فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 47، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا محمدزاده، ابراهیم علیدوست قهفرخی*، مجید جلالی فراهانی صفحات 1-11
    مقدمه

    شناسایی موانع شرکت افراد در ورزش همگانی بسیار مهم است. این مطالعه با هدف اولویت بندی عوامل بازدارنده مشارکت در ورزش همگانی به روش پرامیتی انجام گرفت.  

    روش کار

    دراین مطالعه توصیفی، از روش پرامیتی برای شناخت موانع مشارکت در ورزش و اهمیت آن ها  استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را تمام شهروندان استان های منتخب تشکیل دادند.  1841 تن (936 مرد و 905 زن)  براساس جدول مورگان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه جمعیت شناختی و "مقیاس موانع شرکت در ورزش تفریحی"(Constraints of Recreational Sport Participation Scale)  استفاده شد. شاخص روایی محتوا، روایی سازه به روش تحلیل عاملی تاییدی، روایی همگرا  و پایایی (محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی مرکب)  ابزار ها اندازه گیری شد. تحلیل داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24، نرم افزار SmartPLS. 3. و نرم افزارVisual PROMETHEE 1.4 انجام شد. 

    یافته ها

    نداشتن زمان با ضریب فی 1929/0 و ترس از آسیب در ورزش با ضریب فی 1723/0، کمبود امکانات ورزشی با ضریب فی 1220/0، هزینه زیاد ورزش با ضریب فی 1005/0، نداشتن سلامت کافی برای ورزش با ضریب فی 1005/0، ترس از عدم موفقیت ورزشی با ضریب فی 0384/0 به دلیل مثبت بودن فی از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    نداشتن زمان برای شرکت در ورزش به عنوان یک مانع اساسی و مهم محسوب می شود. پیشنهاد می شود متولیان امر ورزش همگانی موانع فردی، ساختاری و فرهنگی را برطرف سازند و برنامه های تشویقی را برای افزایش میزان مشارکت ورزشی اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: عوامل بازدارنده، مشارکت در ورزش همگانی، روش پرامیتی
  • فاطمه نظری، پروانه قدسی*، مجید ابراهیم پور صفحات 12-22
    مقدمه

    ذهن خوانی یکی از مشکلات افراد بیش فعال است درک خود و دیگران برای داشتن تعاملات اجتماعی موثر، ضروری است که نقش مهمی درسلامت روابط بین فردی ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش "توانبخشی شناختی" بر ذهن خوانی بزرگسالان دارای بیش فعالی-همراه با نقص توجه در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مبتلا به اختلال بیش فعالی، سنین بین 20 تا40 سال در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان در سال 1398بودند. نمونه این پژوهش 24 تن بودند که باروش نمونه گیری در دسترس شناسایی شده وبه روش تصادفی ساده (قرعه کشی ساده) به دو گروه تقسیم شدند. 12تن در گروه مداخله و 12 تن به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس رتبه بندی بیش فعالی همراه با نقص توجه بزرگسالان بارکلی"(Barkley Adult ADHD Rating Scale) و "ذهن خوانی از طریق چشم ها" (Reading the Mind in the Eyes) استفاده شد. شاخص روایی محتوا  و نیز پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد.آموزش "توانبخشی شناختی" شامل36 تمرین آموزش نرم افزاری و24 تمرین دستی (مداد- کاغذی) با تمرکز بر حافظه، توجه، بازداری وذهن خوانی بود. گروه مداخله19 جلسه 45 دقیقه ای آموزش"توانبخشی شناختی" دریافت کردند. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه کنترل و مداخله در متغیر ذهن خوانی (0/001=P=17/143, F) بعد از مداخله تفاوت معناداری از نظر آماری وجود داشت. اندازه اثر نیز نشان داد حدود 43 درصد از تفاوت های مشاهده شده در متغیر ذهن خوانی ناشی از عضویت درگروه (مداخله) است.

    نتیجه گیری

    آموزش "توانبخشی شناختی"  قادر است بر ذهن خوانی بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش فعالی همراه بانقص توجه اثر بگذارد. لذا پیشنهاد می شود برای ارتقاءسلامت و بهبود روابط بین فردی و خانوادگی افراد بیش فعال بزرگسال از آموزشی "توانبخشی شناختی" استفاده شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، ذهن خوانی، بیش فعالی بزرگسالان.
  • حمید محی الدینی، سعید بختیارپور*، رضا پاشا، پروین احتشام زاده صفحات 23-33
    مقدمه

    اختلال وسواس-اجبار یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین اختلال های روانشناختی است که به شدت بر سلامت تاثیر منفی می گذارد. با توجه به لزوم درمان های روانشناختی در کنار درمان های دارویی، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری و دارو درمانی (فلوکستین) بر علایم اختلال وسواس-اجبار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش افراد مبتلا به اختلال وسواس- اجبار مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر بندرعباس در سال 1396 بودند. 45 تن با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. گروه های مداخله به ترتیب 12 جلسه 90 دقیقه ای گروه درمانی شناختی رفتاری و سه ماه دارو درمانی (فلوکستین) دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس وسواس-اجبار ییل-براون" (Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale) جمع آوری شد. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش محاسبه ضریب آلفا کرونباخ انجام شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار پس آزمون وسواس در گروه درمانی شناختی رفتاری (41/1±57/6)، دارو درمانی (83/1±19/8) و کنترل (59/2±05/12) و میانگین و انحراف معیار پس آزمون اجبار در گروه درمانی شناختی رفتاری (96/0±84/5)، دارو درمانی (15/1±38/7) و کنترل (13/2±27/10) بود. هر دو روش گروه درمانی شناختی رفتاری و دارو درمانی (فلوکستین) باعث کاهش معنادار علایم وسواس و اجبار شدند. همچنین، روش گروه درمانی شناختی رفتاری در مقایسه با روش دارو درمانی (فلوکستین) در کاهش وسواس و اجبار موثرتر بود (05/0>P). 

    نتیجه گیری

    دو روش گروه درمانی شناختی رفتاری و دارو درمانی در کاهش وسواس و اجبار در افراد مبتلا به اختلال وسواس-اجبار موثر بود. اثربخشی روش گروه درمانی شناختی رفتاری در کاهش وسواس و اجبار بیشتر از روش دارو درمانی (فلوکستین) بود.  بنابراین، مشاوران و درمانگران می توانند از هر دو روش به ویژه روش گروه درمانی شناختی رفتاری برای مداخله در اختلال وسواس-اجباری استفاده کنند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی رفتاری، دارو درمانی، فلوکستین، اختلال وسواس-اجباری
  • زهرا بابایی، محسن دهقانی*، بابک باباخانی، سهیل نجفی مهری صفحات 34-46
    مقدمه

    ابراز هیجانات مرتبط با درد می تواند اثرات مثبتی بر سلامت فیزیکی و روان شناختی بیماران مبتلا به درد مزمن برجای گذارد، هرچند هنوز اطلاعات کمی در رابطه با تجربه و ادراک بیماران مبتلا به درد مزمن و همسران آن ها از ابراز هیجان موجود است. از این رو، هدف مطالعه حاضر تعیین تجربه زوجین در رابطه با ابراز هیجانات مرتبط با کمر درد مزمن می باشد.

    روش کار

    روش مطالعه حاضر تحلیل پدیدارشناسی تفسیری است. داده ها با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شده است. 11 بیمار مبتلا به کمر درد مزمن به همراه همسرانشان به صورت هدفمند از بیمارستان امام خمینی تهران انتخاب شدند. همه مصاحبه ها ضبط و پیاده سازی شدند و با رویکرد پدیدارشناسی تفسیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    درونمایه های اصلی عبارتند از: 1- باورهای مثبت درباره ابراز هیجان و 2- باورهای منفی درباره ابراز هیجان. اگرچه شرکت کنندگان معتقدند که تخلیه هیجانی، افزایش صمیمت و حل مسئله مشترک از جنبه های مهم فرآیند ابراز هیجان می باشد، با این حال زوجین به منظور مراقبت از خود و دیگری در برابر پیامدهای ابراز هیجان، از ابراز آن ها خودداری می کنند.

    نتیجه گیری

    ابراز هیجان فرآیند پیچیده ای است و باورهای زوجین در رابطه با ابراز هیجانات مرتبط با درد یکی از عوامل درونی است که بر تصمیم گیری برای ابراز هیجان تاثیرگذار است. پیشنهاد می گردد به منظور افزایش اثربخشی این قبیل مداخلات، باورهای افراد در رابطه با ابراز هیجان، به عنوان یک مولفه اثرگذار در فرآیند سنجش و درمان مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کمر درد مزمن، ابراز هیجانات مرتبط با درد، پدیدارشناسی تفسیری
  • سیما کاظمی، محمد محمدی*، نورمحمد یعقوبی، جلیل جراحی صفحات 47-59
    مقدمه

    یکی از مهم ترین وظایف مدیریت منابع انسانی، تامین نیروی انسانی کارآمد است. بهسازی و توسعه منابع انسانی با رویکرد دانش محوری از اهداف اصلی سازمان های هزاره سوم محسوب می شود. لذا هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های سیستم تامین نیروی انسانی مبتنی بر تمدن سازمانی دانش محور در دانشگاه های علوم پزشکی بود.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا است که با مشارکت 16 نفر از مدرسین مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مدیران دانشگاه های علوم پزشکی و مدرسین گروه مدیریت دولتی شهر بیرجند انجام گردید. مصاحبه ها به صورت نیمه ساختار یافته و جلسات انفرادی برگزار شد. داده ها با روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی  آ  نسخه12  مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از تحلیل محتوا، شامل 10 مضمون اصلی و 44 مضمون فرعی شناسایی شد که بر اساس بیشترین فراوانی به ترتیب شامل یادگیری مستمر، کارکنان متعهد، کارکنان خلاق و نوآور، کارکنان دانشی، کارکنان اخلاق مدار، توان یادگیری، شایسته سالاری، توان رقابتی، سرمایه فکری و مدیریت دانش بود.

    نتیجه گیری

    مهم ترین عوامل در تامین نیروی انسانی مولفه های یادگیری مستمر، کارکنان متعهد، کارکنان خلاق و نوآور، کارکنان دانشی می باشد. بنابراین، برای ایجاد تمدن سازمانی دانش محور در دانشگاه های علوم پزشکی باید به این مولفه ها در تامین نیروی انسانی توجه شود.

    کلیدواژگان: دانشگاه علوم پزشکی، دانش محور، تمدن سازمانی، تامین نیروی انسانی، مطالعه کیفی
  • فهیمه یارویسی، زینب میهن دوست*، شهرام مامی صفحات 60-73
    مقدمه

    افسردگی از عوامل ایجاد کننده اختلالات روانی در نوجوانان و دانش آموزان دبیرستانی است، زیرا نوجوانان در معرض تجربه کردن رویدادهای مختلفی در محیط همسالان و دوستان، مدرسه و خانه قرار دارند .  پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رفتاردرمانی گفتگویی بر مولفه های روانشناختی (اضطراب، تنش، افسردگی) و سبک های حل مسئله در دانش آموزان دوره متوسطه اول شهرستان سنندج انجام گرفت. 

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر سنندج در سال تحصیلی 1397-1396 می باشد.  40 دانش آموز دختر مقطع متوسطه اول به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، پس از انجام مرحله غربالگری برای تشخیص افسردگی، انتخاب شدند.  برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، "سیاهه اضطراب بک" (Beck Anxiety Inventory)، "مقیاس تنش، اضطراب و افسردگی" (Stress, Anxiety and Depression Scale-42)،"سیاهه افسردگی بک"(Beck Depression Inventory) و "پرسشنامه سبک های حل مسیله" (Problem Solving Styles Questionnaire) استفاده شد. روایی محتوا به روش کیفی، روایی صوری و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ اندازه گیری شد. رفتاردرمانی گفتگویی در 10 جلسه 90 دقیقه ای به گروه مداخله ارایه شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24 تحلیل شد. 

    یافته ها

    رفتاردرمانی گفتگویی بر مولفه های روانشناختی (اضطراب، تنش، افسردگی) و سبک های حل مسئله تاثیر معناداری داشته است (001/>P). 

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر رفتاردرمانی گفتگویی در تغییر میزان مولفه های روانشناختی (اضطراب، تنش، افسردگی) و سبک های حل مسئله در دانش آموزان، پیشنهاد می شود که مسیولین حوزه پژوهش و سلامت دانش آموزان از  رفتاردرمانی گفتگویی برای دانش آموزانی که مبتلا به افسردگی هستند، استفاده کنند.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی گفتگویی، دانش آموز، سبک حل مسئله، مولفه روانشناختی
  • ولی ناصری پلنگرد، شهاب بهرامی*، شیرین زردشتیان، بهرام یوسفی صفحات 74-90
    مقدمه

    یکی از چالش های جوامع بشری جستجو و گزینش افراد زبده برای یادگیری و انجام مهارت می باشد و حمایت خانواده ها و مدارس می تواند نقش مهمی در استعدادیابی و توسعه ورزش قهرمانی داشته باشد. مطالعه حاضر باهدف طراحی الگوی حمایتی خانواده- مدرسه در توسعه استعدادهای ورزشی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش کیفی حاضر به روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جمع آوری داده ها با مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد و روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی بود. داده ها با مصاحبه از 16 تن از کارشناسان و خبرگان آشنا به مباحث استعدادیابی و توسعه استعداد جمع آوری شد. تحلیل داده ها در نرم افزار Nvivo10 انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این پژوهش، 13 درون مایه اصلی شامل: توسعه منابع و استاندارد کردن استعدادیابی به عنوان شرایط علی، عوامل اجتماعی و رسانه ای به عنوان شرایط زمینه ای، بروکراسی و ضعف مدیریتی به عنوان شرایط مداخله گر، حمایت مالی و اقتصادی، حمایت رفتاری و حمایت اجتماعی به عنوان پدیده محوری، راهبردهای متداول و راهبردهای آموزشی به عنوان راهبردها و شکوفایی استعدادهای ورزشی و رقابت پذیری به عنوان پیامدها شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    حمایت خانواده ها به همراه حمایت نظام آموزشی و همکاری سازمان های ورزشی با این دو نهاد را می توان عاملی مهم در جهت توسعه استعدادهای ورزشی کشور قلمداد کرد. از این رو پیشنهاد می شود که وزارت آموزش و پرورش و وزارت ورزش و جوانان منابع مالی و حمایت های لازم را در قالب ردیف ویژه ای به مدارس جهت کمک و هدایت استعدادیابی ورزشی اختصاص دهند.

    کلیدواژگان: الگوی حمایتی، استعدادهای ورزشی، خانواده، مدرسه
  • عادله صادقی مقدم، فریده اشرف گنجویی*، فرشاد تجاری صفحات 91-102
    مقدمه

    تغییرات سریع محیط سازمانی منوط به افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی و چابکی سازمان است. یکی از روش های دستیابی به چابکی سازمانی، استفاده از دولت الکترونیک است. هدف مطالعه حاضر، تعیین الگوی همبستگی دولت الکترونیک و چابکی سازمانی با نقش میانجی مسئولیت ‎پذیری اجتماعی در  کارکنان وزارت ورزش و جوانان می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 300 تن از کارکنان ستادی وزارت ورزش و جوانان که بصورت تصادفی ساده (قرعه کشی) انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه جمععیت شناختی، "پرسشنامه دولت الکترونیک" (E-Government Questionnaire)، "پرسشنامه چابکی سازمانی" (Organizational Agility Questionnaire) و "پرسشنامه مسئولیت پذیری اجتماعی سازمان" (Corporate Social Responsibility Questionnaire) بوده است. روایی صوری، محتوا به روش کیفی و همگرایی پرسشنامه ها و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی مرکب ارزیابی و تایید شد. داده های جمع آوری شده، در نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 18، و پی ال اس  نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    مقادیر آماره t برای ارتباط دولت الکترونیک با چابکی سازمانی و مسئولیت پذیری اجتماعی و همچنین ارتباط مسئولیت پذیری اجتماعی با چابکی سازمانی مثبت بوده و در سطح اطمینان 99 درصد، معنادار گزارش شد. مقادیر ضرایب استاندارد مسیر دولت الکترونیک بر مسئولیت پذیری اجتماعی،  مسئولیت پذیری اجتماعی بر چابکی سازمانی و دولت الکترونیک بر چابکی سازمانی با واسطه مسئولیت پذیری اجتماعی، مثبت گزارش شد. الگوی معادلات ساختاری با استفاده از شاخص نیکویی برازش ارزیابی شده و مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    همبستگی مثبت و معنادار بین دولت الکترونیک و چابکی سازمانی وجود دارد. متغیر مسئولیت پذیری اجتماعی در رابطه بین دولت الکترونیک با چابکی سازمانی، نقش میانجی نسبی را ایفا می کند. پیشنهاد می گردد تا با گسترش زمینه های توسعه دولت الکترونیک و آموزش های همزمان در باب مسئولیت پذیری اجتماعی، زمینه چابکی سازمانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، چابکی سازمانی، مسئولیت پذیری اجتماعی کارکنان
  • زهرا منصوری*، شقایق وحدت، ایروان مسعودی اصل، سمیه حسام، سعاد محفوظ پور، رضا محمدی صفحات 103-113
    مقدمه

    ارزشیابی در بیمارستان ها یک ضرورت در مسیر ارتقا سلامت جامعه است و نیازمند ابزار روا و پاپا می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی و روانسنجی "مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت" انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع روش شناسی است. در ابتدا، با مروری وسیع بر متون مربوط به موضوع مورد پژوهش شامل اسناد، ارایه دهندگان خدمات در سطوح مدیریتی بیمارستان ها،  کلیه اسناد کتابخانه ای منتشرشده و اسناد راهبردی ملی در حوزه بیمارستان ارتقاء دهنده سلامت و اسناد سازمان تامین اجتماعی انجام شد. روایی صوری، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا  مقیاس با نظرخواهی از 10 تن متخصص، اندازه گیری گردید. روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی)، روایی واگرا و همگرا با توزیع مقیاس طراحی شده بین 272  رییس و مدیر بیمارستان، مترون، سوپروایزر آموزشی در هر بیمارستان بررسی شد.  پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ  با 15 شرکت کننده و پایایی مرکب اندازه گیری شد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 21  و لیزرل تحلیل گردید.

    یافته ها

    با استفاده از  تحلیل محتوای کیفی، "مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت" با 73 عبارت طراحی شد. روایی صوری بررسی و تایید شد. نسبت روایی محتوا با توجه به جدول Lawshe مورد مقایسه قرار گرفت. عبارت های بزرگ تر از 62/0 جدول با سطح معنی دار آماری قابل قبول (05/0) و تایید و عبارتی حذف نشد. میانگین شاخص روایی محتوای مقیاس طراحی شده در هرکدام از معیارهای مربوط بودن، سادگی و وضوح به جز یک عبارت بالاتر از 86/0 بود. تحلیل عاملی اکتشافی با درنظر گرفتن مولفه هایی که مقدار ویژه بالای یک داشتند، نشان داد که بعد ساختاری دارای سه مولفه، بعد فرایندی دارای چهار مولفه و بعد پیامدی نیز چهار مولفه می باشد. تحلیل عامل تاییدی برای کل مقیاس، سه بعد و 11 مولفه را تایید کرد. در روایی همگرا  پایایی مرکب بزرگ تر از میانگین واریانس استخراج شده بزرگ تر از 5/0 بود. در روایی واگرا میانگین واریانس استخراج شده بزرگ تر از میانگین واریانس مربع مشترک بود. لذا روایی واگرا و همگرا تایید شد. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب الفا کرونباخ انجام و مقدار آن برای بعد ساختاری برابر 758/0، برای بعد فرایندی 895/0  و برای بعد پیامدی 924/0 بود.

    نتیجه گیری

    "مقیاس معیار های ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت" با68 عبارت، 11 مولفه (در3 بعد ساختاری،  فرآیندی و پیامدی)، از روایی و پایایی بالایی برخوردار است. استفاده از مقیاس فوق برای ارزشیابی بیمارستان های ارتقا دهنده سلامت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: روان سنجی، مقیاس، ارزشیابی بیمارستان
  • افسانه باقری، فریده شریفی فر*، طیبه زرگر، علی محمد صفانیا صفحات 114-123
    مقدمه

    مربی ورزش به عنوان یکی از عوامل مهم در بهبود کارکرد و عملکرد تیم های ورزشی و چهره اصلی و مرکزی محسوب می شود.  هدف مطالعه حاضر تعیین همبستگی ادراک از شایستگی مربی، جو انگیزشی با اشتیاق به ورزش در ورزشکاران است.  

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام ورزشکاران دختر کاراته لیگ پایه ایران در سال 1398 بودند که تعداد آن ها 2100 تن می باشند که نمونه آماری براساس فرمول کوکران 324 تن و به صورت تصادفی ساده انتخاب شد.  در این مطالعه از پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس شایستگی مربیگری" (Coaching Competency Scale)، "پرسشنامه جو انگیزشی تقویتی و تضعیفی مربی" (Empowering and Disempowering Motivational Climate Questionnaire-Coach)، "پرسشنامه اشتیاق ورزشکار" (Athlete Engagement Questionnaire) استفاده شد. روایی سازه، روایی همگرا  و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SmartPls 3.0  تحلیل  شد.  

    یافته ها

    بین جو انگیزشی (44/0=β، 001/0=P) و شایستگی مربیگری (12/0=β، 045/0=P) با اشتیاق ورزشی همبستگی مثبت معناداری وجود داشت. همچنین، بین شایستگی مربیگری (20/0=β، 001/0=P) با جو انگیزشی همبستگی مثبت معناداری وجود داشت. 

    نتیجه گیری

    جو انگیزشی و شایستگی مربیگری با اشتیاق ورزشی و شایستگی مربیگری با جو انگیزشی همبستگی مثبت و معناداری دارند. لذا پیشنهاد می شود مربیان کاراته به منظور توسعه میزان شایستگی های مربیگری در دوره های دانش افزایی، همایش ها و دوره های کارآموزی شرکت کنند.

    کلیدواژگان: ادراک از شایستگی مربی، جو انگیزشی، شرکت در فعالیت بدنی
  • بهنام محمدپور اسلاملو، رضا نیک بخش*، اکبر آفرینش خاکی، فریده شریفی فر صفحات 124-139
    مقدمه

    در مدیریت ورزش، مدیران با چالش هایی جدی مواجه هستند که یکی از آن ها، بی توجهی به رفتارهای کارکنان است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش سرمایه های روانشناختی کارکنان در ارتباط رهبری اصیل، معنا داری در شغل و جوسازمانی با رضایت شغلی کارکنان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. به منظور انتخاب نمونه، 300 تن به صورت دردسترس و  بر اساس مبانی نظری و جدول مورگان، از بین کارکنان وزارت ورزش و جوانان انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "پرسشنامه ی سرمایه روان شناختی" (Psychological Capital Questionnaire)، "پرسشنامه رهبری اصیل"(Authentic Leadership Questionnaire)، "پرسشنامه ی معناداری شغل" (Meaningful Work (Questionnaire، "پرسشنامه ی جوسازمانی"(Organizational Climate Questionnaire) و "پرسشنامه ی رضایت شغلی مینه سوتا" (Minnesota Job Satisfaction Questionnaire) بود. روایی ابزارهای اندازه گیری با استفاده از روش صوری، شاخص روایی محتوا، نسبت روایی محتوا و روایی سازه با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای لیزرل 8، اس پی اس اس 24 و پی ال اس نسخه 3.2.2 انجام شد. 

    یافته ها

    سرمایه های روان شناختی می تواند نقش میانجی کامل را در ارتباط رهبری اصیل (32/11 =Z value؛ 96/1<P)؛ معنا داری شغل (28/15=Z value؛ 96/1<P)؛ جوسازمانی حمایتی (46/14=Z value؛ 96/1<P) با رضایت شغلی را داشته باشد.

    نتیجه گیری

    سرمایه های روان شناختی نقش میانجی در متغیرهای تحت مطالعه دارد. پیشنهاد می شود مدیران با استفاده از برنامه های مناسب در جهت تغییر سرمایه های روان شناختی کارکنان به آن ها کمک کنند تا در هنگام بروز مشکلات، کمبودها و شکست ها دوباره احیا شده تا در نهایت رضایت شغلی آن ها تضمین گردد.

    کلیدواژگان: سرمایه های روان شناختی، رهبری اصیل، معنا داری در شغل، جوسازمانی، رضایت شغلی
|
  • Reza Mohammadzade, Ebrahim Alidoust Ghahfarrokhi*, Majid Jalali Farahani Pages 1-11
    Introduction

    It is important to identify barriers to participation in public sports. The aim of this study was to prioritize the factors hindering participation in public sports by the "Promethee Technique”.

    Methods

    In this descriptive study, the "Promethee Technique” was used to identify barriers to participation in sports and their importance. 
    The statistical population of this study consisted of all citizens of selected provinces. 1841 people (936 men and 905 women) were selected by simple random sampling based on Morgan table. In this study, the demographic questionnaire and "Constraints of Recreational Sport Participation Scale" were used.Content validity index, construct validity were measured by confirmatory factor analysis, convergent validity and reliability (Cronbachchr('39')s alpha coefficient calculation and composite reliability) of the instruments. Data analysis in SPSS. 24, SmartPLS 3.  And Visual PROMETHEE 1.4 software was performed.

    Results

    Lack of time with Phi coefficient 0.1929, fear of injury in sports with Phi coefficient 0.1723, lack of sports facilities with Phi coefficient 0.1220, high cost of sports with Phi coefficient 0.1005, not having enough health to exercise with Phi coefficient 0.1005, fear of unsuccessful sports with a Phi coefficient of 0.0384 is more important because of the Phi positive.

    Conclusions

    Lack of time to participate in sports is a major obstacle. It is suggested that public sports authorities remove individual, structural and cultural barriers and implement incentive programs to increase sports participation.

    Keywords: Constraints, Sport for All Participation, Promethee Technique
  • Fatemeh Nazari, Parvaneh Ghodsi*, Majid Ebrahimpour Pages 12-22
    Introduction

    Mind reading is one of the problems of hyperactive people. Understanding oneself and others is essential for effective social interactions, which plays an important role in the health of interpersonal relationships. The aim of this study was to determine the effectiveness of "Cognitive Rehabilitation" training on mind reading in adults with Attention Deficit Hyperactivity Disorder in 2019.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all students with ADHD between the ages of 20 and 40 in the Islamic Azad University of Zanjan in 2019. The research sample was 24 people who were identified by available sampling and were divided into two groups by simple random method (simple lottery). 12 people were considered in the intervention group  and 12 people were considered as the control group. Research instruments included a demographic questionnaire, the “Barkley Adult ADHD Rating Scale”, and the” Reading the Mind in the Eyes”. Content validity index as well as reliability were measured by internal consistency method by calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficient.Cognitive rehabilitation" training included 36 software training exercises and 24 manual exercises (pencil-paper) focusing on memory, attention, inhibition and mind reading. The intervention group received 19 sessions of 45 minutes of cognitive rehabilitation training. Data were analyzed in SPSS software version 24.

    Results

    There was a statistically significant difference between the control and intervention groups in the mind reading variable (P=0.001, F=173.14) after the intervention. The effect size also showed that about 43% of the differences observed in the mind reading variable were due to group membership (intervention).

    Conclusions

    “Cognitive Rehabilitation” training can affect the mind reading of adults with attention deficit hyperactivity disorder. Therefore, it is suggested to use “Cognitive Rehabilitation” training to promote health and improve interpersonal and family relationships of hyperactive adults.

    Keywords: Cognitive Rehabilitation, Mind Reading, Adult Hyperactivity
  • Hamid Mohyadini, Saeed Bakhtiarpoor*, Reza Pasha, Parvin Ehteshamzadeh Pages 23-33
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is one of the most common and debilitating psychological disorders that severely affects health. Due to the need for psychological therapies along with drug therapies, the present study was conducted to compare the effectiveness of Cognitive-Behavioral Group Therapy and pharmacotherapy (Fluoxetine) on the symptoms of obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group. The study population was people with obsessive-compulsive disorder who referred to counseling centers and psychological services in Bandar Abbas in 2017. 45 people were selected by convenience sampling method and randomly assigned to three equal groups. The intervention groups received 12 sessions of 90 minutes of cognitive-behavioral training and three months of drug therapy (Fluoxetine), respectively, and the control group did not receive any intervention. Data were collected using the demographic questionnaire, and the “Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale”. The Qualitative content validity and Cronbachchr('39')s alpha coefficient were calculated. Data were analyzed in SPSS. 22.

    Results

    Mean and standard deviation of post-test obsession in cognitive-behavioral group therapy (6.57±1/41), drug therapy (8.19 ± 1.83) and control (12.05±2/59) and mean and standard deviation of post-test compulsion in the groups were Cognitive-Behavioral Group Therapy (5.84±0/96), drug therapy (7.38±1/15) and control (10.27±2/13). Both Cognitive-Behavioral Group Therapy and drug therapy (Fluoxetine) significantly reduced obsession and compulsion. Also, Cognitive-Behavioral Group Therapy was more effective in reducing obsession and compulsion compared to drug therapy (Fluoxetine) (P <0.05).

    Conclusions

    The two methods of Cognitive-Behavioral Group Therapy and drug therapy (Fluoxetine) reduced obsession and compulsion in people with obsessive-compulsive disorder. The effectiveness of Cognitive-Behavioral Group Therapy in reducing obsession and compulsion was higher than drug therapy (Fluoxetine). Therefore, counselors and therapists can use both methods, especially Cognitive-Behavioral Group Therapy for obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Cognitive Behavioral Group Therapy, Drug Therapy, Fluoxetine, Obsessive-Compulsive Disorder
  • Zahra Babaee, Mohsen Dehghani*, Babak Babakhani, Soheil Najafi Mehri Pages 34-46
    Introduction

    Pain related emotional disclosure can have positive effects on the physical and psychological health of patients with chronic pain, although little is known about the experience and perception of patients and their spouses of emotional disclosure. Therefore, the aim of the present study was to determine the couplechr('39')s experience of emotional disclosure related to chronic low back pain.

    Methods

    The method of the present study is interpretative phenomenological analysis. Data were collected through semi-structured interviews. 11 patients with chronic low back pain along with their spouses were purposefully selected from Imam Khomeini Hospital in Tehran. All interviews were recorded, transcribed verbatim and analyzed with an interpretative phenomenological approach.

    Results

    Main themes are: 1- positive beliefs about emotional disclosure and 2- negative beliefs about emotional disclosure. Although participants believe that emotional release, increased intimacy, and mutual problem-solving are important aspects of the emotional disclosure process, couples refrain from expressing their emotions in order to protect themselves and the other from the negative consequences.

    Conclusion

    emotional disclosure is a complex process, and coupleschr('39') beliefs about pain-related emotional disclosure are one of the internal factors that influence the decision to express emotion. It is suggested that in order to increase the effectiveness of such interventions, peoplechr('39')s beliefs about emotional disclosure should be considered as an effective component in the process of assessment and treatment.

    Keywords: Chronic low back pain, pain-related emotional disclosure, Interpretive phenomenology.undefined
  • Sima Kazemi, Mohammad Mohammadi*, Normohammad Yaghobi, Jalil Jarahi Pages 47-59
    Introduction

    One of the most important tasks of human resource management is to staffing system. Improving and developing human resources with a knowledge-based approach is one of the main goals of third millennium organizations. Therefore, the aim of this study was to identify the components of staffing system based on knowledge-based organizational civilization in medical universities.

    Methods

    This research is a qualitative study with content analysis approach that was conducted with the participation of 16 lectures of health services management, managers of medical universities and teachers of the Department of Public Administration in Birjand. Interviews were semi-structured and individual meetings were held. Data were analyzed by content analysis method using MAXQDA.12.
     

    Results

    After content analysis, 10 main themes and 44 sub-themes were identified, which based on the highest frequency, including continuous learning, committed employees, creative and innovative employees, knowledge employees, ethical employees, learning ability, meritocracy, competitiveness, intellectual capital, and knowledge management.

    Conclusion

    The most important factors in staffing are the components of continued learning, committed employees, creative and innovative employees, and knowledge-oriented staff. Therefore, in order to create a knowledge-based organizational civilization in universities of medical sciences, these components should be considered in Supply human resources.

    Keywords: University of Medical Sciences, Knowledge-Based, Organizational Civilization, Staffing, Content Analysis, Qualitative Study.undefined
  • Fahimeh Yarvaisi, Zainab Mihandoust*, Shahram Mami Pages 60-73
    Introduction

    Depression is one of the most common causes of mental disorders in adolescents and high school students because adolescents are exposed to a variety of events in the environment of peers and friends, school and home. The aim of this study was to determine the effect of Dialectical Behavioral Therapy on psychological components (anxiety, stress, depression) and problem solving styles in junior high school students in Sanandaj.

    Methods

    The method of the present study was quasi-experimental using a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the present study included all female high school students in Sanandaj in the academic year of 1996-97. 40 female junior high school students were selected by cluster random sampling after screening to diagnose depression. To collect data, demographic questionnaire, "Beck Anxiety Inventory", " Stress, Anxiety and Depression Scale-42", "Beck Depression Inventory" and "Problem Solving Styles Questionnaire" was used. Content validity was measured by qualitative method, face validity and reliability by internal consistency method by calculating Cronbachchr('39')s coefficient. Dialectical Behavioral Therapy were presented to the intervention group in 10 sessions of 90 minutes. Data were analyzed using SPSS.24.

    Results

    Dialectical Behavioral Therapy has a significant effect on psychological components (anxiety, stress, depression) and problem solving styles (P <0.001).

    Conclusions

    Considering the effect of Dialectical Behavioral Therapy on changing the level of psychological components (anxiety, stress, depression) and problem-solving styles in students, it is suggested that officials in the field of research and student health use Dialectical Behavioral Therapy for students who are depressed.

    Keywords: Conversational Behavior Therapy, Student, Problem Solving Style, Psychological Component.
  • Vali Naseri Plangerd, Shahab Bahrami*, Shirin Zardoshtian, Bahram Yoosefy Pages 74-90
    Introduction

    One of the challenges of human societies is to search and select the best people to learn and practice skills, and the support of families and schools can play an important role in identifying talent and developing championship sports. The present study was conducted to design a family-school support model in the development of sports talents.

    Methods

    The present qualitative research was conducted by Grounded Theory method. Data were collected through semi-structured interviews and the method of sampling was snowball. Data were collected through interviews with 16 experts familiar with the topics of talent identification and talent development. Nvivo10 software was used to analyze the data.

    Results

    Based on the findings of this study, 13 main themes include, resource development and standardization of talent identification as causal conditions, social and media factors as contextual conditions, bureaucracy and managerial weakness, as intervening conditions, financial and economic support, behavioral support and social support as an axial phenomenon, common strategies and training strategies were identified as strategies and sporting talent development and competitiveness, as outcomes.

    Conclusions

    The support of families along with the support of the educational system and the cooperation of sports organizations with these two institutions can be considered an important factor in developing the countrychr('39')s sports talents. Therefore, it is suggested that the Ministry of Education and the Ministry of Sports and Youth allocate the necessary financial resources and support in the form of a special line to schools to help and guide sports talent.

    Keywords: Model Support, Sports Talents, Family, School
  • Adeleh Sadeghimoghaddam, Farideh Ashraf Ganjouei*, Farshad Tojari Pages 91-102
    Introduction

    Rapid changes in the organizational environment depend on increasing social responsibility and organizational agility. One way to achieve organizational agility is to use e-government. The aim of this study was to determine the correlation model of E-Government and organizational agility with the mediating role of social responsibility in the staff of the Ministry of Sports and Youth.

    Methods

    This descriptive-correlational study was performed on 300 staff members of the Ministry of Sports and Youth who were simple randomly selected (lottery). The instruments used were demographic questionnaire, "E-Government Questionnaire", "Organizational Agility Questionnaire" and "Corporate Social Responsibility Questionnaire". Face validity, content by qualitative method and convergence of questionnaires and reliability by internal consistency method were evaluated and confirmed by calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficient and composite reliability. The collected data were analyzed in SPSS. 18 and PLS. 23.

    Results

    The values of t-statistic were positive for the relationship between e-government and organizational agility and social responsibility as well as the relationship between social responsibility and organizational agility and were reported to be significant at 99% confidence level. The values of standard coefficients of e-government path on social responsibility, social responsibility on organizational agility and e-government on organizational agility through social responsibility were reported as positive. The model of structural equations was evaluated and validated using the goodness-of-fit index.

    Conclusions

    There is a positive and significant correlation between e-government and organizational agility. The variable of social responsibility in the relationship between e-government and organizational agility plays a relative mediating role. It is suggested to provide the ground for organizational agility by expanding the fields of e-government development and simultaneous training on social responsibility.

    Keywords: E-government, Organizational Agility, Employees Social Responsibility
  • Zahra Mansouri*, Shaghayegh Vahdat, Iravan Masoudi Asl, Somayeh Hessam, Soad Mahfoozpour, Reza Mohammadi Pages 103-113
    Introduction

    Evaluation in hospitals is a necessity in the way of promoting the health of the community and requires valid and reliability instruments. Therefore, the present study was conducted with the aim of developing and psychometrics "Evaluation Criteria for Health Promoting Hospitals Scale".

    Methods

    The present research is methodological. Initially, a comprehensive review of the research topics included documents, service providers at hospital management levels, all published library documents, and national strategic documents in the field of hospital health promotion and Social Security documents. The " Evaluation Criteria for Health Promoting Hospitals Scale" was then developed with 72 items. Face validity, content validity ratio, and content validity index were measured by a survey of 10 experts. Construct validity (factor analysis) was determined by distributing the scale between 272 samples. Reliability was measured by internal consistency method by calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficient with 15 participants and composite reliability. Data were analyzed in SPSS. 21 and LISREL.

    Results

    The " Evaluation Criteria for Health Promoting Hospitals Scale" was developed with 68 items, 11 components (in 3 structural, process and consequential dimensions). The ratio of content validity, content validity index and construct validity was confirmed. Reliability was performed by internal consistency method by calculating Cronbachchr('39')s alpha coefficient and its value was 0.758 for structural dimension, 0.895 for process dimension and 0.924 for consequential dimension. 

    Conclusions

    The "Evaluation Criteria for Health Promoting Hospitals Scale” with 68 items, 11 components (in 3 structural, process and consequential dimensions), has a high validity and reliability. It is recommended to use the above scale to evaluate health promotion hospitals.

    Keywords: Psychometrics, Scale. Hospital Evaluation
  • Afsane Bagheri, Farideh Sharififar*, Tayebeh Zargar, Ali Mohammad Safania Pages 114-123
    Introduction

    The coach is considered as one of the important factors in improving the performance and performance of sports teams and the main and central figure. The aim of the present study was to determine the correlation between the perception of coach competence, motivational climate with engagement for sports in athletes.

    Methods

    This study is a descriptive-correlation method. The statistical population included all female karate athletes in the Iranian Basic League in 1999, whose number is 2100 people. The statistical sample was 324 people based on Cochranchr('39')s formula and was selected by simple random sampling. In this study, the demographic questionnaire, "The Coaching Competency Scale", "Empowering and Disempowering Motivational Climate Questionnaire-Coach", "Athlete Engagement Questionnaire" were used.  Construct and convergent validity and reliability were measured by internal consistency method by calculating the Cronbachchr('39')s coefficient. The collected data were analyzed using SmartPls 3.0 software.

    Results

    There was a significant positive correlation between motivational climate (β = 0.44, P = 0.001) and coaching competence (β = 0.12, P = 0.045) with sports engagement. Also, there was a significant positive correlation between coaching competence (β = 0.20, P = 0.001) with motivational climate.

    Conclusions

    Motivational climate and coaching competence have a significant and positive correlation with sports engagement and coaching competence with motivational climate. Therefore, it is suggested that coaches participate in knowledge-enhancing courses, conferences and internships in order to develop the level of coaching skills.

    Keywords: Perception of Coach Competence, Motivational Climate, Engagement for Physical Activity
  • Behnam Mohamad Pour Eslamlu, Reza Nikbakhsh*, Akbar Afarinesh Khaki, Farideh Sharififar Pages 124-139
    Introduction

    In sports management, managers face serious challenges, one of which is ignoring staff behaviors. Therefore, the present study aimed to determine the role of employeeschr('39') psychological capital in impact of authentic leadership, work meaningfulness, and supportive organizational climate with job satisfaction.

    Methods

    The present study was performed by descriptive-correlation method. In order to select the sample, 300 people were selected from the staff of the Ministry of Sports and Youth based on Morganchr('39')s table. Research instruments include demographic questionnaire, "Psychological Capital Questionnaire", "Authentic Leadership Questionnaire", "Meaningful Work Questionnaire"; "Organizational Climate Questionnaire", and "Minnesota Job Satisfaction. Validity of measuring instruments using the method face, content validity index, content validity ratio and construct validity were evaluated using confirmatory factor analysis method, and the reliability was confirmed by internal consistency method by calculating the coefficient with Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Data analysis was performed using LISREL 8, SPSS 24 and PLS version 3.2.2.

    Results

    Psychological capital can the role of complete mediator in the relationship of authentic leadership (Zvalue=11.32; P>1.96); work meaningfulness (Zvalue = 15.28; P>1.96); supportive organizational climate (Z value=14.46; P >1.96) with job satisfaction.

    Conclusions

    Psychological capital mediating role in the relationship between the variables under study. It is suggested that managers use appropriate programs to change the psychological capital of employees to help them in case of problems, deficiencies and failures to be revived to ultimately ensure their job satisfaction.

    Keywords: Psychological Capital, Authentic Leadership, Work Meaningfulness, Supportive Organizational Climate, Job Satisfaction