فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال سی و یکم شماره 1 (بهار 1400)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال سی و یکم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 21
|
  • یوسف نصیری*، عبدالله جوانمرد صفحات 1-22
    اهداف

    این پژوهش به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای آلی و زیستی بر عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن و سیلیمارین خارمریم انجام گردید.  

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال 1395 اجرا گردید. عامل اول کود آلی در سه سطح بدون کاربرد (شاهد)، 20 تن در هکتار کود دامی و 15 تن در هکتار ورمی کمپوست و عامل دوم شامل روش کاربرد کود زیستی سوپرنیتروپلاس در چهار سطح عدم مصرف، بذرمال (تلقیح بذور) ، کودآبیاری (سرک) و بذر مال + کودآبیاری بودند.  

    یافته ها

    بیشترین عملکرد کاپیتول و عملکرد بیولوژیکی با کاربرد کود دامی به دست آمد. تعداد دانه در کاپیتول و وزن هزاردانه با کاربرد هر دو نوع کود دامی و ورمی کمپوست نسبت به شاهد افزایش معنی دار نشان دادند. بیشترین عملکرد دانه (2/160 گرم در مترمربع) و درصد روغن (52/17 درصد) با کاربرد ورمی کمپوست و بیشترین عملکرد روغن (9/27 گرم در مترمربع) با کاربرد کود دامی به دست آمد که به ترتیب نسبت به شاهد افزایش های 31، 8/7 و 7/39 درصدی داشتند. هر سه روش کاربرد سوپرنیتروپلاس نسبت به شاهد افزایش معنی داری بر درصد روغن دانه داشتند. حداکثر تعداد کاپیتول و وزن هزاردانه با روش تلفیقی کاربرد سوپرنیتروپلاس (بذرمال + کودآبیاری) به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه (4/159 گرم در مترمربع)، درصد روغن (7/ 17 درصد) و عملکرد روغن (7/28 گرم در مترمربع) با کاربرد روش تلفیقی بدون تفاوت معنی دار با روش کودآبیاری و بذرمال به دست آمد که نسبت به شاهد به ترتیب 9/24، 5/12 و 9/41 درصد افزایش نشان دادند. بیشترین درصد سیلیمارین با کاربرد ورمی کمپوست و سطوح مختلف سوپرنیتروپلاس بدون تفاوت معنی دار با یکدیگر (به طور متوسط 2/6 درصد) به دست آمد که نسبت به عدم کاربرد کود آلی و زیستی (شاهد) به طور متوسط 8/79 درصد افزایش نشان دادند.  

    نتیجه گیری

    کاربرد کودهای دامی و ورمی کمپوست و کاربرد سوپرنیتروپلاس به صورت بذرمال و یا کودآبیاری باعث بهبود اجزای عملکرد، عملکرد دانه، درصد روغن و سیلیمارین در خارمریم می شود.

    کلیدواژگان: خارمریم، درصد روغن، سیلیمارین، سوپرنیتروپلاس، عملکرد دانه، کود دامی، ورمی کمپوست
  • مجید قنبری، علی مختصی بیدگلی*، کامران منصور قناعی پاشاکی، پرنیان طالبی سیه سران صفحات 23-37
    اهداف

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای زیستی بر کاهش اثرات کمبود آب بر ارزن مرواریدی تحت شرایط مزرعه ای مورد مطالعه قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال 1398 به تاریخ کشت 20 فروردین در مزارع منتخب منطقه سیاهکل زیر نظر گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس و با همکاری کارشناسان جهاد کشاورزی لاهیجان (مرکز ترویج کشاورزی کلشتاجان) اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح تنش شامل آبیاری در زمان های 15 (شاهد)، 30 (تنش متوسط) و 45 (تنش شدید) درصد تخلیه رطوبت قابل دسترس خاک و چهار سطح کود زیستی (شاهد، نیتروکسین، فسفات بارور- 2، نیتروکسین+ فسفات بارور- 2) بودند.

    یافته ها: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که ارتفاع بوته، میزان کلروفیل a و b، عملکرد دانه و فعالیت آنزیم کاتالاز از نظر رژیم های مختلف آبیاری و کودهای زیستی و شاخص برداشت، فتوسنتز و فعالیت آنزیم پراکسیداز از نظر برهمکنش رژیم های مختلف آبیاری و کودهای زیستی معنی دار بود. کاربرد توام نیتروکسین و فسفات بارور- 2 موجب افزایش 12/13 درصد ارتفاع بوته، 54/40 و 83/45 درصد کلروفیل a و b، 29/19 درصد عملکرد دانه، 62/30 درصد سرعت فتوسنتز و 12/41 و 18/36 درصد فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز ارزن مرواریدی در شرایط رژیم های مختلف آبیاری شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج آزمایش نشان دهنده بهبود خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و افزایش مقاومت گیاه ارزن به شرایط تنش خشکی ناشی از کاربرد کودهای زیستی است. به طور کلی، کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین و فسفات بارور- 2 از طریق افزایش رشد رویشی و محتوای کلروفیل برگ، افزیش سرعت فتوسنتز گیاه و افزایش فعالیت آنزیم های مقاومت به تنش می تواند برای بهبود عملکرد کمی ارزن مرواریدی تحت شرایط تنش رطوبتی در مناطق جلگه ای گیلان مناسب به نظر رسد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ارزن دانه درشت، خشکی، فتوسنتز، کم آبیاری
  • زهرا سعیدی، حمید مدنی*، محمدحسن شیرزادی، حسین حیدری شریف آباد، غلامرضا افشار منش صفحات 39-48
    اهداف

    استفاده از باکتری های آزاد کننده پتاسیم در خاک های حاوی پتاسیم غیر محلول انباشت شده و غیر قابل جذب توسط گیاهان می تواند به حلالیت بیشتر این منابع معدنی پتاسیم خاک و در نتیجه جذب آن توسط گیاه کمک کند. لذا هدف از این مطالعه، تعیین اثر کاربرد کود زیستی آزاد کننده پتاس در مقایسه با کاربرد کودهای شیمیایی پتاسه رایج در کشور بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم نان بود.

    مواد و روش ها

     برای مطالعه تاثیر کاربرد کود زیستی پتاسیم بر عملکرد ارقام گندم در جنوب کرمان، آزمایش هایی طی دو سال و به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت انجام شد. ارقام مختلف گندم نان شامل چمران2، برات و خلیل به عنوان عامل اصلی و منابع و مقادیر پتاسیم در چهار سطح: 1. شاهد (بدون مصرف هیچ کودی) 2. مصرف کود شیمیایی سولفات پتاسیم (باتوجه به نتایج تجزیه خاک) 3. نصف کود شیمیایی توصیه شده با توجه به نتایج تجزیه خاک بعلاوه مصرف کود زیستی پتاسیم 4. کود زیستی پتاسیم به تنهایی (از منبع کود زیستی پتابارور)، سطوح تیمارهای فرعی بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، ارقام گندم نان واکنش متفاوتی را به سطوح و منابع مختلف کودی طی دو سال مطالعه نشان دادند. با این وجود مصرف کود زیستی پتاسیم به تنهایی و همچنین توام با کاهش50% کود شیمیایی توصیه شده توانست موجب دستابی به عملکرد دانه در ارقام گندم چمران2 (8 تن در هکتار) رقم خلیل (49/7 تن در هکتار) و رقم برات (6/7 تن در هکتار) گردد. آن چه که در نتایج مشهود بود، کاربرد کود زیستی پتاسیم بکار رفته توانست موجب بهبود معنی داری در میزان عملکرد زیستی و عملکرد دانه، شاخص برداشت، وزن هزار دانه و ارتفاع بوته گردد.

    نتیجه گیری

    کاربرد کود زیستی پتاسیم همراه با نیمی از کود شیمیایی سولفات پتاسیم توصیه شده می تواند علاوه بر کاهش مصرف مقدار کودهای شیمیایی در کاهش هزینه های تولید و سلامت محصول گندم نان موثر باشد.

    کلیدواژگان: باکتری آزاد کننده پتاسیم، گندم نان، شاخص برداشت، عملکرد دانه، کود سولفات پتاسیم
  • جواد صدیقی کامل، جواد حمزه ئی*، طاهره صدرا صفحات 49-69
    اهداف

    عملکرد کم و بهره وری کل زمین از عمده ترین چالش های مرتبط با کشاورزی در کشورهای در حال توسعه است. تنوع گیاهان زراعی با معرفی حبوبات در کشت مخلوط می تواند به کاهش این چالش ها کمک کند. از این رو، بررسی اثرات کشت مخلوط لوبیا سبز با سیب زمینی (رقم آگریا) بر شاخص های رشد، عملکرد و کل خروجی زمین (TLO) از مهمترین اهداف این پژوهش بود.

    مواد و روش

    آزمایش در سال زراعی 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل چهار الگوی کشت خالص سیب زمینی (M1)، کشت لوبیا سبز بین ردیف های سیب زمینی (M2)، کشت لوبیا سبز روی ردیف های سیب زمینی (M3) و کشت لوبیا سبز بین و روی ردیف های سیب زمینی (M4) و سه سطح کود نیتروژن (N0، N80 و N160: به ترتیب معادل صفر، 80 و 160 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بودند.

    یافته ها: 

    نتایج آزمایش در مورد گیاه سیب زمینی نشان داد بیشترین تجمع ماده خشک اندام هوایی (529 گرم در متر مربع) و شاخص سطح برگ (86/4) از تیمار M1×N160 و بیشترین سرعت رشد محصول (72/21 گرم بر متر مربع در روز) از الگوی کشت M2 به دست آمد. بیشترین تجمع ماده خشک در غده (877 گرم در متر مربع)، سرعت رشد غده (50/24 گرم در متر مربع در روز) و عملکرد غده (48/42 تن در هکتار) از تیمار M2×N160 حاصل شد. در لوبیا سبز بیشترین تجمع ماده خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و بیشترین عملکرد نیام سبز از تیمار M2×N80 بدست آمد. در سطح کانوپی نیز بیشترین تجمع ماده خشک، سطح برگ، LER و TLO به تیمار M2×N80 تعلق گرفت. تیمار M2×N80در مقایسه با تیمار M1×N0 (کشت خالص سیب زمینی بدون دریافت نیتروژن) مقدار TLO را 43 درصد افزایش داد.

    نتیجه گیری

    در مجموع کشت لوبیا سبز بین ردیف های سیب زمینی و کاربرد 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار علاوه بر ایجاد تنوع زیستی و پایداری اکوسیستم باعث حداکثر بهره وری از زمین می شود.

    کلیدواژگان: نسبت برابری زمین، شاخص های رشد، کشت مخلوط، کل خروجی زمین، سیب زمینی
  • محمدرضا غفاریان، علیرضا یدوی*، عادل دباغ محمدی نسب، معصومه صالحی، محسن موحدی دهنوی صفحات 71-86
    اهداف

    مطالعه به منظور ارزیابی شاخص های رقابتی و اقتصادی کشت مخلوط کوشیا، سسبانیا و گوار برای انتخاب بهترین سیستم کشت در شرایط تنش شوری انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری ایران- یزد در سال های زراعی 1395 و 1396 انجام شد. عامل اصلی، تنش شوری در سه سطح آبیاری با آب دارای هدایت الکتریکی 4، 9 و 14 دسی زیمنس بر متر و عامل فرعی، الگوی کشت تک کشتی کوشیا، سسبانیا و گوار و کشت های مخلوط دو و سه گونه ای آنها بود.

    یافته ها: 

    تنش شوری سبب کاهش ارتفاع سسبانیا و گوار گردید و کشت مخلوط سبب حفظ ارتفاع گوار و کاهش دمای برگ آن شد. بیشترین درصد پوشش سبز در شوری 4 و 9 دسی زیمنس بر متر در کشت مخلوط سه گونه، ولی در شوری 14 دسی زیمنس بر متر در تک کشتی کوشیا مشاهده شد که اختلاف معنی داری با کشت مخلوط سه گونه نداشت. با افزایش شوری از 4 به 14 دسی زیمنس بر متر شاخص کلروفیل برگ گوار 9/21 درصد و سسبانیا 4/11 درصد کاهش یافت. کشت مخلوط سه گونه سبب افزایش شاخص کلروفیل برگ گوار گردید. در تنش شوری بیشترین و کمترین کاهش عملکرد علوفه به ترتیب برای گوار و کوشیا بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به مزیت اقتصادی حاصل از چهار شاخص ارزیابی و میزان مجموع ارزش نسبی در سه سطح شوری (16/1، 08/1 و 01/1)، جایگزینی تک کشتی کوشیا با کشت مخلوط سه گونه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پوشش سبز، دمای برگ، سودمندی مالی، شاخص کلروفیل، نسبت رقابت، نور جذب شده
  • علی لطف الهی، صاحبعلی بلندنظر، ناصر علی اصغرزاد، بهمن خوشرو*، آرزو صیامی صفحات 87-101
    اهداف

    استفاده از پتانسیل میکروب های خاک مانند قارچ های میکوریز در قالب کودهای زیستی، یکی از راه های دوستدار محیط زیست است که به کاهش استفاده از نهاده های شمیایی وکاهش خسارات وارد شده بر محیط زیست و انسان کمک می کند. بر این اساس در این تحقیق تاثیر تلقیح دوگونه قارچ میکوریز (Diversispora versiformis و Rhizophagusirregularis) و یک گونه قارچ شبه میکوریز Piriformospora indica  بصورت مجزا و تلفیقی بر عملکرد و میزان جذب فسفر گیاه گشنیز بررسی شد.

    مواد و روش‎ها:

    این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه ای انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل تیمار قارچ منفرد (Rhizophagus irregularis، Diversispora versiformis، Piriformospora indica)، تیمار قارچی توام (Rhizophagus irregularis + Diversispora versiformis، Piriformospora indica + Diversispora versiformis، Piriformospora indica+ Rhizophagus irregularis، Piriformospora indica + Rhizophagus irregularis + Diversispora versiformis)، تیمار شاهد مثبت (دارای کود اوره و سوپرفسفات تریپل، بدون قارچ) و تیمار شاهد منفی (بدون کود شیمیایی، بدون قارچ) بود.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که اثر هرسه گونه قارچ (میکوریز و شبه میکوریز) بر شاخص های رشدی (وزن تر وخشک اندام هوایی و ریشه) و غلظت فسفر در مقایسه با تیمار شاهد معنی دار می باشد (p<0.01). در مقایسه با شاهد منفی، میزان افزایش در وزن خشک بخش هوایی در تیمار شاهد مثبت (13/36%)، در وزن خشک ریشه تیمارهای R. irregularis ، PC و D. versiformis (بترتیب 04/48 %، 65/45 % و 94/42 %)، در شاخص کلروفیل تیمار قارچ  P. indica (18/32 %) ، در درصد کلنیزاسیون، تیمار تلفیقی P. indica+ R. irregularis (75/91 %) ، در غلظت فسفر بخش هوایی تیمار P. indica (50/34 %) و غلظت فسفر بخش ریشه نیز در تیمار P. indica + R. irregularis (88/25 %) بودند.

    نتیجه ‎گیری:

    طبق نتایج این تحقیق می توان در کشت  سبزی ها به منظور کاهش مصرف کودهای فسفاته از قارچ های میکوریزی جهت افزایش عملکرد گیاه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کود زیستی، شاخص کلروفیل، کلنیزاسیون، زادمایه قارچی، گیاه دارویی
  • شهلا نوبخت، محمدرضا ساریخانی*، نصرت الله نجفی صفحات 103-123

    اهداف تحقیق: 

    اهداف این آزمایش شامل تعیین زادمایه جامد مناسب از نظر زنده مانی باکتری، بهبود رشد، درصد روغن کلزا و همچنین تعیین مقدار روغن و نوع اسیدهای چرب کلزا در تیمارهای مختلف می باشد.

      مواد و روش

    بر همین اساس این آزمایش به بررسی اثر چندین ترکیب زادمایه جامد از باکتریEnterobacter cloacae S16-3  بر گیاه کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 308 پرداخته است. زادمایه جامد این باکتری در حضور حامل های مختلف شامل باگاس، پیت، هیدروچار، بایوچار، خاک اره و پرلیت به صورت منفرد و مخلوط آن ها با پرلیت (به جز پیت) با نسبت وزنی (1:1) تهیه شد و جمعیت این باکتری بعد از گذشت شش ماه شمارش شد، سپس اثر بخشی زادمایه کودهای زیستی از طریق مایه زنی بر گیاه کلزا بررسی شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای با در نظر گرفتن 10 تیمار مربوط به حامل جامد، یک تیمار شاهد (بدون کود و بدون باکتری)، تیمارهای کود شیمیایی 100 درصد و 70 درصد NPK انجام شد. در طول دوره رشد، رطوبت گلدان ها از طریق توزین در یک دامنه رطوبتی (FC 8/0 - 7/0) نگهداری شدند. در طول دوره رشد شاخص کلروفیل برگ اندازه گیری شد و بعد از اتمام دوره رشد، گیاهان از محل طوقه برداشت شد و وزن خورجین در بوته، تعداد دانه در بوته، ارتفاع بوته، قطر طوقه، حجم ریشه در بوته، وزن تر و خشک شاخساره، ریشه و دانه، وزن تر و خشک کل، عملکرد دانه در بوته، میزان روغن  با دستگاه سوکسله و درصد اسید چرب با کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد.  

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان داد که اثر باکتریEnterobacter cloacae در قالب فرمولاسیون ده گانه سبب افزایش تعداد دانه در بوته، ارتفاع بوته، قطر طوقه، شاخص کلروفیل، حجم ریشه، وزن تر و خشک شاخساره، ریشه و دانه، وزن تر و خشک کل، عملکرد دانه و وزن خورجین شد. اثر تلقیح زادمایه های جامد انتروباکتربر وزن هزار دانه معنی دار نشد. نتایج مربوط به درصد روغن و اسید چرب نشان داد که به جز دو تیمار پیت و بایوچار که نسبت به شاهد کاهش درصد روغن داشتند، بقیه تیمارها افزایش درصد روغن را نشان دادند و در ارتباط با اسید چرب، تیمار باگاس-پرلیت سبب افزایش درصد اسیداولییک و افزایش کیفیت روغن گردید.  

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل از آزمایش، استفاده از انتروباکتر در قالب حامل های جامد سبب بهبود بسیاری از ویژگی های زراعی، افزایش درصد روغن و اسید چرب گیاه کلزا شد. اما برای تایید نهایی کارایی این تحقیق بهتر است که علاوه بر آزمایش های درون شیشه ای و گلخانه ای، اثر بخشی آنها در شرایط مزرعه ای با میزبان های متفاوت هم مورد آزمایش قرار گیرد. با توجه به نتایج به دست آمده از میان حامل های استفاده شده، حامل های هیدروچار، بایوچار-پرلیت و باگاس-پرلیت نتایج بهتری نشان دادند و  توصیه می شوند.

    کلیدواژگان: انتروباکتر کلوآسه، زادمایه جامد، کلزا، کود زیستی
  • مهدی اله رسانی، سید حمیدرضا رمضانی* صفحات 125-143
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کودهای دامی، شیمیایی و زیستی بر برخی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، بیوشیمیایی، عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت سینگل کراس 500  و همچنین معرفی بهترین تیمار کودی به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اوایل تیرماه سال زراعی 1398 در مزرعه ای واقع در دشت گیو از توابع شهرستان خوسف استان خراسان جنوبی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تلقیح و عدم تلقیح بذور با کود فسفات بارور 2 به عنوان فاکتور اصلی، 3 سطح کود شیمیایی (شاهد، N150:P25:K150 و N300:P50:K300 در هکتار) و سه سطح کود دامی (شاهد، 10 و 20 تن در هکتار) به عنوان فاکتورهای فرعی بودند. علاوه بر این، صفات ارتفاع بوته، وزن خشک اندام های هوایی، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، پروتئین دانه، محتوای کلروفیل a، b، کل و کاروتنوییدها مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تلقیح بذور با کود بیولوژیک فسفات بارور 2 سبب افزایش معنی دار وزن خشک بخش های هوایی، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و رنگیزه های گیاهی گردید. همچنین، کاربرد 20 تن در هکتار کود دامی و تیمار  N300:P50:K300 سبب افزایش معنی دار تمامی صفات مورد بررسی نسبت به تیمار شاهد شدند. براساس نتایج نیز مشاهده شد که برهمکنش های کود بیولوژیک×کود شیمیایی (کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوییدها و عملکرد بیولوژیک)، کود بیولوژیک×کود دامی (وزن خشک هوایی، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوییدها)، کود شیمیایی×کود دامی (وزن خشک هوایی، عملکرد بیولوژیک، کلروفیل b و کاروتنوییدها) و کودهای بیولوژیک×شیمیایی×دامی (کاروتنوییدها) اثرات معنی داری ایجاد کردند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتیجه گیری می شود که تلقیح بذور به وسیله فسفات بارور 2، کاربرد 20 تن در هکتار کود دامی، تیمار شیمیایی N300:P50:K300 و برهمکنش کودهای زیستی، دامی و شیمیایی سبب بهبود عملکرد و اجزای عملکرد ذرت سینگل کراس 500 در شرایط کشاورزی منطقه مورد پژوهش گردید.

    کلیدواژگان: پروتئین دانه، رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد ذرت، کود زیستی، کود گاوی
  • اصغر مارزی زاده*، صاحبعلی بلندنظر، جعفر حاجیلو، علی لطف الهی صفحات 145-161
    اهداف
    آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر دو پایه تجاری و تلقیح با دو گونه قارچ میکوریز بر جذب برخی عناصر و صفات کیفی خیار گلخانه ای، در کشت های خاکی آن انجام گردید.  
    مواد و روش ها
    آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، درگلخانه گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه تبریز اجرا گردید. فاکتور اول پیوند خیار گلخانه ای رقم ناگین روی دو پایه کدوی شینتوزا، روت پاور و همزیستی با دو گونه قارچ میکوریز (Diversisporaversiformis و Rhizophagus intraradices) به عنوان فاکتور دوم بود.  
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد بین پایه ها و گونه های قارچ میکوریز مورد مطالعه از نظر صفات کیفی تفاوت معنی داری وجود داشت. بطوری که پایه شینتوزا تلقیح شده با قارچ میکوریز گونه ی D.versiformis  ضمن داشتن بیشترین عملکرد در واحد سطح (6260.28 گرم در متر مربع) موجب افزایش غلظت فسفر و پتاسیم در برگ ها شد. همچنین در تیمار گیاهان پیوندی و کلونیزه شده با قارچ های میکوریز صفات کیفی میوه از جمله  ظرفیت آنتی اکسیدانی و فنل کل میوه، سفتی بافت میوه، محتوای مواد جامد محلول (TSS) میوه افزایش یافت. در ضمن سایر صفات کیفی میوه از جمله pH وEC عصاره میوه و TA میوه در بین تمام تیمارها تقریبا یکسان بود.  
    نتیجه گیری
    در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که پیوند خیار بر روی پایه کدو همراه با استفاده از قارچ میکوریز موجب افزایش عملکرد در واحد سطح با حداقل مصرف نهاده های کشاورزی، بهبود شاخص های کیفی میوه و جذب عناصر غذایی، برای تولید پایدار خیار گلخانه ای در شرایط کشت خاکی قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: خیارگلخانه ای، شینتوزا، روت پاور، پیوند، قارچ میکوریزا، کیفیت میوه
  • آیسان نیرپور دیزج، سعیده علیزاده سالطه*، فریبرز زارع نهندی صفحات 163-176
    اهداف

    در این پژوهش سعی شده است تاثیر آب مغناطیسی بر خصوصیات مورفولوژیکی، مقادیر کلروفیل، کارتنویید، محتوای نسبی آب برگ، آنتوسیانین، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، فلاونویید و میزان اسانس مرزه مورد بررسی قرار گیرد.  

    مواد و روش ها:

     این آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار آب مغناطیسی (0، 1/0 و 2/0 تسلا) و چهار تکرار انجام شد.  

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد آب مغناطیسی تاثیر معنی داری در سطح یک درصد بر ارتفاع بوته و عملکرد وزن تر داشته و همچنین تعداد گل در هر بوته نیز با احتمال 5 درصد معنی دار شد. از طرفی مغناطیسی کردن آب غلظت نیتروژن را نسبت به شاهد در گیاه افزایش داد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داد ه ها نشان داد که آب مغناطیسی میزان فنل و فلاونویید را به ترتیب در سطح احتمال 1 و 5 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. همچنین این تیمار منجر به افزایش درصد اسانس در سطح احتمال 5 درصد نسبت به شاهد گردید. از سوی دیگر تیمار مورد استفاده در این آزمایش، موجب افزایش درصد ترکیباتی نظیر گاما-ترپینن، آلفا ترپینن، p-سیمن، آلفا و بتا پینن و آلفا توجین شد.  

    نتیجه گیری

    کاربرد آب مغناطیسی شده با تاثیر بر حلالیت و جذب عناصر، می تواند منجر به افزایش عملکرد و اسانس و خصوصیات دارویی مرزه گردد.

    کلیدواژگان: گاما-ترپینن، آلفا ترپینن، آب مغناطیسی، اسانس، مرزه
  • معروف خلیلی*، حمزه حمزه صفحات 171-192
    اهداف

    با توجه اهمیت چغندر قند در استان آذربایجان غربی و همچنین وقوع تنش کم آبی در دورهای مختلف رشد گیاه، تحقیق حاضر باهدف بررسی اثر تنش کم آبی برخصوصیات کمی و کیفی چغندر قند و همچنین اثر تیمارهای مختلف افزودنی به خاک بر تعدیل اثر کم آبی برچغندر قند انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف افزودنی به خاک بر ویژگی های کمی و کیفی چغندر قند در رژیم های مختلف آبیاری آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط مهاباد و میاندوآب در فصل زراعی98-1397 اجرا شد، رژیم های آبیاری در سه سطح شامل 60 ، 120 و180 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به کرت اصلی و تیمارهای مواد افزودنی به خاک شامل سوپرجاذب A200 ، کود دامی، تلقیح بذور با میکوریزا و تیمار شاهد به کرت های فرعی اختصاص یافتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کاربرد میکوریزا و سوپرجاذب در مکان مهاباد بالاترین محتوی آب نسبی برگ (28/73 و69/74 درصد)، وزن خشک اندام هوایی (85/3 و 09/4 تن در هکتار)، عملکرد ریشه(71/60 و 42/59 تن در هکتار)، عیار قند (20/18 و 25/18 درصد)، عملکرد قند ناخالص (88/10 و 55/10 تن در هکتار)، درصد قند خالص(33/15 و 56/15 درصد) و عملکرد قند خالص (05/9 و 07/9 تن در هکتار) را به خود اختصاص دادند، همچنین بررسی برهمکنش صفات نشان داد بالاترین شاخص سطح برگ (11/4)، محتوی آب نسبی برگ (78/87 درصد)، وزن خشک اندام هوایی (11/4 تن در هکتار)، عملکرد ریشه (96/77 تن در هکتار)، عملکرد قند ناخالص (38/13 تن در هکتار)، ضریب استحصال قند (63/86 درصد) و عملکرد قند خالص (71/10 تن در هکتار) به رژیم آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر و کاربرد سوپرجاذب اختصاص داشت، همچنین در رژیم آبیاری بعد از 120 میلی متر تبخیر کاربرد میکوریزا و سوپرجاذب توانستند عملکرد قند خالص را به صورت معنی دار در مقایسه با شاهد در رژیم آبیاری 60 میلی متر تبخیر افزایش دهند،

    نتیجه گیری

    به طور کلی در شرایط کم آبی استفاده از میکوریزا و سوپرجاذب می تواند اثر تنش کم آبی را  بر چغندر قند تعدیل کرده و جایگزین بخشی از آب آبیاری شود.

    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، چغندرقند، عملکرد قند خالص، کم آبی، میکوریزا
  • حدیث یاقوتی، ابراهیم پذیرا، ابراهیم امیری* صفحات 193-207
    اهداف

    تحقیق حاضر جهت کمی سازی عملکرد برنج در شهرستان شفت، واقع در استان گیلان اجرا شد و نقشه پهنه بندی زراعی تولید از طریق رهیافت سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)  تهیه گردید.

    مواد و روش ها

    اطلاعات مزرعه ای 100 نقطه شالیزارهای منطقه در دو سال زراعی (1391 و 1392) برای شبیه سازی توسط مدل WOFOST اندازه گیری شد. داده های موجود برای دو دسته ارقام محلی و پرمحصول در منطقه، مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مدل اختلاف معنی داری بین مقادیر مشاهده شده عملکرد دانه برنج با مقادیر شبیه سازی نشان نداد (Sig <0.05). مقدار ضریب تبیین (R2) برای هر دو دسته ارقام حدود 80/0 به دست آمد، و ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده (NRMSE) به ترتیب برای ارقام محلی و پرمحصول 13 و 7 درصد حاصل شد. ارزیابی نتایج آماری حاکی از مشابهت مطلوب داده های واقعی و برآورد شده است. همچنین شاخص های آماری نشان می دهد مدل در برآورد عملکرد شالیزارهای با ارقام محلی از خطای کمتری نسبت به ارقام پرمحصول برخوردار است. در مطالعاتی که در مقیاس بزرگ انجام می گیرد، خطای برآورد بیشتر ناشی از اختلاف در مدیریت زراعی می باشد. توزیع مکانی عملکرد دارای شدت و نوساناتی در سطح محدوده مورد مطالعه بوده است، که می تواند در پاسخ به مقادیر مختلف نهاده ها، تاخیر در تاریخ کاشت، بارندگی های خارج از فصل و تنوع در خاک و وضعیت فیزیوگرافی اراضی باشد.

    نتیجه گیری

    بنابراین به کارگیری مدل های شبیه سازی در دستیابی به تولید پایدار برنج و صرفه جویی اقتصادی نهاده های کشاورزی در منطقه می تواند کارگشا باشد و دورنمایی از شرایط تولید در اختیار کشاورزان و مدیران قرار دهد.

    کلیدواژگان: برنج، پرمحصول، پهنه بندی زراعی، محلی، GIS، IDW، WOFOST
  • علی اکبر قنبری*، معرفت مصطفوی راد، رضا سخاوت صفحات 209-219
    اهداف

    این آزمایش برای امکان سنجی زراعت لوبیا لیما در استان گیلان و ارزیابی  تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و نحوه رشد و نمو آن انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و دو عامل تاریخ کاشت (20 فروردین، 4 اردیبهشت، 5 مرداد، 20 مرداد) در کرت های اصلی و تراکم بوته (فاصله بوته 10، 15 و 20 سانتی متر) در کرت های فرعی انجام شد. صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد و مراحل فنولوژی ارزیابی شد.

    یافته ها

    در سال اول، غیر از عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه، سایر صفات تحت تاثیر معنی دار برهمکنش تاریخ کاشت و تراکم بوته قرار گرفتند. مقایسه میانگین صفات نشان داد که اولین تاریخ کاشت، کمترین عملکرد دانه را داشت. تاریخ کاشت 4 اردیبهشت بیشترین مقادیر عملکرد و درصد پروتئین دانه را نشان داد. در سال دوم، غیر از درصد پروتئین دانه، سایر صفات تحت تاثیر معنی دار برهمکنش تاریخ کاشت و تراکم بوته قرار گرفتند. مطابق مقایسه میانگین صفات، بیشترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت 20 مرداد با فاصله بوته های 15 و 10 سانتی متر بود. کمترین عملکرد در واحد سطح از تاریخ کاشت 20 فروردین با فاصله بوته 15 سانتی متر به دست آمد. با در نظر گرفتن فاصله ثابت ردیف های کاشت، در هر دو تاریخ کاشت بهاره و تابستانه، 4 اردیبهشت و 20 مرداد ارجحیت دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج دو ساله آزمایش، فاصله بوته 15 سانتی متر برای کاشت لوبیا لیما مناسب است. هم چنین، با توجه به کشت برنج در استان گیلان به عنوان محصول اصلی، کشت لوبیا لیما پس از برداشت برنج در اواسط مرداد قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، صفات زراعی، عملکرد، فاصله بوته، لوبیا لیما
  • محمد ربیعی، مجید مجیدیان*، مسعود کاوسی صفحات 221-237
    اهداف

    این تحقیق به منظور بررسی اثر خاک ورزی، روش کاشت و مقدار کود نیتروژن بر عملکرد دانه و برخی  خصوصیات خاک در زراعت کلزا به عنوان کشت دوم بعد از برنج انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 97- 1395 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور در شهر رشت اجرا شد. در این آزمایش، سه شیوه خاک ورزی شامل خاک ورزی متداول (شخم برگردان دار در عمق 30- 25 سانتی متر+ دوبار دیسک) ، کم خاک ورزی (یک بار استفاده از روتیواتور تراکتوری در عمق 15-10 سانتی متر) و بی خاک ورزی به عنوان کرت های اصلی در نظر گرفته شدند. علاوه بر این، دو روش کشت شامل کشت مستقیم و نشایی و چهار مقدار کود نیتروژن از منبع اوره به میزان، صفر، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی منظور شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تیمار کم خاک ورزی با 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با کسب میانگین 3/4144 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را دارا بود. سیستم بی خاک ورزی بیشترین وزن مخصوص ظاهری (58/1 گرم بر سانتی متر مکعب)، شاخص مخروطی (74/3 مگا پاسکال)، رطوبت خاک (13/72 درصد) و کمترین طول ریشه (65/20 سانتی متر) و وزن ریشه (43/61 گرم در متر مربع) را دارا بود. تیمار بدون مصرف نیتروژن، کمترین مقدار نیتروژن خاک، کربن آلی، طول و وزن ریشه را به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، ترکیب کم خاک ورزی با مقدار 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در هر دو روش کشت، مستقیم و نشایی را به دلیل عملکرد دانه بالا می توان جهت کشت کلزا در اراضی شالیزاری منطقه گیلان پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: جرم مخصوص ظاهری، کربن آلی، کشت دوم، کشت نشایی، کم خاک ورزی، وزن ریشه
  • حمید هوشمندی، جهانبخش میرزاوند*، مهدی زارع صفحات 239-257
    اهداف

    مطالعه به منظور بررسی برهم کنش اثرات روش های خاک ورزی، بقایای ذرت و مقادیر نیتروژن جهت بهبود کارآیی مصرف نیتروژن و حفظ پتانسیل عملکرد دانه گندم رقم چمران در اراضی خشک و نیمه خشک جنوب کشور انجام گرفت.  

    مواد و روش ها

    پژوهش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی کشاورزی زرقان مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس طی دوسال زراعی (از 1395 تا 1397) اجرا شد. فاکتور اصلی خاک ورزی با سه روش شخم رایج، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی، فاکتور فرعی بقایای ذرت (هیبرید سینگل کراس 704) با دو سطح حذف و حفظ 30 درصد بقایا و فاکتور فرعی-فرعی نیتروژن خالص با صفر، 101، 152 و 202 کیلوگرم در هکتار (از منبع کود اوره) بودند.  

    یافته ها

    نتایج دو سال پژوهش نشان داد، عملکرد دانه گندم (5266 کیلوگرم در هکتار) با افزایش نیتروژن از 101 به 202 کیلوگرم در هکتار در سامانه کم خاک ورزی و حفظ بقایای ذرت افزایش یافت. هم چنین، کارآیی بازیافت ظاهری و جذب نیتروژن در گندم با افزایش مقدار نیتروژن تا سطح 202 کیلوگرم در هکتار در شرایط حفظ بقایا و با کاهش دفعات شخم افزایش محسوسی داشت. درحالی که، بیشترین کارآیی فیزیولوژیک و زراعی نیتروژن (به ترتیب 18/58 و 31/19 کیلوگرم بر کیلوگرم) به ترتیب در سامانه خاک ورزی رایج و کم خاک ورزی با کاربرد 101 و 152 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. در مقابل، کاربرد مقادیر بیشتر و کمتر از 152 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به ترتیب باعث افزایش و کاهش شاخص تغذیه نیتروژن نسبت به یک شد.  

    نتیجه گیری

    به طور کلی، جایگزین کردن روش کم خاک ورزی با خاک ورزی رایج و یا بی خاک ورزی در شرایط حفظ بقایای ذرت و با کاربرد 152 کیلوگرم نیتروژن در هکتار می تواند موجب افزایش کارآیی مصرف نیتروژن به ویژه کارآیی زراعی و کارآیی فیزیولوژیک نیتروژن، بهبود شاخص تغذیه نیتروژن و حفظ پتانسیل عملکرد دانه گندم در تناوب با ذرت گردد.

    کلیدواژگان: بی خاک ورزی، حفظ بقایا، کارآیی زراعی نیتروژن، کارآیی فیزیولوژیک نیتروژن، کم خاک ورزی
  • عیسی مرادی، محمدجواد زارع* صفحات 259-273
    اهداف

    بررسی پاسخ عملکرد دانه سه رقم گندم به دو تاریخ کاشت و باکتری آزوسپیریلوم تحت شرایط مزرعه ای و دیم اهداف این پوهش را تشکیل می دادند.

    مواد و روش ها

    آزمایش صورت طرح آزمایشی فاکتوریل بر پایه بلوک های  کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی کشاورزی دیم شهرستان آبدانان در سال زراعی  1398-1397 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل رقم گندم (زاگرس، کوهدشت و رقم محلی)، تاریخ کاشت (8 و 23 آذرماه) و باکتری آزوسپیریلوم (کاربرد و عدم کاربرد) بودند.

    یافته ها: 

    پاسخ  عملکرد دانه و برخی اجزاء تشکیل دهنده عملکرد گندم به باکتری آزوسپیریلوم  تحت تاثیر نوع گندم و تاریخ کاشت متفاوت بود. در حالیکه پاسخ عملکرد دانه و تعداد سنبله در واحد سطح دو رقم زاگرس و کوهدشت و در تاریخ کاشت اول به تلقیح با باکتری آزوسپیریلوم مثبت بود اما پاسخ رقم محلی منفی بود. تاخیر در کاشت موجب کاهش 32 درصدی عملکرد دانه گردید وکاربرد باکتری تحت چنین شرایطی (تاخیر در کشت) در هیچ کدام از سه رقم گندم موجب بهبود در عملکرد دانه نگردید. همچنین نتایج نشان دهنده برتری عملکرد دو رقم زاگرس و محلی نسبت به رقم کوهدشت در تاریخ کاشت اول بودند. رقم محلی در تاریخ کاشت دوم از عملکرد بالاتری برخوردار بود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج حاصل شده از این آزمایش استفاده از باکتری محرک رشد می تواند تحت تاثیر نوع رقم و تاریخ کاشت گندم متفاوت باشد. با تاخیر در کشت پاسخ عملکرد رقم محلی نسبت به دو رقم دیگر برتری داشت.

    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، باکتری، تاریخ کاشت، رقم گندم، عملکرد دانه
  • وحیده نرجسی صفحات 275-293
    اهداف

    به منظورمعرفی راهکاری برای کاهش اثرات دما و شدت نور بالا در مناطق گرم و کاهش درصد آفتاب سوختگی و افزایش کیفیت میوه درختان انار مطالعه حاضر انجام گردید.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار اجرا گردید. 8 تیمار سایه دهی شامل پوشش های سایبان در رنگ های سفید و سبز با 30 و 50 درصد سایه دهی و دو روش اجرا (روی داربست و روی درخت) در زمان گردویی شدن میوه های انار اعمال و با درختان شاهد (بدون پوشش) مقایسه شدند.

    یافته ها:

     در زیر سایبان ها در مقایسه با شاهد، میانگین دمای تاج درخت و شدت نور کاهش و رطوبت وزنی خاک و محتوای نسبی آب برگ افزایش یافت. تیمارهای سایه دهی درصد آفتاب سوختگی میوه های انار را کنترل و منجر به افزایش وزن و رنگ میوه و آریل، درصد آب میوه و عملکرد گردیدند. سایبان ها باعث کاهش TSS، TA و pH آب میوه و افزایش آنتوسانین کل، فنل کل، ویتامین C، شاخص طعم در مقایسه با تیمار شاهد شدند. حداکثر وزن میوه و آریل، درصد آب میوه، رنگ پذیری میوه و آریل و عملکرد در تیمار T3 و حداکثر TSS ، TA و pH در تیمارهای شاهد و T3 ثبت شد.

    نتیجه گیری

    تیمار پوشش سفید 50 درصد، علاوه بر کنترل آفتاب سوختگی، عملکرد کمی و کیفی میوه، آنتوسیانین کل، فنل کل و ویتامین C را بدون تغییر در TSS، TA و pH افزایش می دهد و کاربرد آن در باغات انار برای دستیابی به عملکرد بالاتر و تولید میوه هایی بازارپسند بدون هیچ گونه اثرات مخرب بر کیفیت میوه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آفتاب سوختگی، آنتوسیانین، پوشش سایبان، فنل کل، عملکرد
  • همایون کانونی*، داود صادق زاده اهری، علی سعید، سیده سودابه شبیری، محسن مهدیه، مریم حاجی حسنی، کاظم ستوده مرام، مصطفی بهشتی دانالو صفحات 295-312
    اهداف

    اصلاح و معرفی ارقام پیروز و کاکا به بیش از چهل سال قبل برمی گردد. هدف از این بررسی دستیابی به ژنوتیپ های پرمحصول نخود سیاه، پایدار و سازگار به کشت دیم بهاره در مناطق مرتفع غرب کشور بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش 18 لاین انتخابی نخود تیپ دسی، همراه با دو رقم کاکا و پیروز به عنوان شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار به مدت 3 سال (97-1394) در چهار ایستگاه تحقیقاتی کشور (کردستان، مراغه، ارومیه و زنجان) کشت و مورد مقایسه قرار گرفتند. محاسبات آماری بر اساس عملکرد دانه در هر پلات به روش تجزیه واریانس ساده و مرکب انجام شد. برای تعیین اثر متقابل ژنوتیپ در محیط بر عملکرد دانه، داده ها با استفاده از مدل AMMI و بای پلات GGE تجزیه شدند.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که دو مولفه اصلی اول معنی دار بودند. تقسیم بندی مجموع مربعات کل مشخص ساخت که اثر ژنوتیپ و به دنبال آن اثر متقابل G×E و اثر محیط به ترتیب منابع تغییر برجسته در این تجزیه بوده و گروه های محیطی متفاوت را مشخص کردند. بر اساس نتایج تجریه بای پلات GGE، تعدادی لاین جدید که از نظر میزان عملکرد دانه و پایداری محصول قابل رقابت با رقم پیروز بودند شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    اثرمتقابل ژنوتیپ در محیط نقش اساسی در شناسایی و معرفی دو لاین امید بخش G2 (IDDMAR-2012-32) و G1 (IDDUR-2012-12) با عملکرد بالا، پایداری مطلوب و بازارپسندی مناسب ایفا نمود. این ژنوتیپ ها را می توان پس از بررسی های تکمیلی  به عنوان جایگزین رقم پیروز به کشاورزان نخودکار معرفی کرد.

    کلیدواژگان: اثر ژنوتیپ×محیط، سازگاری عملکرد، مدل AMMI، بای پلات GGE، نخود
  • مهیار شرافتی، الهام الهی فرد*، عبدالرضا سیاهپوش، مختار حیدری، احمد زارع صفحات 313-329
    اهداف

    با توجه به پرطرفداربودن محصول توت فرنگی و همچنین، آسیب پذیری آن در برابر آفاتی مانند علف های هرز، به کارگیری روش هایی جهت افزایش تولید آن ضروری به نظر می رسد. از این رو، پژوهشی با هدف امکان سنجی تولید توت فرنگی در مناطق جنوبی استان خوزستان و مهار علف های هرز پهن برگ و کشیده برگ در توت فرنگی با استفاده از سموم پیش کاشت جدید یا پیش رویش در تلفیق با برخی انواع مالچ انجام شد.

    مواد و روش ها : 

    بدین منظور، آزمایشی در سال 1396 به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. استفاده از علف کش های تریفلورالین (2 لیتر ماده تجارتی در هکتار) و ایندازیفلم (100 میلی لیتر ماده تجارتی در هکتار) در زیر لایه مالچ و شاهد بدون کاربرد علف کش به عنوان کرت های اصلی و پوشش سطح خاک با برگ خرد شده خرما، پلی اتیلن (پلاستیک سیاه)، باگاس نیشکر و بدون مالچ به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شد. پس از اعمال تیمارهای علف کش (56 روز بعد) نمونه برداری از علف های هرز انجام شد. برداشت میوه ها هشت هفته پس از کاشت نشاهای ریشه دار شده در زمین اصلی شروع شد. همچنین، اجزای عملکرد شامل  تعداد میوه، قطر میوه و وزن کل میوه اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد اثر کاربرد مالچ پلی اتیلن و برگ خرما در مهار علف های هرز به طور معنی داری بهتر از تیمارهای بدون مالچ و مالچ باگاس نیشکر بود.این دو علف کش به طور متوسط وزن خشک علف های هرز را نسبت به شاهد حدود 50 درصد کاهش دادند. نتایج نشان داد اثر برهمکنش تیمارهای علف کش و مالچ تنها بر آنتوسیانین میوه معنی دار بود و بر سایر صفات کیفی میوه شامل اسیدآسکوربیک، اسیدیته کل، مواد جامد محلول کل و شاخص طعم معنی داری نشد. بیشترین تعداد میوه (96/52 و 51/47 میوه در متر مربع) در تیمارهای  پلی اتیلن و ایندازیفلم، بیشترین قطر میوه (31 میلی متر) در تیمارهای پلی اتیلن  به همراه کاربرد ایندازیفلم و بیشترین وزن کل میوه (3/1049 و 2/880 گرم در متر مربع) در تیمارهای پلی اتیلن و ایندازیفلم مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، مالچ پلی اتیلن به همراه علف کش موثرترین تیمار در مهار علف های هرز توت فرنگی بود. درخصوص شاخص های عملکرد توت فرنگی استفاده از مالچ پلی اتیلن منجر به افزایش مقدار محصول و کیفیت میوه شد. در مورد شاخص های کیفی، در صورت عدم استفاده از مالچ، کاربرد تریفلورالین و در صورت عدم کاربرد علف کش استفاده از مالچ پلی اتیلن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باگاس نیشکر، برگ خرما، پلی اتیلن، کیفیت میوه، وزن خشک علف های هرز
  • آزاده تنورساز، محمد بخشوده*، حسن آزرم صفحات 331-348
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات پذیرش تکنولوژی خاک ورزی حفاظتی بر میزان و احتمال وقوع کارایی فنی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    برای دستیابی به هدف تحقیق، از مدل دو مرحله ای هکمن استفاده شد. از داده های مقطعی در سال زراعی 95- 1394 استفاده شد. داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه از 168 تولیدکننده گندم به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای در شهرستان دزفول جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مالی نشان داد که خاک ورزی حفاظتی در مقایسه با روش خاک ورزی مرسوم عملکرد و سود ناخالص در هر هکتار را به ترتیب 22/20 و 44/21 درصد افزایش می دهد. میانگین کارایی فنی در بین زارعین مورد بررسی نیز 78/0 است. همچنین، نتایج نشان داد از نظر تکنولوژی تولید و مدیریت، اختلاف کارایی فنی میان کارآمدترین و ناکارآمدترین تولیدکننده 43/0 است. علاوه بر این، متغیرهای پذیرش تکنولوژی خاک ورزی حفاظتی، نسبت موجودی ماشین های مخصوص کشت حفاظتی در هر روستا، سابقه کشاورزی، میزان آب مصرفی و سطح تحصیلات اثر مثبت و متغیرهای نیروی کار و فاصله از روستا اثر منفی و معنی داری بر کارایی فنی گندمکاران دارند. متغیر پذیرش تکنولوژی خاک ورزی حفاظتی با اثر نهایی 48/0 واحدی نیز بیشترین اثر را بر افزایش کارایی فنی دارد. همچنین به طور میانگین کارایی فنی تولیدکنندگانی که اقدام به استفاده از تکنولوژی های خاک ورزی حفاظتی کرده اند به میزان 35/0 از سایر واحدها بزرگ تر است.

    نتیجه گیری

    با افزایش استفاده از تکنولوژی خاک ورزی حفاظتی و فراهم آوردن ماشین های مخصوص این نوع تکنولوژی، احتمال افزایش کارایی فنی تولید گندم وجود دارد. با توجه به اقتصادی تر بودن کشت به روش خاک ورزی حفاظتی نسبت به خاک ورزی مرسوم و وجود رابطه مثبت و معنی دار بین متغیر پذیرش تکنولوژی خاک ورزی حفاظتی و کارایی فنی تولید گندم، می توان با افزایش اطلاعات و آگاهی کشاورزان نسبت به مزایای کشت خاکورزی حفاظتی و اعطای تسهیلات به کشاورزان برای پذیرش این تکنولوژی، کشاورزان را به سمت استفاده از تکنولوژی های خاک ورزی حفاظتی ترغیب نمود.

    کلیدواژگان: الگوی دو مرحله ای هکمن، خاک ورزی حفاظتی، شهرستان دزفول، کارایی فنی، گندم کاران
  • عبدالوهاب عبدالهی، هادی خرسندی*، رویا فردوسی صفحات 349-363
    اهداف

    مطالعه به منظور بررسی اقتصادی اثر کم خاک ورزی و بدون خاک ورزی و مقادیر مختلف کود نیتروژن در عملکرد گندم در تناوب با نخود در شرایط دیم اجرا گردید.

    مواد و روش ها: 

    آزمایشی با 8 تیمار به روش آماری کرت های خرد شده براساس طرح بلوک های کامل تصادفی به مدت 4 سال از پاییز 1393 تا پاییز 1397 در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود کرمانشاه اجرا گردید. فاکتور اصلی خاک ورزی در 2 سطح بدون خاک ورزی و کم خاک ورزی و فاکتور فرعی کود نیتروژن در 4 سطح بدون مصرف کود نیتروژن و مصرف 30، 45 و 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بودند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که اثرات خاک ورزی و مصرف کود نیتروژن روی درصد کربن آلی، پایداری خاکدانه و درصد نیتروژن کل معنی دار نبود. بیشترین مقدار عملکرد در تیمار سال دوم، کم خاک ورزی و مصرف 45 کیلوگرم در هکتار نیتروژن اتفاق افتاد. نتایج ارزیابی اقتصادی نشان داد که هر تیمار به تنهایی از لحاظ اقتصادی سودآور است و در بین تیمارها، تیمار کم خاک ورزی و بدون مصرف کود نیتروژن دارای بیشترین نسبت منافع به هزینه ها است.

    نتیجه گیری: 

    در هر دو نظام بی خاک ورزی و کم خاک ورزی ملاحظه شد که با افزایش میزان مصرف نیتروژن نسبت ارزش حال منافع به ارزش حال هزینه ها کاهش یافت. در نهایت، با توجه به نسبت تفاضل ارزش حال منافع به تفاضل ارزش حال هزینه ها، تیمار  یعنی کشت گندم در تناوب نخود و سیستم کم خاک ورزی و مصرف 45 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن، به عنوان برترین تیمار از لحاظ اقتصادی در منطقه سرارود کرمانشاه شناخته شد.

    کلیدواژگان: تناوب، نخود، خاک ورزی، دیم، سردمعتدل
|
  • Yosef Nasiri *, Abdollah Javanmard Pages 1-22
    Background and Objective

    This research was carried out to investigate the effect of organic and biological fertilizers application on yield, yield components, oil and silymarin percentage of milk thistle.  

    Materials and Methods

    The experiment was conducted as factorial based on randomized complete blocks design (RCBD) at the faculty of Agriculture, University of Maraghehin 2016. The first factor was included organic fertilizer in three levels as without application (control), application of 20 tons per hectare of farmyard manure and application of 15 tons per hectare of vermicompost, and the second factor was included the application methods of Supernitroplas as biological fertilizer in four levels including non-application (control), seed inoculation, fertigation (topdress application) and seed inoculation + fertigation  

    Results

    The highest capitol and biological yield was obtained using farmyard manure.  The number of grain per capitols and 1000-kernal weight showed significant increases with application of both farmyard and vermicompost compared to control. The highest grain yield (160.2 g.m-2) and oil percentage (17.52%) were obtained with vermicompost application and the highest oil yield (27.9 g.m-2) obtained using farmyard manure that showed increases of 31, 7.8 and 39.7 % compared to control, respectively. All three methods of Supernitroplas application significantly increased the oil percentage compared to control. The maximum number of capitol and 1000-kernal weight were obtained by combined application of Supernitroplas (inoculation + fertigation). The highest grain yield (159.4 g.m-2), oil percentage (17.7%) and oil yield (28.7 g.m-2) were obtained by using the combined method without significant difference with topdress application and seed inoculation methods that showed increases of 24.9, 12.5 ​​and 41.9% compared to control, respectively. The highest percentage of silymarin was obtained with vermicompost application and Supernitroplas by different methods without significant difference (average: 6.2%), which showed an increase 79.8% on average compared to non-application of organic and biological fertilizers (control).  

    Conclusion

    The application of manure and vermicompost fertilizers and the application of Supernitroplas as seed inoculation or fertigation improve the yield components, grain yield, oil percentage and silymarin in milk thistle.

    Keywords: Farmyard Manure, Grain Yield, Milk thistle, Oil Percentage, Silymarin, Supernitroplas, Vermicompost
  • Majid Ghanbari, Ali Mkhtassi Bidgoli *, Kamran Mansour Ghanaei Pashaki, Parniyan Talebi Siah Saran Pages 23-37
    Background and Objective

    This study was conducted to investigate the effect of bio-fertilizers application on reducing the effects of water deficit on Pearl Millet under field conditions.

    Materials and Methods

    The experiment was carried out as a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in selected farms under Agronomy Department of Tarbiat Modares University with cooperation of Lahijan Agricultural Jihad (Kolashtajan Agricultural Extension Office) in 2019 year. Planting date was 9 April 2019. Treatments included three levels of stress include irrigation times (15 (control), 30 (moderate stress) and 45 (severe stress) percent depletion of available soil moisture and four levels of bio-fertilizer (control, nitroxin, BARVAR phosphate-2, nitroxin + BARVAR phosphate-2).

    Results

    The results showed that plant height, chlorophyll a and b, grain yield and catalase activity were significant for different irrigation regimes and bio-fertilizers, harvest index, photosynthesis and peroxidase activity were significant for interaction of different irrigation regimes and bio-fertilizers. Combined application of nitroxin and BARVAR phosphate-2 increased 13.12% plant height, 40.54% and 45.83% chlorophyll a and b, 19.29% seed yield, 30.62% photosynthesis rate, 41.12% and 36.18%, catalase and peroxidase enzymes activity of pearl millet under different irrigation regimes.

    Conclusion

    Experiment results showed that improvement of morphological, physiological characteristics and increasing the resistance of pearl millet to drought stress conditions due to the use of bio-fertilizers. In general, by increasing vegetative growth and leaf chlorophyll content, increasing plant photosynthesis rate and increasing the activity of stress-resistant enzymes, the application of nitroxin and BARVAR phosphate-2 bio-fertilizers can be considered suitable for improving the quantitative performance of pearl millet under moisture stress conditions in Guilan plain areas.

    Keywords: Antioxidants, Coarse-grain millet, Drought, Photosynthesis, Water Deficit
  • Zahra Saeedi, Hamid Madani *, MohammadHossein Shirzadi, Hossein Heidari Sharif Abad, Gholamreza Afsharmanesh Pages 39-48
    Background & Objective

    Using of potassium soloblizing bacteria in mineral potassium-rich soils can increase the solubility of soil potassium and its absorbtion by plants. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of potassium biofertilizer in comparison with common potassium chemical fertilizers in the region on yield and yield components of bread wheat.

    Materials & Methods

    In this study, the effect of K bio-fertilizer application on wheat cultivars in Kerman., Iran was evaluated. For this purpose, these experiments were conducted in Split-Plot in a randomized complete block design with three replications in Islamic Azad University farm, Jiroft, Iran. Different cultivars of wheat at three levels including Chamran 2, Barat and Khalil were as main plot and sources and amounts of K fertilizer were at four levels were in sub plots. K fertilizer levels were included 1. Control (without using any K fertilizers)2. Potassium sulfate fertilizer application (based on soil test results) 3. Half recommended fertilizer based on soil test results plus fertilizer application and 4. Potassium bio fertilizer Alone (From the source of Potabarvar).

    Results

    Results showed that bread wheat cultivars had different response to different levels of K fertilizer treatment during two years of study. However, application of K biofertilizer alone and in combination with 50% reduction in recommended fertilizer could improve grain yield in Chamran wheat cultivars (8 t.ha-1) and Khalil (7.49 t.ha-1) and Barat cultivar (7.6 t.ha-1), respectively.What was evident in the results was that potassium bio fertilizer improved biological yield and grain yield, harvest index, thousand seed weight and plant height.

    Conclusion

    The application of potassium biological fertilizer combined with 50% of recommended K chemical fertilizer significantly reduce the amount of mineral K fertilizers and production costs and improve product health.

    Keywords: Potassium- solubilizing bacteria, Wheat, Harvest Index, Grain Yield, Potassium sulfate fertilizer
  • Javad Sedigi Kamel, Javad Hamzei *, Tahereh Sadra Pages 49-69
    Background and Objective

    Low yield and total land productivity are the main challenges related to agriculture in developing countries. Crop diversification can help reduce these challenges by introducing legumes in intercropping. Therefore, evaluation of the effects of green bean intercropping with potato (Agria cultivar) on physiological indices, yield and total land output (TLO), were important objectives of this study.

    Materials and Methods

    Experiment was conducted at the Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University in 2016 growing season. Experiment was laid out as a factorial based on randomized complete block design with three replications. Four planting patterns including sole cropping of potato (M1), cropping green bean between rows of potato (M2), cropping green bean on rows of potato (M3) and cropping  green bean between and on rows of potato (M4) were applied in combination with three levels of nitrogen fertilizer (N0, N80 and N160: 0, 80 and 160 kg N.ha-1, respectively).

    Results

    The results showed that the highest above ground dry matter accumulation (529 g.m-2) and leaf area index (4.86) were obtained at M1×N160 tretment. The highest crop growth rate (21.72 g.m-2.day-1) was achieved at M2 treatment. Maximum tuber dry matter accumulation (877 g.m-2), tuber growth rate (24.50 g.m-2.day-1), and tuber yield (42.48 t.ha-1) were obtained at M2×N160 treatment. In green bean, the highest dry matter accumulation, LAI, CGR and number of green pods per plant were obtained from M2×N80 treatment. At the canopy level, the highest accumulation of dry matter, LAI, LER and TLO were observed at M2×N80 treatment. Treatment of M2×N80 in comparison with M1×N0 treatment (sole cropping of potato without nitrogen consumption), increased TLO up to 43 percentage.

    Conclusion

    The cultivation of green beans between rows of potato and the application of 80 kg of nitrogen per hectare, in addition to creating biodiversity and ecosystem stability, causes maximum land productivity.

    Keywords: Land Equivalent Ratio, Growth Indices, Intercropping, Total Land Output, Potato
  • MohamadReza Ghafarian, AliReza Yadavi *, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab, Masoumeh Salehi, Mohsen Movahedi Dehnavi Pages 71-86
    Background and Objective

    The goals of study were to evaluate the competitive and economic indices of Kochia, Sesbania and Guar intercropping to select the best cultivation system in conditions of salinity stress.

    Materials & Methods

    This experiment was performed at the National Salinity Research Center (NSRC) Yazd-Iran in 2016 and 2017. Three replicates of this split-plot experiment was done using randomized complete block design. The main factor was salinity stress at three levels (irrigation with 4, 9 and 14 dS/m electrical conductivity) and sub-factor, cultivation systems (three sole cropping of Kochia, Sesbania and Guar and their two and three species intercropping.

    Results

    The results showed that salinity decreased the height of Sesbania and Guar and the mixed cultivation maintained the height of Guar and reduced leaf temperature. The highest percentage of green cover was at 4 and 9 dS/m in three Species, but at 14 dS/m in Kochia sole cropping which had no significant difference with three species. By increasing the salinity from 4 to 14 dS/m, the leaf chlorophyll index of the Guar decreased 21.9% and Sesbania 11.4%, respectively. Intercropping of the three species increased the leaf chlorophyll concentration. The use of mixed cultivation increased the yield of Guar and Sesbania.

    Conclusion

    Due to the four advantage indices and Relative Value Total at the three salinity levels (1.16, 1.08 and 1.01), it is recommended to replace Kochia sole cropping by three species intercropping.

    Keywords: Competition ratio, Ground cover, Leaf Chlorophyll Index, Leaf Temperature, Light absorption, Monetary Advantage Index
  • Ali Lotfollahi, Sahebali Bolandnazar, Naser Aliasgharzad, Bahman Khoshru *, Arezo Siami Pages 87-101
    Background & Objective

     Using the potential of soil microbes such as mycorrhizal fungi in the form of biofertilizers is an environmental friendly way to help reduce the use of chemical inputs and reduce the damage to the environment and humans. In this study, the effect of inoculation of coriander with two species of mycorrhizal fungi (Diversispora versiformis and Rhizophagus irregularis) and one species of mycorrhiza-like fungus (Piriformospora indica) on the yield and phosphorus uptake was investigated in a pot culture experiment.

    Results

     The results showed that the application of all three species of fungi were significant in terms of the effect on growth indices (shoot and root dry weight) and phosphorus concentration compared to the control treatment (p <0.01). Compared to the negative control, the enhancement of shoot dry weight in PC was 36.13%. Accordingly, the root dry weight in R. irregularis, PC and D. versiformis treatments (48.04%, 45.65% and 42.94%, respectively), the chlorophyll index in P. indica (32.18%), the root colonization in P. indica + R. irregularis (91.75%), the shoot phosphorus concentration in P. indica (34.50%) and root phosphorus concentration in P. indica + R. irregularis (25.88%) were higher compared to the negative control treatment.

    Conclusion

     According to the results of this study, mycorrhizal fungi can be used in vegetable cultivation to reduce the use of phosphate fertilizers to increase plant yield.

    Keywords: Biofertilizer, Chlorophyll Index, Colonization, Fungal Inoculum, Medicinal Plant
  • Shahla Nobakht, MohammadReza Sarikhani *, Nosrat Allah Najafi Pages 103-123
    Background and Objective

    The objectives of this experiment include determining the appropriate solid medium in terms of bacterial viability, growth improvement, canola oil percentage, as well as determining the amount of oil and type of canola fatty acids in different treatments.   

    Methods and Materials:

     Accordingly, this experiment was performed to chek the effect of  a few combination of solid inoculant of bacteria Enterobacter cloacae S16-3 on growth of rapeseeds (Brassica napus L.) cultivar hayola 308. Solid inoculants of this bacterium were prepared using different carriers including: bagasse, peat, hydrochar, biochar, sawdust, perlite and bagasse:perlit, hydrochar:perlit, biochar:perlit, sawdust:perlit (with ratio 1:1 w/w), then after six months, bacteria population was counted and finally the effect of biofertilizers inoculant was checked with rapeseed inoculation in a pot culture. This experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) with three replications in greenhouse by considering 10 treatments of solid carriers, a negative control treatment, a positive control containing 100 and 70 percent of NPK. During the growth period, the pots were irrigated at 0.7-0.8 FC and during the growing season the leaf chlorophyll index was measured. At the end of the experiment, plants were harvested and number of seeds per plant were counted, then the silique height, stem diameter, root volume per plant, fresh and dry weight of shoot and root, total fresh and dry weight, silique weight per plant, the weight of one thousand seed were measured. The oil content and fatty acid analysis were measured in seeds using Soxhlet extractor and GC, respectively.  

    Results

    The results of this study showed that the effect of Enterobacter cloacae in carrier-based formulation (10 formulations) increased the number of seeds per plant, plant height, stem diameter, chlorophyll index, roots volume, fresh and dry weight of shoot and root, weight of silique, total fresh and dry weight and the weight of one thousand seeds. The inoculation effect of solid inocula of Enterobacter on 1000 seed weight was not significant. The results of oil content and fatty acid analysis showed that in all treatments except for peat and bagasse:perlite, oil content increased. GC results indicated that oil quality was affected by bacterial inoculation and bagasse: perlite treatment increased the percentage of oleic acid.  

    Conclusion

    Based on the experimental findings, the use of Enterobacter in the form of solid carriers improved many agronomic characteristics, increased the percentage of oil and fatty acid of rapeseed. But to finally confirm the effectiveness of this research, in addition to in-vitro and greenhouse experiments, it is better to test their effectiveness in field conditions with different plants. According to the results obtained from the used carriers, hydrocard, biochar-perlite and bagasse-perlite showed better results and are recommended.

    Keywords: Biofertilizer, Canola, Enterobacter, Solid inoculant
  • Mehdi Alahresani, Seyyed HamidReza Ramazani * Pages 125-143
    Background and Objective

    The present study was performed to investigate the effects of chemical, animal and biological fertilizers on morphological, physiological, biochemical, functional traits, yield components of corn 500 single-cross, as well as to introduce the best fertilizer treatment.

    Materials and Methods

    An experiment was conducted using a factorial based on the randomized complete block design with three replications in a farm located in Dasht-e-Giv in Khoosf city of South Khorasan province in late June of 2018-2019 growing season. The experimental treatments were inoculation/ non-inoculation of seeds with phosphate Barvar-2 as the main plot, and three levels of chemical fertilizer (control, N150: P25: K150 and N300: P50: K300 per hectare) and three levels of animal fertilizer (control, 10 and 20 t.ha-1) as the subplot. Furthermore, indices of plant height, shoot dry weight, row number per cob, grain number per row, 1000-grain weight, grain yield, biological yield, harvest index, seed protein, chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoids were evaluated.

    Results

    The results indicated that seed inoculation with bio-fertilizer Barvar-2 significantly increased the dry weight of aerial parts, the number of grains per row, 1000-grain weight, grain yield, biological yield, and photosynthetic pigments. Also, the application of animal fertilizer at the level of 20 t.ha-1 and chemical fertilizer at the treatment of N300: P50: K300 significantly increased all indices studied in this study than the control treatment. According to the results, it was observed that there were significant effects for interactions of bio-fertilizer × chemical fertilizer (chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoids and biological yield), bio-fertilizer × animal fertilizer (dry weight of aerial parts, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoids), chemical fertilizer × animal fertilizer (dry weight of aerial parts, biological yield, chlorophyll b and carotenoids) and biofertilizer × chemical fertilizer × animal fertilizer (carotenoids).

    Conclusion

    In general, inoculating seeds with phosphate barvar-2, the application of 20 t.ha-1 of animal fertilizer, the application of N300: P50: K300 treatment, the interaction of biological, animal and chemical fertilizers resulted in improving yield and yield components of corn 500 single-cross under agricultural conditions of the present study area.

    Keywords: Bio-fertilizers, Corn yield, Cow manure, Photosynthetic pigments, Seed Protein
  • Asghar Marizadeh *, Sahebali Bolandnazar, Jafar Hajilou, Ali Lotfollahy Pages 145-161
    Background and Objective
    In order to study the effect of two commercial rootstocks and two mycorrhizal fungi species colonization on absorb some elements and fruit quality of greenhouse cucumber, present study was conducted in greenhouse.  
    Materials and Methods
    a factorial experiment in a completely randomized block design with three replications was carried out, in the greenhouse of science and horticulture engineering department, University of Tabriz. The first factor was the grafting of cucumber cv. Nagin on the two rootstocks of Shintoza, and Routpower and symbiosis with two species of mycorrhizal fungi (Diversispora versiformis and Rhizophagus intraradices) considered as the second factor.    
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the rootstock and species of mycorrhizal fungi in terms of qualitive traits. Inoculation of Shintoza with D. mycorrhizal fungi produced the most yield per square meter and increased the concentration of phosphorus and potassium in leaves. Also, in these treatments, qualitative traits such as total antioxidant capacity and total phenol content, fruit firmness, soluble solids content (TSS) were increased. In addition, other fruit quality charachteristics including pH and EC of fruit extract and titrable acidity of fruit were similar among all treatments.  
    Conclusion
    the results showed that grafting of greenhouse cucumber on squash rootstock and using of mycorrhizal fungi to increase of fruit yield with minimal consumption of agricultural inputs, and quality characteristics and absorption of nutrients, for sustainable cucumber fruit production in greenhouse condition.
    Keywords: Greenhouse Cucumber, Shintoza, Routpower, Grafting, Mycorrhizal Fungi, Fruit quality
  • Aysan Nayyer Poor Dizaj, Saeideh Alizadeh Salteh *, Fariborz Zaare Nahandi Pages 163-176
    Background and Objective

    In this study, the effect of magnetic water on morphological properties, chlorophyll values, carotenoids, relative leaf water content, anthocyanins, antioxidant activity, total phenol, flavonoids and the amount of savory essential oil was investigated. Materials &

    Methods

    This field experiment was performed in the layout of a randomized complete block design in three magnetic treatments (0, 0.1 and 0.2 Tesla) in four replications.

    Results

    The results showed that magnetic water had a significant effect on plant height and fresh weight yield, and the number of flowers per plant at probability of 5 percent. On the other hand, magnetizing water increased the concentration of nitrogen in the plant compared to the control. The results showed that the magnetic water increased the amount of to the control. This treatment also increased the percentage of essential oil in compared to the control. In addition, magnetic water used in this experiment increased the percentage of compounds such as gamma-terpinene, alpha-terpinene, p-cymen, alpha-pinene, beta-pinene and alpha-tujene.

    Conclusion

    Using of magnetized water by solubility and absorption of elements, can lead to increase yield and essential oil composition and medicinal properties of savory.

    Keywords: gamma-terpinene, alpha-terpinene, Magnetic water, Essential Oil, Savory
  • Maroof Khalili *, Hamzeh Hamzeh Pages 171-192
    Background & Objective

    Considering the importance of sugar beet in West Azerbaijan province and also the occurrence of water-deficit stress in different periods of plant growth, the aim of this study was to investigate the effect of water deficit stress on the quantitative and qualitative properties of sugar beet and also the effect of different soil additive treatments on modulating the effect of water deficit on sugar beet.

    Materials & Methods

    To investigate the effect of different soil amendment treatments on quantitative and qualitative characteristics of sugar beet under different irrigation regimes an experiment was conducted in split-plot design based on complete random blocks with three replications Was conducted in two places in Mahabad and Miandoab at 218 crop seasons.  Irrigation regimes at three levels, including 60, 120, and 180 mm evaporation from Class A evaporation pan, were assigned to the main plots, and soil amendment treatments including superabsorbent A200, mycorrhiza seed inoculation, livestock manure, and control treatment were assigned to sub-plots.

    Results

    The results showed that the application of mycorrhiza and superabsorbent in Mahabad had the highest leaf relative water content, shoot dry weight, root yield, sugar content, sugar yield, white sugar content, and white sugar yield. Interaction analysis showed the highest leaf area index (4.11), leaf relative water content (87.78%), shoot dry weight (4.11 t/ha), root yield (77.96 t/ha), sugar yield (13.38 t/ha), sugar extraction coefficient (86.63%) and white sugar yield (10.71 t/ha) were assigned to irrigation regime after 60 mm evaporation and superabsorbent application, Also, in the irrigation regime after 120 mm evaporation, application of mycorrhiza and superabsorbent significantly increased the white sugar yield compared to the control in 60 mm evaporation irrigation regime.

    Conclusion

     it can be concluded that use mycosis and superabsorbent in the soil is recommended to save water consumption and mitigate the effect of water deficit stress.

    Keywords: Leaf Area Index, Mycorrhiza, Sugar beet, white sugar yield, Water Deficit
  • Hadis Yaghouti, Ebrahim Pazira, Ebrahim Amiri * Pages 193-207
    Background & Objective

    The present study was conducted to quantify rice yield in Shaft city, located in Gilan province, crop production zoning map was prepared through the Geographic Information System (GIS) approach.

    Materials & Methods

    Therefore, farm information of 100 points from the paddy fields of the region was received in two crop years (2012 and 2013) for simulation by WOFOST model. The available data were measured for two categories of local and high-yielding varieties in the region.

    Results

    The results of the model did not show a significant difference between the observed values of rice grain yield with the simulated values (Sig <0.05). The value of coefficient of determination (R2) was obtained for both groups of varieties was about 0.80, and the root mean square of normalized error (NRMSE) was 13% and 7% for local and high-yielding varieties, respectively. Evaluation of statistical results indicates the favorable similarity of real and estimated data. Also, statistical indicators show that the model has less error in estimating yields of paddy fields with local varieties than high-yield varieties. In large-scale studies, the estimation error is mostly due to differences in crop management. The spatial distribution of yield has intensities and fluctuations in the study area, which can be in response to different amounts of inputs, delay in planting date, off-season rainfall and soil variability and soil physiographic status.

    Conclusion

    Therefore, the use of simulation models can be effective in achieving sustainable rice production and economic savings of agricultural inputs in the region and provide a landscape of production conditions for farmers and managers.

    Keywords: Agricultural zoning, GIS, High Yielding, IDW, Local, Rice, WOFOST
  • Aliakbar Ghanbari *, Marefat Mostafavi Rad, Reza Sekhavat Pages 209-219
    Objective and Background

    This experiment was performed to evaluate the feasibility of Lima bean cultivation in Guilan province and to evaluate the effect of planting date and plant density on its yield and growth.

    Materials and Methods

    The experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications and two factors of sowing date (April 9, April 24, July 27, August 11) in main plots and plant density (plant distances 10, 15 and 20 cm) in sub plots in 2016 and 2018. Morphological traits and yield and yield components as well as phenological stages were evaluated. Combined analysis of variance showed that the effect of year on the studied traits was significant. Therefore, annual analysis of variance of the experiment was performed.

    Results

    In the first year, the results of analysis of variance showed that in exception the grain yield per unit area and percentage of grain protein, other traits were significantly affected by the interaction of sowing date and plant density. The effect of sowing date on yield and grain protein percentage was significant, but these two traits were not significantly affected by plant density. Comparison of means showed that the first sowing date had the lowest grain yield per unit area. The sowing date of April 24 showed the highest yield and percentage of grain protein. In the second year, the results of analysis of variance showed that in exception the percentage of grain protein, other traits were significantly affected by the interaction between sowing date and plant density. According to the mean comparison of the traits, the highest grain yield was related to the sowing date of August 11, with a distance of 15 and 10 cm plant spacing, respectively. The lowest grain yield per unit area was obtained from the sowing date of April 9, with a plant distance of 15 cm.

    Conclusion

    According to the results of two years of experiment, a plant distance of 15 cm is suitable for planting lima beans. Considering the fixed distance of planting rows, in both spring and summer sowing dates, 24 April and 11 August are preferred. Also, due to rice cultivation in Guilan province as the main crop, cultivation of Lima beans after rice harvest in early August is recommended.

    Keywords: Agronomic Traits, LimaBean, Plant spacing, Sowing Date, Yield
  • Mohammad Rabiee, Majed Majedian *, Masoud Kavoosi Pages 221-237
    Objective & Background

    The aim of this study was to investigate the effects of tillage, planting method and the levels of nitrogen fertilizer on the grain yield and some properties of soil in planting Rapeseed (Brassica napus L.) as a second crop after rice.

    Materials & Methods

    A split factorial experiment in complete randomized block design was conducted with three replications at research fields of Rice Research Institute of Iran in Rasht during two cropping seasons of 2016-2018. In the experiment, three tillage methods including the conventional tillage (moldboard plow at a depth of about 25-30 cm + double-disc), minimum tillage (once using tractor-mounted rotavator at a depth of about 10-15 cm) and no-tillage were considered as the main plots. In addition, two planting methods of direct planting and transplanting as well as the four amounts of nitrogen fertilizer of 0, 100, 200 and 300 kg.ha-1 urea source were considered as factorial in sub plots.

    Results

    Results showed that the minimum tillage at 200 kg ha-1 of nitrogen had the highest grain yield with the average of 4144.3 kg.ha-1. The system of no-tillage had the maximum soil bulk density (1.58 g.cm-3), cone index (3.74 MPa), soil moisture (72.13%), minimum root length (20.65 cm) and root weight (61.43 g.m-2). The treatment of without nitrogen consumption showed the minimum values of soil nitrogen, organic carbon as well as root length and weight.

    Conclusion

    Based on the results, the combination of minimum tillage by using 200 kg.ha-1 of nitrogen in both planting methods could be recommended for rapeseed production in Guilan region due to the high grain yield.

    Keywords: Bulk Density, Minimum tillage, Organic carbon, Root weight, Second crop, Transplanting
  • Hamid Hooshmandi, Jahanbakhshe Mirzavand *, Mahdi Zare Pages 239-257
    Background and Objective

    The goals of study were to evaluate the combined effects of tillage practices, corn residues, and nitrogen (N) rates for improving nitrogen use efficiency (NUE) and protecting yield performance of wheat in arid and semi-arid regions of southern Iran.  

    Materials and Methods

    The experiment was conducted as split split-plot based on randomized complete blocks design with three replications in the Zarghan Field Station, Agriculture and Natural Resources Research and Education Center of Fars Province during two cropping seasons (2015-17). The experimental treatments included tillage practices (Conventional tillage, CT; Reduced tillage, RT; No Tillage, NT) as main plots, with and without corn residue (at 30% residue retained and removed) as sub plots, and pure N rates (0, 101, 152, and 202 kg N ha-1 from Urea source) as sub sub-plots.  

    Results

    After 2 years, wheat yields (5266 kg.ha-1) were tended to be increased with increasing N rates from 101 to 202 kg N ha-1 under RT with corn residue retention. Likewise, the increasing N rate at 202 kg.ha-1 can be increased apparent recovery efficiency of N (AREN) and nitrogen uptake efficiency (NUpE) under the reduction of soil tillage operations when crop residue retained. In the contrast, the highest physiological and agronomic efficiency of N (PEN and AEN, respectively) (58.18 and 19.31 kg.kg-1, respectively) were obtained by CT and RT methods with 101 and 152 kg N ha-1, respectively. Nitrogen nutrition index values <1, around 1, >1 were recorded at <152, 152, >152 kg ha-1 of N applied, respectively.  

    Conclusion

    Our research has shown that replacing RT with CT and/or NT with corn residue retention and 152 kg N ha-1 can greatly increase NUE especially AEN and PEN, improve NNI, and protect wheat grain yield under wheat- and corn in a rotation.

    Keywords: Agronomic Efficiency of Nitrogen, No Tillage, Physiological Efficiency of Nitrogen, Residue Retention, Reduced Tillage
  • Isa Moradi, Mohammadjavad Zare * Pages 259-273
    Background & Objective

    A field experiment under dryland farming, was designed to investigate the grain yield response of three bread wheat cultivars to sowing date as well as Azospirillum inoculation.

    Materials and Methods

    The experiment was a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. Tested factors consisted of three wheat cultivars (Zagros, Kohdasht and  an indigenous cultivar ), sowing date (29th Nov and 14th Dec) and Azospirillum (inoculated and non-inoculated). The experiment carried out in Abdanan, located in the south of Ilam Province, Iran, during 2018-19 growth season.

    Results

    Grain yield, yield attributes and harvest index responses of three wheat cultivars to Azospirillum inoculation were found to be various and were affected by the type of wheat species and sowing date. Among three types of wheat cultivars tested in this experiment Zagros, sowing on 29th Nov,  gave the best grain yield response (2763 kg.ha-1) to Azopirillum inoculation as compared to the two other wheat types. Response of the indigenous wheat to Azospirillum was found to be negative. Delayed wheat sowing resulted in reduction grain yield of three wheat cultivars and this reduction was not offset by Azospirillum. Indigenous cultivar on 14th Dec produced higher grain yield. 

    Conclusion

    Overall, based on the obtained results from this study it can be concluded that positive response to plant growth promoting bacteria is depend on the plant species and may be affected by the sowing date.

    Keywords: Azospirillum, Bacteria, Sowing Date, wheat cultivar, Grain Yield
  • Vahideh Narjesi Pages 275-293
    Background and Objective

    In order to reduce the effects of temperature and high light intensity in hot areas and reduce the percentage of sunburn and increase the quality of pomegranate fruit, the present study was conducted.

    Materials and Methods

    The productivity of pomegranate cv. Malase-e-Saveh was examined under shade nets with two colours (White and Green) and two shade intensities (30 and 50% PAR) with two methods of application (on scaffold and on tree crown) and a control (open field without any treatment).

    Results

    The experimental results clearly showed that photoselective nets influenced photosynthetically active radiation transmitted through the canopy which caused variation in average monthly temperature and humidity. Shading with the net (White 50%) resulted in the significant increase in juice percent, aril weight with higher fruit weight and highest yield as compared to the control condition. Maximum total antocyanin and Vitamin C, were recorded in the fruits grown under white shade net 50% (T3). Maximum TA, TSS and pH were recorded under open field conditions and White 50%. T3 imparted deep red color to peel and arils and increased juice recovery.

    Conclusion

    Present results indicated that installation of T3 reduced sunburn by up to 29%. T3 treatment (50% white) reduces sunburn and increases the quantitative and qualitative yield of fruit, total anthocyanin, total phenolic and vitamin C without changes in TSS, TA and pH, its use in pomegranate orchards to achieve higher yields and It is recommended to produce marketable fruits without any destructive effects on fruit quality.

    Keywords: Shade Net, Sunburn Intensity, Total Anthocyanin, Total Phenolic, Yield
  • Homayoun Kanouni *, Davoud Sadeghzadeh Ahari, Ali Saeid, Seyedeh Soudabeh Shobeiri, Mohsen Mahdieh, Maryam Haji Hasani, Kazem Sotoudeh Maram, Mostafa Beheshti Danalou Pages 295-312
    Background and Objectives

    Improvement and release of last desi types chickpea cultivars (Pirouz and Kaka) goes back to more than forty years ago. Objective of this study was to achieve new high yielding, stable and adaptable chickpea genotypes to spring sowing at dry western highlands of Iran.

    Material and Methods

    In this study, 18 selected desi type chickpea lines as well as two check varieties (Pirouz and Kaka), were compared at four experimental stations including Kurdistan, Maragheh, Urmia and Zanjan during three consecutive years (2015-2018). Experimets were arranged in RCB designs with three replications each year at each station. Statistical calculations including simple and pooled analysis of variance were done on seed yield data. Genotype by environment interaction was analyzed through AMMI model and GGE biplot.

    Results

    Results of this study revealed that two first IPC’s were significant. Partitioning of total sum of squares indicated that effect of genotypes followed by G×E interaction and effect of environment were siginificant sources of variations in this analysis, respectively and identified different environmental groups. According to the GGE biplot analysis, a number of new genotypes were identified that were competitive with Cv. Pirouz in terms of grain yield and yield stability.

    Conclusion

    Genotype by environment interaction had vital role in identification and introduction of two promising lines with high seed yield, acceptable stability rank and favorite marketability, G2 (IDDMAR-2012-32) and G1 (IDDUR-2012-12). These genotypes can be introduced to chickpea farmers as alternative to Cv. Pirouz after complementary studies.

    Keywords: Genotype×Environment Interaction, Yield adaptability, AMMI Model, GGE biplot, Chickpea (Cicer arietinum)
  • Mahyar Sharafati, Elham Elahifard *, Abdolreza Siahpoosh, Mokhtar Heidari, Ahmad Zare Pages 313-329
    Background & Objective

    Considering the popularity of strawberry crop as well as its vulnerability to pests such as weeds, it seems necessary to employ methods to increase its production. Therefore, a study was conducted to evaluate the feasibility of strawberry production in the southern regions of Khuzestan province and inhibit broadleaf and narrow-leaf weeds in strawberry using new pre-planting or pre-emergence herbicides in combination with some types of mulch.

    Materials  & Methods

    An experiment was conducted in a split plot in a randomized complete block design with three replications in Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan in 2018 growing season. Experimental treatments including two types of herbicide, trifluralin (2 L ha -1 ) and indaziflam (100 ml h-1 ) applied under mulch surface as main plots and soil surface cover with three types of mulch, chopped leaves of date, polyethylene (black plastic), sugar cane bagasse, and without mulch as sub plots were considered.  Weeds were sampled after herbicide treatments (56 days later). Harvesting began eight weeks after planting the rooted seedlings in the main field. Also, yield components including fruit number, fruit diameter and total fruit weight were measured.

    Results

    The results showed that the application of polyethylene mulch and chopped leaves of date was generally better than the non-mulched and sugarcane bagasse mulch treatments in weed control. Both herbicides, on average, reduced the dry weight of weeds by more than 50% compared to control.  Results showed that the interaction effects of herbicide and mulch treatments were significant only on fruit anthocyanin, while other fruit quality traits including ascorbic acid, total acidity, and taste index were not significantly affected by mulch and herbicide treatments. The highest number of fruits (52.96 and 47.51 fruits m -2 ) was in polyethylene and indaziflam treatments. The highest fruit diameter (31 mm) was in polyethylene plus the application of indaziflam and the highest total fruit weight (1049.3 and 880.2 g m -2 ) was observed in polyethylene and indaziflam.

    Conclusion

    In general, polyethylene mulch, along with herbicide application, was the most effective treatment for strawberry weed control. Regarding strawberry yield indices, the use of polyethylene mulch increased the yield and fruit quality. For quality indices, the use of trifluralin is recommended if the mulch is not used and the use of polyethylene mulch is recommended if the herbicide is not used.

    Keywords: Date Leaf, Fruit quality, Polyethylene, Sugarcane Bagasse, Weed Dry Weight
  • Azadeh Tanursaz, Mohammad Bakhshoodeh *, Hassan Azarm Pages 331-348
    Background and Objective

    The purpose of this study was to evaluate the effects of adoption conservation tillage technology on the incidence and probability of technical efficiency.

    Materials and Methods

    To achieve the research goal, Heckman two-step model was used. The applied cross sectional data cover the growing season of 2015-16. the data were collected through completing questionnaires from a sample of 168 wheat growers in Dezful county who were selected by multistage random cluster sampling method.

    Results

    The results of financial analysis showed that conservation tillage increases yield and gross profit per hectare by 20.22% and 21.44%, respectively compared to conventional tillage proceders. The average technical efficiency of the selected farmers is 0.78. Also, the results indicated that in terms of production and management technology, the technical efficiency difference between the most efficient and inefficient producer is 0.43. Furthermore, It is found that technology adoption of conservation tillage, ratio of available cultivation machines of conservation tillage in each village, growing experience water use and education level have significant effects and Labor and distance from village variables have negative and significant effect on technical efficiency of farmers. The conservation tillage adoption with a marginal effect of 0.48 showed the highest effect on the technical efficiency. The results also showed that farmers who use conservation tillage technologies are expected to be more efficient by 0.35, on average.

    Conclusion

    Adoption of conservation tillage technology and providing the relevant machines will increase the possibility higher technical efficiency. Regarding that conservation tillage is more beneficial compared to the conventional one and that there is a positive and significant relationship between adoption of conservation tillage and technical efficiency of wheat growers, farmers should be encouraged to adopt conservative technology through enhancing farmers' knowledge and awareness of the benefits of conservation method and increasing the provision of facilities to farmers.

    Keywords: Heckman two-step model, Conservation tillage, Dezful County, Technical Efficiency, Wheat growers
  • Abdolvahab Abdulahi, Hadi Khorsandi *, Roya Ferdosi Pages 349-363
    Background and Objective

    In this study, the effects of different levels of tillage and nitrogen fertilizer on wheat yield in rotation with chickpea were studied.

    Materials and Methods

    An experiment with 8 treatments in a split plot design based on randomized complete block design with two factors of tillage type including T0= low tillage and T1= no tillage and quantities of different nitrogen fertilizer application at four levels including N0= without nitrogen application, N30= 30, N45= 45 and N60= 60 kg.ha-1 pure nitrogen for 4 years in 3 replicates from 2015 to 2019 in moderate-cold region of Kermanshah was conducted.

    Results

    Finally evaluated treatments technically and economically were. The highest amount of organic carbon (0.703%) belonged to T0N45 treatment. The results of soil analysis showed that the effects of tillage and nitrogen fertilizer application. The results showed that the highest yield occurred in the second crop year in T1N45 treatment. The results of economic evaluation showed that each treatment alone was economically profitable and among the treatments, T1N0 treatment had the highest benefit-to-expenditure ratio.

    Conclusion

    In both no tillage and low tillage systems, it was observed that the ratio of present value to interest expense decreased with increasing nitrogen use. Finally, considering the ratio of present benefit - cost ratio difference showed that T1N45 treatment, namely rainfed wheat cultivar with low tillage and 45 kg/ ha nitrogen fertilizer, be known as the best economically treatment in Sararood region of Kermanshah.

    Keywords: Chickpea, Dryland, Moderate Cold, Rotation, Tillage