فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 118، پاییز 1399)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 118، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عطاالله پورعباسی، زهرا خیری، سید حسن امامی رضوی، شهرام یزدانی، حسین قنبری آلانق، علی اکبر حق دوست* صفحات 171-182
    مقدمه

    تحول در نظام آموزش عالی در راستای دستیابی به مرجعیت علمی از جمله تکالیفی است که در اسناد بالادستی برای نهادهای متولی آموزش عالی کشور تعیین شده است. طی سالیان گذشته تلاش های زیادی برای سیاستگذاری تحول در آموزش علوم پزشکی کشور صورت گرفته که از آن جمله می توان به برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی اشاره کرد. باتوجه به تجربیات کسب شده در این برنامه ها و به منظور رفع چالش هایی که در اجرای این برنامه ها وجود داشت، الگوی شش وجهی تعالی دانشگاه های علوم پزشکی کشور با تاکید بر نقش دانشگاه به عنوان نهاد اصلی آموزش عالی سلامت و با هدف توسعه نقش این نهادها در تحول آموزش علوم پزشکی کشور طراحی شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مراحل زیر طی شده است: 1. مرور متون علمی 2. بررسی و تحلیل اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران 3. بررسی تجارب سیاستگذاری در آموزش علوم پزشکی و نقاط قوتو ضعف سیاست های قبلی 4. تشکیل پانل نخبگان و طبقه بندی مولفه ها و طراحی مدل

    یافته ها و نتیجه گیری

    در این الگو ورودی ها و خروجی های سیستم آموزش عالی سلامت در هریک از ارکان نظام سیاستگذاری شامل سیاستگذاری، اجرا و ارزیابی استخراج شده است. ورودی های این الگو که عبارتند از دانشجو، اعضای هیات علمی، منابع، قوانین و مقررات، داده ها و اطلاعات و محتوای دانشی با ورود به نظام آموزش عالی سلامت بسترهای لازم برای کسب خروجی های این نظام، شامل مرجعیت علمی، همگرایی علوم، درخشش بین المللی، پاسخگویی اجتماعی، اعتلای خردورزی و ماموریت گرایی را در دانشگاه های علوم پزشکی کشور فراهم می آورند. بدون شک باتوجه به بسترهای موجود در نظام آموزش عالی کشور، تحقق این الگو منجر به اعتلای جایگاه دانشگاه های علوم پزشکی در سطوح مختلف ملی و جهانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش علوم پزشکی، الگوی تعالی دانشگاه، تحول در آموزش عالی، پاسخگویی اجتماعی، مرجعیت علمی
  • شهرام یزدانی*، مریم سیاه تیر، مریم حسینی ابرده صفحات 183-195
    زمینه و هدف

    اصطلاح «مرجعیت علمی» اولین بار توسط مقام معظم رهبری (دام ظله) مطرح شد و پس از آن بارها در دیدار با دانشگاهیان مورد تبیین قرار گرفت. پس از آن دستیابی به این هدف بزرگ در سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران و سند نقشه جامع علمی کشور قرار گرفت و پژوهشگران مختلف پیرامون مفهوم مرجعیت علمی به تعریف، تفسیر و تبیین این مفهوم پرداختند؛ به طوریکه تعریف و مصادیق این مفهوم در طول زمان توسعه پیدا کرد و علاوه بر معنای مستقیم مفاهیم موازی با آن شکل گرفت و توسعه یافت از این رو به دلیل نیازی که به تبیین ریشه های این مفهوم در طول زمان وجود داشت این مطالعه با هدف تحلیل گفتمان مرجعیت علمی در ایران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت کیفی و به روش تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف با تمرکز بر سه مقوله متن، کنش گفتمانی و کنش اجتماعی انجام شده است. بدین منظور، گفتمان معاصر کشور ایران در زمینه مرجعیت علمی طبق مراحل روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه مشتمل بر 1232 کد (ساده و مرکب) بود که منجر به انتزاع 40 تم گفتمانی و پیکره بندی گفتمانی شد.

    نتیجه گیری

    شناسایی بستر گفتمانی مرجعیت علمی در کشور در این مطالعه به تعریف دقیق تر، اندازه گیری علمی و برنامه ریزی مناسب تر برای نیل به مرجعیت کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، تحلیل گفتمان انتقادی، نورمن فرکلاف، ایران
  • فهیمه ربانی خواه، ولی خانبابایی، غلامرضا ذاکرصالحی* صفحات 196-211
    زمینه و هدف

    شیوع فراگیر جهانی کووید 19 ، موجب پیدایی و پویایی" بحران کرونا " در ابعاد گوناگون شده است و تجربه ای نوین در مدیریت و مناسبات اجتماعی وامنیت انسانی را رقم زده و سبب بروز تحولات گسترده گردیده است. نهاد آموزش عالی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در چند ماه گذشته آموزش عالی جهانی به دلیل گسترش ویروس کرونا شدیدا دستخوش تغییر شده است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر شیوع کووید 19 بر ابعاد مدیریتی دانشگاه ها از دیدگاه خبرگان دانشگاهی بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر با بهره گیری از رویکرد کیفی در سال 1399 انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش 18 نفراز خبرگان دانشگاه های شهر تهران بودندکه اغلب دارای سابقه مدیریت در دانشگاه (رییس دانشگاه، رییس دانشکده، معاون آموزشی و مدیرگروه) بودند. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد و از روش تحلیل مضمون به منظور تجزیه و تحلیل مصاحبه ها استفاده شد.

    یافته ها

    از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها چهارتم اصلی تاثیر بر ابعاد و فعالیتهای آموزشی، ابعاد و فعالیتهای پژوهشی، خدمات اجتماعی و حکمرانی و مدیریت دانشگاهی آموزش عالی و 18 تم فرعی استخراج شد و جمع بندی نتایج انجام گرفت.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش بیانگر این بودکه شیوع کووید 19 در بعد آموزش بر بین المللی و جهانی شدن، بومی و محلی شدن، تحول دیجیتال، نابرابری در دسترسی به آموزش عالی وکیفیت آموزش، در بعد پژوهش بر رواج پژوهش مجازی، پارک های علم و فناوری، کیفیت پژوهش و بودجه پژوهش، در بعد خدمات اجتماعی بر ارتباط دانشگاه با صنعت، شبکه سازی اجتماعات محلی و مسئولیت پذیری اجتماعی، در بعد حکمرانی و مدیریت دانشگاهی بر مدیریت و رهبری، قوانین و اسناد بالادستی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع مالی، مدیریت بحران و مدیریت تغییر در دانشگاه ها تاثیر گذاشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانشگاه ها، ویرویس کووید، آموزش عالی، آینده آموزش عالی، تحلیل محتوا
  • علی محمد مصدق راد، حسین درگاهی، مهتاب روزبهانی* صفحات 212-234
    زمینه و هدف

    برنامه ریزی شامل انتخاب اهداف درست و روش مناسب برای دستیابی به اهداف است. مدیران دانشگاه با چالش های در برنامه ریزی برای دستیابی اثربخش و کارآمد به اهدافشان ‎مواجه هستند. این مطالعه با هدف شناسایی چالش های برنامه ریزی مدیران دانشگاه علوم پزشکی و ارایه راهکارها انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه موردی در سال 1398 به صورت کیفی در 11 دانشکده دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. جامعه پژوهش شامل مدیران ارشد، میانی و عملیاتی دانشگاه بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع انجام شد و تا اشباع داده ها ادامه یافت (91 مصاحبه). برای جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق به انضمام بررسی مستندات استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل موضوعی با نرم افزار MAXQDA11 استفاده شد.

    یافته ها

    جابجایی مدیران ارشد، عدم اعتقاد به برنامه ریزی، اختیارات کم، سابقه شکست برنامه های مدیریتی، شعاری بودن برنامه ها، غیر قابل پیش بینی بودن برنامه ها، عدم تناسب اهداف با فعالیت ها، نداشتن مدل مناسب برنامه ریزی، مقاومت افراد در برابر برنامه ها، فرهنگ کارگروهی ضعیف، نداشتن نیروی انسانی متخصص و آموزش دیده، ارتباطات ضعیف سازمانی، کمبود بودجه، نداشتن فرآیند کاری مشخص برای برنامه ریزی و نداشتن ناظر خارج از دانشکده از جمله مهم ترین چالش های برنامه ریزی در دانشگاه بود. تقویت تعهد مدیران و کارکنان، توسعه فرهنگ مدیریت مشارکتی، آموزش مستمر کارکنان، بهبود ارتباطات بین مدیران و کارکنان، ارزیابی منظم برنامه، الگوبرداری از سازمان های موفق، تامین منابع مالی و گسترش تعاملات با بخش صنعت راهکارهای مناسبی برای رفع این چالش ها هستند.

    نتیجه گیری

    مدیریت و رهبری ضعیف، برنامه ریزی نادرست، فرهنگ نامناسب سازمانی، عدم توجه به یادگیری سازمانی و مدیریت ضعیف کارکنان، منابع و فرآیندهای کاری از موانع عمده برنامه ریزی مدیران دانشگاه هستند.

    کلیدواژگان: برنامه، برنامه ریزی، چالش، دانشگاه علوم پزشکی تهران، مطالعه موردی
  • میترا هاشمی امریی، ترانه عنایتی*، محمد صالحی صفحات 235-244
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش، ارایه مدل تصمیم گیری برای مدیران دانشگاه های علوم پزشکی می باشد که از نظر هدف، کاربردی و با تلفیق روش های کیفی و کمی مبتنی بر اساس نظریه داده بنیاد (گرندد تیوری) بوده است.

    روش ها

    در بخش کیفی جامعه آماری، مدیران اداره بحران و اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، نمونه گیری به روش هدفمند و جمع آوری داده ها با مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع نظری و روش تجزیه و تحلیل، کد گذاری بوده است. در بخش کمی جامعه آماری مدیران دانشگاه علوم پزشکی مازندران، روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس حجم نمونه تعیین شده از روش کوکران، جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری ناپارامتریک، کولموگروف اسمیرنوف و روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی بوده است.

    یافته ها

    ضریب مسیر هر یک از چهار بعد استخراج شده از مرحله کیفی در تبیین تصمیم گیری در شرایط عدم اطمینان موثر و معنی دار بود و در بررسی کلی مدل نیز مقدار SRMR ریشه میانگین مربعات باقیمانده استاندارد شده که یک مقدار تقریبی از نیکویی برازش مدل است برابر با 137/0بوده که مقدار مناسب و قابل قبولی بوده است.

    نتیجه

    اجرای این مدل تحولی در تصمیم گیری های مربوط به نظام سلامت در شرایط عدم اطمینان است و افزایش توانایی مدیران دانشگاه های علوم پزشکی و تاب آوری نظام سلامت را بدنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مدل تصمیم گیری، عدم اطمینان، گرندد تئوری، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • طاهره اقامیرزایی محلی، مریم تقوایی یزدی*، جمیله آقاتبار رودباری صفحات 245-255
    زمینه و هدف

    یکی ازمولفه های شخصیتی که به درجات متفاوت در کارکنان وجود دارد و می تواند در نوع و میزان پیشرفت و موفقیت کارکنان تاثیرگذار باشد،کمال گرایی است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه کمال گرایی پیشرفت دهنده با یادگیری سازمانی و اخلاق سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی بوده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی بوده، جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تعداد 2941 نفر، که بر اساس جدول مورگان به تعداد 341 نفر به روش تصادفی طبقه ای بعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های: کمال گرایی پیشرفت دهنده اسدپور و همکاران (1397)، یادگیری سازمانی نیفه(2001) و اخلاق سازمانی امیدی (1390) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف، مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Spss21 و LISREL8.5 انجام گرفت.

    یافته ها

    کمال گرایی پیشرفت دهنده دارای میانگین 63/3 و از میان مولفه های آن، میل به نظم و ترتیب دارای بیشترین میانگین و هدفمندی دارای کمترین میانگین می باشد. یادگیری سازمانی دارای میانگین 58/3 و از میان مولفه های آن، چشم انداز مشترک دارای بیشترین میانگین و تفکر سیستمی دارای کمترین میانگین می باشد. اخلاق سازمانی دارای میانگین 6/3 و از میان مولفه های آن، انصاف و برابری دارای بیشترین میانگین و صداقت و راستگویی دارای کمترین میانگین می باشد. کمال گرایی پیشرفت دهنده با یادگیری سازمانی با ضریب استاندارد(65/0) و با اخلاق سازمانی با ضریب استاندارد(58/0) رابطه مثبت و معنا داری دارد.

    نتیجه گیری

    کمال گرایی پیشرفت دهنده بر یادگیری سازمانی و اخلاق سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران تاثیر دارد. با توجه به ارتباط یادگیری و اخلاق سازمانی با اثربخشی، بهره وری وبهبود عملکرد سازمان، انتظار می رود، مدیران و مسیولان دانشگاهی با برنامه ریزی-های علمی و منسجم نسبت به پرورش و ارتقای جنبه های مثبت و پیشرفت دهنده کمال گرایی در کارکنان همت گمارند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی پیشرفت دهنده، یادگیری سازمانی، اخلاق سازمانی
|
  • Ata Pourabbasi, Zahra Kheiry, Seyed Hasan Emami-Razavi, Shahram Yazdani, Hossein Ghanbari, Aliakbar Haghdoost * Pages 171-182
    Introduction

    Transformation in the higher education system has been emphasized in national mega policies in order to achieve scientific hegemony. During the past years, many efforts have been made to medical education transformation policy making in Iran, such as the program of transformation and innovation in medical education. Considering the experiences gained and in order to solve the challenges that existed in the implementation of these programs, the hexagonal model of university excellence are designed. This model designed to clarify and magnify the role of university in promotion of medical education system and also emphasizes on the role of the university as the main institution of medical education.

    Methods

    In this study, the following steps have been taken: 1. Review of scientific documents 2. Review and analysis of Mega policies of the Islamic Republic of Iran 3. Review of policy making experiences in medical education system of Iran and preparing a list of strengths and weaknesses of previous policies 4. 4. Forming an elite panel and classifying components and designing the model

    Findings

    In this model, the inputs and outputs of each component of medical education system including policy-making, implementation and evaluation have been extracted. The system inputs include Student, faculty members, resources, rules and regulations, data and information, and knowledge content. As well as output of this system including scientific hegemony, convergence of sciences, globalization, social accountability, the promotion of wisdom and mission-oriented universities. This article examines the components of the hexagonal model of university excellence in Iran. We hope that with the existing infrastructure in the medical education system, this model will be implemented well and provide the basis for improving the Iranian health system.

    Keywords: medical education, university excellence model, transformation in higher education, social accountability, scientific hegemony
  • Shahram Yazdani *, Maryam Siahtir, Maryam Hoseini Abardeh Pages 183-195
    introduction

    The term "scientific supremacy " was first introduced by Ayatollah Khamenei and had been explained many times in meetings with academic faculties. After that, achieving this great goal was included in the vision document of the Islamic Republic of Iran and the comprehensive scientific map of the country; and various researchers defined, interpreted and explained this concept; so the definition and examples of this concept developed over time and in addition to the direct meaning of this concept the parallel concepts were formed and developed, therefore, due to the need to explain the roots of this concept over time, this study aim was analyze the discourse of scientific supremacy in Iran.

    Methods

    This qualitative study was conducted according to Norman Fairclough critical discourse analysis method, this method focused on three categories of text, discourse action and social action. For this purpose, the contemporary discourse of Iran in the field of scientific supremacy was examined and analyzed according to the Fairclough critical discourse analysis method.

    Results

    The findings of this study consisted of 1232 codes (simple and compound) which led to the abstraction of 40 discourse themes.

    Conclusion

    Identifying the discourse context of scientific supremacy in the country will help to define more accurately, scientific measurement and more appropriate planning to achieve supremacy.

    Keywords: scientific supremacy, critical discourse analysis, Norman Fairclough, Iran
  • Fahimeh Rabbanikhah, Vali Khanbabaei, Gholamreza Zaker Salehi * Pages 196-211
    Background and purpose

    The global Covid 19 pandemic has caused the dynamic emergence of the "corona crisis" at different educational, cultural, social, political, security, economic, legal and professional dimensions thereby leading to a novel experience in managing the social interactions and human security. In this respect, the Higher Educational system is not an exception; in the past few months, the higher educational systems in the world have changed drastically due to the Coronovirus pandemic. For this reason, the need felt to investigate the possible impact of the new situation on the educational system. The aim of this study was to investigate the effect of coronavirus outbreak on the different dimensions of university managements from the perspective of academic experts.

    Methods

    The present study was conducted in 1399 using a qualitative approach. Participants in this study were 18 experts and administrators at different universities in Tehran (including dean, dean, vice chancellor and department manager) who had management experiences. Data were collected through semi-structured interviews and content analysis (thematic); method was used to analyze the interviews (coding and determining the main and secondary themes).

    Results

    From the analysis of the interviews, four main themes of educational dimensions and activities, research dimensions and activities, social services and and governance and university management and 18 sub-themes were extracted and finally the results were summarized.

    Conclusion

    The findings of this study indicated that the outbreak of Covid-19 have affected different aspects of internationalization, globalization, localization, digital transformation, inequality in access to higher education, educational quality, the prevalence of virtual research, science and technology parks , research quality, research budget, university-industry relationship, local community networking, social accountability, management and leadership, upstream laws and documents, human resource management, financial resource management, crisis management and change management at universities.

    Keywords: university management ' corona virus' higher education, future of higher education, content analysis
  • Ali. Mohammad Mosadeghrad, Hossein Dargahi, Mahtab Rozbahani * Pages 212-234
    Introduction

    Planning involves choosing the right goals and the right way to achieve them goals. University managers face a number of challenges that prevent them from achieving their goals effectively and efficiently. This study aimed to identify planning challenges and their solutions in the university.

    Methods

    This case study was conducted qualitatively in 2018 in 11 faculties of Tehran University of Medical Sciences. The research population included senior, middle and operational managers of the university. Sampling was done purposefully with maximum variety and continued until data saturation (91 interviews). In-depth semi-structured interview method was used along with document review for data collection. Thematic analysis method with MAXQDA11 software was used for data analysis.

    Results

    Senior managers’ turnover, insufficient managers’ commitment, lack of belief in planning, lack of authority and power, failure history of previous plans, non-operational plans, incompatibility of goals with activities, lack of proper planning model, people resistance to plans, lack of a culture of teamwork, lack of effective communication between managers and employees, and lack of funds, were the most important challenges of planning. Solutions include strengthening managers’ and employees’ commitment, strengthening the culture of participation and teamwork, formulating the plans based on organizational needs, continuous training of staff, improving communication between managers and employees, and regular evaluation of the plans, internally and externally.

    Conclusion

    Poor management and leadership, poor planning, weak organizational culture, lack of attention to organizational learning and poor management of staff, resources and working processes are the main obstacles to planning for university managers.

    Keywords: Program, planning, challenge, Tehran University of Medical Sciences, case study
  • Mitra Hashemi Amree, Taraneh Enayati *, Mohammad Salehi Pages 235-244
    Background and purpose

    The purpose of this research is to provide a decision model for the directors of medical universities, which in terms of purpose, is practical and with a combination of qualitative and quantitative methods based on data theory (grounded theory).

    Methods

    In the qualitative part of the statistical population, including the managers of the Crisis Department and the faculty members of Mazandaran University of Medical Sciences, sampling by purposeful method and interviews were performed Semi-structured to theoretical saturation and analytical methods have been coding methods. In the quantitative section of the statistical population, including senior and middle managers of Mazandaran University of Medical Sciences, a simple random sampling method based on the sample size determined by Cochran's method, Data collection was made from a researcher-made questionnaire and analyzed for non parametric statistical experiments, Kolmogorov-Smirnov, SPSS software, SMARTPLS, Excel and structural equation modeling method with partial least squares approach.

    Results

    The path coefficient of each of the four dimensions extracted from the qualitative stage was effective and significant in explaining the decision in conditions of uncertainty. It was 0.137, which was an appropriate and acceptable value.

    Conclusion

    The implementation of this model is a change in decisions related to the health system in conditions of uncertainty and will increase the ability of medical university administrators and the resilience of the health system.

    Keywords: Decision Model, Uncertainty, Grand Theory, Mazandaran University of Medical Sciences
  • Tahereh Aghamirzaee Mahali, Maryam Taghvaee Yazdi *, Jamileh Aqatabar Roudbari Pages 245-255
    Background and objective

    One of the personality components that exists in different degrees in employees and can affect the type and level of progress and success of employees is perfectionism. The aim of this study was to investigate the relationship between progressive perfectionism and organizational learning and organizational ethics in medical university. Methods and Materials: The present study was descriptive-survey, the statistical population included all employees of Mazandaran University of Medical Sciences with 2941 people, which according to Morgan table 341 people were selected by stratified random sampling as a sample. Data collection tools included questionnaires: Asadpour et al.'s Advanced Perfectionism (1397), Neefe Organizational Learning (2001) and Omidi Organizational Ethics (2011). To analyze the data from Kolmogorov-Smirnov tests, structural equation modeling was performed using Spss21 and LISREL8.5 software.

    Results

    Progressive perfectionism has an average of 3.63, and among its components, the desire for order has the highest average and the target has the lowest average. Organizational learning has an average of 3.85, and among its components, the shared perspective has the highest average and systemic thinking has the lowest average. Organizational ethics has an average of 3.6 and among its components, fairness and equality have the highest average and honesty and truthfulness have the lowest average. Progressive perfectionism has a positive and significant relationship with organizational learning with standard coefficient (0.65) and with organizational-ethics with standard coefficient (0.58).

    Conclusion

    Progressive perfectionism has an impact on organizational learning and organizational ethics of Mazandaran University of Medical Sciences staff. Due to the relationship between learning and organizational ethics with the effectiveness, efficiency and improvement of the organization's performance, it is expected that university administrators and officials will work with scientific and coherent planning to nurture and promote the positive and progressive aspects of perfectionism in employees.

    Keywords: Progressive perfectionism, organizational learning, organizational ethics