فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 2 (پیاپی 242، اردیبهشت 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 2 (پیاپی 242، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نسرین موذن، حمید آهنچیان، مهرداد سرابی، عبدالرضا ملک، زهرا عباسی شایه* صفحات 78-84

    نقایص ایمنی اولیه یک گروه از اختلالات ارثی می باشند که سیستم ایمنی ذاتی یا اکتسابی و یا ترکیبی از این دو را درگیر می کنند. این اختلالات بیماران را مستعد عفونت های راجعه، اتوایمنی و بدخیمی می کند. اختلال زمینه ای ممکن است مربوط به کاهش سطح یا کاهش عملکرد و یا به طورکلی فقدان کامل یک یا چند جزء از سیستم ایمنی باشد. این بیماری ها می توانند با شیوعی در حدود یک مورد در 10000 تولد زنده رخ دهند. این گروه از بیماری ها طیف وسیعی از علایم را دارند که شناخت سریع و درمان به موقع آنها می تواند به مقدار قابل توجهی عوارض بیماری ها را کاهش دهد. از جمله این علایم، عفونت های مکرر یا شدید، سوء رشد، اختلالات اتوایمیون و همچنین تظاهرات اسکلتی مفصلی می باشد. تظاهرات اسکلتی متنوعی در بیماران دچار نقص ایمنی اولیه دیده می شود که دراین میان، آرتریت سپتیک ناشی از باکتری های پیوژنیک یا آرتریت های مایکوپلاسمایی شایعترین تظاهرات استخوانی مفصلی محسوب می شوند. از آنجا که درگیری های اسکلتی مفصلی کمتر به عنوان سر نخ نقایص ایمنی اولیه قلمداد می شوند و به خاطر اهمیت شناخت زودرس این دسته از بیماران در کاهش هزینه های درمان و بهبود کیفیت زندگی آنها، در این مطالعه سعی شد تا شایعترین تظاهرات مفصلی و استخوانی بیماران دچار نقص ایمنی اولیه، درمان های در دسترس در مورد نظاهرات شایع و نیز علایمی از درگیری های مفصلی که ممکن است سر نخی برای نقص ایمنی اولیه باشد مورد مطالعه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: استخوان، سیستم اسکلتی، نقص ایمنی اولیه، مفصل
  • زهره حبیبی، سید مرسل مسلمی عقیلی، سید امیرحسین جوادی*، آرش سیفی، کورش کریمی یارندی، سید علی دهقان منشادی، فرشته نادری بهدانی صفحات 85-92
    زمینه و هدف

    جراحی اعصاب در بحران پاندمی کووید-19 با چالش های بسیاری روبه رو است. به همین جهت، راهنمای حاضر جهت کمک به تصمیم گیری جراحان اعصاب و کادر درمان و همچنین حفاظت جان بیماران و کادر درمان در شرایط بحران کرونا تهیه گردیده است.

    روش بررسی

    ابتدا راهنماهای بالینی مرتبط با موضوع، با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی استخراج شدند و تعداد پنج راهنمای بالینی انتخاب شدند. به کمک این راهنماها آیتم ها و سوالات و همچنین پاسخ هر یک از سوالات نیز استخراج شد. برای یافتن شواهد تکمیلی برای پاسخ دادن به سوالات مطرح شده، مجددا در پایگاه ها جستجو انجام شد. در نهایت، پاسخ ها به صورت توصیه، ویرایش شد و به صورت یک دست درآمد. این توصیه ها برای چهار نفر از صاحب نظران متخصص جراحی مغز و اعصاب و دو نفر از صاحب نظران متخصص عفونی ارسال شد. اساتید صاحب نظر، نمره دهی به توصیه ها را طبق معیار ارزیابی AGREE-REX (در سه حوزه کاربرد بالینی، ارزش ها و منافع و قابلیت اجرا) انجام دادند. حداقل میزان توافق در هر حوزه ارزیابی 80% در نظر گرفته شد و توصیه های مورد توافق به عنوان توصیه نهایی در نظر گرفته شدند.

    یافته ها:

     توصیه های نهایی، در بخش یافته ها آورده شده است.

    نتیجه گیری:

     استفاده از وسایل حفاظت فردی، کاهش ارتباط غیرضروری کادر درمان با بیماران، استفاده از تله مدیسین، تهویه مناسب هوا، غربالگری بیماران، کاهش اعمال جراحی الکتیو، استفاده از روش های کمتر تهاجمی و مدیریت تولید آیروسول ها، کاهش روش ترانس اورال و ترانس نازال از مهم ترین توصیه های این راهنما هستند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری بالینی، کووید-19، جراحی اعصاب، راهنمای عملی
  • آوا هاشم پور، جواد مویدی*، زهرا موسوی، محمدعلی نظری نیا، زهرا حسن شاهی، فرزانه قصابی، مهرداد حلاجی صفحات 93-101
    زمینه و هدف

    لوپوس بیماری خودایمنی سیستمیک است که تقریبا تمام ارگان های بدن را درگیر می کند و عفونت های ویروسی در آغاز و یا پیشرفت آن دخالت دارند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سرولوژیکی برخی از عفونت های ویروسی در بیماران مبتلا به لوپوس و جمعیت سالم انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی از خرداد 1396 تا اردیبهشت 1397 در مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه علوم پزشکی شیراز روی 70 بیمار مبتلا به لوپوس و 70 فرد سالم که به هیچ نوع بیماری خودایمنی مبتلا نبوده و از نظر جنسیت و سن با گروه بیماران تطبیق داده شده بودند انجام گردید. نمونه های پلاسما با استفاده از کیت های الیزا از نظر وجود آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت B (HBsAg)، آنتی بادی ضد ویروس هپاتیت C (HCVAb)، آنتی بادی ضدویروس اچ آی وی (HIVAb)، ایمونوگلوبولین G ضد آنتی ژن کپسید ویروس اپشتین بار (EBV-VCA-IgG) و ایمونوگلوبولین G ضد سایتومگالوویروس (CMV-IgG) بررسی شدند.

    یافته ها:

     موارد مثبت سرولوژیکی CMV-IgG و EBV-VCA-IgG در گروه بیماران لوپوس به ترتیب 70 (100%) و 65 (9/92%) و در گروه افراد سالم 68 (1/97%) و 57 (4/81%) بود. فراوانی EBV-VCA-IgG در گروه بیماران لوپوس به طور معنا داری بیشتر از افراد سالم بود (P=0.043). میزان جذب نوری CMV-IgG و EBV-VCA-IgG در نمونه های بیماران نسبت به گروه کنترل به طور معنا داری بالاتر بود (0001/0<p). تمامی بیماران از نظر HBsAg و HIVAb منفی بودند و HCVAb تنها در یک بیمار (4/1%) مبتلا به لوپوس تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به بیشتر بودن موارد مثبت EBV-VCA-IgG و نیز بالاتر بودن تیتر آنتی بادی های ضد CMV و EBV در بیماران لوپوس در مقایسه با گروه کنترل، به نظر می رسد سنجش بار ویروسی در این بیماران به صورت دوره ای مفید خواهد بود تا زمانی که میزان آنها در خون زیاد می شود، با تجویز دارو کنترل شود.

    کلیدواژگان: سایتومگالوویروس، اپشتین بار ویروس، هپاتیت، لوپوس، عفونت های ویروسی
  • حسن محمدی کیانی، احمد شالباف*، آرش مقصودی صفحات 102-111
    زمینه و هدف

    تشخیص زودهنگام بیماران در مراحل اولیه آلزایمر که به عنوان اختلال شناختی خفیف نامیده می شود یک موضوع مهم در درمان و یا به تعویق انداختن ابتلا به آلزایمر می باشد. در این مطالعه قصد داریم از روی دادگان تصویربرداری عملکردی تشدید مغناطیسی (fMRI) در حال استراحت، افراد دچار بیماری اختلال شناختی خفیف را از افراد سالم تفکیک کنیم.

    روش بررسی

    در این پژوهش که از اردیبهشت تا آذر 1399 در تهران انجام شد، پس از انجام پیش پردازش دادگان fMRI، با استفاده از اطلس برچسب گذاری خودکار آناتومیکی، 116 ناحیه مغزی تفکیک شدند. سپس، ماتریس ارتباط عملکردی این نواحی با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و اطلاعات متقابل محاسبه شدند. در ادامه، شبکه گراف مغزی تشکیل شده و یال های معنادار و قوی حفظ شدند. در انتها 11 ویژگی سراسری از شبکه گراف استخراج شده و پس از انجام آنالیزهای آماری و انتخاب ویژگی های موثر، طبقه بندی 14 فرد سالم و 11 بیمار دارای اختلال شناختی خفیف با استفاده از طبقه بند ماشین بردار پشتیبان انجام شد.

    یافته ها: 

    محاسبات انجام شده نشان داد که روش اطلاعات متقابل و پنج ویژگی سراسری از شبکه گراف با نام های میانگین قدرت، دوری از مرکز، بهره وری محلی، ضریب خوشه بندی و انتقال پذیری با استفاده از طبقه بند ماشین بردار پشتیبان دارای بهترین جواب با صحت 84%، حساسیت 86% و اختصاصیت 93% می باشد.

    نتیجه گیری:

     ترکیب ویژگی های گراف مغزی و ارتباطات عملکردی، براساس تجزیه و تحلیل دادگان fMRI می تواند افراد با اختلال شناختی خفیف را با دقت بالایی تفکیک نماید.

    کلیدواژگان: آلزایمر، تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی، یادگیری ماشین، اختلال شناختی خفیف
  • محمدرضا امینی، محمدرضا مهاجری تهرانی، ندا مهرداد، مهناز سنجری، مریم اعلاء، ندا علیجانی* صفحات 112-123
    زمینه و هدف

    عفونت پا شایعترین عارضه دیابت است که می تواند باعث آمپوتاسیون اندام تحتانی شود. درمان عفونت نیازمند توجه ویژه به شرایط بیماری، گرفتن نمونه مناسب برای کشت، انتخاب دقیق آنتی بیوتیک، تعیین نیاز بیمار به مداخله جراحی و ارایه انواع مراقبت زخم می باشد. یک رویکرد نظام مند و مبتنی بر شواهد به عفونت پای دیابتی، منجر به پیامد بهتر می شود. از این رو این مقاله با هدف بومی سازی راهنمای بالینی IWGDF در حیطه عفونت زخم پای دیابتی انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، بومی سازی راهنمای بالینی بین المللی مبتنی بر شواهد عفونت زخم پای دیابتی با استفاده از متدولوژی ADAPTE و طی سه مرحله آماده سازی، پذیرش یا اقتباس و نهایی سازی انجام شد. به منظور ارزیابی کیفیت راهنمای بالینی منتخب از ابزار AGREEII استفاده شد.

    یافته ها:

     راهنمای بالینی IWGDF2015 به عنوان راهنمای بالینی منتخب انتخاب گردید. راهنمای بالینی بومی شده با توجه به امکانات و دسترسی به تجهیزات و داروها در ایران به صورت 26 توصیه با ذکر دلایل در تشخیص و درمان عفونت های زخم پای دیابتی بیان شده است.

    نتیجه گیری:

     توصیه های ذکر شده با توجه به محدودیت ها و تجهیزات داخل کشور ارایه شده ولی در مجموع چالش هایی همچون پایش درمان عفونت، مدت زمان مطلوب درمان آنتی بیوتیکی، دیدگاه های بهینه درمان مطلوب عفونت در کشورهای کم درآمد، زمان و نوع مطالعات تصویربرداری، انتخاب درمان های طبی یا جراحی، شرایط بستری بیماران و تفسیر مناسب تست های مولکولار میکروبیولوژیکی در عفونت های پای دیابتی مطرح می باشد.

    کلیدواژگان: پای دیابتی، عفونت ها، راهنمای بالینی
  • قاسم جان بابایی*، امیرهاشم شهیدی بنجار، آبتین حیدرزاده، مهدی شادنوش، قاسم صادقی، محسن دالبند، امیررضا رکن، حمید صمدزاده، علی تاجرنیا، سعید ساعی، رضا مسائلی، غلامرضا حیدری، علی یزدانی، بهزاد هوشمند صفحات 124-140
    زمینه و هدف

    ویروس SARS-CoV-2 عامل بیماری COVID-19 در دسامبر 2019 در شهر ووهان چین ظهور کرد و سپس به سرعت به کشورهایی چون کره جنوبی، ژاپن، ایران، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا و سایر نقاط جهان سرایت کرد و حالت پاندمیک به خود گرفت. دندانپزشکان و حرف وابسته (ازجمله پرسنل بهداشتی، درمانی، تریاژ، لابراتوارهای دندانی، مراکز رادیوگرافی و سایر پاراکلینیک های مرتبط)، به دلیل تماس زیاد با ترشحات بزاقی، ترشحات تنفسی و آیروسل، ازجمله پرریسک ترین مشاغل درگیر هستند. این مطالعه با هدف گردآوری مطالب به روز و مبتنی بر شواد علمی جهت قطع زنجیره انتقال در دندانپزشکی و حفاظت از دندانپزشک و حرف وابسته گردآوری شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه با روش مرور نظامند در بازه زمانی بهمن 1398 تا اردیبهشت 1399 در وزارت بهداشت صورت پذیرفت. به منظور یافتن مطالعات و شواهد مرتبط، پایگاه های اطلاعاتی PubMed، MEDLINE، Embase، Scopus، Google Scholar، TripDatabase و سایر پایگاه های مرتبط جستجو شدند. همچنین جهت تکمیل نتایج، وب سایت های ADA، WHO وCDC  جهت بررسی دستورالعمل ها و گایدلاین های به روز و مرتبط، مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت تعداد 110 منبع منتخب، مورد کاوش قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    بررسی مطالعات انجام شده بر روی نحوه انتقال و شیوع بیماری کووید-19، نشان می دهد این ویروس می تواند به دو روش مستقیم (ترشحات بزاقی، ترشحات تنفسی و آیروسل) و غیرمستقیم (تماس با سطوح آلوده محیط و ابزارها) در محیط کاری دندانپزشکی و حرف وابسته به راحتی و به وفور پراکنده شده و زنجیره انتقال بیماری ادامه یابد.

    نتیجه گیری:

     از این رو التزام به رعایت یک سری از دستورالعمل ها و گایدلاین ها که گزیده ای از آنها در این تحقیق گردآوری شده است، جهت پیشگیری از ادامه زنجیره انتقال، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کووید-19، ویروس سارس، آئروسل، دندانپزشکی، زنجیره انتقال بیماری، کرونا ویروس، عفونت کرونا ویروس
  • محسن آیتی، محمدرضا نوروزی، امیررضا فتوت، عرفان امینی، فائزه سلحشور، لاله شریفی* صفحات 141-144
    زمینه و هدف

    تومورهای Ewingchr('39')s Sarcoma/Primitive neuroectodermal tumor (PNET) گروهی از تومورها با منشاء ستیغ عصبی هستند که در بافت های نرم یا استخوانی ایجاد می شوند. سارکوم یویینگ کلیه بسیار نادر است و بروز تومور ترومبوز آن نیز بسیار نادر است.

    معرفی بیمار: 

    بیمار پسر 14 ساله ای است که به طور همزمان دچار توده در مهره ها و کلیه راست با تشخیص پاتولوژی Ewingchr('39')s sarcoma شده است. در MRI شکمی و Venography MR تومور ترومبوز IVC به طول cm 10 مشاهده می شود. در بهمن 1398 بیمار توسط تیم اروانکولوژی و جراحی قلب بیمارستان امام خمینی تهران بدون انجام توراکوتومی جراحی می شود و تومور ترومبوز خارج و نفرکتومی می شود. سه روز بعد بیمار با حال عمومی خوب و ارجاع کمورادیوتراپی ترخیص می شود.

    نتیجه گیری: 

    این بیمار نشان داد که تشخیص و درمان به موقع بیماران مبتلا به سارکوم یویینگ علیرغم پیشرفته بودن وضعیت بیماری به همراه درمان های ادجوانت می تواند در بقای بیماران موثر باشد.

    کلیدواژگان: سارکوم یوئینگ، ورید اجوف تحتانی، تومور نوروکتودرمال اولیه، ترومبوز
  • زهره شالچی، کتایون برهانی، حمید اسحاقی، محمود خدابنده* صفحات 145-149
    زمینه و هدف

    فرد مبتلا به لنفادنیت گردنی چرکی با تظاهراتی ازجمله تب مراجعه و نیاز به درمان آنتی بیوتیکی دارد. در صورت عدم پاسخ به درمان می بایست علل دیگر از جمله موارد عفونی غیر شایع، بدخیمی و کاوازاکی را در نظر داشت. هدف این مطالعه معرفی کودکی با شک به لنفادنیت گردنی چرکی بود که در نهایت تشخیص کاوازاکی داده شد.

    معرفی بیمار: 

    بیمار پسر 10 ساله که با تب و لنفادنیت شدید گردنی، به بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران در اردیبهشت 1397 مراجعه کرد و تحت درمان آنتی بیوتیکی قرار گرفت. با توجه به عدم پاسخ به درمان، ادامه تب، افزایش ESR  و بروز آرترالژی، برای بیمار اکوکاردیوگرافی به عمل آمد که اکتازی عروق کرونر مشاهده شد (LAD>2/5 SD) و با تشخیص کاوازاکی درمان شد که به صورت دراماتیک به درمان پاسخ داد.

    نتیجه گیری: 

    بیماری کاوازاکی یکی از علل لنفادنیت گردنی می باشد که در صورت عدم پاسخ لنفادنیت چرکی گردن به آنتی بیوتیک، می بایست مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنوریسم کرونر، لنفادنیت، کاوازاکی
  • حمیدرضا مهریار، امید گرکز، پیمان اتابکی، شادی غریبی، ناصر خلیلی، سحر پاریاب* صفحات 150-155
    زمینه و هدف

    درد سینه شایعترین علت مراجعه بیماران به اورژانس بیمارستان هاست که این مطالعه با هدف مقایسه بین نمره دهی GRACE و TIMI در پیش بینی حوادث مهم قلبی عروقی در بیماران مراجعه کننده با درد قفسه سینه به بخش اورژانس بیمارستان طالقانی ارومیه انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه بصورت توصیفی- تحلیلی بر روی 862 بیمار قلبی مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان طالقانی ارومیه در بازه زمانی اول فروردین 1397 تا شهریور 1397 به روش سرشماری انجام شد که برای گرد آوری اطلاعات از چک لیست استفاده شد، پس از جمع بندی امتیازات، تعیین سطح خطر انجام و پس از آن 30 روز پیگیری افراد انجام گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که طی بررسی با سیستم GRACE و TIMI به ترتیب 52 نفر و هشت نفر پرخطر ارزیابی شدند. در ارزیابی MACE میزان ویژگی سیستم (30GRACE (cutoff point= 27/89 مقابل 24/52 ویژگی سیستم TIMI  (3/7cutoff point=) بود و حساسیت  GRACE93 (10(cutoff point= در مقابل 71/85 (3/8TIMI (cutoff point= بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که حساسیت و ویژگی GRACE نسبت به TIMI بیشتر است.

    کلیدواژگان: آنژین پکتورال، حوادث قلبی-عروقی، اورژانسی
  • علی محمد مصدق راد، حامد دهنوی، علیرضا دررودی* صفحات 156-162
    زمینه و هدف

    عدالت در سلامت "دسترسی مردم به خدمات سلامت و استفاده از آن براساس نیاز، پرداخت هزینه های سلامت براساس توان مالی و برخورداری از سطح سلامتی قابل قبول" است. هدف این پژوهش سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تخت های بیمارستانی شهر تهران بود.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی و مقطعی در اردیبهشت 1398 انجام شد. میزان عدالت در توزیع تخت های بیمارستانی با استفاده از منحنی لورنز نمایش و با استفاده از ضریب جینی محاسبه شد. از نرم افزار (EXCEL software, Microsoft company, Washington, USA) برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها: 

    تعداد 6/1 بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و 8/2 تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت در سال 1395 در شهر تهران وجود داشت. مناطق شهری 6، 12 و 3 بیشترین تعداد تخت بیمارستانی به ازای جمعیت را داشتند. ضریب جینی توزیع تخت های بیمارستانی در شهر تهران برابر با 619/0 بود.

    نتیجه گیری:

     توزیع تخت های بیمارستانی در شهر تهران با استفاده از شاخص جینی ناعادلانه بود.

    کلیدواژگان: عدالت سلامت، بیمارستان ها، تخصیص منابع
  • عماد بهبودی*، پریسا زینالی صفحات 163-164

    اپیدمی کنونی بیماری ناشی از کروناویروس 2019 (COVID-19) از ووهان چین ظهور کرد و بسیار سریع به یک نگرانی در سراسر جهان تبدیل شد. اولین موارد عفونت با علایمی مانند ذات الریه با دلیل نامعلوم گزارش شد و خیلی زود به عنوان نوعی کرونا ویروس شناخته شد. ویروس  SARS-CoV-2، عامل این بیماری، متعلق به جنس بتاکورونا ویروس با RNA سنس مثبت می باشد.1 برای مقابله با چنین اپیدمی هایی، بررسی و استفاده از همه ابزارهای موجود مهم است. در این راستا استفاده از دانش فناوری نانو به عنوان یک زمینه جدید در علوم پزشکی و ساختارهای چند منظوره آن می تواند راه حلی برای این مشکل باشد. فناوری نانو قادر است برای اهداف پزشکی مختلف مانند تشخیص بالینی، تحقیقات دارویی، فعال کردن سیستم ایمنی بدن و استخراج مواد بیولوژیکی استفاده شود. در شکست COVID-19، به دست آوردن شناخت بهتر از ویروس، تشخیص، درمان و پیشگیری از مراحلی هستند که در آن فناوری نانو می تواند به دانشمندان کمک کند.2 مانندSARS-CoV ، SARS-CoV-2 با اتصال به آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2 (ACE2) به سلول های میزبان حمله می کند. نقش ACE2 برای اولین بار در عفونت کرونا با استفاده از نانوذرات آشکار شده است. نقش ACE2 در موش های ناک اوت شده را از طریق نانوذرات پلی آمیدوآمین دندریمر، به وسیله آسیب شدید ریوی و اختلال در سیستم آنژیوتانسین- رنین نشان داده اند. ایجاد یک مدل حیوانی برای SARS-CoV و SARS-CoV-2 ساده نبود، زیرا هیچیک از آنها با ACE2 در موش ها تعامل ندارند. اما سرانجام Perlman و همکارانش یک مدل موش تراریخته با ACE2 انسان را معرفی کردند.3 همچنین در ثبت اختراع کره ای برای واکسن SARS، مکانیزم انتقال به وسیله نانو طراحی شده است. آنها واکسن SARS DNA (pci-S) را بیان کردند که پروتئین S را با یک حامل پلی اتیلن آمین (PEI) منتقل می کند تا pci-S را به سلول منتقل کند. آنها مشاهده کردند که با استفاده از PEI میتوان واکسن را به طور موثر به سلول های موش رساند. این روند با افزایش تعداد سلول های B220+ و اندازه گیری برخی سایتوکین ها در موش واکسینه شده PEI / pci-S تایید شد. این داده ها نشان می دهد که استفاده از ذرات نانو می تواند باعث ایجاد پاسخ های ایمنی خاص آنتی ژن شود.3 همچنین پیشرفت های اخیر در تولید آنتی بادی های مونوکلونال و نانو بادی خنثی کننده SARS و MERS به منظور محافظت به طور خاص به زیر واحد S1 پروتئین ویروسی S مربوط می شود.4 در مطالعه اخیر که نانوذرات مغناطیسی پوشانده شده با یک پلیمر (آمینو استر) با گروه های کربوکسیل (pcMNPs) تولید شد، آنها یک روش استخراج RNA ویروسی را براساس pcMNPs ایجاد کردند تا حساسیت تشخیص SARS-CoV-2 را افزایش دهند. با استفاده از کنترل آسان و نتایج عالی آن، این روش جدید می تواند به شدت برای تسهیل روند و نیازهای کاری در تشخیص مولکولی SARS-CoV-2، به ویژه برای تشخیص سریع بالینی عفونت، کمک کننده باشد.5 با توجه به گسترش سریع SARS-CoV-2 در جهان و افزایش مرگ ومیر، فناوری های جدید همانند فناوری نانو می توانند بهترین ابزار برای مبارزه با این بیماری همه گیر ویروسی باشند.6 گرد آوری اطلاعات و نتایج مطالعات پیشین در مورد SARS و MERS به ما کمک می کند تا در آینده نزدیک به کشف راه های غلبه بر این عفونت نزدیک شویم. در حال حاضر، آگاهی دادن به مردم، استفاده از سیاست های پیشگیرانه و همکاری ملت های سراسر جهان بهترین راه ها برای کاهش آسیب های COVID-19 است.

|
  • Nasrin Moazzen, Hamid Ahanchian, Mehrdad Sarabi, Abdolreza Malek, Zahra Abbasi Shaye* Pages 78-84

    Primary Immune Deficiencies are a group of heterogeneous disorders that involve the innate or acquired immune system, or a combination of them. The underlying disorder may be related to decreased levels or function, or a complete lack of one or more components of the immune system in general. These diseases can occur with a prevalence of about 1 in 10000 live births. According to the fourth update on the Iranian national registry of Primary Immune Deficiency in October 2018, the total number of registered PIDs in Iran are 3056 patients. However, it is supposed to be more prevalent and it seems increasing awareness shall reveal many new cases, especially in societies with prevalent consanguineous marriages like Iran. These disorders predispose patients to recurrent infections, autoimmunity and malignancy and can cause a huge burden on health care systems. This group of diseases has a wide range of symptoms, which quick recognition and timely treatment of them, can greatly reduce the complications of the disease. These symptoms may include recurrent or severe infections, failure to thrive, autoimmune disorders, as well as articular-skeletal manifestations. A variety of skeletal manifestations are seen in patients with primary immunodeficiency, among which septic arthritis caused by pyogenic bacteria or mycoplasma arthritis is the most common joint-bone manifestation. Joint and skeletal involvement is less commonly seen as a sign of primary immune defects. This issue is importance in reducing the cost of diseases and improving the patients’ quality of life. Our review attempted to introduce the most common manifestations of bone and joint in patients with primary immunodeficiency and available treatments for these manifestations. Because of the wide range of symptoms in these patients, it is recommended to observe the rare and suspicious manifestations in the patients with any atypical bone and joint presentations such as: recurrent septic arthritis, infection with unusual germs, immunodeficiency in their relatives, and any history of well-known red flags of PIDs. The Rheumatologist should consider these manifestations and think about the possibility of deficiency disorder.

    Keywords: bone, musculoskeletal system, primary immunodeficiency, joint
  • Zohreh Habibi, Seyed Morsal Mosallami Aghili, Seyed AmirHossein Javadi*, Arash Seifi, Kourosh Karimi Yarandi, Seyed Ali Dehghan Manshadi, Fereshteh Naderi Behdani Pages 85-92
    Background

    Neurosurgery practice conflicts with many challenges during the COVID-19 pandemic; Including the lack of beds in intensive care units, as well as the use of some methods such as drills and trans-nasal and trans-oral approaches that produce aerosols or are directly in contact with patient discharge. Due to these challenges, developing a clinical guideline to help neurosurgeons and medical staff in decision making and improving patients and medical staff safety during the COVID-19 pandemic is the purpose of this study.

    Methods

    First, all of the relevant clinical guidelines to neurosurgical practice during the COVID-19 pandemic were extracted from the data centers. Finally, five clinical guidelines were selected. The questions and the items were designed according to these guidelines. The answers to each of the questions were extracted from these guidelines. The complementary evidence was extracted by searching in the data centers again. Finally, the answers were edited and the edited answers were considered as the recommendations. These recommendations were sent to 4 experts in the Neurosurgery field and 2 experts in the infectious diseases field. The appraisers evaluated the recommendations according to the AGREE-REX instrument.  This instrument has 9 items and 3 domains including clinical applicability, values and preferences, and implement ability. Recommendations with above 80% agreement were considered as the final recommendations.

    Results

    The final recommendations were presented as “Clinical guideline of neurosurgical practice during the COVID-19 pandemic” in the results section.

    Conclusion

    This clinical guideline was developed by using similar guidelines and available evidence. Proper usage of personal protective equipment, reduction of unnecessary contacts between medical staff and patients, use of Telemedicine for follow-up, proper air conditioning, screening patients for COVID-19, reduction of elective surgery, use of less invasive methods, management of aerosol production and reduction of trans-oral and trans-nasal approaches are the most important recommendations of this clinical guideline.

    Keywords: clinical decision-making, COVID-19, neurosurgery, practice guideline
  • Ava Hashempour, Javad Moayedi*, Zahra Musavi, MohammadAli Nazarinia, Zahra Hasanshahi, Farzaneh Ghasabi, Mehrdad Halaji Pages 93-101
    Background

    Systemic lupus erythematosus is a systemic autoimmune disease that affects almost all organs of the body, and viral infections are involved in its development and progression. The present study aimed to evaluate the serological status of some viral infections in patients with systemic lupus erythematosus and a healthy population.

    Methods

    This descriptive study conducted from May 2017 to April 2018 at Shiraz HIV/AIDS Research Center, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran on 70 patients with systemic lupus erythematosus and 70 healthy individuals who had no autoimmune diseases and were matched with the patient group for age and sex. All patients had active records and were routinely visited in rheumatology clinic of Hafez hospital, affiliated with Shiraz University of Medical Sciences. The evidence of active disease was assessed by the physicians of this practice according to the American College of Rheumatology criteria. Peripheral blood samples were collected in tubes containing EDTA and centrifuged at 3000 rpm for 5 min. The plasma of study participants was evaluated for HBsAg, HCVAb, HIVAb, EBV-VCA-IgG, and CMV-IgG using a commercially available ELISA kit.

    Results

    The seropositivity of CMV-IgG and EBV-VCA-IgG in the systemic lupus erythematosus group was 70 (100%) and 65 (92.9%), and in healthy individuals was 68 (97.1%) and 57 (81.4%), respectively. The prevalence of EBV-VCA-IgG in the systemic lupus erythematosus group was significantly higher than healthy ones (P=0.043). The optical density (OD) of CMV-IgG and EBV-VCA-IgG in patients with systemic lupus erythematosus was significantly higher than in healthy individuals (P<0.0001). All patients with systemic lupus erythematosus were negative for HBsAg and HIVAb, but HCVAb was detected in 1 (1.4%) patient.

    Conclusion

    Considering the higher frequency of EBV-VCA-IgG and the higher titer of antibodies against CMV and EBV in patient groups compared to healthy individuals group, it seems that periodical assessment of viral load in patients with systemic lupus erythematosus will be beneficial to prescribe medication by physicians if it is needed.

    Keywords: cytomegalovirus, epstein-barr virus, hepatitis, lupus, viral infections
  • Hasan Mohammadi Kiani, Ahmad Shalbaf*, Arash Maghsoudi Pages 102-111
    Background

    Early diagnosis of patients in the early stages of Alzheimerchr('39')s, known as mild cognitive impairment, is of great importance in the treatment of this disease. If a patient can be diagnosed at this stage, it is possible to treat or delay Alzheimerchr('39')s disease. Resting-state functional magnetic resonance imaging (fMRI) is very common in the process of diagnosing Alzheimerchr('39')s disease. In this study, we intend to separate subjects with mild cognitive impairment from healthy control based on fMRI data using brain functional connectivity and graph theory.

    Methods

    In this article, which was done from April to November 2020 in Tehran, after pre-processing the fMRI data, 116 brain regions were extracted using an Automated Anatomical Labeling atlas. Then, the functional connectivity matrix between the time signals of 116 brain regions was calculated using Pearson correlation and mutual information methods. Using functional connectivity calculations, the brain graph network was formed, followed by thresholding of the brain connectivity network to keep significant and strong edges while eliminating weaker edges that were likely noise. Finally, 11 global features were extracted from the graph network and after performing statistical analyses and selecting optimal features; the classification of 14 healthy individuals and 11 patients with mild cognitive impairment was performed using a support vector machine classifier.

    Results

    Calculations were showed that the mutual information algorithm as a functional connectivity method and five global features of the graph network, including average strength, eccentricity, local efficiency, coefficient clustering and transitivity, using the support vector machine classifier achieved the best performance with the accuracy, sensitivity and specificity of 84, 86 and 93 percent, respectively.

    Conclusion

    Combining the features of brain graph and functional connectivity by the mutual information method with a machine learning approach, based on fMRI imaging analysis, is very effective in diagnosing mild cognitive impairment in the early stages of Alzheimer’s which consequently allows treating or delaying this disease.

    Keywords: Alzheimer's disease, functional magnetic resonance imaging, machine learning, mild cognitive impairment
  • Mohammad Reza Amini, MohammadReza Mohajeri Tehrani, Neda Mehrdad, Mahnaz Sanjari, Maryam Aalaa, Neda Alijani* Pages 112-123
    Background

    Diabetic foot infection is the most common complication of diabetic foot ulcer (DFU) leading to amputation. The treatment requires special attention to disease conditions, proper diagnosis, appropriate sampling for cultures, careful selection of antibiotics, rapid determination of the patient’s need for surgical intervention, and wound care. Clearly a systematic approach or, if possible, an evidence-based approach by using clinical guidelines about diabetic foot infections will lead to better outcomes. In this regard, this article aims to adopt the IWGDF clinical practice guideline on DFU infection.

    Methods

    In this study, the adoption of the international evidence-based clinical guidelines on the DFU infection was carried out using the ADAPTE methodology, which involved three stages of setup, adoption, and finalization. AGREE II tool was used to evaluate the quality of the selected clinical guideline.

    Results

    The results of this adopted clinical guideline according to the national facilities and access to equipment are described with 26 recommendations along with related reasons for the diagnosis and treatment of diabetic foot ulcer infections. The recommendation categorized into six different categories including Classification/ Diagnosis, Osteomyelitis, Assessing severity, Microbiological considerations, Surgical treatment, Antimicrobial therapy.

    Conclusion

    The mentioned recommendations in the diagnosis and treatment of diabetic foot ulcer infections extracted based on the methodology of systematic review studies. Actually the opinion of experts have been prepared and adjusted according to the limitations, equipment and facilities in the country. But in general, there are some challenges in diabetic foot infections should be considered as well. So monitoring the treatment of infection, optimal duration of antibiotic treatment, optimal treatment of infection in low-income countries, time and type of imaging studies, selection of medical or surgical treatments and hospitalization conditions are some of these challenges. However the definition and practical clinical application for the concept of bacterial bioburden of the wound for wound healing, evaluating the cost-effectiveness of new technologies in improving treatment and appropriate interpretation of microbiological (genotypic) microbiological tests are important too.

    Keywords: diabetic foot, infections, clinical guidelines
  • Ghasem Janbabai*, AmirHashem Shahidi Bonjar, Abtin Heidarzadeh, Mahdi Shadnoush, Ghasem Sadeghi, Mohsen Dalband, AmirReza Rokn, Hamid Samadzadeh, Ali Tajernia, Said Sai, Reza Masaeli, Gholamreza Heydari, Ali Yazdani, Behzad Houshmand Pages 124-140
    Background

    The advent of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (so-called SARS-CoV-2) causing Coronavirus Disease 2019 (so-called COVID-19) occurred in Dec. 2019 in Wuhan, China. Having an inconceivable worldwide contagion, the outbreak was labeled a pandemic by the WHO. Dental services and related professions (including dentists, dental assistants, dental hygienists and the personnel of cleansing, remedial, triage, dental laboratories, radiographic laboratories and other related paraclinicals), facing galore aerosol and droplets, are in the topmost risk groups exposed to the queer virus. This study was fulfilled to round up evidence-based data to break a link at any part of the virus transmission chain in dental services and related professions.

    Methods

    Relevant online databases, as PubMed, MEDLINE, Embase, Scopus, Google Scholar and TripDatabase were searched meticulously and evaluated for relevant published original research papers. Subsequently, to fulfill the investigation, ADA, CDC and WHO websites were reviewed to gain relevant guidelines and protocols. Consequently, 476 resources were included considering the canonical inclusion criteria. For the sake of quality assessment of the resources, an authentic checklist was exploited to score the resources from 1 to 15, wherein the admissible score was 10. After deliberation of resources, 366 of them were excluded and finally, 110 resources were selected and overhauled to attain a comprehensive perception on the subject of the investigation.

    Results

    Transmission of SARS-CoV-2 includes direct transmission (via droplet and aerosol inhalation) and indirect transmission (via surface and instrument contamination), which can amply occur in dental services and related professions. Therefore, an all-inclusive evidence-based miscellany was rallied on several exigent topics, containing genuine esteem in reputable scientific authorities, to present a consummate report for the dental clinicians and related practitioners, working in the course of the running pandemic.

    Conclusion

    Contemplating the ongoing crisis, undertaking a set of miscellany elected guidelines and protocols, is indispensable in this vital interval of history to bridle the current pandemic, which has been abridged via this systematic perusal.

    Keywords: COVID19, SARS-CoV-2, aerosol, dentistry, professional-patient transmission, coronavirus, coronavirus infection
  • Mohsen Ayati, MohammadReza Nowroozi, Amirreza Amirreza, Erfan Amini, Faeze Salahshour, Laleh Sharifi* Pages 141-144
    Background

    Ewingchr('39')s sarcoma/Primitive neuroectodermal tumor (PNET) is a group of tumors with small round cells that originate from nerve stem cells. They are generally more common in children and often occur in the soft or bony tissues of the limbs, trunk, head, and neck. Ewingchr('39')s sarcoma is a rare disease in the kidney and its tumor thrombosis into Inferior Vena Cava (IVC) is assumed as a very rare condition.

    Case Presentation

    The patient was a 14-year-old boy who underwent an MRI of the thoracic and lumbar vertebrae due to paresthesia of the lower limbs, which showed the presence of the mass in the vertebrae of T3, T4, T5, and concurrently right kidney. The pathology report confirmed the diagnosis of Ewing’s sarcoma, PNET. The patient underwent T4 laminectomy and bone mass resection and then received 4 courses of chemotherapy with VAC + IE. In the next stage of treatment, the patient had abdominal MRI and MR Venography (MRV) that demonstrated a mass in the middle of the upper right kidney with a 10 cm length tumor thrombosis into IVC with extension to the suprahepatic area and involvement of several aortocaval lymph nodes. In January 2020, the patient was operated in Imam Khomeini Hospital Complex, Tehran by a midline incision, at first, the kidney artery and vein were controlled, and without thrombectomy, the IVC was controlled from above and below the liver, then the tumor thrombosis was removed. The right kidney underwent a radical nephrectomy. Three days later, the patient was discharged in good general condition and referred for chemotherapy.

    Conclusion

    Because Ewingchr('39')s sarcoma is a rare condition in the kidney, this case is considered a very rare case due to its tumor thrombosis. This case study showed that despite the advanced stage of the disease, early diagnosis and treatment of patients with Ewingchr('39')s sarcoma, along with adjuvant treatments can play an important role in the survival of these patients.

    Keywords: Ewing's sarcoma, inferior vena cava, primitive neuroectodermal tumor, thrombosis
  • Zohreh Shalchi, Katayoun Borhani, Hamid Eshaghi, Mahmoud Khodabandeh* Pages 145-149
    Background

    Purulent cervical lymphadenitis presents with different manifestations such as fever and Erythema of the skin at the site of infection. The appropriate treatment for purulent lymphadenitis are antibiotics. If there is no response to antibiotic treatment, other causes should be considered, including uncommon infectious causes (for example Mycobacterium infections or fungal infections), malignancy and Kawasaki diseases, etc. This study aimed to introduce a child with suspected purulent cervical lymphadenitis, who was initially presented with purulent lymphadenitis and was treated with broad-spectrum antibiotics. Due to the lack of response to treatment, further laboratory and clinical examinations were performed for him, then he was diagnosed with Kawasaki disease.

    Case Presentation

    A 10-year-old boy with fever and severe cervical lymphadenitis was referred to Tehran Childrenchr('39')s Medical Center Hospital in May 2018. He had leukocytosis in his lab test and the acute reactant phase was high. He was diagnosed with purulent lymphadenitis and he was treated with broad-spectrum antibiotics. But no therapeutic response was observed, the patientchr('39')s fever continued and erythrocyte sedimentation rate (ESR) increased in the laboratory tests. The patientchr('39')s knee developed arthralgia, and Inflammation of the neck spread to the chest wall. Therefore echocardiography was performed. The patientchr('39')s left anterior descending artery (LAD) had ectasia in echocardiography (LAD>2/5 SD). The patient was diagnosed with atypical Kawasaki disease, therefore the appropriate treatment was started for him and a dramatic clinical response was seen. His fever stopped and the patientchr('39')s cervical lymphadenitis had completely improved. In the follow-up, the patientchr('39')s left anterior descending artery (LAD) ectasia was resolved.

    Conclusion

    Kawasaki disease is one of the causes of cervical lymphadenitis in children. If a patient with suspected purulent lymphadenitis is treated with appropriate antibiotics but no adequate response is seen, Kawasaki disease should be considered and the patient must be re-evaluated for Kawasaki disease.

    Keywords: coronary aneurysm, lymphadenitis, Kawasaki
  • Hamidreza Mehryar, Omid Garkaz, Peyman Atabaki, Shadi Gharibi, Nasser Khalili, Sahar Paryab* Pages 150-155
    Background

    Chest pain is the most common reason for patients to be referred to the emergency department of hospitals. This study was performed to compare the GRACE and TIMI scores in predicting important cardiovascular events in patients.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 862 cardiac patients who were referred to the emergency department of Taleghani Hospital in Urmia in the period of April 1, 2016 to the end of September 2016 by census method. A checklist containing demographic information, medical history and risk factors was used to collect data. After scoring patients, we examined and followed up both groups over the next 30 days and recorded any cardiovascular events such as sudden death, AMI or immediate revascularization. The data were tested using SPSS16 and descriptive statistics tests. T-test and ROC curve were analyzed.

    Results

    The results showed that in general, out of 862 patients who were studied (50.3%), 433 were female and (49.7%) 429 were male. Most of the patients were under 65 years old 627 (72.7%) and the age range was (17-91). The highest initial diagnosis of nonSTEMI patients was UA with 811 (94.9%) cases. On the other hand, the highest risk factors of patients were HTN 449(52%), CAD 314 (36.425) and DM 22 (25.55). The highest blood pressure was between (100-120) with 328 cases and serum creatinine between (0.6 to 1.3) with 770 cases. MACE after 30 days in GRACE system 17 people (32.69%) were in high risk group and in TIMI 3 people (37.5%) were in high risk group. In MACE evaluation, the specificity of GRACE system (cutoff point=30) was 89.27 vs. 52.24, the specificity of TIMI system (cutoff point=7.3) and the sensitivity of GRACE 93 (cutoff point=10) versus TIMI 85.71 (cutoff point=8.3) is.

    Conclusion

    The results showed that GRACE was more sensitive and characteristic than TIMI.

    Keywords: angina pectoris, cardiovascular system, emergencies
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Hamed Dehnavi, Alireza Darrudi* Pages 156-162
    Background

    Health equity is “having fair access to healthcare, utilizing it according to actual needs, paying for it based on financial capacity and finally, having an acceptable level of health”. Health equity is an underlying principle of the universal declaration of human rights. Equitable distribution of hospital beds increases people’s access to healthcare services and as a result, improves their health status. This study aimed to examine the equity in the geographic distribution of hospital beds in Tehran city, Iran.

    Methods

    The data for this descriptive and cross-sectional study were obtained from the Ministry of Health and the Iranian statistics center in April 2019. All hospitals in Tehran city were included in this study. Lorenz curve and the Gini coefficient were used to measure the equity in the geographic distribution of hospital beds. Excel software was used for data analysis.

    Results

    Tehran city had a population of 8,693,706, and 142 hospitals with 24,535 beds in 2016. There was 1.6 hospitals per 100,000 people and 2.8 hospital beds per 1000 people in this city. Nearly half of the hospitals were private (49%) and the remaining were public or semi-public. About 77% and 23% of hospitals were general and specialized respectively. Almost half of the hospitals are more than 40 years old.  The average number of beds in hospitals was 173. The Gini coefficient was 0.619 for hospital bed distribution among Tehran districts. Districts 6, 12 and 3 have had the highest hospital beds per 1000 people. Districts 6 had 23% of the total hospitals and 24% of the hospital beds.

    Conclusion

    The geographic distribution of hospital beds in Tehran city is not equitable. Hospital services should be accessible based on actual need rather than on the ability to pay. Achieving health equity is a prerequisite of universal health coverage. Hence, healthcare policymakers should reduce or eliminate the existing disparities and inequalities in access to hospital beds.

    Keywords: health equity, hospitals, resource allocation
  • Emad Behboudi*, Parisa Zeynali Pages 163-164