فهرست مطالب

جغرافیایی سرزمین - پیاپی 5 (بهار 1384)

نشریه جغرافیایی سرزمین
پیاپی 5 (بهار 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا استعلاجی* صفحات 1-12

    از دیدگاه جغرافیای کاربردی، برنامه ریزی توسعه پایدار روستایی فرآیندی است که در آن تمامی سیاست هایزیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فیزیکی در ارتباط با هم و متناسب با بار محیط چنان طراحی گردد که از نظربوم شناختی پایدار باشد.با این دیدگاه می توان گفت مناطق روستایی با توجه به قابلیت های موجود می توانند مهمترین نقش را درتوسعه پایدار داشته باشند . لذا ضروری است برنامه ریزی جامع و کاملی برای توسعه پایدار روستایی انجام شود کهدر آن تمام مولفه های موثر با دیدگاه سیستماتیک و جغرافیای ادراک محیطی و رفتاری مورد توجه قرار بگیرد.در این راستا مقاله کاربردی حاضر با پژوهش موردی از ناحیه ویلکیج و کاربرد در کشور ایران تدوین شده ودستورالعمل و پیشنهادهای لازم با دیدگاه توسعه پایدار روستایی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: جوامع روستایی، برنامه ریزی روستایی، مفاهیم سیستماتیک، مولفه های توسعه، جغرافیای ادراکرفتاری و محیطی
  • حسن افراخته صفحات 13-35

    تحولات اجتماعی، اقتصادی اثرات مهمی در نواحی و زندگی روستایی دارد . این اثرات برحسب ویژگی های محیطی،سیستم اقتصادی و نهادهای اجتماعی متفاوت بوده، گاهی نقشی مثبت در زندگی روستایی ایفا می کند و زمانی منشاچالش ها و تعارضاتی در نواحی روستایی هستند.در این مقاله چالش هایی که در اثر تحولات اجتماعی، اقتصادی در ناحیه روستایی فومنات در غرب گیلان بروز کرده،مورد بررسی قرار گرفته است.داده های مورد نیاز تحقیق مبتنی بر بررسی اسنادی و مطالعه میدانی بوده است . داده های جمع آوری شده بر اساس”تحلیل مولفه های اصلی “مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و درجه برخورداری روستاهای مختلف ناحیه را محاسبهکرده است.نتیجه نشان می دهد که تحولات اجتماعی، اقتصادی اخیر روستاها را با چالش ها و تعارضاتی مواجه ساخته است . درپایان این چالش ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نواحی روستایی، فومنات، تغییرات اجتماعی، اقتصادی، چالش ها
  • منصور بدری فر، نوذر قنبری صفحات 36-50

    چشم اندازهای روستایی در ایران، علاوه بر این که حدود 40 درصد از کل جمعیت کشور را در خود جای داده اند، پهنه وسیعی از سرزمین ایران را در بر می گیرند. بدین علت در راستای توسعه و برنامه ریزی آمایش سرزمین،چشم اندازهای روستایی از ارزش و اهمیت خاصی برخوردارند . توسعه روستاها، توسعه شهرها را در پی خواهدداشت و در کشورهای در حال توسعه، توسعه بخش صنعت و خدمات منوط به توسعه بخش کشاورزی است وتوسعه کشاورزی در پناه توسعه روستایی تحقق پذیر خواهد بود. روستاهای ایران به عنوان مهمترین عرصه فعالیت،با نابسامانی و نظام نیافتگی خاصی روبرو هستند و شواهد دال برآمایش نیافتگی عرصه های روستایی است . ایننابسامانی در ابعاد مختلف طبیعی، اجتماعی فرهنگی، اقتصادی و کالبدی وجود دارد و در تیپ های مختلف روستاهایکوهستانی، تپه ای و دشتی این نابسامانی شدت و ضعف داشته و دلایل آن از تیپی به تیپ دیگر، متفاوت است.نتایج این پژوهش نشان می دهدکه مهم ترین دلیل نابسامانی و توسعه نیافتگی روستاها، عدم تحول وپویایی برخی از اجزا و عناصر (بنیان های جغرافیایی) در چشم اندازروستایی و در ارتباط با زمان و مکان است. در هرتیپ از روستاها (کوهستانی، تپه ای و دشتی)، اجزا و عناصر متفاوتی، عدم تحول و پویایی دارند و عدم تحول وپویایی آن ها باعث ناکارآمدی کلیت سیستم (چشم انداز) شده است. شناسایی این اجزا و عناصر ناکارآمد و ایجادتحول، نوسازی و بازساخت آن ها در راستای توسعه چشم انداز روستایی از مواردی است که پژوهش حاضر بر آنتاکید دارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فقدان تنوع فعالیت ها، عدم تنوع شغلی، پایین بودن سطح درآمد درروستاها، فقدان صنایع مکمل بخش کشاورزی و خدمات پشتیبان تولید، عدم تحول اساسی در شیوه های کاشت،داشت و برداشت محصول، آشفتگی و در هم ریختگی بافت روستاها، فقدان بهداشت محیط در سکونتگاه هایروستایی، الگوی معماری نامناسب مسکن روستایی، و ضعیف بودن تاسیسات فرهنگی مذهبی و ورزشی در راستایگذران اوقات فراغت جوانان روستایی از مهم ترین تنگناهای موجود در چشم اندازهای روستایی هستند که لازم استدر برنامه ریزی های توسعه روستایی مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، چشم انداز روستایی، برنامه ریزی روستایی، روستاهای کوهستانی، روستاهایتپه ای، روستاهای دشتی، بنیان های جغرافیایی
  • محمد مهدی حسین زاده*، رضا اسماعیلی، صدرالدین متولی صفحات 51-64

    رودخانه ها از نظر شکل کانال و میزان پویایی بسیار متعددند. از این رو طرح های طبقه بندی متعددی با توجه بهشرایط ژیومورفیک رودخانه از اواخر قرن نوزدهم تاکنون انجام شده است که نشان دهنده تنوع موقعیت هایمحیطی است . در این مقاله با استفاده از سیستم طبقه بندی روزگن و براساس متغیرهای ژیومورفیک مثل نسبتحفردره، شیب، نسبت پهنا به عمق، سینوزیته و اندازه ذرات رسوبی کانال، رودخانه های بابل و تالار در جلگه ساحلی دریای خزر مورد بررسی قرارگرفتند . در این رودخانه دوگروه عمده F و D در امتداد بستر رود شناسایی شدند . رودخانه های نوع D الگوی شریانی داشته و رروی مخروط افکنه ها جاری هستند و رودخانه های نوع F الگوی میاندری داشته و در محدوده جلگه ساحلی جریان دارند. هم چنین این مقاله نشان می دهد که پیش بینی نوع رود با استفاده ازاین روش نمی تواند جایگزین تحقیقات واقعی در خصوص رودخانه شود و می تواند به شکست طرح های مدیریتی منجر گردد.

    کلیدواژگان: سیستم طبقه بندی روزگن، نوع رود، جلگه ساحلی، رودخانه های بابل و تالار
  • رحیم سرور* صفحات 65-75

    اصولا بعد از طرح های آمایش سرزمین و طرح های منطقه ای، طرح های ناحیه ای یا به تعاریفی طرح جامعشهرستان جای دارد . این طرح ها به استناد "آیین نامه مربوط به استفاده از اراضی، احداث بنا و تاسیسات در خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها " مصوب 22 اردیبهشت سال 1355 و الحاقی 5/11/73 تهیه می شوند. ساماندهی به نظام فعالیت انسان در فضای ناحیه ای به منظور استفاده بهینه از زمین یا به عبارتی سازماندهی فضاییاسکان و فعالیت در چارچوب ساختار فضایی ناحیه، هدف نهایی این قبیل طرح هاست.ارزیابی های انجام شده بر اساس مدل برنامه ریزی ارتباطی حکایت از موفقیت اندک این قبیل طرح هاست.براین اساس در پیش گرفتن راهبردهایی با تاکید بر اصلاح روابط سطوح برنامه ریزی، فرایند تهیه و تدوین،نحوه نگرش و کاربست دانش بومی و بنیان های جغرافیایی، تقویت نظام ارتباطی بین عوامل ذیربط و ذی نفوذ درفرایند تهیه تا اجرا مورد تاکید است و جزو اولویت های کاری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: طرح های توسعه و عمران ناحیه ای، اسناد طرح، برنامه ریزی ارتباطی، راهبردهای اصلاحی
  • علیرضا شهاب فر*، محمد معتمدی، کوروش احترامیان صفحات 76-85

    در این پژوهش به منظور بررسی میزان ارتباط تغییر اقلیم با پدیده ENSO و ارتباط آن با تغییرات پارامترهای آب و هوایی ابتدا با استفاده از رابطه همبستگی سالانه و فصلی، شاخص نوسانات جنوبی (SOI) با داده های دما به دست آمده و سپس به منظور مطالعه دقیق تر نحوه تاثیر پدیده ENSO بر نحوه تغییرات دمای مناطق مختلف استان خراسان نقشه های پهنه بندی مربوطه ترسیم شد . به طور کلی می توان نتیجه گرفت دمای کلیه مناطق استان (به ویژه نوار مرکزی و تا حدودی شمالی) نسبت به پدیده ENSO واکنش معنی داری نشان می دهد بi عبارت دیگر میانگین ضرایب همبستگی دما با مقادیر SOI به طور سالانه و فصلی منفی است، به طور سالانه و فصلی منفی است، یعنی با افزایش مقادیر SOI مقادیر دما در سطح استان خراسان در فصول و سال های مختلف کاهش می یابد. با توجه به افزایش دمای مناطق مختلف استان (به طور فصلی و سالانه) در زمان فعالیت فاز منفی ENSO شرایط النینو)، تغییرات دمای استان در این شرایط را می توان به دگرگونی الگوی وقوع پدیده ENSO در اثر تغییرات اقلیمی در سطح جهان مرتبط دانست.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دما، همبستگی، النینو، لانینو
  • نصرالله مولائی هشجین صفحات 86-104

    کوچ نشینان ایران به جهت برخورداری از سابقه زیاد و پراکنش جغرافیایی از گذشته تاکنون، همچنان نقشمهمی را در چرخه تولید دارند به همین خاطر در هر نگرش و برنامه ای می بایست عشایر به عنوان جامعه سوم درکنار جوامع شهری و روستایی مورد توجه قرار گیرند و تلاش شود تا شکاف عمیق این جامعه با روستاها و به ویژهشهرها کاهش یابد.در نظام دامداری عشایری، دام به صورت طبیعی و با استفاده از مراتع ییلاقی و قشلاقی تغذیه می شود وفقط در مواقع خاص تغذیه دام به شیوه دستی انجام می گیرد.کوچ نشینان بر خلاف یک جانشینان در یک محدوده نسبتا وسیع و در قالب قلمرو ایلی متشکل از محدودهزیست زمستانی (قشلاق)، تابستانی (ییلاق) و بهاره و پاییزه (میان بند) بر حسب شرایط جغرافیایی جا به جا می شوند.قلمرو نیمه کوچ نشینان اسالم به صورت شرقی  غربی بوده که در طول سال در آن جا به جا می شوند. ازویژگی های برجسته ییلاق و قشلاق نیمه کوچ نشینان اسالم می توان به کوتاه بودن زمان حرکت از قشلاق به میانبند و ییلاق و بالعکس اشاره نمود به طوری که فاصله محدوده های مذکور در یک روز طی می شود و حدود 95 درصدخانوارها جهت جا به جایی در قلمرو ایلی خود از وسیله نقلیه موتوری و در مقابل حدود 99 درصد دام ها به طریقهسنتی اقدام به کوچ می کنند.

    کلیدواژگان: قلمرو ایلی، نیمه کوچ نشینان، گیلان، اسالم، ییلاق، قشلاق، میان بند
|
  • A Estelaji * Pages 1-12

    From the view point of applied geography, the programming of the “rural sustainabledevelopment” is a process through wich all the environmental, economic, social andphysical factors are so internally integrated and adaptable with the climatic conditions.Having this perspective in mind, we can claim that the rural regions lake thesustainability needed for geographical zones. Therefore, it is considered essential that athorough and extensive programming for sustainable development should be designedand well accomplished with regards to both regional biological factors and also thesystematic concepts toghether with environmental-conceptual and behavioralgeography.In this respect, an analytical essay has been complied and prepared focusing on theexisting sustainable rural developments throughout the country (IRAN), with somecertain case studies of certain regions.In addition, in this extract several guidelines and recommentation of methods ofsustainable rural developments.

    Keywords: The rural societies, Programming of sustainable developments, Systematic concepts, Geographical factors, Developmental criteria, Environmental- conceptual, behavioral geography
  • H Afrakhteh Pages 13-35

    Socio-economic changes have important effects in rural regions and life. These effectsdiffer per environmental characteristics, economic systems and social institutes and insome instances, they play positive roles in rural life while in other times, they serve assource of challenges and contradictions in rural areas.This paper discusses challe--nges, which have appeared in Fomanat rural area in WestGuilan as consequences of socio-economic changes of the region.The data of research has been collected through literature review and field studies. Thecollected data have been analyzed based on "principal component /factor analysis "and has computed the degree of facilities of different villages.The results show that recent socio-economic changes have exposed villages to challengesand conflicts. In conclusion, challenges have been analyzed; accordingly.

    Keywords: Rural areas, Fomanat, socio-economic changes, Challenges
  • M Badrifar, N Ghanbari Pages 36-50

    Rural landscapes cover a vast area of territory of Iran as they accommodate aboutForty percent of the population of the whole country. In order to develop landuseplanning, rural landscapes have obtained special significance and value and they play akey role. Rural development results in urbanism . In developing countries, develop ofservice and industry section, depend on agricultural development and to developAgriculture, primary emphasis is on rural development. Rural areas in Iran areaccounted for the most important activity field which face ill-designed andunorganized strategies and suffer from the lack of an institutional framework andregional development plans. This witnesses the lack of landuse planning in rural areas.It seems to be obvious that this controversial issue exists in different natural, social,economical and of mountainous, hilly and plain villges (areas).The results of this paper imply significantly the lack of Transformation changeand dynamism in some components and elements of landscape (Geographical bases)in relation to the time and place which accounted for the reason of undeveloped ruralareas. Every kind of villages (mountainous, hilly and plain) do not have any changesand dynamism which lead to malfunction in the whole system (rural landscape). Inorder to develop the rural landscape the emphasis in this research is to findout andrecognize these components and elements and also create transformation change,reconstruction and reorganization.

    Keywords: Rural Development, Rural Planning, Rural landscape, Mountainousvillages, Hilly villages, Plain villages
  • M.M Hosseinzadeh *, R Esmaeili, S Motevali Pages 51-64

    Rivers ranges widely, in channel form, and in their degree of dynamism. A wide rangeof geomorphic river classification schemes have been proposed since the late 19thcentury, reflecting the variety of environmental settings. In this paper, using withRosgen classification system and based on geomorphic variables includingentrenchment, gradient, width/depth ratio, sinuosity and channel material sizeexamined for Babol and Talar rivers in the Caspian coastal plain zone. In this riversrecognized in two major groups (D and F) along the longitudinal gradient of river. TheD type streams have braided pattern and flow on the alluvial fans and the F typestreams have meander pattern and flow on the coastal plain. Also, this research showsthat substituting predictions from a classification system for real fluvial investigationscould lead to counterproductive management schemes.

    Keywords: Rosgen classification system, stream type, coastal plain, Babol, TalarRivers
  • R Sarvar * Pages 65-75

    Having prepared “Land use” and “regional planning” , it is basically referred to “arealplans” or “country comprehensive plan”. these plans are provided according to thelaws regarding the use of lands. Building constructions and foundation outside thelegal restriction and city exclusion stipulated on 12 may 1976 followed by anappendage on 24 January 1995. Improvement of human activity system in areal spacein order to use lands as appropriately as possible, or in other words, spatialamelioration of settlement as well as activities within the framework of area spacestructure is the ultimate purpose of such plans.The assessments made based on the Relational Planning model signify littlesuccess in souch plans. Meanwhile, the following approaches should be emphasizedand given priorities: improvement of planning levels relationship -the procedure ofprovision and compilation – approaches and attitudes toward the application of nativeknowledge as well as geographical basis reinforcement of relational system amongrelevant and influential elements since the procedure of provision till implementation.

    Keywords: Areal improvement plan. Plan documents. Relational planning
  • A Shahabfar *, M Mohammadi, K Ehteramian Pages 76-85

    The long-term forecasting and monitoring of Climatological parameters depends onidentification of all effective factors that are affects on this phenomenon. One of theseparameters in the weather signal. These signals are the determinable and specificpattern and occur in the distinguished regions in the world, but its effects areworldwide. One of the famous signals is ENSO phenomenon, which have two phases.In this paper with using annual and seasonal correlations between SouthernOscillation Index (SOI) and temperature data, the effective amounts of ENSO phaseson the differences of these factors was studied in the all regions of Khorasan provincein I.R.of Iran, then for more comprehensive study the classification maps in relation ofENSO and variability of temperature were drown. It was concluded that the mentionedparameter in the whole of the province especially in central and north strip have shownsignificant action to ENSO,in other word the average of temperature correlationindices are negative annually and seasonally ,it means when SOI amounts areincreased the temperature in Khorasan province will be decreased. With regard toincreasing the above weather parameters in all regions of Khorasan province at thetime of ENSO's negative phases (El Nino condition) variation of temperature could berelated to the changes of pattern of occurrences this phenomenon (ENSO) due toclimatic change around the world.

    Keywords: Climate Change, temperature, Correlation, El Niño, La Nina
  • N Molaei Pages 86-104

    The decamping tribes of Iran, widespread and with a long history have Played animportant role in the production cycle. That is why, an attempt must be made toconsider the role of this ''third society'', in addition to urban and rural societies. That iswhy, it is essential to fill in the gap between this third society, on the one hand, andrural and urban societies on the other.Decamping tribes , on the contrary to stuble societies, live in a vast area , moving fromone area to another on the basis of climatic conditiones. To be more specific they moveto winter – quarters in the winter, summer – quarters in the summer spring & autumnqnarters in these two season. And the realm of decamping tribes in Asalem is the Est –west pivot.A significant feature is the short time it takes for these tribes to move to winterquarters, summer quarters and spring and autumn quarters in these two season. It isworth mentioning that 95 percent of the members of these tribes move onmotorvehicles. On the other hand, 99 percent of domestic animal are transferred usingtraditional methods.

    Keywords: Tribal realm, Semi- nomads, Gilan, Asalem, Winter quarters, Summerquarters, Sspring, autumn quarters