ضخامت آنها، آب ناشی از بارندگی، ذوب برف ویخ، آبیاری، وضعیت توپوگرافی وجهت گیری دامنه ها، نوع استفاده از زمین (کاربری اراضی) و عامل انسان به وقوع ناپایداری وگسیختگی دامنه ها در محدوده مورد نظر منجر شده است. در این مقاله علاوه بربررسی مکانیسم پدیده لغزش و عوامل مورفوژنتیکی آن، شناسایی پهنه های دارای پتانسیل خطر زمین لغزش انجام گرفته و در نهایت با استفاده از سیستم GIS در تلفیق لایه های اطلاعاتی، نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش منطقه تهیه گردیده و نقاط حساس و ناپایدار ممیزی شده است.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، عوامل ناپایداری و گسیختگی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی پتانسیل خطر زمین لغزش
|
  • H. Ahmadi *, A. A. Mohammadi, J. Ghodousi, A. Salajegheh Pages 1-12

    Gully erosion is one of the most complicated and destructive kinds of watererosion. In order to prevent this erosion, the important factors of gully headadvancement must be recognized. For this case, this research has been done in one ofthe sub basins of Hable Rood drainage basin with name’s of Dehnamak in arid andsemiarid weather. Then, effective factors of gully head advancement of four models:Thompson, SCS(І), SCS(ІІ) and FAO, that are: gully head cut watershed area, claypercentage amounts, gully bottom slope percentage and other factors such as solublesalts percentage, silt percentage amounts and sand percentage amounts have beenminded. Meaning amount of each effective factor with gully head advancementamounts in stage of 95% in period of time 1956 to 2005 studied.Result of statistical studies shows, factors such as gully head cut watershed areawith correlation coefficient of 0.98, soluble salts percentage with correlationcoefficient of 0.97 and clay percentage amounts with correlation coefficient of 0.96,intermittently have a most meaning in stage of 0.95. After this, model with usingeffective factors, above mentioned, and SPSS software and two methods, Enter andBackward formed. Then, potential of gully head advancement in following years in theway of comparison estimated amounts by models and measure amounts by aerialphotos studied. Finally with regards to minute difference of 0.001% between twomethods Enter and Backward, Backward method proposed.

    Keywords: gully erosion, Drainage basin, Aerial photos
  • Mojtaba Ghadiri Masom *, Masoume Pazoki Pages 13-22

    Tourism is the most important of activities of contemporary human, which it makesgreat transformations in the earth appearance and political, economical and culturalconditions in the societies and it transforms human's life. Rural tourism is an importantpart of tourism industry and it is counted original power in economical improvementand growth in the countryside and it causes local economic variety with making ofstrategically opportunity and it causes increase welfare surface, life standards, income,security, stability and preservation of population, prevention of irregular migration,protection of ecologic equilibrium and natural resource, protection of traditionaltexture and cultural specialtiesWith making produced job opportunities that it based on available potentials incountryside. According to this basis, the best way of rescue of countryside of social,economical and environmental problems and reach social justice and geographicaljustice is development of rural tourism.

    Keywords: Rural Tourism, Rural sustainable tourism, Sustainable development
  • Shahab Nobakht Haghighi, Hossein Asayesh, Alireza Estelaji* Pages 23-34

    This study have been designed to address the socio-economic, ecologic andstructural outcomes of spatial relocation of some villages in roodbar county ,after theearthquake of year 1990, and also the positive and negative effects of relocation andmerging of those villages.The results of data analysis show that the personal specifications of the samples ofthis study including their age and the number of their family members affect theirattitude toward relocation .it has also been found that relocation. It has also been foundthat relocation has made changes in socio-economic, ecologic and structuralspecification of the samples of this study. in fact, most of the samples of this studywere pleased about relocation, despite of the results of the samples of this study werepleased about relocation, despite of the results of previous related studies whichemphasized unsuccessful experiences of relocations and merging of villages in socioeconomic,ecologic and structural condition of community which has been occurreddue to the spatial relocation of the villages.Regarding the unsuccessful previous experiences of relocations or merging ofvillages, such activities should only be done in highly needed situations, withacquiring participation of target communities and providing secure socio-economic,ecologic and structural condition. In other word, success of spatial relocation projectsdepends on providing the appropriate socio-economic, ecologic and structuralcondition for the target communities.

    Keywords: Rural Resettlement, Rural Merging, Rural Organizing, GeographicalSpace, Geographical Place
  • A. Sayyaf Zadeh *, Mansoor Badri Far Pages 35-53

    Urbanization and globalization of cities has been an essential feature of the recentdecades. This phenomenon is significant in developing countries like Iran which hasencountered a huge growth in urbanization. This condition has make crises in urbandevelopment management and urban structures.This article investigates Tehran management system and determines challenges andopportunities in this system by investigating Tehran management system to analyzepublic traditional and multi-faceted management features in Tehran. Multi aspectmanagement, housing crisis, marginalization, ground source misuses, councils andmunicipalities are among the most important challenges of Tehran urban management.Considering such situations, management of urban development in Tehran has facedsocial-economical, managerial and incapable development plans and urbancivilization.These conditions necessitate a revelation in managerial system of urbandevelopment in Tehran which can not be accomplished easily and requires a processand “passing period”. This period involves changes in the current managerial systemtowards “planning approach paradigm” which covers progress, flexibility, andadaptability.Based on this planning approach paradigm and manipulated researches, some of themost remarkable approaches in reforming managerial system of urban development inTehran have been introduced.

    Keywords: Urban Management, Opportunity, challenge, Urban development, Urbantheory
  • MohammadEbrahim Afifi, Parviz Kardavani* Pages 55-70

    Bastak Region is located in the northwest of Hormazgan Province. It is consideredas one of the poor regions of the country according to it's water resources while 7.24billion cubic meters of water run down to the sea in the form of waste water and floodsin Hormozgan each year without any further accessibility to it.Saline, alkaline and heavy ground water or the surface water flowing through thesaline formations are used for the irrigation of most agricultural territories of thisregion. However , the high level of ground water and severity of evaporation have stillreduced the soil fertility.On the other hand , the importance of water in this region increases with regard tothe dispersion of saline geological formations and improper quality of ground water.People suffer from the shortage of fresh and agricultural water most of the year. Thisregion is under the influence of two geological factors ie. The general folds of Zagrosmountaion chains and the phenomenon of diapirism.In addition to the saline and alkaline states of the soil, erosion has also largelyinfluenced on the decrease of its fertility. Therefore , this research mostly seeks for theeffective geomorphic evidence of the soil and water resources of the region while wehope to detect and offer some guidelines for it.Finally, salt domes are introdusing as one of the main factors of the salincty ofwater and soil in this region, We have used field activities and library and documentalmethods for achieving this purpose. Controling salinity plans should be implementedto prevent any further damage to the soil and water resources although manydifficulties are encountered when enforcing them due to several reasons. Thus, wehave tried to offer some reasonable suggestions base on two mechanical and biologicalstracthers for the reservation of soil and water resources according to regionalconditions.

    Keywords: Bastak, diapirism, salt dome, saline soil, Water resources
  • Mahmoud Safari *, Hidar Lofti, Byandor Atashpanjeh Pages 71-78

    The effects of Geography factors on human behavior are considered by researchersfrom past time. The natural factors have had considerable influences on humanbehavior and its function for ever as the natural environmental changes due to differentclimate situations can have special reaction on human behavior.In this article the author with considering to scientific experiment and the science ofGeography has tried to survey the relation between human and natural environment with aview to Geography

    Keywords: Geography, Growth, Psychology, Sociology, Human, Environmentecology, Evolution
  • R. Noujavan *, H. Sadough Pages 79-97

    Every kind of Geomorphological Landscapes has a basic roll in regionaldevelopment.In Yazd province using every kind of land use projects withought consideringplaya's landscape can't Complot the chain of it's development and Constraction,because. The playa's landscape is one of the basic. Units of morphotectonic. In thisprovince. (Siah Kooh playa – Abar kooh playa Daranjir- Harat and marvast playa's andSaghand playa and….)Finding away for using, Landuse projects has a special roll in regional developmentAnd researching and recognizing this landscapes is one of the basic part of landuseproject in this province.Among of these playa's , Daranjir or bafgh playa is the thired playa (From the pointof area viwes) which it's shape like a hole (North – west to south – east).It's placed between kharanagh and bafgh. Which is in east of Yazd province.In this paper. Which is provide in base of Analytical Methodes and using a numberof digital dataes, in GIS Frame work, We can recognized different geomorphologicalaspects of this region and it's potential. In five surfaces (Convex, Concave – traces andun sustainability wind surfaces) and Conclude that: Knowing the paleo and dinamysmgeomorphology Of this region.Has an important roll in Document of Development sterategy Frame work .Because of the result of this researches. Salinization process is active in Daranjirplaya now (We can see it's effects on different part of playa).There are some Evidence of active Tectonic in the south – west of this region andanalysis of drainages show anticidence conception too.Because of above Conclusion and several other limitations we can say this region isnot suitable for development in tourism Field.The main axes of development in this area can be concentrated on mine activitiesespecially. Rare metals element which is deposite in playa

    Keywords: Darangear Playa, Lacke terraces, Anticedent, Active Tectonic, Unstability surfaces, land use
  • Majid Vali Shariatpanahi, Mohsen Ranjbar*, Alireza Estelaji Pages 99-112

    A vast part of Iran is covered with desert- semi desert area that in first glance theyare useless and it seems that any kind of investment on them will be confronted withfailure. But this unfertile region that due to its unique geographic condition prospers anunsteady ecosystem has some specification that if it's in the optimum operation, canhelp to the country development. One of the existing abilities of this area is its uniquetourism attraction that not only bright up the internal tourism but also can attract manyforeign tourists will be lead to the economic and social extension of the country.

    Keywords: Tourism, Desert, Semi desert
  • Fariba Esfandyari * Pages 113-124

    Slope discontinuity is one of the main factors of the change of geometrical form ofthe regional reliefes. Product transportation of denudation is from the highest landsand mountains to valleys and then toward the sedimental basins.The mass movementsof the slope materials like slip and slope discontinuity cause this and of course is thereason of the movement of large amount of slope material toward the valleys. Now theroad between Ardebil-Astara is changing because of the processes of slip and slopediscontinuty.In fact the existence of the factor like Lithology, the distance from the fault,vegetation, gravity force and change in the degree of slope, loading and the totalweight of the slope material, kind, classification and thickness of the material,rainwater, melting snow and ice, watering, topography situation and directioning of theslopes,land using and human factors cause the instability and discontinuty of theslopes throught the referred aea. So the map of the classifying the area with thepotential of landslide in this region is provided by the Arcview GIS software.

    Keywords: Landslide, Instability, Failer Factors, GIS