فهرست مطالب

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 13 (بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهرداد نوابخش*، سید رحمان اقبالی صفحات 1-7

    توسعه پایدار و توسعه پایدار شهری از جمله مهم ترین مباحث روز جوامع شهری در خصوص مسایل کنونی و آیندهمحیط زیست و شهرها می باشد. همگام با توجه و گرایش فزاینده جهانی نسبت به موضوع توسعه پایدار، شناخت ازاین مقوله و توجه بیشتر به آن در سطح ملی نیز با توجه به شتاب روز افزون توسعه شهرنشینی در کشور فزونییافته و اقداماتی در تحقق توسعه پایدار شهری نیز به عمل آمده است . آنچه در این مقاله مد نظر قرار دارد، تبیینمفاهیم، روند ها و رویدادهای مرتبط و ملاحظه تاریخچه ای از تکوین ایده توسعه پایدار می باشد و آشکار کردن ابعادنظری و عملی آنچه امروزه از آن به عنوان توسعه پایدار شهری در مقیاس جهانی یاد می شود. در این زمینه ابتدا مفهوم توسعه پایدار و روند شکل گیری آن در فاصله دهه های 1960 تا 1990 میلادی بررسی می شود که با بیان زمان و مکان رویدادهای موثر بر آن شامل نمونه های شناخته شده از تلاش های فردی و جمعی تا کنفرانس هایجهانی می باشد، که این رویدادها متعاقبا در خصوص ابعاد شهرنشینی در دنیای امروز و چشم انداز آینده آن بحثشده است که حاوی مشکلات و مسایلی است که در این زمینه پیش روی همگان قرار دارد . بخش دیگری از مقاله بهتوسعه پایدار شهری و فرآیند نضج و تبیین اندیشه و اقدامات مربوط به آن اختصاص دارد . در این بخش مجددا با رویکردی مشابه، اهم آنچه که از نیمه دوم دهه 1970 میلادی تاکنون در زمینه توسعه پایدار شهری به وقوع پیوسته، بیان شده است . در این مسیر اهمیت مشارکت شهروندان و نقش برجسته مدیریت شهری و دولت هایمحلی در امر توسعه پایدار شهری آشکار است و بر ضرورت اقدام محلی برای فایق آمدن بر مسایل جهانی توسعهتاکید شده است . در خاتمه علاوه بر جمع بندی مختصری از مباحث مطروحه، یادداشت های شماره گذاری شده درمتن که شامل عبارات و اصطلاحات اصلی مورد استفاده می باشند به همراه مشخصات کامل منابع ارجاع شده نیزتنظیم و تدوین شده اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شهرنشینی، توسعه پایدار شهری، مدیریت شهری
  • رحمت الله فرهودی*، عطیه سادات صابری صفحات 8-19

    موضوع این مقاله اسکان غیررسمی(حاشیه نشینی) در یکی از محلات شهر قم به نام شادقلی است، که در گذشتهروستایی در غرب شهر قم بوده است. داده های اصلی در این تحقیق بیشتر با مطالعات میدانی و تهیه ی پرسش نامهحاصل شده است و در پردازش اطلاعات سعی شده است که اطلاعات به روش های کمی و ترسیمی (مانند آمار نرم افزار Excel - نقشه - 2006 Auto CAD) تبدیل گردد. یافته های تحقیق نشان می دهد:  فشار مهاجرت های روستایی به محلات مجاورشادقلی (روستاهای سابق و جزء بافت غیررسمی) مانند علی آبادسدیگان، شیخ آباد، سبب اتصال شادقلی به بافت سکونتگا ه های غیررسمی شده است محله ی شادقلی از هجوم مهاجران مصون مانده است و مهاجران حدود پانزده درصد از جمعیت شادقلی را تشکیل داده اند؛ علت آن به بافت قومی غالب (خلج) و ذخیره ی زمین برای فرزندان ذکور (خانه ی مستقل در زمان ازدواج)باز می گردد. در اولویت بندی معضلات آن به نظر مولف، اولویت اول در ساماندهی اشتغال بخش غیررسمی است.

    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، اشتغال غیررسمی، شهر قم، شادقلی
  • زهرا پیشگاهی فرد*، عمران علیزاده صفحات 20-26

    شروع انقلاب صنعتی در اروپا و ظهور تکنولوژی مدرن در زندگی انسان ها، تغییرات گسترده ای در سطح زمینایجاد نمود . این رویداد که با برداشت و تخریب منابع طبیعی در سراسر مناطق جغرافیایی کره زمین همراه بود،چهره زمین را دچار تغییرات عمیقی کرد . این تغییرات که در نیمه ی دوم قرن بیستم با تخریب لایه ازن، انقراضگسترده گونه های حیاتی، تخریب شدید پوشش گیاهی، کاهش شدید منابع طبیعی و... همراه بود، به صورتبحران های زیست محیطی آشکار گردید.با شروع بحران های زیست محیطی، دولت ها مانند همه بحران ها از خود واکنش نشان داده و با نوعی تعاملبه صورت تشکیل اجلاس های بین المللی، صدور قطع نامه ها و کنوانسیون های متعدد سعی در جلوگیری از گسترشبحران های زیست محیطی در سه سطح ملی، منطقه ای و جهانی نمودند . عمق این بحران ها و دامنه آن ها به قدریگسترده بود که علاوه بر دولت ها، احزاب و سازمان های غیر دولتی مانند : احزاب صلح سبز در سراسر جهان تشکیلشدند و با گسترش دامنه فعالیت خود و مقبولیت مردمی، در اواخر قرن بیستم توانستند در برخی کشورهای صنعتیدولت ها را در دست گیرند.این مقاله با روش تحلیل محتوا ضمن پرداختن به مفهوم ژیوپولتیک زیست محیطی در پی کشف این موضوعمی باشد که آیا بحران های زیست محیطی در آینده به کشمکش و بحران های میان اقوام یک کشور، کشورهای درونمنطقه ای و نهایتا مناطق جهان تبدیل خواهد شد و پژوهشگران ژیوپولتیک و محیط زیست چگونه می توانندراهکارهایی را به دولت ها و سازمان های غیردولتی پیشنهاد کنند تا از تبدیل بحران های زیست محیطی به بحران هایامنیتی جلوگیری نمایند.نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد، بحران های زیست محیطی و کاهش شدید منابع طبیعی درآینده منشا بسیاری از درگیر یهای قومی و همچنین منطقه ای است و بسیاری از روابط، ملاحظات و تنش های قومی،منطقه ای و جهانی بر مبنای این بحران ها در حال شکل گیری و گسترش است.

    کلیدواژگان: ژئوپولتیک زیست محیطی، بحران های زیست محیطی، مناطق جهان، تن شهای قومی
  • محمود احمدی، بهلول علیجانی * صفحات 27-40

    عناصر اقلیمی روی سامانه های نظامی تاثیر فراوان دارد . پژوهش حاضر به نقش آب و هوا در سایت های نظامیبا تاکید بر تجهیزات و ادوات نظامی پرداخته است . هدف از انجام این کار، شناسایی مناطق مطلوب برای نگهداریتجهیزات و ادوات در پایگاه های نظامی کشور است . به دلیل گستردگی سایت های نظامی در این تحقیق سعیگردیده است صرفا به سایت های زمینی توجه شود . دراین سایت ها تجهیزات و ادوات نظامی بعد از سربازان در ردهدوم اهمیت قرار دارد . در تجهیزات نظامی بیشتر عناصر بارش، دما، رطوبت و سرعت باد اثر دارد . پس از استخراجآستانه های اقلیمی مناسب برای تجهیزات و ادوات نظامی آمار سینوپتیک 117 ایستگاه سینوپتیک کشور به صورت روزانه طی یک دوره 23 ساله استخراج گردید و درصد فراوانی روزانه عناصر تاثیرگذار طی یک برنامه نرم افزار کامپیوتری استخراج شد . در مرحله بعد بر مبنای مدل (A.H.P) به صورت وزن دهی و بر اساس درجه اهمیت طی یک جدول ماتریسی به عدد مطلوبیت هر عنصر اقلیمی دست یافتیم . سپس روی نقشه کشور بر مبنای فصول سالنسبت به شناسایی مناطق مناسب اقدام گردید . بر اساس نتایج تحقیق حداقل مطلوبیت 66 % در شهرهایی مثل گلمکان، جاسک، تکاب، پیرانشهر و... حداکثر آن 98 % در شمال میناب، خور و بیابانک و ایرانشهر مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: تجهیزات، سایت نظامی، آب و هوا، مطلوبیت، مدل A.H.P
  • علیرضا بنی واهب صفحات 41-52

    به منظور بررسی و تحلیل الگوهای سینوپتیکی مربوط به وقوع بارش های سیل آسای تابستانه در خراسان شمالی و رضوی طی سال های 1381-1380 (ه.ش) نقشه های فشار سطح زمین و سطح 500 میلی باری بررسی شده است . مهم ترین الگوهایی که با وقوع سیل هماهنگی نشان دادند، عبارت است از: پر فشار دریای خزر، تراف سطوح فوقانی جو، کم فشار دشت کویر و تلفیق رود باد های جنب قطبی و جنب حار ه ای. از 18 سیل مورد بررسی، 4/44 درصد شامل 8 مورد مربوط به پر فشار دریای خزر و جریان های شمالی روی این دریا است، 7/27 درصد شامل 5 مورد به تراف سطوح فوقانی جو، 1/11 درصد شامل 2 مورد به کم فشار دشت کویر و 2/16 درصد شامل 3 مورد ناشی از تلفیق رود باد قطبی و جنب حاره مربوط است. الگوهای پر فشار دریای خزر و کم فشار دشت کویر درگرم ترین روز های فصل تابستان و الگوهای تراف سطوح فوقانی و تلفیق رود باد قطبی و جنب حار های در فصل بهاربه وقوع پیوسته اند.

    کلیدواژگان: الگوهای سینوپتیک، سیل، خراسان شمالی و رضوی
  • علی اکبر متکان*، علیرضا شکیبا، آزاده یزدانی صفحات 54-68

    آب، راز ماندگاری جهان و از عناصر اصلی بقا و دوام چرخش زندگی در کره زمین است . بدون تردید کشورایران همانند دیگر کشورهای خاورمیانه در سال های پیش رو با بحران جدی ناشی از کمبود آب روبه رو خواهد بود .بنابراین شناخت و معرفی هر چه بیشتر منابع بهینه آب، الگوی درست مصرف و بهره گیری صحیح و مناسب از منابعزیرزمینی و آب های جاری مقوله ای است که سیاست گذاران و برنامه ریزان امور آب با نگرانی و دقت به آنپرداخته اند.ریزش های جوی مهم ترین منبع طبیعی آب برای انواع فعالیت های بشری (صنعتی، کشاورزی و شرب) است.از آن جا که ریزش های جوی با متغیرهای زمانی و مکانی زیادی همراه هستند اطلاعات موجود در خصوص توزیع آبو هوایی و عوامل سینوپتیکی ریزش های جوی بسیار اندک است.در ایران شبکه مشاهدات زمینی به اندازه کافی متراکم نبوده و بسیار پراکنده و نامنظم است . فاصلهایستگاه های مشاهداتی زمینی به خصوص در مناطق کوهستانی (مانند استان فارس) با توجه به عامل توپوگرافی ازچند کیلومتر تا چند صد کیلومتر متفاوت است . بنابراین بررسی باران به روش سنتی که نیاز به شبکه باران سنجیمتراکم دارد هم از لحاظ اجرایی و هم از لحاظ اقتصادی امکا نپذیر و مقرون به صرفه نمی باشد. در مقاله حاضر به منظور تخمین بارندگی روزانه استان فارس از دو روش درون یابی کریجینگ (Kriging) و معکوس وزنی فاصله (IDW) استفاده گردید . سپس دقت نتایج حاصل از اجرای مدل ها از طریق تست آماری RMSE مورد ارزیابی قرار گرفت . نتایج حاصل از اجرای مدل و ارزیابی دقت آن ها نشان داد که روش کریجینگ نسبت به روش IDW از دقت بیشتری برخوردار می باشد . همچنین نتایج نشان داد که در بین روش های کریجینگ، روش معمولی دایره ای و نمایی از کم ترین خطا نسبت به سایر رو شهای کریجینگ برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: درونیابی، کریجینگ، درونیابی عکس فاصله، بارندگی روزانه GIS
  • سروش فتحی، آزیتا رجبی * صفحات 69-79

    مقاله حاضر به بیان نظریات و تحلیل های اجتماعی نظریه پردازان در خصوص تحولات شهرهای جهان برمبنایتفکرات نظام جهانی و نظم نوین جهانی و گذر از مراحل نظریات کلاسیک و مدرن بر دوران تفکرات پست مدرن یافرانوگرا می پردازد و با رویکردی نظریه پردازانه بر نحوه ی تکوین تفکرات آینده و مکانیزم منتج از آن، فضای شهریرا به مثابه مسئله اساسی در نظام اجتماعی که قلب نظریه های اجتماعی است مورد تحلیل و ارزیابی قرار می دهد.دیدگاه های نظریه پردازان بزرگ شهری همچون والرشتاین، لرنر، کاستلز، گیدنز را نیز درخصوص شهرهای فرارویجامعه جهانی به تصویر کشیده است.

    کلیدواژگان: شهر، شهرنشینی، شهر آینده، جامعه شناسی
  • عیسی جوکارسرهنگی صفحات 80-95

    زمین لغزش ها یکی از بلایای طبیعی بوده که موجب خسارات جانی و مالی، ورود توده های لغزشی به داخلرودخانه ها و مشکلات دیگر می گردد. شناخت همه جانبه عوامل و فرایندهایی که به طور مداوم بر روی دامنه ها اثرگذاشته و آن ها را به سمت ب یثباتی سوق داده، می تواند کمک موثری در کاهش خسارات ناشی از آن ها داشته باشد .تحقیق حاضر درحوضه صفارود رامسر با هدف مشخص نمودن عوامل موثر در وقوع زمین لغزش ها، طبقه بندی عواملو تعیین نرخ یا وزن که بیانگر میزان نقش این عوامل در رخداد لغزش هاست، صورت گرفته است. این عوامل شاملسنگ شناسی، گسل، ارتفاع، شیب، جهت دامنه، بارش، آبراهه، خاک، پوشش گیاهی، راه ارتباطی و آبادی های حوضه بوده و از GIS برای تهیه و تلفیق لایه های اطلاعاتی و ارزیابی هر یک از عوامل، وزن دهی و ترکیب آن ها استفاده شده است. برای وزن دهی به معیارها از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده گردید . معیار وزن دهی عناصر موجود در هر لایه بر اساس بیشترین نقشی بوده که در داخل آن لایه و در زمین لغزش موثر می باشد . نتایجحاصله بیانگر آن است که عوامل موثر بر وقوع لغز شهای حوضه به طور سیستماتیک با یکدیگر ارتباط داشته و هرجا که دخالت انسان بیشتر بوده و عوامل تاثیرگذار حضور بیشتری دارند، خطر وقوع لغزش نیز زیاد بوده است.

    کلیدواژگان: لغزش، صفارود، سیستم اطلاعات جغرافیایی.AHP
|
  • M Navabakhsh *, R Eghbali Pages 1-7

    Stable development in general, and «Stable Urban Development» in Specific, areamong the most significant issues of Urban societies related to the present and futurequestions of the environment and cities. Along with the increasing concentration andorientation toward the Stable development at a universal level, understanding this issueand more emphasis at the national level, considering the development of the urban lifein the country as well as steps to be taken for the materialization of such adevelopment has been given attention to. What the present study accomplishes is toconsider the related concepts, trends, and events as well as to describe the evolutionaryhistory of «Stable Urban Development». Also the study is meant to reveal theoreticaland practical acpects of what is presently known as stable Urban Development in aglobal level. Therefore, first the concept and conception of Stable Urban Development(SUD) would be surveyed between 1960, to 1990, and the influential factors affectingit will be rec:ognized spacio-temporally, which are the result of individual and groupattempts at global conferences. Next, there would be a discussion on the differentaspects of urban life in the present world and its future perspective, which containproblems and difficulties that the public encounter. Another section of the article isdedicated to the materialization and the emergence of SUD and the related steps takenin this regard. In this section, the important events taking place in connection with thedevelopment of SUD during the second half of 1970, up to the present, would beconsidered via a similar viewpoint. In this connection, therefore, the importance ofcitizens and the vital role of Urban management and local states in the development ofurban life would be highlighted and the necessity of locally–oriented action toovercome global issues was stressed.Mentioned issues, the study sets forth a description on major terminologies andexpressions utilized within the body of article as well as a comprehensive list ofreferences.

    Keywords: Stable development, Urban life, Stable urban development (SUD), Urbanmanagement
  • R Farhoodi *, A Saberi Pages 8-19

    Informal settlement in the city of Ghom (Case of study in shadgholi) is the themeof this paper.Shadgholi was a village in the west of Ghom and it is a district in Ghom.The scientific methods of this study are comprised of the desk and the surveyresearches.These consequences are:- Rural migration to adjacent district had Shadgholi joined the informal settlement ofGhom- Immigrants in Shadgholi are (fifteen percent) the less because they (Khalaj) aresaving the lands for male children. Their male children will need an individualhousing to have their own married life.- The first priority in Shadgholi is Informal Sector Employment.

    Keywords: Informal settlement, Informal Sector, City of Ghom, Shadgholi
  • Z Pishgahifard *, O Alizadeh Pages 20-26

    The advent of industrial revolution in Europe and Modern technology in human'slife led to many changes on the earth. These events which were along with the off takeand destruction of the natural resources all over the geographical regions of the globeled to deep changes on the earth. These changes in half second 20th century which werealong with the destruction of ozone, vast extinction of vital species, strong destructionof herbaceous strong reduction of natural resources caused Environmental crises.From the beginning, governments reacted against these events like other crises.They tried to restrain from much Environmental crises in national, regional anduniversal term by international meeting, manifesto issuance and different convention.These crises were so deep and vast that in addition to governments, parties and Nongovernmentorganizations such as "Green peace parties" were made all over the world.Near the end 20th century they could control the governments in some of the industrialcountries with expanding their activities and national acceptability.The aim of this essay is explaining the concepts of Environmental geopolitics anddiscovering whether these environmental crises will change to conflicts and crisesamong the nations of a country, in region countries and finally the universal areas.Also how Geopolitics and Environmental researchers can suggest guidelines to thegovernments and Non- Government organization in order to restrain from changingEnvironmental crises to security crises.The results of the research show that Environmental crises and strong reduction ofnatural resources will be the source of many national and regional confects in thefuture. More relations, consideration, national, regional and universal conflicts basedon these crises will come to existence.

    Keywords: Environmental geopolitics, Environmental crises, Global Regions, Ethnicinvolvement
  • M Ahmadi *, B Alikhani Pages 27-40

    Climate affects all military activities specially military sites and equipments. Thisresearch is undergone to analyse the impact of the climate on the military equipmentsin Iran. For this purpose the daily climatic elements were obtained for 117 weatherstations during 1982-2004 period. The daily temperature, relative humidity, rainfalland wind were analysed according to the climatic thresholds of the major militarymaterials. The weather elements variations over the country were weighted accordingAHP model. Finally the stations were grouped according to their suitability formilitary equipments into three good, moderate, and weak regions. Stations such asMinab showed highest rate of suitability of 98 % and stations such as Jusk showed thelowest suitability rate of 66%.

    Keywords: Military equipments, Climate, military activities, Iran, Climate ofIran
  • A Bani-Vahab Pages 41-52

    In order to investigate and analyze the synoptic patterns in relation to heavysummer rain happening in the northern areas of Khorasan Province during 2001-2002,the earth surface pressure maps and the 500 mb ones were examined .The most significant patterns that were in coordination with the real flood happeningwere as follows:High pressure of the Caspian Sea, the higher atmosphere level trough, Kavir plainlow pressure, combination of polar and subtropical jet stream. Out of 18 cases understudy, 44.4 % including 8 cases, were about high pressure of the Caspian Sea andnorth flows over this sea, 27.7% including 5 cases, were concerned with higheratmosphere level trough, 11.1% including 2 cases, were related to Kavir plain lowpressure, and 16.2% including 3 cases, were due to a combination of polar andsubtropical jet stream .The patterns related to high pressure of the Caspian Sea and Kavir plain lowpressure have happened in the hottest summer days and higher atmosphere leveltrough with a combination of polar and subtropical jet stream occurred in spring .

    Keywords: Synoptic patterns, flood, Khorasan province
  • A Matkan *, A Shakiba, A Yazdani Pages 54-68

    Rainfall is one of the most important natural sources of water used by mankind foragricultural and industrial applications. Because of the difficulty of rainfall monitoring,which has high spatial and temporal variability, our knowledge of both the its synopticand climatological distribution over most of the country is not well known.Climatological investigations in Iran lack adequate meteorological observations tounderstand and interpret diverse climatic features. In the country as a whole, theground observation network is not dense enough to provide the detailed informationrequired, especially in rugged regions. Combined with this is the problem of pooraccessibility to the mountainous regions, which has resulted in the areal distribution ofrainfall being poorly known. In addition, the data collected by the existingmeteorological stations, with a few exceptions, are mostly discontinuous, nonhomogenousand short period observations. Such limited data sets, make it difficult toboth accurately delimit different climatic regimes across the country and identifysignificant departures from normal conditions, whereas many climatologicalapplications and investigations should ideally be based on the data collected at givenpoints over long periods and should have a good spatial and temporal coverage.Perhaps the most urgent problem facing rainfall measurement at the present time isdata collection - one of the most costly areas in meteorology and hydrology.In this paper, the central aim is to investigate the potential of GeographicalInformation System for monitoring Fars province’s rainfall with special reference toKriging and IDW (Inverse Distance Weighting), to describe pre-processingapproaches, including relative calibration, and to examine various techniques for bothrainfall monitoring.Analyses of the GIS techniques provided very useful information on both thespatial and temporal distributions of rainfall over regional space, although datacollected by Kriging technique showed more accurate than IDW technique. In order toexplore the appropriate method, the accuracy of the obtained results from differentmethods using RMS was examined. The results showed that among different usedkriging methods, the circular and exponential ordinary had lowest error.

    Keywords: Interpolation, Kriging, IDW, daily rainfall, GIS
  • S Fathi *, A Rajabi Pages 69-79

    This article deals with the social theories and analysis of the theoreticiansconcerning the global changes and the foundations of global system and the new worldorder. It also deals with different phases in the theories of future thoughts and thederived mechanism and analyses the urban space as a key issue in social order in theheart of social theories. It also depicts the theories of great theoreticians such asWallerstein , Lerner, Castells, Giddens on the cites emerging in the world community.

    Keywords: City, Urbanization, Future city, Sociology
  • E Jokar Sarhangi Pages 80-95

    Landslide is one of the natural disasters that causes loss of life, financial damages,slide mass into rivers and other problems. Recognition of the factors and processes thatcontinuously influenced on the amplitudes and made them tend towards instability, caneffectively help to reduce these damaes. This research has been carried out in SafaroudBasin, Ramsar, to determine effective factors in landslide hazard, classify the factors,determine the weight or rate that indicate the functions of these factors in occuringlandslides. This research is evaluated the factors of lithology, fault, hight, Slope,direction, rainfall, channel, soil, vegetation, ramp and villages of area and GIS hasbeen used for preparing and integrating thematic layers and evaluating all of thefactors, weighting and combining them. It is used to weighting the criteria by AHP.The criterion of weighting of the existing elements in each layer has been based ont he most effective role played in the layer and in landslide. The obtained results showt hat the effective factors in the landslide hazards of the area are systematically relatedt o each other and wherever a man has more interfered and the role of effective factorshas been more, the landslide hazard has been more.

    Keywords: Landslide, Safaroud Basin, AHP, GIS